- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
Pontosan! Jelenleg az Ubuntu sem mutat többet... némely kínai vezető gyártó szintén saját rendszer fejlesztésén dolgozik. Az Ubuntu nagysága a beígért és meg nem valósított képességekben rejlett volna. Mindegy, biztosan ki kell forrnia, én csak reménykedem, hogy a költségvetésük elbír a rögös úttal. Egyszerűbb lett volna egy nagyot dobni, mint amikor megjelent az Apple iPhone vagy a HTC Touch...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
whbear #20097 üzenetére
Nem fikáztam, de ezt naponta nem volna türelmem használni. Tudom, még csak éppen, hogy elkezdte a szárnyait bontogatni. A másik, hogy csak és kizárólag zászlóshajóban gondolkodom. Ritkán cserélek vasat, de akkor az elérhető legjobbat választom.
Megvárom, hogy kiforrja magát, addig ezért én nem adnék pénzt. Gondolom, hogy a messze túlnyomó többség szintén így gondolja. Tehát, a Canonical dobálja majd a készülékeket és egyszer csak eljutnak odáig, hogy érdemes legyen megvenni és addig azt képesek anyagilag kibekkelni, vagy elsőre gurítanak valami nagyot. Ilyen az a popszakma. Óriási tolongás van a piacon és más is próbálkozik hasonló ötlettel, nagyobb ismertséggel valamint saját gyártói tapasztalattal és termékpalettával. Szóval, a produktum láttán van mit fejleszteni, miközben a konkurencia jóval előrébb tart. A Canonical CEO-jának helyében nem lennék túl elégedett vagy bizakodó.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
_Dumber_ #20092 üzenetére
Próbáld ki az Alpha-át élőben és csodálkozni fogsz. A többi nekem sem kellene... igaz, más sem.
Más: Az Android képes akadozás nélkül futni a külső alkalmazások telepítés után is. Sőt, azokat is képes akadozás nélkül futtatni. Erre élő példa az Alpha. Okosan, a Galaxy S5 erőforrásához nem egy benga kijelzőt társítottak, hanem egy használható méretűt szolod felbontással, gyönyörű kivitelben. És, tadammm, egy mint a veszett fene!
Ha az Ubuntut komolyan gondolják, akkor azt komoly és minőségi vasra kellene feltenni. Így csak komolytalan játéknak tűnik a szememben. Ráadásul Linux-szos vagyok. Akkor mit várnak a széles publikumtól
Így nem jósolok nagy jövőt csak gyors bukást. A Canonical nem az a tőkeerős vállalat, ami ki tudná bekkelni a sorozatos bukásokat.
-
Fritz Teufel
addikt
Én is remélem, hogy sikeres lesz, bár személy szerint egy fillért nem adnék érte. Ez a készülék, ezzel a tudással, minőséggel, még csak képbe sem kerülhet.
Éppen az elmúlt hetekben cseréltem le a jó öreg Galaxy SII készülékemet a szellemi utódjára. Ezen az Android csak úgy hasít (gyakorlatilag röccenés nélküli még belakás után is) az összeszerelés minősége meg példa nélküli. Az anyaghasználat meg megint csak követendő mint dizájn mind minőség tekintetében. A Galaxy Alpháról beszélek egyébként. A Galaxy S5 illetve az iPhone S6 volt az ellenfél, de mindegyiket kézbe véve és kipróbálva ez a holmi utcahosszal győzött.Egyszerűen nem látom, hogy az Ubuntu miben hoz újat a korábbiakhoz képest. Ráadásul ez valami referencia modellnek is felfogható és úgy látom akadozik szépen :s Az egyik legfontosabb feature lett volna az ami te is említettél, erre az kimarad
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
szundybence #18598 üzenetére
Mivel a notebookom kijelzője 1920×1080as. így többnyire ilyen filmeket nézek sokszor DTS hanggal. Nálam hiba nélkül működik a dolog.
pl.:
Transformers.Age.of.Extinction.2014.IMAX.720p.Bluray.x264 8.6 GB
The.Signal.2014.LIMITED.1080p.BluRay.x264 7.6 GB
Blended.2014.720p.BluRay.DD5.1.x264 5.4 GB
Eagle.Eye.2008.720p.BluRay.DTS.x264 6.5 GBEzek mind gyönyörűek és röccenés nélkül mennek, akár hova lehet seeekelni, nem gond. Tömörítetlen mkv-kat nem próbáltam, de nyilván azok is probléma nélkül mennének.
Tehát, maga a Linux a médiaanyagot hiba nélkül kezeli és állítom, több formátumot ismert mint a Windows. Ezért írtam, hogy nálad valami más problémának kell lennie. A VLC is lejátszotta a médiát probléma nélkül, de az Smplayer számomra több hasznos funkcióval rendelkezik (pl: a feliratok egyszerű lehúzása- nem kell keresgetni a megfelelőt).
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
szundybence #18596 üzenetére
Én mindenféle hardverigényes mkv-t szoktam nézni és még soha nem volt ilyen problémám Linux alatt. SMplayert használok, de a VLC is megeszik mindent. Ott szerintem valami más lehet a probléma.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
toth_janika #18574 üzenetére
Ez nekem elég grafikusnak tűnik
-
Fritz Teufel
addikt
Elképzelhető, hogy 6-7 hónap múlva majd megint disztrót váltasz mert éppen az az irány fog majd meg. Többen vannak, akik évek múltával is váltanak. A disztrók maguk is változnak idővel ugye és az is lehet tetszés-nem tetszés kérdése. Az a helyzet, hogy a Linux már csak ilyen.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
V.Stryker #18486 üzenetére
Nem tudom, hogy mi volt az eredeti kérdés, de a Thunderbird egyszerre akárhány fiókot kezel. Én hármat használok. Ugyan az mint a Windows-verzió.
SzJoco_: hátózati dolgokba még nem folyam bele, de mérget vennék rá, hogy ezekre nincs grafikus verzió. Javaslom az Arch topikot vagy a Linux abszolút kezdőknek topikot. Ezeken a helyeken mindig előfordul valami komolyabb szakember. Az Arch Linux Wiki-je egyébként jobb mint akár az Ubuntu-é is, a Manjaro pedig az alapján grafikus telepítővel kezdőnek is felmegy. A srácok meg segítenek a terminálos beállításokban.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
SzJoco_ #18480 üzenetére
A Gnome erőforrás igényesebb mint az Xfce, ezt tudni kell. Másrészt, ha cserélném a DE-t azt a rendszerrel együtt tenném. Az Ubuntu amúgy is mocskosul sok helyet kíván. Már, ha ez valakinek szempont. Egyébként picivel könnyebb kényelmessé tenni mint az xfce-t. Ha mégis Gnome-ra váltanál, akkor innen lehet kiegészíteni az alapot: https://extensions.gnome.org - Firefox alól működik. Ha gondolod, listázom, hogy mit használok és mire való.
-
Fritz Teufel
addikt
A Thunderbird-öt én inkább googlival szinkronizálom, azzal tökéletesen működik. Az Ubuntu naptárba is integrálható.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
szundybence #18367 üzenetére
Te most tényleg Linux rendszere akarsz Windows-os alkalmazást futtatni?! Akkor ezért nem értettük a problémát!
Soha eszembe nem jutja a flaszter közepén úszóversenyt rendezni
-
Fritz Teufel
addikt
Ennél egyszerűbben tényleg nem lehet:
Creating a desktop application launcher in Linux Mint 12
A dolog titka abban rejlik, hogy helyesen kell megadni az indítandó alkalmazás elérési útvonalát.
/usr/bin/mkvextract-ggui
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
szundybence #18331 üzenetére
Te is mérted ezeket azonos rendszeren? Egyébként fentebb írtuk, hogy ezek a nyers desktop igénybevételek, nincs benne a rendszer.
-
Fritz Teufel
addikt
Jól látod a dolgot. Itt csak a desktopok tiszta memóriaigénye látható. Cinnamon alatt könnyűnek mondhatóak, onnan bármit lehet választani régi gépre. Fentebb már írtam a javaslataimat. Az ábra csak érdekesség. A Gnome-on meglepődtem, többre számítottam.
Íme az összehasonlítás részletesen:
A Memory Comparison of Light Linux Desktops – Part 3
A Trinity-t nem ismertem, tiszta Windows vagyis szörnyűűűűű...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
bull84ghia #18321 üzenetére
Választhatsz XFCE, LXDE, Cinnamon vagy MATE-et használó disztrók közül bármit. Íme a Linux Desktopok memóriaigénye:
Ebben a felsorolásban persze nem csak DE-k vannak.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #18075 üzenetére
Köszönöm!
Az Arch színeivel készült (ott főként a kék a menő
), egyébként ő Sam the eagle from Muppet Show.
És a legfrissebb az Arch-ról.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #17995 üzenetére
Ma kipróbáltam az a híres Gnome 3.14-et. Hát, mit mondjak? Nem tűnt fel semmi különös. Olyan 500-550MB-al indít, de gondolom, ha bevasalják valami disztróba, akkor valamivel többet eszik. Ez esetleg javulás a jelenlegi éhséghez képest. Talán gyorsabb is, de összességében ennyi. No, meg megint várni kell mire minden gnome-extension-t átportolnak 3.14-re. Például az általam preferált Weather by Neroth még nem elérhető, akár csak a számomra létfontosságú Radeon Power Profile Manager.
Ha ki akarod próbálni élesben, adok egy letöltő linket és ki lehet próbálni live pendrive-ról. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #17995 üzenetére
Itt Vörös Ördög...
Még nem használja, de van Breaking News abut Manjaro Community Project: Legnagyobb meglepetésemre 0.8.10-re nem adott ki telepítőt a Manjaro. Úgy látom, hogy nem bírják szuflával. Egy srác szerencsére felvállalta a Cinnamon/Gnome Community-t és már pre2 fázisban van a Manjaro Linux Gnome Community Edition 0.8.11. ami a 3.14-es Gnome-ot használja.
Nagyon nem tetszik, hogy egyedül Phil húzza a Manjaro szekerét. Ha ő valami oknál fogva kiszállna, szerintem az megpecsételné az egész projekt sorsát. Nagyon kevés fejlesztő áll a Manjao mögött és ők is nagyon szétforgácsolják magukat. Az Xfce-KDE-Openbox-Netinstall már önmagában is széles választék egy ilyen kis csapatnak. Erre még vagy 4-5 Community is van mögöttük. Már nem is csodálkozom, hogy néha egy-egy aktuális frissítésben vannak apró (nem súlyos, de élményt romboló) bugok, mit sokszor hetek-hónapok múlva javítanak. Szerintem már nem húzom tovább a váltást az általam választott végleges disztróra. Már elkezdtem kimenteni a beállítási adatokat, Manjaro témákat stb.
Wazz, szakmai ártalom MRB - Material Review Board - Ha dolgozom, akkor éppen minőségbiztosítási mérnökként teszem
Természetesen a feladvány helyes megfejtése az MBR vagyis Master Boot Record
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
#39417856 #17983 üzenetére
Elég egy helyre beírni, úgy is kapsz majd választ a kérdésedre!
Pár napja linkeltem: Ubuntu telepítése UEFI Secure Boot mellett
Video: Install Ubuntu 14.04 in UEFI Mode (Dual Boot Windows 8)
Enjoy!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
#40553216 #17977 üzenetére
off on
Aztán gondolom, hogy az applikációk által nyitott résekről még nem is beszéltünk. Korábban valahol már meséltem, hogy tiszta Windows telepítés után nem kellett 5 percet várnom az első vírus megjelenésére. Csak csatlakoznom kellett az internetre és nem látogattam semmit. Ez igen csak döbbenetes felfedezés volt. Szó szerint vonzotta a kártevőket. Az, hogy a művészi oldalak terjesztik a jóságot, az komoly tévhit és nincs valóságalapja. A közösségi oldalak és a nagyobb ismertebb weblapok még veszélyesebbek. Leginkább a közösségi oldalak a legkomolyabb veszélyforrás.
Aztán az is hozzájön, hogy a Windows felhasználók internetes kultúrája jóval alacsonyabb az egyéb operációs rendszereket használóknál. Ez meg tény, ezzel kár is vitatkozni. A Window ugye arról híres, hogy nem is kell hozzá érteni, csak csapatni kell. Ha bedől, a szomszéd Vérpistike, majd "letörli" a vírust vagy "újrarakja a Vindózt". Amíg az egyszerű felhasználó nem éri el az internetfelhasználók kultúrájában a minimumot, ők potenciálisan közveszélyes tömegek. Csak egy példa: nem képes megállapítani egy linkről, hogy az átirányított és hamis találatra vezet. 16 évvel ezelőtt ECDL tanfolyamon már tanították - legalább is én tanultam a főiskolán. Szerencsére ekkor már készségszinten használtam a link fölé vitt kurzorral való link ellenőrzést. Aztán meg kattintgat mindenféle brutális (ámde számára feltartóztathatatlanul érdekes) képekre meg videókra ész nélkül. Tűzfal van a ház oldalán a számítógépre minek, vírusirtó meg a Pistigyerek az olyan ügyes, a fából is vaskarikát hekkel...
off vége
Elnézést kérek az Ubuntu közösségtől, de nem bírtam válasz nélkül hagyni.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
toth_janika #17953 üzenetére
Menüsor: Video - Mindig felül - és itt három lehetőség is leledzik
Enjoy!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
toth_janika #17950 üzenetére
SMPlayer +1 ráadásul működik a feliratkeresés/letöltés is. A legjobb lejátszó Linuxra!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
toth_janika #17895 üzenetére
Samu notid már csak azért is biztosan nem lesz, mert éppen ma derült ki egyértelműen, hogy kivonulnak az európai piacról a noteszgépekkel. Nem kellett a kutyának sem...
-
Fritz Teufel
addikt
Desktop alatt hiába töröltem, továbbra is az Amazon reklámja volt az első a keresési találatok között. Az Amazon a legfontosabb ellenérzésem az Ubuntuval kapcsolatban (100%-ig egyetértek a Open Source-os öregek véleményével). Ha nem lehet tőle gyökeresen szabadulni, akkor nálam maradnak a stock Android-os készülékek, mint a vágy tárgya. Attól tartok, hogy az Amazon itt talán még mélyebben lesz integrálva
-
Fritz Teufel
addikt
Elérkezett a „Release to manufacturers - RTM” státuszba az okostelefonokra készített Ubuntu.
-
-
Fritz Teufel
addikt
Nálatok működik a Weather extension? Nálam reggel óta nem működik az időjárás előrejelzés :s
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #17496 üzenetére
Nem is fogom írni többet, hogy kész vég, nem csinálom tovább.
Megoldottam a dolgot, ami nem a Linux hibája, hanem az AMD/ATI cég szemértsége ( mivel véglegesen maradok a Linux használatnál, így ilyen hardverrel szerelt holmit nem veszek többet, a nagyon rövid terméktámogatás miatt).
A Manjaro 6 hónap alatt 2-szer lett telepítve és abból a második alkalom azért vált szükségessé, mert hibás volt a kiadott frissítőcsomag. Nem lett volna szükséges újrahúzni, de akkor még nem ment volna a helyreállítás. Ha valamit beüt, akkor Arch fog visszamenni, de mivel a repülőgépnek egyenlőre jók a motorjai, nem ugrok ki belőle
Annyi előnyöm van veled szemben, hogy jó régen 4 évig informatikát hallgattam de nem diplomáztam le (jövőre újra nekifutok és befejezem), és 1999-2003 között használtam Linuxot (Red Hat, Debian, Mandrake, SUSE és Slackware valamint BeOS, de azokat nem én telepítettem). Talán ezért nem ijedek meg a termináltól, bár nem harap.
-
Fritz Teufel
addikt
Eszembe sem jutna felcserélni. Amire leginkább figyelni kell, azt meg már korábban írták: a kimenetnél a of=/dev/sdx Az x a kimenet változója, annak függvényében, hogy melyik a pendrive meghajtója. Ezt érdemes ellenőrizni, mielőtt mondjuk a HDD-t neveznénk ki pendrive-nak. Köszönöm, hogy szóltál, ez valóban fontos!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #17475 üzenetére
Volt olyan disztró, ami nálam CSAK dd-vel kiírva volt hajlandó egyáltalán bootolni. Ilyen volt például a Fedora és a Debian is. Hiába írtam ki Ubuntu alatt különféle appokkal vagy el sem indult a telepítés vagy menet közben összeomlott vagy újraindítás után nem állt fel újra. Nem vagyok guru, de én is a dd-t ajánlom MINDENKINEK, aki jót akar magának. Szóval, a dd nem ördögtől való és ha én fel tudtam fogni a használatának mibenlétét, akkor az ittlévők túlnyomó többségének sem fog problémát okozni. egyénként sem túl bonyolult:
sudo dd if=manjaro-gnome-0.8.9-x86_64.iso of=/dev/sdb bs=4M
A vastagon szedett részt szoktam variálni az aktuális disztró iso nevével behelyettesítve. Ha valami gubanc van, akkor belököm az Ubuntu CD-t, indítom live módban és az alól írom ki a pendrive-ot. Én már csak ilyen egyszerű gyerek vagyok... Persze, mióta Manjaro van a gépen, azóta nem tettem ilyesmit, nem volt rá szükség.
Amit ki akarok próbálni, azt megteszem VB-ban.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
lev258 #16995 üzenetére
Igen, ez a Windows-féle megoldás. Van azonban, amikor ez nem működik, valami oknál fogva nem akar települni. Ubuntun gyakran futottam hasonló problémába. Lefagyott telepítés közben, nem indult el, lefagyott a telepítő központ stb. Nem volt jó bemutatkozás az Ubuntu részéről. Na, ekkor jön a Linux megoldás. Rájöttem, ha terminálból telepítek, akkor nincs probléma.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Fritz Teufel #16987 üzenetére
* Pár hibajavítás:
a "Lightning" és "Provider for Google Calendar" nem kiterjesztés, hanem kiegészítő. Nem mindegy.Az Evolution vs Thunderbird - nem egyértelmű, hogy mi a bajom az Evolutionnel. Tehát az Evolutionban nem szerkeszthetőek olyan mértékben a levelek úgy, mint mondjuk az Outlookban vagy a Thunderbirdben. Például, nem jöttem rá, hogyan lehet ott betűtípusokat váltani stb.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
#17954112 #16983 üzenetére
Ne ijedj meg a Linuxtól! Igaz, a használatával sok új dolgot kell és fogsz tanulni, de a tanulás még senkit nem tett beteggé. Ha ráérzel az ízére, kifejezetten élvezetes a használata és egy idő után akár igényelni is fogod azt, hogy minél mélyebben átlásd a dolgokat. Az Ubuntu remek választás a Linux világába lépésnek. Bőséges az irodalma, magyar nyelven és itt egy segítőkész, barátságos csapat is segítségedre lehet.
Rögtön ide is böknék neked egy kis tananyagot, ami leírja a Linux történetét és tisztába teszi az alapfogalmakat. Van benne magyarázat az alapvető hogyanokról. A tananyag Blahota István, a Nyíregyházi Főiskola Matematika és Informatika Intézet tanárának jóvoltából készült (Igaz, hogy a 10.04 LTS-ről szól, de akkora reformok nem voltak, hogy ne lenne aktuális). Sok általánosság van benne, ami más disztrókon is megáll.
Én is pár hónapja tértem vissza Windows-ról és emlékszem, hogy mik voltak a kezdeti gondok. Gondolom, hogy ezekkel most te is szembesülsz. Mi minek felel meg Windows - Linux relációban.
Írok ide neked pár tippet, kezdésnek ez jó lesz, később úgy is ki fogod alakítani a saját kedvenc beállításaidat, applikációidat. LássukTotal Commander - Krusader (azért azt választottam, mert a színektől kezdve a billentyűzet kombinációkon keresztül a viselkedésig szinte tökéletesen megegyezik a TC-vel.
Beállítások-Krusader beállítása-Színek-Színséma importálása (legalul baloldalon)-total_commander.color)
Beállítások-Általános-Áthelyezés a szemetesbe (kezdésnek érdemes ezt választani, mert a kukából még vissza lehet állítani egy esetleges félrekattintást)
Beállítások-Panel-Kijelölési mód-Total Commander_módACDSee-Geeqie Olyan képnézegetőt kerestem, ami tudja azt, amit a Windowsban mindegyik képnézegető. A miniatűrökre kattintva full screen majd ez ESC gombbal vissza a miniatűrökhöz. Linux alatt csak a Geeqie tudja ezt, minden más alkalmazásnál van valami előnézet kép és abból lesz fullscreen majd abból nem a miniatűrökre vált vissza, hanem az előnézeti képre. Ez engem megőrjített, de a Geeqie ilyen kis okos. Picit csúnyácska, de jól használhat, a lényeget tudja. A Geeqie-be képes beépülni a Gimp. Egyébként sok egyéb csilli-villi képnézegető van. Az alkalmazás nevét beírod a Googliba és akár képernyőmentéseket is láthatsz arról, amire kíváncsi vagy.
Photoshop - Gimp Majdnem egyidős a két alkalmazás. A Gimp minden alapot ismer, valószínűleg többet tud, mint amire használnád. Okos, profi kis képszerkesztő alkalmazás.
Outlook - Thunderbird vagy Evolution Az Evolution az alapértelmezett a Gnome és a Gnome alapú DE (Desktop Environments - Asztali Környezet). Ezt használtam kezdetben, amíg rá nem jöttem, hogy buta. A leveleket nem szövegszerkesztő módjára teljes mértékben szerkeszteni. Persze, ha erre nincs igény, akkor TÖKÉLETES. Nekem sokszor van ilyesmire igény, így váltottam a Thunderbird-re. Ez Windows alatt is elérhető, ugyan azt tudja, ugyan úgy néz ki. Nagyon jól testre szabható, millió kiegészítővel. Két dolog fog majd piszkálni, nem épül be a Gnome-ba, így nem tudod megnyitni az indikátor sorban (felső csík) lévő Naptárból és nem szinkronizál a Googlival. Semmi probléma, Linux lévén természetesen ez megoldható
Írom:
Thunderbird telepítése: nyiss terminált (ezt sokat fogod használni, nem az ördög találmánya ;-))
sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/thunderbird-stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install thunderbirdMost fel kell telepítenünk a "Lightning" and "Provider for Google Calendar" Thunderbird kiterjesztéseket:
sudo apt-get install xul-ext-lightning xul-ext-gdata-provider
Miután felment, indítsd újta a Thunderbird-öt.
Lépj be a http://google.com/calendar-ba majd klikk a jobb oldalon lévő Beállítások ikonra:
Most klikk a Naptárak tabra: itt válaszd a felhasználódnak megfelelő fiókot a NAPTÁR felirat alatt van linkelve.
A Privát URL-cím mögött látsz három ikont XML, ICAL, HTML. Válaszd az XML-t és innen másold ki a megjelenő linket.
Most a Thunderbird-ben nyisd meg Naptárat. A naptár tab bal oldalán, ahol a hónap/napokat látod, alatta a Naptár linkeknél jobb kattintásra a felugró menüben válaszd az Új naptár... pontot:
A hálózaton... tovább
Google Calendar... Hely: és ide bemásolod a linket. Tovább...
Elnevezed és kész, a naptár azonnal megkezdi a szinkronizációt. Oda-vissza működik a szinkronizálás.Most építsük be a Thunderbird naptárat az indikátor naptárába (legyen a Thunderbird Calendar az alapértelmezett naptár). Megint csak terminál:
sudo gedit /home/a felhasználóneved/.local/share/applications/mimeapps.list
Ezt a sort: text/calendar=thunderbird.desktop másol be a [Default Applications] szekció alá. Van, hogy ez nem elég, Akkor másold be az [Added Associations] szekció alá is, és a végére tegyél ponosvesszőt. Így:
text/calendar=thunderbird.desktop;
Azonnal meg fog jelenni a 'Naptár megnyitása' ikon az indikátor naptárában. Azt is láthatod, hogy a Beállítások-Részletek-Alap alkalmazások alatt a Naptár alapértelmezettje a Thunderbird lett. Gratulálok, készen vagy!Aztán van itt Dropbox is: Íme:
32-bit:
cd ~ && wget -O - "https://www.dropbox.com/download?plat=lnx.x86" | tar xzf -
64-bit:
cd ~ && wget -O - "https://www.dropbox.com/download?plat=lnx.x86_64" | tar xzf -
Aztán a Dropboxot futtatni is kell, hogy automatikusan, a háttérben működjön. Mi ezt daemon-nak hívjuk:
~/.dropbox-dist/dropboxd
Kész.
Google Earth
32bit-es verzió esetén:
wget -O google-earth32.deb http://dl.google.com/dl/earth/client/current/google-earth-stable_current_i386.deb
sudo dpkg -i google-earth32.deb
sudo apt-get -f install; rm google-earth32.deb64bit esetén:
sudo apt-get install libc6-i386 libglib2.0-0:i386 libsm6:i386 libglu1-mesa:i386 libgl1-mesa-glx:i386 libxext6:i386 libxrender1:i386 libx11-6:i386 libfontconfig1:i386 lsb-core
wget -O google-earth64.deb http://dl.google.com/dl/earth/client/current/google-earth-stable_current_i386.deb
sudo dpkg -i google-earth64.deb
rm google-earth64.debEzek a parancsok működnek az Ubuntu derivatíváin is (Mint/Xubuntu/Lubuntu/Ubuntu Gnome stb)
Alapnak ennyi. Adnék pár linket is, ami nekem sokat segített. Itt írnak mindenféle ötletet a beállításokra, alkalmazásokra.
Az első, a Noobslab - ez kifejezetten a kezdő Ubuntu felhasználóknak készül napilap. Nagyon hasznos!
A másik hasonló OMG!UbuntuÉs akkor pár hasznos link:
Install Google Earth in Ubuntu/Linux Mint/other Ubuntu derivatives (64bit / 32bit)
Top Things To Do After Installing Ubuntu 13.10 ‘Saucy Salamander’
To Do List After installing Ubuntu 13.10 Saucy Salamander OS
How to synchronize Google Calendar withSolaar - ez egy alkalmazás a Logitech egereket használóknak. Beteszi az egér ikonját az indikátor sorba és arra kattintva látható a töltöttség állapota és egyéb nyalánkság. Enjoy!
Üdv a Linux használók táborába, munkára fel!
Ha volna kérdésed, akkor ne tartsd magadba, kérdezz!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #16896 üzenetére
Ebben az értelemben inkább gondolatmenetet jelent, amit inkább megérteni kell, mint végigolvasni. Egyébként nem szakmai szó, szerintem is inkább magyarul kellett volna írni
Mindegy, legalább tanultál egy új szót ;-)
Egyébként sokan a topik-ra is használják, miközben a kész szó nem szinonimái egymásnak vagyis hibás a használata -
Fritz Teufel
addikt
válasz
lionhearted #16849 üzenetére
Az esetek 99%-ban a power on is elég :p
-
Fritz Teufel
addikt
Elég komoly gondok vannak az UHU-val, egy másik topikban linkeltem a problémákat. Van, hogy már a telepítő is lefagy, vagy nem indul el az x esetleg nem lehet DE-t váltani/választani.
-
Fritz Teufel
addikt
Itt semmi dühöngés nincs... láttál már olyan informatikust, aki dühöngött, mert nem kellett valamit megoldania? Ugye, nem. Nem hát, olyankor éppen elront valamit, hogy legyen mit csinálni ;-)
Nah, nem offolom tovább a topikot, a folytatás már a Linux offtopiba való
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #16749 üzenetére
Ez csak a miheztartás végett lehetett ;-) Egyébként írta, hogy nem működik ugyan, de együtt lehet élni vele. Ha nem tudod próbálkozás nélkül megjavítani, akkor jó úgy, ahogy van. Márpedig, ha jó, akkor mit akarsz megjavítani?
Ez a baj a szkikkal: állandóan mindent szerelnének, javítanak, próbálgatnak.
-
Fritz Teufel
addikt
Egyik jobb mint a másik. De, hogy melyik a másik, ki tudja?
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
joecontra #16699 üzenetére
Igen, például a df paranccsal ellenőrizhető.
[barricade@Barricade ~]$ df
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda2 10G 8,5G 1,5G 86% /
dev 2,0G 0 2,0G 0% /dev
run 2,0G 972K 2,0G 1% /run
tmpfs 2,0G 22M 1,9G 2% /dev/shm
tmpfs 2,0G 0 2,0G 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 2,0G 8,0K 2,0G 1% /tmp
/dev/sda3 425G 192G 233G 46% /media/Windows
/dev/sda4 29G 3,3G 25G 12% /home
tmpfs 393M 20K 393M 1% /run/user/1000
[U]/dev/sdb1 1,8G 1,8G 0 100% /run/media/barricade/CHAKRA_2014-05-19[/U]
/dev/mmcblk0p1 60G 43G 18G 71% /run/media/barricade/SDXC
[barricade@Barricade ~]$ -
Fritz Teufel
addikt
Így szoktam írni:
sudo dd if=manjaro-gnome-0.8.9-x86_64.iso of=/dev/sdb bs=4MCsak a félkövér rész a változó. Lemented magadnak egy szövegfájlba és mindig elérhető.
-
-
Fritz Teufel
addikt
A pendrive-ra dd-vel irjátok ki az image fájlt. Nekem sem a Debian, sem a Fedora nem indult el Ubuntu alól GUI-s programmal kiirva. A dd-vel rögtön működik minden...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
mAtThEw0319 #16136 üzenetére
Szia!
Első nekifutásra készíts Rescue CD-t a biztonság kedvéért Windows-zal. Utána mehet az Ubuntu install. A partíciók megadásánál válaszd a valami más opciót és itt hozhatod létre kézzel a partíciókat. Látni fogod a gyári rejtet meghajtót is, ahhoz ne nyúlj és nem lesz gond.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
gyulank #16063 üzenetére
A Firefox nálam is kiakad a flash tartalomtól, ha azt teljes kijelzőre teszem. Ráadásul én Manjaro-t használok. Addig megy fullscreen-en, amíg bele nem seek-elek. Attól kiakad és többé nem teszi ki a képet teljes kijelzőre. Csak ablakban hajlandó lejátszani a videókat. Szerintem a Firefox bug-os. Egyébként ezt csak a beépített flash tartalommal teszi, a Youtube-on nincs probléma.
-
Fritz Teufel
addikt
Itt van egy csomó beállítás lehetőség, mondhatni vagy 5 variáció egy témára... grafikusan is állítható, mindenféle telepítés nélkül, menüből.
Nem tudom követni, hogy most mi van fent, de Lubuntu alatt:
gksu leafpad /etc/xdg/lubuntu/lxdm/lxdm.conf
ezt '# numlock=0' állítani erre: 'numlock=1'
-
Fritz Teufel
addikt
Nálam így néz ki a helyzet:
swap: 4 GiB
system: 70 GiB <-ebből majd visszaveszek, mert teljesen felesleges
home: 364 GiB < ez NTFS (sosem lehet tudni)A holmimat a home meghajtón tárolom, így az nem érintett, ha esetleg disztrót cserélek. Rendszert, csak tiszta telepítéssel érdemes feltenni, különben mint most nálad is, később biztosan mókolni kell. Ha meg esetleg bonyolítani akarnék valamit (tervben is van), akkor a Linux /home-ot ki is linkelhetném az NTFS meghajtómra és akkor a linux system-nek a világ végéig elég lenne 4 GiB is.
Az összes, Windows alatt létezett meghajtómat (Torrent, Filmek, Zene) az NTFS partíción kötetekbe rendeztem azt' jónapot.
Ez persze csak egy példa, nem kell így eljárnod. Gondoltam mutatok egy példát, hogy hogyan lehet rendet tartani a gépen és a fontos adatokat függetleníteni a rendszertől. Éppen azért hozunk létre partíciókat Windows alatt is, hogy függetlenítsük a rendszertől. A tiszta telepítés nálam még ismeretlen disztó esetén is körülbelül max. 25 perc alatt megvolt. Beállítani, belakni más kérdés. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
assemble #15919 üzenetére
Örülj neki, hogy nálad nem produkál ilyent. Attól ez még bizony előfordul és nem is ritkán. Rajtam kívül csak itt a fórumon az utóbbi hónapban többen is jelezték ugyan ezt a hibajelenséget. Akinél előfordul, annál egyenlőre nincs orvosság. Ráadásul a közösség a kernel hibára gyanakszik, miközben ugyan ez a kernel kifogástalanul működik nálam, egy másik disztribúció alatt. A Ubuntu v13.10 is hibátlanul működött, ha az exFat hisztijét nem számítom. Csak hát azt ugye majd frissíteni kell. Már pedig ha a v14.04 ilyen instabil a gépemen, akkor mit lehet várni a v14.10-től?
Hozzáteszem, hogy én jelentettem nekik a hibát és próbáltam segíteni a hiba megoldásában azzal, hogy a kérésükre kipróbáltam a 3.14 stabil verziót valamint a 3.15r1-et. Mind a kettőnél kiakadt a WM ugyan úgy mint az eredeti kernellel. Csak a gyakoriság változott, ritkábbra. A desktop Linux már csak ilyen... -
Fritz Teufel
addikt
válasz
csiben1 #15903 üzenetére
Szerintem jól teszed a váltást és igazából nincs is más lehetőséged. A Manjaro mint fentebb írták, rolling release, azaz itt folyamatosan jönnek a frissítések. Valójában csak addig találkozol a verziószámmal, amíg feltelepíted. A telepítés maga éppen olyan pofon egyszerű mint az Ubuntunál. Az Arch Linux topikban meg nálam jóval szakavatottabb és nagyon-nagyon segítőkész srácoktól kaphatsz akár szájbarágós segítséget. Egyébként magyar nyelven is elég komoly irodalma van. Talán a legkomolyabb a disztrók közül.
Van egyébként Ubuntura épülő lehetőség is ami Unity hiányában járható út, például a Mint. Ön dönt, iszik vagy vezet... ;-) -
Fritz Teufel
addikt
válasz
joecontra #15898 üzenetére
Semmi baj nem történt csak idéztelek: "Nem lehet, hogy valami zárlat okozza ezt a gépedben?" Mivel egy másik nyelv mellett csak a magyarral bírok, így csak azt tudtam érteni az írásod alatt, ami oda van írva. Tehát, ezért csúsztattam.
A dolog lényege: Ubuntu v14.04 Unity nélkül, ahogy fentebb a kolléga írta.
-
Fritz Teufel
addikt
joecontra: nálam is zárlat lehet szerinted? Többen is jelezték ugyan ezt a problémát az Ubuntu 14.04-el kapcsolatban. Ennyi zárlatos gép lenne? Egyébként gondolod, hogy a zárlatot képes lekezelni egy operációs rendszer? Én nem ezt tanultam és mint minőségbiztosító mérnök, ilyen még nem láttam...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
csiben1 #15890 üzenetére
Ezt a hibát már jelentettem a Canonical felé és kernel gondra gyanakszanak. A probléma az, hogy ugyan ez a kernel hiba nélkül fut nálam Manjaro alatt. A javaslatukra próbáltam a legújabb kernelt is, azon is fagyott, még gyorsabban. Vagyis valóban nem kernel probléma, hanem inkább WM. Ugyanígy kimerevedett nálam is a kijelző olyan 6 óránként, de a rendszer stabil maradt. Onnan tudom, hogy a rendszer sértetlen, hogy egy alkalommal éppen filmnézés közben ütött be a ménkü, így kiderült, a rendszer futott tovább csak a Unity és a billentyűzet lett kiütve. Nekem nem tudtak megoldást ajánlani erre a problémára, ez a 14.04 sajátossága és másoknál is előfordul. Tehát vagy 13.10 vagy más disztró vagy együtt élsz ezzel a problémával és egyszer csak megoldják.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
csiben1 #15887 üzenetére
Az Ubuntu v14.04 nálam is fagyott, az a verzió hibás. A v13.10 stabil vagy ajánlom figyelmedbe: Manjaro. Ez még nálam nem fagyott le egyszer sem az elmúlt 4-5 nap alatt és végtelenül egyszerű az Ubuntuhoz képest is. A GNOME Edition-t használom az hasonlít picit a Unity-re, csak sokkal szebb és hibamentes.
~1200 telepített csomag az Ubuntu 2300 csomagjával szemben. Az exFat nem háborog, ha kikapom a microSD kártyát stb. Hibaüzenettel még nem találkoztam egyszer sem. Pár képernyőmentés linkeltem korábban...
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
gtasystem #15811 üzenetére
Sokan félnek tőle valami miatt, engem a stock Android kezelőfelületére emlékeztet. Ha kiveszem a szükségtelen alkalmazásokat, akkor itt egyben mindent megtalálok, ugyan úgy, mint ott.
Ráadásul mennyire egyszerű konfigurálni! Mint fent linkeltem, neked semmit nem kell telepíteni csak húzogatni a csúszkákat. Ha kell valami a csúszka által, azt felteszi a rendszer maga vagy visszaveszi. Ennél egyszerűbbet, amihez még érteni sem kell, nem tudok mondani.
Ez itt a Gnome reklámjának helye -
Fritz Teufel
addikt
Nincs szénné konfigurálva, ez a gyári kinézet
A kapcsolókat itt lehet beállítani weben keresztül! Ilyen előtte még nem is láttam, ez valami brutál újdonság volt nekem. Helyileg is lehet, de a webről több a beállítási lehetőség. A háttérkép valóban egyedi, azt a neten találtam.
A Manjaro telepítése még az Ubuntunál is egyszerűbb volt, ráadásul minden telepítés egy parancssoros volt, nem úgy mint Uborkánál. Sokkal egyszerűbb a használata is, szerintem kezdőknek ideális rendszer. Kevesebb helyet igényel, picit gyorsabb és nálam nem hajtja meg a laptopot feleslegesen. Igaz, már az Ubuntu is kíméletes volt a laptopomhoz, de ennek nincs semmi hangja, csak ha valami erőforrás igényes dolgot csinálok.
-
Fritz Teufel
addikt
Nem is írtam: Manjaro Linux GNOME Community Edition 0.8.10 Pre1, Gnome 3.10.2-vel.
A Unity nekem is nagyon tetszett, ezért nem vagyok hajlandó lemondani a Gnome-ról. Ráadásul pofon egyszerű konfigolni, csak kapcsolókat kell ki-be kapcsolgatni és máris jönnek-mennek a funkciók. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
kriszpontaz #15794 üzenetére
Nálam teljesen megfelelt, hogy újra ráérezzek a Linux ízére 14 év után. A v13.10 nagy is jónak bizonyult, de a v14.04 Unity 6 óránkét, nagyon ritkán hamarabb összeomlott. Nincs rá eddig megoldás. Mivel az Uborka jövője így ködbe veszett a laptopomon, így valami stabil alternatíva után kezdtem kutatni. Aztán hagytam magam megdumálni és azóta tökélesten elégedett Linux user vált belőlem.
Harmadik napja van fent a rendszer és még az Uborkánál is jóval kezesebb, hibaüzenetet még nem láttam, akkor sem ha kirántom a microSD-t, képes automatikusan unmount-olni - az Uburka ilyenkor ontotta a hibaüzeneteket. Az official Gnome meg elképesztően szép és nagyon jól testre szabható. Nem kell azzal tökölnöm, hogy verzióváltáskor kiírjam pendrive-ra és installálja az új rendszert, automatikus frissítésként érkezik az új verzió (rolling release). A mostani telepítéskor már így is zajlott és annak ellenére, hogy nem stabil verzió - r1 -veri az összes disztrót, amivel valaha is találkoztam.
A lényeg, az Ubuntu is jó, de van sokkal jobb is csak rá kell akadni az igazira.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
stopperos #15772 üzenetére
Köszönöm!
Ez a disztró brutálisan jó. Még nem láttam semmi hibaüzenetet. Az exFat-ot pöccre kezeli és minden további nélkül engedi a kivételét, az Ubuntu azt nagyon nem szerette, előtte unmount kellett különben dobálta a hibajelentéseket. A Gnome Editiont tettem fel, az is sokkal jobb mint a Unity, ami v14.04-en nálam mindig összeomlott. Persze valamivel bonyolultabb is, de ezt a stabilitás ellensúlyozza.
Sokkal halkabb mint az Ubuntu, szerintem jobban kezeli a dpm-et, csak akkor hajtja a ventilátorokat, ha tényleg szükséges. -
Fritz Teufel
addikt
Ubuntu 14.04 LTS le Manjaro Linux GNOME Community Edition 0.8.9 fel. Minőségi változás a szabad életemben. Köszönöm Mindenkinek, aki az Uborka alatt segített nekem. Majd benézek és ha tudok, akkor segítek, amiben tudok.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
_Dumber_ #15644 üzenetére
Ez mennyiben jobb mint a Red Hat vonal? A windows-klón WM-ek nekem nagyon nem tetszenek, itt mindegyik az: FXCE, KDE, Openbox, egyik rosszabb mint a másik (számomra) külön meg nem akarok tökölni. Az uborkáról is vissza akarnám szedni azokat a felesleges gyári alkalmazásokat, amiket nem használok.
-
Fritz Teufel
addikt
Nálatok Ubuntu 14.04-en működik a VLC VLSub? Nálam el sem indul. Még egy ilyen bugos szrt mint ez a disztró!
v13.10-en működött. Azt hiszem Fedora lesz ebből...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Fritz Teufel #15538 üzenetére
Sikerült a Multisystem-mel létrehozni a pendrive-ot, köszönöm a segítséget!
-
Fritz Teufel
addikt
Nah, újratelepítettem ezt a ratyi rendszert. Minden vissza is ment, de a Nod32 telepítése nem sikerül 'su: Authentication failure' üzenettel. Mi a bánat baja van? Ilyen hibával még nem találkoztam.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Atlantisz48 #15544 üzenetére
Hard reset?
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Fritz Teufel #15537 üzenetére
Nem működik a Multisystem sem, de nem vagyok elveszve. Szerencsére írtam egy CD-t is, majd arról boot-olva meg tudom írni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest