- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Magisk
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi Smart Band 8 - folyamatosan
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Rimuru #13946 üzenetére
A meghajtó természetesen mountolva van és a Deluge-ban a külső meghajtó általam beállított mappája be van állítva, ennek ellenére letöltés nem megy (error). Ezért is kérdeztem, hogy mit kell beállítani. /home/downloads-ba természetesen jó. Azt hiszem csak ide tudok másolni terminal sudo parancs nélkül.
-
törölt tag
Kicsit részletezve, mit kell tennem, hogy a Deluge-val ne csak a Downloads mappámba tudjak letölteni (hanem mondjuk másik HDD-re)?
-
törölt tag
Szerintem nalam a driverekkel lesz valami. Csak tudnam min valtoztassak es azert hova nyuljak es hogy csinaljam.
Egy P4-es gepen nem laggol a Unity. Az Ivy i3-as gepemen igen. Az XFCE tearinggel. Ezer %, hogy driver gond.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #13841 üzenetére
Úgy látom kevés dolog egyöntetű a pingvin alatt.
Kernelt miért nem tudok downgradelni (3.12) a megszokott módon? Három file letöltve, majd alatta kiadva a sudo dpkg -i *.deb parancs. Lefut, minden ok(-nak tűnik), reboot. Marad a 3.13.x.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #13839 üzenetére
Teljesen világos.
Érdemes repóból telepíteni? Gondolok a biztonságra és nem tudom még mire. Az már bizonyos, hogy bőven frissebb verziót telepítek repóból (pl. LibreOffice Stable), mint az Ubuntu Software Center-ből. Rá szabad szokni erre vagy van/lesz hátránya?
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get install libreoffice -
törölt tag
13.10-hez is feltehető a 3.13.3 stable kernel? Itt bezavar, hogy a 3.13.3-as kernel "v3.13.3-trusty" név alatt fut. Saucy-hoz a legutolsó, amit láttam az ez: "v3.12-saucy". 13.10-hez akkor csak 3.12-es tehető fel?
-
törölt tag
Létezik, hogy a Unity-nek kevés egy Intel i3 Ivy IGP-je? Dota 2 még is elmegy FHD/Low-on szépen. Szóval nem igazán értem. Ahogy lenyitom a "search your computer and online sources" gombot, vagy ha leteszek launcher-re bármit, akkor lassan teszi le és/vagy laggol.
Kernel: 3.14-rc2sudo lswh -c video:
*-display
description: VGA compatible controller
product: Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 09
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:45 memory:f7800000-f7bfffff memory:e0000000-efffffff ioport:f000(size=64)Nem telepítettem semmilyen graphics driver-t.
Debian 7.3/7.4 (Gnome): nem laggol. Hibátlan.
Xubuntu (XFCE): nem laggol, de hatalmas a tearing.XFCE lenne a király, de a tearing-t képtelen voltam megoldani. Mondjuk nagyon kezdő vagyok. Rengeteg ilyen problémával van tele a net, ami nagy része solved, én mégsem jártam sikerrel. A Unity szép, de valahogy mindig visszahúzok az XFCE sebességéhez.
-
törölt tag
válasz
Aethelstone #13815 üzenetére
Meg kellett volna cserelnem a driveok betujelet? Ezt dobta a gep, szerintem egyertelmu volt. Majd ahol te irsz "hulyeseget", igyekszem ott lenni.
-
törölt tag
Miért nem tudok QBittorent-el letölteni a D:\ meghajtóra? Mondjuk a filekezelő sem tud mappát létrehozni ott. Terminal-ból sudo mc paranccsal persze már működik. Miért?
EarL 007: törölve. Hibaüzenet megszűnt.
-
törölt tag
Miért 25-ös a Firefox verzióm Trusty alatt? És persze nem akar frissülni. 13.10 alatt persze azonnal frissült 26-ról 27-re.
Egyébként az about nekem kissé szokatlannak tűnik.
Firefox
25.0
Mozilla Firefox for Ubuntu
canonical - 1.0
Firefox is designed by Mozilla, a
global community workin together to keep
the Web open, public and accessible to all.Ez is kezd olyasmi lenni, mint ahogy Debian alatt Iceweasel?
-
törölt tag
Minden tiszta.
1. A mai build került fel, Software Updater szerint up-to-date vagyok. Azonban ez sem oldotta meg azt a problémát, hogy ezzel az üzenettel indul a gép:
System program problem detected
Do you want to report the problem now?Aztán ez feljön egy fél perc múlva is. Két cancel és nem látom többször. Kicsit zavar. Tudja valaki, hogy mi okozza?
2. Boot után a login képernyőt miért miért a 13.10-es verziót látom? Azt hittem valami rosszat csináltam, de az lsb_release -a parancsra ezt kapom:
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu Trusty Tahr (development branch)
Release: 14.04
Codename: trusty3. Feltettem a 3.14 RC2-es low latency kernel-t. A következzőképpen (innen), őket letöltve:
# linux-headers-3.14.0-031400rc2-lowlatency_3.14.0-031400rc2.201402092235_amd64.deb
# linux-headers-3.14.0-031400rc2_3.14.0-031400rc2.201402092235_all.deb
# linux-image-3.14.0-031400rc2-lowlatency_3.14.0-031400rc2.201402092235_amd64.debMajd kiadtam az alábbi parancsot:
sudo dpkg -i *.debés hiba nélkül lefutott. Jól csináltam mindent?
uname -a parancsra ezt kaptam:
Linux user-desktop 3.14.0-031400rc2-lowlatency #201402092235 SMP PREEMPT Mon Feb 10 03:45:33 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/LinuxA fenti hibaüzenet természetesen a kernel frissítés előtt is jelen volt. Tehát nem ez okozza.
-
törölt tag
Innen a tényleges Ubuntu Trusty Tahr telepítőt érem el? Csak mert a link daily live-t emeleget. Nekem nem live kell, viszont mást nem találtam.
Netinstall-os Trusty nincs véletlenül? Ezt sem találtam.
Egyszer már kérdeztem, de akkor most tisztázzuk egy egyenes kérdéssel. Ha holnap kijön a Feb-12-es build, akkor az abban lévő újdonságok/módosítások maradéktalanul lejönnek az Update Manager-ben?
-
törölt tag
válasz
stopperos #13736 üzenetére
Van különbség a Software Center és a parancssoros telepítés között? Verziószám különbségekre gondolok.
Illetve egy Firefox ESR-t telepítve (letöltve a mozilla ftp-ről), hogyan tudom elérni, hogy a software-ek között keresve (nagyító) megjelenjen? Kicsomagolom, fut a firefox-bin file-al, de ennyi. Szerintem hiányzik még egy parancs a komplett telepítéshéz.
Melyik mappába szoktuk telepíteni az így letöltött file-okat? Még közel sem vagyok teljesen tisztában a Linux könyvtárszerkezetével.
-
törölt tag
válasz
stopperos #13733 üzenetére
Elírtam. Elvileg megtaláltam a linked (mini.iso). Ez egyébként melyik Trusty? A legutolsó? Mivel nem látok verziókat, ezért azt következtetem ki, hogy a legutolsó aktuális 14.04 daily-t tölti le. Gondolom senki nem telepít minden nap, de sokan szeretnének naprakészek lenni. A frissítésekkel mindennap lejönnek az akutális daily újdonságok?
-
törölt tag
# Hol találok Xubuntu 14.10 daily netinstall-t? Itt sehol nincs. Egyáltalán bármilyen Xubuntu netinstall-t?
# A daily-ben gondolom van esély alpha hibák javításárára. De a köztes időben keletkezhettek új hibák. Most akkor melyik a stabilabb, az alpha vagy a daily?
# Xubuntu 12.04.4 vagy a "régebbi" Xubuntu 13.10 az újabb?
-
törölt tag
Ha Trusty Tahr Xubuntu-t szeretnék, akkor a daily legutolsó érdemes feltenni vagy alpha 1 / 2-t? A Debian egyenlőre nekem sok, tehát azt töröltem, viszont Ubuntu-t sem akarok, mert az i3 Ivy IGP-je kevés a Unity-nek (lassú). Az XFCE viszont rohadt gyors.
Nem sokkal van tőle lemaradva a Debian 7.3.0 gnómja.
Megszerettem az XFCE-t. Ronda és finom.
Mondjuk még egy tisztes Office csomag sincs benne. Erre melyiket ajánjátok? Libre vagy OpenOffice? Gondolom ez a kettő a legjobb. Egy oldal nagyon jól leírta, de ez már egy éve volt: Both programs are open source and share a code base, they're more similar than different. Today, LibreOffice has a slightly better range of new and improved word processing features, while OpenOffice is slightly ahead in performance.
Amúgy már akartam írni, hogy megjelent úgy két napja az Ubuntu 12.04.4 LTS, de rákerestem és láttam, hogy már megelőztek.
-
törölt tag
Hogyan tudom eltüntetni a tálcát a másodlagos kijelzőről? A launcher-t már sikerült a Displays menü alatt. Egyszer már sikerült a tálcát is, de most nem találom.
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #9564 üzenetére
Jézusom, ez gyönyörű. Meló után kipróbálom.
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #9553 üzenetére
Hogy csináltad ezeket a menüket, fent középső ikonok elhelyezését és formáját? Adataid alatt jól látom, hogy Mint 14-t használsz?
-
törölt tag
válasz
#40553216 #9525 üzenetére
A 24p miatt (egyébként plazma, de ez most itt mindegy). Nézhetetlenek a 23.976 frames/s-el készült filmek, 50/60Hz-en. Ha már mindent tudsz, én is szeretnék mindent tudni. Miért unknown a VGA driver, és miért nem tudok képfrissítést állítani?
Nyilván egyikből következik a másik, szóval elég lenne az egyiket megoldani.
-
törölt tag
Feltettem a Linux Mint Cinnamon x64-t. Most látom azt a bizonyos NTFS partíciót. Vajon ezzel megoldótt a probléma vagy csak kikerültem azt?
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9338 üzenetére
Sajnos a lementés nem járható. A HDD 2TB méretű, 80% terhelt. Nincs külső meghajtóm, a lementése nem lehetséges. Szóval örülnék valami kevésbé drasztikus megoldásnak.
kispx: mely gyökérkönyvtárban? A HDD-n? Azt nem tudnám megmondani, mert ugye nem érem el. Az SSD-n van egy 8GB-os swap partíció és egy maradék, amiből 7GB-t foglal el az OS, ha emlékem nem csal.
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9335 üzenetére
Nos, lehúztam a HDD-t és nem az UEFI előtagos PD-vel telepítettem, hanem a simával. Probléma nem lett megoldva. Ellenben találtam egy ilyen cikket, de hülye vagyok hozzá.
Az elsó háromnegyedben található az én hibaüzenetem.
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9335 üzenetére
Értem! Köszönöm, az install megy újra. Utána jelentkezem.
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9333 üzenetére
PD-ről ha boot-olsz, akkor még véletlenül sem az UEFI előtagos menüvel indítani a telepítést.
UEFI előtagos telepítés? Ez mit jelent?
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9329 üzenetére
# W8 az SSD-n volt. Az adatok az NTFS HDD-n, amit most nem érek el, fenti üzenetre hivatkozva.
# Nem emlékszm megmondom őszintén, de elvileg nem kellene hogy számítson, hiszen másik particióról beszélünk (amihez tudtommal nem nyúltunk).
# UEFI vagy sima install? PD-ról bootoltam, arról telepítettem.BIOS-ban: Fast Boot disabled. Ez mire is volt jó?
-
törölt tag
Elkezdtem ismerkedni a Linux-al. Ez annyit tesz, hogy a mai napon feltettem az Ubuntu 13.04-t. Első komoly problémám a következő:
Error mounting /dev/sdb1 at /media/newman/Data: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sdb1" "/media/newman/Data"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sdb1': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.Ez egy 2TB-os NTFS HDD (partíció). Még anno W7 telepítés előtt formáztam meg a telepítő lemezről. Mit kell tennem, hogyan láthatnám a partíciót?
Mellesleg az "í" és a "0" miért van felcserélve? Minden más a helyén van. Magyar a nyelv és a billentyűkiosztás is magyar.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Rap, Hip-hop 90'
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nintendo Switch 2
- Óra topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest