- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Fotók, videók mobillal
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok.
Volna egy problémám a géppel (20.04, de régebbi verziókkal is ugyanez volt anno).
Beállítás szerint 1óra tétlenség után megy sleep módba a gép. Ezt meg is teszi rendben, vissza is jön ahogy kell.
A problémám az, hogy mondjuk zenehallgatás nála tétlenségnek számít és simán sleep-be megy, miközben a Strawberry folyamatosan játsza a zenéket.
Valahogy meg lehetne csinálni, hogy ne csak az egérmozgást figyelje mondjuk, hanem a hangot is?
Elég bosszantó, hogy nem hagyhatom magára a gépet hogy zenéljen, miközben valami mást csinálok. -
törölt tag
válasz
lev258 #38305 üzenetére
Aha, elolvastam, köszi.
Hát, beigazolódott a sejtésem.
Tudom nem illik ilyesmit ebben a topic-ban mondani, de úgy érzem az Ubuntu-nál (és egyben a Canonical-nál) valami nagyon félre ment az elmult évek során. 12.04-től kezdődően használom a rendszert, hol csak parancsoros módban gui nélkül, hol teljes desktop os-ként, de egyre több bosszuságot okoz. Főként desktop vonalon.Bocsánat, de éppen szívok vele két napja és ez kikívánkozott.
-
törölt tag
Jól látom, hogy az Ubuntu 20.04 Desktop telepítő minimal install-t választva ugyanúgy felrak mindent, mint a normal install csak a végén letöröl pár csomagot?
Azért számomra ez rohadt ciki megoldás. Kényelmes a Canonical-nak, de rohadt gáz felhasználói szemmel.
-
törölt tag
Ha jól emlészem van egy ilyen kártyám és használtam is tvheadend-el dvb-t módban egy kábelből fabrikált antennával panelban. 50-60%-os volt a vétel, de nem akadozott. Tökéletesen és gyorsan működött Ubuntu 16.04 alatt.
Azért váltottam csak usb-re, mert miniITX lapban ment és kellett bele tennem egy sata kártyát az egyetlen pci-e csatiba. -
törölt tag
A laptopomon sajnos picit nyögvenyelősen üzemel a 18.04 verzió. Egészen pontosan az nvidia-optimus kezelése nincs a toppon. Úgy tűnik, hogy ilyen szempontból talán a 19.10 egy picit jobban kezeli.
Ha mondjuk 19.10-et teszek fel és "belakom" rendesen, majd áprilisban a 20.04 lts-re váltanék, lesz valami nehézség a 19.10->20.04 lts update-nél? Vagy emiatt jobb talán hagyni a 18.04-et és azt frissíteni majd 20.04-re? -
törölt tag
válasz
#68216320 #36574 üzenetére
$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 3.7T 0 disk
|-sda1 8:1 0 190M 0 part /boot/efi
|-sda2 8:2 0 9.3G 0 part
| `-md0 9:0 0 9.3G 0 raid1 /
`-sda3 8:3 0 3.6T 0 part
`-md1 9:1 0 3.6T 0 raid1 /hdd
sdb 8:16 0 3.7T 0 disk
|-sdb1 8:17 0 190M 0 part
|-sdb2 8:18 0 9.3G 0 part
| `-md0 9:0 0 9.3G 0 raid1 /
`-sdb3 8:19 0 3.6T 0 part
`-md1 9:1 0 3.6T 0 raid1 /hdd
Mint látszik, nálam a root is raid1-ben van. A /hdd alá van mountolva egy darabban az adatpartíció szintén raid1-ben. A két hdd GPT partíciós sémát használ.
-
törölt tag
válasz
sellerbuyer #36571 üzenetére
Azt a "röhejes" software-raid-et (raid1) 6 éve használom 7/24-ben, már a második alaplapon és 3x mentett meg kidöglő hdd miatt adatokat.
Szerintem semmi gond a linux sw-raid megoldással (mdadm/EFI)
Két hdd raid1-ben egyáltalán nem terheli a cpu-t, mivel nincs mit számolni.
Én 2x4TB-ot használok előbb egy AMD E350, most egy A4-5000 integrált APU-s miniITX lapban. Egyetlen eset amikor amikor több cpu-t fogyaszt, az a resync/rebuild, bár ott sem értem pontosan miért, nem kellene neki, hisz nincs paritás-bit egyszerű equal vizsgálat van. Bár lehet itt meg egyszerűen a full hdd sebesség/gyenge apu a hibás. -
törölt tag
Üdv. Valaki meg tudná mondani, hogy böngészőben van már intel vga esetében hw video gyorsítás?
Illetve elfelejtettem, hogy mi annak a csomagnak a neve, amit laptopra felrakva optimalizálja kicsit a fogyasztást és növelhető az üzemidő?
-
törölt tag
válasz
lev258 #35236 üzenetére
Vicceskedünk, vicceskedünk?
Kíváncsi leszek mennyi lesz az üzemidő normál és TLP/PowerTop megoldással. Ugyanazt a fejlesztőkörnyezetet használom macOS/Linux/Win vonalon. Jó lenne egyelőre nem ledobni az osx-et a gépről, de ennél a vasnál valahogy az istenért nem sikerül USB-re telepítenem az Ubuntu-t. Normál laptopon igen, de itt valamiért nem. Grub után kifekszik folyton. Na majd holnap próba...
Esetleg megpróbálom Acronis-al backupolni az osx-et egészben és akkor mehet ssd-re a rendszer.
-
törölt tag
Mik a tapasztalatok laptop+powertop kombinációval? Sokat javít az akku használaton?
Van egy MacbookAir 2017-es gépem (i5, 8GB, 128GB SSD) és szeretnék rá Ubuntu 16.04-et tenni. Viszont jó lenne valahogy a sok órás akkuhasználatot megőrizni. Van rá esély? Jelenleg 8-9 órát elmegy egy töltéssel (főként kódolás, netes doksik olvasása). Jó lenne ha maradna ilyen érték közelében. -
törölt tag
Üdv. Valaki közületek próbálta már egy 2017-es MacBook Air-re felrakini az Ubuntu 16.04 vagy 18.04-et? Azt olvastam, hogy a wifi nem fog működni. Sajnos LAN vagy usb wifi nincs a közelemben. Valahogy lehet pendrive-ról felrakni valami drivert hozzá?
Félve kérdezem, hogy bill. világítás vajon működhet-e vele? Ugyanis az a normál Asus laptopomon sem működik linux-al. -
törölt tag
Én az alábbi samba config-ot szoktam használni:
sudo nano /etc/samba/smb.conf
# Global parameters
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = _SZERVERED_NEVE_
server string = _SZERVERED_NEVE_
guest account = _USERED_NEVE_
create mask = 666
directory mask = 777
wins support = yes
socket options = SO_KEEPALIVE TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_SNDBUF=131072 SO_RCVBUF=131072
write raw = no
read raw = no
log level = 0
[HDD]
path = _MEGOSZTOTT_DIRECTORY_ (nálam /hdd alá van mountolva)
security = USER
writeable = Yes
guest ok = No
browseable = Yessudo service smbd restart
sudo service nmbd restart// Aztán csinálok a megosztáshoz saját jelszót, hogy ne a user fiók jelszavát használjam hozzá
sudo smbpasswd -a user_neve
-
törölt tag
Ubuntu 18.04 alatt a php cli exe fájl melyik könyvtárban található? /etc/php/7.2 alatt csak konfig fájlok vannak
-
törölt tag
Egy Asus Gl553vw (6700, 16gb, hd530-gtx960m) laptopon hasznalnek 18.04 desktop rendszert. Telepites, frissites utan csak az fn+hangero allitas mukodik. Kepernyo es billentyuzet fenyerot nem tudok allitani fn+key kombinacioval. Tudtok a helyzetre megoldast?
-
törölt tag
válasz
#68216320 #34155 üzenetére
Köszönöm a gyors válaszokat mindenkinek.
Mindezekkel együtt úgy érzem (bár nem értek hozzá), hogy számomra kevésbé szerethető a 18.04 a gnome felülettel, mint a 16.04 a unity-vel.
Keresgélem 18.04 alatt a keyboard repeat és delay beállítást is. Miért rejtenek el ilyeneket? Teljesen alap lenne, hogy beállítsam. Gnome alatt a gyorsindító ikonok és a menü használata is laggol kicsit a unity-hez képest. (6600k, 16gb ram, ssd, gtx1050ti) Munka közben bosszantó, amikor a gépre kell várnom. (várjon ő rám)
16.04-el viszont olyan gondom akad, hogy a laptopomon (hd530+gtx960m) az nvidia drive felrakása után csak az nvidia kártya működik, ha visszaváltok igpu-ra, akkor nem tölt be az os.
-
törölt tag
Ubuntu 18.04.1 Desktop vonatkozásában volna pár kérdésem az install utáni teendőkről.
1. Melyik Nvidia drivert érdemes használnom? Amelyik az OS telepítése után rögtön elérhető vagy a ppa:graphics-drivers repoból elérhető legfrissebbet?
2. A felületet lehet skálázni 100% és 200% között is?
3. A Gnome ablak kezelő gombokat át lehet tenni a jobb felső részről a bal felső területre? Ha igen, kell valami külön tweak hozzá?
4. Bármilyen SSD esetén az fstab-ba mehet a discard és noatime opció? Mintha hallottav volna olyasmit, hogy némelyik vezérlőnél ez gondot okozhat.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #33631 üzenetére
Közben egy hd3000+gtx540m laptopra is felraktam a 16.04-et. Ott intel-re váltás után is indul az os. Mondjuk ilyenkor nem indul el az nvidia-settings alkalmazás, csak prime-select nvidia paranccsal tudok váltani.
Ebből úgy tűnik, valami intel driver gond lehet a hd530 esetében. -
törölt tag
Üdv. Ha Ubi 16.04 + laptop kombinációban az nvidia-settings-ben (vagy akár prime-select intel-el) átváltok nvidia profilról intelre, akkor ezután nem indul el az os. Mondjuk gyanusan gyorsan végez a váltással, 18.04 alatt egy másik laptopon ehhez jópár másodperc kell.
Mi lehet a gondja 16.04 alatt? Minden esetben az nvidia 390 drivert használom és a gui-s update-el teszem fel kiválasztva a driverek közül.
Persze, ha ezután sikerül a konzolig eljutnom és kiadok egy prime-select nvidia-t, akkor rendben működik ismét. Valamiért az intel nem tetszik neki. (6700hq + hd 530 + gtx960m) -
törölt tag
Talalkozott valaki mar azzal a jelenseggel Ubuntu 16.04 eseteben, hogy optimus-os laptopot hasznalva (gtx960m+hd530) alaphelyzetben, nvidia-prime vagy bumblebee-t hasznalva is, amikor valami elemre kattintok akkor annak a megnyitott ablakaban mar semmire nem erzekel kattintast. Ha lenyitom a logout-os menut a topbaron, akkor ramegy az ablakra valahogy a fokusz, lehet benne kattintani, de akkor meg azon kivul nem erzekel semmit. Meg az aktualis ablak bezarasat sem. Kizarolag alt+f4-el tudom bezarni.
Mi okozhat ilyen problemat?
(sorry az ekezetek hianya miatt)
-
törölt tag
válasz
lev258 #29955 üzenetére
A BIOS-ban gyakorlatilag csak a security boot és a csm/uefi állítható. Puritán rendesen
Próbáltam csak nouveau.modeset=0 beállítással is, hátha... nem volt változás. Van, hogy pár másodpercig működik, aztán ugyanúgy nem tudom bezárni az ablakokat vagy kattintani bennük. Csak modeset esetén ilyenkor a menü/launcher sem működik.
-
törölt tag
Van egy laptopom (Asus GL553) amin nem tudom rendesen használni az Ubuntu 16.04 x64-et.
Ha megpróbálom telepíteni, akkor a telepítő/Live betöltésénél megáll.
Ha nouveau.modeset=0 tpm_tis.interrupts=0 acpi_osi=Linux i915.preliminary_hw_support=1 idle=nomwait paraméterrel indítom, akkor bejön a telepítő vagy a Live, de megnyitva egy ablakot, pl. Settings, nem tudok annak a tartalmára kattintani vagy a bezáró ikonjára. Topbar és Launcher működik.
Megpróbáltam ElementaryOS-el is, de ugyanúgy nem jó. Szerintem a VGA kavarhat be, mert Optimus-os a gép. Ha tippelnem kellene akkor az lehet, hogy a topbar és launcher két képernyő esetén gondolom mindkettőn jelen van, ezért kattintható. Az ablak és tartalma viszont már nem és összekeveri, hogy melyiken történik a kattintás. Gondolom az Optimus miatt két screen-t érzékel, még ha nem is jelzi úgy.Van esetleg ötlet, hogy mit próbálhatnék meg?
-
törölt tag
válasz
#40553216 #29858 üzenetére
Most telepíteném újra. Ha a .1-et teszem fel és upgrade-et engedek neki, akkor lesz ilyen sajnos. Mondjuk dist-upgrade is volt. Lehet akkor érdemes volna az új kernelt kihagynom és mellőzni a dist-upgrade-t?
Bumblebee nélkül majd hogyan telepítsem az nvidia drivert optimus kezeléssel?
-
törölt tag
válasz
lev258 #29848 üzenetére
Azért annyiból a sara, hogy 16.04.1-ig nem volt ilyen gond.
Felraktam gyorsan az 1-et, bumblebee+nvidia driver. Korrekten működött is ez első update-ig.
Azóta hol lehet kettintani, hol nem.
Nincs ötletem mi lenne a megoldás, mert 2-est telepítve semmit nem tudok kezdeni a géppel.
1-est telepítve pediga bumblebee megoldja, de update után ugyanúgy nem jó. -
törölt tag
válasz
lev258 #29844 üzenetére
Fussunk neki újra. Nem érdekel, hogy milyen van a 16.04.2-ben, ha feltelepítést követően semmire sem reagál a gép. Gyakorlatilag használhatatlan. Egy terminal nem indítható. Ez pedig az Ubuntu sara.
Mivel nem érek rá tökölődni ilyen marhasággal, megy rá vissza mentésböl egy win.
ZCoyote: Köszönöm.
-
törölt tag
Help! Valaki tudna linket adni Ubuntu 16.04.1 x64 ISO fájlhoz?
A 16.04.02-t sikerült úgy elbaltázniuk, hogy Optimus-os laptopon egyszerűen semmit nem lehet kattintani, mert azt hiszi két kijelző van és belekeveredik,hogy éppen melyiken vannak az ikonok.
Az előző verzióknál is két kijelzőt jelez a Bumblebee-ig, de legalább lehet az elején kezdeni vele valamit. -
törölt tag
válasz
lev258 #29798 üzenetére
Jelenleg csak Ubuntu volt már rajta, egyetlen ext4 partícióval. Ma hajnalban kezdtem el telepíteni, beállítani. Teljesen normál restart volt. Mivel lehetne ellenőrizni, hogy nem SSD hiba-e? Kivenni nem tudom a laptopból sajnos, DVD helyén van és azt kihúzni csak szétszedéssel lehet (idióta konstrukció, a csavart belülről lehet kitekerni)
Felteszem újra, de jó volna valahogy csekkolni az állapotát.
-
törölt tag
Egy teljesen hibátlan gépen (i7 laptop, Intel SSD, 8GB DDR3, Win/OSX tökéletes) mi okoz Ubuntu 16.04.2 alatt fájlrendszer hibát?
Egyik újraindítást követően az initramfs fogadott és fschk talált pár dolgot, de valahogy elment a kedvem tovább használni ezt a rendszert. Telepíthetek mindent újra.Komolyan érdekelne, hogy miért szivat az Ubuntu folyton valamivel. Úgy érzem a 14.04 volt az utolsó jól működő verzió, legalábbis nálam.
-
törölt tag
Mi az oka annak, hogy az Ubuntu 16.04 Server feltelepítése után az elindult alap rendszer nem mutatja a szokásos Prompt-ot?
Azaz nincs a megszokott login és jelszó beviteli lehetőség csak fekete képernyő valami HDD-re vonatkozó adatsorral (clean, xxx blocks, xxx files)Szeretném a 14.04-nél megszokott login belépést visszakapni.
-
törölt tag
Egy UEFI-s gépből a hdd-t áttenném egy BIOS-os gépbe. Az új gépben a grub problémába ütközik. Szeretném megoldani a dolgot újratelepítés nélkül.
Hogyan tudnám a grub-ot rendbetenni?Partíciók:
sda1 - grub - 100MB
sda2 - EFI - boot - 100MB
sda3 - ext4 - / - 10GB
sda4 - ext4 - /home - 4TB -
törölt tag
válasz
Rimuru #28361 üzenetére
Nem a Kodi-val van a gond, ott ki van kapcsolva minden ilyesmi.
Grub-ban átírtam az alábbira a megfelelő sort és update is megvolt, de nincs változás.GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash consoleblank=0"
Kezd nagyon bosszantani a dolog.
Nem is értem, hogy egy server esetén mi a túrónak van alaphelyzetben ez benne??? -
törölt tag
Ubuntu 16.04 Server van feltéve egy gépemre Kodi média lejátszóval.
Olyan gondom van, hogy üresjáratban egy idő után eltűnik a kép és nem jön vissza. Hallani, hogy alatta működik a Kodi, de gyanítom az Ubuntu valami screen saver-ként elsötétíti a képernyőt.
Hogyan lehetne ezt kikapcsolni? -
törölt tag
Help!
Ubuntu Server 16.04 menne egy 2x4TB Raid0 gépre.
A HDD-ken 2 partíció van. Egy 10GB a rendszernek és a maradék mountolva más helyre. Namost az van, hogy a Grub menne ugye a /dev/sda és /dev/sdb meghajtókra, de nem megy. Az alábbi képet kapom.
Mi lehet a gond? Most bontottam ki a HDD-ket és hibátlanok.
Egyszer már belefutottam ilyesmi problémába, de nem emlékszem annak mi lett a megoldása. -
törölt tag
Help!!!
Ubuntu 16.04 NetInstall, no GUI
Mi a gond az alábbival?
sudo dpkg-reconfigure x11-common
update-rc.d: warning: start and stop actions are no longer supported; falling back to defaultsAz is fura, hogy az alap 16.04-et feltéve egyik gépemen sem kapok parancssort boot-ot követően. egyedül SSH-val tudok beírni bármit.
-
törölt tag
Ubuntu 16.04 netinstall esetében mi szükséges ahhoz, hogy ne csak ssh-val, hanem közvetlenül a gépen is legyen login? Egy nagyon alap rendszert tettem fel gui nélkül. Eddig 14.04 volt, ott ugy ment fel, hogy volt login prompt a boot-ot követően, viszont itt most nincs. Csak kiírja a raid5 tömb fájlok számát ha jól emlékszem és annyi.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
lev258 #26703 üzenetére
LAN-al sem lép tovább. A LAN ahhoz kell, hogy mondjuk a wifi ip-jén tudjak hozzá csatlakozni (meg csatlakozik a lan ip-vel is). Szóval valami nagyon nagy keverés van ezzel.
Nem értem miért nincs login. Közben meg ssh-n minden működik.
A netinstall részben volt egy számomra új pont ami alapban be volt jelölve. Valami "default services". Ez mellé csak az ssh-t jelöltem ki, ahogy szoktam csinálni 14.04 alatt.
De ott meg ugye az nmcli nem akart menni ...Azt mondjuk már megfigyeltem, hogy más gépen is a lan-ról telepítést követően kell neki az induláshoz. Nem tudom hol lehet kivenni.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #26700 üzenetére
Mondjuk LAN nélkül olyan, mint ha el sem akarna indulni a gép ...
lev258: SSH megy, de csak lanon. Wifi-n nem. Wget-et nem tudom kipróbálni, mert fura módon 16.04 alatt nem jelenik meg a gépen a login prompt rész.
csak ennyi:
/dev/sda1: clean, <meg fájlok, blokkok száma> -
törölt tag
válasz
lev258 #26693 üzenetére
Na, most nekiugrottam 16.04 netinstall-al. Elsőre működött az nmtui.
Elméletileg kapcsolódik is a hálózathoz, router is jelzi, ip-t is kap, de ha kihúzom a lan-t és csak wifi-t használva akarok hozzá ssh-val kapcsolódni, nem sikerül. MAC és egyéb szűrés nincs a router-ben beállítva.Az a fura az egészben, hogy reboot után elméletileg automatikusan kapcsolódik a wifi hálózathoz, ip-t is kap, de nem kommunikál. Ha a lan be van dugva akkor tudok hozzá a wifi ip címén kapcsolódni ssh-val.
Nem értem miért kell a lan, ha nem is azzal az ip-vel csatlakozom hozzá. -
-
törölt tag
válasz
lev258 #26691 üzenetére
Netinstall volt, mivel egy nagyon alap, gui nélküli rendszer kellene. Szóval elméletileg a legújabb csomagokkal ment fel az alap. Mondjuk magyar repo-ból. Esetleg próbáljak meg valami mást máshogy?
Egy GMA VGA-s C2D gépről van szó, amire Kodi-t akarok még varázsolni. Amolyan video lejátszó lenne majd.
-
törölt tag
válasz
spammer #26685 üzenetére
nmtui: command not found
Csak ezért kérdeztem.lev258:
$ iwconfig
eth0 no wireless extensions.
lo no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:off -
törölt tag
válasz
spammer #26682 üzenetére
Az nmtui miben van? Network-manager már a gépen van és próbáltam is:
nmcli d wifi connect <itt a wifi név> password <itt a jelszóm> iface wlan0** (process:982): WARNING **: Could not initialize NMClient /org/freedesktop/NetworkManager: Rejected send message, 3 matched rules; type="method_call", sender=":1.9" (uid=1000 pid=982 comm="nmcli d wifi connect <wifi név> password <jelszóm> ifa") interface="org.freedesktop.DBus.Properties" member="GetAll" error name="(unset)" requested_reply="0" destination="org.freedesktop.NetworkManager" (uid=0 pid=882 comm="NetworkManager ")
Error: nmcli (0.9.8.8) and NetworkManager (unknown) versions don't match. Force execution using --nocheck, but the results are unpredictable.-nocheck esetén:
Error: Device 'wlan0' is not a Wi-Fi device.
Mennyivel kényelmesebb volt laptopon. Ott a kernel felismerte és telepítéskor kérdezte mivel akarok csatlakozni
-
törölt tag
válasz
lev258 #26681 üzenetére
Nem sikerül egyelőre. A sudo wpa_supplicant -B -Dwext -i wlan0 -c ./wireless-wpa.conf -dd az alábbi eredményt adja:
Failed to add interface wlan0
wlan0: Request to deauthenticate - bssid=00:00:00:00:00:00 pending_bssid=00:00:00:00:00:00 reason=3 state=DISCONNECTED
wlan0: State: DISCONNECTED -> DISCONNECTED
wpa_driver_wext_set_operstate: operstate 0->0 (DORMANT)
netlink: Operstate: ifindex=3 linkmode=-1 (no change), operstate=5 (IF_OPER_DORMANT)
EAPOL: External notification - portEnabled=0
EAPOL: External notification - portValid=0
wpa_driver_wext_set_countermeasures
wlan0: Cancelling scan request
wlan0: Cancelling authentication timeout
Remove interface wlan0 from radio phy0
Remove radio phy0
netlink: Operstate: ifindex=3 linkmode=0 (kernel-control), operstate=6 (IF_OPER_UP)Ha jól nézem a wlan0-val van igazából gondja, de nem tudom mi lehet. ESSID listát ad az eszköz.
-
törölt tag
Segítség kellene. Van egy desktop gép, amiben egy pci-os asus wl-138ge wifi kártya van. A gépre telepítenék egy netinstall-os 14.04-et. Telepítéskor nem ismeri fel a kártyát, kizárólag lan-on zajlik az install.
A gépre nem kerül gui, csak pár nagyon alap dolog futna rajta.Terminal-ból hogyan tudnék driver-t varázsolni rá, hogy wifi-n működjön a gép?Update: nonfree firmware frissítést követően ennyi látszik a kártyából:
*-network
description: Network controller
product: BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller
vendor: Broadcom Corporation
physical id: a
bus info: pci@0000:01:0a.0
version: 02
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: bus_master
configuration: driver=b43-pci-bridge latency=64
resources: irq:22 memory:cfefe000-cfefffff -
törölt tag
Valami trükkel fel lehet varázsolni a Skype 4.x-nél újabb verziót?
-
törölt tag
Segítsetek picit. Elfelejtettem a nevét annak a command-nak, amivel tty (putty) bezárása után is tudok futtatni egy programot. Aztán újra kapcsolódva és belépve a programba látom hol tart a futtatás.
-
törölt tag
Van lehetőség újabb skype verziót életre kelteni 14.04-en? Itt win, osx vagy android verziókra gondolok. A ms nagyon mostohán bánik a linux-al.
Csinált/használ valaki ilyet?
-
törölt tag
válasz
SektorFlop #23235 üzenetére
A probléma, hogy az "other" nem kap read jogot. Én egy script-et hívok folyton meg másolások után a www könyvtáramra (/home/$usernev/www)
sudo find /home/pm/www -type d -exec chmod 777 {} \;
sudo find /home/pm/www -type f -exec chmod 666 {} \;Ezzel írási jogot is adok, ami webfejlesztésnél jól jön.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #22193 üzenetére
Közben ránéztem a /lib/firmware alatt lévő intel-es FW-re és ugyanaz van ott is, mint amit a gyártó oldaláról le lehet tölteni.
-
törölt tag
Mi az oka annak, hogy bármelyik Wifi kártyát teszem a laptopba (Intel5100 series, Atheros 9285) lényegesen lassabb az átvitel, mint win alatt. Ubuntu 14.04 ~3.5MB/s, Win ~12MB/s. Mindkét esetben az 5GHz-es sávot használom.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22168 üzenetére
Na, ezt nem tudtam, köszönöm. ezek szerint elég feltennem a zárt driver-t és tudom a programokat indítani a laptopom diszkrét VGA-jával? Mondjuk prime firefox?
Mivel nem tudtam, hogy iylen van, picit kutyultam a dologgal és most jónak tűnik az alábbi megoldással:
sudo apt-get install linux-headers-generic
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update && sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia primus
sudo apt-get install nvidia-352 nvidia-settings
sudo nano /etc/bumblebee/bumblebee.conf
sudo apt-get install --reinstall bbswitch-dkms -
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni. Egy optimus-os laptopom van, amire mindig úgy telepítettem az nvidia drivert, hogy:
1. Bumblebee install az ubuntu saját repo-bòl (ez a 304 drivert teszi fel)
2. Frissítés az frissítéskezelőn keresztül a 331 driverre (nem 331-updates, a 331 volt eddig a legutolsó, amit felajánlott)
3. /etc/bumblebee/bumblebee.conf átírása az nvidia-331 eléréséhezMost viszont a 346-os driver jelenik meg a 331 helyett. Ugyanezt az elvet követve reboot után fekete képernyő fogad.
Probáltam az 346-updates telepítését is, de nincs változás. Ubuntu install után csinálom közvetlenül, minden próba előtt újrateszem az os-t. Mit rontok el?
-
törölt tag
Ubuntu 14.04 x64-en a Kodi-t szoktam használni Film/Tv nézésre. Most újratettem a rendszert és a tárolóból a Kodi 15 megy fel a régi 14.2 helyett. Sajnos nekem ez a verzió nem jön be, szeretném visszatenni a régebbit. Viszont a tárolóban Trusty-hoz csak az új érhető el. Tudnátok segíteni, hogy hol érhető el a 14.2?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #21835 üzenetére
Valami Intel 180GB. Már nem emlékszem milyet tettem bele. Discard, noatime beállítva mindkét partícióra (/ [30GB] és /home [138GB]), és eredetileg is kihagyott az elején 1MB helyet, szóval alignment is rendben. A rövid bootidő, kb ~15mp bekapcsolástól. BIOS-on hamar átlép a laptop.
-
törölt tag
válasz
lev258 #21832 üzenetére
Az asztali gépemen úgy emlékszem van külön SecureBoot opció ki/bekapcsolhatóan. A laptopon kizárólag magát az UEFI-t tudom ki/bekapcsolni. Külön secure opció nincs. Ezért gondolom, hogy nem tud ilyet. UEFI-t bekapcsolva, EFI partíciót csinálva, mountolva feltettem a rendszert az SSD-re. Viszont nem tudom így van-e haszna igazából. Bootidő így is, úgy is igen rövid.
-
törölt tag
Ubuntu esetében van értelme az UEFI telepítésnek/használatnak, ha a laptopom nem tud SecureBoot opciót?
-
törölt tag
válasz
#68216320 #21493 üzenetére
Közben megtaláltam a bejegyzést, de LAN-os újratelepítés okán nem lett a probléma megoldva.
-
törölt tag
válasz
spammer #21488 üzenetére
Más: Ubuntu 14.04 netinstall -> wifi-ről telepítve eltűnik a wifi lehetőség és a telepítéskor beállított hálózatot használja kizárólag, lan-nak jelezve azt. Egyszer (nagyon) régebben már volt erről szó, hogy valamilyen fájlban ki kell törölni egy bejegyzést, hogy a szokott módon működjön. Sajnos nem találom ezt a bejegyzést. Mit és honnét kellene kitörölni?
-
törölt tag
Ha jól tudom, az ubuntu a kinezetet css alapon tarolja. Olyan apró kinézetbeli változtatást szeretnék, hogy az input mezőkben nagyobb padding és nagyobb betűtípus legyen. Ebben tudna valaki segíteni?
-
törölt tag
Egy gui nelkuli 14.04-et hasznalok egy laptopon filmnezesre a vga csatlakozon kotve tv-re. Hogyan tudnam letiltani a beepitett kijelzot?
-
törölt tag
Hát ez az. De hogy tudnám kideríteni? Kijelezni csak a memóriát kell neki, gondolom az nem lehet akkor. Én is ikonra tippelnék.
Upd:
Mondjuk, ha lenne olyan indicator ami csak memóriát jelez ki, az is jó lenne. Ismer valaki ilyen programot? Én még nem találtam csak a system monitor-t. -
törölt tag
WineHQ alatt van lehetőség a normál fontsmooth helyett cleartype-ot használni Win7 módban?
-
törölt tag
Felraktam a System Monitor indicator-t, de valamiért egy kis hiba van vele. A memória használat előtti áthúzott körre gondolok.
Miért van ez és mit lehet tenni ellene?
-
törölt tag
válasz
spammer #20446 üzenetére
Van a /home alatt már egy scripts könyvtáram, oda tettem be, ikont is csináltam neki és indításkor már az aktuális időt írja az elérési útvonalba. Köszönöm.
Viszont a program folyamatosan futni szokott a háttérben és gyorsbillentyűvel indítok új felvételt és állítok le. Ehhez a megoldáshoz viszont mindig ki kell lépnem a programból és újra elindítani, hogy új fájlnevet generáljon a script. Lehetne magához a scripthez (ikonhoz) rendelni gyorsbillentyűt, de a program 3 oldalon keresztül indul amolyan tovább-tovább gombnyomkodással, mire felvételi készenlétbe kerül és még ekkor kell indítani. Lehet másik programot kellene használnom?
-
törölt tag
válasz
lev258 #20434 üzenetére
A script mikor fusson le? Az lenne jó, ha tudnám figyelni folyamatosan, hogy létezik-e record.mkv és írható-e. Ha igen, akkor átnevezném. Ez mennyire járható így szerinted?
Esetleg egy ikont csinálnék a SimpleScreenRecorder-nek és a programmal együtt indítanám a figyelést is.
-
törölt tag
válasz
lev258 #20432 üzenetére
Azt szeretném megoldani, ha lehet, hogy a SimpleScreenRecord által felvett video egy rögzítés dátum-idő-t tartalmazó és ilyen módon egyedi fájlnevet kapjon. Most mindegyik a record.mkv-t kapja és a következő felülírná az előzőt. Gondoltam rá, hogy esetleg lehetne figyelni, hogy az erre kijelölt könyvtárban van-e record.mkv és automatikusan átnevezni, de a rögzítés kezdetén még úgysem tudná megtenni csak a befejezést követően.
Valami ilyesmi fájlokat szeretnék a könyvtárban:
Desktop_2013_12_05_08_13_55.mkv
Desktop_2013_12_05_11_25_31.mkv
... -
törölt tag
Kezdem elég jól összerakni az rendszeremet, de két dologban még segítség kellene.
1. SimpleScreenRecorder-hez hasonló felvevő kellene (x264-mkv/mp4), de olyan, ami a fájlnevet automatikusan beállítja, mondjuk a dátum-idő vagy sorszám alapján. Tehát példáil desktop-200150101-235959.mkv formátumhoz hasonlóan ment.
2. A rendszerről szeretnék mentést készíteni egy esetleges galiba esetén a gyors visszaállítás érdekében. Root és Home külön partíción van. Live alól egy egyszerű copy megoldja ezt?
-
törölt tag
válasz
szetcsuszott #20410 üzenetére
Wifi csere, mint lehetoseg nem jatszik? Anno en is csereltem a laptopban felaldozva a BT-t, hogy legyen 5GHz es Osx is szeresse. 3k volt postaval ebay-rol.
-
törölt tag
Ubuntu alatt lassabb a wifi-m, mint win alatt. Ennek mi lehet az oka?
-
törölt tag
Arra van lehetőség, hogy egy script-et futtassak még belépés előtt? Tehát a login screen megjelenésekor már fusson?
-
törölt tag
14.04 x64-et tennék fel a laptopomra egy 180GB-os SSD-re, két partícióra. Arra gondoltam, hogy a / 20GB lenne, a /home 160GB. Megfelelő lehet ez vagy hagyjak nagyobbat a / mountnak? Swap-et kihagynám, eddig 8GB RAM mellett még nem használtam és nem okozott gondot.
-
törölt tag
Van egy GUI nélküli Ubuntu 14.04 x64 laptopom, amit arra használok, hogy VGA-val egy TV-re kötve Kodi fusson rajta és filmezni tudjon az asszony vele. Az a problémám, hogy a kép a TV-n vsync hibás szerintem. Tapasztaltam már ezt a jelenséget más gépnél is hasonló esetben. Ott akkor jelentkezett, ha két kijelző volt rákötve. Itt is ez a helyzet, de itt az egyik ugyebár a laptop lcd-je, amit kihúzni nem tudok. Valahogy konzolból nem lehet letiltani az saját lcd kijelzőt? GM965 a VGA azt hiszem.
-
törölt tag
válasz
Rimuru #20332 üzenetére
Arra gondoltam, hogy a jelenlegi rendszer alatt gparted-el megcsinálom a két partíciót a másik ssd-n és a /home kivételével átrakok mindent a 20GB-osra, a /home alattiakat pedig a 160GB-osra.
Ezután az fstab-ot szerkesztem és mount-olom a /home alá a nagyobb partíciót. A másoláshoz MC-t gondoltam használni. Úgy tudom az azt csinálja, amit a cp csak könnyebb kihagynom a /home alatti fájlokat.
Ezután a GRUB jön.
-
törölt tag
Laptopon Ubuntu 14.04 x64-et használok.
A gépben 2db SSD van. Intel 180GB (win7) és Kingston 60GB (ubuntu).
Arra gondoltam, hogy az Ubuntut pakolnám a nagyobbra és a Win-t a kisebbre.
Munkára, netezésre, filmezésre használnám a linux-ot, a win csak játékra lenne.Az érdekelne, hogy miként tudnám kivitelezni a dolgot. Jelenleg egyben van a rendszer, de szeretném majd a /home -ot külön partícióra tenni. Ha megcsinálom a két partíciót mondjuk 20GB / és 160GB /home méretekkel, akkor elég lenne átmásolni a fájlokat és frissíteni a grub-ot?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- ZEN.com
- Nintendo Switch 2
- Hardcore café
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Valós időben generálhatja a jövőben a GPU a fákat
- Vízpart, vakáció és hardverek
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest