- Poco X6 Pro - ötös alá
- Huawei Watch GT 2 - épp ideje!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - nagy ügy
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #37569 üzenetére
Pedig de, tetszik ez a minimalista design. Amire nekem kell elég. Vagyis ha a win10 bekrapál és nincs kedvem szöszölni vele, csak átmegyek és használom. Amúgy böngészőn kívűl nem nagyon kell más rá. Raktam fel azért libreoffice-t meg film lejátszót stb, de nem mindennap használom. Amúgy meg nézegettem meg annó arch linuxokat is, de nem jönnek be. Nem tanultam sose linuxot, nem tudom a parancsokat sem hozzá, úgy gyűjtögettem ki néhány fontos terminál parancsot.Ez az ubuntu vonal nekem "egyszerű" ahhoz képest, hogy nem tanultam róla. Amúgy még a másik rendszer a Mint ami tetszik.
A gépedhez Ubuntu alapon sem kéne drivereket telepíteni szerintem. Vagy valami nem működött megfelelően?
Ubuntuval is próbálkoztam annó, de érdekes, mert bármelyik verziója fent volt, (14, 16, stb) egy idő után fagyott, Az elementary meg nem. Hogy miért, passz. Ha meg elszállt, akkor meg ment rá a Elementary vagy a Mint ami nem csinált ilyet. Mindegy, hogy gyári driver volt fent, vagy telepítettem hozzá.
Mondjuk játszani sem játszok rajta, bár az Old Blood talán linux alatt van, az max grafon ment driver nélkül is. Vagyis ami volt fent. -
Sziasztok!
Elementary OS alá kell telepíteni amd drivert (rx 590 van a gépben)?
Unsupported os-t kapok terminálnál a "-help" menünél.
Nem merem felrakni. -
Srácok nem rég újra telepítettem az ubuntu 12,04-et de tegnap szembesütem vele, hogy nem tudom megosztani az egyik meghajtómat mert a kiírja, hogy nincs net hozzá. Pedig van és működik is. A samba nem megy fel meg a libmp-samba sem megy fel vele, vagy mi kell neki. A szoftver központban main szerver van belőve és akkor írja ki, hogy nincs, de ha magyar szerót adok meg, akkor meg valami virtuális dologról beszél. Ötlet?! Így nem tudok csatlakozni a win8-ra sem.
Ja valami az ubuntu szerver ip-vel van gondja, ahonnan a samba-t szedné le. A leírásban a http oldlalt és az ip-t írja le, hogy 404-es hiba.
-
-
válasz
rlazol #11664 üzenetére
Aham. akkor úgy akarod mint én, bár nekem van F8-cal boot választó menu.
Na akkor a win hdd-t ne dugd rá. Az Adat és a Linuxnak szánt hdd legyen cask bent telepítés közben.
A linuxnál, hogy jól menjen, csinálj 2, vagy 3 partíciót, amit mondjkuk windows alol elkészíted.
Ha 2 partíció lesz így nézzen ki.: 1 swap meghajtó ez kb. 4-8 giga legyen.
2. / -> ez a gyökér, ida fog települni a Linux. Ennek kb. 15 giga, vagy több legyen.Ha 3 meghajtót akarsz.: 1 Swap -> lásd fent a paramétereket.
2. /home -> ide rakja a a beállításokat és 10 giga elég kb.. (Neked 2 partíció esetén a / jelű gyökérben lesz jelen és nem látod majd így jelölve.
3. /-> lásd fent - a Linux többi rész ide kerül, mert itt megadtál egy /home könyvtárat.Ha ezeket eldöntöd, megcsinálod, akkor telepítéskor cask az ADAT és a Linuxnak szánt hdd legyen bent.
Be bootolosz a pendrive/cd/dvd-ről és elindítod a telepítőt. Mikor a partícionáláshoz érsz, akkor lesz olyan választásod, hogy a Linux határozza meg hogy hova menjen, vagy valami más opciód lesz.
A valami más opciót használod és ott elkezded beállítani, hogy milyen partíciók milyen jelölést (/swap; /; /home) kapjon. Ez ha megvan, akkor a boot-ot a Linux hdd-re kell raknod. Ezt látni fogod dev/sda1 vagy 2 jelölés lesz rajta. Ha mondjuk egy Samsung vinyóra akarod rakni a linuxot, de van egy MAXTOR vinyód is, akkor a SamsungST500-at választod ki, hogy oda kerüljön. <- Egy példa.
Ha ez megvan akkor felmegy és a következő indításkor el kell hogy induljon. Esetleg még biosban kell beállítani, hogy cask hdd-ről boot-oljon és akkor elindítja a linuxot is. Ha a win is rá lesz dugva, akkor a linuxot húzzd le, nehogy gubanc legyen. -
válasz
rlazol #11656 üzenetére
Akkor boot közben keress olyan F billentyűt, amivel előtudod hozni, hogy miről boot-olj.
A dev/sda-t neked kell megnézned, melyik az. Minden vinyót dugj rá a gépre és Linux alatt nézzd meg mondjuk egy gparteddel hogy melyik jelölés melyik vinyóra vonatkozik.
Más: Kipróbáltam ezt az elementary os-t. Egy kiherélt ubuntu magyarul. Szép is, jó is, de kevesebb dolog van benne. Nem olyan rossz szerintem.
-
válasz
rlazol #11651 üzenetére
Kár volt kihúznod a windows-os lemezt. Oda kellett volna rakni a boot-ot a inuxnak és akkor tudnál választani mi induljon el elsőnek. Most vagy újra teszed a linuxot és a windowst benthagyod, vagy megpróbálsz mindent visszadugni és a biosnál mikor elindul biztos tudsz boot eszközt választani és a linuxot elindítani és a boot-ot átrakod a winre.
-
Tegnap délután csak feldobtam az ubuntut újra. Most kicsit okosabb leszek és nem nyírom ki a hálózatot.
-
válasz
God Vazzeg #11368 üzenetére
Volt mentésem, azu Ubuntu one-t használtam rá, de mivel nem volt net, cask gondolkozott.
Meg hiába kugliztam, semmi értelmeset nem találtam rá. Vagyis volt fent csomag, de a readme-je olyan szépen le volt írva, hogy kurv@ szót nem értettem. Pedig pár hete igen erősen ráültem, de amit leírtak benne, az nekem nem jött össze.(#11369) sh4d0w: Csuklóból nem törlöm le a hálózatot legközelebb. Már ezzel is tanultam valamit. Meg az is szuper a rendszerben, hogy nincs visszaállítási pontod mint a winben. Így a szopás elkerülhetetlen. Ha lenne benne, nem lett volna ez. Csak az a baj, hogy erre is neked kell gondolni hogy legyen valami mentésed. Vagyis nekem is volt, cask éppen a neten.
-
válasz
God Vazzeg #11365 üzenetére
Nem ti tehettek róla, de nem vagyok annyira profi, hogy 3 szóbol már megértem mit kérdezenek egyesek. Annyit tudtam a linuxról kb 1 hónapja, hogy ingyenes. Semmit nem tudok a parancsokról, stb. De ez itt már off. Majd a legközelebbi ubuntun nem törlöm le ezt a network dolgot. Ennyi.
-
válasz
God Vazzeg #11360 üzenetére
Így van de már mindegy. Töröltem. Majd legközelebb nem törlöm a networkot, de valamiért dobja a netet bent wifin keresztül. Szóval egyelőre marad laptopon a 7. Majd valamikor felrakom újra.
-
válasz
God Vazzeg #11346 üzenetére
Mondom nincs netem. Nem enged telepíteni.
-
Sikerült kinyírnom ubuntu alatt a network-ot. Letöröltem véletlenül és nem tudok vele mit csinálni. Ötlet?
-
válasz
God Vazzeg #11175 üzenetére
Fél 5 után nekiugrom és majd megtalálom a megoldást.
-
válasz
God Vazzeg #11167 üzenetére
Azt írják, hogy megkeresed a remote desktop-ot ott bekapcsolod majd remmina-val tudsz kapcsolódni ha VNC-re állítod be a dolgokat. Otthon meg is nézem majd. Most meló helyen vagyok.
-
Ubuntu-ubuntu távoli asztalt hogyan tudok létrehozni? Mert ubuntu-win7 megy, de ugyan az a 2 már nem megy. Google nem segített csak ubi-7 kapcsán.
-
Problemám van srácok! A munkahelyen van egy N-es access point, de ledobál. Ugyen ez win7 alatt nem csinál semmit, vagyis nem dobál le, jó. Valami ötlet? Enyém a cucc, jó is, csak ubuntu alatt vág le.
-
-
Az sem képzeld. De valami nem stimmel az alaplappal, mert mikor rádobtam az xp-t akkor egyből egy rendszergazda felhasználót csinált és azt akkor láttam utoljára, mikor az amd-s gépen a hpet-et bekapcsolva hagytam. De ilyen opció nincs a lapon. Mindegy az xp megy vele, és ennyi elég a keresztfiaméknak. Flash játékra tökéletes.
-
"Élesben (melóhely)" is bevetettem a 12.04-es ubuntut. Semmi rosszat nem tudok rá mondani, nagyon jól állta a sarat. A nyomtatás érdekes, mintha nem használna annyi tintát, de szerintem csak beállítás kérdése. Ha így marad akkor nem kell a 7.
Mondjatok már olyan rendszert ami i686-on is megy, mert a manjaro i686 nem akar elindulni.
-
válasz
God Vazzeg #10830 üzenetére
Pedig a sütiket is töröltem már.
-
Srácok chromium alatt miért nem megy néhány videó, de ff alatt meg igen? Youtube-ról van szó persze. Már a html5-öt is beállítottam.
-
Miért nem akar elindulni nekem az ubuntu 12.04? Bekapcsolom a gépet, ubuntura rányomok és egy fekete háttérnél a gép neve meg a login jön be. Ez mi?
-
A libre office új verzióját raknám fel, mert csak a 3-as van meg és az audacious lejátszót frissíteném. De ilyen egyik mappában sincs. Mert ha kicsomagolom, akkor mappa + különbőző fájlok vannak csak.
csomagból nem felelt meg?
Egyik program új verzióját sem találom a szoftver központban. :/
-
Audacious új verzióját telepíteném, de nem tudom hogy kell a tar.bz2-őt futtatni. Ötlet?
-
Valamit nem értek. Töröltem a 13.10-es ubit, mert a 12.04-est akartam felrakni. Töröltem a partaciót, windows dvd-vel helyrehoztam a boot-ot, majd felraktam a 12.04-et. De kiírja, hogy van egy előző verzió is. Azt hogyan tudnám eltüntetni? Ez csak a választó képernyőnél van, de zavar, hogy ott van. Valakinek ötlet?
-
Tényleg szebben szól linux alatt a creative fülesem, mint 7,8 alatt.
-
Köszi mindenkinek!
Más: Miért van az, hogy ha ubunturól jövök vissza akkor win8-on 2 órával visszaállítódik az óra?
-
válasz
God Vazzeg #10496 üzenetére
Ezek milyen parancsok?
-
válasz
quailstorm #10484 üzenetére
Megvan, nem volt jó a mappa neve! Sikerült!
(#10485) cigam:Miért?
-
válasz
quailstorm #10481 üzenetére
Nem jó a sorom amit beírok.
/dev/sdb5 /media/Adat 500 ntfs-3g defaults 0 0
/dev/sda5 /media/Adat 750 ntfs-3g defaults 0 0 -
válasz
God Vazzeg #10471 üzenetére
Fast boot kilőve, a hibernálást meg nem hazsnálom, csak az alvó állapotot.
Amúgy meg nem azzal volt a baj, hogy nem jól állt le a rendszer, hanem azzal hogy letöröltem ubunt alatt az ntfs-configot és dőlt a rendszer.(#10472) hcl: A csomagot leszedtem. De már itt az új rendszer mindjárt.
Szóval most amit írtam feljebb az jó lenne, hogy akkor indítom el az ntfs-t ha már a win8 is rajta lesz?
-
válasz
God Vazzeg #10451 üzenetére
De nem a 8 alatt van bajom vele, hanem Ubuntu alatt és akkor, ha betöltene a rendszer.
-
Visszaraktam a win8 hdd-t hogy megnézzem működik-e a boot 2 különálló rendszernél. Megy. De ha ubuntuba lépnék be, akkor kiírja, hogy 2 meghajtót nem tud betölteni. Ami érdekes, hogy betölti, de a win8 system rev. partícióját is betölti, de nem birom le unmount-olni róla. Valami ötlet rá? Nem zavar, csak eddig 1 rendszer hdd-vel nem volt baj.
-
válasz
God Vazzeg #10447 üzenetére
Hát passz. Elsőnek még felismerte, majd mikor végzett a rendszer frissítéssel, újraindult akkor meg már kiírta hogy nincs eszköz. WUT? egyből és hiába kugliztam semmi infó róla.
Most ubuntu 12.04-en simán megy...
-
Felraktam egy linux mint debaint a gépre. Jelszó beíráskor egy hibüzenetet kapok, hogy a $Home.dmrc fájlt kihagyja és nyelv mentésre kerül. Ez milyen hiba?
Megauto mount-nál jelszót kér. Azt miért? -
Meg az lenne még, hogy gnome commanderben ha csatlakozni akarok a win8-as géphez nem tudok belépni. 3 dolgot kér és nem világos mit kellene megadni. 8-on meg homegroup van megadva és jelszóval is be kell lépnem a rendszerbe, mert online acc-om van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest