- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Magisk
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kertsa
senior tag
Mitől kapcsolhat 10 perc után a képernyő, ha le van tiltva az energiagazdálkodásnál és a képernyővédőnél is?
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
A frissítéskezelő jelzi, hogy elérhető új Kubuntu kiadás.
A frissítés rendesen lemegy?
A beállítások megmaradnak? -
kertsa
senior tag
Sziasztok!
A Kubuntu 14.04 Lts mivel lett több, mint a 12.04.4?
-
kertsa
senior tag
válasz
N0zer0 #16679 üzenetére
Már rendben van... viszont ha megformázom a partíciót és csatolom, akkor nem indul el a rendszer. Most a kubuntu sda5. Ha linux alól formázok, akkor automatikusan sda1 lesz az új partíció és manuálisan nem tudom állítani. Szerintem ez lehet a probléma. Vagy nem? Nem igazán értek ehhez a részéhez.
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Hogy tudok megformázni, majd hozzáadni partíciót úgy, hogy el is induljon a rendszer?
Volt egy win8 50gb-on. KDE Particion Manager-el töröltem, majd létrehoztam egy ntfs partíciót. Majd ezután nem indult úja a gép. Újra kellett telepítenem a rendszert. Telepítésnél elmaradt a partíció formázása és így újra linux alól kellene formáznom és csatolnom úgy, hogy újra is induljon a gép.
Kérnék egy kis segítséget!
Köszönöm!
-
kertsa
senior tag
válasz
Fritz Teufel #14613 üzenetére
Vesztettél... frissítés volt rendszer alól
-
kertsa
senior tag
Feltelepítette, viszont nem indul újra. A grub után fekete képernyő és nem csinál semmit. Mi lehet a hiba?
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Kubuntu 12.04-ről szeretnék frissíteni 13.10-re. Ennek a legegyszerűbb módja érdekelne, hogy ne vesszen el adat.
Technikai támogatást szeretnék kérni
üdv.
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Hétvégére bekapcsolva hagytam a gépet. Mire hazaértem, a jobb alsó sarokba már nem jelenítette meg az aktuálisan futó programokat. A hálózatfigyelő ikonja is visszaállítást igényelt.
Mi lehet a hiba? Hogyan tudnám visszaállítani a gyári állapotot?
üdv.
-
kertsa
senior tag
válasz
FіkuszKukіsz #13155 üzenetére
Köszi, telepítettem a firefoxot youtuberól letöltögetni
-
kertsa
senior tag
válasz
kertsa #13153 üzenetére
apt-get remove metacity , majd következő újraindításnál még a metacity felületet hozta be hibával. Kijelentkezett és tudtam választani
Nem rég óta használok linuxot, de azóta a windóz csak van. Sajnos a youtubos letöltéseket nem tudtam egyszerűen megoldani... egy darabig volt egy chrome plugin ami beépített egy download gombot, de eltűnt a bővítmények közül
-
kertsa
senior tag
ctrl-alt-f1 -el be tudom hozni a konzolt. Milyen paranccsal lehet kijelentkezni?
-
kertsa
senior tag
Történt egy kis malőr... Kijelentkezés után szerettem volna megnézni a Metacity felületet, de csak egy fekete képernyő jön be és az egér mutató látszik és használható, de semmit sem lehet csinálni. Hogyan tudom visszaállítani a Kubuntu felületét?
-
kertsa
senior tag
Az mitől lehet, hogy nem mindig tölt be a boot menü? Csak villog a kurzor a bal felső sarokba. Nyomok egy ctrl+alt+del-t és utána betölti rendesen...
-
kertsa
senior tag
válasz
lionhearted #13119 üzenetére
Ezzel a paranccsal telepítettem: sudo apt-get install ubuntu-desktop
-
kertsa
senior tag
Nem jó. Betölt, de csak az asztali fájlok jelennek meg és semmit sem lehet csinálni a kijelentkezésen kívül, ezt is csak ctrl+alt+del.
Mi lehet bibi?
-
kertsa
senior tag
Van most a gépemen KDE és WIN8. Szeretném tesztelni az Ubuntu 12.04 LTS teljes telepítéssel. Ha felteszem ezek mellé, akkor rendesen be fog tölteni a boot választó menü?
-
kertsa
senior tag
Akadt egy apró problémám. Sikerült megoldanom a merevlemez autómata csatolását, de elvesztettem root jogot felette. Az egész kötet csak olvasható. Hogyan tudom visszaállítani a rendszergazdai jogom?
-
kertsa
senior tag
Beállítottam és nem működik, és természetesen adminként. A hibaüzenetet megoldottam, viszont a csatolást még nem
Igazából az a bajom, hogy a Deluge-t ha hamarabb indítom, mint megnyitom azt a mappát, ahova a Deluge letölt, akkor hibaüzenetet ad minden folyamatban lévő fájlra. Így a minden rendszerindításnál az az első dolgom, hogy kitallózom a mappát...
Ezért szeretnék megoldást találni.
Van esetleg más ötlet? Esetleg valami konzolos megoldás?
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Telepítettem a NTFS beállító eszközt a gépre.
Azóta ezzel a hibával indul:
Nincs megadva parancssori argumentum.
Használat: kdesudo [-u <felhasználóné>] <parancs>
A program leáll.Az Ntfs beállító eszközbe mindent visszaállítottam eredeti állapotába, de hiba továbbra jelentkezik. Hogyan lehet a hibaüzenetet megszüntetni?
Fájlkezelővel tudok böngészni a meghajtón, viszont a Deluge nem látja.
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Unetbootin-al írnék windows rendszerindító usb-t. 20%-ál megáll install.wim (3014MB) kicsomagolása közben. Meddig érdemes várni ha tétlen? Mert a türelmem véges
üdv.
-
kertsa
senior tag
Mégis akadt egy kis gondom ezzel. Ha kirakom a mappanézetet, akkor az egész home belekerül és az asztalon lévő dolgok ott maradnak az asztalon. Ha az asztalon lévő fájlokat törlöm, akkor a mappából is törlődnek.
Hogy lehet azt beállítani, hogy csak az asztal mappa legyen az asztalon mappanézetbe?
-
kertsa
senior tag
Kubuntun van az asztalon egy mappaszerű, ahova lehet fájlokat és mappákat tenni. Nem tudom a nevét
Ezt véletlen kixeltem. Hogy tudom visszakapcsolni?
-
kertsa
senior tag
Valami nem tetszik neki
Nem található „dkpg” nevű parancs, talán erre gondolt:
„dpkg” parancs a(z) „dpkg” (main) csomagból
dkpg: a parancs nem található
dpkg: függőségek vannak, így nem törlöm ezt: chromium-browser:
chromium-browser-l10n függőségek: chromium-browser (>= 31.0.1650.63-0ubuntu0.12.04.1~20131204.1).
chromium-browser-l10n függőségek: chromium-browser (<< 31.0.1650.63-0ubuntu0.12.04.1~20131204.1.1~).
chromium-browser-l10n függőségek: chromium-browser (>= 31.0.1650.63-0ubuntu0.12.04.1~20131204.1).
chromium-browser-l10n függőségek: chromium-browser (<< 31.0.1650.63-0ubuntu0.12.04.1~20131204.1.1~).
chromium-codecs-ffmpeg függőségek: chromium-browser (>= 4.0.203.0~).
dpkg: hibás feldolgozás: chromium-browser (--purge):
függőségek vannak - nem törlöm
Hibák történtek a feldolgozáskor:
chromium-browser -
kertsa
senior tag
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Hogy tudom kideríteni, hogy mitől az a hiba, hogy a Chromium a youtube videók nagy részét nem jeleníti meg, viszont a Firefox gond nélkül megnyit mindent. Azóta van ez, mióta újratelepítettem a rendszert és a /home partíciót klónoztam.
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Az a gondom, hogy a virtualboxba telepített XP SP3 és Win8 sem érzékeli ha csatlakoztatok usb-t. Van rá valami megoldás?
-
kertsa
senior tag
Megcsinálnám az indítólemezt pendrive-ra, de hibával leáll írás közbe a kubuntu indítólemez-készítő programja. Milyen más programot ajánlanátok? Esetleg terminálból meg lehet csinálni?
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Most 32 bites Kubuntu 12.04 lts-t használok. 2 magos AMD, 3 Gb ram, Ati 6650M és egy SSD van a gépbe.
Van értelme feltenni a 64 bitest? Lesz valami előnye? Teljes újratelepítést kell csinálni?
üdv.
-
kertsa
senior tag
Köszi
Hozzáadnék még egy ilyet is...
xinput --set-prop "Microsoft Microsoft® 2.4GHz Transceiver v8.0" "Device Accel Constant Deceleration" 5
ilyen hibát ír...
To ensure the correct one is selected, please use the device ID, or prefix the
device name with 'pointer:' or 'keyboard:' as appropriate. -
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Egy parancsot szeretnék hozzáadni az indítópulthoz? Kényelmesebb lenne, mint minden alkalommal beírn. Ha az indítópultot megnyitom, csak tallózni tudok.
-
kertsa
senior tag
Olyan gondom van, hogy az "Egér és Érintőtábla" beállításoknál hiába húzom le az egér csúszkáját, az ablak bezárása után visszateszi alapra. Ezt tudom más módon állítani?
-
kertsa
senior tag
Hogy tudok kézi telepítésű illesztőprogramot eltávolítani? Az alap driverrel csíkozott a film. Telepítettem egyet, azzal a jobb alsó sarokba AMD unsupperted hardver felirat jelent meg.
Ez alapján csináltam:
sudo add-apt-repository ppa:makson96/fglrx
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fglrx-legacy -
kertsa
senior tag
Fent van a rendszer... /stc/fstab fáljt hogy tudom szerkeszteni? discard,noatime, vagy "discrad,noatime," ? szeretném beleírni.
Az egér csúszkát teljesen lehúztam de nekem még mindig gyors... lehet még valahogy lassítani?
-
kertsa
senior tag
a partíciós menübe vagyok... hogy tudom törölni a régi partíciókat?
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék váltani Winről Ubuntura. 13.04 lesz.. Már régebben tesztelgettem linuxot, így telepítésével nem lesz gond. Ami érdekelne, hogy androidos telefonról tudok majd internetezni úgy, mint windowson? Fel fogja ismerni a rendszer vagy kell hozzá telepíteni valamit?
-
kertsa
senior tag
válasz
vodkaboy22 #1083 üzenetére
Egy hardvertámogatási oldalon olvastam, hogy támogatja a laptopomba szerelt modult 2010 óta. Ezért értetlenül a dolog előtt. Végül felhagytam a wifivel és utp kábellel csatlakoztattam. Annyi bajom, hogy nem szeretem a sok tyúkbelet. Majd időközben figyelem hátha megoldódik a wifis probléma.
Itthon Kubuntu, idegenbe Windows
-
kertsa
senior tag
-
kertsa
senior tag
Végigpróbáltam 5 féle linuxot. Rendesen telepítve, live és wubis változatban. Az első ubuntu amit telepítettem, azon ment a wifi, majd egyik napról a másikra nem, és azóta egyik linux se csatlakozik. Ez vajon mitől lehet?
-
kertsa
senior tag
Most csatlakozik gond nélkül, csak mikor kijelentkezek, akkor Wicd hibát jelez
de mi köze a wifihez az eth0-nak? Jó kérdés, azt a megoldást a ubuntu.hu-n találtam
Nálam eth0 a vezetékes net. Mikor töröltem a hálózatkezelőt, megszűnt minden netkapcsolat. és hogy le tudjam tölteni a wicd progit, be kellett állítani egy vezetékes kapcsolatot.
szerk: hang még mindig nincs
Melyik az az Linux ami atomstabil? Mert ennek nem sok értelme, hogy naponta 1-2 ótrát azzal, hogy talán egyszer működik majd rendesen a Kubuntu.
-
kertsa
senior tag
válasz
TomBoy1986 #1007 üzenetére
Már próbáltam azt is... eredménytelen.
-
kertsa
senior tag
A wifi csatlakozási problémát úgy tűnik sikerült megoldani
Megoldás:
sudo apt-get remove network-manager
ifconfig
sudo kate /etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.188
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1sudo kate /etc/resolv.conf
DNS beállítása resolv.conf fájlban
nameserver 192.168.1.1sudo /etc/init.d/networking restart
Ezután telepítettem a wicd progit és beállítottam a kapcsolatot.
Most azt szeretném tudni, hogy miért nincs hang?
Semmilyen hangot nem ad a gép. Kell telepíteni valamit?
-
-
kertsa
senior tag
Átállítottam WPA2-re. Windows alól minden ok. Kubuntuba a hálózatkezelőnél zöldre váltott a pajzs, de továbbra sincs kapcsolat. Beállítok mindent... nem hiszem el, hogy ekkor user error lenne
Ilyenek nem szoktak nekem gondot okozni, és most 3 napja szenvedek ezzel
És utp kábelről sem akar csatlakozni
-
kertsa
senior tag
válasz
TomBoy1986 #943 üzenetére
Egy 128 bites WEP key van bekapcsolva mióta megvan a router.
-
kertsa
senior tag
Érdekes dologra lettem figyelmes. Van itthon 2 laptop. Ha elindítom az egyiket Windows-al és utána indítom a másik laptopot Linux-al, akkor a Linux-os gép nem csatlakozik wifin keresztül a routerhez. Ha a Linux-ot indítom előbb akkor csatlakozik, utána a Windows is, és nem szakad meg a Linux-on a netkapcsolat.
Telepítettem Kubuntut. A hálózatkezelőbe a saját routerem mellett felkiáltójeles pajzs van és minden más router mellett zöld. Hogy tudom beállítani, hogy a saját routerem mellett is zöld pajzs legyen? Ha jól sejtem ez lehet a gond.
-
kertsa
senior tag
Ez már az x-akták következő része.
Feltelepítettem a KDE felületet. A bejelentkező ablaknál csak Ubuntu és Ubuntu 2D lehetőség van, és megint nincs internetkapcsolat
-
kertsa
senior tag
Azt olvastam, hogy lehet telepíteni a KDE felületet ubuntu-ra és a bejelentkezésnél kiválasztani, hogy melyiket akarom használni. Pontosan mit is telepítsek? Gondolom szoftverközpont...
szerk: találtam egy ilyet... sudo apt-get install kubuntu-desktop , ez jó lesz?
-
kertsa
senior tag
És ami még érdekelne. Ubuntu és Kubuntu között mi a különbség? Azt láttam a képek alapján, hogy a felület. De azon túl. Mennyire van kompatibilitás a két OS között. Esetleg van erről a témáról bővebb leírás?
-
kertsa
senior tag
válasz
God Vazzeg #926 üzenetére
LinuxMint 13 live rendszerrel próbálkoztam, de ott sem ment. Ami érdekes, hogy most megint betöltöttem a live disket és nem csatlakozik a netre
Ubuntu és windóz viszont most oké. A live OS az miért nem jó? Lehet, hogy telepítés után szedné le a drivert hozzá?
-
kertsa
senior tag
válasz
God Vazzeg #916 üzenetére
Végigzongoráztam egy csomó lehetőséget, semmi sem segített. Kapott egy új firmware-t, és lám azonnal kapcsolódott. Érdekes, mert ez volt rajta eddig is.
Tegnap volt egy kiadós vihar áramszünettel fűszerezve. Lehet az tett be neki. Csak akkor azt nem értem, hogy windóz alatt meg miért ment
-
kertsa
senior tag
válasz
God Vazzeg #913 üzenetére
Nem segít egyik sem. Tegnap még jó volt, ma reggeli indítás óta csinálja ezt. Nincs valami parancs, hogy teljesen töröljem a hálózati beállításokat? Majd aztán újra beállítanám
-
kertsa
senior tag
-
kertsa
senior tag
Nem csatlakozik a gép a routerhez. Eddig nem volt vele semmi gond. Megnéztem a beállításokat és minden rendben. Win7-ről csatlakozik. Mi lehet a gond?
-
kertsa
senior tag
-
kertsa
senior tag
Újratelepítettem a Windowst és eltűnt OS választó menü bootolásnál. Hogy tudom visszaállítani, hogy ne kelljen újratelepíteni az Ubuntut?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- DUNE médialejátszók topicja
- Meggyi001: RTX 5060 - Az új népkártya?
- Vírusirtó topic
- Kuponkunyeráló
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natura Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3008, 97% Akksi
- HP ZBook 15 G6 i7-9850H 32GB RAM 1000GB SSD NVIDIA Quadro T2000 15.6 FHD 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus B360M i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650 XT 8GB ZALMAN N4 600W
- MacBook White unibody eladó töltőárban
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 512GB 14" FHD 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest