- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
rlazol
veterán
Felmentem a Linuxwacom IRC oldalára segítséget kérni.
kiderült, hogy az általam megvett CTH480-as típushoz még nincs driver, patch-elni kell, és utána "build the said driver"
Egy nagyon segítőkész srác megdta a forrás meg a patch linkjét is, meg egy csomó egyebet, de én egy kukkot nem értek belőle.
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=42&t=110408
patches
compiling
sources "download snapshot should work"A PhD munkámhoz kellene a toll, mert sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a ugyanaz a munka egérrel.
vsz valakinek, aki profi linux alatt nem ügy, de nekem sajnos az.Szíves megfizetem, ha valaki megcsinálja nekem, hogy működjön, akit érdekel, keressen pirvátban.
-
rlazol
veterán
eh...
visszatértem ide: linuxwacomletöltöttem a csomagot
kicsomagoltam a megfelelő paranccsal
lement a ./configure parancs is, a következő eredménnyel:
BUILD ENVIRONMENT:
architecture - x86_64-linux-gnu
linux kernel - yes
kernel source - yes /lib/modules/3.2.0-56-generic/build
XFree86 source - no
Xorg SDK - no
XSERVER64 - yes
dlloader - yes
XLib - yes /usr/lib
xf86config - no
TCL - no
TK - no
ncurses - no
BUILD OPTIONS:
wacom.o - no
wacdump - no
xidump - yes (no ncurses)
libwacomcfg - yes
libwacomxi - no
xsetwacom - yes
wacomxrrd - no
hid.o - no
wacom_drv.so - no /usr/lib/xorg/modules/input
wacom_drv.o - no
wacom*_drv quirks -majd jött a make parancs
elindult és
In file included from wacomcfg.c:36:0:
wacomcfg.h:26:22: fatal error: X11/Xlib.h: No such file or directory
compilation terminated.
make[2]: *** [wacomcfg.lo] Error 1megpróbáltam sudo make-vel is, semmi. persze innen a make install se működhetett...
valami ötlet? -
rlazol
veterán
válasz
Tutu7030 #12390 üzenetére
roger.
még egy utolsó kérdés:
beírtam, hogy xf86, kiadott egy csomót:
az első 3 multitouch X input driver, a többi vegyes: mindfeféle display, evdev input, joystick, Acecad, penmount, modesetting stb driver.
gondolom, h nekem a multitouch kell, de melyik?mtrack 0.2.0-.build2
mtrack-lts-quantal 0.0.0-3built1 precise1
mtrack-lts-raring 0.0.0-3built1 precise1bírva a wacom-ot is, nem adott ki semmit :s
-
rlazol
veterán
válasz
Tutu7030 #12388 üzenetére
megtörtént a Syanptic, telepítgetett valamit lelkesen.
hogy tudom most az xf86 csomagot telepíteni?képméretezéssel nem próbálkoztam, feltölttem ImageShack-re. Így néz ki most
-
rlazol
veterán
válasz
Tutu7030 #12385 üzenetére
telepítettem a synapticot, beírtam a quick filterbe, h wacom.
kiadott egy csomó csomagot, ebből az xserver-xorg-input-wacom nvű mellett van olyan, h telepített verzió 1:0.14.0-0ubuntu2.1 - leírás: X.Org X Server - Wacom input driver(sajnos nem tudom a screenshotot megmutatni, mert 3200*1200-as a desktopom, és ezt nem engedi feltölteni a PH, ubuntu alatt meg nem tudom, milyen szoftverrel lehetne megvágni a képet)
-
rlazol
veterán
válasz
Tutu7030 #12378 üzenetére
értem és köszönöm.
de mi az a terminál?tudom, h láma kérdés, de kizárólag egyetlen szoftver kedvéért van linuxom, minden mást win alatt csinálok, és az a kevés linux is csak pár hete van...megnéztem amit linkeltél, de őszintén szólva egy hangot nem értek belőle.
kérlek, magyarázd el lépésről lépésre!
-mit töltsek le és honnan?
-hol találom a terminált?
-mit írjak be? -
rlazol
veterán
közben találtam mást is, de azt se értem. :s
qindows alatt tudom, hol a command prompt, de itt nem.letöltöttem egy JAVA telepítést is, azt se tudom felrakni, nincs benne "install" meg semmi - hova tegyem, hogy működjön?
-
rlazol
veterán
Sziasztok,
A Wacom Intous-t szeretném használni linux alatt (Ubuntu 12), de sajnos nincs gyári driver.
ezt az oldalt találtam:
Linuxwacom
ami jónak tűnik, de nem értem az utasítást. :s
letöltöttem, most hogy tudom ezt a parancsot begépelni, kiadni? -
rlazol
veterán
egy kérdés: Ubuntu alatt jól jár a gép órája, de amikor visszatérek Winre, 2 órával késik. Ez miért van?
És hogy tudom beállítani, hogy indításkor a num lock-ot be legyen kapcsolva? Win alatt be van, a BIOSban is... -
rlazol
veterán
sziasztok, egy hét adatmentéses kínlósdás után úgy néz ki, sikerült... fenn van a linux és hajlandó rebootolni is. Remélem, innentől sima lesz.
-
rlazol
veterán
és most van nagy baj....
felírtam valamit az ntfs adatwinyómra ubuntu alatt...
mikor visszatértem windows alá, nem látja a tömböt.
Újramásoltam a tömböt, most már linux alatt se látja.
Komplett elszállt a linuxos winyó - értsd, ahogy kivettem a kábelt az alaplapból, kiszakadtak a tüskék...
windows alatt a felügyeleti eszközök/adattárolás részben nem látszanak a winyók. mifaszt lehet csinálni? -
rlazol
veterán
nem sok...
most van egy RAID1 tömb 2 winyóval, meg amire a Linuxot akarom telepíteni. Normálisan van még egy a windowsnak, de az ki van húzva. A többi betűt talán a beépített kártyaolvasó foglalhatja le, nem tudom.Szerk.:
WOW és így továbblépettköszönöm!
következő üzenettel lépett tovább: nincs cserehelyként kiválasztandó partíció. Visszatérhetek, kiválaszthatok egyet vagy továbbléphetek. A #11664-es hszem alapján mit tegyek? -Szerk2 - Megoldva és megértve! a kicsi lett a swap, a nagy meg a sima / - /home nincs, ahogy Subzero forumtárs leírta.
most megy a telepítés. Döbbenet, hogy közben netezek, LOL. nagy pirospont a Linuxnak...
-
rlazol
veterán
és nem és nem és nem megy.
Most csak az adat és a leendő linux winyó van benn.
windows alatt formáztama két partíciót 10 és 26 G
/dec/sdg1 ext4 /boot -
/dev/sdg2 ext4 /home
mindkettő mellett a "formázandó" négyzet ki van pipálva.
a /boot és /home-t én adtam meg, de nem jelentett változást.
Rendszerbetöltőnek akármit adok meg (/dev/sdg - winyó, sdg1, sdg 2) a válasz ugyanaz:
"nincs gyökér-filerendszer megadva. A partícionáló menüben adj meg egyet."
mit csinálok rosszul? -
rlazol
veterán
nagyon nem értem.
próbálom összegezni. A gépben alapvetően 3 winyó van. 1 win-nek (C, 1 adatnak (E
, 1, amit a linuxnak szeretnék (T
.
Nem akarok indítómenüt, ha nem muszáj.
Ha lehúzom a win és adat winyókat, szépen felteszi a linuxot (Ubuntu), és szépen indul. De ha visszadugom őket, kizárólag a windows indul el. A gépemen nincs F8-al kihozható boot menü, ha a biosban állítom át a sorrendet nem zavarja, indítja a windowst.
Ha úgy akarok telepíteni, hogy be van dugva minden, nem bírok továbblépni onnan, hogy nincs gyökérfile rendszer megadva. És a fejem tetejére állhatok, akkor se lesz! Nem fogad el semmit. Egyáltalán, mit kell beállítanom és hova? mi az, hogy gyökérfilerendszer? Nem azt kéne nekem szépen a Linux winyójára tennem?
Mi történik, ha azt kérem, telepítse a windows mellé? Nem merem kipróbálni, félek, visszavonhatatlanul belenyúl valamibe. Hova fogja tenni a linux rendszert? Hova az indítómenüt? Mi történik, ha egyik vagy másik rendszert törölni vagy újratelepíteni akarom? Mi történik, ha egy-másik winyót kiveszem, kikapcsolom? -
rlazol
veterán
válasz
Sub-ZeRo #11657 üzenetére
most az van, hogy az ubuntu feláll, ha csak az a winyó van bedugva, ami telepítéskor is be volt. Ha az adatwinyót ráteszem, már CD-ről akar bootolni, de az ubuntu install cd-ről nem tud. Hogy tudom rávenni, hogy a többi bedugásánál is menjen?
szerk.: közben próbálom telepíten a gparted-et...
szerk2: meg is van. most már tudom, h ez a dev/sde1 partíció. Ide kell majd a gyökérkönyvtárat tennem?
-
rlazol
veterán
válasz
Sub-ZeRo #11652 üzenetére
ez nem jó hír.
nem szeretnék boot menüt, ha nem muszáj. szeretném elkerülni, h egymás winyóiba belepiszkítsanak.
Amikor bedugva hagytam, az install elején nayavajgott, h nem jelöltem ki "gyükér-filerendszer"nek meghajtót, de igazából nem is tudom, azt a kép lista közül melyikben kellett volna. Nagyobb gondonm, h nem tudom azonosítani ezt dev/sda... stb megjelölését, h melyik winyóra vonatkozik. Ez hogy van? -
rlazol
veterán
Sziasztok!
Munka miatt fel kellett tennem a 64 bites Linuxot, Ubuntu 12.04-es verzió volt meg.
A rendszer egy 36 Gb-os Raptorra telepítettem, ami az alaplapomon csücsül, a windows 7(32 bit) HDD-je pedig egy SATA vezérlőn.
Azt reméltem, hogy a BIOSban a bootolási sorrend változtatásával meg fogom tudni határozni, melyik rendszer induljon el. Az ubuntu telepítése alatt a windowst és az adatwinyókat kihúztam.
Felment, minden oké. Bedugtam a windowst, felállt szó nélkül.
És azóta a linux-os winyóról nem bootol.
Mi lehet az oka?köszi
-
rlazol
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Synology NAS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Óra topik
- Építő/felújító topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged