- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Mobil flották
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
Aktív témák
-
Brutforsz
senior tag
Ez azért van így, mert egyszerű felhasználóként nincs jogod telepíteni - erre akar rávezetni a „rendszergazdaként próbálja?” kérdés is.
A művelet elvégzéséhez szükséges rendszergazdai jogosultságokat úgy tudod biztosítani, hogy az utasítást a sudo paranccsal indítod - vagyis esetedben sudo apt-get install vnc4server, majd kérésre megadod a jelszavad.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
mefistofeles #49831 üzenetére
Azt javaslom, hogy az alap Ubuntu mellett próbáld ki a Lubuntu változatot is (Live rendszerként indítsd el őket, hamar kiderül, mi az ábra), szűkebb erőforrások mellett is jól muzsikál, miközben a lényeg - a rendszer - ugyanaz.
- igen, telepíthető pendrive-ról > ez az alap módszer, ha egyszerre szeretnéd feltenni az eszközre mindkét variánst, azt így tudod
- drivereket valószínűleg nem kell hozzá letöltened, a rendszer tartalmazza a szükséges dolgokat
- T-online-t nem tudom, a Telenoré megy
- igen, vannak ilyesmi játékok, néhány része is az alaptelepítésnek, a többit a szoftverközpontból fel tudod tenni
-
Brutforsz
senior tag
válasz
vodkaboy22 #49794 üzenetére
Ez valószínűleg a bruttó memóriafoglaltság, vagyis a gyorsítótárazott dolgok is benne vannak. A nettó értéket a free -m paranccsal tudod megnézni, ott a második sor, a +/- buffers/cache a lényeges: az első érték - mint ahogyan az oszlopfejlécből is kitalálható - a ténylegesen használt memóriamennyiség.
Tomtyi eredménye feltehetően VirtualBoxban született, ott ez reális is, valós körülmények között hasonló összeállítással nálam kb. +100 MB a memóriahasználat 32 biten, a 64 bit újabb mintegy +100 MB-ot jelent.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
alfa20 #49338 üzenetére
A compiz fusion icon futtatása nem szükséges az emerald használatához, a compizconfig-settings-managerben (ccsm - az alaptelepítésnek nem része) az Ablakdíszítés lapon írd át az alapértelmezett dekorátort a Parancs rovatban emeraldra, majd kijelentkezés && bejelentkezés.
-
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Nagytalp #48794 üzenetére
Nem lecserélték az ALSA-t Pulseaudiora, hanem csak elfedték vele. A PA csak leosztja a zsugát, de a motortérben továbbra is az ALSA dobog.
Kezdésnek a Pulseaudio működésébe mélyebben belenyúló alkalmazásokat lenne érdemes feltenned, pavucontrol és paprefs néven találod őket. Ha ezekben keverve sem megy a hang, ahogy szeretnéd, akkor kell nekiesni majd az ALSA-nak.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
God Vazzeg #48792 üzenetére
Arra a feladatra a gdebit érdemes használni, van kde-s felülete is.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
infectedmann #48579 üzenetére
Valósznűleg nem bug, hanem az Ubuntu 2D környezetet használod, amiben nem a Unity dolgozik, hanem egy másik cucc, aminek még nem építették be az állíthatóságát. Ezt kézzel tudod csak megtenni, ha akarod, pl. így.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
God Vazzeg #48527 üzenetére
Úgy emlékszem, a 10.04-ben már nem dedikált panel-kisalkalmazás volt a hangerőszabályzó, hanem - mint ahogyan arra MacCaine is célzott - az értesítési területen jelent meg, feltéve, hogy elindítottad. Ha Alt+F2: gnome-volume-control-applet után megjelenik a rendszertálcán, akkor tedd be az indítópanelbe, és mindig ott lesz.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
ricsi99 #48234 üzenetére
Szerintem még ne telepítsd újra a rendszert, mert nem te hibáztál.
A lapodon valószínűleg - ahogyan te is linkelted - igazából egy AD1988B kodek van, annak a mikrofonvezérlésével kapcsolatban régóta ismert egy bug, amit ugyan javítottak, de a javítás az LTS-be már nem került vissza.
Azt lenne érdemes kipróbálni - másoknál bevált -, hogy a bemenetet átállítod Mic1-ről Mic2-re, majd vissza, és úgy megnézni, megy-e (ha így megy, akkor újraindításig jó lesz). -
Brutforsz
senior tag
válasz
Lacces #48161 üzenetére
Mezei linket nem tudsz magában kihúzni, csak olyan programra, ami meg is nyitja.
A célod eléréséhez a legegyszerűbb, ha fogod a szövegszerkesztődet, és egy új dokumentumba beletolod az alábbiakat:[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name[hu_HU]=ez a szöveg jelenik meg a buboréksúgóban
Type=Application
Exec=sensible-browser http://www.mozilla.org/en-US/about/
Icon=firefoxEzt elmented tetszőleges.desktop néven az Asztalra, majd onnan ráhúzod az indítósávra. (Nyilván az url-t meg az ikont tetszőlegesen választhatod.)
A megnyitással szintén lehet variálni, ez a fenti a rendszer alapértelmezett böngészőjével nyitja meg a linket.
-
Brutforsz
senior tag
Törölt panelt nem lehet helyreállítani, az összes beállítása (a kisalkalmazásokéval együtt) elvész - erre fel is hívja a figyelmet a törlési szándék megerősítését kérő ablak.
Az eredeti - alapértelmezett - felállást viszont vissza tudod állítani úgy, hogy nullázod a panel beállításait, majd azt újraindítva a defaultra állítja be magát; ennek a legegyszerűbb módja:
gconftool-2 --recursive-unset /apps/panel && killall gnome-panel
Érdemes kipróbálnod a panel zárolását, szerintem törlés ellen is véd:
gconftool-2 --type bool --set /apps/panel/global/locked_down true && killall gnome-panel
-
Brutforsz
senior tag
Te sehogy, én arra gondoltam, hogy a kérdéses rendszer előtt ül valaki telefonnal a kezében utasításaidra várva. Ha ő megteszi azokat, amiket javasoltam - tehát vagy Alt+F2, majd az indítandó program neve, vagy az alsó panelen jobbklikk és elem hozzáadása (mondjuk legyen ez az elem a főmenü) - akkor utána el tudja indítani azokat a programokat, amik szükségesek akár a távsegítséghez, akár a munkavégzéshez.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
RaZroX #48084 üzenetére
A behúzós módszer csak akkor működik, ha a téma nincsen többszörösen becsomagolva. Sokszor megesik, hogy a tar.gz állományt betolják még pl. zipbe is, ilyenkor az ebből kibontás után szokott működni a dolog.
__Szerkre: Ez a jelenség jellemzően akkor szokott előfordulni, amikor a telepített téma által használni kívánt ún. témamotor hiányzik a rendszerből. Az egyes témák leírásainál általában szerepel, melyiket igénylik.
Témamotort csomagkezelőből a legegyszerűbb telepíteni, ha pl. a Synapticban a gyorsszűrőbe beütöd, hogy gtk2-engines, akkor láthatod milyenek vannak a tárolóidban. Tapasztalatom szerint a leggyakrabban a murrine motorra készítettek gtk2-es témákat.
biker: Alt+F2 segítségével szerintem el tudják indítani a cuccokat.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Mtbsrác #47987 üzenetére
A libgnashplugin a nyílt flashlejátszó beépülője, és ez nem tud megbirkózni sok helyen a lejátszanivalóval, viszont elveszi az Adobe cucca elől a lehetőséget.
Terminálban a következő két parancs kiadását javaslom:
sudo apt-get remove browser-plugin-gnash
sudo apt-get install flashplugin-installerIgazából az első parancs a lényeges, a másodikra valószínűleg azt írja majd ki, hogy már a legfrissebb van fent, akkor oké.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Mtbsrác #47983 üzenetére
A Firefox címsorába írd be, hogy about:plugins, és a megjelenő lapon megnézheted, hogy tényleg van-e működő Shockwave Flash pluginod.
Ha nincsen, akkor a flashplugin-installer csomagot kell feltenned (ez a szoftverközpontban Adobe Flash bővítmény fedőnév alatt található), ez majd intézi a többit.
(Ha tettél fel például nyílt flash lejátszót, érdemes eltávolítani, mert az bekavarhat.)
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Lacces #47926 üzenetére
A rendszer a nautilust némiképp másként kezeli, mert a beállításaiban az szerepel, hogy ennek az alkalmazásnak állandóan futnia kell - ha bezárod az ablakait, akkor a háttérben (ezt egyébként meg lehet változtatni, de szerintem nem érdemes). Például ha feladatkezelőből ki is lövöd, akkor is elindul újra.
Ezt a memóriazabálásos dolgát a későbbi kiadásokban már orvosolták.
-
Brutforsz
senior tag
Szerintem az alap problémádat – a böngésző nem tölti ki a bejelentkezési adatokat – az okozhatta, hogy a napokban megváltozott a google bejelentkezési oldalának címe: a www.google.com helyett az accounts.google.com használatos ezentúl ⇒ rögzítened kell az új helyen a belépéshez szükséges felhasználónév-jelszó párost.
-
Brutforsz
senior tag
Először is, ugye, telepítve kell lennie a Pidgin nevű alkalmazásnak, hogy a screenlet tudjon mit kijelezni, aztán...
fel kell tenned a Screenlets programot magát (pl. via Synaptic), majd annak a mappájába (~/.screenlets) kell beletenned a PidginScreenletet magát (és annak a mappájában lévő - ha minden igaz - themes könyvtárba pedig a témát).
-
Brutforsz
senior tag
A kérdéses feladatokat valóban a Compizzal tudod végrehajtatni, a CompizConfig beállításkezelőben így tudod megadni a kívánságaidat:
Általános > Általános beállítások > Gyorsbillentyűk > Munkaasztal megjelenítése (ami mellett balra a monitor van) > klikk a Nincs gombra, majd beállíthatod, mely sarkok és/vagy élek aktiválják
Ablakkezelés > Áttekintő nézet (ennek Engedélyezése, majd) > Ablakválasztó indítása (ami mellett balra a monitor van) > klikk a Nincs gombra, majd beállíthatod, mely sarkok és/vagy élek aktiválják
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Numspa #34633 üzenetére
"Különben is, a kipontozott helyek fölé szeretnék írni. Ha karakteres módon oldanám meg, ez nem lenne lehetséges."
Nem értem, milyen karakteres módról írsz, a PDFedit teljesen grafikus módon működik, pont úgy tudnád kitölteni vele, ahogy szeretnéd.
De lehet, hogy a jelszó - gondolom módosítási, nem megnyitási - tényleg bekavar. Ebben az esetben nyisd meg a pdf-et GIMP-ben (megnyitáskor állítsd mondjuk 300dpi-re a felbontást, hogy utána szép nyomatot kapj), ott is tudsz szöveget elhelyezni a dokumentumban.
-
Brutforsz
senior tag
Hangbeállítások > Hardver lap > Kiválasztod a HDMI Audiot > Profil: Kikapcsolva,
majd a Kimenet lapon - ha nem ott van, akkor - a Belső hangforráshoz állítod a hangkimeneti eszköz rádiókapcsolójátEgyébként próbaképp bekapcsoltam az enyémet, és ugyanúgy volt hang, mint előtte...
-
-
Brutforsz
senior tag
1. Először ellátogatsz a kérdéses könyvhöz (ezúttal engedélyezve a szkripteket), egyoldalasra állítod a nézetet.
2. Szépen legörgeted a könyvet a 43. oldal aljáig (többet egyszerre nem engedélyez a rendszer).
3. Megnyitod a CacheViewert, majd időrend szerint sorbarendezed a gyorsítótár tartalmát, és kijelölöd az összeset.
4. Jobbklikk, majd Save As... kijelölöd a célmappát, és lementi oda a Firefox a cuccot.
5. Mindent, ami a books-**.png elnevezési mintát követő blokk előtt és után van, letörölsz. Így a mappában nem marad más, mint a könyv lapjai.
-
Brutforsz
senior tag
Hiába lenne a txt az ideális, az biztosan nem fog menni (legfeljebb hatalmas munkával - és egy jó OCR programmal), mivel a védett könyvek kép formátumban vannak fent, 1 oldal 1 jpg.
A jpg-k függőleges kettévágásához megint csak az ImageMagick lenne az ideális, ezért célszerű lenne rájönni, miért nem működik Nálad.
Ez a parancs lenne jó:
convert *.jpg -crop 2x1@ +repage +adjoin kicsi_%d.jpg -
Brutforsz
senior tag
Az a parancs nem lesz jó ide, mert ez az mv-s megoldás csak egy fájl esetén működik.
Itt célszerű egy csoportos átnevező alkalmazást használni, ez pl. nálam a pyRenamer. (Elsőre lehet, hogy kicsit nehéz lesz a használata, mert meg kell érteni a minták működését, de utána már könnyen fog menni. Ha elakadsz, akkor segítünk.)
Eszembe jutott, hogy korábban valami egyszerűbbet használtam, de már nem emlékszem, melyik volt az, talán a gprename...#34237: Igen, a CacheViewer teljesen független a Screen Capture Elite-től, és igen, megspórolja a screenshotozást.
-
Brutforsz
senior tag
Először is az okokat firtató kérdésedre válaszolok: arra, hogy a Lubuntu-e az oka, amiért nem megy Nálad pl. az ImageMagick, azt mondom, szinte biztos, hogy nem. Hogy admin jog nélkül használod a rendszeredet, az a jó magatartás, ezen ne is változtass, ez biztosan nem lehet az oka annak, hogy egyes dolgok nem működnek. (Mostmár csak arra kellene rájönnöm, mi akkor az oka, de egyszerűen értetlenül állok csak a kérdés előtt.
)
Nálam, ha le vannak tiltva a JavaScriptek, akkor tudom a teljes oldalt screenshotolni a Screen Capture Elite-tel.
A CacheViewer egy teljesen más tészta: annak használata azért nagyon jó, mert nem kell egyesével képernyőfotózgatni, utána kivagdosni a képekből az oldalakat, hanem amint a böngésző le- és betölti az adott könyvlapot, az és csak az egy-az-egyben kerül a gyorsítótárba, így aztán e kiterjesztés segítségével frankón ki lehet szedni onnan.
-
-
Brutforsz
senior tag
Igen, mindenképpen, szerintem az az ideális megoldás, mert akkor nem nem kell utólag megvagdosnod a képernyőfotókat, hanem kész képként kapod az oldalakat.
De ha már kiötlöttem, a felvetéseidre a válaszok:
1) Nem fényképezi le az egész oldalt
Ahogy nézem, szkript akadályozza meg azt, hogy a kiterjesztés le tudja kapni az egész oldalt, következésképpen ha letiltod a parancsfájlok végrehajtását (vagy NoScripttel vagy a Beállítások > Tartalom lap > JavaScript engedélyezése elől kiveszed a pipát), akkor menni fog a buli (csak így meg nem tudsz rázoomolni, meg folyamatosan tekerni, így fent kell lapoznod az oldalszám mellett). Így egyébként automatikusan egyoldalas lesz a nézet, tehát ha ezért kell a szétvágás, akkor azt ki is húzhatjuk.
2) Billentyűkombinációk
Meg is van, miért nem volt ilyen lap a beállításokban: ez a kiterjesztés következő - jelenleg ellenőrizetlen és ezért eldugott helyen fellelhető - változatában került beépítésre, amit itt tudsz telepíteni (előtte távolítsd el a régit, mert nálam csak úgy ment fel rendesen).
3) Képvágás
Ez nehezebb ügy lesz, mert úgy néz ki, Nálad valamiért nem működik az ImageMagick, így más megoldást kell keresni, remélem, megtaláljuk.
-
Brutforsz
senior tag
Az jutott eszembe, hogy nemrég mintha már lett volna egy csörtém a Google Booksszal, ezért utánanéztem, és kiderült, hogy tényleg, pont mi ketten tárgyaltuk ezt a témát a Firefox topikban.
Amit ott írtam a CacheViewerrel kapcsolatban, szerintem az lenne a legjobb megoldás számodra, de azért a három pontodon is igyekszem majd végigmenni, hátha.
-
Brutforsz
senior tag
A "lementhetetlen anyag"-ból arra tippelek, hogy esetleg böngészőn belüli képernyőmentés lenne a cél, ehhez ajánlom - Firefox használata esetén - a Screen Capture Elite kiterjesztést.
Ha a lenti módon állítod be, akkor csak klikk a kis helyes fényképezőgépen az eszköztáron, és kész a kép, ahogy szeretnéd.
-
Brutforsz
senior tag
Legyetek szívesek, nézzetek rá erre a problémára (Lubuntu alatt jelentkezik), mert A nagy Linux topikban nincsen sok élet.
Én tanácsoltam ezt a parancsot, nálam kiválóan működik, mi lehet az oka, hogy a kollégánál nem?Köszönöm.
-
Brutforsz
senior tag
-
Brutforsz
senior tag
válasz
PiciKenny #31027 üzenetére
Nekem is ilyen alaplapi hangkártyám van, szerintem nem szól rosszabbul, mint az SB Live!, amit régebben használtam -- sőt, ez nem szed össze zajt a gépből.
A fémes sercegést én is tapasztaltam -- de csak a center hangszórón, mp3 hallgatásához -- mivel amúgyis csak két csatornás -- átállítom Analog Stereo Outputra a vezérlőt, aztán a hangcuccom kiteszi az 5+1 hangfalra, így jól szól.
#31032: Tény és való, hogy én Ubuntu -- és egyáltalán Linux -- alatt semmivel nem voltam elégedetlen, kivéve a hang(rendszerek) kezelését.
-
Brutforsz
senior tag
-
-
Brutforsz
senior tag
válasz
dízelracer #30724 üzenetére
Próbáld úgy, hogy Alt+F2, oda skype-wrapper. Ha így sem indul el, akkor valószínűleg mégsem települt.
-
Brutforsz
senior tag
Ebben az esetben azt javaslom, próbáld ki a JDownloadert (igazából más, ehhez fogható programot nem is ismerek), ha esetleg az elején soknak is találnád az erőforrásigényét, később rájössz, simán megéri.
Van PPA tárolója, fel tudod venni a forráslistádba, és így Synapticból telepíteni.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Kendek #30394 üzenetére
De, javás, viszont én nem is érzékelem, hogy futna a háttérben, a processzorhasználata is (leszámítva a captchafejtés idejét) közelít a nullához - nyilván ez vasfüggő is, de nem nevezném böhömnagy alkalmazásnak.
#30395: Arra nem jó a D4X, mert nem képes kezelni az ilyen kiszolgálók speciális igényeit.
#30396: Nálam ott van.
-
Brutforsz
senior tag
Az a baj, hogy a leírás már több, mint fél éves, ez az Ubuntunál rengeteg időnek számít, számos alap dolog megváltozhatott, például – ha jól tudom – Lucidban alapból már nincsen xorg.conf sem, ez rengeteg korábbi útmutató használatát nehezíti (legalábbis olyan értelemben, hogy először létre kell hozatni).
Lehet, hogy csak más néven van nálad a végrehajtandó állomány; én ilyenkor úgy szoktam eljárni, hogy Alt+F2 ablakban elkezdem beírkálni a lehetséges neveket, s amikor olyanra egészíti ki, ami megfelelőnek látszik, akkor elényomom a gksu-t. (Most láttam egy helyen, hogy volt, ahol elé kellett tenni például azt, hogy fujitsu_)
-
Brutforsz
senior tag
válasz
No-kia #28177 üzenetére
Valószínűleg az lesz a gond, hogy bár a driver fut, de vagy nem kapja utasításba, hogy a grafikus kártyával gyorsíttassa a megjelenítést vagy valami plusz bisz-basz alapértelmezett beállítás nem jó, ezért ici-pici hekkelésre lehet szükség. Az utóbbi időkben nem mókoltam a grafikus beállítások környékén, így most ennél többet sajnos nem tudok segíteni, de majd az itteni öreg rókák elmondják, hogy mitévő legyél.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
hackeeeee #28167 üzenetére
Jó volt a megérzésed, szerintem a Compiz nyújtja a legegyszerűbb megoldást: CompizConfig > Extrák > Ablak előnézetek, itt részletesen be tudod állítani a kívánt megjelenést. (Én mondjuk egy lehetőséget hiányolok belőle, azt, hogy mutasson előnézetet tálcára csukott ablakok esetén is.)
No-kia: Elolvasva, hogy konkrétan miért szeretnéd az előnézeti képeket, azt javaslom, ismerkedj meg a Compiz többi asztali szolgáltatásával is, számos eszközt kínál ablakváltáshoz, lehet, hogy valamelyik még a tálcás előnézetnél is jobban kézre áll majd.
-
Brutforsz
senior tag
-
-
Brutforsz
senior tag
A Rendszer > Beállítások > Hálózati kapcsolatok > Vezetékes > IPv4 beállításai lapon add hozzá a Kézi módszer kiválasztása után a Címek dobozban a következő sort:
Cím: 192.168.1.1xx -- ez a géped IP címe
Hálózati maszk: 255.255.255.0
Átjáró: ha routert használsz, akkor jellemzően 192.168.1.1, ha közvetlenül a kábelmodemhez csatlakozol, akkor annak az IP-címe (pl. 192.168.100.1)A DNS kiszolgálókhoz a szolgáltatód megfelelő címeit add meg (én megpróbáltam DNS kiszolgálónak a routert megadni, amely tartalmazza a szolgáltató címeit, de így nem működött).
Ezekkel a beállításokkal tegyél egy próbát.
-
Brutforsz
senior tag
Egy általános leírás a GRUB-ról.
A konkrét megoldás pedig Alt+F2 gksu gedit /boot/grub/menu.lst, azokat az indítási bejegyzéseket, melyeket nem tartasz szükségesnek, vagy törlöd vagy a #-tel kikommenteled, majd megszámolod, a Windows hányadik aktív bejegyzés lett, és a kapott számból 1-et levonsz, végül ezt az értéket adod meg a default sorban.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
gyurman #14870 üzenetére
Az elmúlt fél évben Debianoztam, és most visszatérve Ubuntura engem is nagyon meglepett, hogy a 8.04 alatt simán működő térhangzást a régen megszokott módszerekkel nem tudtam összelőni.
Aztán megtaláltam ezt a leírást, amely részletesen taglalja, mit-hogyan. Ez alapján feltettem a padevchooser csomagot (ami - mint a leírás is tartalmazza - hozta magával, ami még kell), a három szükséges csoporthoz (pulse, pulse-access, pulse-rt) hozzáadtam a felhasználómat, majd újraindítást követően ment a térhangzás.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
.:GoliBali:. #5619 üzenetére
A konkrét igényed megvalósítására külön alkalmazások léteznek, én régebben egyet kipróbáltam, az Avant Window Navigatort (képernyőfotók), jópofa volt, de mindennapos használatra nem fogtam be. Synaptickal fel tudod tenni (célszerű az awn-managert kijelölni, ez hozza magával a többi szükséges csomagot).
-
Brutforsz
senior tag
válasz
.:GoliBali:. #5615 üzenetére
A panel (Gnome Panelről írok) egy érdekes része a grafikus környezetnek, és a megjelenésének módosítása körülményesebb, mint a többi grafikai elemé.
Az eddigi tapasztalataim alapján az alábbiakat tudom mondani:A panel két leglényegesebb része a háttere, valamint az Ablaklista kinézete és viselkedése.
A panel hátterének módosítása
A legegyszerűbb módosítás a panel egy üres területén jobbklikk > Tulajdonságok > Háttér ablakban történő variálás. Itt három lehetőséged van:
Nincs (a rendszertéma használata) - ekkor a panel háttere a gtk-2.0 (azaz a fő téma) által meghatározott szín vagy kép.
Homogén szín - ez egyértelmű, lehet állítani az átlátszóságot is.
Háttérkép - az itt megadott képet vízszintesen többszörözi, hogy a panel teljes szélességében látszódjon. Mivel itt nem lehet átlátszóságot állítani, ezért én úgy szoktam eljárni, hogy magát a beállítandó képet készítem áttetszőre, 1x30-as méretű png vagy svg formájában. Ha a gtk-2.0 téma is tartalmaz háttérképet, akkor érdekes öszvér panelek jöhetnek létre (egyes elemek az egyiket, mások a másikat vehetik át háttérnek), érdemesebb ilyenkor az első opciót választani.Az Ablaklista kinézete és viselkedése
Ezt egyértelműen a gtk-2.0 téma (amit a Rendszer > Beállítások > Megjelenés alkalmazással telepíthetsz / módosíthatsz) határozza meg, ezen belül is a Téma > Testreszabás alatt elérhető Felhasználói felület elemei.
Az egyszerűbb felülettémák nem tartalmaznak háttérképet az ablaklistához (sem), ezért a nem aktív ablakoknál a panelen beállított háttérkép vagy szín látszik.
Az egyes felülettémákat nem lehet egyszerűen módosítani (legfeljebb a színeiket, ha a téma ezt támogatja), ahhoz bele kell nyúlni a téma fájljaiba (például kicserélni képeket, vagy átszerkeszteni konfigurációs fájlokat). Az utólag telepített témák a .themes könytárban találhatóak.
Összefoglalva: a Rendszer > Beállítások > Megjelenés > Téma > Testreszabás > Felhasználói felület elemei és a Panel tulajdonságai > Háttér ablakban tudsz variálni, ezen beállításokban a CompizFusionnek nincsen szerepe.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
.:GoliBali:. #5372 üzenetére
Az Emerald ténylegesen csak az ablak dekorációjáért felel, a Rendszer > Beállítások > Megjelenés menüben kell körülnézned, ha más változtatásokat is szeretnél.
-
Brutforsz
senior tag
A témákat általában egy tömörített fájlban lehet letölteni (például *.tar.gz), ezeket nem kell kibontani, hanem úgy kell telepíteni, ahogyan a #4596-os hozzászólásban olvasható.
Ha így valamiért nem megy a dolog, linkeld be a konkrét témát, aztán meglátjuk, mit lehet tenni.
-
Brutforsz
senior tag
Nem kell semmilyen fájlt megnyitnod, csak a Megjelenés beállításaiban - telepítés után - kiválasztanod.
Ha nem teljes témát telepítettél, hanem például csak ikontémát, akkor a Téma fülön a Testreszabás lehetőséget kell választanod, s itt tudod kijelölni a kívánt stílust. -
Brutforsz
senior tag
válasz
Neil Watts #4527 üzenetére
Annak idején találtam egy nagyon jó útmutatót a Linux - Windows (XP vagy Vista) dual-bootos rendszer kialakításához (történetesen Ubuntu 7.04-en mutatják be a folyamatot, kisebb eltérések előfordulhatnak a 7.10-hez képest, főként a partícióelnevezési szisztémára érdemes odafigyelni).
A lehetséges variánsok (Linux - XP, XP - Linux, Linux - Vista, Vista - Linux; a telepítési sorrend is számít) közül kiválasztva a számodra érdekeset lépésről lépésre szépen leírja, mit kell tenned.Mielőtt még tiszta lappal indulnál, egy tanács: (miután minden szükséges adatodról elkészítetted a biztonsági másolatot) végezz el egy-két kísérletet - hiszen úgyis nulláról újratelepíteni szándékozol, tehát most kockázatmentesen próbálkozhatsz - például először töröld le az Ubuntut, rakd rendbe a Vista bootolását, majd telepítsd újra az Ubuntut stb, aztán töröld a Vistát, tedd tisztába a grubot, majd telepítsd a Vistát megint, és pattintsd össze a grubot ismét stb. Pár óra játék alatt sok értékes tapasztalatra szert lehet tenni.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Siroichi #3931 üzenetére
A már linkelt Compiz Fusion topikból idézek:
"Rendszer > Beállítások > Advanced Desktop Effects Settings, ezen belül
- General > General Options > Desktop Size fül > a Vízszintes virtuális méret legyen 4 (nálam 2-t beállítva egy sima téglalapot forgatott
)
- Desktop > Munkaasztal kocka engedélyezése
- Desktop > Kocka forgatásának engedélyezése"Annyival egészíteném ki magamat, hogy a Vízszintes virtuális méretnek 4-et kell megadni - ha kockát szeretnél, de a forgatás működik más értékekkel is.
Ha pl. 2, akkor egy téglalapot forgatsz, ha 3, akkor egy háromszögalapú hasábot, ha 5, akkor ötszögalapút, ... , kellően nagy számnál - nyilván kísérleti jelleggel érdemes csupán beállítani - egy hengerhez közelítő testet kapsz. -
Brutforsz
senior tag
válasz
Siroichi #3916 üzenetére
A 7.10 tartalmazza a Compiz Fusiont, csak engedélyezni kell a működését, illetve a beállításaiért felelős csomagot (compizconfig-settings-manager) is célszerű feltenni. Compiz Fusion topik.
-
Brutforsz
senior tag
A képernyő-billentyűzeten egérrel is meg tudod nyomni a NumLock gombot.
Alt+F2 > onboard > felbukkan az alapbillentyűzet > a jobb oldalon található téglalapok közül a felsőre ráklikkelsz > megjelenik - többek között - a NumPad.
3x ráklikkelsz a megfelelő gombra, és megszűnt a NumLock. -
Brutforsz
senior tag
Szerintem a következőt lenne érdemes tenned:
- ellenőrizni a partíciók állapotát, elrendezését
- újratelepíteni a GRUB-ot
- szükség szerint kézzel betolni a Win indításának lehetőségétItt található egy jó leírás a multi-boot összepattintásáról különböző pozitúrákkal.
Ebből most a Linux installed first az érdekes (még akkor is, ha történetesen nem az volt az első), mert szépen leírták, hogyan kell újratelepíteni és paraméterezni a GRUB-ot.
A GParted LiveCD-t egyébként is ajánlom, nagyon hasznos dolog.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Bobby G. #2668 üzenetére
A LiveCD lényege, hogy a beállításait nem menti a merevlemezre, ezért az újraindítással minden beállításod nullázódik.
A csicsás effektekhez szükséges a videókártya drivere, melyet licenszokok miatt nem tehetnek bele a disztribúcióba (zárt meghajtó), ennek a telepítése után viszont újraindítás szükséges, azaz lásd 1. bekezdés - ez LiveCD-ről nem fog menni.Kérdéseidre a válaszok:
- A Kubuntu egy külön változat, tehát ha meg szeretnéd nézni, akkor le kell töltened a Kubuntu CD-t is.
- Van ingyenes, a wine. -
Brutforsz
senior tag
válasz
V.Stryker #2602 üzenetére
Van a Core2duo6600 által leírt módosítások elvégzéséhez kiterjesztés is: Fasterfox
A rossz hír viszont az, hogy valószínűleg nem fog sokat gyorsítani a böngészésen. Nekem úgy tűnik, hogy a probléma a Firefox kiadásban lehet, mert a 2.0.0.8-as nálam is érezhetően lassabb, mint bármelyik korábbi változat. Talán nem véletlen, hogy a 9-es soron kívül fog érkezni.
Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged