- Fotók, videók mobillal
- Három új Pixel 11 render került elő, specifikációkkal együtt
- Kiszivárogtak a Pixel Watch 5 sajtóképei: marad a jól ismert forma
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- iPhone topik
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Yettel topik
-
3047 - 2901
3047 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
ULPIUS
őstag
Lucky Color 200:
érdekes. csomó review-t olvastam róla, de azokhoz képest sokkal szemcsésebbnek tűnik, pedig jól vannak exponálva.
a másik furcsaság az volt, hogy a Nikon Scan sokszor nagyon furcsán fordítja át pozitívba, pedig némi hisztogram-tologatás után egész jó színeket lehet belőle kihúzni.
Nem rossz ez valóban, de az mondjuk szívás ha ennyi pepecselés van vele.
Nekem most március óta ez van a gépben [link] , erre leszek kíváncsi ha egyszer ellövöm végre, sajnos nagyon keveset tudtam fotózni mostanában.lugosi, kishepi22: Köszi!
-
lugosi
MODERÁTOR
Ulpius, qnadam: mind a kettőtöknek gratulálok a képekhez!
-
qnadam
veterán
Lucky Color 200:
érdekes. csomó review-t olvastam róla, de azokhoz képest sokkal szemcsésebbnek tűnik, pedig jól vannak exponálva.
a másik furcsaság az volt, hogy a Nikon Scan sokszor nagyon furcsán fordítja át pozitívba, pedig némi hisztogram-tologatás után egész jó színeket lehet belőle kihúzni.
-
kishepi22
csendes tag
Legolcsóbban talán a töltött kodak mozifilm jön ki: 250D / 500T (pl budachrome [link] ) Minőségben nagyon jó, az új stock már bárhol hívható c41-el.
Amit én még bátran ajánlok az a Fujifilm 400. Hobbi analógozásra tökéletes és kb mindehol kapható.
Saját Fuji 400 példák tavaly nyárról, teljesen nyers szkennelt, utómunka nélküli képek:

Hibátlan képek, megyek is pattintok egy tekercs fuji 400-at
.Már csak fotózni kell megtanulni
-
ULPIUS
őstag
Sziasztok!
Milyen nem túl drága negatívot, valamint előhívó szolgáltatásokat tudtok ajánlani?
10+ év DSLR/tükörtelen után beújítottam mellékesnek egy Nikon F100-at - van már hozzá meglévő 50/1.4 AF, kétgyűrűs 80-200/2.8, meg 28-105.
(Réges-régen Smena 8M-mel kezdtem, egy időben volt a panel fürdőszobájában fekete-fehér rögtönzött labor is valami ősi ruszki nagyítógéppel... de azért annyira full manuálra nem mennék vissza, meló mellett az nem kivitelezhető.)
Eddig első körben a Fotoplus kínálatából válogatnék (mert itt van a sarkon
), de kicsit meg vagyok lőve. Első körben valami általános színes, ISO 100-400 közötti tekercsre gondoltam, de tényleg tényleg vegyétek ezt a kérdést úgy, mintha valami fogalmatlan gyereknek kellene elmagyarázni.Legolcsóbban talán a töltött kodak mozifilm jön ki: 250D / 500T (pl budachrome [link] ) Minőségben nagyon jó, az új stock már bárhol hívható c41-el.
Amit én még bátran ajánlok az a Fujifilm 400. Hobbi analógozásra tökéletes és kb mindehol kapható.
Saját Fuji 400 példák tavaly nyárról, teljesen nyers szkennelt, utómunka nélküli képek:

-
qnadam
veterán
Sziasztok!
Milyen nem túl drága negatívot, valamint előhívó szolgáltatásokat tudtok ajánlani?
10+ év DSLR/tükörtelen után beújítottam mellékesnek egy Nikon F100-at - van már hozzá meglévő 50/1.4 AF, kétgyűrűs 80-200/2.8, meg 28-105.
(Réges-régen Smena 8M-mel kezdtem, egy időben volt a panel fürdőszobájában fekete-fehér rögtönzött labor is valami ősi ruszki nagyítógéppel... de azért annyira full manuálra nem mennék vissza, meló mellett az nem kivitelezhető.)
), de kicsit meg vagyok lőve. Első körben valami általános színes, ISO 100-400 közötti tekercsre gondoltam, de tényleg tényleg vegyétek ezt a kérdést úgy, mintha valami fogalmatlan gyereknek kellene elmagyarázni.a fujifilm 200 viszonylag olcsó, azzal nagyon nem lősz mellé, ha van fény, és színesre vágysz

-
anaqer
veterán
Sziasztok!
), de kicsit meg vagyok lőve. Első körben valami általános színes, ISO 100-400 közötti tekercsre gondoltam, de tényleg tényleg vegyétek ezt a kérdést úgy, mintha valami fogalmatlan gyereknek kellene elmagyarázni. -
Mr.Csizmás
titán
Cafe Analog előhívás volt, hogy késett már valakinek? Mára ígérték, de nem jöttek a szkennek. Mondjuk még 2 órán át nyitva vannak. A meleg miatt csak 3 hétre tudták vállalni, biztos csak csúszás, de mindig félek ilyenkor hogy valami történt a szalaggal.
lehet elírták az emailcímet, mint nekem, B. Krisztián fb-n válaszolt, és 5 percen belül küldte.
-
Kecskedémon
kezdő
Na megjöttek, nem emlékeztem, hogy 10 képet ezer kilométerre repkedő repülőkre lőttem el, rossz is lett mind. A többi közt viszont akad pár ami tetszik.
-
qnadam
veterán
Cafe Analog előhívás volt, hogy késett már valakinek? Mára ígérték, de nem jöttek a szkennek. Mondjuk még 2 órán át nyitva vannak. A meleg miatt csak 3 hétre tudták vállalni, biztos csak csúszás, de mindig félek ilyenkor hogy valami történt a szalaggal.
kérdezd meg tőlük

más: lab4artnál 4500-ért árulnak portra 160-at.
-
Kecskedémon
kezdő
-
ULPIUS
őstag
Minolta tc-1re én is rá voltam pörögve kb 4 éve de nem vette be a gyomrom már akkor se az árát, azóta is nézegetem őket de továbbra is halogatom, mindig van fontosabb amire költeni kell.
A Hexar RF se volt olcsó de az mégiscsak egy komolyabb rendszer, így azt be tudtam magamnak beszélni
Továbbá van egy jó állapotú Nikon F100 is, de annyira sokat úgyse fotózok analogra, hogy ennyi gép kelljen, gyűjtő meg nem vagyok. -
lugosi
MODERÁTOR
-
qnadam
veterán
számolgattam, ha veszek valami kevésbé premierligás A7-et (mondjuk S2) meg rá vintage üvegeket, az is jó opció lenne. szotyifan ismerős simán üzemelteti alis alkatrészek + yt alapján az övéig (többféle A7 van neki)
ha ez az utad, egy sima első a7 is jó lehet, a szenzora nem rossz annak se, a fókuszrendszer meg úgyse számít.
-
Mr.Csizmás
titán
számolgattam, ha veszek valami kevésbé premierligás A7-et (mondjuk S2) meg rá vintage üvegeket, az is jó opció lenne. szotyifan ismerős simán üzemelteti alis alkatrészek + yt alapján az övéig (többféle A7 van neki)
-
qnadam
veterán
-
lugosi
MODERÁTOR
Régen is drága volt a film, legalábbis nekem biztosan.
Én most megint felelevenítettem, szeretnék egy TLR gépet, de azoknak az ára is nagyon felment.
-
qnadam
veterán
lehet, hogy arányaiban nem lett drágább, csak megmaradt az emlék, hogy egy nem pro színes film 1000 forint környéke volt, most meg 5.
-
kishepi22
csendes tag
pontosan az utóbbi tizenpár évben

a film is drága lett, és ez történik, ha normális kompakt filmes gép nem nagyon van. van a félkockás pentax 17 és az egyébként egész használhatónak tűnő lomo mc-a 200e forintért, meg van a rollei 35af még többért, amiről a tesztek véleménye kissé vegyes.
olyan ez, mit a bitcoin, most már én is tudom, hogy 20 évvel ezelőtt kellett volna ezeket felvásárolni fillérekért

ha esetleg nem 400+ ojróért adod a yashicát, írj rám
Fiatal fejjel azt hittem volna, hogy a film régen sem volt sokkal olcsóbb.
Mármint kb 4mátyás egy Fuji200, ha inflációval számolunk KB ugyan ennyi volt 10-20 éve is, nem?
-
Mr.Csizmás
titán
-
qnadam
veterán
és akkor egy minolta tc-1-hez vagy egy contaxhoz képest ez még egész olcsó.
és innen nézve a mjuk se olyan drágák hogyrohaggyommeg
-
qnadam
veterán
Most az orromon jott ki a froccs. Ezek mikor lettek ilyen dragak? En a T4-et valami 7ezer forintert vettem 10egynehany eve. El kellene adni, csak porosodik otthon.
pontosan az utóbbi tizenpár évben

a film is drága lett, és ez történik, ha normális kompakt filmes gép nem nagyon van. van a félkockás pentax 17 és az egyébként egész használhatónak tűnő lomo mc-a 200e forintért, meg van a rollei 35af még többért, amiről a tesztek véleménye kissé vegyes.
olyan ez, mit a bitcoin, most már én is tudom, hogy 20 évvel ezelőtt kellett volna ezeket felvásárolni fillérekért

ha esetleg nem 400+ ojróért adod a yashicát, írj rám
-
Carlos Padre
veterán
mpb-n árulnak négyhúszért egy csinos yashica t5-öt.
Most az orromon jott ki a froccs. Ezek mikor lettek ilyen dragak? En a T4-et valami 7ezer forintert vettem 10egynehany eve. El kellene adni, csak porosodik otthon.
-
Mr.Csizmás
titán
+Padre
T3-T4 is jó lenne, de ára van. marad a nikon csattogása.
-
kishepi22
csendes tag
-
qnadam
veterán
akkor marad a nikon extra puttonyban.
-
Carlos Padre
veterán
- af igen
- használt
- fix inkább, rajzolat számítana
- méret idk, F70+50/1.8-nál kisebb legyen
- meg ne lajka ára legyen
Yashica T3, T4?
-
Kecskedémon
kezdő
Nekem egy Prakti kompaktom van, de nem eléd fel, hiába teszek bele elemet 😢
-
Mr.Csizmás
titán
a mju nekem bejött, bár nehéz lesz olyat találni, ami egyáltalán nem enged be fényt az objektív mellett

egy ricoh gr vagy egy contax t2 rettentően tetszene, csak mocsok drága mind.
a másik baj meg az, hogy ezeket nem arra tervezték, hogy 30-40 év múlva is jók legyenek, a contaxoknak az elektronikája hullik, a mjuk fényzárása, nem is tudom, tudnék-e olyat mondani, ami atomstabil ilyen szempontból.igazából nem tudom, mit vennék

valahol van egy listám, amire felírtam azokat, amik egyáltalán szóbajöhetnek nálam, de persze az se teljes, azt megpróbálom megkeresni.akkor marad a nikon extra puttonyban.
-
qnadam
veterán
- af igen
- használt
- fix inkább, rajzolat számítana
- méret idk, F70+50/1.8-nál kisebb legyen
- meg ne lajka ára legyen
a mju nekem bejött, bár nehéz lesz olyat találni, ami egyáltalán nem enged be fényt az objektív mellett

egy ricoh gr vagy egy contax t2 rettentően tetszene, csak mocsok drága mind.
a másik baj meg az, hogy ezeket nem arra tervezték, hogy 30-40 év múlva is jók legyenek, a contaxoknak az elektronikája hullik, a mjuk fényzárása, nem is tudom, tudnék-e olyat mondani, ami atomstabil ilyen szempontból.igazából nem tudom, mit vennék

valahol van egy listám, amire felírtam azokat, amik egyáltalán szóbajöhetnek nálam, de persze az se teljes, azt megpróbálom megkeresni. -
Mr.Csizmás
titán
-
qnadam
veterán
kompakt filmesből mi ajánlott/jó vétel? C35? Ricoh?
af? mf? új? használt? fix? zoom? kicsi? nagy?
-
Mr.Csizmás
titán
kompakt filmesből mi ajánlott/jó vétel? C35? Ricoh?
-
Kecskedémon
kezdő
Használhatod az 1-es előtti képeket is, csak készülj rá hogy nem biztos hogy jó lesz.
Kaphat fényt az a része még. De abból is lehet érdekes dolgokat csinálni: [link] Gondoltam rá, de mondom jobb a békesség. Zenitnél mondjuk sikerült többet ellőni, ott olyan a számláló, hogy random ugrál 😅
qnadam: nekem épp lehúzni kellett utólag, nem tudom már betettem-e ide a szerkesztett verziókat.
Tegnap adtam le a 250-es filmet, de a meleg miatt nem megy a gépük, úgyhogy július 9-re vállalták az előhívást
-
qnadam
veterán
Kevés, nem tudok olyan rekeszt állítani, amit szeretnék. Bent meg főleg.
Lehet amúgy nekem is ráfért volna több kép, de azt írja a gép leírása, hogy amíg nem áll 1-esen a számláló, kattintgassak ész nélkül. Kell vagy 3-at lőni és tekerni így.
ami érzékenyebb, az szemcsés lesz

de a 250d kibírja azt is, ha 800-ra pusholod. vagy szken után húzod fel, pár hónapja tettem ki ilyen képet. -
MasterMark
titán
Lehet amúgy nekem is ráfért volna több kép, de azt írja a gép leírása, hogy amíg nem áll 1-esen a számláló, kattintgassak ész nélkül. Kell vagy 3-at lőni és tekerni így.
Használhatod az 1-es előtti képeket is, csak készülj rá hogy nem biztos hogy jó lesz.
Kaphat fényt az a része még. De abból is lehet érdekes dolgokat csinálni: [link] -
Kecskedémon
kezdő
a termékleírás első mondata.
a mjuvel a németországban vett 250d filmre 39 képet tudtam lőni, csak az utolsót a laborban már félbevágták

az elite chrome-ra 38 kép fért, a kínában vett 500t-re 37.
a tegnap befejezett lucky colort 38 után húzta vissza, remélem megkapom az egész kockát a végéről
de ez attól is függ, milyen gépben van, és az hogy kezeli a filmet. manuálisnál attól is, hogy mennyire vagy optimista.
mi a baj a 250-es érzékenységgel?
-
qnadam
veterán
Hol láttad? Kerestem az oldalukon fr nem találtam. De köszi, akkor még van egy 7-8 képem 😁
a termékleírás első mondata.
a mjuvel a németországban vett 250d filmre 39 képet tudtam lőni, csak az utolsót a laborban már félbevágták

az elite chrome-ra 38 kép fért, a kínában vett 500t-re 37.
a tegnap befejezett lucky colort 38 után húzta vissza, remélem megkapom az egész kockát a végéről
de ez attól is függ, milyen gépben van, és az hogy kezeli a filmet. manuálisnál attól is, hogy mennyire vagy optimista.
mi a baj a 250-es érzékenységgel?
-
Kecskedémon
kezdő
Én kettőt próbáltam, nem emlékszem hány kép fért rá, de megnéztem hány szkennem van és mindkettőn 34 kép van.

36-ot jelzett a gép, mikor félúton elakadt a felhúzás. Kivi leszek az eredményre, nem kedveltem ezt a 250-es érzékenységet.
-
MasterMark
titán
Valaki vett már mozifilmet a Cafe Analogban? Hány képet lehet lőni rá kb?
Én kettőt próbáltam, nem emlékszem hány kép fért rá, de megnéztem hány szkennem van és mindkettőn 34 kép van.

-
Kecskedémon
kezdő
-
qnadam
veterán
a leírása szerint 36-ot.
-
Kecskedémon
kezdő
-
ktmbence
újonc
Sziasztok, érdeklődni szeretnék, hogy valaki vállal-e analóg gép javítást, vagy ismer-e valakit aki ezzel foglalkozik? A shutter gomb van beragadva. Yashica TL-electro lenne a páciens. Köszi előre is!!

-
Kecskedémon
kezdő
1 mp fölött már kompenzálni kell azt, hogy romlik a film érzékenysége: Reciprocity failure
Általánosságban 1.3-ra kell emelni a másodpercet, pl:
10s ^ 1.3 = 19.95sDe ezt a factor-t van film amihez megadják pontosan.
Megint remekül használtam fel akkor egy tekercs filmet 😂 Most épp egy vadászgépet fotóztam a teraszon, de elég messze repkedett. Kiment a fejemből a repülőnap, illetve azt hittem, jövő héten lesz.
-
MasterMark
titán
Egyébként igen, telefonnal lehet fényt mérni, ha nem átlagot hanem spotot mérsz akkor meg neked kell tudni mire irányísd hogy az lenne pont jó expozícióban.
Több spotot is lehet mérni és abból is megállapítani, hogy mit kéne beállíts.
Van ez a zóna rendszer is erről inkább valami videót nézz, hogy kell csinálni ha érdekel. -
MasterMark
titán
Tegnap lőttem pár képet éjjel a körúton 13 másodperces záridővel, nagyon várom hogy sikerültek.
Amúgy telefonnal van értelme kísérletezni? Fénymérő app számait beállítani manuális módban. Így egyből látnám az eredményt. Lehet rosszul olvasom amit ír, hogy hova kéne irányítani hogy jó legyen, ilyenek.
1 mp fölött már kompenzálni kell azt, hogy romlik a film érzékenysége: Reciprocity failure
Általánosságban 1.3-ra kell emelni a másodpercet, pl:
10s ^ 1.3 = 19.95sDe ezt a factor-t van film amihez megadják pontosan.
-
qnadam
veterán
Tegnap lőttem pár képet éjjel a körúton 13 másodperces záridővel, nagyon várom hogy sikerültek.
Amúgy telefonnal van értelme kísérletezni? Fénymérő app számait beállítani manuális módban. Így egyből látnám az eredményt. Lehet rosszul olvasom amit ír, hogy hova kéne irányítani hogy jó legyen, ilyenek.
van, persze.
vagy használhatod a sunny sixteent is (napsütésben f16 1/[filmérzékenysége] s). esetleg Fotó Fáni táblázatát:
-
Kecskedémon
kezdő
-
qnadam
veterán
De nagyon világosak meg ki vannak égve, az nem túlexponálás?
Pedig követtem a fénymérő appot amennyire tudtam 😢 a szkennelt képek jól exponáltnak néznek ki, mert a szkenner (vagy a kezelője) korrigál. de mindenütt túl szemcsés, különösen látványos pl a kacsákon, ami arra utal, hogy egy sokkal sötétebb képből húzták fel.
-
Kecskedémon
kezdő
-
MasterMark
titán
Megjöttek a Carenás képeim, sikerült mindet túlexponálni. Azt nem tudom eldönteni, mennyire pontos a fókusz, mintha az első kacsás képen a kövek élesebbek lennének mögötte, de lehet csak bemozdult? 1/1000-el lőttem ha jól rémlik.
Szerintem az új filmet is a Carenába fűzöm be és megpróbálok közelebbi témát fotózni. És ha már így szeretek túlexponálni, a 250-es ISO lehet pont jó lesz.
Az utolsó madaras kép valamiért nagyon tetszik.
A negatív már nálad van? Ott lehet látni ha halvány mind akkor alul van expózva, ha sötét mind akkor meg túl.
-
Gaben92
őstag
Megjöttek a Carenás képeim, sikerült mindet túlexponálni. Azt nem tudom eldönteni, mennyire pontos a fókusz, mintha az első kacsás képen a kövek élesebbek lennének mögötte, de lehet csak bemozdult? 1/1000-el lőttem ha jól rémlik.
Szerintem az új filmet is a Carenába fűzöm be és megpróbálok közelebbi témát fotózni. És ha már így szeretek túlexponálni, a 250-es ISO lehet pont jó lesz.
Alul lesz az expózba de nem is kicsit.
-
qnadam
veterán
a szemcsék alapján ezeket inkább aláexponáltad, de elég durván.
az utolsó viszont tényleg jó. -
Kecskedémon
kezdő
-
Kecskedémon
kezdő
-
kishepi22
csendes tag
Ha nem lenne lelakatolva. Amúgy hétfőtől vasárnapig 11 és 19 közt írják a nyitvatartást.
Facebook oldaluk szerint is vasárnap zárva vannak.
-
MasterMark
titán
Ha nem lenne lelakatolva. Amúgy hétfőtől vasárnapig 11 és 19 közt írják a nyitvatartást.
A google szerint vasárnap zárva, de nincs kiírva nyitva tartás?
-
Kecskedémon
kezdő
Vasárnap délután???

De amúgy azt írják az oldalon:
Filmet a postaládába tudtok leadni nyitvatartási időn kívül is.Ha nem lenne lelakatolva. Amúgy hétfőtől vasárnapig 11 és 19 közt írják a nyitvatartást.
-
MasterMark
titán
Most próbálok leadni egy tekercset de sehol senki, egy rögtön jövök tábla se

Elég meredek pár Google értékelés, lehet jobb, hogy nem sikerült
Vasárnap délután???

De amúgy azt írják az oldalon:
Filmet a postaládába tudtok leadni nyitvatartási időn kívül is. -
Kecskedémon
kezdő
Most próbálok leadni egy tekercset de sehol senki, egy rögtön jövök tábla se

Elég meredek pár Google értékelés, lehet jobb, hogy nem sikerült
-
Mr.Csizmás
titán
üdv,
f8 shop (ó utca 9) mennyi idő alatt szokott dev+scant csinálni?
-
Gaben92
őstag
Rekesz probléma nem lehet, mert ez exponáláskor rántja be, addig teljesen nyitva van. Hát remélem nem a gép rossz, a fotókbók valszeg ki fog derülni, csak kell találnom egy előhívdát, ami vagy nyitva van hétvégén is, vagy hétköznap 19 óráig.
99%, hogy az a gond, hogy sötét az obi vége. Nem írtad milyen cucc, de a vintage 28-200-ak nem éppen arról híresek, hogy 200mm-en is tudnak f4-et. Tippre azt mondanám, hogy f/5.3-f/5.6 körül van az obi már 100mm körül és ott bizony a törőék egyik fele már be fog feketedni.
Ha jól emlékszem az X-300-on nincs DOF preview szóval gondolom a te kamerádon sincs, pedig azzal egész szépen lehetne rekonstruálni a dolgot. Feldobsz egy fényerős fixet, rekeszt belövöd f/5.6-ra és a DOF preview gombbal lezárt rekesznél ugyanezt látnád.
Szóval ne nagyon aggódj rajta, szimplán így működnek ezek a sötét végű zoom obik. Nem véletlenül nem tartoznak a leginkább kedvelt obik közé.
-
Kecskedémon
kezdő
Rekesz probléma nem lehet, mert ez exponáláskor rántja be, addig teljesen nyitva van. Hát remélem nem a gép rossz, a fotókbók valszeg ki fog derülni, csak kell találnom egy előhívdát, ami vagy nyitva van hétvégén is, vagy hétköznap 19 óráig.
-
viraga
tag
Bevetettem a teleobjektívet, de szerintem rossz, végtelenbe tekert fókusszal szinte biztos, nem tudom egyenesbe hozni a félbevágós fókuszsegédet, ha értitek mit próbálok körülírni. Néhány méteren belül viszont okésnak tűnik, remélem legalább a kacsás képek jók lettek.
Amúgy ez a fókuszsegéd is olyan vele, hogy az egyik fele sokszor fekete. Picit megrázom a gépet, és akkor van, hogy kivilágosodik.
Vannak objektívek amik olyanok mint a kaleidoszkóp. Ha szerencsétlenül rázod, vmi színes flitter a fényútba kerül és nem működik a törőék. :D
Troll off.
A törőék sajnos bizonyos rekesz szűkítés alatt nem működik. Kb. F5.6, de ez mattüveg és talán objektív függő is valamelyest. Nem a rázás miatt látod néha a képet, hanem azért, mert kicsit más szögben nézel a keresőbe. Ki tudod tapasztalni hogy nálad mi a kritikus rekesz, mozgasd a szemedhez képest a gépet, és hol a törők egyik fele, hol a másik fele sötétül el. Ha mégis a rázás miatt hol jó hol nem jó, akkor a rekeszed akad / nem áll be jól, és lehet h csak a rázogatás során ugrik értékre.
Ha nem tudsz végtelenbe fókuszálni, akkor 2 baj lehet: a) rossz a fényképeződ. Ez a nagyobb szívás, mert minden képed érintett lesz, feljebb leírták: a filmsík - tükör - mattüveg - bajonett rendszernek tökéletes geometriájúnak kell lennie, másképp előfordulhat, hogy a filmen nem az lesz éles amit te a keresőben élesre állítasz. b) rossz az objektíved. Nem tudom, milyen objektívről van szó, de ha vmi klasszik régebbi, akkor a hátsó lencsetag / egész optikai blokk közelít a filmsíkhoz mikor végtelenbe fókuszálsz. Ha nem tudod elég közel vinni bármi okból, akkor nem lesz éles a végtelened. Ha van digitális géped amire rá tudod tenni adapterrel, és ott is ez a probléma, akkor az objektíved rossz. -
qnadam
veterán
Ez lényegében Dagerrotípia, nem? 🤔
üvegnegatív. a dagurrotípia nem üvegre készült, viszont jóval bonyolultabb eljárás.
-
Kecskedémon
kezdő
-
Kecskedémon
kezdő
Ha ügyesen töltötted be, akkor rá tud férni 1-2-vel több is akár.
Igen, utána csak félig tudtam már felhúzni. Vissza is tekertem, úgy tűnik jobban is ment mint a Zenitnél, viszont nem tudom hogy megyek Fotológushoz, mert jövő héten kezdek dolgozni, és hétvégén nincsenek nyitva 😬
-
MasterMark
titán
25. képen vagyok a 24-es tekercsen, lehet leakadt a szalag?
Ha ügyesen töltötted be, akkor rá tud férni 1-2-vel több is akár.
-
Kecskedémon
kezdő
25. képen vagyok a 24-es tekercsen, lehet leakadt a szalag?
-
Kecskedémon
kezdő
Bevetettem a teleobjektívet, de szerintem rossz, végtelenbe tekert fókusszal szinte biztos, nem tudom egyenesbe hozni a félbevágós fókuszsegédet, ha értitek mit próbálok körülírni. Néhány méteren belül viszont okésnak tűnik, remélem legalább a kacsás képek jók lettek.
Amúgy ez a fókuszsegéd is olyan vele, hogy az egyik fele sokszor fekete. Picit megrázom a gépet, és akkor van, hogy kivilágosodik.
-
Kecskedémon
kezdő
Ha van rücskös, gumizott felületű melóskesztyűd, az is rengeteget segít, sokkal erősebben tapad, mint a tenyered. Valami ilyesmim van, pl. 100 éves távcső szétszedésnél rengeteget segít.
https://www.moebelix.hu/p/munkakesztyu-nitril-gumi-munkakeszty-008803030903Egy vastagabb mikorszálas kendővel végül sikerült leerőszakolni, és meg is lett a hiba oka: a lencse körüli műanyag vagy fém rész fel van púposodva, ezért feszült a menetben a szűrő. Lehet hétvégén lövök vele pár képet, aztán majd kiderül, hogy teljesít.
Ez és a Carena váz is valamelyik múzeumból lett leselejtezve, nyilván nincsenek tökéletes állapotban, de nekem egyelőre megfelelnek. Gondolkodom egy menetátalakítón a Helios obihoz, mert kényelmesebbnek tűnik a fókusz mint a Zenit vázon, bár annak meg imádom a kattogását, és az mégis családi örökség.
-
lomposfarkas
aktív tag
Van egy teleobjektívem, amire rá van szorulva MC-SKY 1A (LA+10) szűrő, ez miben befolyásolja a képeket? Nem mintha meg tudnám tartani vele a gépet, de időnként kipróbálnám, a 28mm-es látószög néha jól jönne, meg eljátszanék a zoommal is.
Most jutott eszembe, el kéne menni vele az állatkertbe!
Ha van rücskös, gumizott felületű melóskesztyűd, az is rengeteget segít, sokkal erősebben tapad, mint a tenyered. Valami ilyesmim van, pl. 100 éves távcső szétszedésnél rengeteget segít.
https://www.moebelix.hu/p/munkakesztyu-nitril-gumi-munkakeszty-008803030903 -
Kecskedémon
kezdő
-
Kecskedémon
kezdő
-
qnadam
veterán
Van egy teleobjektívem, amire rá van szorulva MC-SKY 1A (LA+10) szűrő, ez miben befolyásolja a képeket? Nem mintha meg tudnám tartani vele a gépet, de időnként kipróbálnám, a 28mm-es látószög néha jól jönne, meg eljátszanék a zoommal is.
ha van befőttesüvegnyitó eszközöd, az rászorult szűrőre is jó.
a 28 mm viszont egész biztosan nem tele
-
MasterMark
titán
A skylight filter az a kék eget ellensúlyozza természetfotózásnál. Kicsit pirosít / rózsaszínesít.
-
Kecskedémon
kezdő
-
qnadam
veterán
Na én meg kivételesen hasznos voltam ma. Még decemberben vettem Tokióban junk store-ban ezt a Minolta MC Tele-Rokkor QF-et nem éppen túl drágán.
Igazából csak annyi kínja volt, hogy kb nem láttál át rajta a portól de a helikoid szépen jár és a front lencsén is csak egy-két minimális hajszálkarc van. Ma végre szétkaptam, kapott egy pucolást (a zeiss lencsetisztító lötyi egy csoda) és végre menetre kész.
After képeket nem csináltam mert nem nagyon van miről, de gondoltam bedobom mit tud összeszedni egy üveg 50 év alatt.
ennyiért ajándék.
érdekes a kontraszt a külső és belső állapota között
-
Kecskedémon
kezdő
Elképesztő! YouTube short link: [link]
-
qnadam
veterán
új kodak film: verita 200d 5206
-
Gaben92
őstag
Igen, ami afölött van, az a fogacskás, vékony rúd (az lehet az orsó?), az ilyenkor szépen forog is. A mellette lévő, amivel felhúzom, az mindig elég szoros. ChatGPT szerint amúgy normális.
Ha a kezembe lenne akkor meg tudnám mondani, hogy szorul-e valami de így nehézkes. Ha izgulsz miatta és mondjuk csak most kezded az analógozást biztos van olyan vagy itt, vagy fb-n az analóg filmes fotózás csoportba aki rá tud nézni és megmondja rögtön.
-
Kecskedémon
kezdő
Igen, ami afölött van, az a fogacskás, vékony rúd (az lehet az orsó?), az ilyenkor szépen forog is. A mellette lévő, amivel felhúzom, az mindig elég szoros. ChatGPT szerint amúgy normális.
-
Gaben92
őstag
A keskeny rúd, amin a kis fogak vannak, az visszatekeréskor laza, a másik, amire felhúzáskor tekeredik a film, viszont ugyanolyan feszesen forog visszatekerés üzemmódban mint simában. Lehet ez normális?
Jól tudod, és nem is "másolat" valójában hanem rendesen megvették az X-300 tervrajzait és license alapján gyártották. Kb mint a bőcsi Staroprament.

A gép alján van egy kis gomb amit be kell nyomni mielőtt elkezded visszatekerni, hogy szabadon fusson az orsó. Az megvolt?
-
Kecskedémon
kezdő
Vettem elemet a Carena gépbe, miután lekapartam az előzőek gányát az elemtartó aljáról, fel is éledt. Van benne automata üzemmód, de az kuka, nappal, szabadban másodpercekig exponál. Nyilván kuka a fényérzékelő benne, annyira nem lep meg.
Próbálgatom a visszatekerést, de túl feszesnek érzem az ellenállását ahogy azt a tárcsát tekerem, vajon ez normális?
Jó lenne valami halott szalaggal kipróbálni, jó-e így, vagy beleszakad.Ha minden igaz, ez egy Minolta X300 kopi.
A keskeny rúd, amin a kis fogak vannak, az visszatekeréskor laza, a másik, amire felhúzáskor tekeredik a film, viszont ugyanolyan feszesen forog visszatekerés üzemmódban mint simában. Lehet ez normális?
-
Kecskedémon
kezdő
Vettem elemet a Carena gépbe, miután lekapartam az előzőek gányát az elemtartó aljáról, fel is éledt. Van benne automata üzemmód, de az kuka, nappal, szabadban másodpercekig exponál. Nyilván kuka a fényérzékelő benne, annyira nem lep meg.
Próbálgatom a visszatekerést, de túl feszesnek érzem az ellenállását ahogy azt a tárcsát tekerem, vajon ez normális?
Jó lenne valami halott szalaggal kipróbálni, jó-e így, vagy beleszakad.Ha minden igaz, ez egy Minolta X300 kopi.
-
Gaben92
őstag
Na én meg kivételesen hasznos voltam ma. Még decemberben vettem Tokióban junk store-ban ezt a Minolta MC Tele-Rokkor QF-et nem éppen túl drágán.
Igazából csak annyi kínja volt, hogy kb nem láttál át rajta a portól de a helikoid szépen jár és a front lencsén is csak egy-két minimális hajszálkarc van. Ma végre szétkaptam, kapott egy pucolást (a zeiss lencsetisztító lötyi egy csoda) és végre menetre kész.
After képeket nem csináltam mert nem nagyon van miről, de gondoltam bedobom mit tud összeszedni egy üveg 50 év alatt.
-
Mr.Csizmás
titán
szerintem egy újabb műanyagvázas, de motoros gép könnyebb, mint egy régebbi fém, amit kézzel kell felhúzni.
de a reddit szerint minolta / maxxum / α 9000
esetleg lomo mc-a. autofókuszos is, tud P, A és M módot, kézzel kell filmet továbbítani és visszatekerni, boltban meg lehet venni, garancia is van rá. obit nem lehet rajta üzemszerűen cserélni, de azt nem is írtad szempontnak

@_@
inkább nézek egy nagyobb táskát két nikonnak
-
qnadam
veterán
még mindig a buciság kérdés
létezik olyan váz (nem-nikon maybe), ahol van af, de nincs motoros filmtovábbítás? hogy ennyivel kisebb/könnyebb legyen a váz. om10 az frankó, de a törőék mf nem az én szememnek való 
szerintem egy újabb műanyagvázas, de motoros gép könnyebb, mint egy régebbi fém, amit kézzel kell felhúzni.
de a reddit szerint minolta / maxxum / α 9000
esetleg lomo mc-a. autofókuszos is, tud P, A és M módot, kézzel kell filmet továbbítani és visszatekerni, boltban meg lehet venni, garancia is van rá. obit nem lehet rajta üzemszerűen cserélni, de azt nem is írtad szempontnak

-
Mr.Csizmás
titán
Nem tudom, nem volt szerencsém ezekhez élőben. Nekem F100 előtt (ami szerintem maga a tökély, mert az F5 pl nekem már overkill) F65 és F90X volt, meg canon eos 300 pl. De az f90x nagyon rövid ideig volt, nem tetszett ez a műanyag feeling se a design, mert amolyan ormótlan, a 3 számosak is ebbe a kategóriába esnek szerintem. Ettől függetlenül szerintem okésak lehetnek többedik váznak, nyilván a 801 a legfejlettebb.
még mindig a buciság kérdés
létezik olyan váz (nem-nikon maybe), ahol van af, de nincs motoros filmtovábbítás? hogy ennyivel kisebb/könnyebb legyen a váz. om10 az frankó, de a törőék mf nem az én szememnek való 
-
ULPIUS
őstag
3 számos nikonok mennyire okésak? gondolkozok, hogy veszek egyet, minden obi mögé legyen egy váz. f401-801-ig néztem, hogy kevésbé bucik legyenek, mint az F70, csak kuplungos af legyen.
Nem tudom, nem volt szerencsém ezekhez élőben. Nekem F100 előtt (ami szerintem maga a tökély, mert az F5 pl nekem már overkill) F65 és F90X volt, meg canon eos 300 pl. De az f90x nagyon rövid ideig volt, nem tetszett ez a műanyag feeling se a design, mert amolyan ormótlan, a 3 számosak is ebbe a kategóriába esnek szerintem. Ettől függetlenül szerintem okésak lehetnek többedik váznak, nyilván a 801 a legfejlettebb.
-
ULPIUS
őstag
Az a baj, hogy van egy Zenit B-m, aminek jó a keresője, de rossz a redőnyzára. Van egy ET-m, aminek a keresője valahogy sosem éles igazán. Van még egy Carena SX-300-am is, csak abba elemet kéne szerezni, és nem tudom van-e valami baja. Egy múzeum szórta ki ha jól rémlik, de nem tudom azért, mert már csak digitális gépeket használnak, vagy van valami baja is. Van hozzá egy zoom objektívem is, de lehet az is defektes.
A Zeniteknek kicsi és sötét a keresője egy japán vagy német géphez képeset, minőségben és megbízhatóságban is nagy volt a szórás ezeknél a gépeknél stb. Nyilván sokkal olcsóbbak is voltak mint a kortársaik.
De ma már nem nagy tétel pl az általam sorolt típusokból beszerezni egyet. -
Mr.Csizmás
titán
Ha tetszik maga az analóg dolog és stabilabb, megbízhatóbb, jobb eredményt szeretnél akkor érdemes lehet egy modernebb autofocus-os olcsó SLR masinát beszerezni, az is egy opció és akkor nem kell vacakolnod az élességgel.
Gyors példák: Nikon F55 , F60 vagy F65 +Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D, legjobb ár-érték arányú optika ever ebből az érából.
vagy Canon Eos 300 és hasonlók + Canon EF 50mm f/1.8 II.
Persze ezek a régi Af-ek is mellé tudnak lőni de sokkal egyszerűbb és megbízhatóbb velük a fotózás kezdőként, mint egy ilyen ruszki vacak zenittel szerencsétlenkedni és elpazarolni a filmet. (már bocsánat) Egyébként a maga korában korrekt gép volt a nép számára, igénytelen, egyszerű szerkezet ami jót és rosszat is jelenthet, de egy japán vagy német géphez képeset....hagyjuk. A helios optikák amúgy nagyon karakteresek és szerethetőek, sőt reneszánszukat élik, pl a Dűnében is használtak újraházalt Helios optikákat, csak hogy egy giga mozit mondjak. Csak ne egy Zeniten kelljen használni.
Persze van az a fajta narratíva is, hogy ha ezzel megtanulsz jól fotózni akkor utána már csak jobb és könnyebb lehet
3 számos nikonok mennyire okésak? gondolkozok, hogy veszek egyet, minden obi mögé legyen egy váz. f401-801-ig néztem, hogy kevésbé bucik legyenek, mint az F70, csak kuplungos af legyen.
-
Kecskedémon
kezdő
Ha tetszik maga az analóg dolog és stabilabb, megbízhatóbb, jobb eredményt szeretnél akkor érdemes lehet egy modernebb autofocus-os olcsó SLR masinát beszerezni, az is egy opció és akkor nem kell vacakolnod az élességgel.
Gyors példák: Nikon F55 , F60 vagy F65 +Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D, legjobb ár-érték arányú optika ever ebből az érából.
Persze ezek a régi Af-ek is mellé tudnak lőni de sokkal egyszerűbb és megbízhatóbb velük a fotózás kezdőként, mint egy ilyen ruszki vacak zenittel szerencsétlenkedni és elpazarolni a filmet. (már bocsánat) Egyébként a maga korában korrekt gép volt a nép számára, igénytelen, egyszerű szerkezet ami jót és rosszat is jelenthet, de egy japán vagy német géphez képeset....hagyjuk. A helios optikák amúgy nagyon karakteresek és szerethetőek, sőt reneszánszukat élik, pl a Dűnében is használtak újraházalt Helios optikákat, csak hogy egy giga mozit mondjak. Csak ne egy Zeniten kelljen használni.
Persze van az a fajta narratíva is, hogy ha ezzel megtanulsz jól fotózni akkor utána már csak jobb és könnyebb lehet
Az a baj, hogy van egy Zenit B-m, aminek jó a keresője, de rossz a redőnyzára. Van egy ET-m, aminek a keresője valahogy sosem éles igazán. Van még egy Carena SX-300-am is, csak abba elemet kéne szerezni, és nem tudom van-e valami baja. Egy múzeum szórta ki ha jól rémlik, de nem tudom azért, mert már csak digitális gépeket használnak, vagy van valami baja is. Van hozzá egy zoom objektívem is, de lehet az is defektes.
-
ULPIUS
őstag
58mm-en fotóztam Yodát 1/60-on, 2.8-as rekesszel. Eléggé rástresszeltem erre a kiégésre-bebukásra. Kár, hogy pont ez a szuper Star Wars díszbemutató lett az áldozata, bár azt már elbuktam ott, hogy 2 képre elég filmem maradt 😂
De más képeken abszolút látszik, hogy rossz volt a fókuszpont (van éles rész, csak a téma előtt vagy mögött)
Azt hittem bemozduláskor lesz egy ilyen iránya az elmosódásnak, telefonon legalábbis ezt szoktam tapasztalni, meg picit élesebb, szellemkép szerű homályosságot, de úgy látszik az analóg ebben is más.
qnadam: Zenit ET, Helios-44-2 lencsével. Bocsi, azt hittem már írtam

Bedobom a drive linket, ha van kedvetek és időtök: https://drive.google.com/drive/folders/1GlBpaQNz9Sm1mcX-71fK5-7bxnj2S7lf
-
Gaben92
őstag
Hat hivatalosan aps-c-re van a duplazott reciprok, mert ott ugye kisebb a latoszog jobban latszik a bemozdulas. De szerintem jobb ehhez tartani magat aki most kezdi.
Ha figyel valaki akkor igen siman 50 mm-nel az 1/50-et meg meg kellene tudni tartani kezbol, de ahhoz mar rutin kell sztem.
Az 1:1 reciprok engem még soha nem hagyott cserben, de ha alá kell menni akkor is ott van még a self timer trükk. Azzal 1/15 záridő az már 50/50% de az 1/30-at szinte mindig ki tudom tartani kézből 50mm-en. Mondjuk ebbe nagyban belejátszik az is, hogy mennyire "kemény" a shutter release gomb, mennyire kényelmes helyen van, stb.
A 300mm-el mondjuk nem szórakozok, ott már az 1/250-et se vállalom be. Alulexpózom inkább aztán majd a szken megoldja.

-
MasterMark
titán
Egyik barátomnak sosem volt digitális gépe (csak a mobil) és elkezdett analógozni, rengeteg félrefókuszált fotója volt, aztán minden egyes tekerccsel javult a kihozatal.
Ha törőékes az élességállítás, akkor keress igazodási pontnak a témán kontrasztos vonalakat/mintákat, azon jobban látszik, hogy szét van-e csúszva.
Jah nekem sincs digitalis telefonon kivul. Este majd otthonrol rakok be kepet, mert neha meg sikerul tok eles fotokat csinalni.

-
Stauffenberg
nagyúr
58mm-en fotóztam Yodát 1/60-on, 2.8-as rekesszel. Eléggé rástresszeltem erre a kiégésre-bebukásra. Kár, hogy pont ez a szuper Star Wars díszbemutató lett az áldozata, bár azt már elbuktam ott, hogy 2 képre elég filmem maradt 😂
De más képeken abszolút látszik, hogy rossz volt a fókuszpont (van éles rész, csak a téma előtt vagy mögött)
Azt hittem bemozduláskor lesz egy ilyen iránya az elmosódásnak, telefonon legalábbis ezt szoktam tapasztalni, meg picit élesebb, szellemkép szerű homályosságot, de úgy látszik az analóg ebben is más.

Bedobom a drive linket, ha van kedvetek és időtök: https://drive.google.com/drive/folders/1GlBpaQNz9Sm1mcX-71fK5-7bxnj2S7lf
Egyik barátomnak sosem volt digitális gépe (csak a mobil) és elkezdett analógozni, rengeteg félrefókuszált fotója volt, aztán minden egyes tekerccsel javult a kihozatal.
Ha törőékes az élességállítás, akkor keress igazodási pontnak a témán kontrasztos vonalakat/mintákat, azon jobban látszik, hogy szét van-e csúszva.
-
Kecskedémon
kezdő
Az elejen mindketto fennallhat, szoval hogy felre is fokuszaltal, meg hogy bele is mozdultal.

Erdemes par tesztet csinalni, akar ugy hogy meroszalaggal pontosan beallitod a fokuszt es allvanyrol losz egy kepet, akkor latod ha tenyleg gond van a fokusszal.
Tippre nincs, en is ezt hittem sokaig hogy a gepnek van baja, de nem a gepnek van hanem sajat magam vagyok bena es belemozdulok mert tul nagy zaridore megyek amikor tudom hogy azt mar nem fogom tudni megtartnai....

szerk.: Kikerestem amikor en szenvedtem itt raktam be kepet mindkettore.
Sokáig azt hittem, hogy a kereső vagy az objektív rossz, mert képtelen voltam éles képet beállítani. Aztán felvettem a szemüvegem 😂
Na egyébként olyasmit várnék bemozdulástól, ami a te második képeden van!
-
kovaax
őstag

Rakd le valami stabil betonra a gépet, nyitott rekesszel lőjjél egy képet, és kiderül, hogy félrefókuszál, vagy sose éles, vagy mi.
-
MasterMark
titán

Az elejen mindketto fennallhat, szoval hogy felre is fokuszaltal, meg hogy bele is mozdultal.

Erdemes par tesztet csinalni, akar ugy hogy meroszalaggal pontosan beallitod a fokuszt es allvanyrol losz egy kepet, akkor latod ha tenyleg gond van a fokusszal.
Tippre nincs, en is ezt hittem sokaig hogy a gepnek van baja, de nem a gepnek van hanem sajat magam vagyok bena es belemozdulok mert tul nagy zaridore megyek amikor tudom hogy azt mar nem fogom tudni megtartnai....

szerk.: Kikerestem amikor en szenvedtem itt raktam be kepet mindkettore.
-
Kecskedémon
kezdő
Ez nem fokusz baj, hanem belemozdultal.
Itt nincs kepstabilizacio meg semmi.

Az szokott az altalanos szabaly lenni, hogy az objektived fokusztavolsaganak duplajanal rovidebb zariodre ne menj, mert bemozdul.
Pl. 50 mm obinal 1/100 ala ne menj, vagy 35 mm-nel 1/70 ala, stb.58mm-en fotóztam Yodát 1/60-on, 2.8-as rekesszel. Eléggé rástresszeltem erre a kiégésre-bebukásra. Kár, hogy pont ez a szuper Star Wars díszbemutató lett az áldozata, bár azt már elbuktam ott, hogy 2 képre elég filmem maradt 😂

-
MasterMark
titán
Hat hivatalosan aps-c-re van a duplazott reciprok, mert ott ugye kisebb a latoszog jobban latszik a bemozdulas. De szerintem jobb ehhez tartani magat aki most kezdi.
Ha figyel valaki akkor igen siman 50 mm-nel az 1/50-et meg meg kellene tudni tartani kezbol, de ahhoz mar rutin kell sztem.
-
qnadam
veterán
Ha a fokusz megy felre akkor latod hogy valami fokuszban van, csak nem ott ahol akarod. Ha semmi nincs fokuszban akkor bemozdult.
A negativ film nagyon szeles dinamikatartomanyt tud, meg ha tobb fenyertekkel is alul vagy tulexponalod akkor is elfogadhato keped lesz. Egyebkent inkabb tulexponalni szokas, mert ha van feny abbol lehet dolgozni, azt a film is jobban birja.
Ha tenyleg a fokusz rossz akkor az azert szokott lenni SLR gepnel, mert amire a tukor feltamaszkodik elmozdul, akkor a tukor is mas szogben all es akkor mashol lesz fokuszban.
a reciprokszabályt régebben, kisebb felbontásnál még 1:1 arányban (50 mm - 1/50 s idő) emlegették

de persze ez függ a felbontástól, cucc súlyától, ember kezétől is.
-
qnadam
veterán
Olyan gépünk volt itthon, ne viccelj
Azt hittem elfogadható képet sem egyszerű lőni, de ezek szerint nem kell félni az analóg fotózástól, meg is lehet szeretni.
A kis Yodán kívül olyat töltöttem fel, aminél kb. jó a fókusz, de sok madaras képemnél se sikerült, bár ott emlékszem, hogy kifejezetten szenvedtem valamiért, egyszerűen nem láttam sose jónak.
Egyébként ezt okozhatja objetkív vagy váz probléma? Hogy a keresőben kb. jó a fókusz, a kész képen viszont elmászik? Úgy fogom a gépet, hogy markolom az objektívet, szóvala hogy picit mozgok, lehet elmozdítom a tárcsát?

Egyébként ezt okozhatja objetkív vagy váz probléma?
valamiért nagyon titkolod, hogy milyen gép.
slr-nél előfordulhat front- vagy backfocus.ilyen kicsiben feltöltött képeken nem látszik, hogy mi a probléma.
-
MasterMark
titán
Azt hittem elfogadható képet sem egyszerű lőni, de ezek szerint nem kell félni az analóg fotózástól, meg is lehet szeretni.
A kis Yodán kívül olyat töltöttem fel, aminél kb. jó a fókusz, de sok madaras képemnél se sikerült, bár ott emlékszem, hogy kifejezetten szenvedtem valamiért, egyszerűen nem láttam sose jónak.
Egyébként ezt okozhatja objetkív vagy váz probléma? Hogy a keresőben kb. jó a fókusz, a kész képen viszont elmászik? Úgy fogom a gépet, hogy markolom az objektívet, szóvala hogy picit mozgok, lehet elmozdítom a tárcsát?

Ha a fokusz megy felre akkor latod hogy valami fokuszban van, csak nem ott ahol akarod. Ha semmi nincs fokuszban akkor bemozdult.
A negativ film nagyon szeles dinamikatartomanyt tud, meg ha tobb fenyertekkel is alul vagy tulexponalod akkor is elfogadhato keped lesz. Egyebkent inkabb tulexponalni szokas, mert ha van feny abbol lehet dolgozni, azt a film is jobban birja.
Ha tenyleg a fokusz rossz akkor az azert szokott lenni SLR gepnel, mert amire a tukor feltamaszkodik elmozdul, akkor a tukor is mas szogben all es akkor mashol lesz fokuszban.
-
MasterMark
titán
Kész vannak a képeim, 37-et lőttem egy 36-os tekerccsel
Egyik se lett full fekete vagy fehér, de nem tudom, hogy előhíváskor javítottak-e valamit a nagyon gázakon, nem értek hozzá.Fura, hogy a fókusszal van a legtöbb gond, nem tudom, azon hogyan tudnék javítani, a keresőben azt láttam jellemzően élesnek, amit fotózni akartam, de mégis jellemzően előbbre került a fókuszpont.
Elég zajosak, lehet 200-as filmmel kéne próbálkoznom? Csak attól félek, beltéren, rosszabb fényviszonyok közt kézből elvérezne.
Remélem nem gond, hogy sok képet szúrtam be!

Ez nem fokusz baj, hanem belemozdultal.
Itt nincs kepstabilizacio meg semmi.

Az szokott az altalanos szabaly lenni, hogy az objektived fokusztavolsaganak duplajanal rovidebb zariodre ne menj, mert bemozdul.
Pl. 50 mm obinal 1/100 ala ne menj, vagy 35 mm-nel 1/70 ala, stb. -
Kecskedémon
kezdő
a szkenner korrigál, ha nincs kifejezetten úgy állítva, hogy ne tegye, a negatívfilm meg sokmindent elbír. biztos emlékszel azokra a rettenetes műanyag fényképezőkre, amiken semmi állítási lehetőség nem volt, de fénymérés se. fix fókusz, fix záridő, fix blende, ezeknél a film csinálta meg a képet meg a labor

ilyen kicsi képek alapján nehéz megítélni a szemcsésséget és az élességet. oké, az első biztosan életlen

meg ugye nem tudjuk, hogy mire és mivel lőttél.

-
qnadam
veterán
Egyik se lett full fekete vagy fehér, de nem tudom, hogy előhíváskor javítottak-e valamit a nagyon gázakon, nem értek hozzá.Fura, hogy a fókusszal van a legtöbb gond, nem tudom, azon hogyan tudnék javítani, a keresőben azt láttam jellemzően élesnek, amit fotózni akartam, de mégis jellemzően előbbre került a fókuszpont.
Elég zajosak, lehet 200-as filmmel kéne próbálkoznom? Csak attól félek, beltéren, rosszabb fényviszonyok közt kézből elvérezne.

a szkenner korrigál, ha nincs kifejezetten úgy állítva, hogy ne tegye, a negatívfilm meg sokmindent elbír. biztos emlékszel azokra a rettenetes műanyag fényképezőkre, amiken semmi állítási lehetőség nem volt, de fénymérés se. fix fókusz, fix záridő, fix blende, ezeknél a film csinálta meg a képet meg a labor

ilyen kicsi képek alapján nehéz megítélni a szemcsésséget és az élességet. oké, az első biztosan életlen

meg ugye nem tudjuk, hogy mire és mivel lőttél.
-
Kecskedémon
kezdő

-
qnadam
veterán
közben bejött két ötlet még ismitől, epson v500, 600 - szintén aprós külföldin. (beteg msrp-je van)
-
qnadam
veterán
Nem raw, hanem mar pozitivra forditott tiff ez is.
Ettol meg lehet, hogy lehetne, de nem ertek hozza.

akkor már kevésbé, ez igaz.
-
Stauffenberg
nagyúr
közben bejött két ötlet még ismitől, epson v500, 600 - szintén aprós külföldin. (beteg msrp-je van)
Igen, ezekre mondtam, hogy középkategóriás Epson V-sorozat. Van az irodánk raktárában letárolva egy V600-as, csak lusta vagyok előszedni (meg elő kéne kutatni a filmtartót hozzá, mert azt nem találtam a dobozában).
Pedig felmerült már bennem, hogy néha hétvégén bejövök szkennelni vele (15 perc gyalog otthonról), de egy Valoi szettel szívesebben csinálnám.
-
Mr.Csizmás
titán
Ezt majd mondják meg akik használják, én nem akarok ezekkel szkennelni, így túl sok tesztet nem néztem róluk, csak tudom, hogy ezek a fő csapásirányok vannak (meg ezeket támogatják a negatív konvertáló pluginek/szoftverek széles körben).
-
MasterMark
titán
-
Stauffenberg
nagyúr
7200 és 8xxx között nagy difi van?
#2929 csak a saját hurka-hobbista felhasználásomra, hosszútávon optimalizált lenne. (főleg ha hozzávesszük a családi archívot is)
Ezt majd mondják meg akik használják, én nem akarok ezekkel szkennelni, így túl sok tesztet nem néztem róluk, csak tudom, hogy ezek a fő csapásirányok vannak (meg ezeket támogatják a negatív konvertáló pluginek/szoftverek széles körben).
-
Mr.Csizmás
titán
Valószínűleg valami középkategóriás használt Epson V-sorozatú síkágyas szkenner lesz a legolcsóbb, aztán rögtön utána egy Plustek filmszkenner. Ezeknél csak akkor lenne olcsóbb a befotózós, ha van meglévő fotós cuccod hozzá, akkor a Valoi-nak is van 30 ezer körül starter kit-je (de nem olyan egyszerű a használata, mint az Easy rendszernek).
7200 és 8xxx között nagy difi van?
#2929 csak a saját hurka-hobbista felhasználásomra, hosszútávon optimalizált lenne. (főleg ha hozzávesszük a családi archívot is)
-
qnadam
veterán
Hívás + 6 MP szkenn = 3990 Ft (3590 Ft kuponnal)
Hívás + 6 MP szkenn + Papírkép = 4990 Ft (4490 Ft kuponnal)Szóval nem a 6 MP szkennelés kerül annyiba, hanem az alapcsomag, amiben már a hívás is benne van (illetve a náluk vásárolt filmek után mindig adnak egy -10% kupont ami ezekre a csomagokra váltható be).
Café Analog mozifilm + hívás = 4990 Ft
Sokan úgy spórolunk a filmen, hogy mozifilmet veszünk (vágják és kazettázzák a megfelelő méretre. A Café Analog ajánlata azért jó, mert így kb 3000 Ft-ra jön ki egy tekercs színes film (a hívás ára benne van az árban, de hozzájuk kell leadni, ennyi a szabály). De amúgy mások is árulnak fotózásra vágott mozifilmet (és általában az ECN2 nem is feltétlenül drágább, csak előfordul, hogy több ideig kell várni rá, mint a C41-re).
Ha szkennelést is kérsz az +2400 Ft standard méretben vagy 3300 Ft nagy felbontásban.
Mint látszik, ezek a labor költségek azért jelentősek, de évi 4-5 tekercs esetén szerintem elmegy. Ha ennél többet tervezel fotózni, akkor érdemes lehet beleinvesztálni az otthoni szkennelésbe, vagy akár a hívásba is. De már a szkenneléssel is lefaragod a labor díjak kb felét. Kérdés mikorra térül meg.
ráadásul az újabb vision3-akon már nincs remjet, így simán c41-ként hívhatók.
-
Stauffenberg
nagyúr
most belémtettétek a vásárlósmanót a témával: mi a legolcsóbb szkenner lehetőség, ami nem befotózós? plustek vmi kisebb a 8200-nél?
Valószínűleg valami középkategóriás használt Epson V-sorozatú síkágyas szkenner lesz a legolcsóbb, aztán rögtön utána egy Plustek filmszkenner. Ezeknél csak akkor lenne olcsóbb a befotózós, ha van meglévő fotós cuccod hozzá, akkor a Valoi-nak is van 30 ezer körül starter kit-je (de nem olyan egyszerű a használata, mint az Easy rendszernek).
-
Stauffenberg
nagyúr
Fotológusnál voltam végül, 10,000-et fizettem új filmmel együtt 🤯 5000 forint a 30 megapixeles szkennelés, 4000 a 6 😵💫
Hívás + 6 MP szkenn = 3990 Ft (3590 Ft kuponnal)
Hívás + 6 MP szkenn + Papírkép = 4990 Ft (4490 Ft kuponnal)Szóval nem a 6 MP szkennelés kerül annyiba, hanem az alapcsomag, amiben már a hívás is benne van (illetve a náluk vásárolt filmek után mindig adnak egy -10% kupont ami ezekre a csomagokra váltható be).
Café Analog mozifilm + hívás = 4990 Ft
Sokan úgy spórolunk a filmen, hogy mozifilmet veszünk (vágják és kazettázzák a megfelelő méretre. A Café Analog ajánlata azért jó, mert így kb 3000 Ft-ra jön ki egy tekercs színes film (a hívás ára benne van az árban, de hozzájuk kell leadni, ennyi a szabály). De amúgy mások is árulnak fotózásra vágott mozifilmet (és általában az ECN2 nem is feltétlenül drágább, csak előfordul, hogy több ideig kell várni rá, mint a C41-re).
Ha szkennelést is kérsz az +2400 Ft standard méretben vagy 3300 Ft nagy felbontásban.
Mint látszik, ezek a labor költségek azért jelentősek, de évi 4-5 tekercs esetén szerintem elmegy. Ha ennél többet tervezel fotózni, akkor érdemes lehet beleinvesztálni az otthoni szkennelésbe, vagy akár a hívásba is. De már a szkenneléssel is lefaragod a labor díjak kb felét. Kérdés mikorra térül meg.
-
Mr.Csizmás
titán
most belémtettétek a vásárlósmanót a témával: mi a legolcsóbb szkenner lehetőség, ami nem befotózós? plustek vmi kisebb a 8200-nél?
-
qnadam
veterán
fényképezővel is lehet fix a fehér
Lehetni lehet, de szerintem nem ugy van csinalva.

A kis Kodak gepet meg az elozo hivo / szkennelo ember mondta, lehet azota valtozott. Illetve lehet nekik barmi csak nem biztos hogy alapesetben azt hasznaljak, de majd legkozelebb megint rakerdezek.
Mindenesetre most csak a befotozas volt elerheto legutobbi par alkalommal amikor voltam.
viszont ha fényképezővel készült raw-k, azokat egy mozdulattal ugyanoda lehet húzni.
-
MasterMark
titán
Lab4art-nál is csak a 40 megapixeles szkennelés van most (ami valójában befotózás).
az meglep, mert a honlapon nikon 8000-et írnak. meg a múltkor kérdeztem, hogy tudnak-e instamaticot szkennelni, akkor azt mondta a Zsolt, szerinte van olyan tartója, amivel meg tudja oldani.
mondjuk ez utóbbi tulajdonképpen fényképezős megoldáshoz is igaz lehet
Főleg hogy így egyedi mindegyiken a fehéregyensúly, nem olyan mint amikor a kis gép szkennelte.
fényképezővel is lehet fix a fehér, és a szkenner is egyedileg állítja alapesetben.
a 90-es, kétezres évek minilaborjai is így működtek, szkennelték a filmet, mindegyik képen egyedi (automata vagy kézi) korrekció, aztán levilágítás papírra.fényképezővel is lehet fix a fehér
Lehetni lehet, de szerintem nem ugy van csinalva.

A kis Kodak gepet meg az elozo hivo / szkennelo ember mondta, lehet azota valtozott. Illetve lehet nekik barmi csak nem biztos hogy alapesetben azt hasznaljak, de majd legkozelebb megint rakerdezek.
Mindenesetre most csak a befotozas volt elerheto legutobbi par alkalommal amikor voltam.
-
Mr.Csizmás
titán
-
ULPIUS
őstag
Kivéve ha leaf shutteres ami az objektívban van, akkor általában kézzel kell ráhúzni egy takarót a filmre addig.
Jó de az pl SLR gépeknél nagyon ritka volt, inkább középformátumnál volt jellemző meg kompaktokban, fix optikás távmérős gépekben ahol meg nem cserélsz optikát.
-
qnadam
veterán
-
qnadam
veterán
Lab4art-nál is csak a 40 megapixeles szkennelés van most (ami valójában befotózás). Eddig mindig a kis Kodak géppel kértem ami talán 6 megapixeles, tömörítetlen tiff, valahogy megszoktam, és most ezeket a befotózott nagyon nagy képekkel valahogy nem vagyok kibékülve.
Főleg hogy így egyedi mindegyiken a fehéregyensúly, nem olyan mint amikor a kis gép szkennelte.
Igaz, kicsit sárgásan szkennelt, de most meg hiányzik nekem.
Már nagyon gondolkozom rajta, hogy veszek inkább magamnak egy szkennert valamelyik Plustek-et mert tényleg már ott tartok hogy jobban megéri, meg akkor úgy szkennelgetem ahogy én akarom.
Lab4art-nál is csak a 40 megapixeles szkennelés van most (ami valójában befotózás).
az meglep, mert a honlapon nikon 8000-et írnak. meg a múltkor kérdeztem, hogy tudnak-e instamaticot szkennelni, akkor azt mondta a Zsolt, szerinte van olyan tartója, amivel meg tudja oldani.
mondjuk ez utóbbi tulajdonképpen fényképezős megoldáshoz is igaz lehet
fényképezővel is lehet fix a fehér, és a szkenner is egyedileg állítja alapesetben.
a 90-es, kétezres évek minilaborjai is így működtek, szkennelték a filmet, mindegyik képen egyedi (automata vagy kézi) korrekció, aztán levilágítás papírra. -
MasterMark
titán
Fotológusnál voltam végül, 10,000-et fizettem új filmmel együtt 🤯 5000 forint a 30 megapixeles szkennelés, 4000 a 6 😵💫
Lab4art-nál is csak a 40 megapixeles szkennelés van most (ami valójában befotózás). Eddig mindig a kis Kodak géppel kértem ami talán 6 megapixeles, tömörítetlen tiff, valahogy megszoktam, és most ezeket a befotózott nagyon nagy képekkel valahogy nem vagyok kibékülve.
Igaz, kicsit sárgásan szkennelt, de most meg hiányzik nekem.
Már nagyon gondolkozom rajta, hogy veszek inkább magamnak egy szkennert valamelyik Plustek-et mert tényleg már ott tartok hogy jobban megéri, meg akkor úgy szkennelgetem ahogy én akarom.
-
MasterMark
titán
Kivéve ha leaf shutteres ami az objektívban van, akkor általában kézzel kell ráhúzni egy takarót a filmre addig.
-
ULPIUS
őstag
Szerintem igen, mert máshogy nem adná ki a matek 4300 forintos filmmel 😁 De így, hogy a hívás is benne van, már nem olyan csillagászati ez a szkennelés.
ULPIUS: Ismerkedem még ezzel a világgal, DSLR-t nem is használtam még soha, telefonos fotózásra voltam egy időben rácsavarodva. Szeretem az analóg látványt, kíváncsi vagyok hogy menne. Picit frusztrál, hogy nem látom egyből a kész képet, sem azt, hányat tudok még lőni (Zenit számlálóját inkább hagyjuk 😂). Van egy elemes kínai gépem is amúgy, ahhoz van tele objektívem is, csak mindig elfelejtek elemet venni bele. Amúgy ha objektívet cserélek, ugye nem kap fényt a film?
Nem kap fényt, ezért van a redőny

Mai világban pont az a jó benne, hogy nem látod rögtön a végeredményt, vagy mivel költségesebb egy sokkal türelmesebb, megfontoltabb, átélhetőbb fotózásra hív az analog technika. -
Mr.Csizmás
titán
Szerintem igen, mert máshogy nem adná ki a matek 4300 forintos filmmel 😁 De így, hogy a hívás is benne van, már nem olyan csillagászati ez a szkennelés.
ULPIUS: Ismerkedem még ezzel a világgal, DSLR-t nem is használtam még soha, telefonos fotózásra voltam egy időben rácsavarodva. Szeretem az analóg látványt, kíváncsi vagyok hogy menne. Picit frusztrál, hogy nem látom egyből a kész képet, sem azt, hányat tudok még lőni (Zenit számlálóját inkább hagyjuk 😂). Van egy elemes kínai gépem is amúgy, ahhoz van tele objektívem is, csak mindig elfelejtek elemet venni bele. Amúgy ha objektívet cserélek, ugye nem kap fényt a film?
-
Kecskedémon
kezdő
-
ULPIUS
őstag
Egy bizonyos szint/mennyiség fellett jobban megéri venni egy használt régi filmszkennert vagy digi gépes megoldást (pl valoi easy35), de évi pár tekercs filmnél szerintem ez nem tététel amit írtál. Nyilván ha a digihez van szokva az ember, ahhoz képeset drágának tűnhet. Aki viszont tényleg sokat fotózik filmre, és lényegében szinte mindenki hobbyból űzi ezt, na az úgy már tényleg drága hobbynak mondható, de szerintem sokkal élvezetesebb mint a digi.
-
j.bravo
addikt
Mármint (hívás + szken 6MP) illetve (hívás + szken 30MP), uuuugye?
Nem olcsó móka ez, de nem tudom hogy valójában valaha az volt-e (minden korszakban az éppen aktuális jövedelmekhez viszonyítva) -
Kecskedémon
kezdő
lab4art keddenként hatig van nyitva, és biztos, hogy lehet velük beszélgetni a szkennelés részleteiről. café analógosokkal is valószínűleg, de csak egy filmet hívattam/szkenneltettem, azt is valami ergya lejárt filmmel, szóval nem releváns

fotológusnál még le is van írva, hogy semmi értelme a tiffnek, az bennem nem erősíti a bizalmat, de lehet, hogy velük is megbeszélhető.
-
qnadam
veterán
-
Gaben92
őstag
Valószínűleg igen, nekem is sok ilyen képem van, ahol az égbolt egy nagy fehér semmi, de ha extrém módon letekerem, akkor elkezdenek felhők körvonalai kijönni, csak annyira tele van Jpeg tömörítési artifacttel, hogy használhatatlan. Valószínűleg már az "olcsó" labor szkenneren elment a részletek egy része.
Nincs mese, bele kell ugrani egy Valoi szkennerbe, de nem is az a fő bajom, hanem a makró objektív vásárlása. Mintha a fogam húznák, mert semmi másra nem fogom használni, nem érdekel a makró.

Abban mondjuk annyi a jó, hogy akkor nem kell mocsok drágán megvenni a dedikált MILC makrót hanem apróról lősz valami vintage 1:1-et tudó full manuális makróobit és még mindig fényévekkel előrébb vagy mint bármilyen labor szkennel.
-
qnadam
veterán
Ezek ajánlott helyek amúgy? Lab4Artba nem fogok odaérni zárásig, de a Fotológushoz benézek szerintem, mindegy ha kicsit drágább, de legyenek már meg a kiégett meg bebukott négyzeteim.
lab4art keddenként hatig van nyitva, és biztos, hogy lehet velük beszélgetni a szkennelés részleteiről. café analógosokkal is valószínűleg, de csak egy filmet hívattam/szkenneltettem, azt is valami ergya lejárt filmmel, szóval nem releváns

fotológusnál még le is van írva, hogy semmi értelme a tiffnek, az bennem nem erősíti a bizalmat, de lehet, hogy velük is megbeszélhető.
-
Kecskedémon
kezdő
Cafe Analog és a Fotológus is 1800-2000 körül hív, de ez a Lab4Art akciós 1400-as ár eléggé verhetetlennek tűnik Budapesten. Ha a Fotológusnál veszed a filmet, akkor kapsz egy 10%-os kupont a labor szolgáltatásra.
Ha már papírképet és szkennt is kérsz, az további költség.
Ezek ajánlott helyek amúgy? Lab4Artba nem fogok odaérni zárásig, de a Fotológushoz benézek szerintem, mindegy ha kicsit drágább, de legyenek már meg a kiégett meg bebukott négyzeteim.
-
qnadam
veterán
Valószínűleg igen, nekem is sok ilyen képem van, ahol az égbolt egy nagy fehér semmi, de ha extrém módon letekerem, akkor elkezdenek felhők körvonalai kijönni, csak annyira tele van Jpeg tömörítési artifacttel, hogy használhatatlan. Valószínűleg már az "olcsó" labor szkenneren elment a részletek egy része.
Nincs mese, bele kell ugrani egy Valoi szkennerbe, de nem is az a fő bajom, hanem a makró objektív vásárlása. Mintha a fogam húznák, mert semmi másra nem fogom használni, nem érdekel a makró.

meg lehetne nézni ezen a jpegen, de ha clippelve van a fehér, akkor az legfeljebb szürke lehet. ezért érdemes sok biten szkennelni raw-ba, abból biztos, hogy visszajön artifact nélkül.
a labor szkennere valószínűleg tud ilyet (vagy ha másképp, kisebb kontrasztó képet), de akkor meg az átlagjúzer fog értetlenkedni, hogy miaza tiff és miért szürke az egész
-
Stauffenberg
nagyúr

-
qnadam
veterán
allegro, alza is van néha olcsó (utóbbira revolut pontokból van utalvány is)
a dev+scan mizéria érint engem is, 1-2 hónapos hsz-eim lásd itt.esetleg hansa 2500-at vegyél, de ott iso 25 körülig le kell menned.
fuji c200, om10, 50/1.8

kíváncsi vagyok, hogy jó szkenneléssel vissza lehetne-e húzni a kiégést, valószínűleg igen.
-
Stauffenberg
nagyúr
Hát ezek kecsegtetőbbek, lehet utánanézek. Mammutban láttam az előhívást 3000 körül ha jól rémlik.
De amúgy szkennelve szeretném őket, meg persze a negatívokat fizikailag. Párat lehet kinyomtattatnék ami jobban sikerült (ha lesz ilyen egyáltalán LOL).
Cafe Analog és a Fotológus is 1800-2000 körül hív, de ez a Lab4Art akciós 1400-as ár eléggé verhetetlennek tűnik Budapesten. Ha a Fotológusnál veszed a filmet, akkor kapsz egy 10%-os kupont a labor szolgáltatásra.
Ha már papírképet és szkennt is kérsz, az további költség.
-
Mr.Csizmás
titán
Sziasztok!
Ellőttem az első tekercs filmem, valszeg a fele tök fehér vagy fekete lesz, mégis szeretném előhívatni, de hátast dobtam az áraktól. Tudtok ajánlani megbízható helyet, ahol nem aranyárban van az előhívás? Meg filmvásárlásra is jöhetnek tippek, múltkor 5000 forintért vettem lejárt Kodakot
allegro, alza is van néha olcsó (utóbbira revolut pontokból van utalvány is)
a dev+scan mizéria érint engem is, 1-2 hónapos hsz-eim lásd itt.esetleg hansa 2500-at vegyél, de ott iso 25 körülig le kell menned.
fuji c200, om10, 50/1.8

Új hozzászólás Aktív témák
-
3047 - 2901
3047 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Trollok komolyan
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- TCL LCD és LED TV-k
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Sony A7 iv és egyébb Obik 70-200mm / 24-70mm / 100-400mm
- CANON EOS500D fényképező és tartozékok
- Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L II IS USM teleobjektív
- Nikon - napellenző, UV-polár szűrő, infrás távkioldó, nyakpánt, vállszíj, szemkagyló
- Sony profi szett: A7R IV, A7 IV vázak + G Master, Zeiss, Samyang és Macro objektívek
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Akció!!! Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i7-1355U 16GB 512GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- Legmagasabb felvásárlási árak Xbox Series S/X és PS5 konzolokra!
- MacBook Pro 16" M1 32GB RAM 27% ÁFA - Garancia - (0511AB)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max

.

Pedig követtem a fénymérő appot amennyire tudtam 😢