Aktív témák
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
hallari #46517 üzenetére
Uhh kössz!
Lesz egy kis időm áttanulmányozom.rybank Kössz. Amúgy ez a Kelenföldi pu. Nemrégen mikor felmentem pestre akkor készítettem.
God Vazzeg Jóígy ezt is szerettem volna. Az alsó és felső menü halványodik csak el. Bminemü ablak az eredetiben néz ki ott nincs átlátszóság. Talán megtudom oldani azt amit hallari írt hogy a böngészők ill más ablakoknak csak a menürésze legyen átlátszó. A tartalma pedig nem.
-
ViZion
félisten
válasz
hallari #46481 üzenetére
Köszi, ASRock lesz. nV nálam felejtős, anno volt, több életre megútáltam
Jómunkás emberek! Lehet, már ismeritek, de akkor is mert csak na!
Röviden a Multisystem progiról. 1. Nagyon jó.
A linken leírt lépésekkel telepíthető, majd .iso-kat hozzáadva bootolható pendrive készíthető a live médiákból (de telepítő is rátehető). Több iso is lehet, nekem a 4 GB-on van most 3 db.
Negatívum: sajnos erről nem tudtam a múltkori régi gépre telepíteni, de ugyan az az iso Unetbootin-el települt... Lehet csak nálam van ez, csak jelzem.
Ami a durva: a telepített rendszereket elindítja virtuális gépen, pillanatok alatt, így még restart sem kell egy kis ismerkedéshez, és nincs nyűgös telepítgetés, beállítás, ilyesmik, mint általában virtuális gépeken. Legalábbis a funkciók nagy része szépen működik: pl. neteztem a virtuálgépben, csomagkezelő elindult (...és leállt, mert nincs hely).
Próbára mindenkinek ajánlom, csak iso-t kell letölteni, és lehet kísérletezni/hegeszteni a rendszert bűntetlenül
Jó mulatást -
válasz
hallari #45644 üzenetére
Ha fel van telepítve nálad a Synaptic csomagkezelő, akkor rákeresel az aptra, majd jobb egérgomb -> Kijelölés újratelepítésre -> Alkalmaz.
Ha nincs, akkor le kell kézzel töltened a csomagot (ugyanazt a verziót, az Oneiricé itt van) és a dpkg-val telepítheted:
sudo dpkg -i csomagneve.deb(#45646) God Vazzeg: Én úgy tudtam csak reprodukálni a hibát, hogy átneveztem a fájlt. Tehát ezek szerint neki hiányzik, akkor pedig újra kell telepíteni a csomagját. Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ha ez törlődött a rendszerből, akkor még mi más tűnhetett el...
-
válasz
hallari #45634 üzenetére
Nem tudom, telepítsed újra az apt-ot, mert ezek szerint hibás, hiányos.
(#45630) bsanya: Vagy átmásoltatod vagy áttelepítteted vele, a funkciómenüből elérheted mindkét funkciót. Amennyiben nem tudod fizikailag áthelyezni az akció időtartamára a merevlemezeket, akkor készíts egy Live-ot amit elindíthatsz a többi gépen.
-
ViZion
félisten
válasz
hallari #44861 üzenetére
Hát anno kezdő (nem mintha most guru lennék) userként engem is ez zavart. Ott volt akkor a windóz XP, volt pár változat, kész. Linux vonalon már 7 éve is volt bőség... ehhez jönnek még a mindenféle változatok. Akkor már én is megjegyeztem, hogy ez NEM baj, DE kellene egy "mainstream" verzió. Aki akar az meg hegesztgessen, de ehhez a mainstream változathoz legyen jó drivertámogatás (ma már jobb a helyzet), meg minden legyen a helyén. Akkoriban Ubuntut és Fedorát
használtampróbálgattam. Nem értem, hogy miért kell bonyolítani, lehetne DVD telepítő (esetleg netes telepítő), és telepítéskor kérdezzen rá a felületre, válasszon az user böngészőt, levelezőt, torrent kliens, etc. Persze lenne default is, aki nem akar variálni.
Erre ha vki utánanéz az Ubuntunak, már fennakad azon, hogy melyiket telepítse... és sokan inkább nem is telepítik (párat azért felraktam ismerősöknek, főleg régebbi gépekre).
Érdekes módon sokan nem hiszik el, h az Android is linux -mert aaaaz nem az! Pedig de, csak gugliék rágyúrtak, és ha lesz desktop változat is, akkor lehet kapaszkodni... -
Nowhereman
őstag
válasz
hallari #44861 üzenetére
Hát azért jó hogy nem egy, csak az Ubuntu disztrib van - így ha a 12.04LTS a 10.04LTS helyett a 11.10-nek lesz a "méltó utóda", el lehet pályázni másfelé...
különben meg a Linuxos kereskedelmi játékokat .sh-ként dobják piacra, és nem csak minden linux disztró alatt futnak, de rendszerint még BSD alatt is.
-
Nowhereman
őstag
válasz
hallari #44486 üzenetére
röviden - nem katalogizált kártevőt talált, hanem a heurisztikus kritériumok szerinti vírust - ezért kéri hogy küld a mintát vizsgálatra - hogy kiderüljön az, vagy csak egy pofátlanabb program. Különben meg a piacra kerülő szoftverek tevékenység szerint majd fele alapból spyware(sőt néhány vírusirtó is kémkedik a júzer után), mégse lehet őket kártevőnek minősíteni.
-
ViZion
félisten
-
-
válasz
hallari #44194 üzenetére
Biztosan nem magától állítódott el, normál esetben ilyesmi nem következhet be. Azért is gyanús, hogy esetleg nem csak ennél az egy rendszerfájlnál áll fent a probléma. De persze ez úgyis kiderül, mert akkor más sem indul el, illetve nem működik megfelelően.
(#44195) ViZion: A /mnt könyvtár alatti videók alkönyvtárat linkeld át a saját könyvtáradba Videók néven. Természetesen írasd felül vele az ott levő eredeti könyvtárat.
-
válasz
hallari #44183 üzenetére
Akkor az lesz a baja, valami történt a dpkg-al... Keresd meg a file-t, és nézd meg, milyen jogok vannak rá...!
@rybank : Nem álltam még neki cikket írni, mert nem vagyok benne biztos, hogy kell, illetve nem is lesz kis meló, meg azt is ki kéne találnom előtte, hogy mi lesz a megközelítés.
-
Nowhereman
őstag
válasz
hallari #44166 üzenetére
Örülök neki, hogy felfedezted, de mint mondtam, van néhány progi, amely nem csak pillanatnyi FPS-eket tud kiírni(erre legtöbb 3D-s játék képes), hanem egy kurta benchmarkra is képes, viszont olyan kifejezetten átfogó teljesítménymérésre alkalmas cucc nincsen mint mondjuk a 3Dmark...
-
-
-
vilmaboy
őstag
válasz
hallari #43387 üzenetére
Az kemény lenne
Mellékállásban dolgozom egy számtekes cégnek. Windowsos kishálózatokkal és javításokkal foglalkozom leginkább, házi javításokhoz kiszállással stb. Meg soxor mindenféle géppel aminek véres a torka... Főállásban egy banknak, de ott nem számítástechnikai munkakörben.
-
hallari
tag
-
-
-
-
-
-
-
Nagytalp
senior tag
válasz
hallari #41668 üzenetére
Nálam a KDE felismeri az M-Audio kártyát de nem szólaltatja meg pedig a keverőn állítható minden. A pulseaudio kezeli ugyan de csak sztereó duplex mód van egy 10/10 sávos hangkártyán.
Szerintem még mindig az alsa a legtutibb hangrendszer.
Youtube flash problémákra találtam egy "minitube" nevű progit ami szerintem nagyon állat cucc!
-
-
rybank
senior tag
válasz
hallari #41517 üzenetére
Nekem ezt Wubi alatt csinálta. Normális telepítés után soha nem jött elő. Sőt A HD képességet is jól ki vannak használva. Zártal, nyitottal egyaránt.
Más: Egyszerűen nincs értelme hibernálni a gépemet. 23 másodperc alatt feláll a használatra kész rendszer. A BIOS-al együtt! -
Atapi
senior tag
-
válasz
hallari #41149 üzenetére
Szólok, hogy SAP kliens előbb volt Linuxra, mint Windows-ra. Ha meg munkakerülés közben egy kicsit is gondolkodsz, nem hűbelebalázs módra csináltad volna, akkor az OpenOffice-ból szépen kiküldhetted volna pdf-be az önéletrajzodat. A Microsoft Word funkcióinak kb. 95%-át nem használják ki az átlagfelhasználók, a maradék 5%-ot simán lefedi a LibreOffice. Ami problémás lehet, az a makrózott Excel, de az sem kell mindenhová. A Photoshop nem egy nagy érv, ha valaki azt megtanulta, megtanulhatja a GIMP-et is. Kevesen használják legálisan e szoftver idehaza, tehát nem széleskörű igény a használata, hanem rétegigény. Ez pont abba a kategóriába tartozik, amelynél kényszerűségből nem vált az ember - hangsúlyozom, céges felhasználásról beszélek. Játékokat tényleg ne említsd, mert nagyon jó játékok vannak Linuxra, soxor a Windows-osok is elindulnak probléma nélkül. Beágyazott lejátszó alatt mit értesz? Az asztali DVD-játékost? Wi-fi manapság már nem gond, hacsak nem a legújabb kínai dzsunka-vackot használod.
A szándék hiányzik elsősorban a Linux használatához, nem a lehetőségek a problémásak.
-
válasz
hallari #41151 üzenetére
Az XP utána is tele van apró bugokkal meg nagyobbakkal is, csak ugye mivel minden cucc arra készül, a gyártók is szopnak vele, meg mindenki tudja a hülyeségeit.
Volt egy idő, amikor egyszerűen a Realtek HD chipek drivereivel XP alatt nem szóltak a hangkályhák, csak az eggyel régebbivel... Meg az egyik cimbi gépén pl. a mai napig nem megy az MSN, igaz, az Win7, de újratelepíts után sem, a gyári MSN kliens nem kapcsolódikTrillian az megy, de az meg nem tetszik neki -> nem MSN-ezik.
Amúgy wifi, ilyesmi : Az megvan, hogy Wicd, Wifi-radar, Networkmanager-> semmivel sem nehezebb beállítani vele a wifit, mint winnyózon?
"Ha mégis lenne, akkor a munkahelyit megoldja a rendszergazda, az otthonit pedig a fizetett support."
No comment, ugyanezek Linuxra nincsenek? Csak a rendszergazda hülye hozzá - bocs, az milyen szakember? (Jó, mondjuk én meg a Mac OS-hez nem értek)
Ráadásul munkahelyi esetben csinálsz egy Linux image-t, amit rendesen beőttél, és azt pakolod a gépekre, és valszeg nem sok user fog panaszkodni, hogy nem szól a Youtube, mert pl. amúgy sem szabad...Szóval itt most ott tartunk hogy egyik kutya, másik eb, csak az egyikért vastagon fizetni kell, amiért semmivel sem kapsz többet (kivéve ha nem játszol).
Amúgy a DOS és a színsémák, az érdekelne bővebben, mert nem emlékszem, hogy DOS alatt színsémák lettek volna
-
válasz
hallari #41147 üzenetére
"az 1.0-ra felrakott cuccok jó része a Win7 alatt is működött" - bullshit. Az 1.0-s Windows DOS-os volt, amit a Win7 hírből sem ismer.
Linus soha nem dönthet úgy, hogy egyszer csak egy disztribúciót enged tovább, mert a szabad szoftveres fejlesztési modell ezt lehetetlenné teszi. Hogy hozzak két példát a közelmúltból: az Oracle sem tehetett semmit a LibreOffice ellen (pedig biztosan szívesen megtette volna, amilyen rohadék cég mostanság) és a GNOME 2-t is forkolták MATE néven.
A bináris kompatibilitási gond meg szavatolja azt, hogy nem kerül a rendszer a vírusírók célkeresztjébe.
-
válasz
hallari #41146 üzenetére
A windóz is tele van apró bugokkal, sőt... És néha azon is elég meredek egy-egy dolog megoldása, mégis soaknak inkább az, minthogy begépeljen egy sort terminálba.
Amúgy windóz, szakértelem, terminál... Egy AD-s tartományon elég sok dolog van, ami szintén parancssorral a legkönnyebb, az ellen mégsem ágálnak a kollegák.Kompatibilitásról szerintem a winnyóz alatt addig ne beszéljünk, amíg a Win7 64 bites verziója egy virtuális gépen futó XP-n futtatja a régebbi cuccokat
(XP mód...) Meg egyéb ilyen apróságok.
-
válasz
hallari #40424 üzenetére
Pécs. Saját kép
Köszi
Az aláírásomban szereplő oldalon fent van, vihető (keress rá, hogy " Hajnal a Mecsekben " )
.
.
.
Amúgy végre le tudtam fordítani az mplayert VDPAU-val. Most van VDPAU kimenet.
Prociterhelés 30-50%... Ha használom, ha nem. Ez így még mindig nem úgy működik, ahogy kéne, ha jól sejtem :S -
aag
őstag
válasz
hallari #40340 üzenetére
Na igen. Ilyenkor csak arra tudok gondolni, hogy az emberek többsége egyszerűen lusta a saját problémái gyökerének utánanézni és megoldani azokat (kb. 95%-ban a neten a válasz), egyszerűbb valakit ugrasztani, hogy oldja meg.
Rosszul gondolod! Rengeteg probléma van a linuxal. Sokkal több, mint a fizetős rendszerekkel. Pont azért nézhető el a csetlés-botlás, mert ingyenes. De ha nekem annyi egyforintom lenne most a zsebeimben, ahányat már megoldottam a linuxos problémákból, hát bizony fel sem tudnék állni, olyan súlyos lenne a ruhám. (Pedig anno a zegyforint alumíniumból volt.) Naszóval, nem így van.
Ezen a fórumon csendben és szerényen adja tanácsait például Kendek fórumtárs is. Meg mások is. Ezrével. Mert ezrével vannak problémák. Csak nem mindenki olyan kedves-aranyos-segítőkész mint ők (ezúton is tisztelet nekik!). Én például az ezer problémáról szeretem leírni, hogy ezer probléma van. Ez nem fikázás, ez tényanyag.
Ezzel együtt szerethető volt az Ubi a 10.10-ig számomra. Számomra. Számomra. Leírjam még párszor, hogy eljusson egyesek tudatáig a dolog? Ugyanis nem tukmálom másra a véleményem. De amiket ide leírtam, azok létező és jelenleg is megoldatlan problémák. Tetszik érteni? Létező és megoldatlan! Vagy hogy kellene ezt másképpen mondani? "Minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg vagyok elégedve!"? Vagy mit vártok? A szart csak leszarozni lehet. Ezzel bizony együtt kell élni. A kép azt mutatja, hogy nem tudtok együtt élni vele. Amint szóba kerül, már hepciztek. A megoldást persze nem tudjátok, de hepciztek. Szánalmas, de tényleg!
-
n00n
őstag
válasz
hallari #40340 üzenetére
Engem is nagyon sok ismerősöm szeret hívogatni, hogy telepítsek nekik warez Windowst, mert vírusos lett. Bevallom, nem szeretek illegális dolgokat telepíteni, plusz rengeteg időmet elviszi egy ilyen telepítés. Mert utána "még tegyél fel egy vírusirtót, tűzfalat, msn-t, böngészőt, drivereket, azt kék floppis fájlmenedzsert...stb". Ráadásul utána bejelentik, hogy egy sörre a vendégük vagyok. Ami szép gesztus, csak éppen nem kompenzálja, hogy havonta 3-4 órát (/fő) arra verek el, hogy nekik telepítgessek lopott oprendszert.
Amióta munka (+ maszek [nem fekete]) és főiskola mellett már nagyon kevés szabadidőm lett, azóta nem vállalok ilyeneket. Vagy, hagy nagyon győzködnek, akkor 5000 ft-os órabérrel.
Azóta nem hívogatnak ilyennel.
-
-
aag
őstag
válasz
hallari #40321 üzenetére
szinte mindenhol lehúzták a unityt
Persze, de ez itt az ubuntu fórum, itt ilyet nem szabad mondani, mert engem még ki is tiltottak érte nemrég. Itt csak a jóról és szépről szabad beszélni, mert ha netán elmondanád az igazat, rögtön bevádolnak, hogy leszarozod és akkor használj windowszt. Szóval jobb, ha az ember nem ír semmit sem, abból nincs baja.
-
floatr
veterán
válasz
hallari #40321 üzenetére
Általában azok húzzák le, akik max pár kattintás erejéig próbálták ki. De nem kell messzire menni, ugyanez történt a KDE4-el is, és még most is létezik, ugyanez történik a gnome shellel is, és már most látni h marad, sőt ugyanez történt az xp/vista/win7 esetében is minden alkalommal, amikor a váltásra képtelenek mindig a classic desktop-hoz ugranak vissza, és mindenhol panaszolják h mennyire használhatatlan az új felület.
-
floatr
veterán
válasz
hallari #40284 üzenetére
Ezen a diagramon semmi forradalmi nem látszódik. Leginkább az, hogy a gutsy után megindult egy csökkenés az érdeklődésben, és a mint iránt pedig nőni kezdett a figyelem. Ugyanolyan természetes a dolog, mint a bubi belépésekor, bár az egy kicsit gyorsabban futott fel, és a fedora és debian "rovására" vonta magára a figyelmet.
Akartam készíteni egy gnome/kde/xfce/unity körképet is, de a "unity" kifejezés nem elég specifikus, máshogy meg nem volt túl releváns.
Én azt látom, hogy minden változik, ahol ennek a szükségét látják, és vannak emberek, akik képtelenek követni a változást. A bubival régebben is előfordult pl a 9.04-nél h egy rendkívül jó alapot zúztak le egy rosszul előkészített újítással, vagy az apokaliptikus kde4-re váltás, viszont én úgy látom, hogy a unity ezek közül az újítások közül még a kevésbé katasztrofálisak közé tartozik, és ahogy a kolléga is mondja, az elégedetlenek nyilván hangosabbak. Szvsz ami igazán katasztrofális itt, és máshol is, az még mindig a hw-gyártók hozzáállása.
(#40286) Nowhereman
[link](#40303) n00n
[link]
Amúgy nem kell felvenni, amit mond, mert állandóan károg, miközben jóformán a canonical az egyetlen olyan cég, akik valóban felhasználóközpontúvá akarják formálni a rendszert. Ehhez kell egy kis megvezetés, de aki azt állítja, hogy elveszik a választási lehetőséget, és gúzsba köti a felhasználó kezét, az vagy hazudik, vagy vak, vagy csak szimplán olvasni nem tud, vagy elmeroggyant. Legjobb érv mostanában az, hogy az oneiric-féle unity még kevésbé konfigurálható, miközben fogalma sincsen róla ezeknek az embereknek, hogy mindezt a nihilt a gnome3-tól örökli. No mennek futnak gyorsan egy másik disztróhoz, gnome shell tyűdejó, aztán ott is belefutnak a pofonba, meg sok másikba, ami ennél a szutyok bubinál már megoldott. De az van, hogy itt (is) sujkolja a mondásait, még ha tételesen is cáfolsz minden blődséget. -
n00n
őstag
válasz
hallari #40294 üzenetére
Tisztában vagy vele, hogy a Unity egy Compiz bővítmény, és a Compiz egyetlen fejlesztője éppen Canonical alkalmazott?
Azért vették fel, hogy a Unity a lehető legjobban idomuljon a Compizhoz. Érdekes lenne, ha a „csúnyán hanyagolnák”. Értem én, hogy sokatoknak nem tetszik a Unity, meg van rá a jogotok, de hülyeségeket azért már ne beszéljünk.
-
törölt tag
válasz
hallari #40217 üzenetére
igen, attól tartok én is. csak sajnos nincs semmi átmenet az ubuntu one meg a canonical cloud közt, ez utóbbi meg kicsit túl sok, főleg az ára.
Noddy: igazából olyan kellene, mint a rackspace clouddrive, csak valami stabilabb kliensprogrammal, mert ez a vacak eddig minden alkalommal szétfagyott, amikor próbáltam valamit csinálni. illetve nem szívesen tárolnám az adatokat amerikai szerveren, adatkezelési okokból. nem saját fájlokra kellene, hanem kiscéges felhasználásra.
egyébként sem szívesen bízom olyan szolgáltatóban, ahol jelszó nélkül be lehet lépni -
zed01
őstag
válasz
hallari #40181 üzenetére
Működik, csak a 10.04-hez ezt kell beírni a terminalba:
sudo add-apt-repository ppa:lucid-bleed/ppa
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/linuxfreedomlucid
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/lucidgame
Egyébként minden ubuntu verzióhoz érdemes nyomon követni a ferramroberto és a bleed tárolókat.
Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Synology NAS
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Parfüm topik
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Samsung Galaxy A06 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged