Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- IDC: 2025-ben a Huawei megnyerte Kínát, az Apple a világot
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Sorozatokkal kapcsolatos gyakori kérdések és alapvető tudnivalók.

Mi az a "SPOILER", miért van szükség a spoiler jelzésre / formázásra (spoiler gombra)?
Spoilernek számít a cselekmény részleteinek vagy egészének a leírása. Különösen fontos a spoiler jelzés, ha valami váratlan, megdöbbentő fordulatot, eseményt stb. írunk/lövünk le (például: XY szereplő meghalt), mert nem szeretnénk elrontani mások szórakozását.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
paatrick
őstag
válasz
arcitec
üzenetére
"Szóval nincs igazad hidd el."
Igaza van hidd el
szinkronnak azért nincs köze a felirathoz mert szinkronnál végig lipsyncelni kell, nem csak felmondani a szöveget.
Aki életében fordított már feliratot egyből felismeri mi a baj az AI fordításokkal, aki meg nem az elvan azzal hogy "nagyrészt megértettem miről hablatyolnak" tehát jó.Ettől függetlenül profi fordítók is tudnak szart kiadni a kezük közül, mert vagy szarnak bele vagy popkulturálisan analfabéták, de a pénzt azt felveszik. Pl Kings of Leon-t lefordítani Oroszlánkirályra...
-
cattus
addikt
válasz
arcitec
üzenetére
A szinkron esetében olyan extra dolgokra is figyelni kell, mint a szótagszám, hangsúlyozás és a szájmozgásra illesztés, emiatt fordulhat elő hogy nem egyezik teljesen a felirattal.
A gépi fordítás meg azért se lesz mindig olyan jó mint az emberi, mert a kulturális utalásokat / nyelvi játékot / szóvicceket nem fogja tudni értelmesen lefordítani. A példádban mindkét szegmens egy komplett mondat, de a feliratoknál elég gyakori, hogy egy teljes mondat több részletre van szedve, itt se mindegy hogy magyarra fordítva pl milyen szórenddel lesz a legjobb a fordítás, amit sokszor csak a képanyaggal együtt lehet megállapítani.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
arcitec
üzenetére
Nem érted, pedig írtam, hogy filmek/sorozatok estén miért nem jó. Egy valamire való "emberi" fordítónak is folyton néznie kell vele együtt az adott filmet/részt is, hogy jól fordítson, ezt így csak szöveg alapján nem lehet, legfeljebb csak "gagyi" szinten és így én inkább hanyagolnám. Akinek így is jó, az tegye persze, csak ne ajánlgassa nagyon másnak úgy, mintha ez már "jó", vagy tökéletes lenne.
-
-
paatrick
őstag
válasz
arcitec
üzenetére
#alienspoiler 6. részig:
- a 6. részben megtudjuk hogy keményen bünteti az ötök tanácsa a szabályszegést, és illegális a Földre hozni bármilyen idegen cuccot
- az 5. részben megtudjuk hogy csodagyerek már tud az idegen életformákról a hajón, ha nem is miatta zuhan le, de benne van a szabotázsban
- 1. rész hajó lezuhan csodagyerek városára
- mivel illegális a Földre hozni idegeneket ezért csak minimális ember tudhat róla akik nem mondhatják el mit láttak
- bátyó csapata mint megtudjuk előretolt felderítő aki csak megy, bejelöli e mentési helyeket, és ha jól emlékszem azt a parancsot kapják hogy az épületet kutassák át. Tehát a hajóba ne menjenek. Bátyó csapata a lépcsőn így is belefut az alienbe ami kiszabadult.
- a hajóba a gyerekeket küldik Kirshsel, ők kontroll alatt vannak nem fognak beszélni mit láttak
- bátyó megsérül, látta az alient, így nem kerülhet közkórházba
- 3-4. részben megtudjuk hogy bátyó csapatát azonnal áthelyezték a szigetre "őrködni", na vajon miért? mert látták az alient és ne beszéljenek rólaEz nem logikus?
-
Yodamest
veterán
válasz
arcitec
üzenetére
Ez most olyan dolog, hogy aki igazán vágyott már erre az most megkapta. Bennem nem voltak prekoncepciók, hogy "mit szeretnék látni". Annyit tudtam, hogy imádom az ilyen idegen lényes sci-fiket és rettenet kevés van belőlük.
Szerettem nagyon a Holnap határát és a Holnap háborúját is, jól meg voltak csinálva, végig lekötött, izgalmas volt. Persze ott is hallgattam a fanyalgókat, hogy Chris Pratt nem is tárazott a lépcsőházba felfelé menet és hasonló ilyen kekeckedéseket.
És igen a Predator: Badlandset is már nagyon várom, már most tudom, hogy imádni fogom.Nincs a világon, a világon! olyan sci-fi mű, amiben ne lehetne rengeteg hibát találni, ezekbe a legkönnyebb belekötni. Számomra pl. a Dűne filmek nézhetetlenül tele voltak gagyi jelenetekkel, rossz vágásokkal, életunt színészekkel...
Mindenben lehet a hibákat keresni, ez a különbség az között, akit nem köt le a film és a között akit beránt az egész és arra az időre megszűnik számára a külvilág. Na nekem az Alien sori ez a kategória, én közben nem telefont nyomkodok, nem teavizet forralok, arra az időre amíg tart, teljesen benne vagyok a filmben. Nyilván aki nem, az meg csak a fejét fogja majd, hogy jaj ez meg az. Illetve, ha figyel is, lehet egyszerűen mások a preferenciái, nem mindenki szereti ugyan úgy a sci-fi műfajt.
-
negyven2
nagyúr
válasz
arcitec
üzenetére
Nem a sorozatra értettem, hanem az FX gondolkodására, és csak azért így írtam le, mert lehet bosszankodni emiatt, de sajnos ebbe nincs beleszólásunk (miként reklámozzák a dolgaikat).
Vagyis csak annyit akartam azzal leírni, hogy hiába bosszankodunk, hogy hol az első igazi előzetes így 1-4 hónapra a kezdéstől, mert még az FX-nek valamiért ez a stratégiája. Amit persze nem kell elfogadni... és én az ilyen döntéseket nem is kérdőjelezzem meg (meg mást se... de igen tudom, talán "agresszíven" lehettet értelmezni ezt a részt). -
-
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz
arcitec
üzenetére
Lehet csak nálam, vagy keveseknél jön át.
Nekem röviden a következők miatt:
Teljesen életszagú az egész!
Kontrasztok a társadalom különböző rétegeiben, beleszőve minden ottani problémakört. (bűnözés, kábítószer, munkalehetőség, spanyol ajkú lakosság problémái, szokásai, ugyanakkor a fellengzős, nagyvilági életstílus, stb…)
Jah, és van egy elég komoly monológ, kifejtés (megközelítés) a zöldítéssel, karbonlábnyommal kapcsolatban is! -
HUTCHDB
nagyúr
válasz
arcitec
üzenetére
Nekem meg baromira tetszik a Landman!
Minden percét elvezem/elveztem.
A szabadszájú Texas -i stílus sokaknak visszataszító lehet, ezt elismerem.
A sorozatban azért ez lehet túltolva, sarkítva van, bár nem vagyok annyira képben e téren, de amit hallani lehet erről az államról, könnyen lehet, hogy ott, ez a valóság.
Nekem Sheridan egyre jobban bejön.
-
Tasunkó
őstag
válasz
arcitec
üzenetére
Aggasztó az American Primeval traileren hogy az egyik szereplő külsejével meg outfitjával szégyentelenül belehamisították Tom Hardy-t a Revenantból, ami remélhetőleg nem az ötlettelenség jele.
-
válasz
arcitec
üzenetére
Nagyon szépen köszönjük és a harmadik szezonon dolgozunk ebben a pillanatban 🥊
írta Stalone az Instáján. -
-
válasz
arcitec
üzenetére
Most lenne időm ebédszünet alatt egy részt megnézem itthonról.
Megtaláltam Amazonon, a keresőnek nem elég a "Zorro" a "la masquara de Zorro" felajánlásra kell entert nyomni, akkor és csakis akkor felajánlja a sorozatot többek között...De...itt nincs vége ugyanis bármelyik részre bökök azt írja "Ez a videó jelenleg nem érhető el"
Hát OK!
-
S e t h
nagyúr
válasz
arcitec
üzenetére
A Slow horsessel ebben a topikban találkoztam először.
Az első rész után kukázni akartam, nem értettem mire fel a hype, a második rész sem volt sokkal erősebb, de a harmadik után folyamatosan nézni kell feeling lett rajtam úrrá.
Tipikusan az a sorozat ami menet közben kap el, az elején meg sem próbál elcsábítani. -
-
Tasunkó
őstag
válasz
arcitec
üzenetére
Eddig nem zavart, arra gondoltam hogy a későbbiekben ez talán zavarni fog. A felvetésekben amit elindít ezzel, visszavetítve a mi civilizációnkra, történelmünkre, társadalmainkra, illetve egy idegen civilizációval való kapcsolat esetén is, nagyon hiánypótló gondolatok vannak benne, és ami a valóságunkat illeti, látszik hogy amit ez az író tud a világról, olyat ritkán látni, úgy a karakterek és amit mondanak és amit gondolnak, annak beton alapjai vannak. Kicsit olyan Philp K. Dick-es, ott is lényegében társadalmi drámát akart írni, és csak úgy mellékesen scifi lett, bár ebben azért jóval masszívabb a science, mint Philipnél. Egyébként úgy dobálja, halmozza egymásra a felvetéseit, hogy nem is tudtam végiggondolni alaposan, és már egy újabbal állt elő, brillírozik a csávó, még akkor is ha földhöz lehet csapni a 10-es kulcsot, mert nem lehet majd utazni a galaxisban a leírása alapján.
Ez nem a kinek mi esete lesz, de nem nem biztos hogy mindenkinek egyformán bejön, és nem is a scifi rész, hanem a többi, viszont a tartalom az benne van. -
-
negyven2
nagyúr
válasz
arcitec
üzenetére
Igazából annyiban igaza van, hogy magában az Amazon-os sorozatban sosem mondják ki, hogy kik azok a "komcsik", meg a "vörösek". A magyar feliratban egyszer tényleg ott van a szovjet szó, de ott simán csak rosszul fordíttathatták le a red's szót. De a Fallout világában a vörös, komcsi ellenfél 2077-re már régen Kína lett El is foglalták egy időre Alaszkát, ami miatt háború is volt köztük (
.itt alkalmaztál először a Power Armor-t, és itt harcolt Coop-er is) A SZU is létezett (meg valószínűleg a keleti blokk is), de már messze nem volt annyira a jelentős a politikai szerepük. Ami még kicsit tényleg félrevezető lehet, az az, hogy a sorozatban látunk egy lezuhant CCCP-s műholdat. De kb. ennyi az egész. Illetve ugye ott van az is, hogy az se mondják ki magában a sorozatban (de ettől még látható valamennyire), hogy az egész atomháború 2077-ben volt, ezért sokan (sok kritikus is) úgy gondolhatta, hogy igen, ez egy alternatív a 50-60-as években történhetett meg, és ott a fő mumus a SZU volt.
Hogy ez szándékos lépés volt-e a készítők és az Amazon részéről azt nem tudni, de ugye Kínát a cégek nagy piacnak szánják, és ezért elképzelhető, hogy nem akarták őket potenciális agresszornak beállítani őket. Az oroszok esetében ez a mai világban ez kicsit más, ott elfogadható. De én sem hiszem, hogy direkt erre ment volna ki az egész.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● a spoiler formázás a topikban elérhető. A használatával kapcsolatban olvasd el a téma összefoglalót az oldal tetején!
● Ha spoilert észleltek egy hozzászólásban, akkor a moderátoroknak tudjátok jelezni a modkerben. Linkeljétek be a problémás hozzászólást és írjátok le, mit kellene spoilerbe tenniük.
● A topicban tilos a warez mindennemű formája!
Ennek értelmében nemkívánatos témák:
- filmek, sorozatok torrent- és egyéb letöltőoldalakon való fellelhetősége
- ki, mit, hogyan, mikor, milyen minőségben warezolt magának
- a különféle release-ek, illetve az azokat készítők munkásságának kitárgyalása
- másolási és egyéb védelmek kikerülése, rip-készítés, letöltött tartalmak konvertálgatása, szerkesztése
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen légkondit a lakásba?
- Formula-1
- Commodore 64
- iPhone topik
- Windows 11
- One mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Most tényleg 8 GB VRAM-mal szúrja ki szemünk az NVIDIA??
- További aktív témák...
- DJI NEO Fly More Combo drón 3 akkumulátorral +Care Refresh +táska
- Lenovo IdeaPad B50-80, 15,6" HD, i3-5005 CPU, 8GB DDR3, 128GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia ( ol
- HP EliteBook 840 G3, 14" HD, i5-6300U CPU, 8GB DDR4, 128GB M.2 SSD, W11, Számla, 1 év garancia ( o
- HP EliteBook 840 G2, 14" HD, i5-5300U CPU, 8GB DDR3, 128GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia ( olvas
- Dell Vostro 5481, 14" FHD, i5-8250U CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, W11, Számla, 1 év garancia ( ol
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3919
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3285
- 3db - Dell Alienware 18 Area-51 AA18250 18" - Intel Core Ultra 9 275HX, 64GB, 2TB SSD, RTX 5090
- iPhone 17 Mist Blue 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

ha nem írom be ide nem ugrik be és köszönöm hogy ezt leírtad, 2 napja ez motoszkál az agyam helyén
Ez az Alien sorozat meg sok minden, csak épp igénytelen nem.

Oda kellene figyelni, igaz, jóval összetettebb, mint a Sly féle Tulzó King.
Janaboy