- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Kérdés feltevése előtt kérlek olvasd át figyelmesen az alábbi leírást!
Új hozzászólás Aktív témák
-
grillbrill
friss újonc
-
Tonyk
veterán
válasz
Doky1988 #18298 üzenetére
log?
(#18295) Joshi
1. Kiveszed a régi hdd-t a nasból
2. Berakod az újat
3. Inicializálod az új kötetet a nasban (egyedüli meghajtóként, ugyanolyanra mint a régi is volt JBOD v. RAID)
4. Kiveszed az újat és mindkét hdd-t berakod a gépbe.
5. Letöltesz egy Macrium Reflect recovery cd-t (privátba küldök egy linket, bár ingyenes). Bebootolsz róla .
6. Az egyik hdd-t klónozod a másikra.
7. Visszarakod az újat. -
gduck
addikt
válasz
Doky1988 #17719 üzenetére
Megvan
Az opkg ide rakta fel a mappát: /usr/local/zy-pkgs/opt/share/transmission/web
A progi meg itt keresesi: /ffp/share/transmission/webIde átmásoltam és már működik
Lehet hogy ha lenne TRANSMISSION _WEB_HOME környezeti változóm, akkor nem lett volna ilyen problémám...
MINDENT KÖSZI!
-
Doky1988
senior tag
válasz
Doky1988 #17718 üzenetére
És így tudod elérni http://nasip:9091 címen webesen.
De például entware csomaglistában is a transmission-cfp-web felrakja a daemont is együtt, de ha csak web-control -t teszed az nem rakja fel a daemont, de a sima transmission-web sem ami a listába van! Na most azt nemtudom ha a transmission-web-control -t rátelepíted, vajon felülírja-e a régit?! -
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15985 üzenetére
Nah, ezek a parancsok:
fw_setenv ipaddr 192.168.x.y (írj ide egy ip címet, ami beleesik a dhcp tartományba és nincs kiosztva)
fw_setenv netmask 255.255.255.0
fw_setenv serverip 192.168.1.134
fw_setenv bootargs_console 'console=ttyS0,115200'
fw_setenv bootargs_mtdpartitions 'mtdparts=nand_mtd:0x100000(uboot),0x80000(uboot_env),0x80000(key_store),0x80000(info),0xA00000(etc),0xA00000(kernel_1),0x2FC0000(rootfs1),0xA00000(kernel_2),0x2FC0000(rootfs2)'
fw_setenv init_usb 'usb start'
fw_setenv bootcmd_usb 'setenv bootargs ${bootargs_console} ${bootargs_mtdpartitions} netconsole=6665@${ipaddr}/eth0,6666@${serverip}/;fatload usb 0 0x800000 /uimage;fatload usb 0 0xf00000 /uinitrd;bootm 0x800000 0xf00000'
fw-setenv bootcmd_nand 'setenv bootargs ${bootargs_console} ${bootargs_mtdpartitions} root=/dev/nfs rw init=/init;nand read.e 0x2000000 ${kernel_addr} 0xa00000; bootm 0x2000000'
fw_setenv bootcmd 'run init_usb;run bootcmd_usb;run bootcmd_nand'Ja és h ne kelljen minden fw_setenv elé kitenni a /zyxel/sbin/-prefixet, szerimtem add hozzá ideiglenesen a PATHhoz:
export PATH="$PATH:/zyxel/sbin"
DE! Mielőtt bármit is csinálnál, nézd meg, hogy a feltolni kívánt uInitrd egy komplett rendszerhez van, vagy csak a telepítőt indítja. A második Neked nem jó, hiszen a telepítést csak ttl konzolból lehet elvégezni. Illetve frissebb u-bootnál lehet netről is, de ez most nem opció...
Szóval ha találsz ilyet, akkor szuper, de ha nem, akkor esetleg próbáld meg, reboot után úgyis bebootol a régi, ha nincs bedugva az usb, ha meg nem megy, vagy nem akarsz kísérletezni, akkor keresd meg bodhi-t, ő nagyon profi kirkwood u-bootolásban. Ha jól emlékszem, akkor Doozan volt a fórum neve, ahol moderátor.
Talán tud segíteni, hogy hogyan lehet olyan uInitrd-t gyártani.
Ja és a pendrive! Én fogtam egy 32 gigás, gyors pendriveot három partícióval. Az elsőt FAT32-re formáztam, és adtam neki 150 megát, bár kevesebb is elég neki. Erre került az uImage és az uInitrd. Majd csináltam egy másodikat ext4-nek, ezt üresen hagytam és 12 gigát adtam neki. Végül a harmadik partíció a rootfs nevet kapta és a maradék tárat. Ez pedig ext3 lett és erre tettem rá a kernel mellé mellékelt (de debootstrappes is tökéletes) rootfs-t kibontva. Majd előre bedugtam a pent és már bootolt is. Igaz, nekem 320S volt a tesztalany és én nem a setenv-es módszert, hanem kézzel csináltam a dolgot.
Szumma-szummárum:
Ha jó az angolod, azt javaslom, h először keresd meg bodhi-t, hogy szerinte ez így menni fog-e. Ha jól rémlik, ő már segített valakinek 310-et is mókolni, szóval biztos van puskája is.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15981 üzenetére
Igen, nem kell kábel, ha megy a parancs.
Viszont valamiért nem megy. Ez pedig (tapasztalataim szerint) azért lehet, mert régi a bash a nason és br2 nemrég frissítette a bash csomagjában a PATH-t... Ez esetben futtasd le teljes elérési úttal az fw_printenv-et:
/usr/local/zy-pkgs/ffproot/ffp/bin/fw_printenv
/zyxel/sbin/fw_printenv
Nálam ezen a két helyen van a cucc. (Az ffp alatt levő saját tákolmány)
De az is lehet, hogy a 310-ből ezt is kiszedték
, ha így van, az pech! Viszont ha gondolod tudok küldeni egy ffp-s fw_printenv és setenv készletet, de ezt nem tudom Neked előre tesztelni --> nem biztos, hogy menni fog.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15978 üzenetére
Sajnos pont ezt beszéltük @Somatommal amikor szóba került, h az nsa310-en és a 320on pont nincs kivezetve tűkre a cucc, így mindenképp forrasztani, esetle ragasztani stb kell... A TTL csatlakoztatásához.
Amúgy a fekete (gondolom ez Nálad a barna) a GND, a fehér az TX és a zöld a TX.
Illetve, ha nem szeretnél barkácsolni, akkor B megoldásnak a már említett módszert tudom ajánlani. Ezt pedig a ZyXELnek köszönhetjük. A lényege az, hogy az u-boot bootloader "változóit" tudod itt listázni/módosítani, esetleg hozzáadni. Ez pedig azért jó, mert be tudod állítani, hogy elsőként pl a pendriveon keresse a kernelt és az initrd-t, majd ha nem sikerül, akkor a hdd-n és ha ez sem sikerül, akkor a NAND-ból bootoljon (itt tárolja a zyxel az eredeti rendszert). Ja és még tftp-ről is tud bootolni. Én azt választottam. Egy non-stop rpiről bootolja be a debiant
)
Ennek csak egy hátránya van, mégpedig az, hogy a NAND-ba nem tudod beleégetni az új kernelt. De szerintem ez nem baj, mert érdemes az eredetit rajtahagyni, hátha valami balul sül el és akkor csak kihúzzuk a pendriveot/hdd-t, vagy kikapcsoljuk a tftp-t a boot alatt és máris visszaál a régi állapotra.
Na szóval a bootok... A cucc úgy működik, hogyha pendriveról szeretnél bootolni, akkor meg kell formáznod a pen-t FAT32-re és el kell helyezni rajta az uImage-t és az uInitrd-t a Debianhoz. Ha be van állítva a megfelelő bootflag, akkor csak szimplán bedugod az előlapi USB-be és már indul is a Debian.
A tftp hasonlóképpen működik, csak ott a tftp gyökerébe kell berakni a két fájlt.
A HDD viszont egy érdekesebb dolog, mivel csak az első, FAT32-re/ext2-re formázott partíción kezdi el keresni a két fájlt...
Melyi megoldás mellett döntessz?
Ha a 2., akkor kérlek add ki ezt fw_printenv az FFp termináljából és másold be ide a kimenetet.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15972 üzenetére
Szerintem az nsa310-es is hasonló a 320hoz, szóval így: [link]
Viszont csak a TX-et, az RX-et és a GND-t csatlakoztasd, ne hallgass az ábrára! Mertt ha 5V-al hajtaná meg a chip/usb, akkor komoly kárt okoz az alaplapban...
De pont ma találtam egy barátságosabb, ámde picit nehezebb megoldást u-boot utasításokra, amihez nem kell ttl kábel sem. Viszont ezt csak akkor, ha nem akarsz forrasztgatni/barkácsolni, mert a ttl sok szempontból jobb.
Pendriveról szeretnéd bootolni a cuccot, vagy HDD, esetlef tftp a szimpi?
-
Tonyk
veterán
válasz
Doky1988 #15933 üzenetére
Én már kezdőknek is mindenhova Mint-et pakolok évek óta. Nem azért mert linux buzi lennék, hanem mert nincs vele gond. Beállítod és évek múlva is ugyanúgy megy mint az elején. Fél éves windows olyan szinten képes belassulni ha nincs alatta 6-8GB RAM, meg egy SSD, hogy használhatatlan.
Az egységsugarú user úgy sem használja másra a gépet, mint levelezés, böngészés. Ezt pedig gond nélkül meg tudja tenni. De még komolyabb használatra is merem ajánlani kezdőknek/haladóknak, mert semmivel sem bonyolultabb, mint a win. Sőt! A Mint szerintem egyszerűbben használható mint bármelyik win.
Eddig még nem sok olyan tucat sw-t. találtam, ami ne lett volna linux alatti alternatívája. (nyilván most nem specializált szoftverekre gondolok)
Ennek ellenére nálam is van a gépen win, de talán ha két és fél éve indítottam el utoljára. -
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15927 üzenetére
Ja és ha más chipes ttl kábelt veszel, aminek van rendes win drivere is, akkor használhatod PuTTyal is. Nemcsak az a chip jó. Csak nekem a diskless ubuntum, mivel debootsrappelt változat, így csak ezt a drivert ismerte. Fordítani meg lusta voltam, mert ahhoz keresnem kellett volna egy kernel forrást hozzá...
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15927 üzenetére
Igen, azért kell, h belelássunk a boot konzolba. Ha van a nason soros port kivezetés, akkor csak rárakod a tükre, ha nincs, akkor ideiglenesen rárakhatod vhogy őket.
Igen van hozza driver, de az csak xp-n és talán vista-n működőképes. Én a használatához egy linuxos minicomot ajánlok.
Szerk.: lehet, h ezzel a fixszel működhet, nekem a gyári driverrel és az általad linkelttel sem ment, de amúgy is linux alól terveztem használni...
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15901 üzenetére
Szia!
Ha a 310-en is van soros port kimenet, akkor nem kell forrasztani semmit.
Illetve ha a 310-en van rendes usb és nem hubokkal oldották meg, akkor azt is meg lehet csinálni, h az eredeti rendszer mellé pendriveról töltöd be a kernelt és a rendszert.
De ha csak Debianos csomagokra lenne szükséged, akkor szerintem bőven elég egy chroot. Kivéve ha iptablesben gondolkozol, vagy hasonló dolgokban.
Ha a chroot mellett döntessz, akkor csak le kell szedni az arm5-ös debiant és ki kell csomagolni valamelyik mappába a Debian FHS-t, majd a nas "gyári" termináljából, pontosabban a /bin-re mutató PATH-os terminálból kell kiadni a chroot /debian/FHS/helye/ parancsot és már bent is vagy. (Ha ffp-s sshról raknád fel, akkor ott a bash elérési útvonalát is meg kell adni)
Viszont, ha full Debiant szeretnél, akkor szét kell kapnod a nast, rá kell dugni egy TTL kábelt (nem nagy vétel, ~3000 ftért be lehet szerezni), be kell szerezni az arm5ös Debian-t, illetve a kernel source-ot, majd a kernel forrásból ki kell adnod a make parancsot. Ha nem jó a default és szeretnéd testreszabni a kernel-t, akkor a make menuconfig a barátod.
Tehát a make után létrejön az arch/arm mappában egy uImage nevű fájl, ezt rá kell tenni a pendrivera, majd rá kell dugni a nasra.
Ezután le kell állítani a nast, a ttl kábelt csatlakoztatni kell, ha még nem tetted volna (a piros kábelt nem ajánlom csatlakoztatni!) és ezután windows alól pl PuTTy, linux alól pedig a screen/minicom segítségével lehet csatlakozni rá (sudo su; apt-add-repository universe; apt-get update; apt-get install minicom Debian és Ubuntu alatt).
Ha megvan a csatlakozás, akkor bootold be a nast és ha megjelenik a tty konzol kimenetben a visszaszámláló, akkor szakítsd meg a bootot pl egy enter leütéssel. Ha minden okés, akkor ezt fogod látni:
Marvell >>
ez azt jelenti, h bent vagy a nas u-bootjában. Ezután már csak az usb start parancsot kell kiadni és ha azt írja, h talált "Storage device"-t, akkor oké, ha azt írja, h nem, akkor hasonló cipőben jársz, mint én (h hubok az "alaplapi" usb portok), akkor marad a tftp boot...
Ui.: talán a kernel buildelést is meg tudod spórolni, mivel elvileg ezt is be lehet szerezni a Debian oldaláról. Bár azt nem tudom, h uImage van-e ott.
Szerk.: ja és még annyi, h a telepítéssel kapsz egy teljesen tiszta debiant, tehát a sambát stb-t az igényeid szerint Neked kell bekonfigolni. Gondolom ez az a "halom parancs", amire gondolsz.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15282 üzenetére
Köszi a linkeket, illetve a felajánlást.
Tetszik ez a fájlkezelő! Ezt is a mobilxcloud adja, vagy ez felrakható bárhova?
Illetve ennél a hostingnál lehet .htaccess fájlt használni?
Van pár száz csomagom, de nem hiszem, h feltölteném az összeset. Max 20-25 lenne. Egy csomag max pár megás általában.
De gondolom Neked sem tetszene, ha a privát oldalad terhelve van, mert wgetelik le a csomagokat folyamatosan a világ minden pontjáról.
(mert, h be fogok kerülni majd, ha sikerül véglegesíteni a tárat az uwsiteloader-be, ezáltal a slacker repóba!
De az még soká lesz, mert még rengeteg csomagot kell letesztelnem...
)
Amúgy nem rossz az uw, mert ad 200 megát ingyen, meg van mysql is. Csak sajnos rengeteg dolog le van tiltva rajta (pl .htaccess). De ingyé' van!
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15060 üzenetére
Szia!
Én rom szinten lőttem ki, de nemrég tudtam meg, hogy van erre parancs is, ez pedig a /sbin/setLED. A helpje szerintem mindent leír:
/sbin/setLED -h
Pl így: /sbin/setLED SYS OFF
Ezzel pedig a színét tudod átteni és villogni fog:
/sbin/setLED SYS ORANGE FAST_BLINK
Ezt érdemes start szkpitbe tenni crontabbal.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15060 üzenetére
Szia!
Sajnos most álítottam vissza téglából a nast, így erre most nem tudok válaszolni...
@Jamboo529
Igen, ha a kamerád benne van a támogatott listában, akkor minden oké lesz. Módosítod a konfigot, bedugod a kamerát, nyomsz egy rebootot és már megy is.
@Tonyk
Megcsináltam Neked a gspca drivert és elküldtem barmalej2-nek, aki belerakta az új v4l csomagba. Tehát elméletileg ha frissíted slackerrel a v4l-dvb csomagot, utána fel fogja ismerni a nas a kamerád.
-
Tonyk
veterán
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #14742 üzenetére
Akkor leírom itt!
Ha van FFP-d, akkor az sshján lehet parancsolgatni. Pl így:
/opt/bin/opkg install csomag
Ha viszont letiltod a telneteket a nason és bekapcsolod a webes felületi telnetet, onnan is lehet használni így:
opkg install csomag
A lényeg, h bármilyen terminálból működik. Pl a backdoorral is!
-
Tonyk
veterán
válasz
Doky1988 #13634 üzenetére
Meg szabad kérdezni, hogy miért ragaszkodsz a plex-hez? Ha csak filmet akarsz nézni, minidlna-nál véleményem szerint nincs jobb, erőforrás igénytelenebb alternatíva. Ha a csillivilli felület az érdekes (ami tetűű lassú is ezeken a nasokon), akkor ok.
Plex-et a fenti okok miatt nem használok. Egyszer felraktam, megnéztem, működött. Le is szedtem, mert felesleges sallangokra nincs szükségem. -
törölt tag
válasz
Doky1988 #13634 üzenetére
Médiaszerverről alapból olyan filmet tudsz nézni, aminek a formátuma (felbontás, kép és hangkodek, bitráták, fps, stb.) támogatott. Ha nem az, akkor az átvitel során valamelyik eszköznek transzkódolnia kell. A legtöbb médiaszerver erre nem képes. A Plex igen, HA, a transzkódoláshoz elég erős vason fut. Tehát, transzkódolás nélkül is tudsz Plex -szel, az NSA310 -ről filmet nézni, csak nem minden formátumot.
-
Doky1988
senior tag
válasz
Doky1988 #13612 üzenetére
Idáig ok, ezután?
Scanning /ffp/funpkg/cache/mz/plexmediaserver-0.9.12-arm-15.txz ...
# The Plex Media Server is the ultimate media hub, providing rich metadata for your local media, as well as hundreds of channels of online content, and serving it up to iOS and Android mobile clients, Roku Media Streamers, 2011 LG Smart TVs, and the Plex Media Center.
#
# This package doesn't contain Plex Media Server itself, but a script which can download, install, configure and start it.
Installing plexmediaserver-0.9.12-arm-15
Running doinst.sh ...Searching for *.new files: /ffp/etc /ffp/start
/ffp/etc/mc/filehighlight.ini.new
/ffp/etc/mc/mc.keymap.new
/ffp/etc/mc/mc.keymap.default.new
/ffp/etc/mc/mc.keymap.emacs.new
/ffp/etc/mc/mc.menu.new
/ffp/etc/mc/mc.ext.new
/ffp/etc/mc/mc.menu.sr.new
/ffp/start/transmission.sh.new
Done.
root@NSA310:~# -
Anonymus23
veterán
válasz
Doky1988 #13522 üzenetére
Igen, de azért a pénzért talán már egy HTPC-t is tudsz építeni/venni, és az azért jóval erősebb mint egy ilyen NAS, állítólag fogyasztásban sem sokkal jelentősebb. Mondjuk nem láttam még tesztet az 520-asról, de meg fogom lesni ha van fenn valahol ilyen. A 310-esnél inkább a proci kevés, na persze a ram se sok.
Ha akkor a neted sebessége, amivel ezt a nagy sebességű le/feltöltést ki lehet használni, akkor lehet érdemesebb egy HTPC-ben gondolkozni, kiváltva ezzel esetleg a médialejátszót is. -
krealon
veterán
válasz
Doky1988 #13486 üzenetére
"Olyan megoldást nemtudsz esetleg, hogy van saját domainem, és aldomain mondjuk server.xy.hu -val lehessen használni dinamikus dnst?"
A nevszerveredet beallitod, hogy a server.xy.hu-ra mukodjon a dinamikus update, majd egy altalad megirt kliensprogrammal ezt frissited. Innentol te magad vagy a DynDNS szolgaltatod.
-
Tonyk
veterán
válasz
Doky1988 #10142 üzenetére
Figyu! Neked mint mond az hogy : "Ennyit tud a nas procija." ?
Itt nem gigabitről van szó, hanem a nas processzoráról. A torrent iszonyatosan CPU igényes dolog. Rengeteg egyidejű kapcsolatot kell kezelni + ha még titkosítás is van, az oda-vissza fel kell dolgozni. Ebben a nasban ennyit tud a proci. Tehát itt a gigabitnek ehhez semmi köze. "Kevés" (mihez képest) a számítási teljesítmény.
-
ddudas
tag
válasz
Doky1988 #10093 üzenetére
Persze, hogy nem jó a csatlakozó, ezt kb 1000x beszéltük meg a fórumban
Az érhüvely teljesen más méretű a kis és nagy molex csatin, én el se kezdeném kiszedni a pineket a csatlakozóból, mert maximum arra jó, hogy még a sorrendjüket is összekavard.Elvág, forraszt, és valahogy meg kell oldanod a vezetékek kivezetését is, mert 2*3 vezeték nem fog átférni a kensington lockon. Ha összekuszálnád a sorrendet: link
De ezért írtam már korábban is, hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb, ha a meglévő ventilátor 1 vezetékét elvágod és beteszel egy ellenállást, vagy egy potit. A forrasztást így sem úgy sem fogod megúszni.
-
Joshi
titán
válasz
Doky1988 #10057 üzenetére
Az USB 2.0 elméletileg 480Megabit/s-et tud tehát még az is messze van a Gigabithez, oda USB 3.0-ás átalakító kell erre figyelj.
(#10059) spiky03 Állítólag a TPLink nem egy csúcskategória és gigabites router biztosan van jobb nála, én a TPLinket nem merem ajánlani mert néha nálam is meg-megszakad a kapcsolat. Hogy most ez a router sara vagy a szolgáltatómnak(digi kábel) azt nem tudom de nekem így bőven használható kategória. A Gigabithez 10-20m-ig elég a Cat5e.
-
kenyerr
tag
válasz
Doky1988 #10042 üzenetére
Akkor szerintem rendben lesz
(#10044) BBalu
Igen tudom, hogy gigabites, zölden is villog aminek kell. Csak ugye nem kevés tapasztalat azt mutatja, hogy ez papíron gigabites csakDe amióta pc-n teszteltem, és ott stabil gyors átvitelt tapasztaltam azóta nem gyanakszom a routerre, valami a nas-med600 között nincs rendben.
-
Tonyk
veterán
válasz
Doky1988 #10015 üzenetére
320-on van két lyuk is hátul. (kensigton security hole és power cord storage hook)
Az egyik a Kensington zár lyuka, a másik a kábeltartó pöcök mögötti lyuk, Ezek bármelyikén simán kifér a 3 vezeték (ami egy-egy mozdulattal kiapplikálható a csatlakozóból és egy-egy mozdulattal visszahelyezhető). Ennyiért egyébként jó áron van, főleg ,hogy az e-bay-en ennél drágább.
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Építő/felújító topik
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Revolut
- EA Sports WRC '23
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Felújított számítógépek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 9Pro 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest