- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pchris
tag
-
Patice
nagyúr
Mivel a LAN csati is tulajdonképpen egy belső USB-LAN átalakító, ezért ha LAN-on húzza az adatot és USB-n tolja ki szintén, akkor sávszélesség problémák lehetnek és szoktak is lenni. Ez pattogásokban, recsegésben szokott megnyilvánulni.
Pi3 annyiban jobb, hogy ott van külön wifi már, és ha ezen csatlakozik a Pi3 netre, vagy NAS-hoz zene miatt, akkor már nem valószínű, hogy ez a hiba előjön, de én ebben az esetben is az I2S-t javaslom (mert mínusz egy átalakítási folyamat a jelútban).
-
SharpSA
veterán
A Kodi mehet távirányítással okostelefonról vagy tabletről is. Egyszer be kell állítani, utána már nem kell kijelző hozzá.
Még mindig nem kaptam választ a kérdésemre, hogy hol érdemes venni ezt a kütyüt és milyen kiegészítőkkel, hogy a tv-n tudjam a Kodit használni, a NAS-on levő anyagokkal. -
Noxy
veterán
Azért mert nem kell egy cucc táskába bepakolni mindent, hogy eltudja vinni magával. Elég egy 16-32 GB pendrive. Amúgy használod (tad) Kodi zene alkalmazását?
Ebben nem tudom miért kellene bajlódni a t.írányítóval?
Ja és ha már retró, akkor arra ott van a JukeBox. Ennél retrósabb már nem is lehetne. -
ger1895
csendes tag
Köszönöm a választ ez így már érthető.
Amit nem tudok hogy akkor kell-e nekem ellenállás vagy sem? Gyakorlatilag az összes lehetőségre találtam már példát a neten. VCC a GPIO-ra vagy GROUND a GPIO-ra ellenállással továbbá a lenti kép alja.
Nekem akkor melyik kell szerinted?
Igazából most hogy kicseréltem a kínai tápot mindkét bekötéssel működik a PI, de nem tudom eldönteni hogy a Revision 2-es RPI B melyiket igényli. -
ger1895
csendes tag
Nem tényleg értsd úgy hogy egy szál kábel van csak rádúgva nincs a végén semmi és nem csatlalozik sehova. A hiba az hogy váltogatja a rádiócsatornákat mintha nyomnád a gombot ami ugye nincs is. Van viszont még a raspira kötve jack aljzaton egy hangszoro aminek ha kihuzom a tápját megszűnik a hiba.
-
embe
nagyúr
-
azbest
félisten
a pi3-on broadcom van, mert egyrészt az alapítványosok broadcomosok, ahogy a pi procija is. Másrészt ennek van drivere a windows-ra is, mert tabletekben is használják.
(#23977) fecus
ha olyan csatornán megy a wifi router/ap, amit sokan mások használnak, akkor amiatt is döcögős lehet. Meg ha csak nyákra mart antennája van a sticknek az sem javít a vételen.
Ha firmware is kell hozzá, akkor esetleg annak a cserélgetésével is lehet próbálkozni.Ha nem akarsz külső botantennát wifinek, esetleg valamifólia antenna is jó lehet, amiket a tv boxokban is használnak, meg notikban.
-
Ez nem raspbian. Itt az oprendszert én fordítottam. Buildroot. Nem megy semmi driver nélkül csak amit beleteszek. Sajnos az rtl8188eu drivere nem tökéletes és nem tudom cserélni csak úgy.
Majd ki kell próbálnom egy másik típussal, de előbb újra kell fordítani annak megfelelő driverrel. -
Archttila
veterán
(#23832) aryes
átállítottam 0777-re de így sem jó. WDLabs
(#23833) Pulsar
Igen ez egy HDD (1TB PiDrive) ext4 fájlrendszer és fstab harapja fel
UUID=ad8f979b-t4d3-4b7f-k04b-9864c8ec1b20 /mnt/pidrive ext4 nofail,defaults 0 0
sudo chown -R pi:pi /mnt/pidrive
sudo chmod -R 775 /mnt/pidrivesudo smbpasswd -a pi
(#23834) weiss
megvolt de semmi!
-
-
azbest
félisten
Sőt, a 4k felbontást sem tudja. Mindenféle paraméter hekkeléssel talán 4k 15-30 fps körüli értéket tudhat, de az már nagyon túl van a fullhd környékétől, amire tervezték. Egy újabb, hdmi 2.0-át támogató box / board kell oda, pl s905 / s905x alapon. Az tud 4k lejátszást és megjelenítés is
-
sztoja
csendes tag
Jogos, de ahhoz nagyon "jóhiszeműnek" kell lenni, hogy egy üres vastól azt várja az ember, hogy elinduljon :-)
A kártyán ez a rendszer van: https://github.com/RPi-Distro/pi-gen, telepítővel tettem rá.
Sajnos sem másik TV-m, sem másfajta kábelem nincsen, így nem tudom kipróbálni, de a TV természtesen jó, és mást rákötve a HDMI kábellel, van kép. -
s3toraph
senior tag
Nekem azért van raspbian rajta, mert netbeans-t akarok rárakni. Nem vágom a témát semennyire, most próbálok megindulni benne. Olyan programot akarok írni rá (java van tervben) ami magán a Pi2-n fut és a Pi2-re dugott hőmérő szenzorok adataival dolgozik. Ezért gondoltam azt hogy akkor netbeans. Önállóan kellene működnie, úgy hogy funkciókkal lehessen bővíteni, pl. adatbázisban tárolja a hőmérsékleti adatokat hőszenzoronként, és előbb kiírja a program futás közben egy ablakban, ami frissül folyamatosan, aztán meg tovább fejlesztve kitolni az adatokat egy weboldalra. Dióhéjban, ez a terv. Nem tudom máshogy hogy lehet megoldani a java programozását az eszköznek. Az a része nekem nem világos, hogy ha nincs rajta oprendszer amire felrak az ember egy IDE-t, akkor még is hogyan lehet programozni, ezért maradtam ennél a megoldásnál.
(#23282) vargalex: Na közben pont leírtam.
Azért kell a távoli elérés hogy úgy tudjam kezelni a Pi2-t, és ugyanazt lássam, Pc-röl elérve, mint ha magára a Pi2-re dugnám a monitort és az egér+bill.-t. Itt van a gép mellett a Pi2 de ha nem lesz távoli elérés akkor vennem kell még 1 egér+bill.-t hozzá hogy ne kelljen átdugdosgatni + monitoron állandóan kapcsolgatni source gombbal a bemenetet (kzben gépen keresem az infókat, ill. fórumozok).
(#23283) petya220: Köszi, minden tippnek, hasznos oldalnak örülök!
-
azbest
félisten
Az a 7 bit nem úgy számít, mint a pcm modulációnál, mert máshogy használja. Ilyen algoritmussal 1 bites dacokat is szoktak cd minőségben hallgatni. Mondjuk pont cd és sacd lejátszóban [link]
Az egy biteshez valsz nem elég gyors a szoftveres implementáció. A 7 biteshez viszont már elegendő. Azaz több bitesből indulva kevesebb lehet a túlmintavételezés. Az 1 bites dacnál 3MHz körüli mintavételezést láttam a doksikban, a 7 bites szoftveres megvalósításnál 781.25kHz -et írtak. Ebből lesz 16bites 48khz-cel ekvivalens hang. [link] [link]
Valaki írt a piről egy cikket is, eredetileg portugál nyelven, szóval google translate angolra [link] A többi hekkelős paraméter nem kell a config.txt-be, az valószínűleg a kezdeti problémáknál számított (március eleji az írás).
10 KHz-en sokkal szebb szinuszt csinál, mint a régi (piros) megvalósítás
Nem kis minőség különbség
- The THD + N is now -50dB against -20dB previously
- Quantisation noise floor of ~ -93dB ~ -60dB against previously -
azbest
félisten
A napokban próbálgattam amlogic boxokat és az egyiknek eleve nincs analóg kimenete, a másiknak pedig épp tegnap lett szoftveres támogatása az analóg részre - bár közben kimértem, hogy hibás valami pont ezen.
Szóval elővettem a gagyi 1 dolláros usb hangkártyát, ami sajnos minden rendszeren mocskosul zajos. Ezután lebontottam a tartójáról a pi2-met és azt is kipróbáltam, szinte még rosszabb voltSzóval csak rákerestem, hogy mi a helyzet és kipróbáltam openelec 6-tal is.. de nem hardver hiba, hanem tényleg ennyit tud a régi pwm.
A legszebb, hogy, ha jól értem ez oprendszer független, a pi firmware részében történt csak változtatás, szóval az újabb firmware segítségével más oprendszerek alatt is javulhat.
A 10khz feletti javulástól függetlenül a pár hz-es basszus még lehet gyengébb. Nem minőségre, hanem erősségre gondolok. Hallás alapján kevésbé táncoltatja meg a fejlhallgatómat, de nem vészes. A bluetooth vevőm hangja és a hdmi->vga+audio kütyüm hangja is sokkal gyengébb baszust ad. A telefonjaim többsége is gyengébb nála
Érdekes, hogy a régi hanssg hh241-em hdmi-ről generált hang jack kimenete zajosabb, mint a pi pwm2 módja. A benq gw2470-em azért jobb nála picit, mert az is teljesen zajtalan és erős a basszusa is
A komolyabbik ebay-es hangkártyámmal simán egálban lehet a pwm2 mód. Ráadásul a wifi-m rátesz egy kis zajt arra, míg a pwm2 módban nem hallok semmi elektromos zajt a pi2vel. Szóval simán kiválthat egy stereo hangkártyát szerintem a legtöbb embernél. Ha kifejezettem komoly fejhallgatót vagy hangrendszert használ valaki, akkor lehet észrevehető különség, szerintem. Nekem sennheiser hd203 fülesem van, szóval ez közepes szintű. Kihallani a zajokat és zavaró dolgokat a gyengébb eszközökről, de azért nem profi stúdiós füles.
-
schferenc77
aktív tag
Aztaaaa
Melyik az a sor, ami a stop-ot back-ké teszi?
Azt már elértem keymap editorral, hogy a stop a back a legtöbb esetben, de sajnos videólejátszáskor is back-et ért, és nem stop-ot :-)
ezért lenne jó, ha látnám, hogy melyik az a két sor/szekció?Továbbra is B tervként: másik fizikai táv, amin garantáltan jól működik?
és még egy: azt ki lehet deríteni valahogy, hogy a back gomb megnyomására tényleg nem küld semmit a táv? Pl mielőtt beállítottam volna a stop-os back hack-et (de szép kifejezés), akkor a back gombra, kirakott a projektor a bal felső sarokba egy piros várakozni tilos pikotgramot. Érdekelne, hogy ilyenkor küld-e valamit a táv/projektor, vagy nem is küld semmilyen jelet?
-
-
MK VII
veterán
Köszönöm..
Igazából a legolcsóbb megoldást kéne megtalálnom az általam felvázolt dologra..
Kevés helyet foglaljon, olcsó legyen és a böngészést, levelezést tudjam róla intézni.
USB-s monitor nem opció, mert az sem olcsó mulatság. Az USB-s sticket is jóval drágább mint egy Pi.
Esetleg van más megoldás? -
artiny
őstag
Láttam egy olvasmányt/videót ahol bemutatnak egy sajat vedelmet biztosito kis breakout board-t,
The Raspberry Pi PunnetEhhez mit szoltok? erdemes ezt megcsinalni , ez mennyire véd ? azt a reszt megertettem,hogy 3,3V nal tovabb nem engednek a zenner diodak, de az árram ellen is véd?
-
-
-
MrChris
nagyúr
Lehetne, de ez esetben nem lenne egy monitoron visszaszámláló és a kamerákon a késleltetés 2 vagy 10 sec szokott lenni, előbbi rövid, utóbbi hosszú. Meg az ilyen gombot szívesebben nyomkodják és pózolnak előtte. Másra is tudnák majd használni. Hogy miért pi azt nemtom, ehhez értenek, én csak amatőr fotózom ezért hozzám fordultak, bár ennek nem sok köze van hozzá, de azért gondoltam itt megkérdem. Sehol nem találok beszerzést ehhez.
-
Sajnos én ezzel meg is szívtam. Kültéri dobozokban használok PI2-ket, és fontos hogy jól bírják a nyári melegeket is. Kb 20db van most, nincs is velük gond, 65-70 fokra mennek fel max. Viszont ugyanennyit kéne még telepíteni a jövőben, és sajnos már képtelenség beszerezni. Itthon nincs, ebay-en próbálkoztam, de miután a 3. seller írt vissza hogy "jajj, rosszul listáztam, valójában PI3 van csak, de hát ugyanannyiért neked adom!" akkor feladtam ezt is. Most 2-3db hazai beszerzésű PI3-al próbálkozok underclockkal, meglátjuk az eredményeket.
Amúgy ha esetleg tud valaki PI2-re beszerzési forrást, akkor jöhet a tipp. Számla és garancia fontos, tehát az aprón így-úgy összevadászott használtak nem játszanak.
-
Flowtation
őstag
Nézd én csak egy mezei felhasználóként kérdeztem, azt hiszem nem nincs szükség ilyen lenéző megnyilvánulásra. Én úgy gondolom, fogékony vagyok a technikai magyarázatokra, de ha megkérdezel egy teljesen mezei usert, akkor ugyanilyen felháborodott lesz és azt mondja, h ez egy sz@r.
Már megbocsáss, de én egy szóval sem mondtam, h ostobák, az ilyen kép nyilván csak ilyen ostobáknak jelent információt, mint én. De azért egy film bevételei nem csak a mozis bevételből származnak úgy gondolom, azért nálunk fejlettebb országokban jelentős lehet a dvd bevétel is. Az igaz hogy sosem vettem eredeti dvd-t, szóval nem tudom, h azon milyen lehet. Nem azért torrentezek mert egy k.csög vagyok, azt hiszem ezt nem kell ragozni. De ha Te megveszel egy dvd-t és azon ott a fekete sáv akkor Te nem lennél bosszús?
Vagy legyen az a magyarázat, hogy vegyen mindenki 21:9-es kijelzőt?? Ok elfogadom. Persze a 4:3 után vegyen mindenki 16:9-et, szóval...az üzlet az üzlet.
-
doberman
senior tag
konkrétan fogtam egy szimpla mezei hub-ot aminek van tápcsatlakozója - ergo aktív hub.(5v - 1,2A táppal)
kiforrasztottam -mert fix bekötésű volt a hub bemeneti kábele. fogtam egy telefon microusb-normalusb kábelt - kettévágtam és bekötés helyesen beforrasztottam a hub bemenetére. ( kontrollképpen méregettem: pozitív-negatív tápbemenet és az usb csatik 1-4 lába között, valamint a zero tápbenete és az usb aljat 1-4 pontja között. konkrétan azt kell mérni, hogy ha az usb hub + tápbenete és a zero táp csatlakozó 1-es lába között,
valamint az usb hub - tápbemenete és a zero test pontja között 0 ohm nak kell lennie. ha a hub és a zero csak
az data usb-n van összekötve... tehát a zero tápcsatija üresen marad.)
cicerói körmondat.. így sikerült. de remélem érthető. -
Flowtation
őstag
őő, lehet, hogy hülyeséget írtam...
Nekem mezei felhasználónak nem egyértelmű, hogy otthon sokan használnak 21:9-et, de simán el tudom képzelni. Számomra jobb lenne a tudat, hogy 16:9-ben nézem, és nem érdekel hogy le van vágva.
És igen, az új mad max-et "rendes" 16:9ben néztem meg, akkor biztos levágtak belőle, de ez nem von le semmit a komfortérzetből. És ha van a kamerákon (régen volt) 4:3 és 16:9 segéd keret a felvételhez, akkor azt sem értem, miért nincs megoldva ez az ultra széles vászonnal is. Vagy megoldott?Inkább vágja le, mintsem kipótolja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB játékkonzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest