- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
haito
csendes tag
válasz
hunaqua #35197 üzenetére
igen, azokat is nézegettem. ott melyik az, amelyikre már rá lehetne bízni ezt a feladatot? egy 912-es gondolom megfelelő lenne erre amit írtam. esetleg lenne valami konkrét típus javaslatod?
golya87: a régi western digital dobozom szépen megbírkózik a 23.976 fps-es videókkal, míg a 24 fps-nél már érzékelhetőek kis megakadások. amikor régebben nézegettem, a droidos mediaplayerek nem nagyon tudták ezt kiküszöbölni, ezért voltam kíváncsi hogy a pi+kodi páros tudja e jól kezelni.
tehát akkor akár az 1gb-os modell is elég lenne erre? -
AXisBOLD
addikt
válasz
rosejbli #35186 üzenetére
thx
(#35192) wassermann: ok köszi, egyik se jelent meg eddig
(#35188) Latitude: így hogy nem jelzi - hogy kevés lenne neki a kraft - is javaslod hosszú távon a 3 amperes tápot és ha igen, miért?
(#35195) PistiSan: azzal amit én vettem az a baj, hogy a borda és a kupak / memória lapka túl messze van a paszta használatához. Én is azt terveztem, hogy Arctic MX-4-et kap alá, de kb. csak szétfolyna, így marad a hozzá kapott hőpad, bár ez nem "ragasztós"
.
De amit a kolléga linkelt egy Pi 3B+ ha jól látom. 4-esnél nincs a lap "hátulján" kontakt a bordával. -
haito
csendes tag
sziasztok!
mediaplayer keresgélés közben akadtam rá a raspberry-re és az lenne a kérdésem, hogy a pi 4 libreelec-el képes e akadásmentesen és kadenciahelyesen (ez lenne a legfontosabb) lejátszani max 1080p felbontású cuccokat? illentve ehhez a feladathazoz elég e az 1/2gb-os modell vagy érdemes rárepülni a 4gb-ra?
-
hunaqua
addikt
Köszi,tehát akkor max. kevés lesz,de tönkre nem tudja tenni.
-
hunaqua
addikt
Van nekem egy ORICO elosztom aminek van 5 USB portja is (40W, 5V/8A). Erről mehet az Rpi 4 ?
-
Zsombe
senior tag
Pi-n az alábbit írja az nslookup parancsra:
Server: 127.0.0.1
Address: 127.0.0.1#53Non-authoritative answer:
Name: google.hu
Address: 172.217.169.195
Address: 2a00:1450:4017:801::2003iMac-en pedig az alábbit (itt most ki is vettem DNS kiszolgálók közül a Pi-t, mert akkor nincs net):
Server: 1.1.1.1
Address: 1.1.1.1#53Non-authoritative answer:
Address: 172.217.169.131Mac-en átjáró: 192.168.0.1 (router ip-je)
-
AXisBOLD
addikt
válasz
PistiSan #35183 üzenetére
Nem gondolom, hogy direkt így akarták. Szerintem csak apró tervezési hiba, pár tized milliméterrel lehet valami nagyobb vagy kisebb, de ezt most csak így ránézésről...
Egyébként csak elsőre volt ijesztő, annyira nem vészes, íme:(#35184) Fecogame: én is agyaltam, hogy melyik legyen. Végül az döntött, hogy az egész Pi koncepciót a passzív hűtés miatt - is - kezdtem, így lett csak borda, de a 62 fok is bőven jó! Teljes terhelés alatt szerintem ez is hasonlókat produkálna.
Más.
Közvéleményt kutatnék, mivel nem igazán értek a villamossághoz.
Gyári, illetve dedikált Pi tápegységet nem vettem, két Huawei töltővel használtam eddig a Pi-ket (Pi B+ / Pi 4B), hiba nélkül ment minden kombináció.
A kérdés, hogy melyik a jobb hosszabb távon a Pi 4-nek? -
válasz
AXisBOLD #35182 üzenetére
Én azt tapasztaltam, hogy a dupla ventis verziót teljesen felesleges volt megvenni, bekötetlen ventik mellett is 62 fok volt a maximum, amit el tudtam érni másfél órás teljes terhelés után. A passzív verziónak nagyobb a bordája (így jobban leadja a hőt), plusz olcsóbb is.
Ha most vennék, biztosan a teljesen passzívat venném.
-
AXisBOLD
addikt
válasz
PistiSan #35138 üzenetére
Szia,
pár nap használat után:
- könnyű volt felrakni
- a hőpadok kicsit vastagabbak, emiatt középen felül a felső borda, összecsavarozva kicsit meghajlította a lapot, de egyelőre nem szedtem szét, jó a kontakt, tökéletesen átveszi a proci+ram hőjét
- alapon 50 fok, terhelve (Raspbian grafikus felület + Kodi film + Transmission a háttérben) ~54 fok volt eddig a max
Egyébként meg sokkal pofásabb így a Pi(#35176) LLKobe
Én egy sima 2.000 forintos noname kábelt vettem hozzá. 4K 30fps átmegy rajta, sajnos összehasonlítási alapom nincs.
A 60fps-t parancssorból állítanád be? Milyen felülethez használnád? -
LLKobe
veterán
Üdv!
Ti milyen micro HDMI - HDMI átalakítót használtok PI4-hez, amin átmegy a 4K 60fps?
Málna PC-nél nem látok ilyet, az rpiboltba meg 7k-ért vesztegetnek egy 2m-es kábeltEZ vajon jó lehet? Bár igazából egy átalakító is elég lenne, mert kábelem már van...
-
-
Zsombe
senior tag
Fix IP-je van a Pi-nek, router osztja, de MAC cím alapján a Pi-hez van társítva a fix IP.
Pi-Hole-hoz csatlakoztatott gépre gondolsz? Ott igazából csak a DNS-t változtattam a Pi címére, múlt héten így még működött, aztán pár napja már nem.
Latitude: igen olvastam, de korábban sem a Pi volt a DHCP szerver és mégis működött a PiHole.
-
-
Latitude
aktív tag
válasz
Zsombe #35169 üzenetére
Szia,
Én csak most szeretnék pi-hole-t telepíteni, ezért csak tippelek, hogy mi lehet a baj...
Ezt már olvastad?:
https://discourse.pi-hole.net/t/no-internet-access/12987/7Üdv
-
Latitude
aktív tag
-
AeSDé Team
őstag
válasz
AeSDé Team #35155 üzenetére
Válasz itt: [Raspberry Pi 4 touchscreen misbehaving when using a secondary monitor]
Remélem valakinek majd egyszer segít -
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Múlt héten beállítottam a pi-hole-t egy RPi 3 b+-on. Minden jól is működött, az első újraindításig. System restart óta valamiért nem akar működni és bármilyen eszközzel csatlakozzak rá, sajnos elérhetetlen a net.
Ami a fura, hogy a pi-hole aktív, az admin panel továbbra is elérhető és az echo ">stats" | nc localhost 4711 parancsra az alábbit írja:
domains_being_blocked 3127564
dns_queries_today 2117
ads_blocked_today 4
ads_percentage_today 0.188947
unique_domains 51
queries_forwarded 1187
queries_cached 926
clients_ever_seen 1
unique_clients 1
dns_queries_all_types 2117
reply_NODATA 19
reply_NXDOMAIN 2
reply_CNAME 19
reply_IP 66
privacy_level 0
status enabled
---EOM---Vajon mi lehet a gond? Restart óta és előtte sem változtattam semmit a beállításokon és nagyon idegesít.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
AXisBOLD #35159 üzenetére
a Kodi 18.4 a jó, mert ez a verzió már hardweres dekódolást végez.
Ha szaggat akkor meg kell nézni mennyi a video memóriára dedikált rész , nekem 512 MB , futja a 4 gigából.full screenes video lejátszáskor nyomj egy "o" betűt,kapsz egy online statisztikát. Keress vissza a topickban, ezt már kitárgyaltuk.
-
AXisBOLD
addikt
válasz
zsolt_64 #35143 üzenetére
hi,
Kodi 18.4
(#35145) akos86: köszi, ma pont meg is jött, felpattintottam, szépen hajlítja a lapot... remélem nem lesz gond belőle.
Illetve Te is csak 2 db hőpadot kaptál hozzá? CPU és RAM kapott, de az Ethernet és USB chip nem. Mondjuk ezek csupaszon tapintásra kevésbé melegedtek, de remélem nem sütik meg magukat, ha így szépen be vannak zárva ebbe a házba, de közvetlen nem érintkeznek a bordával.(#35145) akos86: köszi, eddig nekem sincs vele problémám.
(#35147) zsolt_64: thx, akkor az előző tesztben ezt túlreagálták, nincs jelentős jelerősség csökkenés, ha jól értelmeztem.
Más: az hogy se a Kodi, se a Raspbian nem fut tökéletesen simán lehet a gyenge optimalizáció miatt? Raspbian grafikus felülete most ki van kapcsolva. Illetve Transmission fut még a háttérben. 4GB-os a Pi.
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok!
A legutolsó frissítés óta nekem nem teljes képernyőben jeleneik meg a kép a monitoron.
Mit kell átállítani, hogy újra teljes képernyős mód legyen? ( kb. 1cm keret van körbe )
PI4 -
AeSDé Team
őstag
válasz
AeSDé Team #35155 üzenetére
Azóta készítettem egy rövid felvételt a problémáról: [link]
-
AeSDé Team
őstag
[Raspberry Pi 4 - legfrissebb raspbian]
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre, remélem itt már látott valaki ilyesmitA Pi 4-et választottuk egy projekthez, amiben szükség lenne arra, hogy az eredeti Raspberry Pi 7 colos kijelző mellett egy másik monitoron is információt jelenítsünk meg.
Az említett kijelző afféle érintőgombos vezérlő felületként funkcionál, a másodlagos, HDMI-n csatlakoztatott monitor pedig csak megjelenítési célra lesz használva.A probléma ott kezdődik, hogy valamiért a Raspberry Pi 4 úgy kezeli az érintő kijelzőt, hogy annak a területét rávetíti a teljes megjelenítendő "vászonra".
Azaz ha a kijelző jobb oldalát tapizom, akkor már a másodlagos monitoron kattintgat a kurzor. Ez ilyen formában használhatatlan, van valakinek ötlete hogy hogyan lehetne megoldani a problémát?
-
Latitude
aktív tag
válasz
Fecogame #35149 üzenetére
Sajnos elég kezdő vagyok ,ezért több problémával is meg kellett küzdenem. Pl. olyan apróságokra rájönni, hogy php7.3-at kell/tudok Buster alá telepíteni. Nincs libav-tools Buster alá. Illetve az apache2 sem akart elindulni, de az meg azért volt, mert ngnix futott (Cigam kolléga leírása alapján telepítettem korábban, és a háttérbe futott). Szerintem a problémát az okozhatja, hogy a mappák és az file-ok jogusltságát nem állíthattam be jól, mert miután a WebGui elindul azt írja, hogy: unable to start rTorrent, illetve hogy unable to read .rtorrent.rc. Ugyan is egy előre megformázott HDD-t használok, ahol a korábban OSMC alatt használt mappákra hivatkozok, és erre mentettem a korábban említett .rtorren.rc filet.
Szóval egy nagy katyvasz most az egész. Szerintem fogom és letörlök róla mindent, lehet újra megformázom, hogy a jogosultságok tuti jók legyenek. -
válasz
zsolt_64 #35147 üzenetére
Ott valami nem stimmelt a méréssel vagy az eszközzel.
ch1 (2412MHz) -43,2dB
ch6 (2437MHz) -75,4dB
ch8 (2447MHz) ---
ch11(2462MHz) ---
Hihetetlennek tűnik, hogy 2,412GHz-en még tökéletes a vétel pár MHz-el odébb (2,446GHz) meg már nincs vétel. Értem én hogy árnyékol, de nem ennyire. Vagy nem figyeltem anyagismeret órán, és 2,42GHz körül megváltozik a szerkezete, és nagy mértékben kezdi el elnyelni/visszaverni a sugárzást? -
zsolt_64
senior tag
-
válasz
huberpe #35142 üzenetére
Vagy a hdmi/toslink átalakítóval, vagy egy külső hangkártyával.
-
Latitude
aktív tag
Rpi4 Buster alá szerettem volna rTorrentet feltenni az alábbi leírás szerint:
https://terminal28.com/how-to-install-and-configure-rutorrent-rtorrent-debian-9-stretch/Nagyjábol sejtem, hogy mi az oka ami miatt nem sikerült. Van esetleg már valaki akinek sikerült rá varázsolnia? Nekem a fenti leírás alapján Strech alatt jól ment.
Nem tud valaki a fenti leíráshoz hasonlót Buster-re?Patice: köszönöm, már megoldódott, csak a win makacskodott
-
huberpe
aktív tag
sziasztok!
van arra lehetőség, hogy valahogy optikai kimenetet varázsoljak egy pi4-re?
-
PistiSan
addikt
válasz
AXisBOLD #35137 üzenetére
Köszönöm a linket, ha megjött és ki próbáltad mindenképpen várom a visszajelzésedet, egy ilyesmi házra írták ha jól emlékszem, hogy kicsit meg hajtotta a pi-t.
Más termékfotón 3 hővezető öntapadós lapot láttam, itt a képek alapján 2 van. Kíváncsi vagyok a csomagban mennyi lesz. -
PistiSan
addikt
válasz
AXisBOLD #35135 üzenetére
A teszt szerint én is azt látom a legjobb döntésnek, te honnan rendelted? Linkelhetnéd a konkrét terméket/eladót ha ebay/ali ilyesmiről jön. Nekem nem sürgős a vásárlás, de ha van egy megbízható termék én is azt rendelném meg ha jók lesznek a tapasztalataid.
Mondjuk ezek teljes terhelés alatt mért tesztek, nekem az idő nagy részében kis terhelés alatt megy a pi. -
Itt egy egészen átfogó teszt a különböző Raspberry Pi4 hűtésekről, grafikonokkal
-
Davebowman
senior tag
Sziasztok, van valakinek leírása (linkje) hogyan lehet az rpi-t RETRO rádio adóként beüzemelni, hogy egy kis Bluetooth speakerrel (JBL GO) a lakáson belül (max 5 méter) bármikor hallgathassam? Dietpi-t használok, serverként, ssh-val.
-
Patice
nagyúr
válasz
Latitude #35131 üzenetére
Win10-ben a SMB 1 le lett nemrég tiltva, ill. tallózással sem igazán lehet megtalálni az otthoni szervereket.
A megoldás egyszerű, a szerver IP címét kell megadni a hálózati mappa fölcsatolásakor.
Ha a Pi-nek még nem lenne fix IP címe, akkor szerintem a legproblémamentesebb a routerben adni neki egyet. -
Latitude
aktív tag
Sziasztok,
Tudna valaki linkelni egy leírást, hogy windows alatt hogyan tudom megtalálni a nfs-el illetve sambával megosztott mappákat. A megosztást a rpi4 végzi a hozzá kapcsolt usb-s hdd-ről Cigam leírása alapján. Tudom, hogy noob a kérdés, de valamiért csak a telefonom látja a mappákat notebook-ok nem. Köszönöm a segítséget. (a leírás szerint létrehoztam egy felhasználót és egy jelszót, hogy csak ennek ismeretében lehessen a mappákat elérni) -
Latitude
aktív tag
válasz
Nerazim #35127 üzenetére
Szia,
A Rpi Zero W-nél a "W" a wireless-t jelenti, vagy is a hálózatra csatlakoztathatóság módját.
Itt egy jó kis leírás, ezt érdemes olvasgatni:
https://logout.hu/cikk/raspberry_pi_zero_media_center_8_bol/miert_is.html -
Nerazim
őstag
Üdv!
Kallódik egy Rpi Zero W. Valamire szeretném befogni, elsősorban CE/LE -re gondoltam, de kelleni fog hozzá net is. Hogy tudok legegyszerűbben netet adni neki? -
PistiSan
addikt
válasz
olladam #35119 üzenetére
Firmware frissítés fel települ ha fel rakod hozzá a csomagot amit írnak, nekem kb 1 hónapja van meg a PI4, minden féle hűtés nélkül megy egyenlőre (talán egy passzívhűtésű egybe házat veszek majd hozzá később), gyári házat vettem hozzá a rendeléskor, de a tetejét le vettem, így sokkal hűvösebb az egész. 0/24-ben megy, házi szervernek használom.
Nekem korábban egy Pi1-es B modellem volt, ott nagyon sok minden szűk keresztmetszet volt már, a PI4 nálam a valódi USB3 és a Gigabites hálózat miatt nyert, az előző modellek mind egy közös buszon osztoztak ezeken az erőforrásokon. -
zsolt_64
senior tag
válasz
olladam #35119 üzenetére
pi4 melletti érvek:
usb3 kb. 3 szor gyorsabb adatkapcsolat a merevlemezzel/ssdvel . (webszervert azért ne futtassunk SD kártyáról)
Valódi 1 GB hálózati kapcsolat.
Memória akár 4 GB
A passzív hűtés megoldott (keress rá: "egybeborda").
Simán elüzemel sok-sok évig...A frissítések feltelepülnek...
-
olladam
csendes tag
Sziasztok!
Tervezek venni egy Raspberry Pi-t és gondolkozok a 3B+ és 4-es között.
Terveim közt van, hogy egy kisebb webszervert futtatok rajta, ami ugye ram igényes, de mivel állandóan menne ezért félek hogy a 4-es a melegedése miatt hamar kidöglik.
Kérdésem az lenne hogy melyiket lenne célszerűbb venni?Láttam hogy van egy újabb firmware ami a Via Labs VL805 USB controller frissítéssel, ami csökkenti a hőt 3-5 fokkal. Az újabb raspberry 4-eseket már eleve ezzel adják vagy mindenképp nekem kell ezt feltennem?
Egy passzív hűtést is vennék rá.A válaszokat előre is köszönöm.
-
Már a külső ssd-s rendszer fut, lenne 2 kérdésem:
1. Mennyivel lenne gyorsabb egy x850 board-al mint ezzel a külső usb-s "dobozzal"?
2. rejtett wifi hálóhoz, h csatlakozom?
Egyébként tök faja ez a kis gép, nagyon tetszik
köszi -
sztanozs
veterán
Ha átmegy annyi adat a hálózaton és a TV natívan ismeri a formátumot, akkor igen.
-
htc07
addikt
válasz
intuicio #35111 üzenetére
headless raspbian mehet, a rádiós szoftvert meg hirtelen amit találtam, az ezen az oldalon [link] található python fájlt kicsit megszerkeszted, és menni fog, ha követed az ottani utasításokat.
szerk. úgy látom, azért rengeteg program van erre, ha mégsem válik be, pl. itt egy docker containeres, ha azt preferálnád: [link]
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Remélem jó topikban járok. Van itt valaki aki Pi3-at használ DLNA médiaszervernek?
-
intuicio
aktív tag
Sziasztok
Már tettem fel egy kérdést amire kaptam is választ [#35090] de tovább görgetném a kérdéssort
Tehát vettem egy ilyet: [FM Transmitter] és ezt tenném rá egy RPi-3 ra.
A kérdésem, hogy milyen oprendszert kell rátennem, az SD kártyára, és milyen parancsot kell megadnom majd neki, hogy egy adott url linken egy adott internet rádiót nyisson meg, ahogy bekapcsolom a készüléket.
Nagyon köszönöm! -
Az miért van, h sudo su parancsra jelszó nélkül kapok root terminált? root-ként kiadott passwd parancs (passwd root-ot is próbáltam) majd jelszó megadása után is ugyanígy belép jelszó nélkül
-
tothmc
újonc
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, mivel 1 hónapja van Raspberrym így elég noob vagyok még a témában.
Szóval sikerült frissítés közben leállnia a Raspberry 4-nek, utánna SSH-n keresztül nem reagált, nem is bootol.
Feltételezem az SD kártyán sérült a boot.
Lehetséges win10 alatt, valahogy helyreállítani a bootot? Vagy fel kellene rakni egy linuxot PC-re, hogy egyáltalán lássam a SD-kártyja fájljait és kézzel átmásolni egy frissen telepített SD kártyáról
Előre is köszönöm a segítséget! -
zsolt_64
senior tag
válasz
body007 #35096 üzenetére
Pi 3 model B+ esetében simán kiírod balenaEtcherrel a Buster-t.
Ahogy a hivatalos leírásban van.
Működni fog, egyedüli kockázat maga a külső usb meghajtó, nem mindegyik kompatibilis.
Nálam pont egy usb3-as működött, habár a pi3-on csak usb2 van.
Első induláskor a Buster "kiterjeszkedik" a meghajtó teljes területére.
SD kártya slot legyen üres.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Steam Deck
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen házat vegyek?
- 3D nyomtatás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- Apple iMAC 24" M3 8/256 Green
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest