- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xperia 1 VII csereprogramot hirdetett a Sony
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Kutya_68
csendes tag
válasz
Throme #45818 üzenetére
Utazás szép dolog. Mászkálás idegen városokban... Szeretem.
Nos, meglátásom szerint, mint ammmatőr: cipeljen akinek két anyja van.
D3300, Nikon 18-200 (tízből 8 célba talál, mi kell több). F8, oszt hajrá. Alá az FX-nek megfelelő kompakt (Panasonic LX-5, eqv. 24-ről indul, valami 2.8-ról tán). Ez a legkönnyebb cucc. Derítésre SB-400. Célnak, turistázni megteszi. Ha nagyon portrézni kell az asszonyt, 1.8/85G (bár ez most már nem játszik, kellett az ára.
Plusz a zsákban FM2 egy Voigtlander 40-sel...Fél komolyam: Sigma 17-70, Nikon 70-300 VR (jó, tudom, a tamron a végén jobb, de nem fogom lecserélni).
Ja, meg valami Sigma 10-20.Ha komolyra veszem, FX váz, 2.8/24-70, Sigma 12-24, Nikon 4/70-200 VR. Portré: Sigma 1.4/85 Art.
De ritkán veszem komolyra sajnos.
-
Kutya_68
csendes tag
válasz
Throme #45818 üzenetére
Lehet ezen vitatkozni, de minek? Mindenki azt használja, amit akar, ha nem hisz azoknak, akik már végigjárták az utat. Oda-vissza. Nem csak fix obikkal lehet fotózni. Maximum, ha valaki a rajzolatra, vagy a fényerőre játszik. Isten éltesse őket.
Van fix obim, portréra vagy művészkedésre (kac-kac) használom őket.
Gyakorlati szempontból egy széles zoom- middlezoom- telezoom hármast tartok normálisnak egy amatőr számára.
Mint én is vagyok.
Osztán jöhet a makró objektív, portré objektív.
Csak pénz legyen rá. (Momentán itt a probléma... ) -
helixP
nagyúr
válasz
Throme #45652 üzenetére
Az árérzékenységhez csak ezt tudom hozzátenni
(V.ö.)
AF-S / AF-P különbség meg szerintem is inkább csak a fókusz sebesség/megbízhatóság/hangerőben van.18-105 -ben igazad van, vettem olcsón egy régit, és az csak az egyik, hogy nyúlik minden gumija, a másik amit mondasz, hogy 18mm-ről rendszeresen elmászik 20-22-ig vállon / nyakban.
-
helixP
nagyúr
válasz
Throme #45650 üzenetére
Egyetértek, és az a szép, hogy ezt megideologizálják azzal, hogy "véletlenül nem lehet megnyomni a VR gombot". Tegye fel a kezét, akivel ez folyamatosan előfordult...
VC-t csak kapcsolószemszögből tartod jobb választásnak, vagy képminőségben is?A léptetőmotor miatt nagyon-nagyon jó lett a fókusz (sebesség, zajtalanság), VC ebben is felveszi a versenyt? (Csak Di LD-m volt, az meg nem egy kategória)
-
randras_83
addikt
válasz
Throme #45598 üzenetére
Igen, lehet, hogy adott fényben kijön az AA hiánya és emiatt részletesebb a kép, de valahogy az FX akkor is sokkal jobb tud lenni, de tény, hogy nem mindegy mi hogy van megvilágítva, szürke szór fos fényben a D750is simán lágyul, hiába rakom fel a 70-200 VR I-et, vagy a 85-öst, akkor sem azt kapom vissza amit szeretnék, egyszerűen nem jön ki a mikrokontraszt, igazából azt kell eldönteni, hogy mit akar fotózni, és ahhoz megvenni a megfelelőt. Én szerettem a D3200-at és a D5300-at is.
és abban is igazad van, hogy mekkorában nézzük a dolgot, illetve ki mennyire pixelbuzul
(#45612) csatacsita: a VR-es FX verzió azért jó kis obi, DX-en meg lehet vele játszani, nyilván egy 150-600 jobb, de jóval drágább is. Volt N70-300 VR, használtam 5300-on és 750-en is.
(#45608) szacsa82: ezt azért megnézem majd közelebbről.
-
Byk01
őstag
válasz
Throme #45578 üzenetére
Egyrészt a stabi nélküli olcsóbb, és képminőségben jobb, ha kifogtad azt a jót. Másrészt, a felhasználási területként jellemzően emberek fotózása szerepelt. Ebben a gyújtótávolság tartományban hamarabb fog bemozdulni az alany, mint hogy ne tudd kitartani stabi nélkül a gépet. Szóval ezt a fényerő nyereséget nem hozza vissza a stabi.
-
válasz
Throme #45556 üzenetére
Szerintem az én gépem az alsó kategóriás PC (lásd "Cuccok" a profilnál) - de ha meg már RAW-val cseszekedsz, akkor némi türelem úgyis borítékolható elvárás. Ha odáig eljutsz, hogy nekiállsz pl. Lightroomban szőrözgetni, akkor pluszminusz pár másodperc ide vagy oda tényleg nem fog falhoz csapni.
(Szerk.: főleg nem kezdőként, amikor úgysem határidőre kell feldolgoznod 4578645734 képet... érted, nem áll ott a feje fölött a megrendelő ostorral, hogy baszki most, Most, MOST.)
-
válasz
Throme #45516 üzenetére
Nekem kéne megoldani, ha hardver baja van (szoktam fényképezőgépet javítani, csak Nikon tükrös még nem volt). Nyilván hivatalos szerviz lenne belőle,ha lenne pénz erre
Nem pontatlan az AF, hanem egyáltalán nincs.
A kérdés lényege az volt, hogy kinek volt már D90 AF hibája, s ha esetleg valaki tudja, mi okozta, az leírhatná, mit cserélt/cseréltetett.
-
updog
őstag
válasz
Throme #45471 üzenetére
Egyetértek, hogy egy ilyen jellegű probléma is lehet zavaró. Én is láttam egy nagy szöszt a D7200 keresőjében, eléggé elvitte a tekintetemet. Szerencsére nekem ki tudták szedni. De persze túlzásokba sem kell esni emiatt, valahogy én is beleraktam ~10.000 expot mielőtt kipucolták onnan
Ha már senkinek se lesz tükrös gépe, akkor majd egymillióból egy usert az EVF pixelhibái fognak zavarni, sose lesz ez jó
Szerintem lassan túlléphetünk a dolgon.
-
hemaka
nagyúr
válasz
Throme #45464 üzenetére
Szerintem itt is megoldhato lett volna az, de mar maga a hozzaallas is kopedelem volt, akkor mondtam hogy na itt a nagy hires 3(?) ev garancia, csak kitorolhetem vele...
kulfoldi cuccot meg nem kellett, de elobb kernek egy arat a szerviztol, mert ha csak par ezres tetel, akkor nem kuldozgetem, minek. -
hemaka
nagyúr
válasz
Throme #45462 üzenetére
Nekem anno az Oly EM10mk2-ben az evf-ben volt egy pixel hibam, eleg idegesito helyen, de elhajtottak a f*szba.
Ennek mar jo par eve, de azota nem veszek elektronikai cuccokat, csak is kulfoldrol.
Ha meg javittatni kell esetleg, inkabb kiperkalom a penzt, meg ugy is olcsobbra jovok ki, mintha kifizetnem az itthoni bohockodast. -
Sleek
senior tag
válasz
Throme #45457 üzenetére
Minden hobby bukással jár
Pl fél millás bringát is kb 250ezerért tudnám eladni hiába nem rég toltam ki a boltból.
Szép a 3 év garancia , de pontosan mire is adják ?
Mert sajnos ahogy tapasztalom , sok esetben csak kibúvót keresnek. Amúgy a fórumtárs jól írta . Erőteljesen gondolkodom a külföldi melón. -
itouchfan
senior tag
válasz
Throme #45422 üzenetére
Igen, amúgy távkioldóval. Mindegy, megkérdezem szervizben, hogy ez mi, de működni látszik a cucc amúgy.
Lehet, hogy ezeket a 3rd Party dolgokat el kéne felejteni, de Nikon vonalon nincs alternatíva, ami fényerős is viszonylag (17-55/2,8 és a 16-80/2,8-4) nekem túl drága.
16-85/3,5-5,6-ról mi a véleményetek utazósnak? Túl régi, ugye?
-
torzo
őstag
válasz
Throme #45335 üzenetére
Rokonod neked a Nikon, hogy ilyen érzékenyen reagálsz?
Nem köpködtem, nekem is volt. D3000, D600, D7100, D800. D 600-at mondjam? D 7100 is ismerős, nem?
A kiváló d800-ból kettőt is birtokoltam. Mindkettőről jött le a gumi. És voltak cápák is. És batár volt és baromi zajos a zárszerkezete. És az ergonómiájuk olyan, amilyen. Ettől még kiválóak voltak, hatalmas tartalék alulról, óriási dinamikatartomány, brutál felbontás stb.
Nem átkozom, nem rossz emlék, de nem ügyelnek eléggé ezekre a részletekre. -
válasz
Throme #45281 üzenetére
A legtöbb esetben a kiterjesztett garit lehet a gyártótól venni a bolton keresztül, ahol a cuccot veszem... de ha nem, akkor olyan garit, ami biztosítón keresztül megy, de márkaszervízben lesz javítva.
Ilyen volt pl. a Surface Bookommal. Gari idő után behalt, de a kiterjesztettel a MS-nál volt javítva.Szerintem megéri, mert ha már valaki pl. 1000-1500 euró felett vesz gépet, akkor 100 eurót a garira kifizetni egy megoldható dolog. Én olcsóbb gépre is vennék extra garit.
-
Viperator
őstag
válasz
Throme #45278 üzenetére
A kitejresztett garit valamilyen biztosító ad. Nekem is így volt a mosógéppel, 5 éves garival (kiterjesztett), 4 és fél éves volt a mosógép, amikor negyedjére romlott el (háromszor volt javítva garanciálisan), nem javítás lett belőle, hanem pénzt adtak, hogy vegyek újat (a régit leadni). És így is lett.
-
marcitp
őstag
válasz
Throme #45260 üzenetére
Sajnos egyetértek.
De amúgy meg szerencsére tartósak a Nikon cuccok, legalábbis ez a tapasztalat, addig jó, míg nincs baja.1) A szervíz olyan, amilyen. Nem hiányzik, hogy vigyék a csehekhez, ez nonszensz, hogy itthon nincs a DX vonalra szervíz. De sok negatívot lehet olvasni az FX és objektív javítás hozzáállásra is.
2) Elviszed a neten keringő pár "sztármaszekhoz", aki amiatt, hogy ilyen gyenge a márkaszervíz, dugig van melóval.Egy ilyen névnek azért a háttérrel is jobban kellene foglalkoznia.
-
Mirman
őstag
válasz
Throme #45215 üzenetére
Ez most nem olyan szerintem . A piac roham tempóban mozdul a MILC felé és ha ott nem lesznek jelentősen jelen azért az eléggé fucked.
De jelen pillanatban azért az látszik hogy teljesen komolyan veszik ezt a piacot . 2020 végéig 20+ objektív nem tűnik rossznak és emelett teljes visszafelé kompatibilitás adapterrel.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Throme #44971 üzenetére
Azért nem vágod mert nincs ilyen 1/3 - 2/3 szabály. A fókuszpont elé eső mélységélességi tartomány kisebb mint a mögé eső, de ez korántsem valami rögzített arányú dolog.
Akit mélyebben érdekel a dolog matematikai része annak Roboter nagyszerű fotóelméleti cikksorozatát ajánlom a "konkurencia" oldalon: https://www.pixinfo.com/cikkek/fotoelmelet-optika-4/ -
szacsa82
tag
válasz
Throme #44865 üzenetére
Kicsit árnyaltabb, a körülmények ezt tették lehetővé: épp ma érkezett egy látogató Magyrországról, így megkértem, hogy hozzon egyet. Új állapotú, használt megbízható boltból, rendesen ki lett próbálva... így azért az új ár 60%-át kellett csak kifizetni. A másikat hazaküldöm vele, ott majd bevizsgálják, utána eldöntjük, mit teszünk vele, ha normál állapotba hozható, akkor kb ugyanannyit fog érni, mint az, amelyiket használtan vettem, és majd az egyiket eladhatom, ha pedig nem, akkor mindenképp másikat kellett vennem. Ha most ezt nem lépem meg, akkor hónapokig Sigma 17-50 nélkül maradok, azt pedig nem bírom ki...
-
szacsa82
tag
válasz
Throme #44857 üzenetére
Tudom ajánlani a Sigma 17-50t, szerintem ahogy mondod, kiváltja a kitobit és a 35mm fixet is. 👌Nálam még a 50mm fixet is szinte teljesen. 95%ban van a vázon, ill. volt mielőtt elromlott (ld feljebb). De annyira kétségbe estem, hogy már úton is van egy ugyanolyan felém... Anélkül már nem is fotóznék... 😕😬
-
gaben22
senior tag
válasz
Throme #44857 üzenetére
Nekem meg háromszor ennyi izom (igazából a nullát szorozhatnám végtelennel, akkor is nulla lenne
) kéne, hogy a 2 objektívet, amiket városnézéshez szoktam vinni, tudjam cipelni, fotóstáskámba is csak nehezen fér el (kéne már egy nagyobb) úgyhogy én általában eldöntöm aznap embereket fényképezek vagy épületeket és aszerint pakolok. Nem jó koncepció, de gyenge vagyok
. Legutóbbi utazáskor haverom az ilófaszával mérte mennyit baktattunk naponta és 4 hét átlagában napi 15 km volt a fejadag
-
szacsa82
tag
válasz
Throme #44819 üzenetére
"bár az elmúlt napokban sokan használták a cuccomat".....
háááát......
Nőt, fényképezőt nem adunk kölcsön senkinek
Igazad van, de tudod fotószakkört tartok egy perui ingyenes iskolában, és csak a saját cuccommal tudom ezt megtenni, sajnos ezt a rizikót már jó rég és tudatosan bevállaltam. Szerencsére 3 év alatt ez az első igazán fájdalmas károm.
Köszi a tippeket, még tegnap visszaállítottam mindent gyárira, kapcsolgattam minden kapcsolót és 4 másik obival is végigpróbálgattam minden fókusztávot, és kb 3 rekeszértéken. Még másik váz nem volt kéznél, és itt az Andokban kevés a szaküzlet…
A stabi gomb meghibásodása is lehet gond szerinted? -
PuMbA
titán
válasz
Throme #44434 üzenetére
"Tükrösnél foglalkozni kell a beállításokkal , és a képekhez is hozzá kell kicsit nyúlni."
Igaz, bár az újabb gépeknél, ahol már gyorsabb processzorok vannak egyre több a JPEG feldolgozás, jobb a zajszűrés stb.
Neki emiatt jobban passzolt volna egy vadi új gép a legújabb processzorral (EXPEED 5). Vagy Canon-nál például az M50 ugyanazt a Digic 8 processzort használja, mint a jóval drágább drága EOS R és elég észrevehető JPEG-eken az élesítés, színturbózás és árnyék kiemelés, amit még testre is lehet szabni. Illetve a telefon is opció marad, ha nem akar kicsit sem foglalkozni a dologgal.
-
gaben22
senior tag
válasz
Throme #44128 üzenetére
Nem tudom ki ez a faszi én meg nem vagyok pro játékos, de szerintem hülyeségeket beszél. Nikon F-mountok "Flange focal distance-e" 46.50 mm, mindegy, hogy APS-C vagy FF, tehát nem fog neked az objektív távolabbról/közelebbről "vetítgetni". Szerintem itt dől meg a faszi okoskodása. Másik pedig, hogy a szenzorokban az érzékelők száma kevesebb/több illetve kisebb/nagyobb területen oszlik el, ami megint csak módosító tényező.
A faszi logikájával DX objektívnek jobb képet kéne adnia FF érzékelőn.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Throme #44121 üzenetére
Azert irtem, hogy zarojelben jegyzem meg, mert ez az en egyeni preferenciam. Nekem az tetszik. A tekergetok, a statusz LCD, a fogasa, ilyesmi. De szerintem ezt nem kell megmagyarazni, az tetszik,es kesz.
(Mondjuk ha a makrozas szempont lenne, akkor kell a kihajthato kijelzo, szoval...) -
válasz
Throme #44107 üzenetére
Mossák - csak nem mindegy, hogy hogyan.
Az 55-300at nem láttam, de az első 55-200VR-ral pár esküvői portrét igen - eléggé "bizi" az a buké. Ha nem full homogén a háttér, én tuti, hogy előbb mennék ilyesmire egy 85G-vel akár kettőnyolcon, mint kittelével tökig nyitva. (Egyébként árban sem megugorhatatlan a difi a kettő között...)
(AF sebesség meg portrénál hótmindegy...
)
-
Shingen
addikt
válasz
Throme #43979 üzenetére
Az UV szűrőt ha védelem miatt akarod, akkor fórumokat megtöltő kérdésbe csöppentél
Igen az egyik ez lenne, illetve melyik az a szűrő ami a felületi tükröződés ellen jó?
Víz tükröződések, illetve üvegen a vaku tükröződése.......
Gondolom a CPL cirkulációs szűrő lenne erre megfelelő? -
legless
újonc
válasz
Throme #43971 üzenetére
Köszi Acula M.D., anaqer, Viperator és Throme!
"Itt a lencse lesz a ludas."
"MiIyen obid van?"
Itt mire gondolsz? Nikkor AF-S DX 18-140mm 1:3.5-5.6 G ED VR obi van hozzá. Automata és VR funkció bekapcsolva.
Lehet hogy az obi a gond?"Ha jpg-r használsz a váz beállításokban, ott az élesség alacsony értéken van gyárilag, bár nem lágyságra panaszkodtál..."
JPEG finom van a Képminőség menüben beállítva.
Csináltam nappal, jó fényviszonyoknál, rövid záridővel képeket, de nem voltam elégedett a végeredménnyel. A kép témája, a lényege nem elég éles, a háttér elmosódottsága pedig nem esztétikus. A tesztek szerint szépen mossa a hátteret, de nekem valahogy mégsem tetszik.
Amint tudok töltök majd föl képet. Ide csak kisebbet(5MB) lehet... Ti hogy szoktátok?
-
válasz
Throme #43944 üzenetére
Tényleg? Elhiszem, nem volt a kezemben K-1.
Mondjuk ha jobban belegondolok... tényleg problémásabb lehet a tükrös IBIS, már csak fizikailag is. Vázban a mozgásérzékelő, vázban korrigál - aztán persze minél hosszabb a lencse, annál nagyobb a bizonytalansági tényező, hogy az erőkar vége felé lévő lencsetagok most pontosan hogyan is lengenek be.
Oké, ebbe eddig nem gondoltam bele ennyire, de lehet valami abban, amit mondasz...
-
rekid
addikt
válasz
Throme #43883 üzenetére
Ez így nem igaz az viszont igaz, hogy még sohasem készítettem a gépemmel képet autoban. (Amikor eldöntöttem, hogy nem kevés pénzt lapátolok ebbe a "hobbiba" akkor elvárás volt magam felé, hogy cserébe megtanulom tudatosan használni és nem használom full autoban. Ezt azóta tartom is. )
Amúgy az M mód is megsúgja az auto szerint helyesnek vélt beállításokat. De ez a titok mert a használati utasításban van leírva.
-
szacsa82
tag
válasz
Throme #43828 üzenetére
Szerintem egyébként a Polgári TVkönyv rendelkezik ilyen esetekre, és a vevőt védi jobban.
De ezeket a hercehurcákat elkerülendő én eladáskor nyíltan megmondom, hogy 3 napon belül visszaveszem a cuccot, ha bármi probléma felmerül, ami kipróbáláskor nem jelentkezett. Ennél többet használt cuccnál szerintem nem érdemes elvárni, de úgy gondolom, ez lenne a tisztességes minden eladótól.
-
p_adam
addikt
válasz
Throme #43701 üzenetére
Abból amit a rendszerről tudunk, nem az jön le, hogy APS-C-re meg olcsóságra terveztek volna egy ekkora bajonettet. Meg van egy 3 éves roadmap, de mindegyik FF objektív. Azt viszont mondták, hogy lesznek olcsóbb objektívek, és két számmal jelzett vázak, de gondolom csak a már jövőre felsoroltak lehetnek és a váz is FF csak olcsóbb (pl. nincs benne stabilizálás).
Persze kiemelhetik a tükröt az olcsóbb gépekből, de lehet drágább rakni bele egy elektronikus keresőt, új szenzort, a régi objektívek meg nem biztos, hogy teljesen kompatibilisek a másik AF rendszerrel.
Nem biztos, hogy a Canon előbb jár hogy van neki kisebb mirrorless rendszere, mert ezzel az új bajonettel meg az ő "régi" rendszerük lett valamilyen szinten elszigeteltebb, kevésbé impozáns. Bonyolult - de valami tervük biztos van
-
p_adam
addikt
válasz
Throme #43536 üzenetére
A megtakarítás inkább onnan származik, hogy addig amíg ez nincs, a DSLR-t is könnyebb eladni, ami a Sony-nak eddig se volt, csak papíron (pontosabban egy ideje SLT, de mindegy, mindig döglődő üzemmódban futott), szóval egyértelműbb volt, hogy mit kell csinálni.
Attól még, hogy van elég mélységélesség ahhoz, hogy mindkét szem éles legyen, a pontos AF ugyanúgy fontos lenne (elvileg)
-
tvamos
nagyúr
válasz
Throme #43513 üzenetére
Ez egy sztereotípia, hogy a milcnek kicsinek kell lenni?
Nem sztereotípia, hanem az én igényeim. És tudom, hogy a 150-600-zal minden nagy, de ez engem nem érdekel. A 24, meg 35mm fixekkel legyen kicsi. Az sem baj, ha bajonettet váltanak, ha úgy a jobb. Nem értem a problémázást az adapteren. -
jlaudio
tag
válasz
Throme #43488 üzenetére
Egyet értek veled, a tükrös gépek legnagyobb problémája a fókusz pontatlanság, ha ez megszünne és a meglévő obikal is lehetne használni én nagyon boldog lennék, mert a márkaváltás az elég nagy anyagi veszteség, pláne ha van egy jó pár minőségű objektived, én is kiszámoltam, hogy a saját Sigma 35 Art meg a Tokina 11-16 kb mennyiért menne el és mennyibe lenne ugyanez pl Fujira vagyis mennyivel kéne kipótolni akkor már elbizonytalanodtam, hobbi alkalmi fotósként mennyire érné meg nekem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Eredeti játékok OFF topik
- Medence topik
- BMW topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Újra instabilitásba futott a Raptor Lake generáció
- MIUI / HyperOS topik
- Milyen egeret válasszak?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Nintendo 3DS és DS topic
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! R5 3600 / RTX 2060 / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest