- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
- Mobil flották
- Huawei Watch Ultimate - dizájnultimátum
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rekid
addikt
válasz
legless #43993 üzenetére
Hát ez nekem így sima user errornak tűnik nem sokat lehet megmondani csak a képek alapján. Legalább azt kéne tudnunk hol volt a fókusz, hogy kizargassuk a fókuszálási hibát.
Az első képnél kb. max két méterre lehettél a kutyától az f4-en cropos szenzorral kb. 0,5m élességi tartományt ad a fókuszpontól számolva. A kutya mellkasa éles. Sanszos, hogy ott volt a fókuszpont. A hátérmosás APS-c szenzorral f4-el kb. ennyi. Persze az még tud segíteni ha kitekered 140-re és úgy lövöd meg de csoda nem lesz és azt ki is kell tartani. Tessék ezzel kicsit játszani, a hátteret állítsd a "tree" vagy "park"-ra: linkHozz vissza kérlek olyan képet amit:
1.
- Rekeszelőválasztás mód (A)
- ISO 100
- legtágabb rekeszen lövöd f3.5 (itt a legkevésbé éles az obi)
- 18 mm gyutáv
- tárgytáv kb. 1m
- Pontosan a tárgyra fókuszálsz (ird meg hol volt a fókusz)
- A gépet fixen rögzíted (állvány pult akármi) és önkioldóval lövöd el. (VR-t kapcsold ki az obin)2.
Mint az előző de rekeszeld le f8-ra
-
marcitp
őstag
válasz
legless #43993 üzenetére
az előző hozzászólásodra /nem mos, nem éles/
első kép 35mm f/4 ISO1000,
nem lesz "normális" mosás 35mm-en ilyen tárgytávból, az érzékenység emelése meg kissé öli a részleteket.második:
f/8 ISO1000, 1/100,
statikus témánál mehetsz lentebb a zárral, a rekesszel meg pláne - nyithatod, és jobban fog mosni.
Igaz 62mm, de VR-es az obid, sztem 1/50 vagy alatta is kitartod. De ha nyitod az objektíved, több fény is lesz: magasabb zársebet rendel hozzá a gép, vagy lentebb húzhatod az ISO-t. Vagy! ISO alapon, gyorsabb zárseb ne mozduljon be, és visszahúzod az alexpós képet.Szerintem tedd A-ba (rekeszelőválasztásba) a gépet, ha mosni akarsz akkor törekedj a teljes szenzorkitöltésre - közelről (mosás), vagy zoom-olva, ISO-t alapon (részletek!), rekeszt full nyisd (mosás), és meglátod, milyen zársebességet kínál a gép, és mit tudsz kitartani, illetve a téma mozog-e, vagyis nemkívánatos témabemozdulás (kutya) előfordulhat-e - még ha helyes is az expó és ki is tartod - akkor a zársebességet vedd alapul.
Az af-et meg akár af-c egypontos-ra, vagy af-s egypontos... megnézheted tesztábrával is, pontos-e a fókuszod, mert a képek alapján nem biztos. Fgépen visszanézve le-fel nyilakkal meg tudod jeleníteni az adott képnél hol volt az af terület. Csak azért, esetleg becsap, és a gép más af módban kitalál egy területet "magától".
Remélem, segítség volt. -
rekid
addikt
válasz
legless #43973 üzenetére
A szep hattermosas eleg relativ abban meg biztos vagyok, hogy croppon f3,5 es f5,6 gyutavtol fuggetlenul nem adja azt a hattermosast amire az ember mar azt mondja, hogy huha.
Ez egy olcso utazo kit objektiv, annyit is kell tole varni.
Persze majd a kep megmondja mi az abra. -
Throme
veterán
válasz
legless #43965 üzenetére
Szerintem is tölts fel ide képet, vagy adj linket, mert így nehéz megadni a megfelelő választ.
24MP szenzornál jobban figyelni kell a bemozdulásra. Képernyő méretben lehet jónak tűnik, de belenagyítva picit bemozdult minimálisan.
Ha jpg-r használsz a váz beállításokban, ott az élesség alacsony értéken van gyárilag, bár nem lágyságra panaszkodtál...
Ha van állványod, akkor azzal kéne tesztképet lőni, és távkioldással, késleltetéssel. Vagy nappal, jó fényviszonyoknál kicsi záridővel. Stabi használattal, és anélkül.
...és akkor még ott lehet a fókuszhiba, de kitobinál ha van is ilyen csak nagyobb eltérés fog látszódni a viszonylag nagyobb dof miatt.
szvsz persze...
(#43960) helixP: Ez nagyon gáz! Régen adtak többnyire napellenzőt. Aztán már a 18-140-hez már nem kaptam... ezek szerint trendet csinált ebből a nikon. Nem ezen kéne spórolni, nem hiszem, hogy túl nagy százaléka a gyártási költségnek a napellenző. Most nem arra gondolok, hogy külön milyen horror áron adják...az nem reális ár....
-
válasz
legless #43965 üzenetére
Szerintem mutass pár példaképet mert látatlanban tényleg nehéz bármit is mondani...
Legalábbis ezt "Maguk a képek élesek, legalábbis az élesség ott van ahova állítottam. Mégis, 100%-os nagyításnál egyszerűen mosottnak tűnik." nekem nem sikerült értelmezni. Arra gondolsz esetleg, hogy nem elég kontrasztos...?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest