- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
- Mobil flották
- Huawei Watch Ultimate - dizájnultimátum
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Throme
veterán
válasz
itouchfan #46587 üzenetére
Szerintem, ha megjelennek a 3x00/5x00 kiváltó milcek, akkor még használtan se lesz értelme tükröst venni.
Pont az alsó kategóriában a legnagyobb probléma a fókusz hiba, ami inkább fix-ekkel jön elő, de miért ne használva valaki belépőkhöz fixet, ugye?!Ha szoftveresen is tud majd a nikon üdvöskéje annyit, mint egy mai milc, akkor az is lehet, hogy veszek egyet. Ha még szenzor stabit is tesznek bele, az király lenne. Így még a fix-ek is stabilizálva lennének. A bajonett az kérdéses, majd meglátjuk. Ez a milc lehet nagyon jó és igazi versenytársa a meglévő aps-c milc-eknek, de nagyon el is lehet kúrni... Ha ezeknél is beindul a rókabőr nyúzás, mint a tükrösöknél, akkor megette a fene...
Szóval én várom már a megjelenést.
Egyedül az ovf fog hiányozni... -
updog
őstag
válasz
itouchfan #46087 üzenetére
"Meg hát szeretem én a Nikont, de ha most indulnék rendszerszinten nulláról, valszeg Milc mellett döntenék."
Nos, én amikor kezdtem nulláról, beruháztam egy Olympus E-420-ba (akkor 3 éves váz volt). Kb. szó szerint két nap múlva jelentették be, hogy a 4/3 DSLR rendszernek lőttek
Nem mintha akkor még az fenyegetett volna, hogy nem vagyok elégedett a 14-40+40-150 kittel. Amúgy bitang jó képeket lehetett azzal a géppel is lőni.
Aztán vettem egy D3200-at, szintén amikor az már kb. kifutott, az előző gépem a D7200 volt, ami mondjuk mindent tud a mai napig, amit egy cropos gépnek tudnia kell, de szintén már a vásárláskor is régi volt.
A D750-ről meg ne is beszéljünk, szintén 5 éves konstrukció (ettől még az arcomat keresem hogy hova tettem le, annyire lenyűgöző a teljesítménye számomra).
És most (mindazok ellenére, hogy mindig egy lépéssel lemaradva az aktuális trendek / technológiák után futottam), bizony elkezdem majd gyűjteni a full frame objektíveket Nikon DSLR-re (nincsenek nagy vágyaim, egy 14-15mm elejű UWA, 24-70, 70-200, Tamron van kinézve), mert még pár évig ebben látom az én saját jövőmet.
Ha most kezdenék, nagy bajban lennék. De reálisan megítélni nem is tudom a dolgot, mert itt van mögöttem 8 évnyi tapasztalat / tudás / előítélet, úgyhogy nem is próbálom kitalálni, mit tennék enélkül
-
válasz
itouchfan #45965 üzenetére
Ja. Ha néha használnád is a stabit, akkor Tamron 10-24 VC - ha meg nem, akkor Töki 11-16, ez kb. ilyen egyszerű.
Nikon már régen nagyon elgurította a lasztit a "rendes" DX üvegekkel - és nem csak a nagylátóknál, hanem úgy általában. Erősen gondolkoznom kéne, ha mondani akarnék egy DX üvegüket az utóbbi tizenpár évből, ami nem csak "hát, kitobihoz képest nem vészes". 17-55 meg a esetleg a 35 óta gyakorlatilag semmit, de semmit nem tudtak (vagy inkább akartak) letenni az asztalra ezen a vonalon. 3rd party, aztán boldogulj, ahogy tudsz.
-
válasz
itouchfan #45952 üzenetére
Javítson ki, akinek van ezzel a kombóval (D7100 és AF-P üveg) gyakorlati tapasztalata, de tudtommal ennél problémásabb a helyzet. Ha nem értelmeztem félre valamit, nem csak a stabit nem tudod kikapcsolni - de az AF is elállítódik, amint a váz lemegy készenlétbe.
Más.
Volt ugye itt mostanában szó a Tami 70-300 VC-ről... kapcsolódó kérdésem, hogy obi portalanítást ki vállal itthon megbízhatóan, és kb. mennyiért? Mert ez bizony gyűjti azért. Nemtom... se a 18-55, a 17-70, a 18-200, vagy akár az ősöreg 28-105 nem szívta be a port, pedig azok se éppen valami agyonszigetelt profi zoomok. Ez meg...
(Jellemzően az első pár lencsetag környékén van a probléma, tehát a képeken én még nem láttam ennek hatását... csak kívülről belenézve zavarja a lelki békémet, hogy vazz, én nem ehhez vagyok szokva.
)
-
Throme
veterán
válasz
itouchfan #45817 üzenetére
Ez is egy örök vitatéma, hogy cserélhető az objektív, akkor azt cserélni is kell, mert különben minek a rendszer...
Vannak, akik rátalálnak egy olyan obira, ami kielégíti a fotós szokásait és le se veszi. Sokan írtak már ilyet, legyen az fix, vagy zoom.
De pl egy tárgyfotós vegyen kompaktot, ha egy obit használ?
Vagy akár a portrés, mert mindig a 24-70 van fent, vagy egy fix?Ezek szerint itt senkinek nincs zoom obija, hanem mindenre fix obikat használtok, mert cserélhető obis a rendszer neve, és a fix adja a legjobb kéominőséget
Ha lenne mindenvivő 10-300 f1.8 lencse, ráadásul emberi áron, akkor lehet vennék egy ilyen obival fixre szerelt, nagy szenzoros (min APS-C) kompaktot...... de addig maradok a lehető legkevesebb cserélgetéssel járó műveleteknél
-
gaben22
senior tag
válasz
itouchfan #45435 üzenetére
Megnéztem én is, Linuxot használok, van egy exiftool nevű command line utility, azzal lehet olvasgatni az exif data-t, alább a releváns adatok:
AF-S Nikkor 24-120mm f/4G ED VR
VR Info Version : 0100
VR Mode : Normal
Lens Type : G VR
Lens ID : AF-S Nikkor 24-120mm f/4G ED VR
Lens Spec : 24-120mm f/4 G VR
Vibration Reduction : OnNikon 14-24 F2.8 (ebben ugye nincs VR)
VR Info Version : 0100
VR Mode : Normal
Vibration Reduction : OffÉrdekességképp van egy másik cmd utility, exiv2 a neve, az metadata manipulálásra van man page szerint, az nem talált semmi VR infót.
Esetleg ha elküldesz 2 képet (VR ON/OFF), megnézem mit ír ki nekem.
-
válasz
itouchfan #45413 üzenetére
Gyors kérdés - te amúgy a VR állapotára vonatkozó metát hol láttad?
Mert én most utánaguberásztam egy kicsit, és se IrfanView-ban (plusz pluginek), se LR-ben nem látok olyan mezőt EXIFben, hogy VR on vagy off... van olyan persze, hogy Lens Type, és ott mindig beírja, hogy "G VR" - de ez ugye csak a típus.
És ->itt<- se látok olyan mezőt, ami konkrétan erről mondana valamit.
Lehet persze, hogy én nézek be valamit... de nagyon úgy tűnik, mintha nem is lenne olyan meta, hogy most be volt kapcsolva, vagy sem.
-
Throme
veterán
válasz
itouchfan #45423 üzenetére
Volt aki a háttérmosására panaszkodott.
Egy 18-105-höz képest túlárazott.
A 16 mm jól jöhet, ha nem akarsz cserélgetni. Én pl 2 obival oldom meg a városi kirándulást. Egy alapzoommal és egy nagylátóval.
A nagylátóm egy sigma. akkoriban még nem jelent meg a nikkor budget nagylátó, csak a canonnak volt.
A sigma mechanikája jobban tetszik, mint a kitobié. Szépen finoman jár a fókusz és a zoom.Nagyon várom, hogy legyen 17-50 "C" . A sigma most adott ki frissítést pár obijára pl a 18-300-ra is, ami nem éppen art obi... (igaz csak a canon bajonettesre).
Pont ez lenne a kiút a fókusz problémákból, hogy otthon lehetne kalibrálni, állítani rajtuk.
Valahogy a canonnal jobban együttműködik a sigma. Emiatt (és a dual pixel af miatt) nagyon elgondolkodnék melyik rendszert vegyem. A nikkor obik nagyon drágák és megnehezítik a 3rd party használatát. -
-
itouchfan
senior tag
válasz
itouchfan #45418 üzenetére
Közben megvan, ez érdekes, VR ON-t ír ki itt is. Akkor 2 lehetőség maradt:
1.) A gép és az obi közötti kommunikáció rossz, de miért lenne, mikor minden más adat jó az EXIF-ben.
2.) A VR kapcsolója döglött be, és nem kapcsolja ki a stabit.
3.) A stabi döglött be és nem működik, hiába van ON állásban - ez kizárható, mivel szokásos Sigma VR hang van, és az állványos képek bemozdultak, aminek feltehetőleg a VR az oka.Mennyibe fájhat egy ilyen kapcsoló gomb csere?
-
-
Throme
veterán
válasz
itouchfan #45368 üzenetére
A 3100-mak iso tűrőbb a szenzora de kb itt ki is fújt a D5000-el szemben.
Kihajtható lcd, magasabb váz, infra port, csendes mód. Ezek mind hiányoznak a 3100-ból
Kapott 11 fókuszpontot, a 3 után ami a D3kban volt, így elérte a D5k-t. Kapott 3d módot, ami a D5kban is van.Isoban annyival jobb a 3100 hogy 6400 helyett 12800. Hát én egyikkel se nagyon használnám ezeket a tartományokat
.
Videóban jobb még a 3100(#45367) Zoltán124 : már majdnem visszakérdeztem, hogy hol lehet kapni D500-zat egy árban a régi belépőkkel
-
updog
őstag
válasz
itouchfan #44995 üzenetére
Igen, de a D750-en sokkal nagyobb rész lefedetlen.
"Amit belinkeltél, D7200 fókusz pontok kép, az a DX szenzorból 1,3x-os crop esetén néz így ki"
Nem teljesen értem, mire gondolsz
Mindkét kép a teljes keresőt mutatja az adott gépnél.
(#44993) Mozsdicz Szerintem a Nikon visszatérítéssel most 409.000-ért best buy a D750. A becsillanásos probléma nem kéne hogy érintse az újonnan gyártottakat, ha igen, akkor meg úgyis javítják. Más gondról én nem tudok.
-
updog
őstag
-
itouchfan
senior tag
válasz
itouchfan #44328 üzenetére
hogyha tényleg összevonhatók az akciók, akkor így az AF-S DX 50 mm f1,8 is 52.000 körül jön ki ha esetleg valaki gondolkozik. Én igen, csak nem tudom, hogy 35, vagy 50-es legyen...
-
válasz
itouchfan #44193 üzenetére
Első ránézésre fényerősebb a vége. Nem 6,3, hanem f5,6.
Ez mondjuk nullát számít...kb. 1/3FÉ ide vagyoda, az semmi. (Közben látom, hogy szerkesztetted - egyre gondoltunk.
)
Gyakorlatban úgyis le fogsz rekeszelni minimum nyolcra a tele végén, akkor meg kit érdekel. (Az "E" egyébként itt az elektronikus rekeszre utal, nem az üvegre.)
-
rekid
addikt
válasz
itouchfan #44105 üzenetére
Nem arról van szó hogy nem lehet használni mert dehogynem. Flickeren van mindenek csoportja nézegesd meg a képeket. (Persze az exifet is nézd mellé mert ezeknél a kitobis csoportoknál rengeteg a user error a képeknél.)
Itt egy jobban sikerült 55-300-as kép.
Nézd meg a kép alján a madár tollait. Láthatod milyet lágyul középről kifelé haladva az obi. Ezzel simán együtt lehet élni ha akarsz. Kinek mi. -
Throme
veterán
válasz
itouchfan #44105 üzenetére
Nekem az 55-200 VR tetszett, csak az enyém decenteres. Lassabb a N 70-300 VR obinál, többet keresi a fókuszt. Viszont kicsinek mondható és könnyű. Képminőségre elégedett voltam vele. Az 55-300 VR-el csak képeket láttam más fórumtárstól és nem győzött meg, de lehet szakértőbb kezekben ugyanolyan lenne, mint az 55-200, viszont az átfogása bitang jó. Az 55 kezdés is jobb a 70-nél.
A 70-300 építésben egy masszívabb cucc. Off állás mellett 2 további opciót ad a VR. FF gépen is használható (kirajzolja azt a szenzort is). Fém bajonett. Az AF gyorsabb, mint az 55-200-é.Én nem írnám le egyáltalán az 55-200/300 lencséket. Kezdésnek teljesen jó. Aztán lehet ugrani nagyobbat, mert a 70-200 f4 és persze az f2.8 más szintek.
Egyébként ezekkel a telékkel lehet portrézni. Hátteret is mossák.
szvsz
-
rekid
addikt
válasz
itouchfan #42904 üzenetére
Nincs nekem semmi bajom a d3200-zal. Az uriember jelenleg a kitobival fotoz tajat. Nyilvan szeretne nagyobb latoszoget de a kinalat nem tul nagy a 90k-s max keretet tekintve. Nyilvan nem sokkal van elorebb ha nyer mondjuk 2-3mm-er gyutavot de roszabb vagy azonos minosegben a kitobihoz kepest.
-
chepavel
aktív tag
válasz
itouchfan #42711 üzenetére
Nem tervezem tulaggodni, meg ha esetleg annak is tunik
A lenyeget mar tudom, masoknal is elofordul, tehat nem egyedi eset, feltetelezem ilyen, miota megvettem, csak, eddig nem hallottam/vettem eszre, most meg akaratlanul is figyelem. Ez tipikusan egy "ne gondolj a piros szinre" jellegu eset..Mindegy, life goes on, koszi mindenkinek!
-
válasz
itouchfan #42529 üzenetére
Használtan 20k körül megy - ki kell próbálni, de ha optikailag meg mechanikailag OK, akkor annyit lazán megér. 24MP-t nem fog rendesen megetetni (főleg nagylátón), valamit elég érzékeny lense flare-re (tehát fényforrással szemben fényképezve)... de amúgy korrekt kis kitobi.
-
-
helixP
nagyúr
válasz
itouchfan #42042 üzenetére
5300-val is s zépen megy a 18-105.
Nikon FW update. -
t_a_m_a_s
addikt
válasz
itouchfan #42037 üzenetére
Majd harmadszorra kivittem a Hungária körúti Nikonba, kipróbáltam egy D7100-zal, megint működött. És itt bökték ki végre, hogy lehet hogy firmware/szoftver probléma van, miután külön-külön mindkettő hibátlan, együtt mégsem dolgoznak.
És megoldani nem próbálták? Mégiscsak ők a hivatalos szerviz... A 18-105 a D40-el is tökéletesen működött, pedig az öregebb masina mint a tied... Kíváncsi vagyok mi lesz.
-
Throme
veterán
válasz
itouchfan #42037 üzenetére
firmware probléma?
Egy kb 2009-es kiadású obival?
Ha egy új AF-P obiról lenne szó..... de nem.Hát én kíváncsi leszek.....
A vázat szerintem érdemes gyári beállításokra állítani, és úgy is kipróbálni.
Elég fura, hogy egyik se hibás (váz, obi), de együtt nem működnek.
Árulják (vagy árulták) a D3200-at kitben is 18-105-tel. Ott se kell firmware frissítéssel kezdeni a használatot. -
Throme
veterán
válasz
itouchfan #42026 üzenetére
Hát jah.
Az érdeklődőknek is a 18-105, esetleg 18-140 obikat ajánlják, mert a tapasztalat azt mutatja a 18-55 kitobi hamar eladó sorba kerül.
Ráadásul ott van az 55 mm-en a váltás.Merre tovább? Hát az anyagi csőd felé
.
Ha már teléket nézel, akkor a 18- 105 mellé inkább egy 55-300 (nagyon jó kis átfogás), vagy egy normális 70-300 VR/VC.
Máris emelkednek a költségekÍgy van ez, ha az ember megindul a lejtőn....
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
itouchfan #42017 üzenetére
Amennyiben a 18-105 (nagyon) távolt projekt, úgy érthető az 55-200. Azt érdemes csekkolnod az eddigi képeidnél, hogy mennyi esik az 55 körüli tartományra, ahol most obit fogsz cserélgetni.
Én is a 18-55 + 55-200 dupla kittel kezdtem anno (igaz, ezek még a VR nélküli változatok voltak), de nálam nagyon hamar ment az 55-200 és jött helyette a 18-105. A 18-55 akkor bekerült a táska mélyére, azóta is ott van. Majd jött a 70-300, de szerintem volt olyan, hogy majd' egy évig le sem vettem a 18-105-öt. Most így vagyok a 18-200-al. A többi objektívem a táskában pihen, néha el is gondolkodom rajta, hogy piacra kéne dobni őket. Táskástól
-
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
itouchfan #42011 üzenetére
Van egy 18-55-öd. Veszel mellé egy 55-200-at. Majd a 18-55-öt lecseréled 18-105-re. Ahelyett hogy vennél egy 18-200-at. Te tudod...
Nem vagyok képben, de kb az 55-200 és a 18-105 is 40 körül lehet használtan, az majdnem egy új Tami 18-200... Újonnan egyenként is drágábbak.
-
-
csacsi77
senior tag
válasz
itouchfan #42009 üzenetére
Ha én te lennék, akkor vennék egy használt, de jó állapotú 18-140-es obit és azt használnám egyedül. Nem kell cserélgetni, a képminőség ugyanaz és a család sem szól be. A gyújtótávolság különbség pedig a nagy számok ellenére 140<->200 mm elhanyagolható.
Azért a 35mm f/1,8-at vedd meg, egy fényerős fix teljesen más világ. -
updog
őstag
válasz
itouchfan #42009 üzenetére
"Mennyire zavaró egy családi út esetén?" A cserélgetés? Nem zavaró. A család beszólogatásai, hogy "Kész vagy már?" "Mit kell mindig csereberélni?" "Minek hoztál akkora táskát?" - na az nagyon
Viccet félretéve, nekem süldő fotós koromban két évig volt 55-200-asom ugyanígy egy D3200-on a 18-55 mellett, én nagyon szerettem, portréra is jó volt, természetben is használtam, de pl. utazás közben a részletek megörökítésére is szuper.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest