- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petzval
senior tag
-
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #11443 üzenetére
Ez jó
Ez a bipoláris kondi sorosan kötve pontosan mit is csinálna?
Le tudnád pontosan írni az áramkör működését, illetve ebben az esetben nem keletkezne fölös hő sem?(#11445) dudika10
Most nem pl. 3 Volton akarok járatni egy ventit vagy kicsivel fölötte, a hangcsökkentés sem célom, amúgy is gyenge egy venti (nexus real silent value 430-ból való 3 volt indítófesszel max. 1500RPM körül lehet) most muszáj 12 Voltról üzemeltetni a fújás erőssége miatt. -
DonThomasino
veterán
válasz
mr_ricsi #11190 üzenetére
Kipróbáltam, a primer ágon amit mondtál, és működik szépen ahogy mondtad.
Közben előszedtem egy másik trafót ami ugyanúgy 220V/24V amivel kísérletezek.
Egy 40W os 24V os izzóval terhelem.29,8V Terhelés nélkül
28.4V a feszültség az izzóval terhelve
27V a 47OHM 5W ellenállással és az izzóval
26,8V a 56 OHM 5w ellenállással és az izzóvalHa lehet tovább növelni az ellenállás méretét.
Megtennéd hogy méretezel nekem 1-1 ellenállást( 230 as ágra; 24 es ágra) mindkét trafóra külön.1. trafó 26,5V ra hogy 24V legyen
2. trafó 28,4Vra hogy 24V legyenKöszönöm
-
dudika10
veterán
válasz
mr_ricsi #11190 üzenetére
Értem mit mondasz. Csak elbeszéltünk egymás mellett. Én is ugyan ezt mondtam:
(#11188) dudika10:
... 230V-ot csökkented 220V-ra, így a trafó áttétele miatt a másik oldalon 28 helyett 27V fog megjelenni (feltéve, hogy jól mértél). Így a páka még mindig többet kap 24V-nál, de így sem lesz semmi baja. ...Ez ugyan az, csak a másik oldalról konkrét számolás nélkül, de ugyan az volna a végeredmény mint nálad.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #11150 üzenetére
Hehe.......
csak majdnem, a gép power gombjának a vezetékét akarom visszaforrasztani a helyére de úgy, hogy még újra is tudjam zsugorcsövezni ami szintén elég vékony..
A lényeg hogy a lehető legvékonyabban és szebben csináljam meg a dolgot, mert csak akkor lesz jó.(#11148) fero02
Ez az? [link] -
Petzval
senior tag
válasz
mr_ricsi #11091 üzenetére
Most bepisáltam! A 2% osztályú multiméter nem azt jelenti hogy 2% eltéréssel mutat eredményeket! Hanem azt hogy szavatolják hogy 2%-nál nagyobb eltérése nincs.Ettől az még lehet 0,1% eltérésű is ha olyan alkatrészek kerültek össze.Márpedig az én multim nagyon ott van!
-
CounterBoci
senior tag
válasz
mr_ricsi #10781 üzenetére
Például a keverő, a crossover és a laptop be van dugva egy elosztóba. Ezen felül a crossover a kverővel még audio kábellel is össze van kötve, a laptoppal meg usb-n keresztül. Ezeket kellene megbontani? Ezt hogy képzeljem el? Józan paraszti ésszel megszakítom az árnyékolást valahol, és a két végét az elosztó földeléséhez kötöm?
-
CounterBoci
senior tag
-
h.istvan
csendes tag
válasz
mr_ricsi #10700 üzenetére
Sorban válaszolok
A fénycső ugyanaz mint a kompakt fénycső, ahhoz is kellesz ha jól tudom trafó, gyújtó, lassan kapcsol és még vibrál is ráadásul, emiatt ez teljesen kizárt nálam!
Többéves kompaktoknak is éreztem a szagát, legyen az samsung, tungsram (GE), noname ...
Ha már nem noname kínai kompaktot vennék, hanem márkásat, akkor ott vagyok, hogy többezer forintba kerülne a normális, jó fényű, stb. ...
A tápot majd megnézem, hogy mennyire pontosan 12V az, csak a multiméterem vezetéke elszakadt, cserélni kellene azt is ... Emiatt lehet, hogy nem is hajtódik a névleges feszültségen, ergo kisebb fényt bocsájt ki
a hűtőborda amikre a nagyobb teljesítményűeket (15W) rakom, annak a bordafelülete 10.5 dm2, szóval remélem jó hőmérsékleten fognak menni, egyébként a plafonra lesznek felfúrva egy U alakú karra felrögzítve, úgy, hogy 2 irányba lehessen forgatni! Ehhez a hűtéshez képest a 220V-os E27-eseknek felforr az agyvizük ...
Mivel teljes lakásfelújítás lesz, teljes átvezetékezéssel, falba bevájással, ezért nem lesz gond külön elvezetni, a másik, hogy az ampervezeték keresztmetszetének mekkora felületűnek kell lennie, az szerintem nem lehet gond, ui.: ha a tápot úgy tervezték, hogy azon a vezetéken kifolyjon a megfelelő áramerősség, akkor gondolom ezt nem lesz gond hasonló vezetéken az első elosztóig elvinni, majd onnan már az egyes panelekhez méretezetten továbbvezetni, ahol már nem fog 30 akárhány amper folyni, hanem jóval kevesebb (maximum annyi, amennyi LED lapot egyszerre felkapcsolok, pl ha kettő van egybekötve, 2 * 15W / 12V az kevesebb mint 3A)
A PC tápoknak van szerintem a legjobb hatásfokuk a szabályzottak közül, ráadásul minden egyéb védelem is van bennük, sok LED-re tervezettről azt hallottam, hogy kábé 70%-ot hoznak, míg mostanában már legalább 80%-ot kell hoznia egy PC tápnak!
A tápot külön kapcsolóra fogjuk valószínűleg kötni, ami a bejáratnál lesz és le lehet kapcsolni akkor, ha nem vagyunk otthon, egyébként az általad említett fogyasztás kábé havi +200 forint ...Az élettartamhoz: csak remélem, hogy jobbak lesznek, mivel mindent megadok majd nekik: jó hűtést, feszültség szabályzott betápot. Hasonló fényerőket viszont 220 voltos E27/14-es foglalatúból horror áron tudnék csak beszerezni, és még ekkor is fellépne a szórásszögből eredő probléma, azaz a meglévő lámpatestek nem biztos, hogy jók lennének az optimális fényszóráshoz! Nem is beszélve arról, hogy minden egyes LED égő esetén újra meg kell vásárolnom a hűtőbordát és az elektronikát!
-
sigmoid
tag
válasz
mr_ricsi #10681 üzenetére
Természetesen erős lézerrel kísérletezni csak védőszemüvegben...
"Mert hülye azért nem vagyok..."
Azért túlzásokba ne essünk. Az 1mW akkor lehet max károsító hatású, ha a nyalábot magát a szemedbe irányítod... A prezentációkon használt lézerpointerek ilyen 1-5 mW-osak. 100-200 mW-nál már fehér felületen a lézerpontról visszaverődő fény is veszélyes lehet, ezzel tisztában vagyok.
Ami meg a "rendes embert" illeti, megfelelő óvintézkedések mellett egy kis őrült tudós véna sosem árt. Gondolj csak a tesla trafó őrültekre, vannak akik villámlás-koncerteket tartanak... XD Szóval nem kő' beszólni.
-
h.istvan
csendes tag
válasz
mr_ricsi #10671 üzenetére
Nézegettem panel lakás fürdőjét (1.5m x 1.7m) tegnap.
40W villanykörte kicsit kevesebbet hozott fényerőben mint egy 15W-os LED lapka.
A 11W-os kompakt fénycsőről meg nem is beszélnék, olyan félhomály van alatta, hogy majd ki gúvad a szemem tőle, a másik nagy problémám ezzel, hogy büdösek, kellemetlen égett és nyomtatóhoz hasonló szaga van (talán olyan mint az ózon).
220V -ról működő E27-es ledlámpák nem jönnek be, egyik szarabb mint a másik, villognak, sárgás-zöldek, van amelyik lassan kapcsol, gyenge fényűek, drágák. Volt egy Landlite E27-es LED égőm (akármi, lámpa, mindegy minek nevezzük), 4W, fél év alatt tönkrement! 4000 forint volt. Itt meg kellett vennem az elektronikát hozzá, a hűtőbordát (sokszor spórolnak az anyagon), ezeket ha elromlik akkor kuka, saját hűtőbordára szerelt LED-nél meg cserekor nyilván ezek a veszteségek már nem jelentkeznek!Namost ezek után, márcsak lakás felújítás miatt is, elgondolkoztam az ilyeneken. Tettem egy próba vásárlást 10W-osra.
Röviden: megfelelt.
Hosszabban: azonnal kapcsol, nagyon szép fehér a fénye (nem sárgás, vagy sárgás zöld), VAN fénye, azaz nem félhomály mint egy 11W-os kompakt esetén. Nem büdös, nem villog, viszonylag jó a szórásszöge (papíron 110 fok)Röviden ennyi.
-
CounterBoci
senior tag
válasz
mr_ricsi #10412 üzenetére
Más: ha árnyékoló házban vannak, akkor miért van, hogy ha laptopról játszom hallatszik a winyó kerregése a hangfalakban? Rohadtul zavaró. Külső USB-s hangkártyát használok pedig ilyenkor.
Ugyan ez asztali gépen is. Ha keverő+füles kombó van rettentően felerősíti a zajt. -
mpierre
veterán
válasz
mr_ricsi #10408 üzenetére
A konnektort nem tudom, megkérdem.
Akkor ez a 400V - magyarán - 3×230V eltologatva egymáshoz viszonyítva...+ földelés. Aha.
A gép tápja nem károsodott elméletben, de a hdd egy hónap alatt összeszedett 13 db hibás szektort. Ez lehet táphibára utaló jel is, meg okozhatja más is.
-
mpierre
veterán
válasz
mr_ricsi #10405 üzenetére
Nem vagyok elektromos szakember, tehát magam sem lövöm a problémát, mindössze annyit tudok, hogy a gép időről időre hibásan működik. Ilyenkor átkerül hozzám, ahol is kederül, hogy semmi baja nincs. A két hely között csak az elektromos hálózat az ami eltér, de az jelentősen. Tehát erre tudok tippelni.
Amit tudok, az az hogy nincs leválasztó trafó telepítve, hanem simán beküldik a hajóra a 3×400V-t, majd szétosztják a fázisokat. Időnként elpatkol valami a hálózatban és ilyenkor tisztességes túláram jelenik meg a dróton. Ettől kéne megvédeni a számítógépet. Egy konnektoros túláramvédő megküzd ilyesmivel? (Nem tudom, hogy 1 fázison hány V szokott szaladgálni.)
-
fero02
nagyúr
válasz
mr_ricsi #10326 üzenetére
A motor kiválasztáshoz pedig semmi adatot sem adtál meg. Nem, mert ilyet én sem tudok...még.
Hány N erő kell a rugó megfeszítéséhez, hány N a bowden surlódása, és a bowden -gondolom- valamit mozgat is: ahhoz hány N erőre van szükség? Ilyet esetleg akkor tudnék csinálni, ha egy iskolai taneszközt tudnék kérni kölcsön a mérésre. A bowden súrlódás az nagyon minimális lehet, mert bowden házban fut.
A motornak csak tengelye van, amire nyilvánvalóan kell egy tárcsa, amire a bowden feltekeredik. Nem ilyen módom szeretném használni. A motor forgó mozgását egy fogasléc segítségével alakítanám át (mint pl az autók kormánya), a fogasléc végére pedig vmi forgatható kis kerék, benne egy nút a bowdennek.
Hány voltos tápfesz áll rendelkezésre 12-14V egyen áram rengeteg A-al.
És végül, hogy mekkora (hány mm-es) lépésekben kell mozgatni a bowdent, és összesen milyen hosszban? Ezt csak akkor tudom megmondani, ha lemérem.
-
fero02
nagyúr
válasz
mr_ricsi #10317 üzenetére
Ha ellentétes sorrendben kapcsolgatod a feszt a motor tekercseire, akkor ellenkező irányba forog. Jogos, Nálad a pont.
A léptetőmotornak 2 feszültsége lehet: a léptető-, és a tartó fesz. Amit nem értettél az pont ilyet szeretett volna leírni, csak nem tudtam értelmesen megfogalmazni, bocs.
Akkor az eddigieket összegezve ez kivitelezhető lenne (most leírom h mit-hogy gondolok):
Van egy kikapcsolt állás: ilyenkor sehol semmi fesz, a motort tudom mozgatni manuálsan is ha szükséges. Elkezdem működtetni a motor "x" irányba. Amikor megnyomom az "a" gombot, akkor léptetőfeszt kap és mozdul a motor, de ahogy elengedem a gombot, akkor a tartófeszt kapja meg rögtön és abban a pozícióban megtartja a motor, akár több óráig is károsodás nélkül (?). Ha nyomok rajta megint egyet, akkor ismét lép egy egységet és ismét megtartja.
Ha megnyomom a "b" gombot, akkor az elektronika fordított "irányban" adja a tekercsre a feszt, ezáltal "y" irányba fog mozdulni, majd ismét tartó feszt kap és úgy marad.Jó a gondolatmenetem?
Köszi!
-
fero02
nagyúr
válasz
mr_ricsi #10312 üzenetére
Ott a pont, félig. Azt is meg kellene oldani, h visszafele is tudjam mozgatni.
Legjobb vmi olyasmi lenne, h a bemenő feszültséget tudnám állítani a motornak és ahol jó a pozíció, ott megtartani. Aztán visszafele ezt tudnám csökkenteni fokozatosan a feszültség ejtésével. Csak kérdés, h ezt kibírja egyáltalán vmi?
-
ViiiiktorOC
senior tag
válasz
mr_ricsi #10268 üzenetére
Üdv.
Pontosan nem irtam le, de hátsó ajtó világtásánál szerettük volna levenni az energiát.
Multiméterrel lemértük és 4 csatlakozobol 2-ön volt meg a ~12V.
mondjuk végigmértük az összes csatit, de egyiknél se volt 12v-nál több. És ott amikor keresgéltük h melyik a 12V + és - ága akkor ment tönkre a venti.
És azóta nem pörög. Gépbe meg már nem merem viszadugni, nehogy valamit csináljon.
De amit leirtam multkor fali 12v-os átalaktóval se prög fel.
Ötlet? Venti meg akkor kuka?
Üdv. és jó éjt:
ViiiiktorOC -
moha21
veterán
válasz
mr_ricsi #10275 üzenetére
"Annak sem biztos, hogy örülne a kolléga, ha az élettartama feleződik vagy negyedelődik miatta."
Nyilván nem nem is azért mondtam csak egyből nem hal meg egy ilyen venti még 17 V-tól sem. Amúgy nyilván nem a semmiért írnak rá 12 V-ot. / bár, ha az ember talál datasheet-et sok amire 12 V van írva, lazán megy az adatlap szerint 14-15 V-on is / pl [link] Bár ez csak 10,2 V- 13,8 V-ig terjed.
Amúgy kommutátorral tippeltem volna, de mivel nincs a közelembe maradt a kérdezés. Úgyhogy köszi!
-
moha21
veterán
válasz
mr_ricsi #10267 üzenetére
Én eddig csak olyannal találkoztam ami nem ment tönkre. Amúgy ok, hogy basznak visszafele forogni, de miért?/ fogalmam nincs, hogyan néz ki belülről egy ilyen motor, talán 1-szer szedtem szét annak is 10 éve. /
EGy sima DC motor miért nem tud forogni a másik irányba?
Mellesleg 14V nem hinném "megöli", de persze nem hit kérdése.
-
shtml
őstag
válasz
mr_ricsi #6697 üzenetére
Nem csak úgy lóg a winchester, valamennyire ki is van feszítve.
Tény, hogy a kar mozgása seekeléskor megpróbálja elforgatni az egész winchestert a forgástengely körül, ám ez csak a vízszintes síkban történik és igen kis mértékben, mert a kifeszített bugyigumi csillapítja az elmozdulást. Függőlegesen nem mozdul el, mert nincs olyan irányú erő, a forgástengelyt meg a giroszkóphatás stabilizálja.
A fejpozícionálás elvileg romolhat, seekeléskor kézzel érezni is lehet a fent említett vízszintes rezgéseket, az előbb ellenőriztem. Az otthoni winchesteremen (WD 500 GB AAKS), amely majdnem fél éves és elejétől fogva 24/7 működik a képen bemutatottnál kicsit lazább felfüggesztéssel, a SMART szerint nincs egyetlen read error vagy seek error sem, ezt az előbb ellenőriztem.
Anyám gépében, amelynél most ülök, egy 6 éves, 80GB-os Seagate ST380021A működik. Idén márciusban függesztettem fel a bugyigumira, előtte fixen becsavarozva működött. Márciustól egy hónappal ezelőttig összesen egy hetet járt talán, az utóbbi egy hónapban, amióta itt vagyok, folyamatosan megy. Egy 4.3GB-os film felszabdalása (Total Commander split parancs) előtt és után ilyen értékeket olvastam:
Raw read error rate: D935F10 - E4236F6
Seek error rate: 511ED2B - 512A6F7
Hardware ECC Recovered: D935F10 - D935F10
UATA CRC error rate: 11 - 11
Write error rate: 0 - 0Tehát láthatóan sok az olvasási és seekelési hiba, kérdés, vajon a felfüggesztés vagy a 6 év alatt kissé megkopott csapágyazás (ez már folyadékcsapágyas) okozza-e őket . Ha lesz egy kis lelkierőm, akkor teszek egy próbát fixen becsavarozva is.
-
Rive
veterán
válasz
mr_ricsi #6601 üzenetére
1, biztos vagy-e benne, hogy a DVD előlapja tudja az előírt 1kV körüli átütési szilárdságot?
Nem a földelt konnektor meglétéről vagy hiányáról van szó, hanem szimplán a mechanikai tartást adó számítógépdoboz extra földvezető szerepéről.2, a fekete vezetékek nincsenek összekötve a táp fémburkolatával.
De, össze vannak kötve. Mérd ki. -
Dani_kp
addikt
válasz
mr_ricsi #6589 üzenetére
Igen folyik le ott is áram, de a szőnyeg tudtommal elnyeli az áramat és nem pedig tovább vezeti. Így "csak" megráz, nem pedig rajtam keresztül megy tovább. Kicsit furcsa a megfogalmazás, de remél érted hogy mit akarok mondani.
Tudom hogy mibe szabad bedugni, de ez egy 40 éve épült ház és akkoriban nem volt se földelés se földelt konnektor a házakban, legjobb tudomásom szerint.
-
Dani_kp
addikt
válasz
mr_ricsi #6580 üzenetére
Nézd ha tehetnék vmit már rég csináltam volna valamit. Anyukámat is rázta meg az áram, meg tesómat is..
Egyébként én nem a te életedet féltem -hiszen te csak azt kapod, amit magadnak összehoztál-
Ezt nem igazán értem, mivel én semmit nem hoztam össze
.
Anyukámnak is mondtam már h ez így nem lesz jó, mert rohadt veszélyes....mondta h tudja és majd szólunk egy villanyszerelőnek.
Mivel annyira nem tartjuk a kapcsolatot rokonokkal ezért szerencsére nem járnak ide, csak anyukám felől a nagyszülők és a testvére és kifújt. Ők meg tudják h nem szabad nyúlkálni a gép fémes részeihez. Illetve ha jön barát vagy valaki annak meg előre mondom h vigyázz mert ráz a pc vagyis kicsi az esélye hogy ártatlan áldozatok lennének... -
Dani_kp
addikt
válasz
mr_ricsi #6574 üzenetére
Nem éppen tilos csak észnél kell lenni hogy hova nyúlkál az ember....amúgy közlöm veled hogy szerencsére még senkit se vágott annyira meg az áram h komolyabb baja lett volna...de a 2 kezemen és a 2 lábamon lévő ujj is kevés volna ahhoz hogy megszámoljan hányszor rázott meg az usb kábel, crt monitor, gépház.....de szerencsére még itt vagyok az élők között.
De azért ez egy kicsit tényleg durva ebbe a megfogalmazásba ahogy írtad.
-
Lucif-R
senior tag
válasz
mr_ricsi #6520 üzenetére
Is...
Autós radik nagyon nagyon sűrűn lamellázottak hiszen arra vannak kitalálva hogy a 20-30...90-100km/h menetszél vagy a beépített venti tolja neki a szelet és nem arra hogy passzívba mennyen.
Az hogy függőlegesen van az még nem gond ( autó radinként változó hogy vizszintes vagy függőleges csövezéses ). Illetve gond
de nem ( ha vízszintes akkor a kövezkezők plusz a csövezés vizszintes légáramlás elzáró hatása ) azért mert függőlegesen van hanem mert a lamellái nem egyenes lemezekből állnak hanem kb ilyenek K|K|K| ez marhanagy felületet ad neki viszont arra használhatatlan hogy légáramlat alakulhasson ki közötta hiszen amint elindulna felfele a meleg levegő kap egy torlaszt és kilép a radi profiljából.
Ha vízszintesen lenne akkor már lehet hogy igy is sokkal használhatóbb lenne hiszen ebben az esetben egy 3szög alapó csövet alkot a profilozása bér meglehetősen rövid igy a megtett út és szerintem ez is kevés lenne egy igen hatásos passzív működéshez.
Persze tudom hogy ettől még működik egy nagy autó radival a passzív rendszer... de monnyuk a radi teljes telesítményének kb az 1-5% -ra ha képes.
Jó passzív radid kialakítás:
Rossz passzív radi kialakítás:
Szerk.:
Undoroid: elégedett soha nem lesz az akinek vízhűtése van... és nem gyári vacak... mert mindig akar valamit alakítgatni pofozgatni na még egy csavar na oda egy kis akármi valami ... ( amúgy rosszul mondtam szal elégedett lehetsz vele csak kész nem...
)
-
gery03
senior tag
válasz
mr_ricsi #6517 üzenetére
Nincs rajta ventilátor. Így lényegében (bizonyos keretek között) korlátlan komponenst beköthetek a rendszerbe és azt hangtalanul hűthetem. Hát ezért van ekkora radim.
Amúgy a kocsiba beépítve lehet 15000W-ot képes eldisszipálni, de a gépben sokkal alacsonyabb hőmérséklettartományban kell üzemelnie, továbbá a légmozgás hiánya is sokat ront a teljesítményén. Szerintem nem lenne 300W-nál többre képes ebben az állapotában, vagyis nagyon magas lenne a vízhő.
Most nem tudom mennyivel kell megbírkóznia, de 70-160W lehet terheléstől függően saccra. -
shtml
őstag
válasz
mr_ricsi #6511 üzenetére
Valószínűleg nem volt szempont az autók hűtésének tervezésénél, de a ventilátor jobban van védve a szennyeződések ellen, ha a radiátor mögött van. Ha egyenetlenül szennyeződnek a lapátok (bogarak), akkor ütni kezdhet a ventilátor.
(#6509) mr_ricsi:
Ha jól emlékszem, a szokásos PC-ventilátorok 1-3 mmH2O sztatikus nyomást hoznak létre.
-
gery03
senior tag
-
Undoroid
őstag
válasz
mr_ricsi #6509 üzenetére
Szia!
" A ventilátor is(naggyából) ezt csinálja-tegyük hozzá- nemtúl jó hatásfokkal! " Akkor módosítom pocsék hatásfokra!
Igen,Itt is le van "ültetve" a ventri a bordák közé!
" Azért tapasztalhattatok a gyakorlatban eltérő hűtést szívó és fújó irányban például egy CPU cooleren, mert gyárilag fújt levegő áramlásához van kialakítva a bordák alakja. " Akkor Ez? Semmi máson nem változtattam és működik!
Undoroid
-
gery03
senior tag
válasz
mr_ricsi #6509 üzenetére
A képletből kb 3 fokos változás következtethető. Kelvinben kell beírni a hőmérsékletet ami 300 körüli..(30°C=303K) De ez a nyomásváltozásos dolog hülyeség.. A venti nem ezen az elven hűt.
Ettől függetlenül én, mint szintén vizes, a szívásra szavazok. A vízhűtés radiátora nem hasonlítható a processzorokon levő bordákhoz ilyen egyszerűen. Ott van fals levegőszívás ha fordítva van feltéve a venti, a radikon nincs, ha jól van felrakva.
Továbbá egy jó példa még, hogy miért is így használjuk: autókban a hűtőradiátorról is szívnak, nem fújatják azokat. A nagy vízhűtés radik hasonlók azokhoz. Sőt konkrétan én egy volvo hűtőradiátort használok. (megjegyezném, hogy ezzel a volvo radival nem tesztelgettem a ventilátorfelrakást, mivel passzívan használom) -
shtml
őstag
válasz
mr_ricsi #6416 üzenetére
Mert a külső FET-tel fordulatszám-visszajelző tápfeszültségét is megszaggatod 25kHz-cel. A PWM-es ventilátorban a beépített FET csak a motor áramellátását szaggatja. De mint írtam, LC-taggal ezt kikerülheted, csak ne feledd a diódát sem!
FuckeR19:
Örülök, hogy sikerült, grat! -
shtml
őstag
válasz
mr_ricsi #6414 üzenetére
Pontosan úgy, ahogy írod, a 4. tűről jön a kb. 25kHz-es PWM jel. Az egyetlen baj az lesz, hogy nem fog működni a fordulatszám.visszajelzés. De ha egy LC-taggal szűrsz (úgy, mint egy buck konverternél), akkor még az is menni fog. De vigyázz, ha túl kicsire veszed az induktivitást, akkor a kondenzátor miatt a kívántnál nagyobb lesz a szűrt feszültség - a kondenzátor csúcsfeszültségre töltődik fel, mint egy egyenirányítónál.
-
MarioAna
senior tag
válasz
mr_ricsi #6354 üzenetére
Azért kell leszabályozni, mert nagyon zajos 100%-on. Csak észreveszem, ha valami ordít a gépben
. De valszeg csak este lenne 5V-on, amikor tölt a gép.
Egyébként egy ilyen hűtő van rajta, és most nézem Rated Voltage 5.0 ~ 12.0 VDC. Ezek szerint el kell, hogy induljon 5V-on igaz?
Am, ha nem kapcsolom fel, akkor miért ég meg a transzisztor? Ehhez nem értek.
-
shtml
őstag
válasz
mr_ricsi #6295 üzenetére
Szerintem akkor már inkább építsen egy digitális potmétert, persze nem olyan 1-2 mA-rel terhelhető szart, amilyeneket a katalógusokban találni, hanem többwattos diszkrét ellenállásokkal, MOS-FET-ekkel. Nem kell 8 bites, elég 4 vagy 5 bit is. Egy kb. kétwattos huzalpotméterrel fűt egy PTK-ellenállást, az osztó kimenetét ráköti egy mikrokontroller A/D bemenetére, a kimeneti portokkal meg vezérelheti a létrahálózat elemeit kapcsolgató MOS-FET-eket, amelyen keresztül a ventilátor kapja a feszültséget. Mivel a PTK-ellenállás hőmérséklete nemcsak a rajta áteresztett áramtól, hanem a környezeti hőmérséklettől is függ, ezzel automatikusan megoldódik a téli és nyári üzemmód közötti átkapcsolás is.
A mikrokontroller átprogramozásával még firmware-t is lehetne frissíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anime filmek és sorozatok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- One mobilszolgáltatások
- Autós topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest