- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Magisk
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11514 üzenetére
"Leírtam világosan hogy a gépek szinkron zárideje 1/250-1/400-ad"
Ja, van talán néhány gép, amelyiknél ennyi, de ez nem általános igazság.
Itt például 1/200-1/250-et írnak, vagyis a kötözködésed oktalanság volt.
Ráadásul mobiltelóknál és a videokameráknál általában zár sincs (elektronikus zár), a LEDes vaku meg addig világít amíg a tervezője akarja és az akku bírja."A vaku nem villanhat hosszabb ideig mint a záridő csak rövidebbig"
Miért ne villanhatna? Az újabb gépeknek van olyan módja, hogy a 2. redőny zárása előtt villanjon a vaku, ekkor a vaku a fényének -ami az időben meredeken lefutó görbe- egy kis része már a csukott zárra verődik vissza. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11512 üzenetére
"A LED-es lámpa nyilván nem nem villanhat még 1/1000-et se"
Ez nyilvánvaló szamárság, mert az optocsatolók között van olyan, ami 100KHz digit jelet képes átvinni, akkor pedig 1/100000-et is kell villannia.Ezen kívül te az 1/200-ba kötöttél bele, 1/1000-ről nem volt szó, vagyis szokás szerint elkezdtél másról beszélni, nehogy be kelljen vallanod, hogy ismét bebizonyosodott a hozzá nem értésed!
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11507 üzenetére
"Azt érdekes módon nem vetted észre hogy valaki 1/200sec vakuvillanási időt írt ami totál lehetetlen ugyanis a gépek zárszinkronja 1/250 -1/400-adig van!Ezt miért nem veszed észre?"
Például azért, mert nem adtad meg, hogy milyen technikával fényképeztél. LED-es vakunál simán lehet 1/10-1/100 villanási idő, LEDes vaku pedig előfordulhat egy mobiltelefonban, vagy egy videokamerában, amivel fotózni is lehet.
-
fero02
nagyúr
válasz
Petzval #11507 üzenetére
Egyfolytában hülyeségeket beszélsz több topikban is, nehogy már még Te legyél felháborodva!
Több (itt is már sokat bizonyított) szakember megkért, h inkább fejezd be a tanácsaid osztogatását, mert még a végén vkinek/vminek baja lesz. Nem viccből mondták. Fölösleges púposkodás helyett inkább vedd erősen fontolóra a dolgot.
A többiek nevében is köszönöm.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Petzval #11500 üzenetére
Wind-Storm kiszámolta neked a kiszámolnivalót, így én már nem ismétlem meg. Annyi az egész, hogy ha már annyiszor és annyiunkat kioktattál tápokból (és most már fotózásból is), hogy úgy gondoltam: legalább illusztrációs célzattal valami minőségivel kényeztetsz. Most már nem csodálkozom. A 3 tüskéjű IC-nél már írtam, hogy vigyázz megkommentállak. Nem teszem, de annyit hozzáteszek, hogy ha figyelmet igényelsz akkor gondosabban argumentálj és megalapozottabban érvelj. Ez fontosabb, mint forrasztani megtanulni, mert az se jött még neked össze a kismillió táp elkészítése nyomán.
Addig maradok (nagyon) távoli tisztelődnek. -
Wind-Storm
őstag
válasz
Petzval #11500 üzenetére
Én egy pár évtizede fotózom az 1/1000-es vaku villanási idő semmi 1/30000-et is villan sok vaku.tudományosak százezredet is! A ventillátor 1500-at fordul 1/1000-nél hogy látszanának a lapátok?
Ha 1500-at fordul percenként, akkor 1 másoperc alatt 1500/50=25-öt fordul
Ha jól értelmezem akkor a vaku 1 ezred másodperc villanás alatt simán látszódhatnak a lapátok... -
Lompos48
nagyúr
válasz
Petzval #11495 üzenetére
Kettő darab rekordképes dolgot észlelek:
a vaku 1/10000-el villant.
Mi a mértékegység? Nemzetközi irodalom azt írja (utánakereshető), hogy a flash időtartama: typically 1/1000 to 1/200 of a second
Érdekes a tápmegoldás is: egy 15V= tápból a másik doboz 5-20V-o fabrikál tranzisztorosan. Jó!
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11485 üzenetére
"Akkor áruld el elektrolízisnél a +Na hová válik ki? Elárulom a - pólusra!"
A katódon válik ki. Ami negatívabb, mint az elektrolízis anódja. De az elektrolízist felügyelő elektronika negatív tápfeszültségéhez képest is negatív? És ha nem az, akkor miért negatív ez a pólus? -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Petzval #11473 üzenetére
Minden adatlapon GND-ként szerepel.
ez strabilizátor IC nem feszültségszabályzó.
Erre csak annyit, hogy ez az IC a szent keresztségben feltalálójuktól/keresztapjuktól/tervezőjüktől/fejlesztőjüktől a Voltage Regulator nevet kapta.
Részemről lezárt a téma (15 évig gyártottam ezeket).
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11471 üzenetére
"A kőzépső a zener az stabilizál!"
A középső láb a föld. Azaz a ground."Egyenáramnál nincs föld minusz ág van."
Az elektrotechnikában megállapodás szerint van egy közös ág, amelyhez mérjük a többi feszültséget. Szokásosan a negatív testelést használjuk, ezért a negatív pólus a "0V" (vagyis a "nulla",a "közös", a "test" vagy a "föld")
Mínusz ág a kettős tápoknál van. (+, 0, -)"Az adatlapon rosszul van írva ez strabilizátor IC nem feszültségszabályzó."
Tehát az IC gyártójánál és a teljes villanyász szakmánál okosabbnak képzeled magad
Ez egy feszültség szabályzó (voltage regulator). Minden szakkönyvben így szerepel."A feszültségszabályzóval többféle feszültséget is elő lehet állítani."
A fesz szabályzónak éppen az a célja, hogy állandóan egy fix feszültséget állítson elő. Ami többféle feszt állít elő, az a nem stabilizált tápegység. -
PHM
addikt
válasz
Petzval #11471 üzenetére
Ez tipikusan az a válasz, ami csak arra jó, hogy összezavarja
a tájékozatlan usert. A középső láb a ground, vagy más néven gnd.
(Többek közt földet is jelent.)
Zener valóban csatlakozik hozzá, az IC belsejében, de ezzel nem kell
a felhasználónak foglalkoznia.
Nem a zener, hanem a komplett IC stabilizál.
Lompos48 kolléga szabatosan leírta a lényeget. Nincs mit hozzátenni.
Scaevola: #11470 a helyes válasz, a többivel ne törődj. -
PHM
addikt
válasz
Petzval #11464 üzenetére
Akkor az én elektronikáim meg hiper-szuperek.
De tényleg. Mit változtat ez a lényegen?
Én is láttam már kókány megoldásokat gyári kapcsolásokban.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy elég mindent csak úgy összedobni.
Az ember a lehetőségekhez képest legyen már igényes a munkájára. -
Wind-Storm
őstag
válasz
Petzval #11437 üzenetére
Akkor azt mondjátok Petzval megoldása jó lenne?
Akkor pontosan miket is kérjek majd? (2 Amperes Graetz dióda és egy 7812-es fesz. szabályzó IC?)
(#11440) And
A „kis megolgozással" nincsen gondom. A dugasztáp kábele el sem érne odáig, azon kívül plusz még egy kábel lenne amit toldanom is kéne... -
Ferdzsoo
addikt
válasz
Petzval #11326 üzenetére
Köszönöm az infókat, a tápegység nem dugasztáp hanem mint az alsó képen szereplő noti tápegység. A monitor pedig 22" Tv is egyben és van benne beépített Dvd/ usb/ memkari olvasó is. Gondolom ezek miatt kellene neki a 6 A de természetesen én ezeket nem használnám. Emiatt fordult meg a fejemben hogy talán elég lenne neki a 2,5A . Az a baj hogy limitáltak a forrásaim és nem tudom hogy egyáltalán működik e az egész berendezés.?
-
And
veterán
válasz
Petzval #11326 üzenetére
(Meg egy nagyobb méretű LCD, az én 24"-os példányom >70W-ot, igaz csak a komponens inputot használva, arra állítva mintha feljebb is tolná a háttérfényt, mint DVI-n. Viszont az is igaz, hogy ezeket a kis dugasztápokat - legyen akár hagyományos trafós, akár kapcsolóüzemű - nem szokás állandóan kokira kihajtani. Tehát előfordulhat, hogy normál üzemben elegendő lenne a max. 2,5A is, csak örökké 100%-on, vagy kissé túlterhelve járna, ami nem épp egészséges. Tranziensnél, pl. bekapcsolásnál viszont kevésnek bizonyulna, a táp túláramvédelme megfogná, és nem indulna el vele a monitor. Mellékszál az is, hogy a kapcsolóüzemű táp az az elvéből következően rögtön stabilizált, míg egy akármilyen hagyományos dugasztáp már nem feltétlenül az.)
-
dudika10
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11111 üzenetére
"Ilyent én nem mondtam!"
Persze, hiszen írtad: "Az elektronikai alkatrészek mindíg +-ban térnek el a ráírt értéktő!""+- nem tudod mi az?"
Ezt nem tudom.
De a szövegben amit írtál, az a "+"-hoz egy kötőjeles toldalék.
És csak akkor lehetne igazad, ha "+/-"-t vagy "±"-t, esetleg "+ vagy -"-t írtál volna. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11103 üzenetére
"A 24V-nál az amperigény nagyobb azt nehezebb kielégíteni ellenállással."
Szokásod szerint trollkodsz, nem is gondolod végig, a lényeg, hogy hozzászólj a témához!
Tegyük fel, hogy 50W-os a páka.
A primer oldalon kell egy 47 ohm / 2W-os ellenállás, a szekunder oldalon pedig 0.56 ohm / 2W-os ellenállás.Mi a nehézség? Minkét érték kapható a kereskedelemben, azonos az áruk, azonos a méretük.
Én csak amiatt írtam primerköri ellenállást, mert a Tisztelt Megrendelő igénye szerint a 230V-ból kell 220V-ot csinálni.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11095 üzenetére
"A 2% osztályú multiméter nem azt jelenti hogy 2% eltéréssel mutat eredményeket! Hanem azt hogy szavatolják hogy 2%-nál nagyobb eltérése nincs.Ettől az még lehet 0,1% eltérésű is ha olyan alkatrészek kerültek össze.Márpedig az én multim nagyon ott van!"
Veled ellentétben én tudom, hogy mit jelent a 2%-os pontossági osztály.
És gondolj bármit is, ha a te műszered 10 V-ot mutat, az azt jelenti, hogy a valós érték 9.8 és 10.2 V közötti, míg ha az enyém mutatja, akkor 9.97 és 10.03 V közötti.
Amit te érzel a műszered pontosságával kapcsolatban, az nevetséges, egyetlen műszaki szakember sem fogadja el érvként, mert nincs kimérve és hitelesítve.
És már azt is írtam korábban, hogy 1 %-os alkatrészekből is lehet akár 0.1%-os pontosságú műszert csinálni, de összejöhet belőle 4-5%-os is.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11087 üzenetére
"Egy terhelésre történő feszültségingadozást gyönyörűen lehet mérni multiméterrel, és a megfutást is! "
Ez nem igaz!
A multiméter másodpercenként 2 vagy 3 alkalommal végez mérést, vagyis 0.5-0,33 másodpercenként. Az ingadozások viszont akár 10-100KHz-esek is lehetnek. A megfutás is néhány ezred másodperc alatt történik. Ezekről a multiméter lekésik.
És még az ingadozáshoz annyit, hogy ha a multiméteredet egyenfeszültségre állítva bedugod a 230V szinuszos hálózatba, akkor mit mutat? 0V-ot. Akkor hogyan mutatná ki az egyenáramú műszered, ha a táp 12V-os egyenfeszén lenne egy 5V-os szinuszos ingadozás?
Elmondom: sehogy!"Az elektronikai alkatrészek mindíg +-ban térnek el a ráírt értéktő!"
Hogyan közölhetsz ilyen légből kapott valótlanságokat tényként
Itt van egy pár évvel ezelőtti mérési jegyzőkönyvem részlete:
A felső sorban vannak a kapacitások uF-ban, alattuk az ESR -pontosabban a DF- értékük. Minden kondi vadi új, boltból vásárolt típus, és nem volt egyetlen darab sem, ahol ne kisebb lett volna a tényleges érték a névlegeshez képest!
(A műszer pontossága 2%) -
Kvazár
őstag
válasz
Petzval #11099 üzenetére
Én elhiszem, hogy nagyon "szupííí" a te multimétered, de attól még azzal nem lehet maradéktalanul letesztelni egy tápot.
Kell oda egy szkóp is!
Egyébkét nem lenne egyszerűbb a feszosztót a kimenethez rakni? Még a végén kinyírja magát! (Bocsi DonThomasino, nem akartalak lebecsülni.)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11078 üzenetére
"És pld a mérésekhez használt multiméter se mindegy melyik pontossági osztályba való, 2% pontosságú melegen ajánlott."
A PC-tápoknál 5% a tűrés. Ilyet 2%-os műszerrel nem lehet mérni, legfeljebb detektálni. A multim 0.3% pontosságú. De van egy 0.5%-os és egy 1%-os műszerem is a nem kritikus mérésekhez.
-
Kvazár
őstag
válasz
Petzval #11079 üzenetére
Érdemes megnézni a Wiki-t, mert ott írják, hogy mekkora a max. megengedett eltérés és az ingadozás.
A eltérést multiméterrel könnyedén megállapítod, de az ingadozást nem!
Viszont az ingadozás fogja az ismeretlen hibákat és fagyásokat okozni. Az eltérés csak simán hazavágja a cuccaidat.(Erőteljesen általánosítva)
moha21: Lehetni, lehetne... Ismered a mondást: "Jó pénzért, mindent!"
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Apple iPhone 13 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest