- iPhone topik
- Köredzésen járt az Exynos 1680
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- MIUI / HyperOS topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
addikt
válasz
memorix #106961 üzenetére
Köszi az olvasnivalókat
Hát nem jutottam közelebb a megoldáshoz. Alapvetően Asus-t szeretnék, de az Omadanak van olcsóbb kültéri AP-ja, meg falra rakható POE tápolással. Asussal teraszra és melléképületbe rakva elvileg lefedhető a kert, vagy elengedem a Mesht és veszek egy EAP225 outdoort kirakom a kert közepére aztán lesz ami lesz.
-
tototos
addikt
válasz
memorix #106955 üzenetére
Mit jelent hogy lehet keverni AP esetén? Arra gondoltam, hogy mondjuk veszek most egy kültéri AP-t aztán majd lehet a házban is szeretnék upgradelni és akkor jó lenne ha mesh-t tudnék kiépíteni a meglévő eszközökkel. Gondolom az nem fog menni mondjuk egy EAP225 outdoor és egy Asus AImesh rendszerrel.
-
tibbike01
őstag
válasz
memorix #106948 üzenetére
Nagyon köszi! Sokat segítettél!
Igazából a Tp Link BE550 lett volna a kiszemelt mert 85ezerért meg tudnám venni, de kezdem elengedni a wifi 7 vonalat. Most az Asus TUF AX 6000-t nézem, nem igazán lehet belekötni. Egy 87nm-es lakás kellene kiszolgálnia, de semmi extra, pár mobil, laptop, okoseszköz. -
tototos
addikt
válasz
memorix #106888 üzenetére
Amit szeretnék hogy viszonylag kis költséggel(max 40 ezer forint) legyen a kertben és a mellek epuletekben is wifi. Amit linkeltem azt használtan találtam.
Nem muszáj hogy a mostani routerek is meshel működjenek.
Kültéri APnak az EAP 225t néztem ami itt problemasabb hogy sajnos a jelenlegi routerektől nem tudok kábelt vinni a padlásra mert nincs hely a falban lévő csövekben. Kár hogy a kültéri APra nem szerelnek 2 aljzatot -
andrisms
aktív tag
válasz
memorix #106742 üzenetére
Úgy volt, hogy a nyaralóba csak április közepén jönnek bekötni a netet, amihez nyilván kell a router is. Azonban előbb kaptam időpontot, ezért vált sürgőssé, kedden jönnek.
Nem olyan nagy az alapterület, csak a födém és egy pár valaszfal van, ha jelerősség kb ugyanaz, akkor a 100-as nethez első körben mindegy a router, ha jól gondolom, jó az olcsóbb AX52 is.
(Később sem lesz 500as net felett)
-
gofry
senior tag
válasz
memorix #106282 üzenetére
Szia,
A probléma itt is hasonló.
Net: gigabit optika (később esetleg 2Gbitre bővítek majd)jövőbeni Környezet:
-kb 80 nm, router a nappaliban,
-dolgozó helyiség a lakás legtávolabbi pontjában kb 10-15 méterre 2 vasbeton fallal és jelentős mennyiségű előszobaszekrénnyel az útban
-wired backhaul lehet, hogy megoldható, de körülményes, így inkább a wireless felé nézelődöm.Jelenlegi környezet is hasonló, kicsit kisebb alapterülettel, de az AX58U bizony a lakás legtávolabbi pontjával 2.4-en és 5-ön is megküzd.
Így merült fel bennem a mesh elsőre több verzióban (valahol 200e környékén húztam meg a lélektani határt)
1) költség hatékony(abb) megoldások: veszek egy TUFAX4200, AX6000, esetleg 86u/88u Prot, és rákötöm node-nak az AX58U-t. (GT-AX6000 volt itthon, de sajnos nem ment át a vizuális teszten)2) mesh rendszer..és akkor itt vesztem el a tesztek és vélemények garmadájában.
Asus: ROG GT6, EBM68, XT9, XT12 pro 2-es rendszerek
Esetleg Tp-link BE65 vagy XE75...de sajnos sem a security sem az előfizetés nem győzött meg. -
RicsiSuly
aktív tag
válasz
memorix #106481 üzenetére
Most a fő probléma eldobálja a netet vagy felse csatlakozik szolgáltafonak van egy mikrotic hexlite végeszköze abból megy a router wan portjába. Szolgáltató volt kint neki a végpontja tökéletes. Most beállitottam a régi tp-link 1043nd-t tökéletessen megy a net. Igen reseteltem a routert újra beállítottam, friss fw van fent. Mindig csinálja
-
gaben88
őstag
válasz
memorix #106362 üzenetére
iPhone 12 Minit használ a párom, az aksival nem egy erőművész, ezért adnék neki egy dedikált aksis LTE routert. De a szünetmentes se rossz, csak máshol van a gép és a szolgáltatói router és a saját routerem a házban!
TP-Link megoldásaival nincs itt tapasztalat? [link] -
jencsikdani
tag
válasz
memorix #106317 üzenetére
Beltérre kell
Egy 500 mb bőven elég lenne, csak telefonok csatlakoznának
Jelenleg bármi ami nem az emeleten, vagy közvetlen alatta van az távol van.
Sagemcom F@st 5670 Telekom routerünk van
1 gb-os net van itthon, ez meg is van.
Kábelezést megoldjuk
Amennyi sikerül igazából, Ha már az egész földszinten lesz wifi az már jó, Területet mondani nehézkes.
Több mindent is, Az emeleten van a router, az erősítő a földszinten lenne.
Általában minimum 6 eszköz van fixen a routeren, néha több néha kevesebb. Az átlag az a 6 eszköz.
Jelenleg az emeleten van az egyik hálószobában a router, Ami az a szoba alatt van ott van net azzal nincs gond, Jelen esetben 2 hálószoba, De hálószobából kilépve sehol semmi.
Jelenleg van itthon egy másik régi router egy tp link ac1200, azon is gondolkoztam hogy egy külön routert lentre rakni ami csak a wifit küldi, De sehogyse tudtam rávenni hogy a 2 router együtt dolgozzon, valamelyik mindig zavarta a másikat. -
LiteCross91
aktív tag
válasz
memorix #106277 üzenetére
Igen, köszi, ezeken túl vagyok. Nincs bajom az elhelyezéssel. Már megtaláltam a jó spotokat és csatornákat, ahol stabil minden. Van egy AC-1200, amin padavan fut és csak az iot eszközöket viszi. 280 napos uptime van rajta. Stabil, mint a beton.
A fő router gondolja úgy, hogy feladja havonta, szerintem "memory leak" gond, de az asus nem akarja beismerni... Nagyon sok eszközöm van, ezt aláírom, de kb. 50 eszköztől el kell hasalni? Hát nem tudom.
Ubiquiti UCG-Ultra lenne a terv két-három U6+ al a szobákban és nem lenne gondom, de az nem 60 ezer ft.
-
kw3v865
senior tag
válasz
memorix #106222 üzenetére
Köszi, ezek jóknak tűnnek, brá kicsit drágább, mint amit szerettem volna. Amint megérkezik a router, ránézek, hogy a garázsomnál milyen a jelerősség (csodálkoznék, ha nem lenne megfelelő, mert most megmértem, csak 15 m, teljesen akadály nélkül + egy normál téglafalat kell átvinni). Aztán jöhet a repeater kiválasztása.
-
Fall-N
veterán
válasz
memorix #106152 üzenetére
Nekem a jelenlegi 256 MB RAM is bőven elég, el sem tudom képzelni, hová nem elég átlagos felhasználó számára az 512 MB.
osonte: Én elhiszem, hogy a legtöbb technikai kütyü mindig a számok és adatok körül forog, ha el akarják adni, de egyáltalán nem ezen múlik. Sok router honlapján fel sem tűntetik az adatlapon a hardvert, mert majdnem hogy lényegtelen. Ezért is hülyeség kiragadni egy jellemzőt és az alapján venni valamit. Azt kell nézni, hogy az adott felhasználásodhoz és a körülményekhez mi a legjobb megoldás, amit a pénztárcád is még megenged. Utána jöhet a szoftveres jellemzők és a gyártó támogatása. A többi lényegtelen.
Tökéletes példa az előző routerem a Xiaomi Mi Router AX1800. Papíron erős (erős Qualcomm SoC, 256 MB RAM stb.), jól is működik, de a kiadása után egyetlen egy firmwaret nem adtak ki hozzá. Ezért is cseréltem le. Azért 5 éve elhanyagolt biztonsági frissítéssel nem akartam használni.
-
Alex91
félisten
válasz
memorix #106145 üzenetére
Magyarazom… Kapcsolj be egy kis szuloi felugyeletet, protectiont stb. Aztan vezeteken meregesd, hogy a gigabites internetbol mennyi jon at a routeren…
Mert rairjak a dobozra, hogy mennyi minden van benne, de azt mar elfelejtik megemliteni, hogy ezeket mekkora sebesseg mellett nyujtja az a kafa router…
-
osonte
őstag
válasz
memorix #106143 üzenetére
Jobbat akarok venni, mint amit eladtam és eddig 512MB-os routerek voltak, ezért memóriában szeretnék duplázni. Gondolom hátrányom nem lesz belőle, használja ha tudja, változhat bármi (pl.: lehet 2000 Mbps-es csomagra váltás, USB meghajtó, torrent stb.). A 60 ezres telefonon is 12GB RAM van és olyan gyorsnak tűnik, mintha 200 ezres kategória lenne, mivel mindent a memóriából nyit meg.
-
-
tibbike01
őstag
válasz
memorix #106132 üzenetére
Alapvetően mi alapján véleményeztek egy routert? Én mindig kb 3 adatot látok csak, amit össze lehetne hasonlítani. A lan port erőssége/nagysága az ismert wifi szabványok, illetve az elérhető maximális elméleti sebesség. Milyen szempontok döntenek még? Van erre valami speckó oldal? Teszt oldal vagy honnan tudjátok, hogy melyik router jobb, mint a másik?
-
Fall-N
veterán
válasz
memorix #106025 üzenetére
Szerintem a ne legyen kínai eszköz, azért merülhetett fel, mert sok rosszat hallani, hogy esetlegesen a Kínai Kormányhoz közeliek lehetnek a cégek, állítólag. A minőséggel semmi baj nincs, már régóta jó minőségű routereket (is) gyártanak. Ha nem is "telefonál haza", akkor is előfordulhat, hogy egy - két cég megy a levesbe és kitilthatják. Lásd a mostani TP-Link esetet (vagy Huawei, ők is gyártanak hálózati eszközöket). Pedig régóta ketté lett osztva a cég és van egy teljesen amerikai részlege, amire teljes rálátása lehet az amcsiknak. De újabban már gazdasági érdekek mentén is ki lehet tiltani cégeket. Lásd TikTok esete. Vagy eladták volna az amerikai részét vagy van. Utóbbi lett.
Félreértés ne essék, nem támogatom egyik oldalt sem (főleg a TikTokot rühellem), DE kell az árverseny, a jó ár/érték arányú cuccok, ebben meg erősek a kínaiak.
-
Blaster
junior tag
válasz
memorix #106040 üzenetére
Az RT-AX57u-ra rákeresve mindenhol a sima verzót dobja ki u nélkül. Nem lehet, hogy véletlen elírtad? Vagy gondolom, elfogyott mindenhol.
twine: Be lehet szerintem (nyilván access point üzemmódban), de nem ajánlott. 2 darab kellene a routerből + bridge mód, hogy ne a Huawei kezelje a belső hálót. A vezetéket is erősen ajánlott valahogy megoldani, mert jó sosem lesz, ha már fentre nem nagyon jut wifi.
-
-
Blaster
junior tag
válasz
memorix #106026 üzenetére
memorix: Köszönöm szépen!
MaCS_70: Pont futottam bele olyan ASUS router-be, ami annak ellenére, hogy nem volt régi, nem kapott semmiféle frissítést 2 éve és amint elment az áram alóla, sohasem épült újra. Tök mindegy, nincsenek jó tapasztalataim az ASUS-okkal. OpenWRT: lehetséges.
Patice: Jó is lenne. Imádom a setupot és mindenét.
-
-
Lmh
őstag
válasz
memorix #105777 üzenetére
A második gondot megértem. Az elsőt azért nehéz, mert tök jó "rálátása" van az egész lakásra. A két szoba (nappali, háló) vékony fallal van elválasztva, nagy kétajtós átjáróval a kettő között, tehát elég nyitott a terület.
Amikor családi házban laktam, a 3. emeleten, két födémmel feljebb jobb volt a wifim mint itt.
A router a földön lévő pc-m tetején van, megpróbálom feljebb, arrébb rakni kicsit, de ebben nem sok mozgásterem van.Esetleg valami jelerősítő a hálóba?
-
MadKet
tag
válasz
memorix #105729 üzenetére
Igazából a mostani 1 routerrel is "élhető" a helyzet, de a célom hogy javítsak a távolabbi helyek jelerősségén és a kamerák ne akadjanak (és kábelesre viszonylag egyszerűen csak így tudom megoldani ahogy írtam #105722). A Cudy-t egyébként már itteni korábbi ajánlások miatt ismerem, ár/érték arányban nekem bevált, szülőknél emeletes házban is érezhetően jobb eredményt hozott már 1db, egy Xiaomi AX1800-at váltott, ami szenvedett előtte.
Persze ha van más ajánlás a Cudy helyett, szívesen fogadom, ezért jöttem kérdezni, mert én napi szinten nem vagyok benne ilyen témában
Köszi mindenkinek!
-
Fall-N
veterán
válasz
memorix #105732 üzenetére
Hiteles teszt nincs. Két egyforma szituáció sem. Nem mindegy mennyi hálózat van a lakás vagy ház körül, amik interferálnak. Én például a belváros közepén lakok egy társasházban, körülöttem millió bolt, alattam bank. Így van jópár WiFi hálózat. Szerencsére az összes még 2,4 GHz-s én meg az 5 GHz-s sávot használom jobbára. A 2,4 GHz-re csak az okoseszközök csatlakoznak.
-
kpityu2
őstag
válasz
Hát, egy spekulációt és néhány prospektusadatot állítasz szembe egy valós körülmények között több eszközön elvégzett teszttel. Vessenek a mókusok elé, de én az utóbbinak hiszek. Egyébként a Cudy WR3000S leírása kifejezetten írja a nagyobb dBi-s antennákat a saját korábbi variánsaihoz képest.
-
Fall-N
veterán
válasz
Pedig nem árfekvés kérdése a dolog. A Mi AX1800 helyett vettem egy TP-LINK AX12-t és erősebb a jel a lakás szélein. Ez egy 63 m2-es tömör téglás lakás és egy router elég a középső részén elhelyezve. A Xiaomival a szélső helyiségben már alig volt jelerősség. Az AX12 bőven lefedi. A Xiaomi pedig papíron erősebb hardverrel van szerelve (Qualcomm 4+1 magos SoC vs. Broadcom 3 magos) és az AX12 az egyik alap AX routere.
-
HoTDoG
tag
válasz
memorix #105693 üzenetére
Korábban már írtam, hogy vasbeton oszlop plusz tégla fal is van közte. Gondolom ez a gond. A routerek közelében mind tudta az 500 Mbit-et, vagyis a jelenlegi bejövő Voda L netet, így gondolom nem a kábel a ludas ami a modemet összeköti a routerrel. A dolgozószoba adottságai ilyenek, ehhez próbálom a legjobbat (legerősebbet) megtalálni. Kábelezés majd talán következő esztétikai felújításnál lehet opció, ha egyáltalán.
De most már azon is gondolkoztam, hogy egy tri-band páros mesh eszközt berakok, pl ezt.
Vagy ezzel max csak a tesztelt eszközök számát növelném? -
válasz
memorix #105549 üzenetére
Egy barátomnál van a rendszer. Pillanatnyilag is WiFi van egy régi, 2.4-es routerrel és valamilyen vevőkkel (nem húztam ki a gépeket az asztal alól). Ma 4 órán keresztül javítgattam nekik a win11-et, meg frissítettem, stb. Tehát a födém, meg a vezetékmentesség az alap körülmény. Kiderült néha akad az online jégkorong meccs is a gépen.
Javítani szeretnék a mostani állapoton. Nem kérdezte az árát csak, hogy bemegy egy számtech boltba és megveszi amit ott ajánlanak.
Előtte gondoltam megkérdezem itt is, van-e ajánlott eszközkombináció a feladatra. -
HoTDoG
tag
-
memorix
senior tag
-
front3r
őstag
válasz
memorix #105367 üzenetére
Már van 1 Wifi 7-es, de több Wifi 6E képes eszközöm, talán 1-1 ennél gyengébb eszköz van itthon.
Az ISP-m még csak 1 Gbitet ad, de ha lesz lehetőségem és megtörténik a fejlesztés, akkor váltok a Telekom 2Gb-es internetére.
Meg ahogy mondják, hálózati eszközöknél a jövő technológiáját vásároljuk, és nem a múltat. Nekem már egy igen elavult routerem van: ASUS RT-AC68UItt most főleg a router megbízhatósága és képessége a fontos.
-
emitter
őstag
válasz
memorix #105320 üzenetére
Köszi a tippeket mindenkinek!
Nagyon vonzó ez a kis RT-AX57 Go az USB 3.0 miatt.. Ahogy néztem, a többi ajánlott router csak 2.0-t tud, a 3.0-sok jóval drágábbak. Kérdés ennek a kis eszköznek a hatótávja. Panellakás, vasbeton falak.. Egy repeaterre már így is szükség van. Ez nekem kis utazó routernek tűnik, ad-hoc használatra. De cáfoljatok meg
Egyébként valóban az RT-AX1800U tűnik a legjobb választásnak, főleg 16 ezerért..
Mondjuk csak ritkán használnánk a rákötött usb-s háttértárat, inkább csak fotók-videók feltöltésére telefonról, archiválás céljából. Végülis ki lehet várni az USB 2.0 lassabb sebességét is..
-
Tin
veterán
válasz
memorix #105255 üzenetére
Igen igen, ezeket tudom. Nekem a mostani szolgáltatói modem (Compal CH7465VF), ami egyben a WIFI hotspot is elég béna helyen van, mert ugye a koaxnak is el kellett érnie odáig, és a mellette lévő vastag vasbeton fal miatt korlátozott, hogy milyen irányban mennyit tud. Most úgy van belőve, hogy nagyjából az egész lakást lefedi, de a távolabbi szobákban és sarkokban már alig van vétel. Nagyobb gond, hogy naponta többször megáll/lefagyogat a net pár másodpercre, vagy le is dobálja a klienst, gondolom nem bírja a procija. Az 5Ghz-es hálózatot amúgy fix csatornára állítottam a szomszédok függvényében, ezért nagyjából tűrhetően műküdik.
Na most ehhez képest kellene egy kis előrelépés. Mint írtam, a gépek, konzolok, okostévék kábelen lógnak, szóval igazából csak a telefonoknak, tableteknek, okosdolgoknak kellene némileg nagyobb lefedettség.
Sejtem, hogy a Compal CH7465VF szolgáltatói kábelmodem WIFI-je nem a legbikább a világon, szóval ehhez képest remélem, hogy egy antennás Asus TUF AX1200 hoz előrelépést. Ha igen, akkor a Compalon lelövöm a WIFI-t, és használom csak az Asus-t. Igazából a routert (AP-ként) már át is tudom helyezni máshová, ahol kábel van, hiszen akkor már nem limitál a bejövő koax kábel elérhetősége, és van jobb helye is neki, jobban a lakás közepén.
Vagyis na, a kérdés az, hogy egy AX1200 ugyanoda telepítve sokkal felülmúlja-e egy szolgáltatói kábelmodem WIFI funkcióját. Remélem, hogy igen.
-
HoTDoG
tag
válasz
memorix #105250 üzenetére
Van a közelben más Wifi, például szomszéd?
Kb 3-4 érzékelhető wifi jelet látni a szomszédságból, igen.Milyen falaid vannak? Milyen vastagok? Van bennük vas beton? Mit takar az az üvegkombó? (üvegtégla? Ólomüveg?)
Légvonalban kb 10 méterre van az érintett eszköz a routertől. Ha légvonalban egy egyenes vonalat kellene húzni a kettő közé, akkor kicsit bonyolódik a rétegek száma, mert vasbeton oszlop, és több réteg tégla fal is húzódik, kb 3.
Az üveg csak szimpla, egy rétegű üveg. De ha az üveg elé viszem a laptopot, ott tud mérni kb 330Mbit-et. A mellette egy fallal beljebb - ha egyenes légvonalat veszünk figyelembe, akkor már csak 120-200 MBit körül. -
HoTDoG
tag
válasz
memorix #105101 üzenetére
Ma beüzemeltem az AX4200 -t.
A teszt alapján két falon át az illető 500Mbit-et mért, 5G-n.
Nálam 500Mbit-es Voda net. Ha a router mellé állok, ennyit hoz is.
Viszont másfél falon át (az egyik fa, üveg kombó) épp 120Mbit-et mértem.
A jelerősség 2/3 a wifi ikonon, macbookon. Az iPhone 13 pro inkább a 2,4G-s hálózatra csatlakozik, annyira gyengének érzi a jelet.
De mintha a 2,4G-s jel is gyengébb lenne, mint a Voda modem.Én rontok el valamit? Ez így majdnem 50k Huf-ért nem nevezhető előre lépésnek.
-
-
válasz
memorix #105183 üzenetére
Erről a kábelcserélős cikkről csak annyit, hogy ilyenek vannak benne:
"a Cat 5 kábeleket otthoni és üzleti hálózatokban használják, és akár 100 Mbps adatátviteli sebességet is biztosítanak"
"A Cat5 Ethernet kábel teljesítményét tekintve szabványos sávszélessége 100 MHz, maximális hossza pedig 100 méter, így akár 100 Mbps sebességű kapcsolatot is lehetővé tesz."
Szó szerint persze igaz, csak éppen félrevezető, ami pedig a cikk hitelességét teszi számomra kétségessé.
A Cat5 ugyanis 100 méteren de facto akár 1000 Mbps sávszélességet is lehetővé tesz. Erre készült, azaz gigabites kábelnek. Csak sajnos nem teljesített a teljes specifikációt, úgyhogy egy kategóriával lejjebb ragadt. Javították, lett belőle Cat5e.
Nálam több 50-120 méter közti szakasz is volt/van, amelyen a Cat5 stabilan 900 Mbps fölött teljesít. Ezek között volt egy olyan is, ahol kb. 40-50 méteren egy aktív 230-as vezetékhez volt kábelkötegelőzve.
MaCS
-
avvava
újonc
válasz
memorix #105183 üzenetére
kicsit sem kell házon belül 2.5 gb miatt cserélni a cat5e kábeleket.
de ha valaki nekem nem hisz, akkor:
https://www.youtube.com/watch?v=K761BcDGNRg
https://forum.netgate.com/topic/181442/i-m-wired-5e-can-i-use-the-2-5-ports/7
2.5 gb szvicseket meg aliról már 10e környékéről lehet rendelni. -
Tin
veterán
válasz
memorix #105176 üzenetére
A szolgáltatói modemen úgyis kikapcsolom a WIFI-t, a hátsó szobában lévő pedig igazából csak (vezetékes) switch helyett van, egyszerűen csak bekapcsolva hagytam rajta a wifi-t is. Az amúgy is csak N-es 2.4Ghz-et tud (egy RT-N18U).
Ez a TUF AX4200 jó darab? Ennyiért mondjuk lehetne már rajta legalább egy 2.5Gbites port a belső háló felé is, 1-2 éven belül várható az optikai hálózat telepítése felénk. Ja látom, az az AX6000-es modell sajátossága, még drágábban.
Az tudható, hogy miért nem a TP-Link Archer BE230-at ajánlottad, ami még talán olcsóbb is, és van 1-1 WAN+LAN 2.5Gbites portja, ráadásul WIFI7-es? Annak esetleg a lefedettsége gyengébb?
-
HoTDoG
tag
válasz
memorix #105094 üzenetére
Köszi szépen mindenkinek! Okosabb lettem
A TUF AX4200 és a TP Archer AX73 közül az Asus jobban teljesít tesztek alapján, illetve korszerűbb is. Kettő közül az Asus tűnik jobb választásnak.
#105097Noxy
Köszi! Ez az emulátor jópofa.
Az Asus és a Cudy között van 20-25e Ft-os különbség. Az igényeimet szerintem mindkettő tökéletesen lefedné. Valszeg az Asus erősebb jelet sugározna, de az én felhasználásomban ebből valszeg nem sokat érzékelnék. Még egyet alszok rá, a héten már úgy sincs szállítás.
-
HoTDoG
tag
válasz
memorix #105091 üzenetére
Lásd #105064
1) Milyen sebességű a bejövő interneted
jelenleg Voda Net L (500mbit), hozzá tartozó COMPAL CH7465VF tipusú EuroDOCSIS 3.0 modemmel, ami bridge-ként funkcionálna tovább
2) A legtávolabbi felhasználás milyen távolságra van és mennnyi fal van a router és a kliens között?
Légvonalban kb 8-10méter. Tégla falazat, beton tartóoszlopokkal. Max egy fal, valahol plusz üveg vagy fa elválasztó. Illetve egy eszköz esetében lesz 2db fal.
3) Van -e a router és Kliensek (eszközök) között vasbeton fal?
Tömör nincs, max tartó oszlop.
4) Milyen sebességet várnál el a kliens oldalon?
Olyat ami kényelmesen biztosítja a streaminget, videó konferenciát.
5) Tudsz kábelezni is a kliensek és a router között?
Nem, nem is szeretnék.#105081Tompika777
Jogos, de valahogy az Asus-szal szemben kicsit előítéletes vagyok. Jó termékeket gyárt, lásd laptopok, de tele vannak bloatware-ekkel, reklámmal, cicomázott kezelőfelülettel. De nem vagyok ellene, csak a TP-Link nem hozzáértőként megbízhatóbb márkának hangzik első blikkre router téren. -
HoTDoG
tag
válasz
memorix #105067 üzenetére
Köszi, nagyon hasznos. Akkor még nincs itt az ideje felülni erre a technológia vonatra.
Wifi 6 modellekből melyiket javasolnátok? Először a TP-Link modelleket néztem, de a feláras és havidíjas szolgáltatások modell nem túl szimpatikus.
A Cudy WR3000-ről is nagyon jó vélemények vannak és most Asus árban van, 22 körül.
Indokolt-e feljebb is nézelődnöm az AX50, AX73 környékén? -
-
sb
veterán
válasz
memorix #104742 üzenetére
Nem szokásom. Nem is látom, hogy nagy sértegetésbe kezdtem volna, igyekeztem elnézést kérve jelezni - és még 3x leírni amit már korábban is írtam, hogy hol csúsznak el logikailag a válaszok.
Azt pedig így ennyi ok-okozat és érv felsorolása után vállalom, hogy nem sikerült a kérdésre válaszolnod és a megértened. Ezeken tényszerűen végigmentem, újra nem tenném.Lehet, hogy most itt borult ki nálam a bili, ez van, elnézést. De kicsit sok a szakfórumok szakbarbársága. Mikor bárki bemegy bárhova és nem sikerül dekódolni a kérését, csak tök más preferencia szerint sikerül válaszolni az igényei fölé/mellé, esetleg hülyének is nézik. Pedig mondjuk ha nem is szakértője, de talán nem hülye a témához, plusz relatíve alaposan utánanézett a részproblémának.
Mást nem tudok mint elnézést kérni. De szerintem egy ok-okozati újraolvasást és az ellenérvek elfogadási lehetőségét, a sajátunk felülvizsgálati képességét is érdemes megfontolni.
Peace!
-
sb
veterán
válasz
memorix #104728 üzenetére
Még mindig ugyanott tartunk, hogy vagy nem tudod elolvasni amiket írtam vagy nem akarod megérteni.
A sáv eltűnés a 160MHz-es sávszélességre vonatkozott, ez vmi anomália. Simán lehet interferencia vagy bármi zavarás, nem értek hozzá ennyire (max elméletben
), a formája nekem furcsa, azért inkább vmi bugra gyanakodtam volna, de ki tudja...
De ez egy tök más kérdés volt!80MHz-es csatornával teljesen stabil és a falakon belül gyors wifi-m van. A szomszéd hálózatok sem hiszem, hogy sokat zavarnának, pont az ellenkezőjét írtam le. Ez egy kis társasház, 10 lakás, a szinten rajtunk kívül 1db lakás van még. Ennek megfelelően 3-4 5GHz-s hálózatot látok, baromi gyengén, hiszen 5GHz a sáv, a jel érzékeny, lásd falak... itt meg nagyobb távolságokról van már szó és főként födémről.
Anno laktam 100+ lakásosban is, amikor még csak 2.4-es sáv volt... ami nyilvánvalóan nagyobb távolságra hat ki. Ott kb. láttál ugyanígy a 3-4 konkurens hálózathoz képest mondjuk 30db-ot. Mitől lenne ez annyira problémás?A többi már volt (de ezt a 160MHz miatt próbálgattam). Tettem vissza gyári fw-t, a beállításokat is írtam korábban, szomszéd hálózatok alapján fixált, ide-oda rakott csatornák, auto, dfs, stb...
Ezt a problémát is kifejtettem hogy jelentkezik és hányféle készüléken ill. wifi chippel. Semmi köze ahhoz amit írtál, nem ismétlem meg kb. 3.4 alkalommal. Egyik eszköz sem sleep-elt.szerk: Egyébként úgy emlékszem találtam hasonló eseteket anno mikor rákerestem. Talán bizonyos kliens chipekhez kötötték, de semmi érdemleges nem derült ki belőle végül.
Továbbra is úgy érzem magam -de kizárólag a te hsz-ednél - mikor bármelyik szaktopicba beszabadulok és teljesen másra válaszolnak, nem is értik a problémát, ne adj isten, úgy tűnik annyira nem sincs is meg a szakértelem. Jobb esetben csak a szöveg- és helyzetértékelés hiányzik.
Ha kalapács van, minden szög.
A többiektől tized ennyiből releváns válasz érkezett. Csere lesz, lehet, hogy AX6000, ha már egyszer... de igazából az alapján amit végignéztünk, bármelyik jobb lehet - kizárólag ebben, ami most nekem kéne - a mostaninál. -
-
sb
veterán
válasz
memorix #104702 üzenetére
Ill. ha már itt tartunk még egy kérdés: 160MHz-es sáv használata mennyire általános?
Nálam nem használhatóak stabilan. Ha be van kapcsolva akkor random eltűnik a teljes 5GHz-es hálózat, semmi nem látja a routert. Egy ideig megy, aztán azt látom, hogy disconnected minden eszköz és nem látnak hálózatot ha rákeresek. Esetleg később újra elindul magától vagy (1-2) restart után tér magához... de megint csak egy ideig.És ezt nem csak AX58U produkálta (gyári és Merlin is), ugyanez volt a TP-Linkkel is. Próbáltam az eszközöket is variálni, hátha az egyik "üti ki" de ott sem sikerült semmire sem jutni. Realtek, Intel chipes noti, Samsung, Xiaomi telefonnal is ugyanígy eldobálta. (Úgy értem, hogy csak 1 eszközt engedtem fel ilyenkor az 5GHz-re, a többit átraktam 2.4-re, hogy ne zavarjon be. Hátha csak az egyikkel akad össze a router vagy ilyesmi.)
Ja és persze végignyomkodtam a beállításokat is, volt auto channel, fixált alacsony csati, magas/DFS on/off, automatikus sávszélesség (hogy 80-160 között tudjon váltani), de minddel ugyanez volt.
-
sb
veterán
válasz
memorix #104702 üzenetére
Köszi. Ezeket is néztem de egyikre sem láttam Merlin fw-t, míg az AX82U-ra és AX5400-ra úgy láttam létezik. A jelenlegit azzal használom, nincs (tudtommal) musthave funkcióm ami csak Merlin alatt van, de jobb lenne ha megmaradna a lehetőség az esetleges extrákra...
Amennyire láttam és itt visszaolvastam, az AX58U (jelenlegi), AX82U és TUF AX5400 ugyanaz a SoC, az AX6000 már más, a Merlin hiányából gondolom az AX4200 is más lehet. Van érdemi előnyük a másik kettőhöz képest ha a lefedettségen kívül nincs más extra?
A talált tesztben ha jól emlékszem akkor a 82U jóval gyorsabb volt az 58U-nál, utána pedig még kicsivel rendre gyorsabbak a TUF 5400 és TUF 6000. A 4200 valahol a kettő között, de lényegi különbség már nem volt. Ha ezt hoznák akkor bármelyik megfelelő lenne a lefedettség alapján, eltekintve egyéb tudásuktól.
Jó pár 2.4-es eszköz is lóg rajta de azok apróságok, ott nincs igény többre.
Csak az 5GHz érdekes, ahogy fentebb is írtam, viszont valóban van 2 fal... de ez nem lehet akadály azért szerintem. Nem az a méret a lakás, több szint, födém sincs. A router kb. középen van, két vékony elválasztó fal van csak. Amit láttam az egybevág azzal, hogy megoldható mesh nélkül, egyrészt az olvasottak alapján és a teszt szerint is van bőven erősebb 5GHz jelű router mint az 58U, másrészt volt is már itt pl. TP-Link AX73, azzal jóval erősebb volt a 2 falas jel.
Amúgy jó pár 5G-s AX eszköz van, de egyszerre nem terhelnek. Ill. a kimaxolás sem cél. Csak mondjuk 80MHz-es sávval a max 1200Mbit/s ha nem 2-300-ra csökken a falak mögött, hanem 5-600-ra az már elég.Ja és a tesztet is ehhez kerestem, megpróbálom előtúrni... először olyat találtam ahol fal nélkül, közelről mérnek, de meglepő módon az összes ugyanazt hozta kb.
Amit utána találtam az pont 2 falas teszt volt és ott már jelentős különbségek voltak.
-
osonte
őstag
válasz
memorix #104422 üzenetére
Pont az van, hogy szinte mindenre rálát a router, a nappaliban van, nyitott a konyha fala, onnan belát a hálóba és a fürdőbe is rálát és kb egy 5 méteres kábellel minden eszközhöz eljutok, vagyis még egy routert 5 méterrel arrébb tudnák max tenni, úgy hogy látják egymást (az sem jó ha közel van egymás mellett két MESH eszköz, akár vezetékkel összekötve). A routertől pár centire is néha 200-300 Mbps sebesség van, valamikor pedig a legtávolabbi ponton (leggyengébb sugárzási teljesítménnyel) is 490 Mbps összejön.
Sok WiFi hálózat van ami átmegy a lakáson, azzal küzd szerintem a router...
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Nintendo Switch 2
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Lexus, Toyota topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- HP ZBook Studio 8 WorkStation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200 15.6" FHD IPS 1 év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3085, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest