-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
tha_answer
őstag
"." - egy frászt."
kiraly erv"hogy mindenre"
nem mindenre. csak zombuldara. az emberek 99 szazaleka meg zombul wifin. a power userek ugyis kabelen toljak.okay, bar megerteni nem ertem, de elfogadni elfogadom h kiakadsz az ac10tol.
egyebkent elonye is van a 100as portnak, a gyerek vigan torrentezhet nem fogja felzabalni a teljes savszelt...a lenyegre terjunk, mert nemcsak ac10 van ott.
amire Te hivtad fel a figyelmet
2 db AX56U és egy XD4 Sol azaz
2x35k huf es 1x35k huf ax1800 gbe bhamire en hivtam fel a figyelmet:
3db huawei ax3 WS7100-20 azaz 3x15k ax3000 gbe bh105k vs 45k
dupla annyit tud az asus trio mint a huawei? vagy igazabol ha esszel epitette ki a halozatot akkor nem szabad h dupla akkora kulonbseg legyen a ketto kozt? -
tha_answer
őstag
ha gigabit kell neki akkor a huawei ax3at veszi fontolora nem az ac10et...
szvsz felnott emberek, el tudjak donteni, hogy 100mega 5kert vallalhato vagy sem. a piac szerint megvan a 100mb koszoni azepen.
de szamoljunk:
standard gigabitnel
amit ajanlottal kb 3x30 azaz 90k huf ax1800
amire en hivtam fel a figyelmet: 45k huf ax3000
a rendszerteljesitmenyek kozott is van dupla kulonbseg?!"csilliardos"
ha vkinek van penze plusztvre, konzolra akkor az kb csilliardos az 5k hufba kerulo ac10hez kepest, nem vagja foldhoz.
de szamoljunk itt is: 10k huf alapbol, mindket helyre plusztv: a tvknek kabel kell, es 100as portal rendelkeznek, ha gbites tvt vesz akkor meg meginkabb igaz a fenti allitasom h csilliardos.
ha konzol: akkor vesz egy switchet. max 2db switchet es onnan mindenhova vezethet gbet.
ket db minosegi 5 ev garancias tplink gbe switch: tp-link sg105 6k huf azaz 12k huf.igy emberunknek 2x5+2x6 azaz 22k hufbol van mindenhova gbe ethernete es zombulda wifije.
tehat pontosan megnezve az arakat*:
2x5k = 10k huf 100mbit kabelen + ac1200 wifi zombulda(100mbit)
2×5k + 2x6k = 22k huf gbe kabel mindenhova + ac1200 wifi zombulni(100mbit)
3x15k = 45k huf gbe kabel mindenhova + ax3000 mesh wifi barmire
2x35k + 35k = 105k huf gbe kabel + ax1800 mesh wifi barmireamikre felhivtam a figyelmet azok oszesen nem kerulnek 105kba.
tobb mint 10xer el lehetne vele jatszani az ac10es kort, gbe switchekkel meg majdnem 5xortermeszetesen emberunk utanaolvas ezeknek, leellenoriz engem is, es eldonti.
*arukereso -
otapi
tag
Szóval jelenleg az E3372 (ami egy régi 5-6 éves usb stick) van bedugva egy D-Link DWR-116-be. Sima telóval nem tudom tesztelni, mert úgy még sima térerő sincs, nemhogy 4G... Tihany Gödrös részéről van szó, a legközelebbi adó Füreden van, de van közte egy domb. Ezért kell az antenna (amit a t-mobiltól kaptunk egyébként). De azt meg nem lehet akármibe bedugni. kb ilyen az antenna: https://www.macrobudapest.hu/iranyitott-lte-antennak/
-
tha_answer
őstag
itt van a kezem kozott egy, a multkori lyukrafutasom utan most egy ideig csak a sajat szememnek hiszek. (ezuton is koszonom a kolleganak hogy rakerdezett konkretan a switch dhcp kepessegere!)
https://www.mercusys.com/en/download/ac10#Firmware
Added support for WPA3.ha kell betolom a screenshotot a menujebol , hogy ott az opcio.
egyebkent, igaza volt annak teljesen aki mercurynak mondta mert a wifiinfo szerint:
SHENZHEN MERCURY COMMUNICATION TECHNOLOGIES CO.,LTD.de azert megnyugtatok mindenkit, sikerult olyan minosegi lankabelt melle csomagolni hogy neha csak 10mbites azaz tiz megabites link all fel csak.
(ket gigabites eszkoz kozott lett nezve ofkoz, nem a ac10el))
-
Plexicushio
senior tag
AX20 -nál az USB2 miatt "fázom" csak kicsit. Nem is a sebessége miatt - az annyi amennyi - hanem hogy jóval kevesebb áramot tud adni a rákötött HDD -nek. Mondjuk amennyiben egy 2,5" -os sima HDD vagy külső tápos megoldás lenne, akkor valószínűleg nem lenne gond.
Tegnapelőtt érkezett egy AX20, jelenthetem, WD Element 4TB külső 2,5" -os HDD-t gond nélkül kezeli. Sőt, SMB-n az írás/másolás a szabvány határait feszegeti, 30-35 MB/s tempóval. Meglepett.
-
Imi1981
veterán
Elsőre nekem is jobbnak tűnt a tp-link alkalmazása de mióta mindkettőt használtam többet úgy már az Asusé jobban tetszik. Egyszerűen több minden állítható. Port nyitás tp-link - nél csak webes felületen lehet például. De más dolgokban is jobban tetszik az Asus app. Átláthatóságban viszont lehet a tp-link app jobb.
Én igazából mindkét routernél a webes felületet preferálom de itt is az Asusé tetszik jobban. Tp-link webes felületét sokszor csak másodjára tölti be.
Tényleg ha már ez a téma! Az Asus webes felületét távolról (ddns) másnak is tetű lassan tölt be (Asus ac 65p) ? Távoli elérésben a tp-link felülete sokkal gyorsabban betölt!
-
Gomba
senior tag
-
Anonymus23
veterán
Igen, ha be van vésve a falba a csatorna, de szerintem itt nem ez a helyzet
Ha falon kívüli csatorna van, akkor kb mindegy, de kétségtelen, jobban néz ki
Lakásfelújítás előtt érdemes mindenre IS gondolni, de kb ez szokott lenni a legutolsó sok esetben, és utána jön a fél/negyed megoldásos wifis mesh és a többiek.Pl volt főnököm jut eszembe, aki egyébként elektromérnök, de a házában van egy nyomorult router (1043ND
), az is egy szekrényben, aminek az ajtaja egy TÜKÖR
Egyetlen kábel megy hátra az irodának/edzőteremnek használt melléképületébe, amin egy 1000 éves AP lóg, és panaszkodott mindig, hogy gyenge a wifi és lassú isKölteni kellene rá, de neki jó így, akkor nem tudok mit mondani, céges autója mellett 15 millás hobby autója van. Nem egyformák a preferenciák.
-
-
-
tha_answer
őstag
ezesetben jogos. amikor utoljara range extender fordult meg a kezem kozott cliens modera kapcsolt. egyebkent logikus, mert minek rontana az ap businesset a gyarto. elnezest.
tehat kedves Lali, a cat6on kivul semmit nem kell megvenned.
ha a tudat kell Neked hogy milyen szuper halozatom van akkor ket aimesh kepes axrouter ami 40k kb.nem fogsz erezni annyi kulonbseget kozte a hetkoznapokban, mintha ap modba tenned a range extenderedet a cat6 vegen.
huzd be a kabelt, nezd meg mit tud, es ha nem eleg a tudasa akkor cserelj csak routert. szvsz. -
tha_answer
őstag
"Régebben volt egy TV a hálóban is, már ki vannak fúrva a falak végig, nekem csak át kell húznom a kábelt."
tehat most nincs neki ott tv, es nem is tervez mert nem szolt rola. se nasrol. se pcrol. ha csak telon fognak zombulni es semmilyen komolyabb dolog nem lesz ott akkor a jelenlegi routert megtartva jar anyagilag a legjobban, melle meg zombuldara vmi ac szutyok. ekkor kolt legkevesebbet.
ha akar venni oda is tvt akkor majd vesz komolyabb routert ami megy a nappaliba a nappalis gigabitkepes meg a haloba. mert addigra olcsobb lesz espervagy ugyanannyiert jobbat fog kapni.
a range extenderek altaban ha ethernet van belejuk dugva akkor cliens modra valtanak. szoval abba aztan dughatja a cat6-t, nem fogja szorni a netet. ha megis lehet ap kent konfiguralni akkor nem kell neki vennie semmit a cat6on kivul ha nincs kabelt igenylo dolog a haloszobaban.
-
tha_answer
őstag
szarok a penzre. legyen. ezzel le is zarhatjuk ezt.
mivel az jott le h mar tv sincs a haloszobaban, es nem emlitett semmilyen nast, pct, egyebet, igy gondoltam h csak zombulnak telorol a haloszobaban akkor az a legkoltseghatekonyabb.
leirtam h figy 100 megat tud csak. de csak 5k. felnott ember, eldonti. es a cserebe meg csak nem is ronda^^.
sokkal inkabb cat6os kabelen barmi mint hiperszuper ghzes valami. az nem tunt fel hogy azt is irtam hha van budge akkor gbe ethernetes mesht?
ha csak zombulasi igeny van a haloban akkor miert koltse el 5k huf tobbszoroset mikor a telon zombulas elmenye nem lesz annyival jobb mint amennyibe kerul?
Kedves Lali: ha helyes a feltevesem es a haloban vban csak telorol zombultok akkor, ugye a cat6 kabelbol nem engedunk soha, de 2 ember telos zombuldajat boven kiszolgalja a mercusys ac10. dontsd el megeri-e a felarat egy vagy ket 20k koruli router a vban fancybb halozatert meg atudatert h axes szupergigabitkepes netem van mindenutt.
-
tha_answer
őstag
pedig leirtam vilagosan. aki zombuldanak akarja meg a nagyinak szulonek facebookon, es hogy legyen wifi az annak a tudataban h a wifi 100 mega lesz de a tobbi az siman lehet 1000, az eldonti hogy mit akar. nem ertem hogy sikerult kihozni h a 100 mega a kiraly a 100 giganal. pont azt irtam h 100gigas jatekok kivetelevel atlagos usereket nem tudomelkepzelni mire nem eleg a 100 mega. a nas nemhiszem h az atlaguser, i mean tobben vannak konzollal mint nassal sztem.
ennyi. a nasnak a gbe is keves ha eppen masolgatni van kedvem, valljuk be.
en ertem hogy a legjobbat ajanljuk. egyet is ertek vele.
de szet kellene valasztani a power usereket: aki ilyen profi az ugyis vlanra pakolgatja es akkor mar layer3 switch se artana...
tehat sztem elso: mire akarja hasznalni (nas, torrenthuszar, hft XD, barmi) akkor Neked ezt es ezt ajanljuk, gbe, ketesfelgbe, stb.
ha o csak netezni, tvzni, akar, zombulni es eleg neki a 100 mega is, es ennek tudataban van es nem zavarja, akkor nemlatom miert gond h figy. ez a router csak 100 megat tud de: 5k huf ac wifivel. tiktokozni a gyereknek ez is boven sok. szamolgass, vesd ossze es dontsd el, es ha jol merted fel az igenyeket akkor konnyen lehet h ez a legkedvezobb szamodra, de ha nasolni akarsz meg ps5re hetente tolteni jatekot akkor fejtsetek el.
szvsz atlagemberkent es nem poweruserkent nezzunk be a tuzfalunkba es nezzuk meg h 5p nel tobbszor hanyszor volt fullon kihajtva az elmult egy honapban. mint irtad: a nem hasznalt cuccok a legdragabbak. ez ervenyes arra is h nincs kihasznalva. felreertesek vegett: csak gigabit router moge, hha kell a gbe,akkor meglegyen.
egyebkent az iptvt erdemes full kulon kezelni fizikailag is. szolgaltatoibol tolni a vegcelra, nem a routerunkbol. akkor csinalhatnak barmit, lesz tv.
-
tha_answer
őstag
termeszetesen meglevo gbit router melle ajanlhato inkabb mint "jovanazoda"
meg akkor ha a routert magadnak epited es a wifitol nem varsz mast csak zombuldat. a legtobben pedig zombulnak.
megegyszer: a 100gigas jatekok koraban masra mire nem eleg a 100mega? ha megy a tv arra figyelnek az ottlevok.
a legtobben ugy irnak ide h van vmi routerjuk es meguntak h szarakodik a wifi. vagy h a nagymamanal menjen, tudom vannak rigolyai, de pl alexanak boven eleg a 100 mega.
ugy gondolom jarnak ide annyira felnottek h 60 centis valyog meg 40 centis vasbetonfodemnel eldontik h 60ezres routert vesznek inkabb vagy kabeleznek es ket ilyen szart vesznek a meglevo melle.
meg mindig nem latom h "ipari" alkalmazason kivul miert lenyeges az allando gigabit. egy 150megas alapoptika meg a gigabit kozott evesszinten tizezrek lehetnek a kulonbsegek.
ha vkinek kell a tudat h gbiten hasit a wifi az vegyen gbitkepes routereket ethernet backhaullal. nem is nekik szanom.
de azok akik csak azt akarjak megoldani h legyen wifi ott ahol eddig nem volt, azok sztem nem art ha tudnak rola, ha tesznek ra h csak 100 mega lesz.
tehat: nem forouternek, csak wifiellatonak azoknak akik nem a gbitre izgulnak es csak annyit akarnak h menjen a wifi rendesen. 5k huf ac wifi.
a kabelezest vasbetonba es valyogban nem usszatok meg, a backhaulnal semmikeppen sem. sot, panelban sem.
peace.
-
tha_answer
őstag
melyik tvnek nem eleg a 100mbit?
ott ahol 60centis falak meg betonketrecek vannak azok ugyis legyilkoljak a wifit. az ethernet backhaul miatt igyis ugyis kell kabelezni.
jau, akkor 100mbit milyen polgari hasznalatra nem eleg?en nem azt mondom h mindenkinek ez optimalis. de szvsz miert ne merulhetne fel alternativanak? nemigazan latom h a 100mbit a 8k tvn innen barmiben akadalyozna. igen a blueray de az dedikaltan jatszuk le. a streamingszolgaltatsra is boven eleg 100mega.
polgari felhasznalatra egyedul a 100gigas konzoljatekok letoltesenel latom jogosultsagat. de az mindossze egy szoba, es azt is kabelre kotjuk.
ahol legyilkoljak a falak a wifit 5ghz szobankent, nem fog ideoda valtogatas lenni.
azert irom ezeket mert mimor egy router 60-70k ott lehet h jobb szetbontani a dolgokat.
-
tha_answer
őstag
igen, kicsiben ez a jobb. de komolyabb ketszintes betonos meg valyogos borzadalyoknal kb egy szoba egy router. ott szvsz szobankent 5ghz, ugyanazzal az ssidvel, oda meg a legolcsobb acs wifi eleg. es ugygondolom ide azert jarnak mert vmi borzadalyba utkozik a jel.
de am milyen (polgari) helyzet az amikor a 150es net nem eleg?
-
Anonymus23
veterán
Köszönöm. Lehet menni fog majd, de ahhoz még több mindent össze kellene szedni - meglátom.
Nem tudom mi mindent akarsz még hozzá tenni, de szerintem az amit eddig Asus/TP-Link vonalon összszedtél már az nagyon hasznos lehet router választásnál, még ha nem is tartod elégnek...
-
Vesa
veterán
Szerintem félreérted. Nekem válaszolt a kolléga, miszerint feleslegesnek tartja az igényeimhez az AX routert.
t72killer
2db PC lóg kábelen a felső szinten, és további kettő az alsón, de utóbbiak ritkábban vannak használatban. Azonban, a felső szinten van a nappali, így ott néha feltorlódik pár WiFi-s eszköz, és nem ritkán videókat nézegetnek rajtuk egyszerre. Ez persze még mindig nem egy gamer szintű terhelés, de jobb biztosra menni, főleg a későbbiekre is gondolva. 25k nem olyan sok, hogy ne érné meg, ha így pár évig nem lesz ezzel gondom (mert jelenleg naponta nyaggatnak, hogy csináljak már valamit mert sz*r a WiFi az emeleten)
-
Azt írja, hogy a kérdéses, vasbeton feletti szinten a főfogyasztó egy PC, ami alapból kábelen megy. Rajta kívül csak apróságokat ír a kolléga. Egy telefonon nem tudom, mennyire zavaró/észlelhető, ha a gigabites netből csak 30Mbps jön át a gyakorlatban.
Ha a gamer PC is wifin lógna, természetesen egész más lenne a szitu
-
dkess
őstag
TP-Link AX -es routerek, OneMesh Repeater -ek (AC és AX) és Deco AX -es eszközök listája.
Alább egy táblázat - 'AX spec' alapján van sorrendben (képre kattintást követően nagyítódik):
Amennyiben elírtam volna valamit, akkor kérlek jelezzétek és javított verziót berakom ...
Mi újság az AC -s eszközökkel? Aránylag egyszerű: C5v4 (van CFW lehetőség, de nincs OneMesh), C6 (van OneMesh) vagy esetleg C6U valamint Deco M4 vagy M5 (Deco Mesh) amit érdemes lehet egy kisebb költségvetésű projektben figyelembe venni. Ennél komolyabb igények esetén AX -es eszközökből szemezgessünk - ld. táblázat.
Router -ek. Nagy vonalakban akkor érdemes TP-Link routert választani, ha nem kell mesh WiFi (vagy repeater -es bohóckodás). Ekkor az AX10/AX20/(AX50)/AX73 tandemből érdemes válogatni. Az AX50 azért van zárójelben, mert AX10/AX20 feletti igénynél érdemes az AX73 felárát kicsengetni a 5 GHz -en dupla annyi spatial stream -ért valamint a dupla USB3 teljesítményért és persze ez OneMesh -t is támogat (AX50 nem) ...
Ennél komolyabb routert nem feltétlenül érdemes márkán belül nézni. Ennek az oka, hogy mindig van egy "kapufa". Igen, egy ilyen kapufa lehet a OneMesh (vagy ennek hiánya), de erről majd később. Avagy, ha van is pl. 2.5 Gbe WAN csatlakozó az nem lehet LAN (pl. gigabit -es internet esetén egy NAS -nak vagy hasonló esetben). Avagy éppen az árazása ...
A Tether nevű mobilappja ezeknek egész jó - távoli helyszínről is könnyen kezelhető. Bolondbiztos.
Deco Mesh eszközök. Ami fontos csak Deco eszközökkel lehet mesh WiFi -t konfigurálni. Azaz pl. OneMesh vagy Omada vagy egyéb márkák eszközeivel nem. A Deco eszközöket lehet szabadon keverni - akár AC -st az AX -essel is. Ugyanakkor érdemes egyfajta pakk -ból választani. Van belőlük egyes és/vagy kettes és/vagy hármas pakk. Persze az is működik, hogy veszel két kettes pakk -ot és akkor lesz egy 4 egyéges mesh WiFi -d (ekkor plussz switch kellhet).
A főegység (mesh router) lehet router (azaz "routerkedni" is tud) vagy AP módban (pl. ha egy ONT van előtte router módban vagy egy másik router ami "routerkedik") is. A főegységet a modem/HGW/ONT -al minden esetben kábeles összeköttetéssel csatlakoztassuk.
A főegység (mesh router) és a node -ok között lehet ethernet és/vagy WiFi backhaul is (ezt konfigurálni szükséges). Az előbbi igen erőteljesen javasolt. Több node esetén lehet az is, hogy egyik ethernet backhaul -al csatlakozik - a másik WiFi -n. Topológia terén törekedjünk a csillag megvalósításra - azaz az összes node lehetőleg a mesh routerhez csatlakozzon (azaz node -okat egymás után lehetőleg ne).
Persze amennyi klienst csak lehet rakjunk kábelvégre - annál jobb lesz a WiFi -nk.
Azt vegyük figyelembe, hogy ezekben a SOC/RAM nem a legerősebb (valamint USB sincs pl.) - így amennyiben QOS/Parental Control/VPN -ezni szeretnénk, akkor nem ez lesz a nyerő megoldás, pláne gigabit -es internet mellé ...
A Deco nevű (azaz más, mint a routereknél, de nagyon hasonlít rá) mobilappja ezeknek egész jó - távoli helyszínről is könnyen kezelhető. Bolondbiztos.
OneMesh megvalósítás. Természetesen itt sem alkalmazhatunk Deco Mesh, Omada vagy egyéb márkák eszközeit mesh wifi tekintetében.
A főegység (mesh router) lehet router (azaz "routerkedni" is tud) vagy AP módban (pl. ha egy ONT van előtte router módban vagy egy másik router ami "routerkedik") is. A főegységet a modem/HGW/ONT -al minden esetben kábeles összeköttetéssel csatlakoztassuk.
Itt is igaz az, hogy amennyi klienst csak lehet rakjunk kábelvégre - annál jobb lesz a WiFi -nk.
Most jönnek a "feketeleves" részek. Egyfelől a főegység (mesh router) és a node -ok között csak WiFi backhaul lehet (vagy TL-WPA8631P KIT -el PowerLine). Azaz csak WiFi backhaul támogatott.
- A főegység (mesh router) csak OneMesh -t támogató router lehet.
- a node -ok viszont csak OneMesh -t támogató repeaterek (WiFi -n) vagy egy fajta (TL-WPA8631P KIT) PowerLine (elektromos hálózaton).Ennek sematikus ábrája (képre kattintást követően nagyítódik):
Hát persze nem "Ultra-Fast" - csak sima "Fas(z -zz sic!)t"
A router + repeater -es megvalósítás esetén (e tekintetben mindegy, hogy OneMesh -el vagy anélkül) törekedjünk arra, hogy a repeater -t olyan helyre tegyük ahol nagyon jól venni tudja a fő router WiFi -jét. Ez nem mindenki számára egyértelmű, de nagyon fontos. Amennyiben gyenge és/vagy szakadozó a WiFi kapcsolat a főegység és a repeater között, akkor értelemszerűen a kliensek felé sem tud jobbat továbbadni a repeater. Ennek sematikus ábrája alább (képre kattintást követően nagyítódik):
Ez értelmezhető vízszintesen is (azaz egy szinten) vagy függőlegesen (pl. szintek között egy lépcsőfeljáró alján-tetején van a router és a repeater).
Vegyük észre, hogy egy ilyen WiFi backhaul nemcsak a node (-ok), de a főegység (mesh router) WiFi -jét is "felzabálja". Azaz érdemes a routernek egy több spatial stream -el rendelkező típust választani - pl. AX73 ... Sajnos a repeater -ek aránytalanul drágák ...
TP-Link SIM kártyás megoldások. Az alábbiakkal érdemes foglalkozni:
- MR100 (4G/150 Mbps; 2 db 100 Mbps WAN/LAN; 2.4 GHz N -es WiFi)
- MR200 (4G/150 Mbps; 4 db 100 Mbps WAN/LAN; 2.4 GHz N -es és 5 GHz 1x1 AC WiFi; V4 és felette OneMesh)
- MR400 (4G/150 Mbps; 4 db 100 Mbps WAN/LAN; 2.4 GHz N -es és 5 GHz 2x2 AC WiFi; OneMesh)
- MR600 (4G-Cat6/300 Mbps; 4 db Gigabit WAN/LAN; 2.4 GHz N -es és 5 GHz 2x2 AC WiFi; OneMesh)MR600 -at csak abban az esetben érdemes nézegetni, ha a mobilhálózatunkon a letöltési sebesség jellemzően és jelentősen meghaladja a 100 Mbps -t (pl. 200 Mbps környéke) és hajlandóak vagyunk ennek felárát kifizetni. Itt pl. térkép alapján tanulmányozhatjuk ezt a cellmapper alkalmazás segítségével (felhasználók által mért átlagos és maximális sebességek az adott helyen) avagy éppen empirikus úton saját aránylag modern mobiltelefonnal stb. is ... Egyéb esetekben szemezgethetünk a kisebb modellek közül is ...
Amennyiben a 100 Mbps WAN/LAN és/vagy az N/AC -s (max 2x2 -es) WiFi -je kevés lenne és/vagy mesh WiFi igény ethernet backhaul -al esetén e mögé tehetünk pl. Deco Mesh -t vagy más gyártó routerét/mesh megoldását.
Amennyiben van vezetékes internetünk (pláne, ha 100 Mbps -nél gyorsabb) is a mobilinternet mellé, akkor a SIM -es routerünk mögé érdemes dual-WAN -os routert tenni. Ekkor egyik WAN a vezetékes net - a másik pedig a SIM -es routerünkből jövő. Ekkor lehet állítani failovert (pl. elmegy a vezetékes net akkor automatikusan átvált a mobilinternetre) vagy éppen load-balancing -ot (ekkor a két internetelérésre próbálja a terhelést szétosztani a router).
Persze ezt a SIM -es routerünk is meg tudja oldani, ha a WiFi -je elegendő nekünk és:
- a vezetékes internet nem gyorsabb, mint 100 Mbps, akkor: MR100/MR200/MR400,
- a vezetékes internet 100-1000 Mbps közötti, akkor: MR600,
- a vezetékes internet gyorsabb, mint gigabit, akkor mindenképp kellene egy másik router multigigabit -es vagy 10 Gbe WAN porttal ...Érdemes:
- a SIM -es routert olyan helyre tenni, ahol a 4G vételi szempontból ideális,
- a többi routert/mesh WiFi rendszert pedig úgy, ahogy a WiFi (illetve ethernet) szempontjából ideális.PtP vagy PtMP megoldásokkal (CPE cuccok) jelen hozzászólásban nem foglalkozok. Rendszeresen előkerül és részleteiben volt tárgyalva a korábbiakban. Éppúgy az Omada eszközök sem - ezek meg már kicsit "másvilág" ...
-
Vesa
veterán
Szia,
Nem tud a mostani AiMesh-t (egy régebbi SonicWall a meglévő router), bár nem vagyok otthon ebben, így arról sem vagyok meggyőződve, hogy szükségem van rá. A saját WS PC-m és az egyik gyerek gamer PC-je kábelen lóg, mi nem használunk WiFi-t. A párom és a kisebb srácok telefonjainak, 1 laptopnak, és iPad-nak kellene az emeleten valami, ami kiszolgálja ezeket, de itt jellemzően csak a szokásos netezés/filmezés/csetelés marhaságok mennek, semmi komolyabb. Az is ritka, hogy mindenki egyszerre lógna a WiFi-n. Ezért sem szánok rá sokkal többet, mert az alsó szinten lévő eszköz is bőven kiszolgálja az igényeket, csak felülre már nem jut jel. Kábelezés "gyárilag" falban, az egész házban ki van építve Cat 5e vezetékekkel.
-
dkess
őstag
Frissítettem az Asus AX -es eszközeinek listáját. Új típusok kerültek bele illetve beraktam az AX -es ZenWiFi egységeket is legalulra(ezek az előző verzióban nem voltak benne).
Alább egy táblázat - 'AX spec' alapján van sorrendben (képre kattintást követően nagyítódik):
Amennyiben elírtam volna valamit, akkor kérlek jelezzétek és javított verziót berakom ...
A háttérszínekről: a hardver kód és a SOC egyezőségeket szerettem volna ilyenformán szemléltetni. A SOC "erősségek sorrendben gyengébbtől az erősebbig:
- "Háttérszín nélküliek": AX53U, AX55, AX56U, XD4, XT8
- citromsárgák (itt van pl. az AX58U, AX82U stb.),
- narancssárgák (itt van pl. az AX68U és az AX92U illetve az új AX86S),
- zöldek (itt a 2.5 Gbe WAN/LAN miatt talán a AX86U a leginkább figyelemre méltó ...),
- Lila: AX89X. Brutál SOC van benne (blokkdiagram: [link] ) - igaz durva áron. Az én (nem Asus) routeremben ennek a kistesója van, ami annyival kevesebb, hogy nem Tri-Band 4x4 AX 5 GHz -en HT160 -al, hanem "csak" Dual-Band 4x4 AX (mindkét sávon) 5 GHz -en HT160 -al ...Érdekességek:
- még a CES2021 -en bejelentett AX68U -nak is van Merlin támogatása. Az AX82U -nak meg még mindig úgy sincs, hogy a AX58U/AX3000 -nek (ami hardveresen ugyanaz) meg régóta ...
- a "narancssárga SOC -osok" USB másolás tekintetében tudják a gigabit -nek megfelelő sebességet (110 MB/s) - értelemszerűen e felettiek (zöld, lila) is. Az AX89X a 2 db USB3 -as csatira rakott külső SSD -ket csontra ki tudja hajtani ...- az alsó kategóriába érkező AX53U érdekes dolog. Van rajta USB2, de minek (tekintve a RAM/flash -t)? Eggyel kevesebb RJ45 csatival - pláne az AX55 -nél drágábban ... Azt mondanám, hogy amennyiben nem kell USB, akkor inkább AX55 vagy XD4 - amennyiben kellene USB, akkor AX56U legalább ...
- az AX86S is érdekes jószág. Hardver tekintetében az AX68U és AX92U -val egyezik. WiFi tekintetében e kettő közé jön (az AX86U -val egyezik). Kinézetre egy-az-egyben AX86U - erre érdemes is figyelni és nem összekeverni. Azaz az AX68U -hoz hasonló formátum. Ezzel és mivel az AX68U még mindig nem bír olcsóbb lenni az AX92U -nál (ami falra is szerelhető akár és Tri-Band) ezért az AX68U kb. okafogyottá válik. Egyedül a Merlin támogatás szólhat mellette, de ilyen áron és ilyen WiFi -vel? ... Az AX86S -nek meg az árától függ majd leginkább, hogy érdemes-e venni - ha nem lesz drágább, mint az AX92U, akkor (főleg ethernet backhaul -os mesh esetén) ...
Mi újság az Asus AC -s felhozatallal? Nagyjából annyi, hogy olcsó AiMesh megoldásként az AC57U v3 vagy a CD6 érheti meg. Amennyiben nem kell AiMesh, akkor esetleg, ha jó áron kapod, akkor az AC65P. Minden más esetre ott az AX -es felhozatal (árban nem éri meg a többi AC -s már) ...
-
Anonymus23
veterán
Egyelőre ez lesz, most érte mentem, beállítottam egy régebbi TPL-t, oda bőven jó az is, és meglátom mit tud.
Érdekes dologra lettem figyelmes AX82U vs TPL AX73. A házon belül az Asusnak ott is van használható lefedettsége, ahol az AX73-nak nem volt, viszont kint a kertben, ahol az AX73-al még vígan neteztem korábban ott az Asusnak már régen nincs elérhetősége
Szóval szükség lehet a meshre, csak oda ahova most már rakni kell a node-ot, oda most meg vezetékelni kell -
Ezzel kapcsolatban, mi van akkor, ha egy második, más típusú routert teszek a ház túlsó végébe ugyanazzal az ssid-vel
? Összeakad a két hálózat és csak rontok a helyzeten?
Nekünk (is) a ház egyik sarkában van a modem, bárhol máshol sokkal sz.rabb a 4g térerő, amiből a netet szívja.
-
Próféta
tag
60/40 hosszanti irányban, keresztben 10/90 arányban kell szórnia jelenleg, szóval a legtávolabbi sarok kb. 12 m és 2 fal.
Tudnál ajánlani vész esetére egy ilyen AiMesh képes egységet hozzá? Csak, hogy mivel tervezzek. Aztán ha esetleg oda kerül a sor, úgyis jelentkezek segítségért a konfig miatt. -
SpaceJam
aktív tag
Sajnos nem megoldható a kábel lehúzása, különben kérdés se merülne fel. Egy régi kábelcsatornába faszán be van szorulva egy COAX, szóval bontogatni kéne hozzá rendesen.
Annyit szánnék rá, amennyi szükséges ahhoz, hogy nyerjek valamennyit odalent, már ha az eredeti ötletem élhető. Egy 20-asnál nem feletétlenül több, hisz a router eleve 25 volt. Azon kívül pedig, hogy kb. 40% jut le a 2.4-es WiFi-ből jelenleg, nem tudok mit mondani.
-
mSchumi87
senior tag
Asus ax82u vagy ax86u kozul lesz. Merlin ugye csak a ax86u-hoz van, es az ax86u van 2.5Gbit port ha mar tobb evre tervezek, aztan lehet 2-3ev mulva mar az is gyengenek fog szamitani. Jelenleg is lehetosegem lenne 10Gbit netre de ugye ahoz kene egy router ami kitudna hasznalni, ezt az asus ax89x tudná de hat nagyon draga is meg igy bele gondolva nem is tudom kihasznalnam e azt a netet 😁
-
hchefi
csendes tag
Szia,
köszi az infókat.
Mi a véleményed az "RT-AX56U"-ról, mint fő router? Kb 35K huf, és ebben már ahogy látom, van normális hardver is (négymagos 1.5-ös proci, 512 ram). És emellé meg még beleférne egy "AC57U v3"-as is. Ha meg nagyon bejön az AIMesh-el az élet, akkor azon a 15-ön már nem múlik, és még egy "AC57U v3"-al kiterjeszteném a lefedettséget. Addig meg maradna az egyik tp-link a helyén... -
-
hchefi
csendes tag
Szia,
köszönöm a tanácsodat és a 3 alternatívát. Lenne még pár kérdésem ennek kapcsán, meg még csepegtetek néhány infót, mert 1-2 kimaradt.
A zenWifi tök jól néz ki, meg tetszik is, csak annyi a bajom vele, hogy az egyik AP-nél nekem két vezetékes eszköz csatlakozik a routerhez és úgy látom, hogy ezeknél csak a fő egységnek van 3 LAN portja. A kicsiknek csak 2 van és ott az egyiket a fő egységhez kell gondolom hozzákötni, így csak 1 marad."3db AC57U v3" - ennél az lenne a kérdésem (és most szigorúan csak az árából indulok ki, mert nem ismerem), hogy ugye az egyik router központi szerepet fog betölteni, ami azon túl, hogy kiszolgálja a saját dolgait, még ugye kezelnie kell a másik két router forgalmát is. Fogja ezt bírni egy 15 ezres router? Anno a C1200-at is ilyen árkategóriában vettem aztán ide jutottam vele.... Bár azóta már eltelt néhány év, nem tudom, hogy a hardverek azóta mennyire fejlődtek ár/érték arányban. Ehhez kapcsolódik egy másik kérdésem, hogy tulajdonképpen egy 40-50 ezres router az mit tud? Ott annyival jobb a hardver vagy inkább a szoftveres támogatást fizettetik meg az emberrel?
-
Köszönöm, akkor keresek egy pcie kártyát. Ezekben is a szokásos realtek chipek vannak? A mediamarktban a pali azt mondta a tp linkes pcie kártyára, hogy kell hozzá csavarozni, de nem tartalmaz egyik box sem csavarokat. Ez igaz lenne?
Igen, írtam a router nevét, bocsánat.
Driver gonddal kapcsolatban meg azért vagyok bizonytalan, mert van amikor kinyírja az egész hubot a gépen a stick. 3 másik usb van az előlapon és ez képez egy hubot. Ilyenkor a többi is inaktívvá válik. Mondjuk lehet igazad lesz és szoftveres a gond, mert ha kihúzom a sticket se szűnik meg a probléma. Csak a reboot segít. Windows event logban nincs semmi. Drivert a tp linkes dvdről raktam fel
-
Awesome Zoll
csendes tag
Oké értem a lényeget
És akkor így kellene a fenti hsz alapján pl. 2 db Asus AC57Uv3 vagy 2 db Asus ZenWifi Mini Mesh AC1500 CD6?
A zenwifi design jobban tetszik, mint a sokkülsőantennás csodák, de a működés/megbízhatóság/teljesítmény az elsődleges szempont. És akkor ez kb. 32eFt-ból kijöhet és mind a 4 szobában és a kertben is van wifi. -
Awesome Zoll
csendes tag
Igen, aztán amikor írtátok, hogy a vályog nehéz ügy, módosítottam a tervet arra, hogy elég az ábrán lévő három helyiség is. Valóban van még egy szoba, de nem életbevágó oda is a jel, ha ilyen macerás a dolog.
"1db 30cm-es vályog válaszfal is nehéz eset már? El tudom képzelni, hogy csak jobba-balra egy-egy szobába jusson el jel." - ezért rajzoltam a fenti ábrát.De ha ennyyire félreértehtően fogalmaztam, akkor kezdjük előlről, és induljunk ki a fenti ábrából, az ott láható elrendezésbe szeretnék wifi-t úgy, hogy a középső szobába jön be a net, és jó lenne, ha a lenti 60cm-es falon kívülre is tudnék wifi-t juttatni. A válaszfalak 30cm vastagok.
-
Awesome Zoll
csendes tag
Három darab egymás melletti szobáról van szó. A középsőből nyílik jobbra-balra egy-egy szoba, ezek között 30cm fal van. Ugyanebben a középső szobán van a bejárat az épületbe is, így ezen az oldalon 60cm főfal van. Tehát irányonként vagy 30cm vagy 60cm fal van, és akkor elég csak ebbe a három helyiségbe a wifi.
Bocsánat a móricka ábráért, de hirtelen ennyi sikerült, a lényeg szerintem átjön. Az optikai kábel a középső szobába jön be. A keret egyelőre rugalmas, először szeretnék megoldást találni, aztán meglátjuk, mi fér bele. -
Anonymus23
veterán
Egyébként még volna egy építő jellegű kérdésem:
Miért nem frissítitek a téma összefoglalóját?
Nem konkrétan az ajánlot típusokra gondolok feltétlenül, hanem egy kissé eljárt az idő a jelenlegi felett, és (bár én csak elsősorban olvasgatok) azt látom, hogy lépten nyomon ugyanazok a kérdések/gondok kerülnek elő, és nagy számban vannak azok, akiknek a szakmai ismerete addig terjed (eltúlozva), hogy megfelelően tudja az UTP kábelt bedugni, és végig megy a NEXT-NEXT-FINISH processz és ennyi, de jönnek a gondok amikro kiderül, hogy 1 router kevés, nem lesz jó az AP mód (ha már van MESH rendszer, az azért sokal jobb), vagy nem jó a márkaválasztás, mert nem tudja a kívánt MESH rendszert (WIFI vs kábeles backhaul) stb stb.
Azt is látom, hogy Gubek-Einste-nek is már jó pár standard válasz vágólapra van kitéve, és csak ctrl+c + ctrl+v
Szóval ezek (is) simán elférnének az összefoglalóban, ahelyett, hogy már nem is kapható routerek vannak a listában (tévedés ne essék, nem az akkor beletolt irdatlan munkát annuálom, csak már nem aktuális egy jó része). -
Anonymus23
veterán
Elírtam RE315....
De V3-tól a 305 is tudja a MESH-t egyébként.
Egyébként meg többszintes helyne nekem sem jutna eszembe a WIFI mesh, mert tiszta sor, de továbbra sem tudjuk az igényeket. Ha csak arra kell WIFI, hogy az email megjöjjön, meg lehessen FB chatelni, arra "bármi" is jó, akár ez a megoldás.
Egyébként én is azt javasolnám neki, hogy adja el, és jó mélyen nyúljon zsebbe, és rakjon össze egy pl Asus mesh rendszert... -
Anonymus23
veterán
Azért ha az elhelyezés megfelelő, akkor pl a kistesók is ki tudják szolgálni az igényeket.
Igaz nekem csak 1 szintes a ház, de van 2 repeaterem, egy RE300 és egy RE305.
Az RE305 az pont a nagy szobában van, a gyerkőcök ott nézik a TV-n a meséket a router által megosztott winchesterről, megy minden gond nélkül.
Minden csak az igényektől függ, hogy mi mire elég. -
czaki
tag
Köszi! Ha hazaérek akkor első dolgom lesz hívni őket. Remélem a korábbi, publikus IP igénylésembe nem nyúltak bele. Egyelőre ugye nem látom a régi hálózatom, se VPN, se DDNS elérés, az új routerrel már a jó felállásban akarom elkezdeni a konfigurációt. Mennyi idő amíg átállítják? Korábban az IP igényem 1 napon belül végigment.
LACP ügyben is köszönöm a tanácsot, elengedem akkor. Emiatt egy drágább routert kellene vennem (még rendelés előtt vagyok, az RT-AX58U pedig nem tudja ezt a funkciót), de egy külön switch több lehetőséget és funkcionalitást biztosít a későbbiekben ha fejlesztésre adnám a fejem.
-
czaki
tag
Lehet amatőr a kérdés, de van mód a DIGI ONT átállítására manuálisan, vagy csak az ügyfélszolgálat tudja távolról beállítani? Nem voltam otthon mióta a gigabites net bekötésre került, nem ismerem az eszközt amit kiraktak (Huawei vagy ZTE), nem tudom mennyire korlátozottak a hozzáférési és beállítási lehetőségek.
-
Inkább fizettem volna valamivel többet, mint hogy ne kapjam meg azokat a funkciókat, amikért egyszer már pénzt adtam, ennyi. A gyártónak a lokális DDOS védelmem nem többletköltség, csak puszta bosszantásból herélték ki az eszközömet, hogy túszul ejtsenek vele egy viszonylag alapvető funkciót és pénzt zsaroljanak ki belőlem, amíg használni szeretném az eszközt az adott funkcióval. Ez egyáltalán nem etikus és már csak elvi kérdésből sem fizeket kétszer semmiért.
Nem az internet megszakadásáról van szó (lokálban játszottunk), hanem a kapcsolat a gép és a SteamLink között esik ki fél másodpercekre időnként. Lehet az oka egy Thunderbolt kábel, egy eGPU dokkoló, egy UTP kábel, egy switch, egy másik UTP kábel, egy másik switch, egy harmadik UTP kábel, maga az AX73 vagy a SteamLink eszköz. Mivel korábban nem volt ilyen probléma, az AX73 az első számú gyanúsított. Beállítom rajta a QoS-t, kipróbálom megint a game streamelést aztán hátha jobb lesz.
Az ONT bridge módban van, Telekomos gigabit, Sagemcom F@st 5655v2 AC, kézmeleg. De mint írtam, nem gondolnám hogy köze van a problémához, mert a lokális streamelés akad időnként (a hálózati játékot még nem próbáltam).
Átnevezni/megjegyzést írni a fix IP-s felületen nem lehet, nem pedig a kliensek oldalon. Pedig jó lett volna tudni, hogy a 10+ fix IP közül melyik micsoda, mert a vakon konfigurálásnál a végére már teljesen belezavarodtam, hogy mit vettem fel a listára és mit nem.
-
Imi1981
veterán
dkess és woodworm
Itt tényleg lehet! Én a DHCP szerver résznél próbáltam mikor mac cím alapján állítottam fix IP címet és ott nem tudtam. Azt most belegondolva az alkalmazásban is a kliensek fülön neveztem át tehát ugyan ott ahol webes felületen lehet.A tp-link saját ddns szolgáltatása megbízható? Noip ha nem is sűrűn de volt már rá példa, hogy nem működött.
-
Üdv!
Köszönöm a tanácsod, végül meggyőztél és AX73 lett belőle. Tegnap jutottam el odáig, hogy bekonfiguráljam offline az ASUS beállításai alapján, aztán hotswappoljam a kettőt. Minimális kieséssel sikerült is a csere. A gyári TP-Link fw elég fapados (DDNS szolgáltatóból csak 3 félét támogat, nem lehet megnevezni a fix ip eszközöket, egyszerre csak egy usert enged be a konfig felületre stb.) és DDOS védelem stb. csak valami előfizetés esetén elérhető, ami minimum vérlázító egy ilyen drága routernél.
Egyelőre meglepően stabil és meglepően kevés szívás volt vele, főleg ahhoz képest hogy milyen kevés beállítási lehetőség van a Padawan után - mindent megoldottam így vagy úgy.
Viszont ahogy tegnap a SteamLink-en keresztül játszottunk rajta, időnként (egy óra alatt 4-5x is) fél másodpercre megszakadt az átvitel, ami az előzővel nem fordult elő. Ezt vajon egy QoS beállítás megoldhatja? Másnak is volt hasonló problémája?
Köszönettel:
Rhino666 -
Cheif
tag
A 10m kábel azért van, mert a lakás egyik pontjából van kültérre kivezetve úgy, hogy az antenna a torony felé legyen. Ezt ki tudom váltani úgy, ha áthelyezem a routert, és kábelen a mostani helyen lévő router-t AP-nek használom.
A mért értékek a jelenlegi routerrel vannak. Most kipróbáltam telefonon(xiaomi note 9), ugyan az a szolgáltató: 2,56Mbps ezt beltéren, kültéren 12-13 Mbps most éppenGigabit ilyen sebesség mellett szerintem nem annyira lényeg. Tv-k sem tudják, és igazából netflix, hbogo megy rajtuk. Esetleg hálózaton keresztül letöltött film/sorozat.
Wifi ac/ax-n nem volt eddig sem, úgy gondolom, hogy nem feltétlenül szükséges ez után sem.
Árban valamennyire rugalmas vagyok, maximum nem sietem el, de jó megoldást szeretnék, de azért nem lenne rossz ha nem egy autó árát kéne rákölteni. Mondjuk elsőre azt mondanám, hogy 50-60K a keret.
#MaCS_70
rákerestem erre a Mikrotik LHG-re, [link] ez lenne az ? kell még ehhez valami?
Árban ez még beleférne ha ez tényleg jó megoldás. -
Multibit
nagyúr
Amúgy a 6100-as árazásával sem vagyok kibékülve, de ez az én "szocproblémám". Egy nem túl izmos CPU van benne, ahhoz képest drágállom. Szerintem, nem a nagy sebességű portokra kéne gyúrni, hanem az erősebb vasra. Nem érzem égetőnek a WAN-LAN irányú 10 Gigabit meglétét. Ha valakinek nagyon hiányzik (mert már vannak gyors kliensei), inkább LAN-on belül érdemes ezt kialakítani.
-
devil-k
nagyúr
"Azzal kezdeném, hogy amennyiben egy Mikrotik -et bevállalnál, akkor gondolom a pfSense is menne csuklóból (Netgate 7100 DT) ... Ugyanakkor valamiért úgy érzem, hogy a végefele pedzegetett megoldás jó lehet Neked."
Haha. Teljesen szűz Mikrotikes lennék, sosem volt még ilyen eszközöm.
-
devil-k
nagyúr
-
devil-k
nagyúr
És most jön az, amire én gondoltam, ami lehet jó, lehet baromság. De ezért vagyok itt, hogy segítséget kérjek tőletek:
- router: Mikrotik RB4011iGS+RM ( [link] )
- router variáció: ???
- switch:
variáció 1.: Netgear GC728X-100EUS
variáció 2..: TP-LINK TL-SG3428
variáció 3.: ????
- kábelek: Cat6a SFTP vagy Cat7 SFTP
- mesh rendszer: most már végképp nem tudom milyen...Természetesen minden módosítható, semmi sincs kőbe vésve... Sőt...
#90391BB9000
Ezért sem vagyok erre a témára annyira "ráizgulva", mert mást jelent a garantált sávszélesség és a névleges sávszélesség. -
devil-k
nagyúr
"Azt mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy egy rackszekrénybe tett (azaz WiFi -ért nem felelő) olyan router, mely mögé egy gigabit switch -et teszünk azzal sehogy nem használod ki a 2/1 Gbps internetedet ..."
Igen, ez teljesen így van, hiszen az lesz a leggyengébb láncszem a hálózatban. Viszont 500 Ft a különbség az 1 Gbps-es és a 2 Gbps net között. Nincs min gondolkozni. Viszont ugyanez a kevés árkülönbség nem mondható el az 1 Gbps-es és a 10 Gbps-es hardverek kialakítása kapcsán. Jelen pillanatban nem igénylem ezt az ráfordítást, mert nem hozna semmivel sem többet."Néhány dolog az utolsó javaslatommal kapcsolatban. Vegyük észre, hogy pl. egy a nappaliba tett AX89X -el a WiFi -s szekció jelentős részét is képes lenne megoldani. A 12 db spatial stream -jével kb. reggelire eszi meg a Deco M5 hármas pakk -ot (együttesen) és nemcsak azért, mert az utóbbi csak AC -s. Egyébként a XD4 hármas pakkal is hasonló a szituáció .."
Ez egyébként elgondolkoztató, de ennek az az ára, hogy ezt a "pókot" valahova tenni kell... Hát... Nem valami diszkrét a megjelenése. Akkor inkább már megemelem a tétet és akkor 3 jobb Mesht vennék. Vagy ez nem működik? Vagy annyira jó lenne ez a router nekem, hogy ...?"Ami mellett esetleg még átsiklottál, hogy ezen router pl. WAN és LAN oldalon is képes 10 Gbe -re. Azaz nemcsak a 2/1 -es intenetedhez lesz jó, hanem akár a 4/2 vagy 9/5 -öshöz is (ezzel a jövőállóságra próbáltam meg utalni). Igen ez a router képes 9,6 Gbps -el NAT -olni ..."
Mennyire tudnám ezt most kihasználni a gyakorlatban?#90384Alex91
Arra törekszem, hogy a legjobb legyen.
"Fullos" okos otthon nem lesz (mert én borzasztó feleslegesnek tartom), de lesznek azért eszközök igen, ezért is lesz 3 db Apple TV, mert lehet központnak is használni, de hálózati lejátszóként sem utolsó. Én elégedett vagyok vele nagyon.Ilyen okos otthon dolgok lesznek: ajtónyitás érzékelő, füstérzékelő, kb. 3-4 eszköznél okos fali aljzat (pl. kazán, szivattyú... stb.) , termosztát szabályozó. És szinte ki is fújt a repertoár.
#90384Alex91
Pontosan. Jól látod a dolgot. Abszolút nem látnám azt, hogy most a nagyobb fejlesztést (10Gbe) hol használnám ki a gyakorlatban. De lehet, hogy nem látom a fától az erdőt... Egyébként mire lejár a jótállása majd a jövőben vásárolt switchnek (kb. 3-5 év), akkor azután fogok egy fejlesztést megejteni, akkor az árak sem így fognak alakulni, mint most."Mondjuk azt nem teljesen ertem, hogy miert gondolod, hogy egy kozponti switch eleg lesz? Vagy tudod, hogy sose lesz uj eszkozod, vagy egy kis funkcionalis atrendezes a hazon belul? Szerintem a szobakban legyen 1-2 vegpont, ez menjen egy switchbe. Ha szobaban tobb eszkoz lesz, akkor oda kulon switch kell. Mert mondjuk a nappaliba 4 vegpontot teszel, mert annyi eszkozod van, aztan mi lesz, ha jon egy otodik…?"
- a falakba Cat6a S/FTP vagy Cat7 S/FTP kábelt fogok behúzni
- ezen felül be lesz húzva koax kábel is és elő lesz készítve a hely az optikának
- azokban a szobákban, ahol lesz fali végpont, ott duplán lesz, vagy triplán... stb., nem egy darab lesz sehol sem, annak semmi értelme- pl. nappali: 1 db végpont az IPTV-nek, 1 db a lejátszónak (nálunk a nagy filmezés a moziszobában van)
- a nappaliban a TV és minden más wifin keresztül fog csatlakozni a hálózathoz. S hogy miért? Mert mi nem a TV applikációit használjuk Netflixre, HBO GO-ra, hanem az Apple TV-t. De ha annyira nagyon bele lennék ebbe bolondulva, bármikor berakhatok oda egy a "buta" switchet. De nem ez a terv. Azért ha megfigyeljük a mai tendenciát, a legtöbb eszköz már vezeték nélkül fog működni, s ez így van jól, DE ettől függetlenül vannak eszközök amiket mindenképp kábelen kell rácsatlakoztatni az otthoni hálózatra, nincs mese (pl. lejátszók, erősítő... stb.)
Az én lányom (aki 4 éves), mire tinédzser lesz, körbe fog röhögni, hogy kábelen használnék valamit. Ő már nem fog vezetékes eszközöket használni. Én pl. ki nem állhatom a laptopot. Mivel a munkámból adódóan nem kell használni, nincs rá szükségem, nekem nincs is. A feleségem pedig fordítva. Neki nincs asztali gépe, ide-oda ül a laptopjával, böngészik, néha letölt és kész.
24 switches portból így is lesz szabad port szerencsére, nem arról van szó, hogy mind ki lenne használva. Ha így lenne, evidens, hogy nyitott vagyok a 48 portos verzióra.
-
devil-k
nagyúr
Köszönöm szépen a hosszú választ és az eddigi segítséget is! Ismételten!
Őszinte leszek: 155.000 Ft-ot kiadni egy routerért… számomra ez too much, főleg annak a függvényében, hogy nem is biztos, hogy le tudja fedni az egész házat (ez azért köztudott). Ehhez még hozzá jönnek a Cat7 S/FTP kábelek (amiből kell 350 méter!), keystone aljzatok, rack szekrény, switch, patch panel, szünetmentes, mesh, patch panel keystone… stb.
És ezt mind azért, hogy elmondhassam, hogy rendelkezek ax szabványú wifivel és a PC-mben van egy 2.5 Gbe interface.’Félreértés ne essék, én nem ezeket a technológiákat vonom kétségbe és állítom, hogy szar, mert ez nem igaz. De amennyibe kerül ez a beruházás most 2021-ben, ahhoz képest ez egy abszolút felesleges dolog számomra, nem éri meg fiskálisan kiépíteni. A legújabb iPhoneom van (12 Pro Max) és Mac Mini 2020, mind a két eszköz tudja már az AX wifi szabványt, de csak ezért a két eszközért nem építenének ki ilyen hálózatot. Amiket letöltök filmeket, kb 100 GB-osak, nagyon hamar lepötyögtek eddig is a 1 Gbps neten. Nem mozgatok itthon több terrabyte adatot se LAN-on, se WAN-on. Nincs értelme, átalakulóban vannak ezek a szokások is. Ha mondjuk olyan piri pénzért lehetne hozzájutni ezekhez az eszközökhöz, mint most az AC vasakhoz, egy percet nem gondolkoznék az ez irányú fejlesztésen, had szóljon. De még a Netflix sem tol magából tömörítetlen tartalmakat, hogy kelljen oda a brutál eszközpark.És abban is biztos vagyok, hogy valakinek ezek a dolgok elengedhetetlenek pl. a munka miatt, de nekem nem szerencsére.
BB9000
Erről van szó. -
dkess
őstag
Majd esetleg jöhetnek visszajelzések, hogy milyen forgatókönyvek tetszenek illetve konkrétabb igények a routerrel szemben.
Eszembe jutott még valami. Amennyiben router kapcsán a SOHO -sabb vonal is megfelelő lehetne Neked, akkor lehetne pl. az említett AX89X. Ezt oly módon, hogy a nappaliban keresnénk neki valami jó/diszkrét helyet. Ide egy UTP (Cat6A legalább) és egy optikai kábel jöjjön a rack szekrényből. Az ONT 2.5 Gbe portjából UTP -n mehetne az AX89X 10 Gbe RJ45 portjába (ez lenne a WAN). A 10 Gbe SFP+ -ból pedig mehetne vissza az optika a rackszekrényben levő switch uplink -jébe. Ekkor célszerűen olyan sok portos gigabit switch -et válasszunk aminek SFP+ 10 Gbe uplink portjai vannak ... Egyébként a PC házi szerverbe veszel egy 10 Gbe SFP+ kártyát és mehet a switch másik SFP+ portjába (minden más akkor gigabit).
A koncepció az lenne, hogy ilyenformán ki tudnánk használni pl. a AX89X brutál WiFI -jét is: Dual-Band AX, 2.4 GHz -en 4x4 (!!), 5 GHz -en pedig 8x8 (!!! ; 80 MHz csatornaszélesség esetén). Ez brutálisan sok spatial stream - rengeteg WiFi kliensel elbír és . Különösen az elementáris erejű SOC illetve 1 GB RAM miatt is.
Aztán a rackszekrényben levő switch -re mehetnéne kettő további AiMesh képes router/ZenWiFI egység. Persze ezeknek nem kell annyira komolynak lennie. Elég lehetne akár egy XD4 Duo pack például. Persze XD6 Duo jobb (meg drágább) lenne, de jelenleg csak külföldön kapható.
Extrém esetben akár elég lehetne egy node is a kettő helyett - sőt akár még így is jobb lehetne mint egy három egységes Deco M5 (ami Dual-Band AC1300 -s, ami 2x2 spatial stream sávonként).
-
devil-k
nagyúr
Igen, megértettem az első bekezdésed, teljesen logikus. Jelenleg 1 db eszközben oldható meg a 2.5 Gbps LAN port és az a PC. A Mac mini is "csak" gigabites LAN csatolóval van nekem. Annyira engem sem hoz lázba a 2 Gbps internet, DE ez éri meg nálunk a legjobban.
"Router - 24 LAN porttal = felejtsd el, ilyen nincs ..."
Haha! Sejtettem, ezért is kérdeztem."USW-Enterprise-8-PoE ( [link] ) OK, ez még csak Early Access (még nem kapható), de egyfelől jövőidőben beszélünk - másfelől ebben lesz PoE is ami pl. AP -knál jól jöhet. Másfelől jó árban lesz várhatóan nagyon. 8 db 2.5 Gbps PoE port + 2 db 10 Gbe (ebből egy uplink - egy másik akár kliens is lehet), menedzselt. Ez a gyors eszközöknek:"
Ez mondjuk tényleg szuper szimpatikus megoldás, de erről dönthetek később is és berakom a rack szekrénybe. Nálam megoldást kb. 2 héten belül kell találni, hogy miből épül fel a jelenlegi hálózat.
"Első körben gondolatébresztőnek ennyi elég. Valamiért van egy olyan érzésem, hogy amennyiben elkezdenélek az AX -es, esetleg több spatial strem -el is rendelkező valamint adott esetben PoE -t is támogató AP -k irányában akkor kb. most "tennéd le a láncot" .."
Jól látod!
-
devil-k
nagyúr
Három szintes a ház. A legalsó szinten lesz a rack szekrény, illetve vezetékes végpont minden emeleten és a mesh. 230 m2-ről van szó.
Kábelen az alábbi eszközök fognak lógni:- Mesh1
- Mesh2
- Mesh3
- vetítő
- erősítő
- házimozi erősítő
- PS5
- PC (szerverként)
- Mac mini
- Apple TV1
- Apple TV2
- Apple TV3
- TV1
- TV2
- Telekom box1
- Telekom box2
- KamerarendszerKapásból most ezek jutottak eszembe.
Ha tudnám, hogy 100%-ig melyik megoldás lenne a jó, akkor nem kérdeznék itt, tőletek. Semmi "extra" dologra nem vágyom, csak hogy normálisan legyen kiépítve a hálózatom. Azért Telekom és azért 2.000-es net, mert ár-érték arányban ez éri meg a legjobban jelen pillanatban nekem. 1.700 Ft a különbség a Vodafone 1.000-es net és a 2.000-es Telekom net között, több TV csatornával.
A DecomM4-ben, hármas csomagban gondolkoztam, szintenként egy. A Telekom is ezt írja a 2.000-es netéről. [link]
Úgy gondolom, hogy most még nem érdemes annyi pénzt költeni a 2.5 Gbps eszközökre, mert marhára drága. Más lesz a helyzet pár év múlva, amikor már jellemzően 2.5 Gbps-es portokkal szerelik fel a PC-ket, stb. Őszintén. Szóval nem azért lesz 2.000-es netem, mert minden eszközöm ilyen vagy most fogok ilyenre fejleszteni. Ettől függetlenül a sok vezetékes eszköz miatt szükséges egy switch, nem? Vagy ha van olyan router, amin van 24 port... akkor nyilván nem kell switch, egyetértek ezzel. Szóval ezért vagyok kicsit tanácstalan. De ha mondjuk lesz 2.5 Gbps WAN/LAN port a routeren, akkor biztos, hogy a torrentezésre szánt PC-be is veszek egy ilyen interfészt. A többi eszköz nem igényli ezt a fejlesztést jelen pillanatban. -
Lali-213
senior tag
Szia,
A repeater 2.4 GHz-en továbbít, az 5 GHz-hez már egy kicsit messze van a routertől (légvonalban 6-7m és 2 fal távolságra), úgy vélem. A lakás nagyjából 60 m² és téglából épült. Egy laptop kábelen (wifin csak 2.4 GHz-t tud), egy másik wifin (AC szabványos) és 2 mobiltelefon (szintén AC szabványos) wifin csatlakozik. Egyelőre több állandó eszköz nincs.
-
SafE84
tag
Beüzemeltem az új AX58U - t és hát bizony sokkal, de sokkal jobb lett a hálózatom! Nem kell az extender sehová sem, mindenhol gyors és stabil lett a kapcsolat. Kicsit megszenvedtem a Digi-vel, mire összeállt, de a nap végére meg lett minden (a router konfigurálása gyorsan ment, az IPTV-vel voltak gondok).
Köszönöm még egyszer a segítséget neked és @Gubek-Einste -nek is! -
Dudee
senior tag
-
MaUser
addikt
Szia!
Köszönöm a választ, nagyon hasznos volt, a böngészős megoldás lehetősége miatt meg is rendeltem az EAP-225 outdoor-t, tökéletesen üzemel.
(Synology áthelyezés sajnos nem kivitelezhető, mert akkor meg máshol nincs lefedettség, nem egy erőművek sajnos.)
Esetleg másnak hasznos lehet az eddigi tapasztalat: Egyelőre nagyon tetszik az AP, pillanatok alatt be lehetett állítani, van hozzá POE adapter, nem dobál, jó a lefedettség, a software is elég baráti. Két kisebb negatívum, hogy controller-re át vagy visszaállással a böngészős megoldással elvesznek az adatok (nyilván menteni és visszaállítani lehet), illetve eléggé melegszik, de fagyást még a mostani hőségben sem produkált.
-
VPN routeren vagy NAS-on kérdésben:
Az igazi persze az lenne, ha minden is baromi gyorsan működne -- amit Te mondjuk meg is oldottál a routereddel.
Nálam a sebesség mondjuk nem annyira kulcskérdés, mint másoknál -- ha nagy néha nagy állományokat kell elérnem a VPN-en keresztül, az jellemzően nem a sürgős esetekben fordul elő. Fontos viszont számomra, hogy a teljes hálózatomat elérjem, ne csak a NAS tartalmát, így számomra a routeren futó VPN-szervert pont megfelelő.
De most bogarat ültettél a fejembe, úgyhogy megpróbálok a NAS-omra csimpaszkodni az országon által...
MaCS
-
Dudee
senior tag
volt reboot, volt factory reset és restore és reboot. Semmi, ugyanúgy 20-22 megát tud
Firmware update nincs. 1.0.1van rajta gyárilag, az a latest.smb read: 25-30Mbyte/sec
smb write: 20-25Mbyte/secftp read: 75-80Mbyte/sec
ftp write: 25-30Mbyte/sec(most az jön, hogy kipróbálom másik gépről, aztán kib*om az esőbe
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest