- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
cs.zs.
veterán
válasz
-Maci- #95353 üzenetére
Nekünk a Telekom Sagemcom is automatára van állítva, meg amikor megjött a TP-link, az is automatán volt. (Van a házban középen hosszában egy 30 cm széles főfal, tetején vasbeton koszorúval, és azon keresztül nagyot bukik a jel. Balról jobbra, és jobbról balra is, ezért kellett még egy router)
Szóval valami nem volt az igazi, a TP-Link tök gyenge volt. Próbaképpen állítottuk így, és sokkal jobb lett. Érdekes módon amíg automatán volt, (gigabit van a seggében) 700-750, néha max 800 megabitet szórt ki. Átállítás után megjött a 880-900-950. Ezt nem vágom miért, de ez van. -
válasz
-Maci- #95333 üzenetére
A 2,4 GHz fontos, és nem csak a bölcsészlelkületű új csaj miatt. Ugyanis rengeteg új készülék is kizárólag ezen a frekvencián működik, mivel kevesebb vele a gond és olcsóbb, és ahol nem kell a nagy sebesség, sőt, kifejezetten nem számít a sebesség, oda pont nagyon jó.
Az egymást zavarásról -- ennek két szintje van:
Az alsó szint a rádiós. Fontos a jó minőségű rádiós egység, illetve a meglevő egység jó elhelyezése, ami gyakran természetfeletti erők igénybe vételét is szükségessé teszi, de mindenképpen kell hozzá egy kis mágiaismeret és szerencse. Jó tisztában lenni az antennák irányával és nyereségével, és érdemes kerülni a nagy elnyelő képességű és a nagy visszaverő képességű felületeket. Mi sem egyszerűbb...
Ha már a rádiós feltételek valamennyire adottak, akkor jön az informatika, ami megpróbál kihámozni valamit a rádió által biztosított katyvaszból. Ezek a rendszerek fel vannak készítve arra, hogy a zavarhegyből hámozzanak ki valami hasznosat. Az alapelv az, hogy az információ csomagokban közlekedik, és csak az ép csomagokat használjuk fel, a hibajavítás újraküldést jelent, és ha valami nem sikerül azonnal, akkor várunk. Minden sikertelen kísérlet után többet, aztán majd csak lesz egy olyan pillanat, amikor a minket zavaró másik fél ad pár nanomásodpercet.
Ha a szomszédoktól eltekintünk (optimista hozzáállás), és magunk üzemeltetünk két párhuzamos rádiót azonos frekvencián, akkor a következő a helyzet: Nekik össze kell fésülniük az adatcsomagok időslotjait. Ha az egyik ténylegesen nincs használatban, akkor alig forgalmaz, éppen csak életjeleket ad, tehát nagy lassulást nem fog okozni. De még jobb, ha a 2,4 GHz-es adókat egyszerűen különböző csatornákra teszed, jellemzően az 1-6-11 vagy 1-5-9-13 sorminta mentén.MaCS
-
Morris
veterán
válasz
-Maci- #95333 üzenetére
Szolgáltatóin kikapcsolod a wifit. Veszel 2 ax Aimesh routert és mindkettőt AP-ként használod.
Engedélyezheted a 2.4-et és az 5Ghz-et is.Vagy egy tplink ax router és mellé egy deco. Ez a rendszer wifin csatlakozik egymáshoz.
Az asus Aimesh rendszere kábellel is működik.
-
cs.zs.
veterán
válasz
-Maci- #95329 üzenetére
A 2,4 GHz jobban átmegy a falakon, lakás beszórására jobban megfelel, az 5GHz pedig nagyobb sebesség eléréséhez kell.
Mindenképp kell hagyni 2,4 Ghz-et is, hiszen öregebb telefonok vagy laptopok szintén csak 2,4-en mennek, nem is tudják hogy mi az az 5 GHz :-)Eszerint kell "megtervezni" a szórási képet
-
cs.zs.
veterán
válasz
-Maci- #95311 üzenetére
5 GHz-en így folyamatosan megvan a gigabit közeli sebességem,
2.4 GHz-en pedig 320-380 mérhető.
A Telekom bejövő egy Sagemcom 5670 által (Telekom tulajdon) 1700/1000 sebességet produkál, de az 2 (vastag) fallal arrébb van, és az én szobámban az totál mesebeli: hol van, hol nincs.
Ezért kellett pluszban egy (nem alap) AX router, aminek a seggébe akár 2,5 gigabitet is be tudnék kötni, de hiába, ha ez az árkategória csak max ezret tud kezelni...
-
-
válasz
-Maci- #95308 üzenetére
Az a gond, hogy kismillió tényező befolyásolja a wifi paramétereit, köztük olyanok is, amelyekre nem is gondolna az ember.
A 14 napos elállási jog a barátod: megrendelsz egy, a specifikációja és ajánlásai alapján szimpatikus eszközt, és elkezded használni. Aztán meglátod...
És az Asus alsó középkategóriáját már esélyesnek látom, és mivel hosszú évekre veszed, érdemes felfele kerekíteni, és nem havi egy-két fagyi árán spórolni, mivel az valójában nem spórolás, hanem bukta.
MaCS
-
cs.zs.
veterán
válasz
-Maci- #95306 üzenetére
Szia,
én ugyanabban az árkategóriában vettem routert, amiről te is beszélsz.
Nem találsz 2 egyforma embert 2 egyforma igénnyel, és 2 egyforma lakással/falakkal, ezáltal lefedettséggel. Ha valakinél egy router marha jól teljesít, az nem garancia arra hogy nálad is jól fog, de lehet fordítva is: valahol elbukik (a falak miatt), nálad meg lehet tök jó.
A képességek, ami alapján én kerestem a routert:
- 2,4 GHz sávon ne a legkisebb, 300 megabites osztályba tartozzon már, hanem az eggyel nagyobba (574), hiszen az egy elméleti maximum, azt úgysem éred el soha. Ha 300-ast veszel, max 150-200-zal tudsz 2,4 GHz-en netezni. Így természetesen 574-est vettem, gigabites kábel megy a seggébe, 5 GHz-en 950/950 mérhető, de 2,4 GHz-en így is csak 320-380 Megabit/sec. Elfogadom.
- Legyen USB bemenete, de akkor lécci ne 2.0, hanem ott is lépjünk már 1 lépcsővel fejjebb, legyen 3.0. Az lett.
Máris elértünk a harmincezres sávhoz. Ha ez a 2 feltétel teljesül, akkor a legolcsóbb AX routereket már ki is lőttük.
Jó lett volna, ha a bemenete nem csak 1 gigabitet tud kezelni, hiszen már most is 2 gigabites netem van, azt dugom a seggébe, de az olyanok 80-90.000 Ft környékén kezdődnek, úgyhogy az kilőve, nem lesz olyanom
Ez lett, most 2 hónapos:
-
osonte
őstag
válasz
-Maci- #95306 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy a TP-Link olcsó árkategóriában nem korlátozza a Wifi teljesítményt, pár hónapja még 20 ezer Ft alatt vettem egy TP-Link AX20-at. Képes egy viszonylag nagy házban egy egész szintet lefedni. Viszont nincs vezetékes MESH rendszerre lehetőség, ezért csak akkor opció ha egy eszköz lefedi amit kell. Mivel elköltöztem két szintet kellett volna lefedni, azt már nem ugrotta meg. Ezért váltottam Asusra, jóval gyengébb közel 40 ezer Ft-ért az RT-AX58U V2 (kb reggelire megeszi a TP-Link AX20 hatótávban). Viszont az Asusból tudtam kettőt venni, amik vezetéken összekötve MESH rendszert alkotnak és így már mind a két szinten van megfelelő Wifi 5GHz-en, illetve az Asus szoftvere sokkal komolyabb, mint a TP-Linknél. Mondjuk ez így majdnem 80 ezer Ft volt. Ahogy írják többen az Asus drágább routerei is tudnak nagyobb lefedettséget, de nem a 40 ezres...
-
válasz
-Maci- #95260 üzenetére
Multibit +1
A botantennák mindig körsugárzók, a nyereségüket a függőleges sugárzási szög szűkítésével növelik.
De próbálkozni mindig érdemes. Nálam évekig ment egészen jól egy olyan felállás, amelyre itt azt mondanám, hogy szinte esélytelen. a wifi kiszámíthatatlansága kedvező irányba is tud működni.
MaCS
-
csubuka
addikt
válasz
-Maci- #95246 üzenetére
Én ennek a WR841 v9 verzióját méregettem ugyanúgy fiókszökevény MR3220v2 (AR9331) meg WA701 AP (AR9331) kütyükhöz.
Amúgy hiába régi, egész élhető, nem kidobandó kütyü talán, a korábban említett kisházas setupnál a fő routerre kapcsolódva kliensként 20MBit/s értéket hozott (nagyjából stabilan, de jobb megoldás kell sajnos..) a másik kettő kütyü atomgyatra instabil max 10MBit/s értékéhez képest.
-
Patice
nagyúr
válasz
-Maci- #95248 üzenetére
Az üzletben kb. sehonnan, még csak azt sem lehet mondani, hogy ami drágább, vagy több antenna van rajta.
Utána kell járni, teszteket olvasni, megnézni, hogy hány rádió adó-vevő van kombinálva adott modellben (--> Google).
A képeden látható infók alapján pl. abban egy Atheros AR9341-es chip van, ami 2,4 GHz-en 2x2 sávot tud.
A megengedett sugárzási teljesítményt pedig adott ország szabályai határozzák meg, Magyarországon is megvan szabva, hogy (betartva ezt) mekkora teljesítménnyel szabad használni.
Ettől persze el lehet térni, más országbeállításokkal, de még egy ilyen trükk után is az elsődleges ami befolyásolni fogja a valós teljesítményt, az a környezet (falak anyaga/száma, környezetben más wifi hálózatok/interferáló frekvenciák) függvénye lesz.Én manapság már olyan routert, Access Pointot vennék csak, ami minél jobb és több rádióval van felszerelve. Pl. Wifi 6-os (ax-es) modellek, minimum 2x2-es rádióval 2,4 GHz-en és 5GHz-en is és ha lehet tudja az 5 GHz-es tartományban a 160 MHz-es csatornaszélességet (ne csak a 80-asat).
-
Patice
nagyúr
válasz
-Maci- #95246 üzenetére
Androidos telefonra van több applikáció amivel lehet mérni a wifi térerejét is.
Nekem pl. a Network Analyzer jött be.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest