- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Magisk
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
osonte
őstag
válasz
Lordus #104311 üzenetére
Megjött pár napja az Aliról a Xiaomi Redmi AX6000 router: [kép] [kép] . A hardver erős, ugyanaz a processzor, mint az Asus TUF-AX4200 (4x2GHz), a memória 512MB DDR4 3200MHz. Lehet rá hivatalosan OpenWrt-t tenni. Én a gyári szoftverrel tesztelem, előtte pedig az említett TUF volt egy pár napig. Annyi biztos, hogy a hardveresen elég erős mindkét router WiFi-nél FTP másolás 90 MB/s telefon <-> laptop között, amennyiben a laptop vezetéken van és a telefon Wifi-n, akkor a Redminél 115MB/s 920Mbps sikerült elérnem.
Amire rá kellett jönnöm, hogy panelban nem az erősebb kutya... , pedig csak 40nm (eléggé nyitott - 1 max 2 fal) és a kínai router tolja mint állat a jelet, de vissza kell fogni és jobb eredmények születnek, viszont nem rázza ki a kisújjából az 500/300-as sebességet (változó, gondolom a szomszédoktól is függ, ki mit és mennyit használ), van erős harc a routerek között és tényleg nem számít a nagy teljesítmény Wifi-n. Majdnem ugyanazt tudja a leggyengébb fokozaton a Wifi, de bőven elég a közepes fokozat, a maximum pedig kifejezetten ront, max a tesztprogramokon lehet csodálni ahogy kiakasztja kb a mutatót, mármint a sugárzása. A nyelv kínai, amit a böngésző tud fordítani magyarra, illetve a telefonos app tud angolul. Szerintem a korábban említett TUF panelban jobb választás, még akkor is ha drágább, azért a szoftvere sokkal jobb, van rajta USB port, illetve 2.5G port, meg van rá 3év garancia itthon (nyilván a Redmi-t nem küldöm vissza ha baja lenne).
Azt el tudom képzelni, hogy családi házban, ahol nincs a WiFi hálozatnál "éhezők viadala" és van terület ahol ki tudja szórni rendesen maximumon a jelet egy középen elhelyezkedő helységben, ott el tudná verni a kínai Redmi a TUF-ot, de mostanában és szerintem soha nem fogom ezt megtudni.
Amennyiben újra választhatnék maradna a TUF a panelban. Akkor fogok cserélni, ha már olcsóbbak lesznek a 6GHz-es routerek, azzal talán nyerek, mert még senki nincs rajta és ha lesznek is, akkor is kevesebben, így nem kell a többi tucat routerral harcolni...
Remélem tudtam segíteni annak, aki esetleg ezzel a Redmi AX6000-el szemezett, bármilyen irányba is billenti amit leírtam. -
kpityu2
őstag
válasz
Lordus #104296 üzenetére
CUDY WR3000-et dicsérik hatótávra, de ez relatív. Ha nincsennek averzióid a kínai backdoor pletykák miatt. Árban 25-30 között van. Mesh képes, tehát szükség esetén később bővíthető. Mint írták az EU szabályok miatt nincs "erősebb" wifi. A 1043ND-t még nagyobb térerőt tudott, mert át lehetett kapcsolni pl. USA régióra. Most ezt már csak kínai fw-s routerekkel lehet megjátszani. De előfordulhat, hogy egyszercsak kopogtat a Hírközlési Felügyelet. Ma már leginkább javasolt a wired mesh hálózat (akár fokozatos) kiépítése és akkor nincs gond se a térerővel, se a felügyelettel.
-
osonte
őstag
válasz
Lordus #104296 üzenetére
Az a baj a régi TP-Link routerek elég nagy hatótávot tudtak, azóta meg agyon vannak korlátozva EU miatt... Írtad a Xiaomit, hogy az lehetne, én lehet egy kínait vennék belőle EU-s korlát nélkül, persze nem lesz benne magyar menü meg ilyenek, de cserébe messzebbre megy a Wifi, mint amiket itthon kapsz abban az árban.
Én most egy Redmi AX6000-et, rendeltem Aliról 31 ezerért, ami elég erős hardveresen, de nincs rajta USB, viszont valaki állítja, hogy nála 100 m2-en megfelelő, de nem saját tapasztalat. Amint megjön leírom hogy milyen az itthoni routerekhez képest. Néha amúgy lehet kuponozni és 27-30 ezer közé is eshet az ára.
Itthon meg amivel találkoztam legerősebb router "olcsón", amit többen is írtak előttem az Asus TUF-AX4200, de az 46 ezer Ft-tól indul. Viszont hogy elég -e az csak a helyszínen fog kiderülni, ezért érdemes online rendelni, igy 14 napon belül vissza tudod küldeni ha gyenge.
-
memorix
senior tag
válasz
Lordus #104296 üzenetére
Csak teszteléssel tudod meg, hogy a router csere megoldja a problémádat vagy sem . Szerintem kezd ezekkel:
TP-Link Archer AX55 AX3000 Router
CUDY X6 AX1800Talán pár méterrel lesz erősebb/stabilabb jeled. Úgy vélem a 10 méter körüli távolság nem fog ezekkel se összejönni. Max ha ablak közelébe van a routered és a cliens az udvaron.
Ha ez nem hozza a kívánt hatást akkor kívülre fel kell rakni egy jeltovábbítót ami kábelen van csatlakoztatva a routeredhez, lehet hogy router csere nélkül is megtudnád oldani.
-
kiir
tag
válasz
Lordus #93493 üzenetére
A nagykönyv szerint nem szerencsés ugyanazt az SSID-t adni az első és a második routernek, mert megzavarhatja a klienseket. A gyakorlatban azért van aki így használja és nincs problémája vele -- erre főleg akkor van esély, ha a két router olyan messze van egymástól, hogy nem (vagy csak alig-alig) érintkezik a lefedettségi zónájuk.
-
válasz
Lordus #93485 üzenetére
Alapvető fogalmi zavarok vannak itt, kérem...
Te is extendert emlegetsz, ami ugye a repeater. Ennek az a lényege, hogy wifit vesz és wifit ad, tehát valóban kell neki, hogy az alapwifi hatókörében legyen. Van olyan helyzet, amelyben hasznos, de az esetlegessége mellett a legnagyobb problémája az, hogy felezi a sávszélességet, hiszen az ideje egyik felében vesz, aztán a másik felében ad.
Az access pointok (AP) viszont kábelen kapják a tartalmat, amelyet aztán érdemi időveszteség nélkül adnak tovább wifin (és mellesleg általában switchként is működnek).
Aztán van a mesh, ami egy hálózati szervezési megoldás, itt az AP-okból építkező, tehát vezetéken lógó megoldását támogatjuk, és az a lényege, hogy a kliensek maguktól, érdemi időkiesés nélkül találják meg a nekik legkedvezőbb wififorrást.
MaCS
-
woodworm
veterán
-
BB9000
senior tag
válasz
Lordus #93477 üzenetére
Az elképzelések és a lehetőségek nem mindig találkoznak.
Az olcsó megoldás jelen esetben is kompromisszumos. Ha be van kábelezve minden, akkor egy switch is jó megoldás lehet.
Ha normális WiFi hálózatot szeretnél a lakás mindkét szintjén, akkor arra rá kell szánnod egy relatíve nagyobb összeget.
Az egyik eszköz lehet pl. egy ma nagyon népszerű Asus RT-AX55, a másik pedig egy ASUS RT-AC1300G Plus v3. A kettő együtt kb 42K-ból kijön. Kábbellel összekötve őket, kapsz egy jó WiFi hálózatot.
Ezen felül, amit lehet kábellel köss be! -
-
osonte
őstag
válasz
Lordus #93475 üzenetére
Sajnos a mostani routered nem lesz jó, illetve a sima TP-Link routerek nem tudják ezt a funkciót. Xiaomit én is szeretem, de inkább telefonba. Routerként én nem azt választanám. Szerintem az Asus lehet a nyerő számodra.
Viszont én nem építettem ki ilyen rendszert, inkább lehet átadnám másnak a konkrét típus ajánlását.
Annyit azért írj meg, hogy tudjanak segíteni, hogy mennyi pénzt tudsz szánni összesen a 2 routerre és milyen, illetve mennyi eszköz fog csatlakozni rá.
-
osonte
őstag
válasz
Lordus #93472 üzenetére
Vannak olyan routerek, amiket ha kábellel összekötsz, akkor egy wifi hálózatként be tudod állítani. Vagyis a földszinten van egy routered, az beszórja a földszintet wifivel, ezt összekötöd egy másik routerrel az emeleten, ami nem wifin, hanem a lenti router kábelén veszi az internetet, tehát nincs veszteséged az emeleten és az emeleti router teljes jelerősséggel beszórja az emeletet. Ahogy le-fel sétálsz a szintek között, pl.: a telefon arra a routerre fog csatlakozni, amelyikről erősebb a jel.
Vagyis 2 routered lesz vezetékkel összekötve, de csak 1 wifi hálózat. Ehhez kell erre alkalmas 2 router. Tehát ez nem egy wifin keresztül hosszabbított range extender megoldás!
-
Lordus
senior tag
válasz
Lordus #93468 üzenetére
Tehát lent bejön a net.
falakban ki van építve minden szobába az UTP kábelezés
Ha lent van a 1043nd router, akkor lent megfelelő a wifi, de az emeleten nem.
Ha felviszem a másik routert, akkor annyira gyenge a jel, hogy nem tudom "extenderként" használni.
lent ugyan a ház közepén l tudom helyezni, ekkor extenderként működik, de fent gyenge a jel.
Na, ezt kellene megoldani, erre vonatkozott az első kérdésem.
remélem most érthető -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- Xiaomi Redmi 9at - 2/32 - szürke
- Xiaomi Mi8 - 6/128 - fekete
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged