- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
memorix
senior tag
-
memorix
senior tag
válasz
RicsiSuly #106479 üzenetére
Első körben amúgy kapsz egy új AX4200-t gondolom. Igy érdemes azzal ismét kipróbálni a hálózatot. Az ingyen van. Ha a probléma még fent áll akkor érdemes pár dolgot ellenőrizni mielőtt cserélsz routert.
- Router log- a bejövő hálózat stabil -e
- érdemes ellenőrizni Routeren firmware verzió számát
- a klienseknél ami eldobja a routert ott a wifi driver friss -e. (Samsung telefonoknál nagyon jellemző a wifi eldobása)
- azt se árt tudni milyen környezetben használod, például panelben, vályogban, vagy társasházi lakásoknál is lehet bizonytalan működés, gyenge jel, összeütköző csatornák.
- Laptopoknál is lehet olyan jelenség ha standby ból állítod fel, hogy nem látja a routert. -
-
drkovge
csendes tag
válasz
RicsiSuly #104796 üzenetére
Én is beüzemeltem ma a két Asus routert, már úgy működik, ahogy szerettem volna. A Xiamoi wifi-je sávszélesség szinten jobb volt, 2 falon keresztül simán hozta a 300 MBit-et WAN felé (lehet több is ment volna de ez a Telekom limit) az Asus csak 200 körül tud.
Viszont az Asus-sal minden elérés gyorsabbnak tűnik, minden azonnali, IP kamerák, okos cuccok és talán a weboldalak is. Pár nap és kiderül... -
osonte
őstag
válasz
RicsiSuly #104379 üzenetére
Inkább Asus.
Hardveresen erősebb: Asus 4x2GHz, TP-Link 2x1GHz persze más fajta processzor, de akkor is.
Wifi-ben is elég jól sikerült az Asus, már a tápból ítélve is: Asus 12V 2.5A, TP-Link 12V 1.5A. Ja és nem a processzor miatt fogyaszthat többet az Asus, mivel elég modern és alacsony fogyasztású az a nagyteljesítményű processzor.
Illetve az Asus MESH rendszere már bizonyított, akár vezetékesen összekötve, nem most kezdték. Plusz sokkal több a beállítási lehetőség az Asusnál. Meg valami fizetős a TP-Linken, ami Asusnál ingyen van. -
memorix
senior tag
válasz
RicsiSuly #104375 üzenetére
3600 feletti tartomány asusnál:
-
osonte
őstag
válasz
RicsiSuly #104337 üzenetére
Nem tudom itthoni volt vagy kínai rendelés, de AliExpress-en ma reggeltől akciós a Xiaomi Redmi AX6000, kínai menüvel, EU csatlakozóval 24929 Ft. A hardvere mint az ASUS TUF-AX4200-nak (4x2GHz, 512MB memória). A kérdés a MESH, hogy a mostani global itthoni rendelés vagy kínai, illetve a Redmit lehet -e a simával keverni MESH-be, ezeket nem tudom.
-
Capella
senior tag
válasz
RicsiSuly #100100 üzenetére
Szerintem érdemes belevágnod.
Nekem két Xiaomi Redmi AX5 működik meshben. Teszi a dolgát, vagy dolgukat.
Csak arra kell figyelni, hogy azonos régióra legyen állítva a fiók, úgy lehet hozzáadni. Nálam a 2 db AX5 kínai firmware Chinese mainland régióra állítva.
A Xiaomi AX3600-zal nem sikerült összehozni mesht, nem látták egymást, mert ezen nemzetközi firmware van és nem tudtam kínai régióra állítani. -
Alteran-IT
őstag
válasz
RicsiSuly #39744 üzenetére
Ha lehetséges, akkor egy normálisabb TP-Link routert, a többi meg attól függ, hogy milyen kellene? Esetleg Gigabites, vagy olyan ami tudja az 5 GHz-t?
Egyébként az antennás dolog működhet, főleg ha egy normális antennára vezeted ki.afterbit: TP-Link-nél mindenféleképpen az 1043ND és fölötti router-t nézz, de a lényeg, hogy oda kell figyelni a hardververzióra, hogy mindenféleképpen 2.0 fölött legyen (csak az tud teljes Gigabitet kezelni WAN-LAN irányban), persze ahhoz már más kinézet társul, mint ami linkelve van.
Ez pl. már v2.1-es:
[link] -
Alteran-IT
őstag
válasz
RicsiSuly #39741 üzenetére
Aha, szóval nem csak a NAS-t akarod megosztani, mert eddig úgy tudtam, hogy csak azt.
Ha meg így akarod, akkor úgy kell megcsinálnod, ahogy előzőleg leírtam. Két különböző hálózatot hozol létre, vagyis két különböző címtartományú hálózatot (pl tiéd 192.168.0.1, övék meg 192.168.1.1 osztályt megtartva) és fix IP címeket használsz, vagyis minden eszközt beregisztrálsz a routerekbe és hozzájuk rendelsz egy fix IP címet és csak annyi címet hagysz neki kiosztani, amennyi a hálózaton szokott lenni, többet nem és így aktív lesz mindkét router-en a DHCP, viszont két külön hálózat lesz egybekötve. Ja igen, mindkét hálózaton külön-külön kell beregisztrálnod az adott háztartáshoz tartozó eszközöket, de ezt gondolom tudod.
A netet meg cím alapon korlátozhatod, persze csak akkor, ha a router képes rá, viszont ha nem csinálod meg ezt, akkor előfordulhat, hogy te a szomszéd netét használod, vagy ő a tiedet, hiába van két külön hálózat létrehozva, attól még előfordulhat ilyen, viszont így eléritek egymást és látjátok egymás gépeit is, hacsak nem külön munkacsoportba nem rakjátok őket, de cím szerint még is így lehet egyikről a másikra csatlakozni (játék).Egyébként a másik kérdésedre válaszolva igen, attól hogy fix IP címeket osztasz ki, attól még aktív marad a DHCP, már ha a routerben adsz meg fix címeket, mert attól még ő ugyan úgy oszt, csak mindig ugyan azt a címet osztja ki a gépnek, mint ami meg van adva.
Na meg ha ugyan arra a routerre van kötve a nas, akkor felesleges, legalább is terhelés szempontjából, bár ha mindkét portnak külön címet tudsz megadni, akkor egyiknek megadhatsz, egy a te hálózatodban szereplő címet, a másik portnak pedig a szomszéd hálózatban lévő címet, de szerintem egy címmel és porttal is elfogjátok tudni érni, ha meg Gigabites portja van, akkor nem hiszem, hogy túl nagy terhelés lenne neki, ha 2-3-an néznétek egyszerre filmet, még ha HD filmről is van szó. Valószínűleg inkább a merevlemezek írási/olvasási sebessége az, ami inkább a bibit okozhatja és nem a port -
Alteran-IT
őstag
válasz
RicsiSuly #39735 üzenetére
Vagy javítottad, vagy csak nekem töltötte be most a képet, na m1
A szürke "wifi" feliratokat nem értem, de gondolom antenna akar lenni és azok a routerek kapják a netet igaz?
Na meg már most szerintem nem jó ötlet, ha a pont a két router van összekötve, főleg nem direktbe és főleg nem úgy, hogy mindkettő DHCP-je aktív, na meg az internet pont azokon jön be és így elég fura ütközés lenne, meg mindenki használná a másik netét is, ami gondolom probléma lenne.
Egyébként gondolom csak a NAS-t akarod megosztani nem? Mert akkor elég lenne abból egy vezetéket átvinni (ami már megvan az a cat6-os) és akkor arra rácsatlakozna a hálózatuk, egy másik porttal meg a te hálózatod, persze már ha ez megvalósítható, mert egyébként a két hálózat összekötése bajos lenne úgy, hogy van két router aktív DHCP-vel és két internet hozzáférés, legalább is szerintem, vagy csak én hámoztam ki rosszul a képet, kicsit este van már -
Alteran-IT
őstag
válasz
RicsiSuly #39716 üzenetére
Tényleg jól jönne valami rajz, mert kicsit nehéz elképzelni, főleg, hogy két internet hozzáférés is van és mégis egy hálózatot akarsz létrehozni, legalább is ha jól szűrtem le.
Na meg a NAS-on van két port, hogy ezt meg tudd valósítani? És a házakban külön külön címtartományt akarsz létrehozni és minden eszközt fix IP-vel ellátni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Motoros topic
- BGA-zók, ReWork-ösök szakmai topic-ja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest