- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple Watch
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
starchild
tag
válasz
Reggie0 #16572 üzenetére
Azért szvsz a ccr2116 nem ugyanaz az a kategória, hardverben, teljesítményben és persze árban sem, mint egy rb5009ug+4s+in lenne😃
Azt már tényleg nem tudom elképzelni, a jelenlegi méretekkel hol tudnának még helyet szorítani +3 sfp portnak, kívül és belül. Gondolom a rezes portok kárára nem mehetne, így is határeset a 7+1 rj45, igaz nekem pont megfelelő. Max méretnöveléssel lehetne megoldani, de akkor elvesztené a varázsát, hogy kicsi, de erős. -
-
starchild
tag
válasz
ekkold #15787 üzenetére
7.1-ről 7.1.1-re váltás nálam falióra és mindegy egyéb error nélkül zajlott le. Rb5009, rb4009, wap ac megy kb 9 napja az új softtal probléma nélkül.
...kopp...kop ...kopp😃
Nemtom ki hogy van vele, de én (mint mindig) a fw-t is hozzáfrissítettem az os-hoz.
B.UÉ.K! azaz Bugmentes esztendőt minden routerosolónak és egyéb más rendszert használónak. -
starchild
tag
válasz
ekkold #15353 üzenetére
Nálam szépen megy, 7.1 dev verziókal, otthoni környezetben.
Igaz, nem tettem rá nagy terhet, egyelőre a telekomos 2/1 Gigás optikai netet kell elosztania, illetve wireguard VPN elérést biztosítani.
Hardveresen nagyon masszívnak, erősnek látom, a szoftveres rész meg alapból jó a Mikrotik-nál, a 7es verzió meg majd kiforrja magát. -
starchild
tag
válasz
ekkold #15352 üzenetére
Szvsz a testing-ből jön majd a stable, a development meg megy a maga útján tovább. Ezért lett kettéválasztva.
Igaz, furcsa a megnevezés, mert rc (pláne 7 verzió) után, már általában stable szokott jönni más szoftvereknél.
De csak teszteljenek a fiúk, jobb ha tényleg csak a stabil dolgok kerülnek az éles környezetben használt szoftverbe. -
starchild
tag
válasz
E.Kaufmann #15347 üzenetére
Ez kb a 7.1rc7 átcímkézve.
-
starchild
tag
válasz
Beniii06 #15095 üzenetére
4011-ből elférne 2 egyáltalán egymás mellett egy 19-es rackben? Ha igen, akkor sem szívesen sűrítenék belőle össze kis helyre több db-ot, főleg több szinten, a hőtermelése miatt, legalábbis a nálam lévő 4011-nek eléggé meleg az üzemi hőnérséklete, pedig terhelve sincs igazán, főleg, mióta megvan az 5009.
A 4011-hez képest az 5009 szinte hideg, nem is érezni rajta, hogy üzemel. Nem tudom eldönteni, hogy ez a jó tervezés (hátra pakolt cpu és heatsink), vagy csak ennyire alapjáraton megy. -
starchild
tag
válasz
Zwodkassy #15090 üzenetére
5009 karcsú tényleges 10G terheléshez az 1db 10G sfp portjával és a 10G belső interface-szel, szvsz nem is arra szánták. Ez látszik a port kiosztásból is (1 2.5, 7 1 G). Viszont ideális terheléselosztásra, ha vki nem 1 porton akarja kihajtani a maxot belőle. Proci, ram megvan hozzá, és szépen skálázhatóak a rezes 2.5 és a Gigás portok. 5G simán kihajtható belőle, ésszerű port konfiggal.
Mondjuk, amit reklámoznak a 4 db/1U rack, azt nem értem, hol lehetne kihasználni céges környezetben, de biztos van benne logika. -
starchild
tag
válasz
Reggie0 #15074 üzenetére
Igen, tudom, rc5-6-ból teljesen likvidálták. Rc4-re meg csak a docker miatt nem szeretnék downgradelni. Ahogy olvasgattam, egyébként is elég fapados verzió volt még, pl parancssori konzol hiánya a pihole-hoz. Ezért is várom a végleges ROS7-et, hátha addig kijavítják és kicsit megtuningolják. Max, ha lesz időm és energiám, kicsit ismerkedem addig a zerotierrel😃
-
starchild
tag
Nálam kb 1 hete megy stabilan, probléma nélkül egy (még német importból származó) rb5009. 7.0beta5–el érkezett, ami frissítésre került 7.1rc5-re, majd rc6-ra.
Amibe belefutottam (írtam is itt a fórumon), hogy rc5-6 alatt nem lehetett capsmannak cert-et generálni, legalábbis winbox alatt. Illetve az interfaces alatt az rx/tx értékek kb 5-10 mpenként kifagynak egy pillanatra.
Tegnapelőtt frissült a Telekomos netem 2/1Gigára, amiből jelenleg eszköz és idő hiányában 1Gigát tudtam kihajtani, de azt alapjáraton és észrevehető melegedés nélkül hozza, bár nem a csúcs down/up hajszolás lesz a cél, inkább a jó terheléselosztás, ami szvsz adott a hardverben.
Remélem, hamarosan érkezik a stabil 7es ROS. Igazából a wireguard miatt kezdtem tesztelgetni már az rb4011-en is a 7es dev verziókat. Villámgyors és egyszerű vpn, nagyon bejött. Illetve a docker miatt, amit végül a 4011-en nem próbáltam ki, mert usb foglalat hiányában nem akartam gyilkolni a NAND-ot. -
starchild
tag
Egy kis magyarázat az előzöekhez.
Eddig a 4011 (wifis verzió) volt a CapsMan,, a HAP AC3 + 4011 volt a CAP..
Most (egyelőre) az 5009 a főrouter, de továbbra is a 4011 a Capsman. Várok 2 db wap ac rev2 -t, ami majd szolgáltatja a wifit.
KÉRDÉS: érdemes a 4011-en hagynom a CapsMan-t, és az RB5009 csak a hálózattal, nettel, firewallal foglalkozzon?
Megjegyzés: Terhelés időszakos/napszakfüggő lesz, mind a wifin, mind a vezetékes hálózaton. -
starchild
tag
Sziasztok, tapasztalt vki problémát 7rc alatt a CapsMan-nál?
Eddig tökéletesen működött rb4011, hap ac3 kombóban, 7rc4-ig bezárólag.
Most érkezett egy rb5009, amit (párhuzamosan a 4011-el), aut. lefrissítettem 7rc5-re, innentől nem hajlandó létrehozni a certificate-t. Se a 4011, se az 5009.. Mind2 esetében teljes reset (no def. conf) volt.Update: a 4011 downgrade 6.49 után müxik a capsman.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged