- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
user12
őstag
válasz
devil-k #14077 üzenetére
A routerrel nem variálnék, a 4011 egész korrekt.
Ha ennyit szánsz switch-re, miért nem ilyet veszel: [link] ? Gondold át, hogy kell POE támogatás vagy (bár szerintem praktikusabb ha van, nem kell külön tápfeladó access point-nak, kamerának, stb). Ha ebben gondolkodsz, tervezd meg, hogy mit szeretnél és az szerint válassz switch-et, hogy a per port teljesítmény/power budget elég legyen.
Kábelnek Cat6a elég szerintem.
Mesh/wlan rendszernek capsman vagy Ubi - amelyik szimpatikusabb -
Ejelhar
senior tag
válasz
devil-k #14077 üzenetére
Router
Teljesen rendben, nem látom okát, hogy ennél neked feljebb kéne menned. A rendszeredet ez ki tudja szolgálni, még úgy is ha később cifrázod erőforrás terhelő feladatokkal (pl. CPU faló VPN szerver a rokonoknak/barátoknak, hogy mondjuk elérjék a NAS-od és onnan tudjanak nézni filmeket)Switch
Itt arra kell szerintem figyelni az elégséges portszámon kívül:SFP+ portja is legyen, a későbbi bővíthetőség miatt, már ha érdekes az egy porton átvihető 1 Gbps-nél nagyobb sebesség (a linkelt TP-Link esetében én pl. nem látom ezt).
Ez egy kicsit öv alatti, szóval egy sima SFTP port úgy 1-1,25 Gbps-t tud, de specifikációja szerint fogadhat/kezelhet akár 10 Gbps modulokat is.
Igen, ez eddig jól hangzik, viszont a kimenete korlátozott, a rendszer felé néző része akkor sem fog ennél többet tudni, magyarán egy SFP aljzatba dugott 10 Gbps képes SFP+ modul minden további nélkül működik/működhet, de csak maximum 1-1.25 Gbps sebességgel.Kábel
CAT6a az teljesen okay, az úgy már nagyon rendben.
Amire érdemes figyelni: van az úgy, hogy a kevesebb a több, nem feltételnül érdemes mind a két végét leföldelni (az árnyékolás is bekötni), mert esetlegesen földhurok alakulhat ki.Mesh
Én se, főleg mert nem értek hozzá. Ez még egy külön kört megérdemel, de úgy gondolom nem kell feltalálni a spanyol viaszt, home kategóriában (az utóbbi feljebb is pozicionálható) Asus vagy Ubiquiti neked is bőven jó lesz.
Azok valszeg nem véletlenül vannak agyondicsérve. -
Beniii06
addikt
válasz
devil-k #14077 üzenetére
A helyedben szétnéznék switch és AP fronton a 'másik' márkánál is. (unify) Routerből mikrotik a legjobb szerintem, de ha ragaszkodsz a kész mesh-hez, van a telekomnál saját szettjük, az hivatalosan is támogatja az iptv-t, így azt rá lehet csatlakoztatni vezetékesen minden probléma nélkül. Igaz két évre kell aláírni a kedvezményes árért(+részletfizetési lehetőség), de van 90 napos visszavásárlási lehetőség, ha nem válna be. [link]
-
Ejelhar
senior tag
válasz
devil-k #14069 üzenetére
Okay, leírom érthetően tőlem telhetően.
Ugye a helyzet, 2 Gbps-es Internet, vezetékes háló kiépítve mindenhova és egy végponton végződtetve, ahova az ONT is kerül.
Oda egy switch mindenképpen kell, de router nem feltétlenül.- de a switch akkor legyen bővíthető, de első nekifutásra az a legolcsóbb, ha csak 1 Gbps kapcsolattal kezdünk.
Jó az az eszköz szerintem erre a célra amit linkeltél.
Ezeknek van hardware gyorsításuk switch funkciókra, attól nem is jönnek zavarba. Viszont a CPU gyenge, az szinte csak arra való, hogy web felületen elérjük és konfigoljuk.A Mikrotik switchek gyári állapotban RouterOS-el indulnak, viszont át lehet váltani őket SwOS-re és szerintem érdemes is. Mer utóbbi esetben már csak olyan funkciók elérhetőek, amikre hardware-ből képes az eszköz.
Például nekem van egy 6 portos kis Mikrotik switch a TV alatt, optikán összekötve a routeremmel és rajta lógnak mindenféle kütyük (mikroPC, Androidos Box, medialejátszók)
Na most, nincs szükségem link aggregációra, tehát nem akarok összefogni több ethernet portot a nagyobb sebesség miatt, minden cumónak elég az 1 Gbps.
De, SwOS-el nem is tudnám, mert az ugyan ismeri ezt:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/SwOS/CSS326#LAG
viszont hardware-re válogatja, az én switchemen meg sem jelenik ez a lap.
Ha rajta hagyom a RouterOS-t, akkor viszont meg tudnám csinálni vele, csak sok értelme nem lenne.
Mert a CPU-t használná ehhez, az viszont ebben olyan gyenge, hogy még az 1 Gbps-t se tudnám kihajtani vele.Egyébként nem kell ide feltétlenül Mikrotik switch, ha más gyártó terméke szimpatikusabb, akkor ugyanilyen szempontrendszer mentén nyugodt szívvel mást veszel.
- második lépcsőben a későbbiekben felhúzhatod 2 Gbps-re az ONT felé a kapcsolatot, egy SFP+ modullal.
https://mikrotik.com/product/s_rj10De nem szabad elfelejteni, hogy ezt csak több eszközzel tudod kihasználni, ugye a végpontok továbbra is 1 Gbps-el csatlakoznak, sőt, nem is tudnak nagyobbat, se a switch ethernet portjai, sem az eszközeid.
- a későbbekben még mindig tudod ezt egy routerrel bővíteni, ha annak szükségét érzed.
De a NAT-olást, DHCP-t, port forwardot addig rábízod a szolgáltató eszközére. -
Reggie0
félisten
válasz
devil-k #14056 üzenetére
Multkor bedobtam ide par szamitast milyen kombinacio mennyibol jon ki. Legolcsobb egy RB4011+egy kello SFP+-os portszamu switch. Az uplink-et a switchben vlanozva tovabb kell kuldeni a routernek, az routingol, aztan megy vissza a switchre. Peldaul CRS305-1G-4S+IN, akkor lehet meg 2db 10GB-s eszkozod a halozaton, 1 megy uplinkre es 1 megy a routerre. A routeren meg van tovabbi 10db 1G-s portod. Viszont ehhez kell vagy 3 db 10G RJ45 modul ami nem olcso.
Nezd meg ezeket a kommenteket, ezekben szamoltam par konfigot, de itt feltetel volt az 5db gigas port, ami miatt dragab lett:
[link]
[link]
[link] -
Ejelhar
senior tag
válasz
devil-k #14045 üzenetére
Szerintem felesleges most routert venned, viszont egy jobb fajta menedzselhető switchet igen, bővítési lehetőséggel.
Vagyis a Telekom végződésből switchbe menne az internet és az IPTV egy-egy darab 1 Gbites portra.
Itt izolálnád a két hálót, ne lássanak át egymásba és szétosztanád végpontonak. Egyelőre az internet az 1 Gbites lenne.Esetleg annyi cifrázással vennél switchet, hogy legyen rajta SFP+ csati, ezzel nyitva hagynánk a későbbi bővítési lehetőséget a 2 Gbit csatlakoztatására. Még modult sem kéne venni bele most, felesleges, majd akkor elég lesz, mikor az átállás mellett döntesz.
Ez így nem zárná ki a későbbi bővítés lehetőségét, átállást 2 Gbitre, vagy/és routert közbeiktatni ha szükséges.
Illetve a megmaradt aprópénzt -lehet- elköltöd AP-kre, de az úgyis csak menet közben fog eldőlni.Szvsz az 1 Gbit szerintem bőven elég ha az jó fajta, és a Telekom az igen, megbízható.
Vagy máshogy, én egy 50 Mbites Invitech bérelt vonallal is kiegyezek, de az 500 Mbites UPC-től meg a hajam is hullik.
A sebességnél fontosabb a stabilitás, megbízhatóság, minőség. -
Beniii06
addikt
válasz
devil-k #14042 üzenetére
Attól függ melyik cdomagra szerződsz. 202010 vagy valami hasonló a neve az még a régi, ahhoz a régi eszközök járnak, ha az újabb csomagra akkor új eszközöket kapsz, de ezt az ügyintézőnek is tudnia kell.
Ha az újat kapod, akkor is routernek használhatod a mikrotik eszközt, mert 2 pppoe login engedélyezett előfizetőnként.
-
Ear001
addikt
válasz
devil-k #14045 üzenetére
Nálunk csak 1 Gigás a netkapcsolat. Semeddig nem tart és nem is drága 2 gigásra növelni, de nem volt rá eddig szükség. Viszont tudatosan úgy van összerakva a hálózat, hogy ott ne legyen szűk keresztmetszet.
Nálam azért lett optika mert nem volt kábelezés, és egyszerűbb, és sokkal praktikusabb volt, mint UTP-t behúzni, és árban sem volt sokkal több.
Én azt gondolom, hogy 3 normális, 1 gigás portokkal ellátott switchel meg a Mesh cuccokkal, mint AP-kal és a Telekomos Ont-al, mint routerrel le tudod menedzselni akadásmentesen ezt a hálózatot. Nálunk is van, hogy megy letöltés, hárman három féle dolgot néznek számítógépen, tableten, gyakorlatilag akadás mentesen. Ha pedig kevés, még mindig tudsz bővíteni ott, ahol szűk keresztmetszetet érzel, vagy mérsz.
-
user12
őstag
válasz
devil-k #14045 üzenetére
Hello
Igaz nálunk "csak" az 1000/1000-es csomag van bekötve és csak ketten vagyunk, de nincs gond a sebességgel senkinél.
Én is saját routerrel használom a tűzfal jobb konfigurálhatósága miatt.Megy a le/feltöltés nálam is, nassal, ami éjjel/nappal tolja. Én úgy állítottam, hogy max le/feltöltési sebesség 700/700 legyen - azt gondolom több, mint elég. Ezt, mivel nem SSD-s az eszköz, még nem is használja ki, 4-500 MBit/s körül megáll a történet.
Így még bőven megmarad legalább 1-200 Mbit/s az egyéb forgalomra, pl online video nézés, netezés, mobilon, laptopon, munka otthonról, stb.
Az se mindegy, hogy a mobil eszközök milyenek, ha pl "csak" javarészt n-es szabványt tudnak, vagy ac-t tudnak (és persze az AP is) -
Ear001
addikt
válasz
devil-k #14031 üzenetére
Én ezt nem bonyolítanám túl. A Telekom által adott optikai végpontok/routerek teljesen rendben vannak, ha nem akarsz extra tűzfal szabályokat, sok VPN-t futtatni. Én első körben arra bíznám a routolást, de minden eszközt switchre-switchekre kapcsolnék, attól függően, hogy van bekábelezve a ház. Ha egy switchre be tud futni az összes eszköz, akkor szuper, de ha nem, akkor akár szintenként is lehet egy elosztó. Amit megfontolnék az az, hogy legyen-e rajtuk SFP+ os csatlakozási lehetőség, vagy rögtön 2.5Gbps-s rezes port. Ez utóbbi sajna nem olcsó, de az SFP+ os rezes modul sem. Viszont az optikai, hozzá kábellel vicces áron van.
Nálunk nem volt behúzva UTP kábel, én ezért két CSS610-8G-2S+ vettem. Az egyikbe ment egy ilyen modul , ez drága volt, ez csatlakozik a modem 2.5 Gbps-s kimenetére. A másik SFP+ portba pedig az fs.com-ról lőtt generic optikai csatoló és a hozzá való kábel lett, ez 10Gbps-t tud, és a két csatoló, hozzá a kábel, kábelcsatorna firlefranc olcsóbb volt, mint az az egy szem 2.5Gbps-es SFP+ modul. Ennyi port nekem elég, a két switch pont kellőképpen menedzselhető, a sebesség pedig nagyon is rendben van, pedig itt is lóg a hálón 2-3 laptop, Mac Mini, Apple TV, NAS, Streamer, AP, 3-4 telefon, sőt még egy NMHH mérőbox is. Ez egy olyan spéci router, ami óránként feltölt-letölt egy jó nagy adatcsomagot. Ezt elvileg a bejövő eszköz, nálunk a Telekom Ont után kéne rögtön kötni, és a kimenő portjaira dugni minden mást, hogy tudja figyelni, ne akkor generáljon forgalmat, amikor a többi eszköz, de így bekötve kicsit lassabb volt minden, mint az első switch bemenetére kötve csak úgy önmagában.
Szóval maradt, most ott lóg ez első switch egyik portján, és gyakorlatilag észrevehetetlen, hogy nem az első a láncban, sőt.
Aztán ha a hálózaton mégis azt látod, hogy kevés a Telekomos végpont routing ereje, akkor gond nélkül berakhatsz a hálóztba valami tökösebb cuccot.
-
Ejelhar
senior tag
válasz
devil-k #14039 üzenetére
Jogos, kicsit zavaros lett mer siettem és ezért kapkodtam mikor írtam.
- Azért kell a legolcsóbb megoldásban két switch, mert azok nem menedzselhetőek, ergo nem tudjuk izolálni vagy VLAN-ozni a portokat, mindenki lát mindenkit.
Tehát ugyan olcsó, viszont kell belőle kettő, egy az IPTV-re, egy meg a LAN-ra.
Az 1 Gbites korlát természetesen itt marad.- Nem felesleges, ez hülyeség tőlem.
Sőt, a második megoldás költséghatékony és ki is tudná hajtani a 2 Gbitet.
Vagyis arra gondoltam a routernek lenne két WAN portja, ezen a terhelésmegosztás aktív.
Szintén két porton csatlakozna a menedzselhető switchbe, méghozzá egy olyanba, ami képes két portját összefogni egyetlen logikai 2 Gbites csatlakozásként.- A harmadik megoldás csak annyiban tér el a fentitől, hogy a router és a switch egy-egy 10G-s SFP+ modullal csatlakozna egymáshoz, vagyis itt felesleges a link aggregáció, bonding, EtherChannel vagy nevezzük bárhogy.
Egyúttal ez a legdrágább megoldás a pótlólagos SFP+ modulok miatt. -
Beniii06
addikt
válasz
devil-k #14039 üzenetére
IPTV-ből tudod már melyiket kapod? A régi rendszerűt, ami stabil de lassú, vagy az új éppen használható, de összeomló androidosat? Állítólag visszanyitották a lehetőséget, hogy lehet ismét szerződni a régire is. Ez a melyikre kössük az iptv-t dolog nagyban függ hogy melyiket kapod(az újnak internet elérés is kell), de tanácsos a telekomos ONT-ra kötni a boxokat mindkét esetben.
-
Ejelhar
senior tag
válasz
devil-k #14037 üzenetére
No, ez végül is jó hír, már ha a költségeket nézzük.
Mert nem kell nagyon cifrázni.a.) a legolcsóbb
Két darab hót buta és ezért olcsó switch.
Egyet az internetre, egyet az IPTV-re, külön-külön.
Elosztjuk két különálló eszközzel a TV-t és az internetet és készen is vagyunk.Korlátja a maximum 1 Gbps net, ez nem fog tudni többet mint amit egy ethernet interface-n ki tud hajtani.
b.) ugyanez, de elé teszünk egy routert amire két UTP csatlakozás jön be a Telekom eszközéről, ez már képes kihajtani a 2 Gbps-t, ha elég combos CPU-val rendelkezik
Mikrotik fronton ilyen a:
https://mikrotik.com/product/rb4011igs_rmViszont kell az alanti is hozzá, a "c" opció, mivel az eszközök felé is ki kell tudni hajtani a két Gbps-t, ergo azokon is össze kell fogni két darab 1 Gbps ethernet portot, nem csupán internet irányban.
c.) mint a fenti, de a switch az csak egy, viszont management-elhető (ezért szétvágható internetre és IPTV-re, egy eszközön belül szeparáljuk el a két különálló hálózatot), ha más nem indokolja, akkor talán felesleges költeni erre.
d.) mint a b vagy a c pont, de egy porton fogadja a Telekom végződést, kell hozzá egy ilyen:
https://mikrotik.com/product/s_rj10#fndtn-downloadsNincs tapasztalatunk róla, elvileg működni kell. A pótlólagos eszköz okán ez a legdrágább megoldás.
De -esetünkben- gyakorlati előnye nincs. -
Ejelhar
senior tag
válasz
devil-k #14031 üzenetére
Utánlövés
Ezt a kérdést pedig végképp nem értem:
"A Telekom végződés és a switch között milyen és hány fizikai réteg van kiépítve nálad?"
Szóval arra vagyok kíváncsi miből gazdálkodhatunk.
Magyarán bejön optikával a Telekom, azt egy eszközben végződteti.
Annak kimenetei meg rádughatóak valami eszközökre, na de mire és hogyan?Szóval miből gazdálkodhatunk? UTP kábelek behúzva oda, rendelkezésre állnak?
Vagy csak egy-kettő megy onnan tovább és azokon kell majd végigzavarni a teljes forgalmat?
Vagy fordítva, az égvilágon minden szoba/helység ott végződtetve ahova a Telekom cumója is kerül? -
Ejelhar
senior tag
válasz
devil-k #14031 üzenetére
Semmi vész.
Szóval ... a routeren keresztül mindenki kijut az Internetre a belső hálóról, de ezt a szolgáltatók eszközei is biztosítják.
A sok csatlakozási lehetőséget viszont nem. Vagyis switch kell neked és valszeg egy WIFI AP is, de router meg nem biztos. Én most itt tartok, de lehet, hogy rosszul gondolom.Amit még nem tudunk az az: milyen lehetőség van összekapcsolni nálad a Telekom végződést és a switchet.
-
Ejelhar
senior tag
válasz
devil-k #14025 üzenetére
Az jutott eszembe, talán neked nem is kéne router a rendszerbe, ha nincs különleges oka.
A Telekom végződés és a switch között milyen és hány fizikai réteg van kiépítve nálad?
Router nélkül olcsóbban megúsznád. Például egy ilyennel:
https://mikrotik.com/product/crs305_1g_4s_inHa maga a fizikai réteg korlátoz a maximális sebesség kihajtásában a Telekom végződés és a switch között.
Bár a 10 Gbps tudó GBIC-eket a Mikrotikhez sem aprópénzért árulják. -
Beniii06
addikt
válasz
devil-k #14025 üzenetére
Van olyan végpont ahová el szeretnéd vinni a 2 Gbps-t vagy elég ha a routerig megy és mint tartalék elosztódik? Ha nem kell egyik helyre sem a felsorolt listádban, akkor rb4011(vezetékes), de előbb nézz hozzá megfelelő rezes modult is, ha találsz. (2.5)
Nekem csak 1000/1000 Mbps csomagom van, de RB4011 röhögve elviszi.
-
Ejelhar
senior tag
válasz
devil-k #14023 üzenetére
Nincs sajnos, ezeknél a CPU a drága, az interface már csak aprópénz.
Még egy ilyen is jó lenne neked szvsz, olcsóbb és ez sem jön zavarba ha sokat kell számolni:
https://mikrotik.com/product/rb4011igs_rm#fndtn-specificationsps. bár azon gondokodom, hogy végül is nálad nincs cifrázva, más eszköz is NAT-ol, vagyis csak a terhelésmegosztásról kéne gondoskodnia.
Lehet, ezt jóval olcsóbban is meg lehetne úszni. Annyira olcsó, hogy egy próbát megér:
https://mikrotik.com/product/hex_sEz csak jelölné a csomagokat és route-olna, lehet ez is elég lenne ide.
(nem tudom, soha nem csináltam még ilyet) -
Ejelhar
senior tag
válasz
devil-k #14021 üzenetére
Nem fog tetszeni
Nekem csak 1 Gbites Digi kapcsolatom van, erre ilyet vettem:
https://mikrotik.com/product/CCR1009-7G-1C-PCEz egy ideig elég lesz neked is, Mikrotiknél a vas átlagos teherbírását úgy lehet kiszámolni:
-termék "Test Results" lapja
- összeadjuk mit tud 1518, 512, 64 byte-on majd hárommal elosztjuk.Így közelítőleg meg tudjuk saccolni mire is elég az adott vas.
ps. de például nem tudjuk hogyan mehet nálad tovább a LAN-hoz és milyen switchbe.
Például fénykábellel szeretnéd (erre ez kevés, mert csak SFP portja van, akkor muszáj a nagyobb tesót megvenni az 1 Gbps korlát miatt)Ha viszont a switched több ethernet portot is össze tud fogni (EtherChannel, vagy Linuxos terminológiában bonding) és még szabad UTP kábel is van hozzá, akkor meg nem gond.
Maradhat amit ajánlottam, mert a CPU biztos bírja, pusztán az interface miatt nem kell feljebb lépni. -
Ejelhar
senior tag
válasz
devil-k #14013 üzenetére
Kezdésnek ez okay, ha viszont elakadsz majd segítünk itt.
Majd többen összerakjuk, mert mindenkinek van a fejében olyan, ami a többiekében nincs.
Pl. nekem van ötletem hogyan használd ki a 2 Gbps sebességedet, viszont még az életben nem láttam ilyen Telekomos cumót ami tudja.
Ha egy-egy 1 Gbites interface-e ezt ki tudja adni, akkor -elég combos- Mikrotikkel ezt ki is tudjuk hajtani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik
- Revolut
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Xbox tulajok OFF topicja
- C++ programozás
- Philips LCD és LED TV-k
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest