- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- A Pixel 10 minden színben és oldalról
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi Mi 10T Pro - a házon belüli ellenfél
Hirdetés
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
leviske
veterán
válasz
lionhearted #13717 üzenetére
Köszönöm, ez volt a gond.
-
leviske
veterán
Mit állítok félre, ha engedélyezett IPv6 esetében a Netflix minden gépen és rendszeren ERR_TIMED_OUT hibaüzeneteket dobálva nem tölt be? Amint kikapcsolom az IPv6-ot, gond nélkül betölt.
Ha a DIGI tiltólistára tette volna a DIGI IPv6 címeit akkor gondolom többen panaszkodnának a topikjában. Én meg nem értek hozzá és valószínűleg full triviális hibába futottam bele.
-
leviske
veterán
A hAP ac2 és cAP reális használt piaci ára mennyi lehet? 20k egy hAP-ért és 7k egy cAP-ért sok?
-
leviske
veterán
Adott egy Telekomos HGW mögött DMZ-be rakva egy hAP ac². Netet gond nélkül eléri, osztja a címeket stb. Viszont a kérdésem az volna, hogy ebben a felállásban hogy tudom a szolgáltató által delegált IPv6 prefixeket használni? Mert közvetlen a HGW-re csatlakozva van gond nélkül IPv6 elérés, viszont a router saját belső hálózatán nincs.
#13403 tonermagus: Igen, a gyengébb processzor a NAT-olás miatt lassabb netet eredményezhet. Korábban volt róla szó, hogy a hAP ac²-ben lévő processzor akár fastpath szerű szoftveres trükközés nélkül is ki tudja lökni magából a gigabites elérést, miközben gyengébb eszközök ezt már nem feltétlen tudják. De javítsatok ki, ha tévedek.
-
leviske
veterán
válasz
Beniii06 #13154 üzenetére
Ha rajtam múlna akkor nem rendelnék TV-t, csak sajnos nem ez a helyzet.
Stabilitás alatt mit értesz? Bridge módban, ha Mikrotik vezérli a PPPoE-t, akkor ritkább a szakadozás? Vagy itt a hiányos kínai szoftveres implementációkat érted és azt, hogy egyes beállítások csak dísznek vannak?
A DIGI-vel az a bajom, hogy hónapok óta nem az igazi a kapcsolat külföldre, ráadásul a tegnapihoz hasonló bezuhanások is egyre gyakoribbak. Nekem is fáj a szívem, mert sokáig minőségben messze felülmúlta a konkurenciát a környéken.
#13155 Reggie0: És ebben az esetben az IPv6-ot sem a szolgáltató osztja? Vagy az neked ki is van lőve?
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Van itt olyan ember, aki Telekom HGW mögött használja a Mikrotik hálózatát és nem kéri bridge módba a HGW-t? Ilyenkor a Telekom eszközére kell hagyni a DHCP-t? Mennyivel nehezebb beállítani, mint a DIGI PPPoE/IPv6-ot?
A "hálózat":
- 2db hAP ac2
- 1db cAP -
leviske
veterán
Sziasztok!
Pár hónapja átraktam a hAP ac2 beállításait és csak gyors konfigoltam, hogy menjen a DIGI PPPoE, mert bajok voltak a nettel. Tegnap/ma próbáltam újra beállítani az IPv6-ot, de miután Slug írása az újabb RouterOS verziókat már nem igazán követi le*, így próbáltam frissebb leírások alapján dolgozni. Ez alapján a leírás alapján létrehoztam egy DHCPv6 klienst (IPv6-LLP néven), ezt a PPPoE profilban beállítottam DHCPv6 PD Poolnak, majd mindegyik interfésznek (etherX, wlanX) létrehoztam egy ipv6 címet.
Az eredmény az lett, hogy mindegyik interfésznél ott figyel a "address pool error: Pool IPv6-LLP exhausted - no more addresses left! (14)" hiba.
Valakinek ötlet?
*A 6.46+ és a 6.48+ verziók már invalid eredményt adnak a DHCPv6 szerver létrehozásánál az ő javaslatai alapján.
-
leviske
veterán
válasz
bambano #10325 üzenetére
Köszönöm! A jelek szerint bevált.
Csak nem volt elég az IP fül alatti firewall menüben hozzáadni, hanem az IPv6 esetében külön hozzá kellett adni.
Egyébként az IPv6-os tűzfal teljesen üres. Hozzá kellene adnom ugyanazokat a szabályokat, mint az IPv4 esetén, vagy ez így normális így?
Továbbá, ha már itt tartok, érdemes külsős DNS szolgáltatót megadni, vagy a DIGI is támogatja a DNS Sec-et?
-
leviske
veterán
Wirelessnél megjelenik, viszont capsmanben nem tudom hol kellene egyáltalán akkor megtalálnom. A cap2-höz csak a másik cAP tartozik és ha abban scannelek, akkor csak a környékbeli wifi eszközöket mutatja (ami nem meglepő, mert a hAP 2G-s antennája ilyenkor nem megy), a remote cap és a radio esetében ugyanúgy csak a cAP jelenik meg.
(#10309) jerry311: Én is ASUS-ról menekültem át (AC57U). Kilehet belőlük is fogni problémásat, pláne, ha az embernek nem hobbija a routerrel vacakolni napi szinten.
-
-
leviske
veterán
válasz
#42556672 #10305 üzenetére
És hogy? Mert nekem nem megy. Ugyanúgy requestet kell kérni a tanusítványhoz, vagy ki kell választani a capsmant manuálisan? (bár próbáltam mindkettőt) Figyelnie a bridge-en kell gondolom. (bár azt is próbáltam még wlan1-re is lőni) Nem?
(#10306) Lenry: Köszi, ezt pótoltam.
Meglátom holnap hogy teljesít.
MÁS: A topikban nem találtam hasonló problémát, de hátha valaki belefutott már abba, hogy a Netflix TLS hibákat dobál. A Vivaldi még csak-csak kiküzdi magából időnként, de a Firefox alatt kategorikusan megállunk a TLS handshakenél Windows és Linux alatt is. Okozhatja ezt az IPv6?
-
leviske
veterán
A routerként funkcionáló eszköz vezetéknélküli hálózatát is rá lehet bízni a capsmanra, vagy csak a külsőleg csatlakoztatott eszközöket lehet vele vezérelni?
Van annak esélye, hogy telefonok/chromecast azért ugrál le a konyhában elhelyezett cap-ról, mert még valamennyire fogni a nem capsman által vezérelt, de azonos névvel/jelszóval ellátott vezetéknélküli router hálózatot?
-
leviske
veterán
Köszi a válaszokat!
Még az lenne a kérdésem, hogy a wAP és cAP cuccok jelszórási mintája eltér? Van bármi előnye annak, ha falra inkább wAP termék kerül?
Illetve roaming beállításához van valami lvl1 felhasználóknak szóló leírás a tarsolyotokban?
(#10217) Kovindinka: Fuh, az elég bikának tűnik. Biztos kell emögé a router mögé 4 mag?
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Jól vettem le, hogy a hAP ac2 izzadságmentesen bírná a DIGI 1000-es netet PPPoE és IPv6 mellett? Ha igen, akkor mellé milyen cAP javasolt házon belüli roaminghoz? Bár tudom, hogy előbbi nem PoE out képes, de fontos lenne, hogy a cAP az legyen, mert közvetlenül a helyén nehéz lenne megoldani az áramellátást.
Új hozzászólás Aktív témák
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- HP 640 G5 laptop - 14FHD/I5-8265U/8-16-32GB/256SSD/Win11-Win10 - 2 év garancia
- HP 650 G4 laptop - 15,6FHD/I5-8250U/8-16GB-32GB/256SSD/Win11-Win10 - 2 év garancia
- Ubiquiti Unifi Access Intercom
- TCL 55C745 TV 4K FALD, HDR Dolby Vision, DTS, 2029.07-ig garanciális, dobozában, fóliás, karcmentes.
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- Lenovo T14 Thinkpad G2 FHD IPS i5-1145G7 vPro 4.4Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest