Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• peppe79

senior tag

válasz yle_greg #99151 üzenetére

A Helios és a Mitakon nálam a két legintenzívebb "porfogó", mechanikailag egyik sem egy túl precíz szerkezet. A Mitakon fókuszgyűrűje mindössze ~120 fokos szöget ír le. Nem is értem, hogy ezt milyen gondolat mentén társították egy f0.95-ös optikával. Teljesen nyitva, eléggé feladja a leckét a használata, még statikus témánál is. Az már csak plusz adalék, hogy a fókuszgyűrű két végállásához közeledve enyhén szorul. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a vázra illesztett objektívnek alapból van(volt) egy kis holtjátéka. Epoxy gyurmával kellett részben kitöltenem a furatot, hogy az ne mozogjon.

Ezekhez képest, ha csak a párezer forintos, "tucat" Konica objektíveimet veszem alapul, már azokkal is ég és föld a különbség. Próbálj ki egyszer egy precízebb obit, mondjuk egy Takumart. Arról a szintről azárt keserűbb szájízzel vált vissza az ember.

A natív, fly-by-wire fókuszos objektívek közt is lehetnek különbségek. Nagy valószínűséggel a 10-25-ös Pana-Leica obid kézifókusza nehezen összehasonlítható egy 25/1.7-es Lumix G-vel. Nekem csak utóbbival volt dolgom, annál baromi érzékeny a fókuszállítás. Az 45mm-es Olyval valamivel könnyebb volt a dolgom. A 42.5mm-es Yongnuora állítólag nincs hatással, hogy milyen gyorsan tekered a fókuszgyűrűt, és 3 teljes fordulatot kell tekerni a két végálláshoz. Ahány obi, annyi féle, mindenesetre én jobban hozzá vagyok szokva a mechanikus kapcsolatú kézi fókuszáláshoz.

A focus peaking természetesen mindig be van kapcsolva. Az, hogy nagyítás nélkül, PIP-ben, vagy teljes képernyős nagyítással használom, az erősen függ az objektív gyújtótávolságától, rekeszértékétől, a tárgytávolságtól. Ahogy már említettem is, mondjuk a Mitakonnal, teljesen nyitva, egy közelképnél, elengedhetetlenül szükséges a belenagyítás. A kedvenc zoom obimnál: az f/4-es kezdő fényerejű, kifejezetten éles, Minolta 75-150-nél, többnyire belenagyítás nélkül fotózok.

Új hozzászólás Aktív témák