Hirdetés
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Az obik és adapter mellett nem számítottam rá, hogy még ezzel is kijönnek. Tisztelem, hogy még próbálkoznak, valamint örülök, hogy a legutóbbi dp-k után visszafordultak és valami értelmesebb formát használtak; de az egész még továbbra is nemkicsit fura... miért nem lehet ergonómia vagy munkafolyamat alapon végiggondolni és úgy kialakítani az elrendezést?
Pár kommentben írták, hogy lehet, hogy a Foveon szenzor miatt kell a hosszú flange distance. A több réteg miatt logikusnak hangzik, ld. az A7R-nek is milyen gondjai voltak képszéli lilulással, amit a lapos szögben érkező sugarak okoztak. Ha tényleg így van, az a más obikkal való kompatibilitás miatt kár, viszont lehet, hogy az új APS-H szenzorral, a Foveon szenzorokkal (/-ra?) tervezett szép f1.4-es sorukkal és fényerős zoomjaikkal ez egy kiváló alacsony-ISOs tájképes rendszer lesz.
T72: "Tájkép állványról = e-m5ii high res mód
"
Bármi megmozdul, pl. hullámok, szellőben lengedező levelek, ágak, egyből katyvasz lesz. Gondolom elég felületesen nézted végig a teszteket, mert ezt szinte mindenhol kiemelték, általában képekkel illusztrálva...Studi: az A7-en egy elég maszatoló AA-szűrő van, az A7R-en egyáltalán nincs. Nézd meg Gordon tesztjét a cameralabs-en, sajnos elég látványos a különbség. Ha a kettő közül és tájképre kell, akkor eléggé adja magát az A7R, főleg, hogy most már elég kicsi az árkülönbség (800 vs 900 GBP).
Én azt rónám fel még mindkettőnek, hogy fos bajonettgyűrű van rajtuk, nehezebb obikkal vagy csak használattal is elkezd lötyögni. Az A7s és a második széria már jobb bajonettet kapott. Néhány embernek sikerült elérnie a Sonynál, hogy kicseréljék az újabb fajtára, meg ott van a Fotodiox-féle Tough E-mount gyűrű, de akkoris, és tényleg röhej, hogy még mindig így gyártják őket.T72: "No meg a lencsekínálat is vérszegény, "
Ha fogalmad sincs a dolgokról, és utánanézni is lusta vagy, akkor legalább ne hangoztatnád... Szinte minden dSLR obijuknak van Sigma SA verziója is, ami minden csak nem vérszegény... az alap- és szokásos telezoomok, valamint optikailag kiváló FF f1.4-es 20-tól 85-ig fix-soruk mellett a Canon-Nikon párosnál sokkal merészebb és különlegesebb obik is vannak náluk, pl. 120-300 f2.8, 200-500 f2.8, vagy a még fényerősebbek, 18-35 f1.8, 50-100 f1.8, FF 24-35 f2...
-
|AP|
veterán
(jó nagyra és sötétre sikerült
) -
80hun
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Nem kell ott adaptálni semmit

Meg kell venni a zeiss 16-35 , 55 , 85 kombót és lef***d a bokád
Ki hogy van vele nekem a zoom csak kényelmi kérdés.
Nincs az a zoom a világon az alsó tartományra ami kiváltana 3db jó fényerős fix-et , igaz marad a lábzoom de majd ha megöregszem akkor foglalkozok ezzel
-
voriae
tag
Használ valaki ilyet EM-10-en? Vagy van esetleg valami jobb, hasonló árfekvésű ajánlat a témában?
-
t72killer
titán
válasz
jjeahh
üzenetére
Simán igazad lehet, h a Foveon sarokba vágja a high-res ügyeskedést, mintha ilyen 40mp körüli marketingszámok rémlenének a sigmától. Csakhát az utóbbi években elfelejtettek új termékeket kiadni, kb múzeumból kell rendelni az utsó Merrylt. No meg a lencsekínálat is vérszegény, ibis sincs...
-
-
t72killer
titán
válasz
jjeahh
üzenetére
Tájkép állványról = e-m5ii high res mód
. Jó obival bőven 20+MP-nyi valós infót szedsz össze vele Tippelném, hogy kb csak a 36mp-nél nagyobb cuccok tudnak jobbat (azok se kitzoommal...)Más: ha már nagy felbontás, jön a gh5.
#73990: igen, viccesen olcsók a régebbi sony vázak. Mondjuk azt az a7r-t vmi komolyabb üveggel is meg kell etetni, az olyt meg teljesen jól kiszolgálja a 12-40, még high-resben is (vmelyik dpreview topicban tesztelte egy kolléga, high-resben nemigen marad le az 1.7/20-tól). Sonyra ehhez ha jól tévedek az újabbik canon 16-40L-et kéne adaptálni?
-
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Van ott baj a fejekben... Pen-F és ez után kezdem azt hinni, hogy valami új dizájnerdrog terjed a szigetországban.
Persze a Sigmának már az előző "nagy dobása" is egy furcsa bumeráng volt... -
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Mit vártál a Sigmától...

Pedig... Ha...
Simán beszállhatnának a m43 rendszerbe, egy DP 1-2-3 Merrill letisztultságú vázra tesznek egy bajonettet, belevágnak egy Foveont, simán megvenném. És akkor gyárthatnának hozzá kifejezetten m43 obikat, 1-1 alternatív fényerős zoomot. De nem, nekik meg van a saját útjuk. Persze ez a DSLR-jeiknél se vitt sehova, de makacs nép a japán.

-
t72killer
titán
Így van, nem kell profinak lenni hozzá, hogy kiforduljon az ember gyomra az extra élesítéssel meghúzott, kontrasztosított, utána ráadásképp youtube-ra töltött anyagoktól. Anno amikor akciókamerát kerestem, akkor futottam bele egy ilyen pakkba, még a szuper hero4black képét is képesek agyonvágni
. -
jjeahh
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
Az értelmetlen képszéthúzás miatt mindenképp hátrányt szenved. De még így is sokkal élesebb az Oly, Canonnál. Ez van, legalább olcsó.

Most hogy így írod majd megfigyelem. Bekapcs után a videó részre picit várni kell van hogy megnyomom és nem indul és újra nyomom aztán elindul és meg áll. Ha sok darab felvétel van a kártyán akkor egész sokáig nem engedi indítan, azt nemtom, hogy ebben mennyire lúdas a kártya.
Fotó rész perfektül müxik. -
Sefter
veterán
Akkor fejben össze állt a sor, már csak le kell vadászni az obikat

Köszi a segítséget mindenkinek
-
hibavissza
veterán
Ezt próbálta már valaki? [link]
-
hito
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
24p-ben hozza amit kell, most tudtam tesztelni ott, ahol az összes gépemet szoktam (erkély
). 50p-ben az FZ1000 jobb nála, élesebb, a GH3-ról már nem is beszélek, az feltörli vele a padlót.Neked nem csinálja, hogy néha, amikor elindítod a felvételt 2-3mp után magától le is áll?

-
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
A vázon nem fogja kijelezni, hogy akkor most F2.8 helyett már csak 4-ed, 5.6-od van. De az objektív által átengedett fénymennyiség nagyobb képkörön oszlik el, ennek jórésze nem a szenzoron, hanem a közgyűrű mattfekete falán landol. (már a magam p@rasztos
, de remélem szemléletes megfogalmazása szerint)A közgyűrűvel kapcsolatban Roboter írt korábban, érdemes visszakeresni. Az ő tapasztalata az volt, hogy extrém mértékben romlanak a képszélek ha pl. a 45-össel közgyűrűzöl. Nekem magyarázta szóban is, hogy miért, de csak részekben tudnám visszaadni, úgy meg nem biztos, hogy pontos leszek.

-
Studi
veterán
válasz
Sefter
üzenetére
Tökéletesen jó portrézni is.
Az oldalán van egy kapcsoló, alapvetően 3 állása van, azt határolja, hogy hol keressen élességet: 19-40cm között, 40cm-végtelen és 19cm-végtelen között. És kicsit tovább lehet tekerni még az egyik oldalán, akkor csak annyit csinál, hogy beállítja 1:1 leképezésnek megfelelő tárgytávolságra az obit. (közelpontra)
-
szpetri
tag
válasz
MrChris
üzenetére
Ahogy Mercurio mondja: inkább más.
Előnye a közgyűrűnek, hogy bármelyik obi elé betehető, nem kell a szűrőmérettel foglalkozni. Raynoxoknak a rugós adapterük 52-?67? mm között tud felmenni gyorsan a szűrőmenetre. M43 obiknak tipikusan szűkebb a szűrőmenetük, tehát kell step-up gyűrű (vagy a rugós adapter nélkül használod, és akkor step-down)Cserébe a raynox nem nyel el néhány FÉ-t...
-
MrChris
nagyúr
Próbált már valak 45-öshöz AF-es makro közgyűrűt? Jobb mint a Raynox 250?
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Sefter
üzenetére
"Nagytelének a pana 100-300 -at néztem ki, makrónak viszont nem tudom mi lenne jó.
Bogaras-növényes vonalon indulnék el, az oly 60-as makró obija jó lehet nekem?"Nekem jó a 100-300 és a 60 is, mindkettőt szeretem, de, hogy neked jó-e azt csak te tudhatod

ps: lehet, hogy mindkettő eladó lesz, mert egyre inkább fujit használok
-
Mercutio_
félisten
válasz
Sefter
üzenetére
Első körben kipróbálhatod a 100-300-at egy DCR-250-nel azzal eldöntheted komolyabb költség nélkül, hogy van-e egyáltalán türelmed a makróhoz és mennyire bírod a 20:1 arányú selejt kép gyártását
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
MrChris
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Az AVCHD jobban kezeli a mozgást, blokkosodást, egyszínű felületeken a sávosodást. Meg a Pana általában nagyobb bitrátát enged neki. Vagyis elvileg jobb minőségre képes.
Ha kártyaolvasóval használod a fájl átvitelt a Total Commanderben lehet neki közvetlen ikont csinálni és akkor nem kell könyvtárazni... -
Sefter
veterán
Urak!
Oly em5 vázam van, most érkezik hozzá egy 12-40 f2.8 obi, ez általános célra jó lesz.
Szeretnék hozzá még egy nagytelét és egy makrót is.
Nagytelének a pana 100-300 -at néztem ki, makrónak viszont nem tudom mi lenne jó.
Bogaras-növényes vonalon indulnék el, az oly 60-as makró obija jó lehet nekem? (Ezzel lenne egy 40 és 100 közötti gyutávom is...) -
Grga_Pitic
aktív tag
Ha már belemerültünk a videós témába, akkor szeretném a véleményeteket kérni: AVCHD 25p-ben vagy MP4 25p-ben rögzítenétek-e videót a Pana GM1-el, és miért?
Korábban Pana videokamerával AVCHD-ban vettem fel, de az csak azt tudta. Az AVCHD könyvtár/fájl struktúrája meg halálra idegesítő nekem, ha nincs hátránya az MP4-nek, akkor lehet átállnék arra. -
MrChris
nagyúr
Teljesen logikus is, de az minimális. MP4-ben 11-24mbps-al rögzít, AVCHD-ban 22-28, álló képnél kb tök megegyeznek, mozgásnál látni különbséget.
Itt bejelöltem a 24-50p széthúzást néhány helyen.
Ennél egyébként nagyobb probléma, hogy az AVCHD25p-t ha beteszed Premierbe/Vegasba az elrontja a sorokat és még nem bírtam megoldani. Ez így néz ki, a kontraszt-világosság más miatt van az nem lényeges. A bal oldalin látni főképp 100% nézetben hogy recések lesznek a sorok, míg a jobb oldali a lejátszóból exportált kép az jó. -
MrChris
nagyúr
Jogos a felvetésed, nem júzerror. Épp a videós fórumban nyomulok ezzel a problémával. Nem a kisebb adatsűrűség az oka, sajnos a Pana rontja el. 24p-ben minden stimmel, de 50p esetén fölfele-lefele széthúzza a képet pár (tucat?) pixellel. Ezt még ki kell mérni mennyi. Itt nézheted meg a lényeget, felváltva egy-egy képkocka 24 és 50p ből:
https://db.tt/5k6aLzG4
(Remélem jót linkeltem) Jól látható hogy felfelé egyre jobban nyújtja, pont elég ahhoz, hogy rontson az élességen.
Szerintem ezzel nem lehet mit kezdeni. -
-
hito
nagyúr
Valaki magyarázza már el nekem, hogy G6-nál miért készít szemmel láthatóan szebb, élesebb videót a gép 24p módban, mint 50p módban, amikor utóbbinál 28mbps az adatsűrűség, előbbinél alacsonyabb, 22-24 között van.
Más a szenzor kiolvasás módja, vagy me?

-
eeXaa
addikt
...hát erre már tényleg nehéz mit mondani...

-
evo87
őstag
A napellenző nélkül nem olyan vészes ám, azt csak a hatás kedvéért csaptam fel rá.

Alapvetően nem 100%-ban a méret miatt választottama GM1-et, hanem azért, hogy a méretes Nikon DSLR helyett egy hordozhatóbb játékszerem legyen, mivel munka jelleggel kevesebbet, de élmény, hobbi jelleggel többet szeretnék fényképezni. A GM1 pedig kis ékszerdobozként nagyon megtetszett, és úgy gondolom, hogy a régi Nikon vázhoz képest a sok-sok újdonság benne ismét motivál a fotózásra. Tehát nem a GM1 mérete volt az első szempont, szimplán szembejött, tetszett, jó ár-érték aránnyal rendelkezik, ezért döntöttem mellette.
Alapvetően az a cél, hogy legyen egy alap zoom, ami sokszor jó, ha nem akarok cserélgetni... ez volna a 14-42mm.... aztán jöhet mellé a későbbiekben egy fényerős fix, amivel tényleg mini, mondjuk a 20-as, illetve harmadikként akár egy 35-100-at tudok elképzelni, ha telézni támad kedvem.
-
.mf
veterán
válasz
Ferenc1989
üzenetére
"Ár/érték arányban az m.zuiko 9-18-nak van alternatívája?"
Ez kérdés? Ha 12-nél szélesebb kell, akkor a Pana 7-14 és Oly 7-14 is sokkal drágább.
Jjeahh: a házas-ködös szerintem is nagyon jó lett
Idén végre én is eljutok Erdélybe (méghozzá lehet, hogy kétszer is), már várom 
Mire kell pszichológus és antidepresszáns, mit készülsz művelni szegény lánnyal?
Ja, hogy a hugiról van szó... akkor a fentiek helyett megteszi pálinka is, nem?
Evo: ha ezt csapod rá, nem értem, miért kellett a GM1? Oké, hogy +10 mm az egyik végén, amit croppolással is tudnál pótolni; ellenben a másik oldalon -2 mm, amit nem tudsz ezzel hozzárakni. Cserébe méretben többszöröse, és a GM1 lényege, a kis méret, elveszik.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Nippon
üzenetére
Amikor Komarnoban laktam ott mennyi lazán pózolós gátlástalan csajhaverom volt... már szinte untam nekük a félmeztelen facebook profilképeket gyártani. És persze, hogy akkor még nem volt egy normális fényképezőgépem, csak egy szirsz*r kompakt

grigo: Á nem miss cssz, csak a hugi, a topikban őt hiányolják a kollégák mindíg amikor képeket posztolok.
-
jjeahh
nagyúr
Grga_Pitic, Studi, shouryuken: Köszi!

szpetri: Miss Csíkszeredát valszeg mostanában nem fogom kivinni fotózni, max ha utánna álljátok a pszichológus meg antidepresszáns költségeit

-
totálkezdő
tag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Igazad van, de az angolok nem érzékelik a különbséget a román és a romániai között.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Dolphin
üzenetére
Én hasonló dilemmával néztem szembe, nálam a gyors AF döntött a 25-ös javára (igaz, nálam az Oly lett).
Ha nem lett volna fontos a gyors AF, akkor a 20-as lett volna a választás.
A zoomokat szerintem nem érdemes hozzá nézni, hiszen ennyi erővel mindkettő benne van bármelyik alap kitobi tartományában. -
-
Studi
veterán
válasz
szpetri
üzenetére
Igen, ez eddig rendben is. És csak annyit tettem hozzá, hogy a monstrumság nézőpont kérdése, ha összehasonlítod mondjuk egy 25/1.8-al, látható, hogy a 25-ös nagyjából a bajonett külső átmérőjével egyezik, míg a 20-as sokkal nagyobb. Ha szembefordítod a kis GM-et, nagyjából látod is, hogy ez mit jelent.
Szóval egyik szempontból ez, másik szempontból az a monstrum.
Zsebbe valóban a pankáka a jobb opció, de összességében egy pici vázon (GM, PM) nekem jobban bejött az Oly kis fix sorozata. -
evo87
őstag
A hétvégén lefutott egy kise obiprjekt, Nikon 18-105mm elkelt és Pana 14-42mm érkezett a kis GM1-re. Napellenzővel szerintem nagyon zorall. Igaz, hogy méretben így nőtt a 12-32-höz képest, tehát majd kell nézni neki tokot, de az az ekv-re vetíett +20mm szvsz elég sokat jelent. Próbaképp ugyanolyan gvújtótávval ugyanolyan beállításokkal ugyanazt meglőve kb egyformát rajzolnak.
Zajos tücsök level 2.0

-
szpetri
tag
Studi, Mercurio,
hosszban 2,5cm vs 5cm.
Az 5 cm ugyan még mindig nem valami hosszú, de mégiscsak duplaakkora. Fotóstáskában nálam ez már egy nagyságrend. Oldal kiszsebben a 20-as még elférne (ha lenne), a 25-ös már nem.
Súlyban viszont tényleg nem olyan nagy a különbség, mint gondoltam (100 g vs 125 g).
-
Studi
veterán
válasz
szpetri
üzenetére
Ezzel a "monstrummal" egyáltalán nem értek egyet. Sokszor kiemelitek, hogy pankáka, hűdepici, de igazából ez a 14-esre igaz. A 20-as átmérője miatt már elég böszmeteg, és ha tényleg pici vázra teszed, alul rútul kilóg. Bár kétszer olyan hosszú(ak) a 25-ös(ök), de az 1,7-es Pana is jóval karcsúbb a palacsintánál. Ha meg az Oly 1.8-ast nézzük, az kifejezetten sokkal kecsesebb.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
szpetri
üzenetére
Egy szó mint száz: Románia
Bár szerintem vannak ütősebb képei is 
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! 16" Lenovo IdeaPad 5 Pro 16" Ryzen 7 5800H 16GB 1TB QHD+ 1év gar.
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / 16GB DDR4 / GTX 1080Ti 11GB / 256SSD + 2TB HDD
- Apple iPhone 15 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:83%
- Apple iPhone 12 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- Gyümölcstartó hibátlan állapotban eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
, de kiderült, hogy a csencselősbe offoltam bele. 
Bármi megmozdul, pl. hullámok, szellőben lengedező levelek, ágak, egyből katyvasz lesz. Gondolom elég felületesen nézted végig a teszteket, mert ezt szinte mindenhol kiemelték, általában képekkel illusztrálva...
)

Persze a Sigmának már az előző "nagy dobása" is egy
.

Idén végre én is eljutok Erdélybe (méghozzá lehet, hogy kétszer is), már várom