Hirdetés
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Apple iPhone 11 - népalma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Új hozzászólás Aktív témák
-
konyi79
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
És mennyire igazad volt. Ezért írtam amit írtam.

-
-
hito
nagyúr
Most fogtok meglincselni:
nem vettem meg egy Panasonic G7 + 12-35 2.8-as kitet 145-ért. Volt hozzá táska és állvány is.
Még ma este átvehettem volna a Széll Kálmán téren. Kár, hogy 101%, hogy lopott volt. Felhívtam az embert, azt se tudta mit árul. Mondtam neki, hogy van egy 300eF-os objektíve az amúgy sem olcsó G7-es váza mellett. 5percig hálálkodott, le is vette a hirdetést. Gyanítom felkerül még, egy kicsit drágábban

-
t72killer
titán
válasz
MrChris
üzenetére
A kék sajnos nem igazi kék, hanem a CA-ból származik, de az is hozzáadhat, hogy a Rawtherapee-ben túlhúztam valamit
(A manuális CA-korrekcióval még nem vesződtem, csinálni akarok majd a flat porthoz egy CA profilt). Amúgy a méretkorlát miatt átesett egy paintes png->jpeg-konverzión is, munkahelyi gépen most csak ez van
-
konyi79
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Ha ezt felbontással írtad volna (gyanítom arra gondoltál) marha jó aláírás lenne
-
-
ati3x
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Néztem:
+: Touch oled kijelző, 20fps sorozat AF-el, a sonyál 16, af nélkül. Vakucsati. És az ára bő 30% olcsóbb az RX100IV-nél. (itt sony 11500SEK nikon:8500) és 18-ról indul szemben a sony 24-ről. (persze kérdés a képminőség)
-: csak opcionális EVF(viszont dönthető)Hát nem tom.. Már majdnem vettem egy 12-40-es obit.. Szóval én megnézem majd ezt a nikon gépet..Lehet hogy "rencerváltás" lesz?
-
ati3x
senior tag
Igaz hogy csak 1".. De elgondolkodtató.. Főképp az első 2 vari. Főleg az olympus kijelentése után. Fényerős, hibrid AF, elektronyos zár, 4k, FHD 120 FPS-el, és stabival..
-
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Lekéstem a szerkesztésről, GX8-on tesztelve a két obi. (A laboros görbéknél valami sántít, az olynál látni olyat, hogy a képközépen rosszabbul teljesít, mint a széleken - ami max akkor lehet, ha nagyon masszívan decenteres a példány, ami nem valószínű)
-
t72killer
titán
válasz
Mercutio_
üzenetére
A panáról saját tapasztalat nincs, csak olym van. Tesztekből: a lenstip szerint a pana lemarad a képszéleken az olyhoz képest.
Szöveges véleményük: "The Panasonic G X VARIO 12–35 mm f/2.8 ASPH. P.O.I.S set the standards pretty high in this category but the Olympus company managed to meet them without any problem. First of all they produced a bit cheaper lens with a wider focal range. When it comes to the image sharpness the Panasonic is a bit more even but the Olympus provide a tad more lpmm** at the maximum relative aperture. Apart from that you get slightly lower distortion and chromatic aberration, noticeably lower vignetting and distinctly better performance against bright light. The Panasonic, for a change, corrects the coma better and its off-focus images look nicer; it is also physically lighter and smaller, despite built-in image stabilization, and it is produced in Japan. "
Ok, nyilván nem egy szódásüveg vs top-Zeiss optika arány, de ha olcsóbb, kicsit bővebb átfogású, ráadásul kicsit jobb, akkor nyilván az olyt venné az ember. OK, a pana kisebb.
**: ne felejtsük el, hogy a lenstip 12MP-es E-PL1-el tesztel, egy 20MP-es GX8-on, PEN-F-en vagy egy high-res módra nyúzott e-m5ii-n ezek a különbségek jelentősen megnőnek.
-
MrChris
nagyúr
Nagyon szerette 100mm-en nyomni, kár. Olyan átlagos szintű a képe, nem valami csúcs a bokéja, picit kenős zavaros. Az átfogás, méret, fényerő a bigmára emlékeztet, legyen jó nagy a tartomány és erős tele is. Lehet hogy némelyik kép inkább bemozdultság miatt életlen, stabinak is elég nagy az ekv 800mm! Viszont nekem úgy tűnik elég kiegyenlített a sarkok felé, nincs az a csak középen éles jellege. 100-300-hoz képest jobb, viszont jól számolom, fél milla? Ahhoz képest gondolnám olyan odabaxósnak kéne lenni az élességnek és bokénak, vagy ez még belefér?
-
aginor
veterán
Sziasztok!
E-M10-hez tudtok mondani megbízható utángyártott akkut? Lehet Ebay-es is.
Más, szerintetek megéri Ebay-ről Lowepro táskát rendelni? Milyen esélye van vajon, hogy gagyi hamisítványt kap az ember? -
80hun
addikt
válasz
Nippon
üzenetére
Gondolom a pana azt próbálja elérni hogy a saját obijaikat vegyék meg a felhasználók.

Én speciál jobban kedvelem a stabi nélküli obikat és inkább a szenzor legyen stabilizált.Látod ha stabit akarsz pana gépen oly obival vegyél gx7, gx8-at.

Remélhetőleg a szenzorstabi már itt is bekerül a G8-ba.De az ilyen húzásokat bárhol megtalálod. Pl amikor a sigmákat vettem az a6000-hez és csak középen volt fázis alapú af . Kontraszt alapon meg a teljes terület müködött.

-
jube7
tag
-
t72killer
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
Szeretek minimum ISO-n dolgozni és nem feltétlen maxra nyitni a rekeszt. Ergo valamennyi stabi nem árt.
#74268:, "nem kell a vevőknek a pdaf..." - mintha az Apple csinált volna ilyen beszólásokat, amikor a szifon funkcióit csepegtette ("áá, nemkell GPS" - aztán a második generációban már volt). Meglátjuk, ha eszük van, felsőkategórás (!=divat) gépet nem adnak ki a jövőben nélküle.
-
Nippon
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Nem, én nem vagyok stabifetisiszta.

-
Nippon
őstag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Ráadásul ezt nem is a videóra értettem, mondjuk veszel egy G7-et és fel akarsz rá tenni egy Oly telét, akkor egyből nincs stabid, erre gondoltam.
-
t72killer
titán
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
40-100-as tartományban simán használnám pl esküvői szertartás v hasonló videózására ahol nem rohan ki az alany a látómezőből és illik bizonyos diszkrét távolságot tartani az eseményektől. De igazad van, nem ez a tipikus vegyük fel a gyereket ahogy görcsöt köt a macska farkára műfaj

-
Nippon
őstag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Szerintem az is életszerűtlen, hogy vegyél mellé egy olcsó használt másodvázat. Ebben az árkategóriában, 2016-ban ezek elfogadhatatlan dolgok. A Fuji rájött, bele is húztak rendesen, az Oly magyarázkodása meg szánalmas. A fotózásra koncentrálunk, nem kell a vevőknek a pdaf... Hogyne.
Studi: Az EM1 12-40-nel 400ért az nem fanyalgós.

-
Grga_Pitic
aktív tag
-
Studi
veterán
válasz
Nippon
üzenetére
Lehet, hogy egy igénytelen állat vagyok (egyesek szerint biztos
), de én elégedett vagyok az E-M1-el. Igaz kitobival együtt vettem 400-ért.
Tényleg nem értem az állandó fanyalgást, hogy ez ezért rossz, az azért. Mutassátok a tökéletes, hibamentes példákat. Persze 400-ért.
(12-40/2.8-al!
) -
t72killer
titán
válasz
Nippon
üzenetére
"Ott tartunk, hogy a legutóbbi Oly váz 400ezer, de 200-at se ér, mert nincs érdemi előrelépés."
Egy nagyon nyali divattáska/cipő is kerülhet 400ezerbe, mégse tud semmivel se többet, mint az 50évvel ezelőtti elődje
Nemsoká jön állítólag új Oly váz, remélem a felsőkategóriába - ennek az ár/teljesítmény mutatója lesz érdekes.Az oda-vissza kompatibilitást én is elvárnám, ettől rendszer a rendszer. DFD, OIS - sőt, Dual IS!, teljeskörű AF-támogatás.
-
80hun
addikt
-
Nippon
őstag
Ilyesmiről szó sem volt. Azt viszont elvárnám egy rendszer esetében gyártótól függetlenül, hogy teljes mértékben oda-vissza kompatibilis legyen minden. Tök jó, hogy az új Oly 300-as telében van stabi, de az már kevésbé, hogy nincs hozzá megfelelő C-AF egyik vázban sem, ha meg Pana vázra teszed, akkor meg már stabid sem. Ott tartunk, hogy a legutóbbi Oly váz 400ezer, de 200-at se ér, mert nincs érdemi előrelépés.
Akármivel lehet fotózni, de ilyen összegért kicsit többet kéne nyújtani. -
Nippon
őstag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Ez egészen addig hangzik jól, amíg fel nem csavarod az Oly Pro telédet egy Panasonic vázra.
-
t72killer
titán
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Ha a pana meglépi a komolyabb (E-M5 mkI szintű) vázstabit és az 1/320-as vakuszinkront a GH5-ben, akkor nem vacakolok olyval.
Az a gond, hogy szívesen keverné az ember a technológiákat, pl videó alatt szuper lenne a vázstabi - ami a GH sorozatban nincs. Azzal nem leszek kisegítve, hogy a táskában lévő másik váz tudja... Tudom, ott az OIS. Viszont képminőségben a 12-40 lényegesen jobb a stabis 12-35-nél - ezért is választottam a zuikót. Ezt GH4-re akasztva vele nem lesz stabi. Igaz, nagyon jó gimballal is meg lehet oldani a stabilizálást videónál.
#74257: pontosan
. Fotóra imádom a 40-150-et, televideózni sztem max állványról fogok vele - pedig 80-100mm között teljesen életszerű lenne kézből is. +sajna a pana DFD rendszer elég belterjes, hiába a csilivili 1000+EUR-s oly m43 obi, mégse fog gyorsabban fókuszálni. -
Grga_Pitic
aktív tag
Az MFT-ben azért nagyon jó dolog, hogy van két gyártó, amelyik teljesen más filozófiát követ. Ha az Oly mellé veszel egy Pana vázat videózásra, akkor ugyanazokat a lencséket használhatod mindkettőhöz. Egy használt Pana váz nem terheli meg annyira a pénztárcát, és egy másodváz időnként jól jön.
Ettől persze az Oly még javítson csak a videón és hozza az új fotós feature-öket. -
t72killer
titán
A Fuji ezt most kezdi megteremteni (minden elismerésem!), az x-pro2 előtti modellek enyhénszólva nemigen brillíroztak videóban.
#74250: Egyelőre ott tartunk, hogy kéne egy komolyabb új váz. Egy éve az e-m5ii jónak számított, azóta nagyon komoly versenytársak jöttek, amik fotós téren még ha nem is mossák le a színpadról, de erősen elgondolkoztatják az embert, hogy mi értelme van oly vázat venni
?Apropó fotó-only "megszállottság": így folytatva akár vissza is mehetnék APS-c Nikonra, az ugyebár ad +1FÉ-t és ~20%-kal nagyobb felbontást.
-
törölt tag
(#74239) ANOka
"aki elsősorban videózni akar, az miért nem inkább videó kamerát vesz?"
Például azért, mert két legyet ütne egy csapásra. Nálam ki is esik a választható típusok közül az a gép, aminek rossz a videója.
(#74243) Bici válasza
Persze, egy "rendes" kamerával, állványon más a helyzet, de amikor egy kézben tartott fényképezőgéppel a szobában, vagy a kertben rohangáló gyerek, vagy kutya megörökítéséről van szó, más a helyzet. Főleg egy amatőr felhasználónál.
-
törölt tag
-
madgie
titán
válasz
üzenetére
De azokat sem fejlesztik, csak csepegtetnek. Oké, kaptunk szenzormozgatásos nagyfelbontást, de folyamatosan nyomni kéne az ilyeneket. Tőlük kaptuk a live composite-ot, imádtam is, de most ott tartunk, hogy a Sony jobban nyomja az ilyen fícsöröket. Panózhatod a time lapse-et náluk, borzasztó okosan szimulálhatsz átmenetes szűrőket, stb. Ilyeneket az Oly-tól várnék, mert a pure retro vonal láthatólag a tervezésnél sem megy nekik.
-
t72killer
titán
"aki elsősorban videózni akar, az miért nem inkább videó kamerát vesz?"
50/50 tolom és nem akarok két géppel utazni. Profi nem vagyok, elég egy RX100iv teljesítménye (jelenleg ezt használom videóra).#74245: ez van
. Egy nagyszenzoros kompakt - pl LX100 5x körbehugyozza képminőségben a konzumer kamkordereket. Persze vannak profi cuccok ~3k$ feletti árkategóriában.#74244: Attól, hogy egy váz "videóra van kihegyezve" lehet nagyon jó fotóra is. Mi a gond pl a GH sorozat fotós képességeivel? Vannak dolgok, amik egyszerű tech-visszatartásnak tűnnek az oly részéről és a videójuk minősége ebbe a kategóriába tartozik (PEN F-et nem tudom).
#74238: Ahogy a kolléga fentebb írta, profi, sőt haladó amatőr videós ritkán AF-el. Persze a zebra, log és hasonlók kellenek bele, de ez nem olyan óriási dolog, mint aminek hangzik, le kell ülni és normálisan megírni a firmware-t és nem azon élvezkedni, hogy jajjdejó, piacvezetők vagyunk a szegmensben. Amiben valós hátrányuk van, de ha akarnák licenszelhetnék a technikát, az a kodek.
-
törölt tag
-
pandur99
aktív tag
válasz
üzenetére
Megerősítem, hogy vannak ilyenek, én pl. még csak véletlenül indítottam el a videót, és szidtam is akkor a kezem
Felőlem ki is maradhatna, észre sem venném. Tényleg jobban örülnék 1-1 különleges fotós szolgáltatásnak, vagy még annak sem, csak legyen tisztességes, amit tud. -
törölt tag
válasz
madgie
üzenetére
Akárhogy is ideologizálják, szerintem vannak még sokan, akiket a videó hidegen hagy, és talán észre sem vennék, ha nem is lenne ilyen funkció a gépekben egyáltalán. Persze emelett nem árt akkor legalább a fotós funkciókat fejleszteni legalább, hogy abban elsők legyenek.
-
Biztos én gondolkodok fordítva, de aki elsősorban videózni akar, az miért nem inkább videó kamerát vesz?
Vagy a számára megfelelő minőségűre már nincs anyagi kerete inkább a fényképezőgépe(ke)t "savazza", hogy milyen gáz már a videója?
-
törölt tag
"Ha nem is elsőre, de miért ne férne bele egy ilyen modell, vagy széria is a Fujinál? Ma már nem camcorderes tapasztalat kell ehhez, csak szoftveres kompetencia."
Ez nagyon nem igaz. Nem tudom, mennyit videóztál már, de a tényleges tudás szempontjából a hangsúly nem elsősorban a 4K meglétén van, hanem az egyéb szempontokon. Például oda kerül-e a fókusz, ahova kell, követ-e rendesen, "üt", vagy a jelenetnek megfelelően az előre beállított(!) sebességgel történik meg a fókuszváltás és hasonlók. A 4K-t persze jól lehet hangsúlyozni a marketingben, aki nem ért hozzá az sokszor kizárólag ennek alapján választ (mert azt hiszi, hogy ami 4K-t tud, az törvényszerűen jobb is), így gyorsabban terjed.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Ha nem is elsőre, de miért ne férne bele egy ilyen modell, vagy széria is a Fujinál? Ma már nem camcorderes tapasztalat kell ehhez, csak szoftveres kompetencia. Ha már - állítólag - úgyis együtt fejleszti a Fuji és a Pana az új nem-tudom-milyen szenzort, ami állítólag global shutter-es lesz, akkor miért ne éppen a Fuji építsem jóféle videós vázat? Persze nem állítom, hogy így lesz, de ki semmiképpen nem zárnám.

-
t72killer
titán
-
madgie
titán
"4k-t azért ne keverjük a videó-centrikus váz fogalmával."
Nem is kell, de elég sok ismerősöm hanyatt vágta már magát a Fuji gyári Classic Chrome-jától. És a videósok morogtak ,hogy miért ad ilyen színek mellé ilyen szar mozgókép-outputot? Most már elérhető normális minőségben, az év végére valószínűleg 4K-ban. Videósoknál sem vágyik mindenki S/V/akármi log-ra, megkockáztatom a 80%-uk grade-elni sem tud normálisan

-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
PDAF és visszatartott fejlesztések: teljesen egyetértek, nemrég én is leírtam ugyanezt.
Szerintem nem a lendületből fogytak ki, hanem az EM5 és EM1 sikere után túlságosan megnőtt az önbizalmuk, szerepet tévesztettek, és azt hitték, hátradőlhetnek és elkezdhetnek fejlesztések visszatartásával piacot szegmentálni.Silmatauki: ismerős érzés... "kedvencem" az a típus, aki, miután jól belőtted állvánnyal és fixszel a képet és szöget, beáll a téma elé, előveszi a mobilt, lefotózza mobillal, majd észreveszi, hogy jött fb valami más lóf..z üzenet, és 10 percre ott ragad a mobilját nyomkodva, kimozdíthatatlanul, és kitakarva a témát...
Azt hittem, hogy a sekrestyéssel vagy pappal lebeszélve olyan időpontban mentél oda, mielőtt nyit / miután zár / amikor a legkevesebb látogató szokott lenni. Ha a képeket is megmutatnád nekik, lehet, hogy sokan örömmel fogadnának
Ismerősömet engedték már így fel harangtornyba is.T72: "A fuji se a kamkordereiről híres, mégis nekifutnak a 4k-nak, ahogy a Nikon is tolja az új DL kompaktjaiban"
4k-t azért ne keverjük a videó-centrikus váz fogalmával.
Nippon: "Mekkora oltást kaptam én ezért a legutóbb...
"Biztos nem ezért kaptad

-
silmatauki
őstag
válasz
silmatauki
üzenetére
bocs, a dp0q 21mm equiv.
-
silmatauki
őstag
Mégvalami, ami MINDEN Foveon szenzort érint, bármilyen obi is legyen előtte. Mivel nincs színszűrő, a szenzor gyakorlatilag teljesen tükörként viselkedik, azaz egy csomó fényt visszaver. A következmény: gyak. képtelenség durva becsillanás nélküli olyan képet csinálni, amiben bent van a Nap is.
Bár a kamerák starburst effektje nem rosszabb az átlagosnál (de persze nem is egy Canon 16-35/2.8 L (II)
szintű), ez a probléma nagyon behatárol minden kifejezetten a starburstre koncentráló napos képet.Két példa az imént linkelt panorámájú Kallio templomával:
Sajna az összes többi hasonló kép sokkal inkább becsillant, mint ez a második példa.
(Amúgy itt van egy halom másik, szintén most vasárnap a Sigmával fotózott Kallio-kép. Ami érdekes lehet, hogy egy részüket nagyon durván ETTR-eztem; emiatt az égbolt egy része – a csúfények visszahúzása után - ciánná, rosszabb esetben egyenesen sárgává alakult.)
Ez komoly gondot okoz különösen a nagylátós Sigma gépeken, pl. a DP0Q a 19mm equiv. obijával. Azzal kész kínszenvedés foltmentes képet csinálni, ha belóg a Nap a képbe. Tehát ezért is jobb bármilyen szenzor, aminek van színszűrője, az ui. nem viselkedik (ennyire) tükörként.
Szerencsére ez nem érinti a nem-nap fényforrásokat, pl. éjjeli utcavilágítást. Itt egy éjjeli, a már elfogadható starburst-ös, de még a diffrakció által nem érintett, f9-cel készített kép; ebben mindez látható.
-
silmatauki
őstag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Általában 20%-ot hagyok függőlegesen és vízszintesen is. A Photosynth tökéletesen beéri ennyivel. Persze ilyenkor bármilyen képkihagyás végzetes, mert nincs akkora átlapolás a szomszédos képek között, hogy pótolni tudjanak egy teljesen hiányzó képet.
-
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Mindamellett, hogy én elégedett vagyok az Olyjaim AF sebességével, még a P3-éval is, ráadásul többször írtam, hogy az Oly arcfelismerés a gyakorlatban mennyivel kezelhetőbben működik, mint a Pana, mégis egyetértek: a gyerek, háziállat minden családban előfordul előbb-utóbb. És akkor bizony nagyon jól jön egy fejlettebb követő AF. Nem kell mindenhova egyelőre, de a Pen-F, M5mII szintjére már nyugodtan leszivároghatott volna.
Elvileg az E-M1 sem használja ki m43 lencsékkel, csak a 4/3-osokkal. Bár gyanús, hogy a két PRO tele már használhatja hibrid AF-ként. -
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Persze, ez a városi panorámában mindig benne van.
Nem mint hiba, inkább mint poén említettem. 
-
t72killer
titán
Ok, meglátjuk mit jelent majd ez valójában, állítólag pár héten belül új gépet dobnak a piacra. A fuji se a kamkordereiről híres, mégis nekifutnak a 4k-nak, ahogy a Nikon is tolja az új DL kompaktjaiban (+tippelném, nemsoká a nikon1-ben is).
"The PEN-F sensor does not have Phase AF because the target user for the camera doesn’t need that" - végülis igaz. A target usernek AF se kell, csak munkavédelmi kesztyű (bővebben ld Art Dial), 20centi szakáll és egy svájcisapka.
#74202: Most volt időm megnézni, minőségi munka
Nem semmi lehetett mozgó emberekkel összerakni, az utcán a tábla mellett levágott lábú emberre majd adj cipőt
-
scarabaeus
őstag
válasz
silmatauki
üzenetére
Az objektívvel nem is számoltam, nem ismertem, a látószöget néztem, ekv. 40 mm körül mennyi átfedéses képre lenne szükség gömbhöz (valamikor megnéztem mft-s 20-asra, és ejtettem az ügyet gyorsan).
-
totálkezdő
tag
válasz
silmatauki
üzenetére
Köszönöm a választ.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
silmatauki
üzenetére
Király a szobor fején az a madár

-
silmatauki
őstag
válasz
madgie
üzenetére
"Gondolom így is marad azért bőven retusálnivaló
"Ezeknek a panóknak mindegyike retusálatlan – az MS Photosynth-re nem lehet retusált (vagy bármilyen módon editált) kiszámolt panóképeket feltölteni, hacsak az ember nem az eredeti képeket retusálja és aztán azokat stitcheli.
Ez utóbbi viszont piszok nehéz, mert lehet, több input képen is kell retusálni az illesztéshez kötelező átlógás miatt.
-
silmatauki
őstag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Nézem a panorámákat, elképesztően részletesek. "mind Fuji X-E1 + 27mm kombóval"
A Fuji 27mm-ese valami hihetetlenül éles cucc. A 18-55 kitobi hozzá képest rekeszelve is ocsmányul ken.
-
madgie
titán
válasz
silmatauki
üzenetére
Gondolom így is marad azért bőven retusálnivaló

#74216: ne bosszants, így is sok objektívem van

-
silmatauki
őstag
válasz
madgie
üzenetére
"szerk: ja és silmatauki: türelmes, szép munkák, grat! 72 kép, jesszus, hányszor csámpázhatnak be oda az emberek, ahová nem kéne
"Hát ja, soxor 2-3-4 percet is kell várnom 1 kép megcsinálásával, hogy végre eltakarodjanak onnan az emberek / járművek. Vagy visszatekerem oda a panófejet később, bár akkor meg fel kell írnom, hogy melyik fotónál volt “visszalépés”. (Ebben a K1-ben levő iránytű nagy segítség lesz, mert könnyebben lehet majd azonosítani a képeket…)
Pl. ezért lett olyan gyanúsan “tiszta” a “Helsinki > Eira > A Johan Ludvig Runeberg (+ Suomi-neito)-szobor előtt, Esplanadi”. A valóságban persze dugig volt a szobor előtere / maga a szobor turistákkal, fényképezkedőkkel, de mindig kivártam, amíg az épp pásztázott területről elmentek, és akkor fotóztam.
-
tacto
aktív tag
válasz
silmatauki
üzenetére
Klasszak, kösz a megosztast!
-
madgie
titán
Azért ezek a válaszok elég magas lóról lettek adva. Nem raknak a Pen F-be PDAF-et, mert a kiszemelt felhasználói csoportnak nincs rá szüksége? Lol, milyen válasz ez? Az MFT-n kívül a MILC világban már szinte mindenütt alapelvárás a PDAF, A5100-ban ott figyel, a Fuji nem akaródzik X-A2 utódot hozni, nem véletlenül, mert a drágább gépeket viszik náluk, de azon belül az X-T10 és a régi X-E2 is szintén tudja.
Tudom, nem mindenki fotóz rohangáló kutyát, szaladgáló gyereket, de ha tájképezni akarok, nem biztos ,hogy az állványt követelő érzékelőtáncoltató nagyfelbontású Olykat fogom nézni 2016-ban. Szóval igenis szükség lenne rá, már a sz*ros mobilokban fejlettebb AF van lassan, mint a mesterségesen csepegtetett fejlesztésű Olykban.
"because they are more focuses on the classic photography world"
Ez is kicsit fail, láthatólag nem tudnak olyan hype-ot csapni ezzel, mint a Fuji. Vagy Sony eladásokat.
Szóval valahogy kezdem azt érezni, hogy az Olyból kifogyott a lendület, kicsit reszelgetnek itt-ott, néha valamelyik tervező több kokszot szív, mint kéne, de ideje lenne felébredniük, hogy nem 2012-2013-at írunk.
szerk: ja és silmatauki: türelmes, szép munkák, grat! 72 kép, jesszus, hányszor csámpázhatnak be oda az emberek, ahová nem kéne

-
.mf
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
+"MILC-fronton mostmár az oly egyedül duzzog a "fotó-orientált" dobozban."
Nem te lennél... Nézzük, mit is mondtak:
" at the moment we do not dedicate a specific line to video [such as Panasonic GH], because our main metier remains the conventional photography. "
Nem jönnek ki egy elsősorban videóra gyúrt vonallal, mint amilyen a GH vagy A7S -- amire nem is lennének képesek, nincs meg az a több évtizedes videókamerás tapasztalat, videókodekes know-how, ami a Panánál és Sonynál megvan. Teljesen nyilvánvaló, és teljesen irreális ilyet várni. A videó nem csak náluk kiegészítő szolgáltatás -- a Fuji, Nikon, Canon sincs ezzel másképp, náluk sincs videóra hegyezett MILC-váz, tehát eléggé nem egyedül vannak, ez a MILC-front többsége...
A T-S obiért kár. Ugyan vannak tilt-, tilt-shift-, és full movement-es bellows adapterek sokféle minőségi- és árszinten (kezdve a 6-10k-s ebayes játékadapterektől Cambo, Novoflex, Hartblei, stb-ig), de a 2x crop miatt m4/3-ra nincs elég széles.
Oly telékben stabi --> dual IS: erre jó lenne, hogyha a Panával együttműködnének, hogy egymás között is működjenek (Oly váz IBIS + Pana obi OIS, vagy Pana váz IBIS GX-ekben és talán leendő modellekben + Oly obi OIS).
Silmatauki: wow, szép munka

-
silmatauki
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Lassan pásztázott videóból kreálni statikus fénykép-panókat? Bár pl. a MS Photosynth támogatja, sajna több okból sokkal rosszabb, mint a fotó-inputú megoldás:
- ha automata kamerát használsz, a hosszú záridő miatt bármilyen lassan is mozgatod a kamerát (sweepelsz), életlen lesz a végeredmény. Ergó: kell legalább 1/250-es záridő, ha nem több. Emiatt eleve nem lehet fotózni rossz fényvisoznyok között, miközben fotózva simán lehet panókat csinálni akár 8-10 sec-es záridőjű input képekből is majdnem-vaksötétben.
- plusz persze az input nem RAW - a dinamika max. 8 bites, nem lehet “húzni”, emiatt szó sem lehet zavaró átmenetek nélküli expozíció-különbségről stb. Plusz a videó még egy átlag fnyképezőgép JPEG-jénél is sokkal rosszabb input: erős kenés, zajszűrés, MPEG tömörítési hibák stb. Sajna csak a csúsgépek tudnak RAW videót – de akkor már inkább individuális input képeket használj.
- a felbontás max. 4K, ami vertikális módban sweepelve sem túl nagy. (összehasonlításképp: az én panóim átlag 600 Mpixelesek.)Szal felejtős az egész, én nem foglalkoznék vele.
-
totálkezdő
tag
válasz
silmatauki
üzenetére
Szia! Amit megnéztem, az nagyon tetszik, gratulálok! Van viszont egy láma kérdésem: még a fotózásban is kezdő vagyok, a videóban viszont egyáltalán nem vagyok otthon. Mi lenne a különbség, ha ugyanezeket a képsorokat videóként kapnánk meg?
-
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Az oly is "hívő": 'csakazérse akaródznak rágyúrni a videóra. Pedig már a Fuji is a 4k-t pedzegeti

-
scarabaeus
őstag
válasz
silmatauki
üzenetére
Nézem a panorámákat, elképesztően részletesek.
"mind Fuji X-E1 + 27mm kombóval"
Számítottam ilyesmire a felbontásból, de azért ütött is, amikor olvastam. Aztán láttam is a képszámot, hát igen. -
silmatauki
őstag
A Mikael Agricola-templom Helsinkiben: https://en.wikipedia.org/wiki/Mikael_Agricola_Church
Szerénytelen személyem csinált pár belső panorámát is a templomról:
Csoportokba rendezve klikk ide, ezen belül nyissátok ki a Finnország > Helsinki > Eira kilincseket, és klikk a “Mikael Agricola Templom”-ra. Ezután a “Photosynth link: itt található.” linkekre kell klikkelni (a főlinkek csak a magyar panorámáknál élnek, a finnek túlnyomó többségénél nem). A képeket (pár, a 18-55-ös kittel készített magyar kivételével) mind Fuji X-E1 + 27mm kombóval csináltam, csúcsfényekre mérve, és emiatt általában igen durván árnyékokat húzva. (Máskülönben láthatóak lennének az egyes alkotó frame-ek közötti expozíciókülönbségek.) Mindne egyes 27mm-es panorámát 72 db eredeti képből generáltam, Capture One Pro-t használva az előhívásra, az adott helyszínen a lehető legjobb beállításokkal (pl. minimum, épp megfelelő zajcsökkentés).
Helsinki (Magyarország stb.) számos más templomát is hasonlóan bepanorámáztam, pl.
Helsinki > Kallio > Szentháromság Nagytemplom,
Helsinki > Kaartinkaupunki > Német templom,
Helsinki > Katajanokka > Uspenski-székesegyház (itt az egyik képen nagyon durva, 5Fé-s húzást csináltam),
Helsinki > Kruununhaka > Helsinki Katedrális (itt van egy “Kripta” alcsoport is).Pár magyar panó:
Magyarország > Miskolc > Deszka-templom,
Magyarország > Tokaj > Zsinagógastb.
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Samsung kuponkunyeráló
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- OTP Bank topic
- LEGO klub
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Tanuljunk angolul!
- Elemlámpa, zseblámpa
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 16 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 92% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3972
- Apple iPhone 12 Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Eladó Apple iPhone 15 Pro Max 256GB / Akku 90% / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A két konkrét objektív teljesen különböző szolgáltatásokat kínál. Képminőségük a legkevésbé eltérő. Aki 35 mm alatt megmondja melyik fotó melyikkel készült az látnok. Erre gondoltam.
.
(A manuális CA-korrekcióval még nem vesződtem, csinálni akarok majd a flat porthoz egy CA profilt). Amúgy a méretkorlát miatt átesett egy paintes png->jpeg-konverzión is, munkahelyi gépen most csak ez van
. A múlt héten jöttem haza vele búvárkodásból
:

), de én elégedett vagyok az E-M1-el. Igaz kitobival együtt vettem 400-ért.

Nem semmi lehetett mozgó emberekkel összerakni, az utcán a tábla mellett levágott lábú emberre majd adj cipőt