Hirdetés
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
konyi79
addikt
Tényleg nem trollkodás akar lenni itt az mft topikban, mert tök jó gépek mind az E-M10 meg E-M5 is, de az E-M1 után az lenne a logikus szépen szivárog lefelé a pdaf. Lehet ügyeskedni, de nélküle huntolás nélkül frankó c-af sosem lesz.
Ez a c-af pedig a többinél úgy működik, mindig a közelebbi témát tartja fókuszban. Azaz lehet, jobbat is ki lehet hozni, mint a linkelt videó, azonban volt pont elég tárgytávolság a háttér és a téma között, kevésbé bénázzon. -
Nippon
őstag
Lehet, hogy szerinted f@szság, de kb semmi érdemi fejlődést nem mutat az új váz, viszont pofátlanul drága. Nem csak az ekv 600-as telével ilyen, mert a Digitalrev tesztjében is gyatrán szerepel. Értem én, hogy hipszter street kamera, de azért 400ezerért lehet, hogy nem csak cserepes virágot akarna fényképezni aki megveszi.
Kezdenek baromira elszállni az árak, miközben nem érzem a gyártók részéről a "törődést". -
Monya78
veterán
Sziasztok!
Oly e-m10 markII a 120fp-es videó módban csak 20másodperc-ig hajlandó működni Nálam.
User error, kártya error, vagy teljesen normális ez a jelenség?
-
Studi
veterán
válasz
rumos14
üzenetére
Gondolom nem ekv. 600-as telével próbáltad őket, 4-es rekesszel, egy zsúfolt utcán úgy, hogy nem volt kiválasztott fókuszpontod.

Senki nem mondja, hogy a C-AF az Oly erőssége. Nem az. De amit Nippon írt (" Ezt tartom pofátlanságnak, hogy 2016-ban képesek kiadni egy olyan vázat 1200dollárért ami ilyen használhatatlan.") az abszolút f@szság.
-
törölt tag
(#73581) t.imi
"Du elmentem a MM-ba, ott sony alpha 5000-t akartak rám sózni dupla kittel. Spec a Sony kit obikról sok jót nem hallottam."
A 16-50-es gyenge a 16-20 mm-es tartományban a képszéleken, ezen kívül egyikkel sincs probléma. Ha meg madarászni kell, akkor a tele a hosszabb végén 4,5 FÉ-t fog meg, ami azért figyelemre méltó. De ezt csak akkor tudod kihasználni, ha előtte valahogy elkábítod a madarat.

-
Studi
veterán
válasz
rumos14
üzenetére
Azzal nem a tárgyat jelölöd ki, és követi a képterületen, hanem a képterületet jelölöd ki, ahol élesre állítson. Így tudod például a kamera elfordítása közben rávenni, hogy egy közeli témáról AF-el átálljon egy távolira. De nyilván ha az egész képterületet kell vizsgálnia, akkor belebolondul. Kicsit túlzás epic failről beszélni, meg kell tanulni használni.

-
t.imi
addikt
eeaa Jelenleg S1 van, annál nem sok kisebb váz van szerintem

Ránézek még egyszer az M10-re, de félek, hogy azt fogom választani. Az M10 váz 130, + két használt obi vagy 60. Legalább is én 173 alatt nem találok 14-42-vel.
A 100-300 még odébb van, talán nyár elején. Ha jól látom, PL7-M10 között a kereső és a vaku a főbb különbség, egyébként nagyjából megegyeznek. Remélem nem írtam nagy marhaságot. 100% hogy kényelmesebb, használatot biztosít az M1080hun 110 lenne a dupla kit PL6, sajnos 1-2 fícsör nincs benne, amire igényt tartanék.
-
t.imi
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Igazad van, de kimaradt a gyerek, aki "kicsit" szereti a madarakat
OK, ez megoldható tükrössel is.
Szóval az általad leírtakra szimpla / dupla kittesek közül az E-PL7 vagy a Pana GF6? Ez a kettő megállna ~130 / 140k magasságában, nem mennék M10, GX7 felé, mert nem lenne megállás.
Mind a két oldalon vannak előnyök, hátrányok.
PL7-ben van stabi, slow mo, time lapse, részleges szín, 81AF pont, .... Panán van vaku, elvileg a legeslegjobb AF, hajszálpontos AF, jobb videó, ami hirtelen eszembe jut.Teszteket olvasva kb egy szinten vannak, külföldi oldalak viszont vagy 30%-al jobbnak hozták az Olympust.

Du elmentem a MM-ba, ott sony alpha 5000-t akartak rám sózni dupla kittel. Spec a Sony kit obikról sok jót nem hallottam.
Váz meg kb S1 szinten van kezelőszervek számát nézve.
Olyról, Panáról meg főleg, erősen lebeszéltek. Ahány ház....
Nagyon köszönöm az eddigi segítségeteket
-
bigsee
addikt
Sziasztok! Érdemes kikapcsolni azt, hogy az obi AF-et ne állítsa vissza alapállapotba kikapcsoláskor a gép, vagy hagyjam gyárin?
-
Studi
veterán
válasz
Nippon
üzenetére
Itt egy kicsit más a helyzet, mint DSLR-eknél, ahol véges számú fókuszponttal dolgozik a váz. Itt az egész képterületen lehet ugyebár az élességet állítani, ha ezt nem szűkíted C-AF módban, akkor fingja nem lesz, hogy hova szeretnéd állítani az élességet. Még mindig user error.
-
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Úgy van, az új Pen is tudja az C-AF+TR-t a manual szerint. (miért is ne tudná, ilyen funkciókkal az Oly nem szokott fukarkodni még alacsonyabb kategóriás vázakon sem)
Ettől függetlenül azon a teszten nem kellene így huntolnia a gépnek, de erre biztos nem hagyatkoznék.
E-M1 + 50-200SWD-vel biztos el lehet azért kapni mozgó dolgokat is néha. (SooC JPEG)
-
Nippon
őstag
Igen, ezt beszéltük akkor is, amikor nálam volt az EM10 Mark II, de akkor is össze-vissza huntol és nem talál semmit C-AF-ben ami azért egy 200ezres EM10-nél is bosszantó, 400-ért viszont...
MrChris: Az nem user error, hogy a C-AF, tracking nélkül ilyen béna, hanem szomorú.
-
Gravity1234
tag
Hello!
Nem talaltam megfelelo topicot hozza (feltetelezem videozas, vagy valami hasonlo lenne), felteszem a kerdest itt es biztos tudtok segiteni avagy helyreigazitani!
Glidecam HD 1000-re szeretnek egy gyorskioldot tenni, hogy a gepet egyszeruen es gyorsan tudjam fel es leszedni. Van valakinek otlete melyik lenne a befuto? Sulyban minel konnyebb kell ez biztos.
Illetve mely uzletekben erdemes Budapesten nezelodni?Koszi,
G. -
80hun
addikt
válasz
Nippon
üzenetére
Jól gondoltam

A fiuk sima C-AF -be rakták
C-AF+TR-be kell rakni hogy követőfókuszod legyen.
A C-AF az sima folyamatos fókusz és nem követő.
A C-AF+TR leköveti a témát (pl macska, gyerek) a kijelzőn bárhova is mászik a képen , mozgó célpontra ezt használja az ember.végülis ez a követő fókusz.Én már csináltam sorozatot gyerekről ahogy jön feléd és mindegyik tűéles lett , főleg hogy rááll az arcra és azon marad végig.. És nem huntol oda vissza

Tehát úgy fogalmaznék mint ex sony tulaj , hogy az a6000-en amikor mászkálnak a fázipontok és lekövetnek egy témát az az oly-nál a C-AF+TR mód.
-
Mercutio_
félisten
Ha gyerekkel sétálsz, akkor ne ekv.600-as gyutávra való dolgokra várj, ott a történet a családról, környezetről szól, arra jó egy kitzoom, esetleg neoprén karabineres tokban a derekadon egy 40-150 ha jön pár kacsa/kutya /pompomlány. Valamelyik fényerős fix
esetlegami zsebben elfér (20/1.7, 25/1.7, 45/1.8) opcionálisan, ha MinimálDOF-os művészkedés is belefér, bár homogén háttér mellett a teleobival is le lehet választani a környezetről a modellt. -
Peat;)
veterán
Én nem vagyok pro mint itt sokan, ők majd megmondják ha tévedek, de úgy gondlom hogy az az objektívkategória amit szeretnél használni inkább meghatározza a méretet mint az hogy e-pl vagy e-m10 sorozatú váz fog az objektív mögött "megbújni". Amennyiben mini méret és 300mm az alap számodra akkor valami kisebb képérzékelős és nem cserélhető objektíves géppel tudod csak azt elérni ami kompromisszumokkal jár. Stylus1 méretét nézd meg, már az is kisebb képérzékelős.
-
t.imi
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
pandur99 Ez benne van sajnos, Canonra ráment nem kevés, ezért is szeretnék a lehetőséghez képest minél jobbat kihozni a max 130-s keretből.
Mondjuk ez az M10 valahol 120....fene egye meg

t72killer az ár ami korlátolt. Súly sem utolsó. Ha csak elsétálunk 1-2 órára, nem cipelünk gyereket, táskát, vázat, stb... elég lenne egy könnyű kis gép.
Arra most jön a 70-300, de lehet hogy 400 lesz. Megy a kavarás rendesen
-
80hun
addikt
Néha ki lehet csípni e-m10 akciót , pl itt most 130e ami igencsak jó ár érte újonnan.

-
t.imi
addikt
A tippet köszönöm, ez is nagy falat lenne a 750d mellé. Szívet fájdítani meg nem merném kihozni, ki tudja mi sülne ki belőle.

E520 volt pár évig, ott sem volt követő AF, Nikonon sem használom, megszoktam hogy nincs. 1x próbáltam, ugrált össze vissza mikor elment a témáról.eeaa nézem is mit tud.
-
80hun
addikt
Hozz ki az oly-tól egy e-m10 v e-m10m2-t és próbáld ki hogy megfelel e az igényeidnek.
Sztem egész jo az AF-C+TR-je mindkét gépnek csak meg kell szokni a viselkedését. -
t.imi
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Ennyire nem vagyok benne egyenlőre. Pl a Pana gh4-re gondolsz ? 4kila nem igen van erre
A m43 obi választék + kis súly miatt nézegetem ezt a rendszert. Nikonra kb semmi sincs, DSLR nagy méret és tömeg.
Egy kompaktabb vázra lenne szükségem, ami természetfotóra is megfelel. -
t.imi
addikt
Sziasztok.
Madár, macska, gyorsan mozgó állatok fényképezésére megfelelne egy E-PL6 esetleg E-PL7-s váz Pana 100-300-s obival felvértezve?
Jelenleg egy Nikon 1 S1-l nyomulok. Sajnos ahhoz brutál áron lenne elérhető a 300-s obi és egy új váz sem ártana hozzá gondolom. -
Oly-Service
tag
Akit esetleg érdekel PEN-F bemutatónap
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Találtam az egyik gépen egy 6-os ACR-t. Úgy, hogy nem tudtam melyik-melyik és váltogattam őket a képnézőben, nem tudtam észrevenni különbséget. Úgyhogy az emlékeim csaltak meg. A zajszűrés tényleg jobb lett és talán a sárgás tartomány később csordul tele (főleg a túlexponált képeken), de marginális a különbség.
-
|AP|
veterán
ha GM1-re kellene, akkor szerintem a legjobban akkor jársz, ha bevállalod az obicserélgetést és a 12-32 mellé veszel egyet az apró 35-100-ból is. Fényerős fixnek meg egy Oly 45/1.8, 25/1.8 párost, vagy ezek Pana megfelelőit, vagy a jó öreg 20-as palacsintát.
Ezek a nagy átfogású utazó zoomok túl nagyok az apró vázhoz, ráadásul valóban nincs is olyan, ami 14mm alól indulna.(Jó is lenne egy 12-60, valami normális méretben)
-
evo87
őstag
A 14-140-et néztem már, brutál új ára van, de vélhetően használtan majd ki lehet fogni... GM1-re kellene.
Amúgy a 14-42 is előrelépés volna, még ha kicsi is. Alapvetően a nagyjából mindenre jó 18-105-ös Nikon lencse utódját szeretném megtalálni, amire relatíve csekély az esély.
-
pandur99
aktív tag
Egy ilyen van, a Panasonic 14-140 OIS, amiben stabilizátor is van. Ha új a géped és abban is van stabi, akkor ennek m.Zuiko megfelelője is jó: 14-150, akár a régi, akár az új, II-es, időjárásálló verzió.
http://www.photozone.de/olympus--four-thirds-lens-tests/682-pana14140 -
Studi
veterán
Szia!
Sajnos hiányoznak ezek a közepes átfogású zoomok.
Vannak a klasszikus kitobik, sokféle 14-42, pár 12-től kezdődő, és a leghosszabb ezek közül az 50mm (ekv 100)-el végződő Oly 12-50/3.5-6.3. És vannak az ultrazoomok, 14-140 vagy 14-150 átfogással.Igen, Oly, Pana keresztbe kompatibilisek. Annyi, hogy ha Panasonic vázad van, azokban általában nincs stabilizátor. Ha szeretnél stabit, akkor Pana obik közül tudsz válogatni.
-
evo87
őstag
Sziasztok!
Panasonic mikro 4/3-ra van valami ajánlott, korrekt átfogású zoom lencse? A 12-32 helyett kellene valami olyan, ami 35mm ekvivalensben 29 alatt indul és elmegy 100-140-ig, tehát ebben a formátumban 14 alól induljon és a vége legalább 60-70 legyen.
Ha jól sejtem, akkor az Olympus onik is minden kompromisszum nélkül felmennek, működő AF-fel, stb?
-
ati3x
senior tag
válasz
Boedoer
üzenetére
Nekem is em5 van. A 12-50 helyett (mellett) beujítottam egy 12-32-öt (nomeg egy gm1-et, de ugye arra nem megy fel a nissin. Max kisvakuval tudnàm elsütni, dehàt minek) van 45-ös is, na 20még nincs. Szóval ez a cucc a12-32 és 45-ös meg a nissin bizony belefér egy olyan tatyóba, amibe egy tükröst kitobival nem tudnàl belepaszírozni. Szal jó dolog tud lenni..
-
Studi
veterán
válasz
Balinov
üzenetére
Ez az ügyes féle, ilyen meg az olcsó.
Az E-System gépek legtöbbje azonos csatlakozóval rendelkezik, így nyugodtan kereshetsz azokhoz való kioldókat. Kivétel a profi sor (E-1, E-3, E-5), azok hála az égnek más csatlakozóval bírnak...

-
Balinov
titán
Sracok, ne lojetek le, de Nikon-hoz (D90) valo vezetekes kioldot kb 0 eselyes hasznalni EM-5-hoz, ugye? Mas csati/elektronika/stb?
-
BTom1970
aktív tag
Sziasztok!
Nissin i40 vakuhoz vennék AA méretű akkumulátorokat.
Li-ion -t nem lehet kapni sehol. Vagy nincs is ilyen?Vegyek Ni-Mh-t, kb 2600mAh-sat?
köszi!
-
Boedoer
csendes tag
válasz
pandur99
üzenetére
Ez az, ami többek között nem tetszik: "Swivels 60° left, 90° right". A meike teljesen körbefordul és gyorsabban újratölt, meg tud még egy-két pluszt.
-----------------------------------------------------------
Mindenkinek köszönöm a hozzászólását!

Azt hiszem meggyőztetek - vagy én saját magamat
- a nissin i40-ről. Az oly vakuknál (nem beszélve a metzekről) kisebb, de a számomra fontos paramétereket tudja elfogadható kulcsszámmal és sebességgel.Számomra az e-m5 a 12-50, 45, 20-as triumvirátussal a kompaktságról is szól, ezért még véletlenül sem gondolkodok portrémarkolatban és hatalmas villantókban. A jelenlegi szettem 3 objektívvel elfér egy akkora tatyóban, amibe a jó öreg oly e-1-et önmagában is nehéz lenne beletuszkolni. Ehhez kell nekem egy kicsi, kompakt, de okos vaku. Persze a táskában nem fog elférni, de azzal a jópofa kis övre akasztható tokkal a probléma megoldva és a vaku is mindig kéznél lesz.
Szép fényeket!

-
neevous
tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Foleg, ha Lightroomozol, akkor tudsz teljesen jo profilokat gyartani a gepeidhez.
Volt GF1-em, E-P1-em, E-PL1-em, GH1-em, G3-am, most X100-am es mindegyikbol ki lehetett hozni a konzisztens nekem tetszo profilokat, ameddig ehhez van megfelelo mennyisegu informacio, de ez mar a sokak szerint hasznalhatlan 12mp-es szenzorokban is megvolt. A dinamika egy masik tortenet, de nem ereztem ebben sem oriasi kulonbseget a 12mp-es szenzorok es a GH2 kozt peldaul. Ebben nekem lenyeges ugrast az X100 hozott, ami foleg fekete-feher konverzioknal jon elo.
Az egyetlen kulonbseg amit latok a ket gyarto kozott ilyen teren (azok a gepek kapcsan, amiket probaltam), hogy a Panakkal melosabb a profilgyartas, de ha ez megvan, akkor nincs szignifikans kulonbseg a gepek kozt, annak ellenere, hogy tonalityben jobbak a dobozbol kiveve az Olympusok. Persze ha Olympusos szineket akar feltetlen valaki, azt roppantmod nehez profilozassal letrehozni, mert nem sok koze van a valosaghoz.
Nem vagyok a techbuzulas hive, de itt nagyjabol le vannak irva a dolgok, hogy miert lesz mas mas gepekbol ugyanazzal a szenzorral mas vegtermek.
[link] -
-
Gyári Oly FL-600R-es vakum van, amit - több/kevesebb sikerrel - egy Lumiquest LQ-122 "fényterelővel" próbálok használni.
Ez az első külső vakum, így nem igazán tudok róla pro/kontra érveket írni. -
Lassú Víz
addikt
válasz
Boedoer
üzenetére
Az a baj, hogy a fényt egyáltalán nem érdekli, hogy mekkora géppel fotózol. A fényforrás ereje, felülete, távolsága, visszaverő felületek nagysága, távolsága, színe számít. Legjobb eredményt stúdióvakukkal, fényformálókkal, derítőlapokkal lehet elérni, ez a legritkább opció. Értelmes áron vannak állványok, soft boxok vakukhoz is, de annak is kell hely, előkészítés, cuccolás. Ráadásul a modellnek rosszabb, ha nincs beállítófény és a semmiből villantjuk meg, mi meg nem látjuk az árnyékokat. Akkor már inkább az előző, amíg van áram.
Végül, de nem utolsó sorban jöhetnek a gépre tett vakuk, illetve deríteni le lehet tenni slave-t is tudó olcsó(bb) manuálisokat. Egy kicsi, fehérre festett szobában bármi jó, amit felfelé tudsz fordítani. De egy nagy belmagasságú teremben, pláne ha a mennyezet helyett a (fa) tetőszerkezetet látod, semmit nem alapozhatsz az indirekt fényekre. Ilyenkor vagy telibe villantod a témát, vagy fényformálókkal próbálkozol. Sokszor vannak környezeti műfények is, amihez a vakut színezni kell(ene), hogy egységes maradjon a WB. Ahhoz meg kell a nagy teljesítmény. Fentiekre való tekintettel leggyakrabban egy Yongnuo Yn560 IV manuális vakut használok, rajta egy Dörr SLR PRO-4 diffúzor tölcsérrel. Persze méreteiben nem épp MFT a rendszer, mert E-M1 + HLD7 + MMF3 + ZD14-54 MkII, de még ezen is bazi nagy
Cserébe szép lágy árnyékok vannak, olyankor is működik amikor a mennyezet nem fehér, vagy átkozottul messze van.Hátránya a mérete, hogy előre kell gondolkodni, és van, hogy újra kell lőni a képet, mert nem sikerült eltrafálni a beállítását. Ezért szemezek egy Metz 64 AF1 TTL-t tudó vakuval is. A Yongnuo marad slave vakunak, méhsejt ráccsal díszítő fénynek, meg ilyesmik. Van még egy FL36 is (az volt meg hamarabb), és sokszor jön jól, amikor a manuális vaku nem használható, pl. nagy sebességű vakuszinkron.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Boedoer
üzenetére
Metz 50 AF-1
Használtam Metz 24-t is, mert kicsi, könnyű de mégis sokkal több mint a vázba épített pislákolók, de ha rendes vaku kell, akkor mindig az 50-t vittem.
(Most épp nincs vázam, amire feltehetném
, úgyhogy pihen. Az eladásán is gondolkodtam, de ha később mégis kellene, úgysem vennék mást)Említették a Nissin i40-t, mert pici és könnyű. Biztos ez?
Nekem nem tűnik se kicsinek se könnyűnek. Ugyanúgy 4 akku kell bele, ami miatt nem könnyű és a méretei is olyanok mint egy rendes vakunak, csak picit rövidebb. De ugyanolyan vastag, úgyanolyan széles ... ha pakolni kell, kb ugyanott fér el, mint a többi nagyvaku. Nem volt még a kezemben, csak neten nézegettem, mert Fujira is kellene valami. -
Suszi66
csendes tag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Az egyik R - 25 ezerért, házhoz szállítva
- itt van nálam 
Nem reménytelen a keresés... -
Grga_Pitic
aktív tag
Két R-es verzió is volt mostanában hirdetve, 22 és 25 ezer körül mentek el, mindkettő törött rögzítő gyűrűvel. Szóval ki lehet már az R verziót is olcsón fogni.
aginor: wireless optikai TTL-t tud az i40, nem? Ez mindenképpen előny. Rádiós TTL-t tudtommal egyáltalán nem tud az m4/3 rendszer egyelőre, nemcsak az i40-ből hiányzik.Nekem FL-36 van, a wireless TTL hiányán kívül hátrányként a két AA-s akku miatti újratöltést szokták felhozni (ez az R verzióra is igaz). Szerintem nem olyan vészes azért a helyzet, múltkor lemértem, nyitott blendével (f2-n) két másodperc alatt újratölt, szűk rekesszel (f8) felszalad 8-10 másodperc körülre.
Új hozzászólás Aktív témák
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Arc Raiders
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Gaming notebook topik
- Disney+
- Házimozi haladó szinten
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- ASUS ROG Cetra True Wireless Gaming fülhallgató új, garanciával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Microsoft Surface Laptop 4 13.5" Ryzen 5 4680U 6magos! 16GB 512GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Huawei Watch 4 Pro eSIM okosóra garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A m43 obi választék + kis súly miatt nézegetem ezt a rendszert. Nikonra kb semmi sincs, DSLR nagy méret és tömeg.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)