- Mobil flották
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hű de rég nem láttam már ilyen konfigot! Ez Windows alatt másik programban is működik? Ennyit sikerült találnom a témában: https://www.reddit.com/r/linux_gaming/comments/wz0adz/does_amd_crossfire_work_on_linux/
Annyi biztos szerintem, hogy az AMD zárt driverével kell próbálkoznod, nem mesa-n keresztül.
dances: nem tudom ez mi. Ventoy-t még nem használtam ilyenre.
-
törölt tag
Tovább haladva! Cinnamon alatt feltoltam a grafikus tűzfal beállítást (gufw) és szándékosan a GTK-s DoubleCommander-t (ne kérdezd a csomag nevét). Átmentem TDE-be és megy mindegyik.
Az egy másik probléma, hogy ArchLabs-on rendbe kell tenni amúgy is az ufw működését, mert nincs default beállítva, így a gufw sem lessz. Hiába kattintod grafikusan bekapcsolt állapotba.
Kell hozzá azufw
ésgufw
csomag.
Megsystemd
szinten is rendbe kell tenni.
El kell indítani a service-t. :sudo systemctl start ufw.service
Engedélyezni kell a rendszerrel való indulását.:sudo systemctl enable ufw.service
Restart. Majd lehet kérdezni az állapotot.systemctl status ufw.service
Elvileg mennie kell és ilyenkor már agufw
-ból is állítgathatod.Plussz-plussz minden ilyen systemd érzékeny service-t kézzel kell belőni ArchLabs-on. Manjaro-n, Endeavour-ön ezeket készen kapod. Ide tartozik az SSD-k trimmerelése is! Meg minden más amit a systemd kezel.
Szóval jó kis gyors telepítő ez, de kell még azért konfigolni. Nekem ez sokkal többet tesz hozzá a tudáshoz, mint hogy kézzel pötyögjek be egy pure Arch telepítést. -
törölt tag
A mellékelt bejegyzés alapján látszik, hogy a [trinty] repo is frissül, bármikor frissítem a rendszert, bármelyik DE alól.
[test@archlabs ~]$ trizen -Syu
:: Pacman command: /usr/bin/sudo /usr/bin/pacman -Syu
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core naprakész
extra naprakész
community naprakész
multilib naprakész
archlabs naprakész
trinity naprakész
:: Teljes rendszerfrissítés indítása...
nincs teendő
:: No AUR updates found...
[test@archlabs ~]$
A pure Arch repo-i acore
,extra
,community
,multilib
. Az ArchLabs-é azarchlabs
és a hozzáadott TDE Desktopnrepo-ja atrinty
. -
törölt tag
No, akkor kicsit bővebben elregélem a történteket. Igazából érdekesnek tartottam a probléma felvetésedet és mivel a TDE-t ismerem a Q4OS-ből. Egy darabig nyomkorásztam érdekesség gyanánt. El tudnék vele lenni, ha nem lenne más. Nem okozna gondot a személyre szabása.
Viszont Arch-on még nem volt vele dolgom. A csomagok frisseségét megértem a részedről, hogy a stable Debian nem elég „blending edge”.
Van egy teszt rendszerem Vbox-ban, mint írtam ez egy ArchLabs/GDM/Cinnamon kombó. Az, hogy ez miért így és miért ebből a disztróból. Azt is kifejtem szívesen egy másik posztban.
A lényeg, hogy először megpróbáltam AUR-ból felépíteni atde-tqt3 14.0.3-1
csomagot, ami egy TDE Desktop-ot eredményezett volna. Persze sikertelen volt, nem részletezném, mert érdektelen.
Hiszen a most működő verzió frissebb és az közvetlen a Trinty repo-ból jött. A linkelt Manjaro-s eljárás alapján. [link]Szóval, igen léteznek olyan csillag állások még Arch ökoszisztémában is, hogy az AUR-ban is előfordulhatnak nem naprakész karban tartott csomagok, stb…. . Ilyen a világ, túl kell lépni, vagy más megoldást kell keresni vagy beleásni magad és segíteni a csomag karban tartónak.
Én tovább léptem, majd a Manjaro-s linkről telepítettem. Előtte természetesen lefrissítettem a rendszerem és Cinnamon alól, terminálból támadtam.
Gyakorlatilag fel kell venni plusz repo-nak a rendszerre a Trinty fejlesztők, Arch kompatibilis repo-ját. Ehhez kellenek az aláíró kulcsaik, hogy a repo hiteles legyen. A leírás első pontja ezt írja le.
Majd a hitelesített repo-t ténylegesen hozzáadni a rendszerhez. Amit az/etc/pacman.conf
szerkesztésével tudsz megoldani. Hozzá kell adni a két bejegyzést a fájl végéhez.[trinity]
Server = https://mirror.ppa.trinitydesktop.org/trinity/archlinux
(sudo nano /etc/pacman.conf
)
Aztán lefrissíted a rendszert, az ajánlott paranccsal.
Ezután telepíted atde-meta
csomagot, szintén a leírás alapján.
Na és itt kezdődtek a problémák!
Nagyjából 650MB letöltendő cucc kellet volna az előzetespacman
info-k alapján. Ebből úgy kb. 250MB le is szaladt elég gyorsan ( jó netem van ).Két csomag viszont iszonyat lassan vánszorgott lefelé, az egyik atde-lib
volt a másik passsz. Nem figyeltem. Úgy voltam vele, hadd jöjjön. El mentem TV-t nézni, be is szunyáltam egy órácskára. Mire vissza jöttem, sikertelen telepítés üzenet fogadott. Ilyenkor nem szoktam pánikba esni, automatice az utolsó install parancsot mégegyszer elindítottam.
Jött kapásból egy "pipewire
" frissítés ami a "wireplumber
" csomagot akarja cserélni, miszerint az át került az "extra
" repo-ból a "core
" repo-ba és hát változtatások szükségesek. Jó, hát legyen, elfogadtam. Ezután az összes "tde3
" csomag végig pörgött. Szószerint tényleg, minden megkívánt egyéb függőség is "felpattant" a rendszerre.
Ezután már csak atdm.service
engedélyezése volt hátra. Ez a TrintyDesktop login manager-e. Elvileg ez kéne fogadjon restart után, ha Q4OS-t próbáltál, akkor tudod milyennek kéne lennie.
Hát nálam ez nem következett be, restart után is a GDM fogadott. Viszont a Trinity kiválasztahó, mint az a mellékelt képen látható.
[link]
Szóval GDM-ről szépen belépek a Trinty-be és minden működik ami TDE. Továbbá a Cinnamon Nemo-ja is és a Pamac szoftver telepítő is elindul.
Némi anomália azért akad a panelen, ha a Cinnamon-os hangerő kisikonokra kattintok akkor némít mindent, de a TDE kispanel ikonjai meg működnek.
Szumma szummárum, ez azért nem egy mainstream eset. Biztos lehet még csiszolni rajta, de én úgy látom, hogy nálam minden működik.
Még ránézek az általad írt progikra is. Feldobom őket Cinnamon alatt és TDE-ben elindítom Őket, szerintem menni fognak.
Most nagyjából ennyi.
Kérdezz bátran, ha tudok segítek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintem nem. Sok kínlódással jár, ha Debian alatt friss csomagokat szeretnél, amik a játékhoz kellenének.
Azt javasolnám, hogy inkább a Manjaro-val próbálkozz, ahogy nézem könnyű rá feldobni a tryinity-t és hát alapból is egy igen gyors disztró, friss csomagokkal. [link]
-
szucstom
őstag
[Linuxos defenderek]
Neked is szia
Amióta részt veszek a topik életében, egyszer se olvastam, hogy itt bárki vírusírtót keresett volnaén spec nem használok, csak windows alatt. A routerben úgyis ott a tűzfalam, az jelez, ha gubanc adódik. Vállalati környezetben még azt mondom ajánlott is, de amit eddig olvastam ezzel kapcsolatban, hogy otthonra szinte teljesen felesleges. Egy bazi nagy hangyafarmon csak egy vagy a sok közül. Amennyiben ügyelsz arra, milyen oldalakat látogatsz meg, semmi esélye annak, hogy bármilyen linux alá tervezett kártevő megtámadná a gépedet.
-
Rimuru
veterán
Va nra topic, Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)
De nem hiszem hogy barkinek sok tapasztalata van virusirtokkal kapcsolatban.
-
vmk
tag
Van abban valami amit mondasz, mert elmegy a wifi amikor megáll a telepítő, de kényszerített újraindítás után sem megy a rendszer.
Ha bios gond lenne live-ban sem menne (szerintem).szerk.: telepítés előtt/közben gondolom nincs lehetőségem másik drivert megadni a majdan telepítendő rendszerhez.
Nem értem, hogy mi olyan nehéz ebben, hogy lefusson a telepítő, aztán majd szórakozok a driverekkel ha kell egyáltalán hálózat... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezzel egyébként rosszabb teljesítményt érsz el Windows alatt is, mivel a nagy szektorméret kifejezetten hátrányos a gyakori, kis méretű fájlok sokaságán végzett műveleteknél, az oprendszer működése meg pont ilyen.
Szóval jobban jársz, ha újraalkotod azt a partíciót a default értékekkel, azok pont jók úgy mindenre.szerk: már ha ezen a partíción van a Windows, akkor érvényes amit írtam. Nagy fájloknál fordítva van.
-
BoB
veterán
-
lev258
veterán
Ha felveszed a Playdeb tárolóját, akkor Synaptic-ból, Terminálból is tudod telepíteni a játékokat. Nem kell a honlapon válogatni. Ettől persze még nem tudom, hogy konkrétan mi a gond nálad azzal a megoldással.
Szerintem azt hagyd békén, csináld vissza. Nem az lesz a gond. -
lev258
veterán
Az emberek többsége azt felejti el, hogy a Windows-t is meg kellett tanulnia, csak ez már jellemzően fiatal korában elindult/megtörtént.
Lehet nyugodtan ppa-zni, csak megbízhatóakat kell használni és tudni, gond esetén hogyan csináld vissza. Az Ubuntu topik Összefoglalójában levő Mesa frissítést én is ajánlom, főleg Intel/AMD használóknak.
Az Ubuntu/Debian vonalon lényeges szempont, hogy a rendszer és a szoftverek egyfajta stabilitást testesítsenek meg. Épp ezért a programok is be vannak "fagyasztva", csak ritkán frissül egy-egy. Ezért is léteznek ppa-k. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Nálam is gondok vannak az AMD proci hőmérséklet kijelzéssel, ez sajnos az AMD sara. Ettől még működik, illetve ez normál esetben csak valamilyen eltolást (vagy függvényt jelent), nem szokta befolyásolni a kritikus határt valójában.
Nálad ezek szerint rosszabb a helyzet.
Egy próbát megér, legfeljebb elkönyveled, hogy tényleg nem működik. -
Freel
tag
Ennyit ad ki:
sudo sensors
radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1: +45.5°C (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)it8620-isa-0228
Adapter: ISA adapter
in0: +0.91 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in1: +1.51 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in2: +2.02 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in3: +1.85 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in4: +1.97 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in5: +2.22 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
in6: +2.22 V (min = +0.00 V, max = +3.06 V)
3VSB: +3.26 V (min = +0.00 V, max = +6.12 V)
Vbat: +3.07 V
fan1: 2445 RPM (min = 10 RPM)
fan2: 509 RPM (min = 10 RPM)
fan3: 0 RPM (min = 0 RPM)
fan6: 0 RPM (min = -1 RPM) ALARM
temp1: +31.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermistor
temp2: +31.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermal diode
temp3: +31.0°C (low = +127.0°C, high = +70.0°C) sensor = Intel PECI
intrusion0: ALARMk10temp-pci-00c3
temp1: +15.2°C (high = +70.0°C)
(crit = +80.0°C, hyst = +77.0°C)fam15h_power-pci-00c4
power1: 62.02 W (crit = 125.02 W)Ráadásul itt a proci hőmérséklet értékei sem jól vannak detektálva. A fan1 a procié, a fan2 pedig a ház hűtése...
-
lev258
veterán
Igen, most naprakész a videodriver is.
"OpenGL core profile version string: 4.1 (Core Profile) Mesa 13.0.3 - padoka PPA
OpenGL core profile shading language version string: 4.10"
==> 4.1
Persze lehetne még fokozni, de ahhoz már igazi bleeding-edge tároló kell, amit még én se vállalnék be. -
lev258
veterán
1. Legyen a rendszer naprakész (frissítések, kernellel együtt).
2. A Ubuntu topik Összefoglalóban van egy leírás, hogyan frissítsd a Mesa csomagot.
3. Ubuntu 16.04-et (vagy annak variánsát) ajánlom.
Eléggé kaotikus, amit írnak a videókártyádról. Az biztos, hogy OpenGL 4.1-ig rendben van. Szerintem azon túl képes még néhány kiterjesztésre, de valószínűleg nem fedi le a teljes specifikációt magasabb OpenGL verziószámon. -
subset
senior tag
Örülünk, hogy összehoztad a dolgot, ráadásul ilyen 1x-űen !
Ez a mondatod, viszont viccesen hangzik:
"Mondjuk ez így igencsak windows-osan egyszerű fílinget kölcsönzött a dolognak"
maximum aki windózon nevelkedett, annak a szájából lehet ezt elfogadniIntenzív linuxozás után ilyet már biztosan nem mondanak az emberek...
Szvsz. minden sokkal egyszerűbb és nyilvánvalóbb, átláthatóbb.
Az van, azt csinálja amit mondasz neki, főleg ha még le is írod ezt egy konfig fájlbaNa persze vannak bonyolító és esetenként tébolyító tényezők pl.: egzotikus és nagyon új hardverek, bizonyos wifi-k, scanner (amihez nincs támogatás a gyártó részéről), ujjlenyomat olvasó, docking station, grafikus felület(ek), zárt firmware-k, stb.
-
Freel
tag
HOME ÁTHELYEZÉSE!!!
Manjaro alatt.Az utókor számára:
szóval semmilyen módszerrel nem sikerült áthelyezni a /home-ot. Próbáltam a linkes megoldással a 'telinit 1'-es dologgal. Próbáltam az itt javasolt módszerekkel (kilépés, belépés root-ként stb.), a 'usermod'-ossal. Semmi nem működött. Széthullott a rendszerem a francba, semmit nem tudtam vele kezdeni...
Feladtam. Majdan újratelepítettem a Manjaro-t (8perc) és a /home-nak megadtam az új helyet, ahova át akartam helyezni az adatokat. Így ugye kaptam egy tiszta, szűz rendszert. Mondom próba cseresznye (mit nekem zordon kárpitosnak) a régi /home ÖSSZES fájlját bemásoltam az új /home-ba úgy ahogy volt egy az egyben online. Átmásoltam, újraindítottam a rendszert és láss csodát az ÖSSZES asztalbeállításom, programbeállításom, terminálparancsom és minden ami 1 év alatt összegyűlt, ott volt a helyén, hiánytalanul!!!
Meg is lepődtem, hogy egyetlen terminálparancs, vagy kernelátírás
nélkül tökéletesen működik a módszer. Mondjuk ez így igencsak windows-osan egyszerű fílinget kölcsönzött a dolognak
és igencsak nosztalgikus érzelmek fogtam el. De így végre eljött az első alkalom a Linuxos pályafutásom során, amikor nem kellett egy 10 órás felkészítő tanfolyamon részt vennem egy halál egyszerű dolog végrehajtásához, ahogyan az Linux alatt egyébként lenni szokott...
Szóval köszönöm mindnyájatoknak, hogy próbáltatok segíteni, ez is megoldva!!!
-
kovaax
őstag
Én ezt így csinálnám:
0. Kéne tudni, hogy jelenleg hogy van particionálva a vinyód.
1. Létrehozom az új vinyón a megfelelő particiót, létrehozok rajta fájlrendszert, legyen mondjuk /dev /sdb1. (Ezt a fantáziádra bízom.)
2. Belépek root-ként, más júzer ne legyen bejelentkezve:
3. mount /dev/sdb1 /mnt
4. cp -rp /home/azénnevem /mnt
5. umount /mnt
6. Az /etc/fstab fájlban átírom/létrehozom a /home-ot (ha uuid-s mese van, akkor uuid kell a /dev/sdb1 helyére):
/dev/sdb1 /home ext4 defaults 0 2
7. rebootAz eredmény úgy néz ki, hogy a /home alá fel van mountolva az új lemez, de a helyén egyébként még ott vannak érintetlenül az adataid, amit akkor kell törölni, ha minden faszán működik az új helyen. Így nem kell mentéssel molyolnod. De ez kicsit függ a kiinduló particionálástól is.
-
inf3rno
nagyúr
Valahogy így. Úgy emlékszem mountolás előtt létre kell hozni a mappát. Illetve mint már írtam célszerű fstab-ba betenni, hogy indításkor automatikusan felcsatolja. Ezen kívül még ownership-et is át kéne adni a felhasználódnak a mappára. Szerintem, bár az nekem zavaros, hogyha egy mappát helyezel át egy létrehozott mappára, akkor mi fog történni az ownershippel. Még én is kezdő vagyok.
-
inf3rno
nagyúr
A /dev/sda6 nem mappa, hanem meghajtó azonosító, vagy ilyesmi. Ezt szokták felmountolni egy mappára valahogy úgy, hogy "mount /dev/sda6 /media/blah". Utána tudod azt a mappát használni. Érdemes fstab-ba betenni, hogy automatikusan mountolja fel, legalábbis gondolom nem szereti a rendszer, ha nincs home mappája.
-
subset
senior tag
Első körben csinálj backupot a home-odról....
Aztán az alábbi paranccsal tudod on-the fly megváltoztatni a home-odat (magyarul áthelyezi az új helyre az adataidat amik most vannak a home alatt)
# usermod -m -d /ahova/akarod/az/uj/homod felhasználóneved
Én úgy csinálnám, hogy kijelentkeznék a felhasználómmal, majd egy másik konzolon bejelentkeznék root-tal és úgy adnám ki a parancsot
-
Freel
tag
A múltkor ugye szét bosszankodtam magam, hogy a samba-t nem bírtam belőni, hogy megosszak két nyomorult mappát két gép között...
Namost folytatnám az utókor számára megörökítvén egy halál egyszerű megoldás közzétételével.
A neve: NitroShareAsszem nem volt még róla szó errefelé.
Szóval AUR-ból feltelepítettem mind a két gépre és... És kész! Működik!
Egy apró pici GUI-s része van, halál egyszerű az egész. Megadtam a beállításokban egy mappát mind a két gépen, hogy oda lehet küldeni a fájlokat. És jobbklikk --> Send Files vagy Send Directory, másik gép kiválaszt és már megy is át a cucc...
Ezt nekem, mint windows migránsnak találták ki. Ennél egyszerűbben ezt nem lehet.Egyébként mind a két gépen Manjaro feszít és engedélyezni kellett a tűzfalon a NitroShare-t, hogy lássák egymást.
-
Vladi
nagyúr
Namármost...
1. miért kell neked a legfrissebb. Tesztelni akarsz, vagy fejleszteni? Ha csak használsz, akkor használd azt amit a disztribútor ad. Nem viccből adja. Ha 1-2 programhoz valamilyen okból frissebb kell - feaure pl - akkor azt az 1-2-t tedd fel külön, vagy forgasd.
2. olyan nem nagyon van, hogy stabil alaprendszerre jön rá egy bleeding user space. Lehetetlen. Még a stabil alaprendszer stabil programokkal hosszú távon is vérizzasztó.
3. ami rolling, nem nagyon lesz tartósan stabil alap. Előbb utóbb frissítik azt is. nem ragozom.Lényeg az, hogy vagy egyik, vagy másik.
-
Sambanak van GUI--ja, de általában tök elég, hogy rendesen megcsinálod a konfigot... Utána hozzá se kell nyúlni, a GUI is csak azt a konfigfile-t írogatja, amit a user mceditből
.
Igaz, amikor utoljára néztem Samba GUI-t, akkor nem igazán voltak jók (vagy 5-6 éve), azóta meg nem kellettUser mind a két gépen : ugyanazok a userek léteznek-e mind a két gépen? Nekem volt olyan eset, hogy csak akkor engedett be windózról a Samba, ha tudtam a root jelszavát. Az is jog baj lehet.
Filekezelőről si tudsz jogot állítani, de próbáld meg a 777-et. Nekem is van ilyen, hogy az others-nek full jog kell
Jó lenne tudni az okát, bár egy mezei itthoni hálón perpill. nem zavar.
-
Ha nem mountolod, hanem csak a filekzelőben hálózatok, belemész a megosztásba, akkor jó?
Ja, kb. jó.Létezik a user mind a két gépen?
Guest user be van lőve?Ha nem enged file-t másolni, akkor a megosztott mappában told be full írás-olvasásra mindennek a jogait - az almappákat és a file-okat is. Nekem is ilyen, nem néztem még utána, hogy miért.
A smb. conf ennyi nálam :
[cuccokz]
comment = Cuccokz
path = /store
guest ok = yes
read only = noIlletve, ha windóz, ha Linux van a másik gépen, ugyanúgy működnie kéne...
-
BoB
veterán
Minden a / alatt van. Csak ha megadod hogy valamelyik könvytár másik merevlemezen van, akkor az egy másikon lesz. A Home -ot sem kötelező kirakni, nekem sincs.
Szimbolikus linkek terminálban készítése: [link]
Vagy még több infóért lásd: man lnDe manapság már különböző fájlkezelők is képesek létrehozni ezeket, így kattintgatva is meglehet csinálni egyszerűen.
-
Lathronos
őstag
Én ezt találtam, remélem hasznos lesz. Valamint egy rövid leírás, bár az előző sem sokkal bővebb felvilágosítást ad a témáról.
-
http://www.edidreader.com/-ot is kipróbálhatod kíváncsiságból, egy ablak az egész, te már biztosan tudod, milyen adatokat kell beírni.
Linux alatt ez sem működik természetesen! Ezt írhattad volna úgy is, hogy neked nem sikerült Linux alatt.
Azért jó volt olvasni vagy 5x, mennyire zseniális ez a Win!kár, hogy ezt nem a haladó topikba írtad
Ettől függetlenül jól megoldottad, gratula!
(#38117) Eastman Melyik libav-tools van fenn?
-
lev258
veterán
Csak kíváncsi voltam rá. Nem tudom, ennek mennyire van köze a helyzethez, de konkrét fórumokban láttam olyat, hogy az Nvidia driverrel nem sikerült lekérdezni (nem tudott kommunikálni). Ettől persze még lehet, hogy más videókártyával (és/vagy driverrel) sem sikerülne. Gondoltam, így még kerekebb lesz a történet. Köszi a fáradozást.
-
Apollyon
Korrektor
Jah ez a passthrough téma elkerülte a figyelmemet, sorry. Ezzel kapcsolatban viszont nincs tapasztalatom.
(#37930) rii: a nem grafikus telepítő is karaktergrafikus. Most kipróbáltam egy új iso-t, nem találok benne konzolos telepítési lehetőséget.
A legelső Debian amit használtam az még az 5.0 volt, de azt is elég könnyen feltettem. Az amit korábban írtál hogy két hétig telepítetted (tök mindegy milyen okból) ma már csak kb gentoonál (meg talán Archnál?) fordulhat elő hogy félbeszakíthatod egy ponton a telepítést és később folytatod."régen nekem úgy ment a debian install, hogy végigszenvedtem a dselect-et .... (a xwindow system-et is be kellett jelölni persze, akinek kellett ... mert rendszergazdai szinten sem kell a graf. felület ... mindek mennek fel default ) ,,,, be kellett lőni a hangot ... vga-t, xconfigure, hálókártyát ... majd kernelfordítás ..."
Ez pedig szerintem abszolút csak gentoonál van, hogy még neked kell összeállítani mi kell a kernelbe, és aztán fordítani.
Debianból van long term supportos verzió, a 6.0-ból és a 7.0-ból is (ha még nincs akkor lesz), ezekre új programverziók nem, de security update megy az adott rendszerre.
-
spammer
veterán
"Also cannot find System V style init directories. Unable to add service."
A Manjaro systemd-t használ, szóval ha azzal nem megy, akkor felejtős.
_
(#37906) rii: Arch, Debian, Gentoo. A hardcore arcoknak, akiknek végtelen sok felesleges idejük (és erős gépük) van: Linux From Scratch
-
Ennek több szintje van.
Az egyik, amit szeretnél, hogy a kis gép is fut, rajta egy RDP (/Teamviewer/VNC/stb.) és azon keresztül nézel be a virtuális gépre. Ezt egyébként a VBox gyárilag tudja, 1 kattintás elérhetővé tenni.A másik amikor már az alapod sem a saját gépen, hanem a "szerveren" tárolod. Ezt viszont nem tudod desktop winnel megoldani szerintem, így ez most kiesik,
Tehát amit keresel, az az RDP.
-
spammer
veterán
Nem kell off-ba tenni
"Nagyon-nagy bizodalmam van benne. Nem vagyok lusta ember és alapvetően tanulni szeretném a Linuxot. Éppen ezért fájdalmasan tudatosult bennem, hogy ilyen szempontból a Manjaro nem jó és kegyetlenül 'unalmas' disztró, ugyanis elsőre minden tökéletesen működik alatt, nem kell fúrni-faragni"
Akkor irány az Arch! DE nélkül, WM + egyénileg válogatott csomagokkal.
__
(#37900) gery2123: mint nagyjából minden esetben, hardverfüggő is, hogy lesz-e vele szívás. A hétvégén TP R61-re toltunk fel egy Arch-ot, kapásból szar volt a kép, ment rá az LTS kernel, azzal minden oké. Aztán a tpfan (ventillátor állító) kellett szopni egy jó ideig (tpfan-no-hal + tpfan-admin kombó működött, többi nem), aztán jött a trashman (CLI kuka kezelő), ami alapból nem fordult le, PKBUILD is hibás volt, javítva/átírva szintén nem fordult, aztán kiderült, hogy egy 1 db hibás locale beállítás okozta, hogy a python alapú telepítő script nem tudott lefutni. Persze ez nem átlagos eset (és DE sincs, csak WM), de néha meg lehet szívni és akkor bele kell túrni a gugliba/wikibe. Ha szerencséd van, és főleg, ha DE-t használsz, akkor nem lesz gondod.
-
gery2123
őstag
Eddig nekem is teszik, persze nem használtam még olyan sokat, de nem rossz. Viszont van egy olyan érzésem, hogy a KDE nem lesz az én világom. Pedig tetszik a design. Az Xfce egy kicsit fapados nekem,de adok egy esélyt annak is.
Az Arch linuxal még csak most kezdek ismerkedni, úgyhogy még nem tudom, hogy milyen gondok lehetnek, de ha csak annyi van mint Debian alatt volt (szinte semki) akkor nyert ügye van. -
spammer
veterán
2. A gördülő rendszer "hátránya", hogy több odafigyelést és/vagy hozzáértés igényel. Mivel folyamatosak a frissítések, nincs annyi idő tesztelni őket, így gyakoribbak is lehetnek a hibák, problémák, amiket orvosolni kell (manuális beavatkozás, esetleg downgrade).
Én nem régóta használok rollingot (Arch), így sok tapasztalatom még nincs, de eddig szerencsére nem volt problémám. Igazából a legfontosabb a linux kernel, amiből viszont én tartok egy LTS változatot is, ami nem kerül frissítésre, így ha a friss kernel valamiért nem működne egy frissítés után, ott az LTS kernel, amivel tudok bootolni. Egyébként minden csomag downgrade-elhető, ha netán gond lenne a frissebbel, szóval hatalmas probléma nem lehet.
A Debian Sid a legfrissebb, de én nem biztos, hogy ajánlanám, lévén az az unstable ág. Akkor már inkább testing, de ha rolling rendszert akarsz, akkor szerintem inkább Arch alapúval próbálkozz. A Debian legyen stable.
(#36973) Freel
4. Ha a Steam gépek új hardverekkel fognak érkezni, akkor valószínű, hogy a kernel is ennek megfelelő kompatibilitású lesz, tehát ha neked hasonló hardvereid vannak, akkor elvileg nem lehet gond. De ha hardcore játék is szempont, mindenféle új játékokkal, akkor talán tényleg jobb egy Windows erre.
-
Penty
aktív tag
"(...) ha nekem itthon újszerű hardvereim vannak, mert játszani akarok, kipróbálni mindig a legújabb játékokat, akkor nekem most melyik Linux való?"
Semelyik. A Linuxok nem játékra kihegyezett rendszerek. Játékra Windows kell. Mellé feltehetsz valami stabil Linuxot is a mindennapi egyéb netes dolgokhoz, de játékra – szerintem – tarts Windowst!
-
lev258
veterán
Nem hibernálás, csak olyasmi. Ha jól emlékszem gyors boot néven fut (nem azonos a BIOS-ban található fastboot funkcióval). A lényege, hogy amikor leállításra mész, valójában nem az történik, hanem bizonyos dolgokat (állapotot) lement és indításnál ezt betöltve gyorsabb indulás látszatát kelti.
Játékra inkább egy stabil LTS-t használj. A SteamOS-nél kicsit más a helyzet, a régi kernelükbe elég sok újabb dolgot is beépítettek, már régen nem az igazi Debian kernel. -
Freel
tag
Még egy, csak kifutottam a szerkesztésből:
4. Szóval biztosan fogok mélyrehatóbban foglalkozni a SteamOS-sel. És még mindig abszolút nem értem a kernel-driver, friss-elavult kérdéskört a Linux kapcsán. A SteamOS ugye direkt játékra kihegyezett Debian lenne. A SteamMachine-ok a legújabb hardverekkel fognak érkezni. Új Intel procik, új 9xx szériás GTX VGA-kkal. És akkor mégis hogyan működik ez az egész, ha pl. a SteamOS-ben jelenleg is valami 3.10.60 kernel van? Hát az még a Debian-hoz képest is régi! Vagy akkor most mit érnek ezek a számozások?
Bocsi az értetlenkedésekért, de már végképp nem értem, hogy ha nekem itthon újszerű hardvereim vannak, mert játszani akarok, kipróbálni mindig a legújabb játékokat, akkor nekem most melyik Linux való? A testing? A sid? Rolling-release? Vagy jó új hardverekkel egy stable Debian is?
lev258: "A Grub pontosan hova települ?" Pontosan nem tudom. Úgy tudom, hogy EFI-nél van egy 200-300 megás FAT32 partíció, mint efi-boot partíció és oda írja be az adatokat mindkét rendszer. Talán...
A win hibernálását kikapcsoltam teljesen.Ezt találtam Debian 4.0.4-1 kernel: Link
Akkor ezt használja a sid vagy a testing? És ezt kell feltenni hogy olyan legyen a rendszer, mint egy PCLinuxOS?
-
zsambek
aktív tag
(Arch Linux)
Végül feladtam az UEFI-t, és BIOS lett belőle.
Az mennyire hülyeség, ha én úgy csináltam, hogy van egy /home/SSD és van egy /home/HDD és külön-külön mountoltam fel rá az SSD-nek a partícióját, meg a HDD-nek az egyetlen partícióját?
A másik kérdésem pedig az, hogy miért van az, hogy miután újraindítottam, és újra itt vagyok a tty1-nél, akkor a backspace ? lesz, stb. stb. Ezt hogy tudom megoldani?
Az utolsó kérdésem pedig, hogy amikor a "# pacman -S xorg-server xorg-apps xorg-xinit xorg-server-utils" -nál vagyok, és utána beírom, hogy "all", akkor kiírja a rendszer az, hogy érvénytelen szám: ? És nem tudok tovább jutni, pedig a tutorial ezt ajánlotta. Mi a teendő?
Köszönöm a válaszaitokat,
-
Vladi
nagyúr
A mai napig sok az ilyen jóindulat a fejlesztésben. De ma már akkor biznisz is lett, hogy a legtöbb fejlesztés fizetett. De ettől még lehet valaki elkötelezett. Pl: a red hatnál azért elég sok olyan ember dolgozik, aki hisz is benne. Most az miért baj, ha lóvét is keres? Az jó.
Biztos vannak rosszindulatúak, akik hátsó szándékkal raknak össze rendszert. Nézd meg a disztrovacsit. Az első 10 között biztosan nincs ilyen.
"Ubuntu, Debian, Fedora, Red Hat, Arch stb..."
namost ne mond már, hogy nem elég...DE elég. Tulajdonképpen neked csak 1 kell.
-
Vladi
nagyúr
Én nem tudom megnyitni.
Objektíven: vannak hibák, nehézségek. Tanulni és szokni kell. Amint megtanultad és megszoktad, esetleg meg is szeretted, bármi mást amit látsz idióta szívatásnak tűnik utána.
Logikus, követhető. Semmit se rejt el. Sőt mindent szinte eléd tesz.
Ha van affinitásod hozzá, vagy tudnak segíteni akkor nagyon nagy előny.mondok egy példát: asszony laptopján w7 volt. Jópár éve. Mostanra oda jutott, hogy használhatatlan lett. 1-2 óra baszogatás kellett, hogy egyáltalán használni lehessen. Feltettem neki linuxot, azóta csend van.
-
törölt tag
A kollégák által emlegetett Distrowatch.com-on fellelhető bármelyik terjesztést nyugodtan próbálgathatod!
Két dolog a megnyugtatásodra: ismeretségi körömben akad 1 fanatikus Deepin rajongó, és tudtommal még semmit nem loptak el tőle a gonosz kis kínai Linux hackerek, én pedig a napokban váltottam garázsprojektre (wattOS), és még nekem is megvan minden adatom...! -
lev258
veterán
"a Xubuntu végeredményben nem más mint egy Pistike és Sanyika által fejlesztet operációs rendszer"
Ennél azért a szívemhez kaptam. Meg úgy általában, amit a biztonságról ír, az messze nem állja meg a helyét.
Eszembe juttatott egy másik, külföldi oldalon olvasott cikket. Az író emlegette, hogy korábban is próbált már Linux rendszereket, de sosem bírta sokáig. Már nem tudom, Ubuntu, vagy Mint volt, de valamely népszerűbb. A cikk lényege 2 gondolatban ez volt.
A flash-t letöltötte az Adobe honlapjáról és sehogy sem sikerült telepítenie. > a Linuxra képtelenség bármit telepíteni (elég lett volna belépni a Szoftverközpontba, vagy emlékeim szerint a böngésző is megajánlja)
Nem megy rajta a Microsoft Office. > Nem lehet rajta dolgozni se. (vagy LibreOffice, vagy ott a Wine, ha mindenképpen szükséges)
Az általad linkelt valamelyest színvonalasabb, de helyenként kész fantasy. -
khalox
őstag
Azért ezt nem kicsit túllihegte a botcsinálta cikk író. Nyugodtan használhatod bármelyik nagyobb, általános asztali felhasználásra szánt disztribúciót. Ha valós veszély fenyegetne biztonsági szempontból, már régen eltűntek volna a süllyesztőben.
Bár a lehetősége annak, amitől te tartasz, elméletileg ott van, de abban biztos lehetsz, hogy a legnépszerűbb 10-15 linuxnál ezzel nem fogsz találkozni.A distrowatch.com-on mindig megjelenik minden "garázsprojekt"-ról friss hír, és ott az is látszik, hogy az emlegetett "Pistike", aki jellemzően IT szakember vagy diplomájához készülő projektje után az lesz..., mire is hegyezi ki azt a disztrót, amit alapul vett a "saját" projektjéhez.
Az meg, hogy egy router nem kompatibilis a linux-szal
ilyet leírni elég gáz.
-
törölt tag
MUhahaha...
"a rooterem átmenetileg elvesztette a Linux kompatibilitását..."
Komoly!Én a 2000-es évek eleje óta (konkrétan Mandrake 7.0-2) kizárólagos Linux felhasználó vagyok (PC-n, mobilon szigorúan WP
).
Először is, egy problémára nem az a megoldás, hogy mindjárt telepítek egy másik terjesztést. Minden nagyobb terjesztés mögött komoly közösség van, tudnak és fognak segíteni, nem kell 50 disztrót feltelepíteni 1db probléma miatt.
Lehet, hogy kell hozzá némi kitartás (én abból az időből jövök, mikor ha hangot akartál csiholni, akkor nem úsztad meg a kernel fordítást, mert az ALSA csak opcionális volt), de a Winhez is kell (igen, cégnél muszáj foglalkoznom vele)...
A Debiant is Pistike és Sanyika fejleszti, semmilyen cég nem áll mögötte, és meg se próbáld kinyomozni, hány kiszolgálón/szerveren fut a világban...
A teljesítmény elsősorban asztali környezet kérdése, abból pedig kismillió+1 van Linuxon...
Idsanya nem túl vaskos Acer Aspire 5310-es laposára megjelenésekor feltoltam az Ubu 12.04 LTS-t (Unityvel), azóta is jól van köszöni szépen, semmi dolgom vele, csak ráeresztem a frissítéseket...
Biztonság szempontból is jobb mint a Win, persze nem tökéletes, adódhatnak gondok itt is, de általában gyorsan reagálnak a fejlesztők, és jönnek a frissítések.Szal ha engem kérdezel, Linuxra fel, csak mondjuk én a gördülő terjesztéseket, mint a PCLinuxOS annyira nem kedvelem, inkább valami hagyományos kiadási modellt követő disztrót választanék!
-
khalox
őstag
Van neki (mármint igazságtartalma). Egy egységsugarú felhasználót nem érdeklik a rendszer finomságai, csak az, hogy minden működjön rendesen out-of-the-box.
Ha nincsen komoly szándék és idő, türelem az ismerkedésre és esetleg az átállásra, akkor valóban igaza van a cikk írónak.Jómagam a LinuxLiteOS-t használom két gépen is teljes megelégedéssel (mindkettő elég öreg vasdarab), ami pont a cikkben ajánlott XUbuntu egyik verziója.
Az meg, hogy ezek a dolgok mennyire megbízhatók - nyilván mindenkinek magának kell eldöntenie, mi az. ami számára nagyobb kockázat. -
lev258
veterán
Magával az írással nincs olyan nagy vész, de azt hozzá kell tenni, az olvasottak alapján olyan ember írta, aki nem is akart megismerkedni a Linux rendszerekkel, hanem mindössze arra vágyott, hogy legyen egy működő rendszere amit tud alap szinten kezelni. Itt gondolok arra, hogy a felmerülő problémáira, bár nem garantált, hogy lett volna számára megnyugtató megoldás, ő feltételezhetően nem is keresett. Itt-ott erősen megmutatkozik az is, hogy a tényekkel is hadilábon áll.
Összességében amit korábban megszokott, azt várja el. Ezt viszont a Windows tudja neki megadni. Egy váltáshoz, vagy csupán megismerkedéshez valódi szándék is szükséges. -
"A kérdésem természetesen csak költői." Nem annyira, inkább logikus!
Látom, most már elhiszed: a Mint használatra, Debian tanulásra, ~használatra.Nem neked
Ahogy látom nem mindenki ismeri a haladó topikot Linux - haladóknak . Célszerű lehet oda írni a haladó szintű kérdéseket, már csak a későbbi keresések miatt is.
Ne értséték félre, ide is fel lehet tenni a kérdést, az átjárás miatt a guruk itt is megválaszolják, legfeljebb az abszolút kezdők sűrűbben pislognak.Ki tudja miért van amúgy két külön topik? ez a költői kérdés
-
Lathronos
őstag
Konkrétan kiről van szó? Mert ha rólam, én nem vagyok rendszergazda, nincs weboldalam, nem is tudom, hogyan kell készíteni, abszolút kezdő vagyok, cikkeket pedig végképp nem írok, csak olykor-olykor néhány remaster formájában bohóckodom mintha tudnám mit csinálok. Viszont a debiant kerülöm messzire, az nem az én világom, ahogy a KDE se az.Na meg a RAID az végképp nem az én asztalom
-
bajnokpityu
félisten
jogos, debiannal vannak nálam is anomáliák. mint is, és a freenas is pöccre felment, csak éppen nem volt kedvem a 2 terás HDDt beáldozni 1gigás oprendszer miatt, ezért partícionálható kellett.
egy dolgot azért kiemelnék, ami miatt megéri a szopást a linux, az pl az, hogy egyik win (8.1 és server 2012) alatt se tudtam megoldani, hogy brigdelje a két hálókártyát, és ezzel egyidőben ne szaggasson az upnp. az 1 gigás freenason meg kb 5 perc volt.. Nyilván mindenkinek megvan az oka, miért szenved kicsit a linux-al, nekem ez volt.
perpillnat azzal szopok, hogy újraindításnál a 12terás raid5 tömböm mindig máshova lesz mountolva, és állítgathatom át a torrentet, és a minimservert az új helyekre. a torrent webui meg 1x hajlandó volt működni, de egyszercsak lafagyott, és azóta csak a linuxos gépen megy, külső gépről nem tudom megnyitni a weboldalát. távoli asztal természetesen nem enged be, hogy azzal csekkoljam, mi hogy áll.
most meg újra elkezdett szopatni a java alapú minimserver, hogy nem kompatibilis (egyszerre csak) a javammal. valamik összeakadnak, leszedem mindkettő, majd újrarakom, minden megy a köv újraindításig -
Linux Mint is van Debian alapokon (LMDE2), sőt unofficial LMDE2 LXDE is van belőle (csak német, de néhány kattintással magyarrá tehető) ha ahhoz ragaszkodsz, korábban linkeltem is neked, amúgy ha az ilyen kulcsrakész disztrókat preferálod mint a Mint, de mégis lájtosabb verziókat én a Korora XFCE és a Manjaro XFCE-re is vetnék egy pillantást, azokkal sincs sok teendő...
erhas01: beállítások tömkelege nyomasztóan sok - Érdekes, hogy ez negatívum, de ha vmi nem tetszik ahol van pl Beállítások felülre elhelyezése simán át teheted alulra a keresővel együtt (whisker menu tulajdonságainál (Mint ikonra jobb klikk jobbra lent viselkedés fül alatt))
után húzós, középen enyhén késik egy fél centis csík, vagy fut valami mellette. - ez a screen tearing, több megoldás is van a kiküszöbölésére, a legegyszerűbb ha az ablakkezelő hangolásánál a kompozitálásnál bepipálod a sync drawing to vertical blank opciót. -
-
Nouveau-firmware csomag nemigen szokott alapból fent lenni, legalábbis én még nem találkoztam vele, a leírásodból nekem az jön le, hogy nem is volt fent ("feltelepítettem az nVidia firmware-t" )
Comptont tárolóból fel tudod tenni, de utána még létre kell hozni hozzá egy config fájlt (a leírás még régebbi xfce-hez készült, de ugyanúgy működik lxde alatt is), ami a legtöbb esetben működik, ha mégsem, akkor vagy turkálj a config fájlban (le van benne írogatva mi mit jelent) vagy csak töröld és egyéb opciókkal lehet indítani hátha vmelyik beválik (egyszerre persze csak eggyel próbálkozz, ill mindig lődd ki az aktuálisat mielőtt a következő variációt próbálnád);
compton --vsync opengl
compton --backend glx --paint-on-overlay --glx-no-stencil --vsync opengl-swc
compton --backend glx --glx-no-stencil --vsync opengl-swc -
törölt tag
Örülök hogy sikerült!
Az nvidia-kernel-dkms csomag telepítésével gyk. a bináris drivert telepítetted az X nuoveauja helyett, ami jelenleg 1000+1 sebből vérzik, és használata csak azoknak javasolt, akiknek attól áll fel, hogy az ő rendszerük tisztán openszósz...
Továbbra sem akarlak lebeszélni az LXDE-ről, de pl. a DPI állítás egy normális asztali környezet (pl. KDE) esetén két klatyintás az egérrel, és nem kell az xorg.confot túrni miatta...
És még egy kis csesztetés, ha hallgatsz rám, és DVD-ről telepítesz szakértői módban, akkor a tárolókat is be tudod állítani már a telepítés során, mert konkrétan rákérdez, hogy akarsz-e nonfree, stb. csomagokat használni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged