- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyurvagyi
tag
Sziasztok!
Egy Linux Mint 15-öt (Xfce) használok és azt vettem észre, hogy nem frissül a firefox a legújabb (27) változatra.
Lehetséges, hogy ez azért van mert már létezik 16-os Mint is?
Ha igen akkor tudom frissíteni anélkül, hogy a distrot frissíteném? Vagy ilyenkor illik mindent frissíteni?
Melyik az a distro amelyiknél nem ilyen a frissítési megoldás (hanem gördülő?) de hasonló hardware igényei vannak és esetleg a telepítése is hasonlóan egyszerű? Ha létezne belőle olyan verzió mint a mintből amiben a codecek is benne vannak az csak extra lenne.Segítségeteket előre is köszönöm.
-
válasz
Claude Leon #24198 üzenetére
Most látom, hogy az új MINT- en sincs jogosultságom file műveletekre, a másolás kivételével. Most sudo nemo alatt megváltoztattam a jogosultságokat a partíció hozzáféréshez, de ha kilépek visszaáll root- ra. Gyakorlatilag ezen a rendszeren sincs jogom seedelni az állományokat. A régi hdd- t le akarom pucolni, amúgy a jogosultságok ugyanazok ezen a telepítésen is.
Majd meló után próbálom ezt a chmod -R 666 * beállítást, ez amúgy mit csinál pontosan? -
Claude Leon
senior tag
válasz
CPT.Pirk #24188 üzenetére
Kapitány! Ezt a blogot ajánlom figyelmedbe, ha eddig elkerülte, szép táblázatokban foglalja össze mindenféle disztro rendszerigényét, pl. opensuse gnome-mal fél GB.
Ahhoz már kevesleném az 1GB memóriát, ha valamit kezdeni is szeretne a használója, nem csak bámulni a wm-et.(#24197) ubyegon2: Azalatt mit értesz, hogy nincs jogosultság a partícióhoz?
Ha csak a torrent dolgait nincs jogod olvasni, az annyi, hogy a 2 külön rendszeren a felhasználóazonosítók nem gyeznek meg, a jogosultság pedig alapból úgy van beállítva, hogy ne lássa más, csak akié.
gyossegély: chmod -R 666 * (mint root), de azt nem tudom, hogy a torrentprogramban hol lehet beállítani, hogy milyen jogosulsággal hozza létre az állományait.
Még meglesheted a userid-ket a /etc/passwd-ben és átírhatod valamelyiket, de ezután ne felejtsd az átírt id-jű user home mappájában a "chown -R [id] * "-t (root jogokkal) leuttatni, ha látni szeretnéd a tartalmát. -
Sziasztok!
Áttelepítettem a seedelendő állományt az új hdd- re, amin egy friss MINT alatt gParted- el csináltam egy külön partíciót Torrentek néven. A cél az lenne, hogy más Linux alól is tudjon menni a seed. Kipróbáltam és nincs hozzáférési jog a Torrent partícióhoz. Felcsatolva auto mód.
Mit kell beállítani, hogy bármelyik disztró használni tudja ezt a partíciót?Egy még lámább kérdés:
hogyan tudok az új MINT- en ilyen sötét beállításokat eszközölni? -
aelod
veterán
Helló
Hogy tudok mappát megosztani rendszergazda és felhasználó között ubuntun?
-
törölt tag
hehh vlc alatt úgy szétfagyott ez a fedora hogy öröm volt nézni
beállt mint a gerely... ez ilyet is tud? azt hittem a linux 100 évet megy megállás nélkül
winen vagy 12 éve nem láttam ilyen kifagyást...
ez olyan mint a béjemvénél, minden tulaj talicskán hordja a szervizbe, csak senki nem beszél róla? -
törölt tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem olvastad a leírásukat az oldalon? [link] Azért ennyire nagy a telepítő iso, mert benne van mindkét nagy DE, a telepítés közben választhatsz köztük. Mondjuk elnézve a képeket, mindkét DE megvalósítása eléggé nem szép, régebben még dizájnos volt az opensuse.
Amúgy ha van 1 giga ram vagy több a gépben meg egy 7200-as fordulatú normális vinyó, meg nem egymagos Intel Atom proci van a gépben, akkor bármelyik disztró bármelyik DE-vel jól fog futni. Na jó, talán az Uborka nem, de az nem számít.
guftabi96: látod mennyire egyszerűbb az élet fészbúk nélkül? Nem telefonra meg minden vacakra fészbúk appot rakni a totál érdektelen posztok és likeok nézegetésért.
-
psg5
veterán
Még egy-két láma kérdés:
Ha innen töltöm az Opensuse-t akkor ha a Gnome live-t választom, honnan tudom, hogy melyik gnome lesz benne?
Valamint, "csak" az Opensuse 13.1-et telepítem, akkor később a szoftverközponton keresztül lesz telepíthető a Gnome?
Még egy: Milyen gépigénye van a 13.1 Opensuse-nak? Amelyiken gördülékenyen fut, de még minimális? -
guftabi96
addikt
válasz
CPT.Pirk #24184 üzenetére
hát igazából pont ezaz, hogy a kde-ből kb ez az egy volt ami tetszett.
Egyébként itt is vannak ilyen widgetszerű cuccok, de facebook-ot nem találok. Emiatt viszont nem akarok KDE-t használni, nekem ez a Cinnamon sokkal kezelhetőbb, meg jobban is néz ki szerintem.
Hát várok, hátha lesz olyan, aki tud valami megoldást, ha meg nincs, akkor így jártam -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
guftabi96 #24182 üzenetére
Az egy KDE-s widget volt, most meg egy nem KDE-s disztrót használsz. Nem hiszem, hogy át lehetne vinni a KDE-s widgeteket oda, de lehet hogy van alternatívája, már ha egyáltalán vannak widgetek ott.
Viszont sok KDE-s disztró van, ha az ottani KDE-s cuccok bejöttek, akkor keress egy olyan disztrót.
-
guftabi96
addikt
válasz
CPT.Pirk #24179 üzenetére
rendben köszönöm!
Olyan kérdésem lenne még, hogy Kubuntu alatt volt egy asztalra kihelyezhető Facebook Widget. Teljesen megegyezett a mobil applikáció felületével. Mint-re (16) nem lehet valahogy rávarázsolni egy ilyet? Csak külön appokat találtam, ilyen asztalra kihelyezhető widgetet nem.
Válaszokat előre is köszönöm! -
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Opensuse-t telepítenék, gnome grafikus környezettel.
Amit találtam az vagy egy live verziós suse gnom-val, vagy nem live suse, de abban nem látom, hogy van-e gnome. Mit érdemes letölteni, ha mindkettőt kompletten szeretném?Valamint ez az enterprise, miben más? Miért van belőle próbaverzió?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
guftabi96 #24176 üzenetére
Valami ms fonts, vagy ms core fonts, vagy valami ilyen néven van azokon a disztrókon a Windowsokon használt betűtípus, fel tudod telepíteni a csomagkezelőből. Azért látod másnak a mostanit, mert nem azt használják amit megszoktál.
aelod: hát meg tudom érteni az asszonyt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#19617792 #24177 üzenetére
Eredetileg azért váltottam csak magyarra, mert az angol firefoxban nem tudtam a magyar helyesírás ellenőrzést beállítani, hiába állítottam be megfelelően. Ezért magyar firefox kellett, viszont azt meg az angol nyelvű rendszerre nem tudtam megoldani. Így lett az egész magyar. Viszont most már tudom hogy hogy kell, és vissza fogom állítani, mert valahogy jobban szemre áll az angol rendszer. Amúgy windóz XP-s időkben is már angolul használtam az oprendszert.
-
guftabi96
addikt
Sziasztok
Ezt a hetet különböző Linux disztrók próbálgatásával töltöttem (főleg ubuntu alapúakkal).
Végül leginkább a Kubuntu és A Linux MInt nyerte el a tetszésemet. A probléma viszont mindegyiknél jelentkezett, jelen esetben, hogy nem elég élesek a betűk. Windows alatt ilyet nem tapasztalok (természetesen max felbontáson fut a rendszer) Mit tudnék ennek csinálni? Betűméret jó, viszont az élesség nem túlságosan. HD7770 vga(msi) van a gépemben, illesztőprogramot telepítettem.Válaszokat előre is köszönöm!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#19617792 #24172 üzenetére
Nálam kivételesen most magyar a Manjaro, mert korábban nem tudtam megoldani angol nyelv alatt hogy magyar legyen a Firefox (és fordítva, de most már meg tudom ;p)
A terminál pedig magyarul üzen vissza, teljesen hibátlan az egész, nincs idegen nyelvű elem benne, nem keveredik a két nyelv. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
sudo update-grub a terminálban valszeg megoldja. Érdekes hogy nem történt ez meg magától.
Geli.: angol tudás nélkül nehéz lesz a terminálos cuccokat használni. Mindkettő fut, azt mondták neked, hogy nem adtál meg fájlt a munkához. Meg kapcsolókat sem a paraméterezéshez.
Pl. ffmpeg wiki: [link] -
aelod
veterán
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy adott egy Ubuntu (precise) és egy win 7 ultimate.
Mindkét op rendszer külön winchesteren van. Tehát nem külön partíción hanem külön-külön meghajtón.
Jelenleg a BIOS-ban a boot sorrend élén az Ubuntus winyó van.Azt szeretném ha a GRUB-ból lehetne bootolni a win 7et.
Lehetséges ez? -
törölt tag
válasz
sh4d0w #24162 üzenetére
nem igazán értem hogy mit jelent az hogy tárolóban van (google azt mondja ez egyenlő azzal hogy szerveren van?!). Telepíteni és használni akarom azt is.
Most letöröltem ( yum remove-al) a mencoder-t, és az ffmpeg-et is, és újraraktam a [root@localhost ~]-ból. De így se találom az alkalmazások között. Terminálból se fut, csak hibaüzenetet dob.
[root@localhost ~]# mencoder
MEncoder SVN-r36573-4.8.2 (C) 2000-2014 MPlayer Team
No file givenUgyanakkor ha megint telepíteném kiírja hogy már fent van...
ffmpeg se fut:
Hyper fast Audio and Video encoder
usage: ffmpeg [options] [[infile options] -i infile]... {[outfile options] outfile}... -
OldAkita
aktív tag
válasz
OldAkita #23242 üzenetére
Mások okulására:
Linux minidlna konfigurálása nem vezethet eredményre ha nincs telepítve a "samba".
Szoftvertelepítő keresőjébe írd be: sambaAz első 3 találat közül nekem a második "samba" telepítve volt, de az kevésnek bizonyult. Telepítettem az elsőt "system-config-samba" és a harmadikat "gadmin-samba".
Minidlna config-ba beírtam:
media_dir=/home/saját könyvtárnévMűködik.
Tény, hogy másik meghajtót nem tudok aktívvá tenni hiába írom be az elérési utat, de az jogosultsági probléma lesz, de a lényeg, home mappában megosztható mindenféle médiatartalom és a tv tökéletesen látja. -
MasterMark
titán
Csak így halkan mondom, hogy új fejlemény, hogy már Win-en sem tudok seed-elni...
Vagyis valószínűleg nem a linux baja.
De azért a hardveres gyorsítás még mindig érdekelne. Érdemes próbálkozni régi rendszerekkel? Olyan kéne, amire alapból rámegy a zárt legacy. Vagy túl elavultak a régebbi linuxok?
-
válasz
pitman #24164 üzenetére
Ha erre gondolsz, nem csinál ilyesmit nálam.
Eleinte nálam sem viccelődött a hangerőgomb, viszont ha jobban megnézzük akkor a filmnél nincs hang. Nem itt szoktam nézni, de néha beletekerek a felirat miatt. Ha a beállításoknál nyomok pár gombot, akkor visszajön a hang.
(#24165) sh4d0w
Az asszony viszont nem tüzérfülű. -
-
-
válasz
#89874944 #24160 üzenetére
Avidemux van tárolóban, minek akarod fordítani?
ubyegon2: nincs "tisztító" program, a bal oldalon a PPA-k és egyéb tárolók között tudod ki-be kapcsolni a tárolókat. A petra-saucy viszonylattal nincs semmi baj, többnyire az ubuntu tárolókból jönnek a frissítések (saucy), de néhány a mintéből fog érkezni (petra).
-
McSzaby
őstag
Hájas májas,
Kis brazosomat szeretném parkoló pályára tenni és WOL-lal felébreszteni. A gond az, hogy ha pm-suspenddel altatom el, akkor fel se ébred a wolra, ha pedig s2rammal, akkor minden oké, de...
alias szundi='s2ram --radeontool --vbe_save --vbe_post --force'
Ezekkel az opciókkal teszem alvóba a gépet. Először még felébred tökéletesen, aztán ha visszaaltatom és újra fel akarom ébreszteni, akkor már semmire sem reagál a hálózaton, csak billzettel tudom felébreszteni.
NA erreeeee valaki, valami okosat?? Ha az első ébresztés után rebootolom és úgy altatom el, akkor örül és visszajön, másodszor nem. Mellesleg nem túl előkelően jön vissza, mert remeg a képernyő, mint a mocsok. Szóval gondolom valami VGA driver cucc probléma van megint, de tudtok valami megoldást?
(Mondjuk nem értem a egészet, mert a WOL-ra fel kéne ébrednie a gépnek, ha a debiannak nem is... anomália az egész...)
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #24158 üzenetére
köszi. telepítettem mindkettőt, de nincsenek az alkalmazások között
megnéztem az összes fülön is... mit rontottam el?pastebin link
Az avidemux-ot is megpróbáltam felrakni. A kitömörítés ment, beléptem a mappába root-al, de a ./configure-ra ezt írja: bash: ./configure: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#89874944 #24156 üzenetére
Handbrake van Linuxra is. Terminálban meg ott az ffmpeg, Mancoder. Egyébként az mkv az csak egy konténer, a benne leggyakrabban használt x264-et meg tudja minden mai konverter.
ubyegon2: petra, saucy, mintha két külön kiadás csomagjai lennének, de nem ismerem a mai Mintet ezen a téren, majd valaki megmondja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
De, minden jó.Csak találtam ezt a firmware-t Processor microcode firmware for AMD CPUs és ez pont egybeesett a linuxinfo rossz processzor felismerésével. Azóta több segítséggel már rendesen ki tudom iratni a processzor pontos tipusát. De mire szolgál ez a firmware, ha már van? Ez már csak a kérdésem, de nem olyan fontos már. A múltkori kérdésem jobban idegesít, a frissítéskor 115 linket végigböngész a frissítéskezelő
, ennek a fele halott, de nem lelem sehol a kipucolhatóságát.
-
Apollyon
Korrektor
Nah a Manjaro blogban le van írva, miért nem frissít RC3-ra:
"this release candidate is based on our unstable branch. [...]
- stable branch will be kept on the current state for another week"
Nos, mivel nálam minden király, nem látom értelmét hogy átálljak az unstable vonalra .)
-
"a firmware- t érdemes- e felraknom"
Bocs, ha túl hosszú voltam előző kérdésemben.
Semmit nem akarok állítani.(#24142) Iscariah, (#24147) Claude Leon, köszi sikerült megnéznem ezt a screenfetch nevű 5letes kis programot. A választ ebből se láttam ki, bár ez már pontosan kiírja a processzort.
-
-
Claude Leon
senior tag
válasz
ubyegon2 #24138 üzenetére
Ja a sreenfetch nem igazán telepítős
Az utolsó lépés (mv to /usr/bin) csak arra szolgál, hogy ne kelljen mindig bemászkálnod a helyére, de pendrájvra is leteheted, ha különböző linuxokról szeretnél infókat gyűjteni, az egész csak egy shellscript. -
Zoli1222
őstag
Sziasztok!
Linux terén teljesen kezdőnek melyik verziót ajánljátok? Xp helyett lenne 1 régebbi gépre, ami nem 1 erőmű (1 magos, talán 768MB ram-mal) és csak netezésre, film nézésre, zene hallgatásra lenne használva. Esetleg 1 kis office-ra. A válaszokat előre is köszi!
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Egy ilyen konfig mennyire "linux kompatibilis"?
i5-2520m
Nvidia Optimus (Intel HD3000 + Nvidia Quadro NVS 4200m)
Intel Advanced-N 6205 WiFi
Vagy ezt nem lehet elore tudni?
Kosz a valaszt! Udv, Tomi -
válasz
CPT.Pirk #24137 üzenetére
Azt szerettem volna megtudni, hogy a firmware- t érdemes- e felraknom, jobban kezeli- e a processzort automatikusan, vagy beállítási lehetőségeket ajánl fel. Ez a cat /proc/cpuinfo hasznos, de ebből se tudtam meg.
Kár, hogy az ilyen hasznos terminal ifnóknak sehol nem találom gyüjtőhelyét, így ha van valami kérdés, mindíg előkerül, hogy van ilyen is. Jó lenne, ha a topic eleje tartalmazna ilyeneket. Pár ezer kérdéssel kevesebb lenne az biztos.(#24136) Claude Leon A screenfetch nem működik MINT alatt, de a dmesg az tényleg sok mindent kiír.
Köszönöm nektek az infókat.
-
Claude Leon
senior tag
válasz
ubyegon2 #24135 üzenetére
Ez a linuxinfo hibája.
(Linux sajtX.SAJTOS 3.11.7-200.fc19.i686 #1 SMP Mon Nov 4 14:32:57 UTC 2013
One AMD Unknown 1600MHz processor, 3200.11 total bogomips, 1011M RAM
System library 2.17.0/fedoraHa infot szeretnél a linuxodról, a screenfetch:
/:-------------:\ kos@sajtX.SAJTOS
:-------------------:: OS: Fedora 19 Schrödinger’sCat
:-----------/shhOHbmp---:\ Kernel: i686 Linux 3.11.7-200.fc19.i686
/-----------omMMMNNNMMD ---: Uptime: 1h 36m
:-----------sMMMMNMNMP ---: Packages: 1796
:-----------:MMMdP----- --- Shell: bash 4.2.45
,------------:MMMd------ ---: Resolution: 1280x800
:------------:MMMd----- .---: DE: MATE 1.6.1
:---- oNMMMMMMMMMNho .----: WM: Marco
:-- +shhhMMMmhhy++ .------ WM Theme: TraditionalOkTest
:- -----:MMMd--------------: GTK Theme: 'TraditionalOkTest' [GTK2], 'TraditionalOkTest' [GTK3]
:- ------/MMMd-------------; Icon Theme: mate
:- ..----/hMMMy------------: Font: Sans 10
:-- :dMNdhhdNMMNo------------; CPU: Mobile AMD Sempron 3600+ @ 2GHz
:---:sdNMMMMNds:------------: GPU: AMD/ATI RS482M [Mobility Radeon Xpress 200]
:------:://:-------------:: RAM: 941MB / 1445MB
:---------------------://vagy a dmesg, de abban sokat mazsolázhatsz
-
Sziasztok!
Ezt írja a linuxinfoLinux uby-desktop 3.11.0-12-generic #19-Ubuntu SMP Wed Oct 9 16:20:46 UTC 2013
Two AMD Unknown 1000MHz processors, 4017.98 total bogomips, 3953M RAM
System library 2.17.0Ez a non-free firmware javít a AMD Athlon 64 X2 4800+ processzor kezelésében?
Processor microcode firmware for AMD CPUs[link]
Ha felrakom, automatikusan kezeli/felismeri a processzort vagy ez egy program és be kell állítgatnom valamit?
Bocs a láma kérdéseimért, de most találtam a Synaptic- ban és megnéztem a linuxinfo- t, ami nem ismeri fel a processzort rendesen.
Előre is.
-
Deck
titán
válasz
lionhearted #24133 üzenetére
Siker! Köszönet
-
-
Deck
titán
Sziasztok! Öcsém felrakta a Debian 7(Gnome)-et magának és sajnos nem tudja eltüntetni az alsó tálcát. Hogyan, tudná eltüntetni? Mert, rakott fel docky dockot.
-
_Dumber_
őstag
Öröm.. bódogság
A legnagyobb Arch-os problémára megoldás ugyan még nem, de a hiba okát megtaláltam.Maradt még egygondom, amit jó lenne megoldani, hogy probléma nélkül áttérhessek Chakra-ra,
(Utánna jönnek az openbox gondjainak megoldása, mert a végső cél az lenne) -
sirdond
őstag
Helló!
Otthonra,egy router és dhcp-ként működő,valamint NAS funkciókat ellátó rendszernek (Debian), milyen szintű tűzfalat érdemes beállítani? Illetve van értelme proxyt használni szerintetek?
-
-
Siriusb
veterán
(#24119) MKLS
Ez disztribúciótól független xfce bug, semmilyen másik DE-n nem tapasztaltam ilyentNem xfce-t használok, mégis előjön a bug, erre reagáltam.
-
pitman
őstag
Nem tudja véletlenül valaki, hogyan lehetne életre kelteni Lirc alatt egy Pinnacle PCTV Pro távirányítóját?
Sima soros porti vevő van hozzá.
Ha a csomagkezelőből telepítem a lirc-et, akkor megkérdezi milyen vevő van, beállítom. Látszólag minden rendben, de nem csinál semmit a távirányítóra.
Próbáltam keresgélni a neten, több helyen írják, hogy hibás a Lirc csomag és nem működik vele (úgy tűnik ez igaz is). Egy helyen írják, hogy le kell tölteni a Lirc 0.8.0 forrását (ami nincs fent a lirc oldalán), majd kitömöríteni, futtatni a setup.sh scriptet, majd telepíteni csomagkezelőből a Lircet és ezt követően kicserélni bizonyos fájlokat a forrásként letöltött cuccból.
Ezzel viszont problémám van. Megtaláltam és letöltöttem a forrást. A leírás szerint kitömörítettem, próbáltam volna futtatni a Setup.sh scriptet, azonban az nem csinál semmit, pedig elvileg itt kellene beállítani a vevő típusát. Innentől kezdve a leírás többi része értelmezhetetlen, mert nem érek vele semmit.
Biztos elrontok valamit, csak nem tudom, hogy mit. -
Mukorka
addikt
Hello!
13.10-es linuxon felraktam az nvidia 331-es drivert, látszólag megy is kde alatt de nem tudok semmilyen 3D gyorsítást eszközölni.
glxinfo is csak azt mondja hogy nincs glx.
Próbáltam már mindenféle header-t feltenni meg nvidia-prime-ot de sehogy se működik.
Van valami ötletetek? -
Siriusb
veterán
válasz
MasterMark #24114 üzenetére
Bántottalak én téged?!
Maradok az smplayernél.(#24115) CPT.Pirk
Ja, hát csókosoknak könnyű -
BoB
veterán
válasz
_Dumber_ #24111 üzenetére
Nekem teljesen jól megy az Arch, dolgozni is szoktam rajta - kivéve amikor olyan dolog van amihez kell a win, ez miatt van dual boot.
Minden működik ahogy akarom. Problémám eddig egyszer volt, vlc nem működött frissítés után. Mivel a downgrade pofon egyszerű (az előző helyreállítása), ennek elhárítása 2 perc sem volt.
Én nem tudom elviselni a régi cuccokat, képtelen vagyok a "használd a az évekkel ezelőtti-t mert stabil" mentalitásra.
-
_Dumber_
őstag
Na akkor azért 99%-ban jót írtam.
Egyébként nehéz ez a linux választás.. Akárhogyan is az Arch (manjaro) az én kedvencem, és nálam ez is a leggyorsabb azért valahogy mégis Kubuntun dolgozom. Sajnos az arch alap még nem fut zökkenőmentesen.
Kár, hogy egy tiszta openbox -ubuntu nem létezik.. egyenlőre ez lenne nekem az idális. -
BoB
veterán
válasz
_Dumber_ #24108 üzenetére
Arch-on jelenleg 3.12 a "normál", 3.10 az LTS kernel. előbbi az alap.
Manjaro-n alapból a 3.10 LTS kernel kerül fel, de választható a 3.4, 3.8, 3.11, 3.12, 3.13.
Jól tudod Manjaro-ra kicsit később jönnek az update-ek.
(#24109) Iscariah: LFS: kvázi csinálj magadnak egy linux disztrót a semmiből. Nincs apt vagy pacman vagy bármi csomagkezelő. Semmi. Ha akarsz old meg hogy működjön.
-
Apollyon
Korrektor
Egyelőre csak egy gépem van és ez így is marad még egy ideig... Úgyhogy marad az éles (vbox-t nem szeretem).
(#24107) sh4d0w: Jól látom hogy ez az LFS "csak" egy könyv? Ha jól olvastam pl. Debian kell hozzá.
Egyébként ha annyira atomstabil a Slack, akkor gondolom azt is csak egyszer kell összedobni, és utána már nincs vele probléma. Viszont hogy nincs függőségkezelés, ez már tényleg elég hárd -
_Dumber_
őstag
Én ugyanezt csinálom csak egy gépen belül
Munkára Kubuntu. Meg ne kövezzetek, de nyár közepe óta teszi a dolgát és kész. Gyakorlatilag napi 8 óra munka és 1-2 óra otthoni gépezés mellett egyszer sem akadt le és semmivel sem okozott problémát.
Pedig folyamatosan, üzemszerűen megy a wine és vmware is.Másik disztró: volt már chakra .. most manjaro openbox a teszt... renkívül tetszetős, de a az Arch+SAMBA4+VMWARE+SAMBA3(ez egy debian szerveren) gondot okoz valamiért.. , de már nyomon vagyok...
Javítsatok ki de a manjarora kis késéssel jönnek a frissítések mint az origin arch-ra. Csak azután ha már teszteljették . Ezért egy kicsit nyugodtabban lehet frissíteni mint az arch-ot.
(Kernel most alapből 3.10-es míg arch-on 3.12 vagy 3.13??)Persze ez nem Chakra .. ettől még rolling marad.
-
válasz
CPT.Pirk #24101 üzenetére
Nekem is fájó pont, hogy nem ajánlott a frissítés, de megtanultam együtt élni vele. Nem nagy kaland, feldobom majd a 17-est és ha nem döglik ki alóla a vas, nem kell hozzányúlni
Iscariah: ha nagyon hardcore akarsz lenni, akkor LFS. Egyébként a Slackware is eléggé "tanítós" disztribúció: semmit nem csinál meg helyetted, telepítés után parancssorod lesz, ha kell grafikus felület, csinálsz xorg.conf-ot; nincs függőségkezelése, Rád bízza, hogy mit hogyan merre meddig. Itt jött képbe a lustaságom.
-
Penty
aktív tag
válasz
Apollyon #24102 üzenetére
"De akkor ha nem rolling és egyben nem Arch, akkor mégis melyik disztró a legjobb a linux mélyismeretének megtanulásához?"
Nincs semmi baj az Arch-val és a rolling modellel, ha van időd és kedved belemélyedni a linuxok lelkivilágába. Tényleg nagyon sokat lehet tanulni belőlük. A legjobb az, ha van még egy géped és azon tudsz kísérletezgetni, míg a másik gépeden valami nem kísérletezgetős disztró van, amihez nem nagyon kell hozzányúlni.
-
válasz
CPT.Pirk #24101 üzenetére
Akkor már ketten értetlenkedünk. Nekem a "sem" szón ragadt le a tekintetem. SEM??? Sem LTSek között, sem normál kiadások között?
Egyébként, olvasva a cikket azért sok túlzó rész van benne. Főleg a "miért jó nekem a Mint Ubuntu helyett" részben. Ubuntu-n legalább frissíteni lehet. Akár LTS-LTS is...
Mégha itt páran felhördülnek is, hogy akadt már el nekik. -
psg5
veterán
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy a közigazgatásban melyik disztrót/graf környezetet részesítik majd előnyben?
ezen az oldalon ezt olvastam:
"GNOME: Számos szabad operációs rendszer alapértelmezett grafikus környezete. A GNOME honosítását a 2012 őszén megjelent 3.6-os verziótól kezdve gondozzuk, eddig a 3.6 és 3.8 verziók jelentek meg az általunk karbantartott honosítással. A GNOME disztribúciók részeként érhető el, mint például az Ubuntu, openSUSE, Fedora. A GNOME alkalmazások honosított súgói innen érhetők el."
Ebből követjeztethető, hogy a Gnome lesz az elsődleges? -
Apollyon
Korrektor
válasz
sh4d0w #24099 üzenetére
& Penty: Amiket most itt elmondtatok azok bizony tényleg elég jó érvek. Igen, a Debiant én is akkor offoltam, amikor leoltott a telepítő, hogy itt bizony most a WIFI driver nem lesz telepítve, mert zárt (intel). Ez még egy korábbi wheezyvel volt. Ok, hogy alapjáraton szabad szoftver szellemiség van, de egy wifi driver miatt ezt benyomni? Nemár
Tudom ez ma már nem így van és lehet a zártat is választani (akkor a telepítőben nem tudtam már utólag), de elvette a kedvem. Ekkor tértem át Manjarora, viszont itt meg úgy érzem hogy kb mindent megcsinál helyettem a rendszer. Annak ellenére hogy rolling, még nem ütköztem problémába, de lehet csak szerencsém volt. Munkára persze abszolút érthető hogy nem rolling rendszert választunk, hanem valami atomstabil megoldást.
Mindenesetre az Arch azért is tetszik, mert össze kell legózni, és több helyen is olvastam hogy pont így lehet igazán megtanulni a linux lelkivilágát. Nekem meg most ez kéne, mert itt Manjaron túl kényelmes, és engem is lustává teszErre a Slackre is ránézek, már le is jött az iso, ahogy látom ez is ős-disztró mint a Debian.
Nekem egyébként bejön ez a mókolgatás, persze azt én sem szeretném ha egy frissítéstől széthalna a rendszer és nem tudom hogy kell megoldani.
De akkor ha nem rolling és egyben nem Arch, akkor mégis melyik disztró a legjobb a linux mélyismeretének megtanulásához? Minél több disztró kipróbálása esetleg? Mert szerintem tanuláshoz az sem jó, ha minden fullra alánk van rakva, és kb semmit nem kell vele foglalkozni, aztán ha fél-egy év után jön valami nagy gebasz, akkor meg nézünk mint a moziban hogy most akkor mivan.. -én azért utánamegyek és rákuglizok.D - de ha a nagyközönség szemszögéből nézzük a dolgot... Remélem nem kérdeztem nagy baromságot
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
lionhearted:
A mai Mintről már nem szoktam nyilatkozni, régebbiek a tapasztalataim vele kapcsolatban. Ellenben mikor ilyet olvasok róla:
Sajnálatos módon a Mint LTS-ek között sem lehet upgrade-elni, tehát ha most a 13-ast használod és be akarod vetni a 17-est, akkor majd a 13-as helyére kell telepítened lemezről, vagy USB-ről, mintha tiszta telepítést csinálnál.Ha kísérletezőbb kedvű vagy, nem prioritás a stabilan működő programok megléte, vagy éppen csak a legújabb kiadás támogatja valamelyik hardvered, akkor a 16-os lesz a barátod - de csak 9 hónapig, ugyanis a köztes kiadások addig támogatottak. [link]
Akkor felmerülnek bennem kételyek azzal kapcsolatban, hogy most akkor ebben mi a jó és miért kellene gyak. szopóroller elé ültetni egy kezdőt. Ez nem kifejezetten Mint kritika, inkább az ilyen jellegű kiadási modell kritikája, hogy miért nem tudják megoldani a frissítés normális menetét.
sh4d0w: azért sem használok "tiszta" Archot, mert nem akarom szopatni magam.
Nekem az kell, hogyha kiadom a frissítés parancsot miután elolvastam a disztró pár soros aktuális híreit azzal kapcsolatban hogy kell-e valamit csinálni a frissítés előtt, akkor az menjen le magától és az nélkül, hogy bármi elromlana. Ezt megkaptam a Chakrával, elég gyakran cserélődik a teljes rendszermag 1-2GB méretben, mégsem hal meg. Nekem bőven megfelel az, hogy a core csomagokkal konzervatívabban bánnak, de a user appok meg frissülnek szépen. Szerintem ez a half-rolling dolog az arany középút.
Penty: ezért is érdemes inkább HHD-t venni a HDD helyett, mint pici és drága SSD-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Egyedi ékszerdobozka
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- ASUS ROG GL552VW - 15.6"FHD IPS - i7 i7-6700HQ - 8GB - 128GB SSD + 1TB HDD - GTX 960 4GB -
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged