- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple Watch
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Mobil flották
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
McSzaby
őstag
Áhh, köszönöm a Mint-s válaszokat. Meglássuk mil esz, új LTS-ig még 1 hónap vissza van.
-
McSzaby
őstag
válasz
ubyegon2 #24481 üzenetére
Viszonylag egészséges Linux múltam van, de sok Mint-n volt problémám a HD videókkal pl.. Illetve leginkább a média jellegű dolgokkal volt bajom, na meg néha a hálózatkezelésével. Gyakran voltak gondjai a hálókártyáimmal. Ahogy nézem a Petra nem LTS ubuntura épül, szóval ezt lehet skippelem.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
kicsit lemaradtam a disztró verziók követésében. A Linux mint Petra most épp mennyire stabil és elfogadható? Használható hibátlanul?
-
McSzaby
őstag
Hájas májas,
Kis brazosomat szeretném parkoló pályára tenni és WOL-lal felébreszteni. A gond az, hogy ha pm-suspenddel altatom el, akkor fel se ébred a wolra, ha pedig s2rammal, akkor minden oké, de...
alias szundi='s2ram --radeontool --vbe_save --vbe_post --force'
Ezekkel az opciókkal teszem alvóba a gépet. Először még felébred tökéletesen, aztán ha visszaaltatom és újra fel akarom ébreszteni, akkor már semmire sem reagál a hálózaton, csak billzettel tudom felébreszteni.
NA erreeeee valaki, valami okosat?? Ha az első ébresztés után rebootolom és úgy altatom el, akkor örül és visszajön, másodszor nem. Mellesleg nem túl előkelően jön vissza, mert remeg a képernyő, mint a mocsok. Szóval gondolom valami VGA driver cucc probléma van megint, de tudtok valami megoldást?
(Mondjuk nem értem a egészet, mert a WOL-ra fel kéne ébrednie a gépnek, ha a debiannak nem is... anomália az egész...)
-
McSzaby
őstag
válasz
MasterMark #23984 üzenetére
Nagyon nem, kicsit igen. Más-más lehet hardvereknél. Van akinél többet evett, van akinél kevesebbet. Általában jobb az energiakezelés.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
NFS problémám akadt.
Adott két mappa, megosztás. Mindkettőn csont ugyanazok a jogosultságok,ownerek,beállítások. Az egyiket felcsatolja az nfs, a másikra meg permission denied-t kapok.
/mappa/per/cucc 127.0.0.1(ro,all_squash,anonuid=1001,anongid=1001)
Mindkét mappán ugyan ezek a beállítások és magán a mappákon is ugyan azok a jogosultságok mégis kidobja a hibát. Amint kiveszem az all_squash-t és átteszem no__root_squash-ra rögtön működik, de nekem fontos az all_squash.
Ilyenkor what???
-
McSzaby
őstag
válasz
#59070464 #23447 üzenetére
Szerintem nem az a kérdés, hogy miben jobb, hanem melyik elég neked... neked kell tudni mik az igényeid. Nekem egy i3 is elég otthon és most asztalinak nem i7-t, hanem ARM-t tervezek venni, mert felesleges a 100W-s fogasztású atomerőműveket megvenni, akkor ha csak kb. netezel, vagy ssh-n szexeled a nagy étert.
Ha videókat vágsz, erősen rendereled a dolgokat, jelszavakat törsz és titkosításokat fejtesz vissza, akkor i7 és egy cuki videókártya. Ha csak netezel és néha játszol, meg néha ezt-azt csinálsz, akkor meg felesleges az i7... ez csak az én véleményem.
-
McSzaby
őstag
Nem adom el, mert még meg se vettem.
1 Ghz-s single core-s procitól tartok egyedül.
Ampache-ról szoktam zenét streamelni melóba meg közben owncloudozni, szal remélem elbírja.
Szegény brazosom nagyon nincs kiashználni... Sar logban eddig 89%-s idle volt a leggyengébb, le is fényképeztem.
Szegényt annyira elfelejtettem már, hogy most nézem a leguccsó frissítés óta 132 napos uptime van.
-
McSzaby
őstag
Nem igazán tudom hova rakni az embeded kütyüt. Jó lesz, nem lesz jó, elég-e egy nasnak, amin torrent,apache és smb futna, vagy sem... Kevesebbet eszik, mint a brazos elv. és dupla gigabit van rajta. bármilyen os rámegy elvileg. Lehet építek belőle tűzfalat.
-
McSzaby
őstag
válasz
Claude Leon #23353 üzenetére
Rendben, köszi. Egy 3,5-sembeded via alaplapról van szó, egy mini szgép.
Gondolkozom, hogy nasnak használom ezért nem tudom mi legyen.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
VIA procival és chipsettel volt már valakinek dolga? Debian főként mennyire szeretni? Esetleg Ubuntu??? Sok vele a baj mire berúgjuk?
Néztem egy VIA chipsetes és CPU-s minigépet, ami kiválthatná a brazosomat, aminek a teljesítményét szerintem már ki sem használom.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
Tegnap lefrissítettem az Owncloud-mat és nem voltam elég körültekintő ugyanis a 6.0-s verzióból kivették a zenelejátszó funkciót.
Tudtok esetleg mondani valamilyen alkalmazást, amellyel tudnám azt otthoni zenéimet weben streamelni magamnak?
-
McSzaby
őstag
háj,
Most szükségem lenne egy kis segítségre.
Vettem egy TP-LINK WDN3200-s USB-s adaptert, amivel minden király windows alatt, megy az 5 Ghz, megy minden fullon. A baj az, hogy linuxon viszont totál nem, de semmi.
Innen már leszedtem a drivert elvileg, sőt már a chipset gyártó honlapjáról is lehúztam, lefordítottam, betöltöttem a megfelelő modult, de semmi. ifconfigban ott van, de semmilyen SSID-t nem látok. No, ilyenkor wtf?
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #22698 üzenetére
Szerintem meg nagyon hardver érzékeny a Mint és az Ubuntu nem LTS verzió is. Mostani Inteles laposomra még az OS X is felmegy hardverkompatibilitás szempontjából és nem volt gondom a Minttel. eOS alatt meg megint minden szép és gyönyörű csak most rohadtul windowst kell használnom...
Ellenben az AMD-s gépemen.. pffúúúú. Mint rettenetesen fut rajta, eOS okés, Ubuntu meg olyan, mint egy kupac lótrágya azon a gépen.
Viszont egy Dell Latitude-n meg megint olyan az Ubuntu, mint az apple-nél a Mac OS X. Gyárilag kijött Ubuntu LTS-sel a Latitude és hibátlanul megy vele.
Egy szó mint száz; hardver kérdése az egész, illetve ki,mennyire tudja személyre szabni. Az, hogy valaki idejön a problémájával, az nem feltétlen disztró hiba.
-
McSzaby
őstag
Egyetértek. Stabil nagyon, de az egész pont erre épül, hogy stabil legyen. Idős programok vannak rá,amvel nincs baj, ha nem mindennapi használatra van.
Desktop: Attól lesz nálam egy disztró desktop stílus, hogy minden, ami a mindennapokhoz kell könnyen elérhető, közel van a kezemhez, megvannak benne azok az "eszétikai" megfelelők. Nem "fapados" a gui.
Szerverekre kitűnő, RH-val doglozom, rendben van.
Azért az RH bétája, mert ez elérhető nagyobb közönség számára. Ingyenes RH. Így ha előjön bármi gond ezen, ami a disztró hibája, akkor már jöhet is a javítás az Enterprise RH-ban. Persze, ez nagyon sarkítva van.
Nincs én nekem semmi bajom a Centivel csak nem desktopra való szerintem.
(#22683) CPT.Pirk: Csakrával mi a baj? miért nem akarsz asztat már?
(#22684) 1 among many: Klónozd az asszonyt és dobt át mailben.
-
McSzaby
őstag
válasz
1 among many #22673 üzenetére
Én 8 éves Acer laposon használtam
-
McSzaby
őstag
válasz
1 among many #22671 üzenetére
Azt mondanám csapass rá egy jó Mageia-t, de itt kevesen kenik a Mageia-t, így csapass rá Manjaro-t.
Arch alapú disztró mindenre jó, amit leírtál. Kicsi a gépigénye,gyors, könnyen kezelhető és van hozzá Archwiki.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
hostapd-vel és egy értelmesebb usb wifi adapterrel szerintetek elérhető egy jobb teljesítményű "AP" létrehozása?
Van egy itthon egy TP-Link 3600-s, de egyszerűen rettenetesen működik a wifije. Gondoltam arra, hogy magam csinálok egy AP-t, ami talán többet tudhat, mint egy ilyen kertirouter... Működhet a dolog?
-
McSzaby
őstag
Mit rontok el? Ha beteszem az -m state --state ESTABLISHED,RELATED sort az INPUT lánca, akkor kb. minden port szabadon elérhető ugyan úgy. Ha azt kiveszem, akkor jó, de a torrent nem megy. Ha berakom a torrenthez ez a sort, akkor se megy...
WTF?! 5555 a torrent portja. Mi hiányzik még a tűzfalamból?? Kicsit szeretnék még majd továbbmenni vele, de amíg nem működik az alap se...
#!/bin/bash
#modul betöltés#
modprobe ip_conntrack_ftp##Láncok törlése##
iptables -F
iptables -X##Alap szabályok##
iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -m state --state INVALID -j DROP##Lokális engedés##
iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -o lo -j ACCEPT##Transmission##
iptables -A INPUT -p tcp --dport 55555 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 55555 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p TCP --dport 8112 -j ACCEPT##Samba##
iptables -A INPUT -p udp --dport 137 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 138 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 139 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 445 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 464 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 636 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 3268 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 3269 -j ACCEPT
#iptables -A INPUT -p tcp --dport 901 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 135 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 53 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 88 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 389 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 1024 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 464 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 636 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 3268 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 3269 -j ACCEPT
#iptables -A INPUT -p udp --dport 901 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 135 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 53 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 88 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 389 -j ACCEPT##FTP##
iptables -A INPUT -p tcp --dport 21 -j DROP
iptables -A INPUT -p tcp --dport 20 -j DROP##SSH##
iptables -A INPUT -p TCP --dport 26000 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 26000 -m limit --limit 3/m -j LOG --log-prefix "SSH_ACCEPT: "
iptables -A INPUT -p tcp --dport 26000 -m limit --limit 3/m -j ACCEPT##VNC###
iptables -A INPUT -p tcp -m multiport --dport 5900,5901 -j ACCEPT##Mysql,Nfs,Ntp##
iptables -A INPUT -p tcp --dport 111 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 844 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 2049 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 3306 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 111 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 844 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 2049 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 3306 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 123 -j ACCEPT##log##
iptables -A INPUT -j LOG --log-prefix "INPUT_DROP: "# Ha van,nincs.
if test -r /etc/iptables.rules; then
rm -f /etc/iptables.rules
fi#Tűzfal mentése
iptables-save -c > /etc/iptables.rules
if test -r /etc/iptables.rules; then
echo "Tűzfal mentése sikeres!"
fi -
-
McSzaby
őstag
válasz
sh4d0w #22412 üzenetére
Ti tényleg ezen vitatkoztok Vladival, hogy vannak-e backdoorok!?
Ez teljesen egyértelmű, hogy vannak.
Ha nem lenne, nem engednék piacra a terméket. Amire nincs rálátása más cégeknek, vagy nem ellenőrízhető azt nem engedik piacra. Ez az egésznek a lényege, hogy ne legyen senki elrejthető, mert az veszélyes lehet másokra nézve, akár gazdasági, akár bármilyen más szempontból.
Más kérdés, hogy mi a tökömért nézné meg az NSA pont a magyar fórumozók gépét. Nem látom sok értelmét. Ha titkos adatokat akartok tárolni, akkor azt titkosítva offline kell tárolni és kész. Vannak erre céleszközök, biztonságos pendrive, titkosított hdd-k, stb.. Azok is seperc alatt visszafejhetők, de ahhoz már fizikai hozzáférés is kell.
El kell fogadni; ami hálózaton van, az bárkinek a tulajdona lehet ha ért hozzá. Hogy most az világszintű WAN, vagy munkahelyi LAN, az már más kérdés.
(Bocsi, le kellett írnom a véleményem. Remélem nem sértettem meg senkit.)
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
Azért jövök ide, mert nem vagyok biztos a dolgomban. lm-sensort lefutattam és ez lett a sensors parancs kimenete:
Every 1,0s: sensors Mon Nov 25 18:55:36 2013
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +65.5°C (high = +70.0°C)
(crit = +75.0°C, hyst = +72.0°C)nct6775-isa-0290
Adapter: ISA adapter
Vcore: +1.02 V (min = +0.00 V, max = +1.74 V)
in1: +0.99 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
AVCC: +3.31 V (min = +2.98 V, max = +3.63 V)
+3.3V: +3.31 V (min = +2.98 V, max = +3.63 V)
in4: +1.38 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in5: +1.86 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
in6: +1.64 V (min = +0.00 V, max = +0.00 V) ALARM
3VSB: +3.46 V (min = +2.98 V, max = +3.63 V)
Vbat: +3.41 V (min = +2.70 V, max = +3.63 V)
fan1: 4440 RPM (min = 0 RPM, div = 8) ALARM
fan2: 969 RPM (min = 0 RPM, div = 8) ALARM
fan3: 0 RPM (min = 0 RPM, div = 128)
fan4: 0 RPM (div = 128)
SYSTIN: +41.0°C (high = +0.0°C, hyst = +0.0°C) ALARM sensor = thermistor
CPUTIN: +49.0°C (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C) sensor = thermistor
AUXTIN: -8.0°C (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C) sensor = thermistorA kiemelt értékek mit mutatnak? Vagyis a kiemelt 65,5 fok az a processzorom hőmérséklete, ugye? De akkor a SYSTIN és CPUTIN érték mit jelez? Tudtok ebben segíteni?
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
Tudtok olyan módszert, amellyel kívülről, ssh bejelentkezés nélkül meg lehet állapítani egy szerver load szintjét és esetleg még talán azt is, hogy milyen process használja keményen a CPU-t? SNMP jó lenne, ha lenne nagios, cacti, stb.. de nincs, valami más módszer esetleg?
-
McSzaby
őstag
Háj,
GPT partíciót nem tud klónozni a Clonezilla?
Nekem nem akarja, azt írja Can not Mount filesystem, vagy valami ilyesmi...
-
McSzaby
őstag
Nos, milyen disztróról is beszélünk? Fogtad, leszedted és újra felraktad a mozzilát, illetve törölted a softlinket is? Mert akkor áj dont nó.
Amennyiben Ubuntu/ vagy debian alapú a disztró, akkor:
apt-get --purge remove firefox
Miután ezt megadtad, nézd meg, hogy létezik a ~/./.mozilla. Ezt úgy tudod megnézni, hogy a saját usereddel a következőt adod ki:
ls -lahrt ~/./.mozilla
Amennyiben kiírja, hogy No such file or directory, akkor jó vagy. Ha nem, akkor:
rm -rf ~/./.mozilla
Ezekután terminálból mehet az újrarakás:
apt-get install firefox
Aztat csóóókolom,hejj!
Külső meghajtó: Attól függ milyen rendszereken akarod használni. Ha Windows-n is, akkor legyen ntfs, ha csak linuxon, vagy Mac-n, akkor inkább ext3 vagy ext4.
-
McSzaby
őstag
válasz
baratka87 #21748 üzenetére
Bad News: Ezt pedig érdemes probálgatni. Most mindenki a Debian egyik asztali verzuóját fogja ajánlani, de én inkább ezeket:
Ha szépet akarsz, akkor Elementary Os.
Ha stabilat, akkor Manjaro, vagy Mageia.
Mindegyik elől van distrowatchon is és meg is tudok őket nézni melyik tetszik.
-
McSzaby
őstag
válasz
Aarpok #21745 üzenetére
Igazából a Windows az, ami teljesen más filozófiával működik, mint a legtöbb rendszer. Linux, Mac, (AIM,Solaris,BSD) mind hasonlóak. A windows az egyetlen, ami más.
(Igen, tudom, mert Unix alapú mind, de akkor is... A windows, ami rossz irányba vitte a világot
Persze ezt most nehogy kötekedésnek vedd.
)
-
McSzaby
őstag
-
McSzaby
őstag
A Parted Magic fizetős lett?
1 hónapja kb. még nem volt az...
-
McSzaby
őstag
Valaki ismeri a Clear Os-t? Támogatja az ingyenes iso (Community?) a Layer 7-s szűrést? Ha igen, akkor mennyire működik jól?
-
McSzaby
őstag
Na eljutottam oda, hogy vettem egy faja lapost magamnak. A kérdésem az lenne, hogy mik a tapasztalatok nvidia Geforce GT szériás vidikarikról, mennyire működnek jól a driverek, openGL mennyire húzható ki belőle, jobbak-e a driverek, mint az AMD esetében, oder nein? Még soha nem nvidia-s cuccom... Jelenleg GT 720M pörög nálam i3 HD4000 alatt/felett.
-
McSzaby
őstag
válasz
gtamate2 #21327 üzenetére
JAh, ez egy bug. Nálam is így tolja... Szépen lassan pár gigánként rakosgattam be a zenéimet, úgy oké volt. De ezt Rythmbox is eljátszotta velem 20 giga zene után...
(#21328) CPT.Pirk: Yeah, de Debi/Ubuntu alapokra kell. Egy az elementary Os-hez, egy meg a Debi szervinnyómhoz.
Psensor-t, lm-sensors-t néztem, korrektül néz ki, csak a héten nem lesz időm kipróbálni meló mellett....
-
McSzaby
őstag
Tudtok valami faja grafikus progit linuxra, ami hasonló, mint az Everest? Kéne, hogy mérjen hőmérsékletet meg kijelezze mi van a gépben, ennyi.
Illetve a grafikus hőmérséklet mérésre mik a lehetőségeim?
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #21272 üzenetére
Kikérem magamnak, ezt most épp nem buzeráltam, csak felraktam az elementary-t élesbe is, hogy megnézzem és most ő kezdte.
Am igen, sok mindent buzerálok, de ez azért van, mert a lehető legkomolyabb szintre akarok jutni linux téren.
Ami számomra rettenetesen meglepő volt az eOS-sal kapcsolatban, hogy Ubuntu alapú mégis tökéletesen, hibátlanul viszi a fullhd-t és semmit nem telepítettem, semmit. Na jó, egy vlc-t.. Egyelőre nem akarom elszólni magam, de (közel?) olyan stabil a gépemen, mint anno a Mageia volt.
-
McSzaby
őstag
elementary-n hogy az istenben kapcsolom ki a "default keyring"-t vagy micsodát.. Állandóan sípol és az agyam kiviszi... (Kulcstartó, vagy mi a tök a neve.)
-
McSzaby
őstag
válasz
King Unique #21222 üzenetére
Hát, egy vinyón 3-4 rendszer azért az már sok. A windows bootloadere a "Rendszer számára fentartott" part.-n van, szóval egy külön parton, amibe nem fog bezavarni. A grub békén hagyja a wint, nem lesz gáz vele. A partíciónálásnál 20 giga elég lesz, de ext3 vagy ext4 legyen a fájlrendszer.
-
McSzaby
őstag
válasz
King Unique #21199 üzenetére
Amikor telepíted majd a disztrót látni fogod (vagy nem), hogy különböző felcsatolási pontok vannak. Ezekközött ott van a /boot. Ez a "mappa"' tartalmazza magát a GRUB-t, amit ha törölsz (ezzel együtt a disztrót is, partíciót is), akkor olyan lesz a géped látszólag, mintha nem is lett volna rajta semmi. Mint mikor egy jó buli után nem tudja meg a csajod, hogy más csajnál aludtál, mert megfürödtél utána
A lényeg, hogy ezt elég bonyolult elmagyarázni (nekem az, hidd el, nem vagyok ebben jó). Amikor telepíted a linuxot a win mellé, egy külön partícióra, akkor win megmarad és lesz egy szép kis menüd, amikor elindítod a géped. Ugyan ez van 2 win esetén is. Hasonló menü jön fel, amiben kiválaszthatod melyiket akarod bootolni. Ha 2 win esetén törölsz egyet "rendesen", akkor ugyanúgy nem jelenik meg többet az a menü. Most mélyebben nem mennék bele, hogym i történik az MBR-ben, ebben meg abban...
Röviden a Te teendőd:
Ha rendesen bepartolod a vinyód (legyen 1 vagy 2 part. külön a linuxnak), akkor semmi más dolgod nincs, mint a megfelelő part.-ra telepíteni a linuxot, a többit megoldja magától, nem fogja legyalulni a windowsodat. -
McSzaby
őstag
válasz
King Unique #21184 üzenetére
Ha fizikálisan felrakod, akkor egy teljesen értelmes, jó disztró. Annyit eszik kb. ,mint egy Ubuntu. Semmi gáz vele. Virtuálisban szerintem min. 2 giga ram és egy i3-s proci, ami rendesen meghajtja ezt a disztrót. Fizikálisan jóval kevesebb is elég. Jó ez a disztró, használd nyugodtan. Teljesen jóban van a winnel is.
-
McSzaby
őstag
Újoncoknak egy-két szép szó:
"New Linux users often ask me "what is the best way to learn about Linux?" My advice always comes down to this: install and use Linux (any distribution will do but something stable works better), and play around with it. Inevitably, you will break something, and then instead of re-installing, force yourself to fix what you broke. That's my advice, because I've personally learned more about Linux by fixing my own problems than just about any other way. After years of doing this, you start to build confidence in your Linux troubleshooting skills, so that no matter what problem comes your way, you figure if you work at it long enough, you can solve it."
-
McSzaby
őstag
válasz
King Unique #21174 üzenetére
Azért ha adsz neki 1 GB ramot, azt ne hidd, hogy teljesen olyan, mintha fizikálisan kapná meg azt. Pár %-s veszteség lesz. Egyébként igen, kevés neki még a 1,5 giga is
De már a 7-snek is. 2 Giga kell neki és pörgeti a procit is, ez normális. Virtuálisban elég combós gép kell hozzá, a Mint-nek kisebb a gépigénye. Sajnos ez van ha szépet akarsz.
-
McSzaby
őstag
válasz
weinmaker #21152 üzenetére
Bocs,bocs!
Szóval:
sudo -s - ezzel kapsz egy root (teljes jogú) shellt.
fdisk -l - ez a parancs kilistázza a háttértárakat, partíciókat a gépeden, ezen tudsz tájékozódni, hogy milyen partíciók és eszközök vannak a gépedben és azok, hogy jelennek meg a rendszerben.,
majd a megfelelő eszközön elindítod az fdisk nevű programot.
fdisk /dev/xxx
Itt elindul a program, amivel teljes partíció táblákat/partíciókat szerkeszthetsz.
itt az "m" betűvel kiírathatod a help textet, ami leírja, hogy milyen betűjel, mit tesz.
Itt fogod látni, hogy a "d" betűjellel tudsz törölni mindent. Ezzel törölj mindent nullára. (Egy interaktív prompton fogsz végigmenni, nem para, érthető)
majd, ha töröltél mindent:
a "w" betűvel ráírod a változásokat a pendrivera és egyben ki is lépsz.
Ha ez sem működik, akkor majd a dd paranccsal kell még próbálkoznod, illetve azzla, amit már írtam.
-
McSzaby
őstag
Valaki keni hogy lehet Debi 7 alatt PXE-t szervert úgy összehozni, hogy egy sima, általános linux .iso fájlból tudjak telepíteni hálózaton keresztül? Na, ezt megint érhetően leírtam...
A lényeg, hogy rengetek netbootos leírást találtam, de semmi olyat, ami egy .iso-ra utalna és érthető teljesen. Első körben most épp az elementary OS-t akartam pxe-n keresztül feltolni az asztali gépre, de sehogy se megy.
Tudom...megint eOS, de most nem konkrétan arra utalok, 1000 más disztrót is mondhattam volna.
-
McSzaby
őstag
válasz
Winner_hun #20911 üzenetére
Ctrl + Alt + F1 - majd >roottal jelentkezz be -> add ki a következő parancsot - > passwd <usernév> -> irj be egy olyat, amiben semmi bonyolultság, vessző, ékezet, vagy bármi lenne. Pl.: testuser, vagy valami hasonló egyszerűségűt. Gyanítom azért rontod el, mert valamelyik jelszó beírásnál még angol volt a billzet kiosztása, de ha nem, akkor sem árt, amit leírtam.
-
McSzaby
őstag
válasz
Tristis #20800 üzenetére
Az Ubuntu nagyjából megadja ezt neked, de azért mindenképp lesz dolgod vele, nem kapsz kész rendszert egy linux alatt sem. Az alapvető dolgok megvanna benne. Mageia-t is megnézheted, ilyen szempontból az is nagyon jó és stabil is brutálisan az a disztró. Ubuntuban van egy korrekt szoftver center is, amiben google play szerűen tudsz leszendi mindent.
Reporsitory: Egy olyan adatbázis, amiben a linux tárolja a programokat, ezekből szeded le a cuccokat. [link]
CPT.Pirk ajánlja még a Manjaro-t. Én is ezt teszem, de szerintem próbálj ki több disztrót. NE ragadj meg egynél. Minimum virtuálisban..
-
McSzaby
őstag
válasz
Sub-ZeRo #20790 üzenetére
Mint írtam, nem minden esetben csak sok esetben.
Van amelyik jól működik alatta (főleg az új szériák), de sok esetben teljesen rossz.. Jó, mondom, ez nálam egy 7-8 éves gépen van.
Az újabbakról nem tudok mit mondani.
De a kollégának A8 van, az lehet már korrektül együtt tud működni az Ubuntuval.
-
McSzaby
őstag
válasz
Tristis #20786 üzenetére
Na mondom az én véleményem:
Suse: Fasza,fasza, de annyit kell szarakodni a reporsitorokkal, hogy hagytam. De, ha ezt áthidalod és keresel valami király repót, amiben minden benne van, akkor nyert ügyed van, mert jó disztró. Előnye, hogy valamiért nagyon jól kezelte a hardvereimet. (Suse topik)
Fedora: Nem próbáltam túl sokszor, szerintem nem a legjobb, vannak nála jobbak és állítólag nem is annyira jó az új release. De erről majd még írnak.
Ubuntu: Szerintem ő felel meg a céljaidnak a legjobban, ha nem AMD vidikarid van. Sajnos az Ubuntu elég szarul oldja meg és sok esetben gond van velük. Nem minden esetben, de azért sokban.. Én azért választanám ezt a helyedben, mert kezdésnek egyszerű, sok a helper és a játékok egész jól futnak rajta.
Ezek az én tapasztalataim egy 7-8 éves gépen, szóval nem feltétlen mérvadó..
-
McSzaby
őstag
válasz
Bandi8407 #20667 üzenetére
Még mindig ezt ajánlom áttérésre A tag is modnja, hogy stabil is király disztró. Kár hogya gnome fos, a kde meg nekem nem tetszik.
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #20630 üzenetére
Nem, mert el tudod menteni egy képfájlba, amit - ram sebességnek köszönhetően- közel elenyésző sebességgel tölt be.
Búúúúúmmcsikkáá!
Am más:
Cactimet rábírtam minden jóra, megy ám a monitorozás ezerrel, csak egy "apró" bibi, hogy ezt kapom, amikor a gráfokat ki akarom rajzoltatni.
Na most was? Nem találja a kép fájlokat? Megnéztem az path-eket és tökély. Apache-t újralőttem vagy 120...
-
McSzaby
őstag
válasz
Winner_hun #20552 üzenetére
Ez jobb, mint az én gépem, amire szinte bármi felmegy.
Mostanában beszéljük itt az elementary os-t, szerintem azt próbáld meg. Letisztult disztró csak nagyon gyerekcipőben jár...
Illetve akkor Mageia 3 Gnome felülettel. Ezeket ajánlanám. Én Mageia 2-n kezdtem a linuxos pályafutásomat és sokat tanultam vele. Hót sötét voltam, most linuxon dolgozom, szóval jó kezdésnek. De azért legalább youtube-n, vagy google képeken vess pár pillantást rájuk.
-
McSzaby
őstag
válasz
Winner_hun #20550 üzenetére
A gép teljesítménye tökre nem ehanyagolható ebben az esetben. Én mindenképp valami gnome alapú disztrót ajánlok, mert ott ha rámész a "Főmenüre" akkor egy teljesen egyszerű felületen kattintgathatod az összes alkalmazást könnyedén. Én (TÉNYLEG ÉN, mint hobbi linuxos) az OpenSuse-t, Pear OS-t, esetleg elementaryos, fedora (ezt nem túl erősen), vagy gyengébb gépre crunchbang ajánlást mondanám.
Öregebb gépekre nagyon alternatívának még Elive.
Sose higgy egy véleménynek. Próbálj ki többet virtuálisban.
-
McSzaby
őstag
-
McSzaby
őstag
válasz
Jester01 #20471 üzenetére
Köszi, ez megvan.
Így néz ki most az FTP-re írt szabály.
##FTP##
iptables -A INPUT -p tcp --dport 21 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 20 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 20 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 21 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPTA modprobe ip_conntrack_ftp parancs meg alapban benne vanaz sh-mban, de kézzel is betöltöttem direkt. Miért van még mindig passívban? Még továbbra sem ezen a két porton kommunikál..
-
McSzaby
őstag
válasz
gery2123 #20465 üzenetére
Őőőőő, ja, végül is én is ellenék, de ezek olyan kedvenc filmek, amiket félek, később nemtudok beszerezni,vagy csak nehezen. (Tudom,hülyeség a mai világban...) Sorozatok között pl. olyan gyűjtemények vannak, amik azért sírosak, ha eltűnnek.
(Összes Dragon Ball 2-3 nyelven
)
A Terás vinyóra meg csak annyit, hogy... 'buzik!'
-
McSzaby
őstag
Nekem iptables-ben kéne egy kis segtség. Tök korrekten összeraktam a szabályokat egy sh-ba mégsem akar működni.
Alapon input,forward drop,out accept.
ezt kapom tail-f közben a logra:
Aug 20 20:55:08 server kernel: [414538.881500] INPUT_DROP: IN=eth0 OUT= MAC='xxxx' SRC=192.168.x.x DST=192.168.x.x LEN=52 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=64 ID=25738 DF PROTO=TCP SPT=50026 DPT=36170 WINDOW=115 RES=0x00 ACK FIN URGP=0
Ezt kapom pl., amikor FTP-hez akarok csatlakozni. Bejön a bejelentkező képernyő,majd nem akarja az igazságot, mert a jelszó,user után megakad és csak pörög. Miért akar egyáltalán random porton menni???
iptables -A INPUT -p tcp --dport 21 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 20 -j ACCEPTÍgy van az összes szabály portonként
Másik:
Aug 20 21:06:56 server kernel: [415247.331740] INPUT_DROP: IN=eth0 OUT= MAC=... SRC=192
.168.x.x DST=192.168.x.x LEN=40 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=128 ID=1745 DF PROTO=TCP SPT=64273 DPT=445 WINDOW=256 RES=0x00 ACK
URGP=0Itt a Sambahoz kellő 445-s portot nem megy, pedig kiengedtem...
Lehet túl sok neki, hogy minden portra külön szabályt húzok fel és inkább ez kéne?
iptables -A INPUT -p tcp -m multiport --dport xxx -j ACCEPT
-
McSzaby
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- 24 Hours of Le Mans
- Trollok komolyan
- Óvodások homokozója
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen házat vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- Asus Rog Strix G16
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest