- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sz_Imre
senior tag
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
ubyegon2 #103579 üzenetére
Akkor elnézést kérek, félre értettem.
Azt tudni kell, hogy pl. eos-nál a telepítésnél kilehet választani, hogy lts kernel használjon, vagy hagyod alapon és akkor a friss kernelt használ (6.14 jelenlegi).
De a manjaro is hasonló. Csak alapból lts kernel telepít és utána kernel managerel kiválaszthatod a tetszőleges verziót. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
ubyegon2 #103570 üzenetére
"Mondjuk nekem már ettől fennakad a szemöldököm:
...az újabb kernelt: 6.12.29-1 lts verziót
Más dimenzióban gondolják rollingosok az LTS -t, az biztos!"
Azt kérlek arra értettem, hogy tegnapi napon lett kiadva a lts frissítés 2025-05-18. azaz 6.12.28-ról 6.12.29-re. Elnézést, nem tudom hogyan kéne ezt másképp megfogalmazni... -
Sz_Imre
senior tag
Másnak is van problémája az EndeavourOS-al?
Annyi történt, hogy frissítettem a rendszert, ami magába foglalta az újabb kernelt: 6.12.29-1 lts verziót és azóta vannak anomáliák. Pl. Strawberry music player telepítettem és amikor elindítom és a menüt nézegetem csontra lefagyott a rendszer, csak a reset segített. Na jó úgy voltam vele, hogy biztos hibásan adták ki a lejátszót, eltávolítottam.
Utána ment hátérben a zene (Audacious), de ott is akadozott a lejátszás közben 2-3-szor, ami eddig nem volt jelen. Ezután, böngésztem közben és csontra lefagyott a rendszer, semmire nem reagált, így újabb reset kellet. Windows alól néztem az ssd-t, de nem mutatót rajta hibát. Jelenleg itt tartok. Mivel nem voltam ilyen helyzetben, mi ilyenkor a teendő? -
Sz_Imre
senior tag
válasz
tordaitibi #103500 üzenetére
De Win 11-ben úgy kell kikapcsolni, a régi vezérlőpult és ott az energiabeállításoknál kell kikapcsolni. Habár próbából a notebookon használtam egy nvme meghajtón win11 és linuxot, meglehet oldani, de jobb ha külön meghajtón van, már csak a méret helyfoglalás miatt.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
ubyegon2 #103379 üzenetére
Sőt, van kifejezetten ami (live) előre kiválasztott grafikus felületű telepítő is. (pl. kde, cinnamon, lxqt, xfce, mate, gnome)
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
fekete.puma #103370 üzenetére
Ismerem a VueScan-t, régebben mint írtam a külső program ez volt. Valóban jó beállítási lehetőségek voltak benne. De jelenleg ennyi is elég, amit most kipróbáltam Skanlite, az tudja amire kell, a saját gépemen. (igen, win 11 mellé külön ssd-re felraktam az EndeavourOS Kde-t).
De köszönöm az ajánlást.
-------------------------
#103369 Warton
Köszönöm a program ajánlást.
Próbáltam volna, de utána valami tesseract (utána nézve ez ocr) csomagokat kérdezett, hogy melyiket, van egy jó pár, így mivel nem tudtam eldönteni, ezért inkább hagytam.
Amit felraktam skanlite, az most elég amire kell nekem. -
Sz_Imre
senior tag
Pozitívum a Linuxnak.
Vagy egy régi Canon CanoScan Lide 20 szkenner, ami már win 7 (64 bit) sem akart már működni, driver támogatás hiányában (külső program kellet a működéshez). Mivel már rég volt használva és most kellett családi dolgok miatt, ezért olyan ötlettel álltam elő, hogy mi lenne, ha Linux alól próbálnám meg. Konkrétan egy itthoni fájl megosztós gépen, ami Debian 12 Xfce van telepítve. A gépre rácsatlakoztattam és a rendszerben kerestem, hátha van telepítve valami alapértelmezett alkalmazás, amivel működhet a szkenner. Találtam is xSane (vagy csak simán: Sane), és meglepődve tapasztaltam, hogy mindenféle hiba nélkül működik, ráadásul elég jól átlátható a felülete is. Ez olyan jó dolog, hogy a régi eszköz működőképes, és nem kell venni másikat, mert hát a gyártó már nem támogatta. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
cigam #103258 üzenetére
Pont mire megkerestem, már le is írtad.
---------------------------------------------------------------Aki Linuxon játszik, annak találtam egy weboldalt, ahol játékokkal kapcsolatos híreket lehet olvasni.: GamingOnLinux
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
IstvánLászló #102528 üzenetére
Azt kéne tudni, hogy ismerősöd akar-e más rendszert kipróbálni vagy csak nyűg lenne neki.
UNIGINE Benchmark, amit használtál, az nem teljesen mérvadó egy játékkal szemben, főleg hogy a benchmark erősebb gpukra használatos. Szóval attól még jó lehet az adott játék rajta. Pl.: Linux Mint Xfce (vagy mate), steam, esetleg wine és kiválasztani a proton verziót hozzá. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
robag93 #102427 üzenetére
Szia!
Először is ez több mindentől függ, hogy melyik disztrót szeretnél és milyen alapú (debian, arch,stb). Némelyiknek telepítéskor egy alapértelmezett asztali felület van pl.: Kde, Cinnamon, Gnome, xfce és még sok más asztali környezet.
Ehhez egy kicsit utána kellene járni: Distrowatch (oldalt felsorolva a többség által használt rendszer.) Illetve youtube-on is vannak leírások, tesztek.
Illetve mire lenne használva, böngészés, zenehallgatás vagy játékra stb.
Azért kell, mert mondhatunk bármit, az lehet nem fog tetszeni (pl asztali környezet, stb). -
Sz_Imre
senior tag
Manjaro 25.0 kezdve, az ext4-ről - btrfs lesz az alapértelmezetten fájlrendszer.
(persze meglehet változtatni ext4, stb-re) -
Sz_Imre
senior tag
válasz
Petya XT #99333 üzenetére
Manjaro -> KDE-nél vannak problémák.
KDE Plasma hangs on Shutdown, Restart and Logout
"With KDE Plasma 6.1, the session saving feature can make Plasma hang.
A workaround is to disable it in System settings > Session > Desktop Session, by choosing “Start with an empty session”. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
#63718632 #96405 üzenetére
Gondolom a win-ben bekapcsolva van a "Gyors rendszerindítás", emiatt ha frissítés történik, akkor eltudja játszani azt, hogy ő legyen az első és nem a linux.
Ezért ajánlott ilyenkor kikapcsolni a gyors indítást. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
#63718632 #92783 üzenetére
Most ugye ez nem komolyan kérdezted?
(kicsit tanulmányozd)
De hogy tiszta is legyen: a win lemezkezelőben listában nem látható egy üres 250GB ssd és még rá egy másik ssd ami ventoy-al az iso-k tartalmazza, a Linux Mint mindent összeszámolt. Szóval 4db* 1TB (1024GB) és 2db 250GB. De ez most lényegtelen. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
tordaitibi #92773 üzenetére
és #92774 májkimiki: Azért van annyi méret a Merevlemezek résznél, ugyanis a Mint nem a saját lemezét számolja, hanem ilyenkor az összeset!
Direkt megnéztem live-ba, mert úgy emlékeztem, hogy amikor a gépemen volt, akkor az összesített merevlemez tartalmát írta az infó résznél. Készítettem róla képet a live-ból és utána windows lemezkezelőjével együtt. -
Sz_Imre
senior tag
-
Sz_Imre
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Lenovo Thinkbook 14 Gen2 notebook - "11th gen proci i5-1135G7 és nvme 512GB SSD", amire linuxot akarnék rakni. De van vele egy kis probléma, csak szinte ubuntu alaput enged(Kubuntu, Ubuntu Cinnamon 22.04.2 és 23.04), de azt is hibaüzenettel bootnál. Persze betölti a rendszert és működik is próba módban.
Minden mást pl.:Linux mint 21.1 Cin, Zorin os, Manjaro, lefagy betöltésnél, azaz így ki sem tudtam őket próbálni.
Amit probáltam: Secure bootot, tpm és intel vdm is kikapcsoltam előtte, de nem lett változás. Már a biosban átnéztem mindent, de nem találtam olyat, ami érdemes lenne állítani. Legújabb bios van rajta. Egy Ubuntu Cinn 23.04 telepítettem rá, de volt hogy a bios crashelt (self healing) és mintha gyorsabban merült, mint mikor gyárilag win 11 volt rajta.
Mit kéne tegyek, hogy mindenféle hibaüzenet nélkül működjön rajta a rendszer? -
Sz_Imre
senior tag
Ki akar Windows 11-et? - vagyis akarom írni Linuxfx-et?
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
tordaitibi #84571 üzenetére
Ez jó ötlet, lehet majd kipróbálom. Úgy is gondolkoztam, hogy valamit tenni kéne a felülettel, mert jónak jó, de nem az igazi. Mert láttam, vannak alkalmazások hozzá.
#84570 májkimiki: Itt csak egy monitor (DisplayPort) volt amit a géppel használok ( adatlap->cuccaim), szóval itt nem volt több kijelző. Csak erre a LMint írta a monitorra, hogy laptop kijelző...
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
#08299776 #84528 üzenetére
Elfelejtettem azóta írni, de sikerült és azt úgy ahogyan terveztem.
Igaz már nem Linux Mint van rajta, mert valamiért a monitort csak laptop kijelzőnek érzékelte. A másik pedig a hálókártyával volt valami hiba leírás a betöltésnél, de azt driverét feltettem és működött csak még így is valami baja volt, gondolom régebbi kernel volt rajta (5.4).
jelenleg egy Ubuntu 22.04 megy rajta, eddig tökéletesen. (bár nem biztos, hogy ez lesz a végleges) Kubuntu vagy Ubuntu Mate-t ki akarom még próbálni.
Végszó: Köszönöm a segítségedet. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
Vasti74 #84523 üzenetére
Helló!
Á tudtam, hogy elfelejtek valamit, amúgy a gépem adatai az adatlapon (cuccok).
Lehet, hogy nem fogom annyiszor használni, de amikor épp ráérek, akkor azzal foglalkoznék.
Így a virtuális gépet most így kihagynám. De azért köszönöm.
Üdv: Imre#84524berus.berus: Még nem telepítettem a linuxot (csak akartam, amikor szembejött boot loader kérdés), de így akkor tiszta. És ha linuxos lemezről indul, akkor tudok is windows is indítani rajta?
#84525tordaitibi: Ezt a módszert inkább kihagyom, a leírt módszert akarom elérni.
Azaz a grup-ba kitudjam választani a két rendszert. -
Sz_Imre
senior tag
Sziasztok!
Új vagyok linux terén, de szeretném megismerni hogy milyen is, ezért gondoltam kipróbálom és egy Linux Mint 20.3 Cinnamon néztem ki a Windows 10 mellé.
Na már most elolvastam az összefoglalót és utána olvastam (már amennyit értettem) rá is kerestem, de még így sem egyértelmű nekem.
Mivel Windows 10 az egyik ssd-n van (Uefi-gpt telepítve), (persze van 1 tb merevlemez adattárolás és 1 tb nvme ssd játékra) és még egy másik 250gb ssd amit linuxot akarnék telepíteni. Azaz a két rendszer két külön tárolóra kerül. Konfig az adatlapomon. Live-ba megnéztem és elég fürgének bizonyult és tetszett a felület is.
Na most a telepítésnél elakadtam, mert rendszerindító boot (boot loader) (erre gondoltam) a windows 10-re akarta tenni, de gondolom ahová telepítem a linuxot oda kéne, de ebbe nem vagyok biztos benne. A lényeg, hogy ilyen válaszható legyen megoldva.
A másik kérdés, hogy tudom kell home-ot kell létrehozni a partíciónál és még mik azok amik még kellenek?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen routert?
- Bittorrent topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Windows 10
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Tőzsde és gazdaság
- Házimozi belépő szinten
- Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged