- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #105397 üzenetére
Van, akinek sok van, van, akinek nincs. De hát éppen ez az, ha én virtuális gépet akarok futtatni (szoktam), akkor máris érezhetőbbek tudnak lenni ezek a különbségek. Ha már itt is mindenkinek megy a virtuális próba javaslata, nem irreleváns ez a kérdés.
Értékelem, ha ahol lehet, spórolnak a memóriahasználattal, mert nekem se lesz még évekig 32 GB RAM-os gépem, ellenben 10+ éves konfigokat simán használok, és nincs kedvem már DDR3-ra vadászni.
-
Zó
aktív tag
válasz
mcwolf79 #105299 üzenetére
Átalakítóval is megnéztem, hogy néha villant egyet, pedig DP 1.4->HDMI 2.1 az is papíron. Korábban a DVI-HDMI-átalakítóm is ezt csinálta (Windows), ezért eleve fenntartásokkal kezelem, ha átalakító kell.
Egyébként én azt találtam a 2.0b-ről, hogy hivatalosan nem támogatja a 4K@120 Hz-et, de ha sezrencséd van, a gyakorlatban tudhatja. Ezért az se lepne meg, ha a beváltabb 2.0b-ket megpróbálnák 2.1-esként eladni.
-
Zó
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #105272 üzenetére
Íme a xandr:
Screen 0: minimum 320 x 200, current 3840 x 2160, maximum 16384 x 16384
DisplayPort-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DisplayPort-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DisplayPort-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-A-0 connected primary 3840x2160+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 1428mm x 804mm
3840x2160 60.00 + 120.00* 100.00 96.02 72.00 60.00 50.00 48.00 119.88 50.00 59.94 30.00 25.00 24.00 29.97 23.98
4096x2160 120.00 100.00 119.88 60.00 50.00 59.94 30.00 24.00 29.97 23.98
2560x1440 120.00
1920x1200 60.00
1920x1080 120.00 100.00 119.88 60.00 50.00 59.94 30.00 24.00 29.97 23.98
1600x1200 60.00
1680x1050 60.00
1280x1024 60.02
1440x900 60.00
1280x960 60.00
1280x800 60.00
1280x720 60.00 50.00 59.94
1024x768 60.00
800x600 60.32
720x576 50.00
720x480 60.00 59.94
640x480 60.00 59.94Ez meg az inxi -Fxxx-ből a grafikás rész:
Graphics:
Device-1: AMD Navi 23 [Radeon RX 6600/6600 XT/6600M] vendor: XFX
driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 pcie: speed: 16 GT/s lanes: 16 ports:
active: HDMI-A-1 empty: DP-1, DP-2, DP-3, Writeback-1 bus-ID: 0c:00.0
chip-ID: 1002:73ff class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: amdgpu unloaded: fbdev,modesetting,radeon,vesa dri: radeonsi
gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x2160 s-dpi: 192 s-size: 508x286mm (20.00x11.26")
s-diag: 583mm (22.95")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 model: HISENSE serial: 1735156332
res: 3840x2160 dpi: 68 size: 1428x804mm (56.22x31.65") diag: 1639mm (64.5")
modes: max: 3840x2160 min: 640x480
API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
device: 1 drv: swrast gbm: drv: kms_swrast surfaceless: drv: radeonsi x11:
drv: radeonsi inactive: wayland
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa
v: 24.2.8-1ubuntu1~24.04.1 glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD
Radeon RX 6600 (radeonsi navi23 LLVM 19.1.1 DRM 3.57 6.8.0-63-generic)
device-ID: 1002:73ff -
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #105268 üzenetére
Nálam is az a favorit.
Ha meg már 4K, pont most próbálgatom az új HDMI-kábelt, az eddigi 1080p@120 Hz-et tudott (azt is időnként villogva), 4K-ban csak 30 Hz lett volna. Így megvan a 4K@120Hz. Ez, hogy lehet? Nem arról volt szó, hogy Linuxon Radeonnal nem kéne mennie, csak DisplayPorttal vagy arról átalakítva? Mindenesetre a Mint Cinnamon és a tévém is azt állítja, hogy működik csont nélkül (200%-os scalinggel).
Kzdek dühös lenni, hogy fölöslegesen vettem átalakítót is
Szerk.: Ami nem tetszik, hogy a Double Commander GUI-ja így 4K-ban nem az igazi.
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74 #105249 üzenetére
Kérdés egyáltalán, hogy ez általános Firefox-probléma-e vagy linuxos. Személy szerint semmilyen operációs rendszeresen, Minten sem futottam bele, sem Firefoxszal, sem LibreWolffal (meg másokkal sem, de azok nem relevánsak).
Talán ezen a vonalon el tudsz indulni.
-
Zó
aktív tag
válasz
Sidorovich #105015 üzenetére
Jó a dedikált Radeon, nálam az RX 6600 problémamentes. Inkább régebbi kártyákkal várható gond. Például a régi integrált Intelek alulteljesítenek Linux alatt játékban. De egyrészt nyilván nem tervezel ilyet használni, másrészt tapasztalataim szerint ami Linux alatt nagyon ótvar, az Windowson sem az igazi, mert nem azokra a játékokra valók ezek a kártyák.
-
Zó
aktív tag
Ha már alább a Mangohud felmerült, éppen tegnap a Steam is előállt egy saját alternatívával. (Most látom csak, nem próbáltam még.)
-
Zó
aktív tag
válasz
Sidorovich #104881 üzenetére
Ha ilyenkor begépeled vakon a jelszót, akkor sem jön vissza a kép?
-
Zó
aktív tag
válasz
Warton #104878 üzenetére
Én is így tapasztalom, bármiféle extra belenyúlás is nagyon ritkán kell, időpazarlás mindig előre megnézni
Proton-verziókat se nagyon kell váltogatnom, bár például a Battle.net szenvedett a 10-es nélkül (telepíteni lehetett másikkal is, de magát frissíteni vagy játékot letölteni úgy nem tudott). De az persze nem is egy sima steames játék éppen.
-
Zó
aktív tag
válasz
Sidorovich #104860 üzenetére
A Heroicban globálisan is hozzáadható, gondolom, Lutrisban is az lenne, ha méltóztatna működni, a Steamben nem látok ilyet. Globálisan esetleg hozzáaadható a rendszerhez ilyesmi, ha annyira fontos, vagy eleve azzal a klienssel indítani a játékokat, amelyikkel működik.
Az fps-limittel is lehet próbálkozni a kliensekből, a Heroicban az is beállítható, de a gyakorlatban nem próbáltam.
Az eltűnő képehez annyit tennék hozzá, hogy újabb tévén velem is megesik bootoláskor, ha ilyenkor vakon begépelem a jelszót, akkor belép, és már van kép. Ha alszik/felfüggesztem, akkor nem csinál ilyet. De tévén nálam a Windows is csinál hasonlót, ha előbb indítom a gépet, mint ahogy bekapcsolom a kijelzőt. Érdekes, hogy régebbi tévéken és monitoron nem jelentkezik ez a probléma, és laptopon sem
-
Zó
aktív tag
válasz
Edorn #104872 üzenetére
Menniük kéne ezeknek, érdemes a ProtonDB-t böngészgetni. A legtöbb Total War amúgy kapott natív linuxos verziót is, de lehet, hogy Protonnal a windowsosokkal jobban jársz, főleg régebbieknél. Ezek közül nálam aktuálisan a Heroes 3 remastere van telepítve (speciális okokból, mert valéójában a 2-vel szoktam mostanában játszani, az is működik), az problémamentes, de a jobb, teljesebb GOG-os verziónak is mennie kéne. Ha Linuxra más célra mindenképp váltasz, nincs okod nem meg próbálni. Nekem is van még Windowsom másik gépen, de már nem nagyon szoktam bekapcsolni. Ezzel persze nem lebeszélni akarlak róla, csak nem kell túlaggódni a Linuxon való játékot. A kernelbe beletúró multis játékokhoz persze kell Windows, és HDR is eséylesebb úgy.
Nekem nehezemre esik Minten problémás játékot találni, főleg olyat, amelyiknek nincs valami idióta launchere, de azok is megoldhatók szoktak lenni az Xbox app kivételével (arra meg nincs semmi exkluzív, vagy csak valami nagyon eldugott akármi).
-
Zó
aktív tag
válasz
Sidorovich #104858 üzenetére
Biztos találkoztál már vele, de Steamen ez kell neki indítási opcióként: "mangohud %command%". Nálam (Linux Mint Cinnamon) elég egyszerűen beüzemelhetőnek bizonyult. Nem steames játékot Steamből indítva még nem néztem.
Nálam most Heroic Launcherből is megy GOG-os vagy epices játékokkal, de korábban nem ment, talán az aktuális frissítéstől megjavult (olvastam róla, hogy pl. a flatpakes Heroic csak flatpakes Mangohuddal megy, talán ezt javították, és esetleg más launchernél is lehet hasonló gond).
A Lutrisért nem rajongok, már ott elvesztettek, hogy az EA-nél és a Ubinál engedi launcher hozzáadását, a Battle.netnél meg ugyanaz a gonb hiányzik, aztán reklámmal, hogy nincs hozzáadva. Persze ettől még játékként futtatni lehetne vele a klienst, de amúgy ezt tudja a Steam és Heroic is, és most megnéztem az utóbbival, működik is vele a Mangohud a StarCraft 2-ben.
-
Zó
aktív tag
válasz
tordaitibi #104785 üzenetére
2,1 GB-os HDD-vel kezdtem 1998-ban, de akkor még nem nagyon lehetett fotózni telefonokkal, és az analóg kamerák mentek még. A korabeli képek és videók pedig minimális helyet foglaltak a bmp-ken kívül, mert röhejes volt a felbontásuk. Régen a kevés direkt spórolás nélkül is soknak tűnhetett.
-
Zó
aktív tag
válasz
Dißnäëß #104771 üzenetére
Minden WD Greenem meghalt, az volt a kérdés, hogy garanciásan vagy sem, de egyébként is lassúak és megbízhatatlanok voltak. És volt, hogy hiába küldtem vissza, azt mondták, hogy náluk nincs hiba. A 2 TB-s hordozható Seagate Barracudám (részben backupra is használom, de semmi fontos nncs rajta, ami nem meg máshol is még egy backupban) most éppen jól tartja magát, bár sajátos módon Windowson már évek óta nem férek hozzá az adatok feléhez (adminjogot kér, aztán egydarabig el lehet vele jutni, de nem mindne fájlhoz), pedig több gépen is próbáltam, Linuxon meg bármelyik vasamon. Mindezt úgy, hogy NTFS, tehát fordítva lenne a hihetőbb. Előbb-utóbb leformázom exFAT-ra, de egyelőre nincs kedvem ennyi adatot rendezgetni és visszamásolni.
Pendrive-jaim is hullottak, de SSD-m még sosem múlt ki. Mondjuk, nem is írogatom 5000-szer tele őket, és próbálom tartani a 20% szabad helyet.
-
Zó
aktív tag
válasz
Dißnäëß #104143 üzenetére
Miért jobb így emulálni, mint más disztrón?
Tényleg nem tudom, utoljára még Win 8.1-en néztem WinUAE-t, nem működött vele semmi jól, amit néztem, VICE-ban meg nem volt ahhoz hang, amihez XP-n még igen. Szóval le vagyok maradva, hogy mi hol tart, de valaha a C64-es próbálkozások többnyire nem jelentettek nagy ügyet, az amigások meg az életről lehoztak (amit a ScummVM támogat, az nyilván sima). Linuxon még nem is néztem ezeket.
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74 #104118 üzenetére
1080p-s YouTube-videókra, gondoltál, nem? Az nem akad. 4K-ban sem, mert ugye a desktop felbontás ellenére megdolgoztathatom vele a böngészőt. Annyit tudok tenni, hogy megnézem 4K @ 30 Hz-re állítva a desktopot is, de ezt már csak akkor teszem meg, ha elárulod, hogy pontosan hogy nézzem meg, hogy ne másról beszéljek
A végső válaszra ötletem sincs, csak gondoltam, a hiba okának kizárásában segíthetek. Van másik PC-m is 4K-s kijelzőre kötve, de annak hetekig nem fogok fizikailag a közelébe kerülni.
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74 #104114 üzenetére
4K-s tévé, de 1080p-ben használom a desktopot, mert játékokban úgyis arra futja kraftból, másrészt egyelőre egy ezeréves 10 méteres HDMI-kábelt használok, mely így tudja a 120 Hz-et, 4K-ban viszont csak a 30-at. És őszintén szólva nekem az 1080p-s desktop a scalingre a megoldásom is, nem látom a mütyür dolgokat
Van jobb, rövidebb kábelem, de ahhoz át kellene rendeznem a lakást, hogy azzal teszteljem.
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74 #104084 üzenetére
Nem hiszem, hogy az FF-et rontották el, legalábbis nálam viszi az FF Ublock Originnal Linux Mint Cinnamonon a videókat, bármilyen elérhető felbontásban (bár jellemzően nem FF-et használok, de most teszteltem). Igaz, dedikált VGA a Radeonom.
Ez persze rajtad nem segít, csak legalább azt látjuk, hogy nem egy globálisan mindenkinél jelen lévő problémáról van szó.
-
Zó
aktív tag
válasz
tordaitibi #103342 üzenetére
Továbbra is az a kérdés, kit értünk kezdő alatt.
Ha van IT-s "életképessége", affinitása minimális, de nagyon körülményes dolgokat nem akar csinálni, annak a kezdőként sem életveszélyes terep a barátságosabb disztró.
Akinek meg a Windowshoz sincs lövése, csak a számtech boltos vagy az unoka beállította neki, hogy mehessen a Facebook és a YouTube, az a Windowsban is elveszik, és ezeket Linuxon is fogja tudni csinálni, úgyis mással kell bekapcsoltatni a gépet, a terminálban hülyeségeket meg csak akkor csinál, ha összekeveri a Messengerrel. (Persze immutable OS-szel is lehet próbálkozni.)
Szerintem nagyon is egyénfüggő, hogy a felhasználónak vajon mire van szüksége, hogyan is használná a rendszert. Nem azt mondom, hogy mindenkinek Linux kell, és pláne nem is fognak átállni egyhamar, csak van egy olyan érzésem, hogy túl van lihegve a kezdőség, túl van misztikálva a Linux, és tömegektől el lehetne venni a windowsos jogosítványát is.
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74 #103318 üzenetére
Normális asztali géphez viszonyítva nem túl gyors a pár tízezres laptop, amúgy irodai dolgokra bőven jó. Mondjuk, hogy Win 10-zel miért tartott másodpercekig megnyitni egy 3-4 MB-os képet, azt nem tudom, Linux Minttel begyorsult. De szerintem ha rakok rá szűz Win 10-et, az is gyorsabb lett volna az eredeti állapotánál. (Nem az én laptopom, nem tartottam karban.)
Az én régi laptopom se versenyezhet az erősebb asztali gépeimmel, de amire használom, bő nyállal elég. Persze ha akarnám, biztosan fel tudnám rá ügyeskedni a Win 11-et, de azt már nem tudom, hogy futna, és valójában érvem sincs mellette, mert semmi kimondottan windowsos dologra nincs szükségem rajta, olyanra inkább, melyek Linuxon nálam rendre jobban működnek.
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74 #103301 üzenetére
Régen kb. böngészni nem lehetett normálisan egy sokéves géppel, vagy egy komolyabb Excel-táblába belehaltak, most egy csomó mindenre jók még. Annak idején a levetett gépeket alig használtuk is tovább valamire, most a családban több 10+ éves konfig is rendszeres használatban van, és nem érzem, hogy ki kéne őket vonni a forgalomból. Esetünkben gyakorlatilag mindenkinek kellene új laptop (3 db), az meg nem lenne olcsó.
Persze fel lehetne rájuk ügyeskedni a Win11-et, de a legrégebbi már Win 10-zel se volt túl gyors.
Meg hát régen sokkal kevésbé volt ellentétes alternatíva a Linux. Amikor az Ubuntut először még CRT monitorral próbáltam, akkor szembesültem vele, hogy nem létezik a VGA-hoz driver, ami 60 Hz fölé menne. Na az a korabeli LCD-ket rendben lett volna, de CRT-n értelmetlenné tette.
Persze én sem hiszek a linuxos áttörésben, csak összehasonlíthatatlanul több értelme van mostanában váltani, mint korábban volt.
-
-
Zó
aktív tag
válasz
Krissz80 #103155 üzenetére
Egyébként játékokra is izgalmas próbálgatni, már meglepően jó tud lenni, a Steam a Protonnal sokat tett ezért, ha nyilván erre a Windows a biztosabb. Vicces, hogy a régebbi windowsos játékaim egy része egy Alt+Tab után Win 10-en úgy összeomlik, hogy reboot kell, Linuxon meg semmi probléma (több windowsos és linuxos gépen tesztelve).
-
Zó
aktív tag
válasz
fekete.puma #103153 üzenetére
Ez jogos, de a jelzett felhasználási területre írtam, arra vannak szoftverek, többé-kevésbé ugyanazok, mint Windowson, ha nem kell valami specifikus okból MS Office-hoz vagy Windows-exkluzív médialejátszóhoz ragaszkodni. És erre a felhazsnálási területre elég jók a tárolósak/alapból települtek is, a frissítésük még kényelmesebb is Linuxon.
Akkor kell hozzá érteni, ha az alapigényeken túl kellene valami, azt nem vitatom (bár nagyon rémüldözni sem kell, hogy misztikus kihívásokról lenne szó). De ha az anyámból indulok ki, ő ugyanúgy nem tud ezen kívül semmi mást csinálni Windowson sem segítség nélkül, hiába használja napi szinten a laptopját. Szerintem észre sem venné a Linux Mint és a Windows 10 közötti különbséget.
-
Zó
aktív tag
válasz
fekete.puma #103146 üzenetére
És ott van az OnlyOffice is. Azt is ki lehet próbálni Windowson is előre, ahogy mást is.
Talán az Access pótlása az, ami izgalmasabb, de azt a mindennapokban elég kevesen használják a Office-hoz szokottak is.
-
Zó
aktív tag
válasz
sh4d0w #103147 üzenetére
Ezt mindig érdemes váltás előtt megogfontolni, de azt tapasztalom, hogy tömegek használják úgy napi szinten a Windowst, hogy elemi dolgokról sincs lövésük sem. Felhasználástól függ, hogy egy krzdőnek Linux Mint Cinnamonhoz kell-e bármennyire érteni is, vagy tényleg szinte Windowsnak tűnik (vagy akár egyéni preferenciák függvényében kényelmesebbnek).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Autószimulátor! Leírásokkal, mindenestül, játékkal, kulcsrakészen!
- Bomba ár! Dell Latitude 7490 - i7-8GEN I 16GB I 256-512SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest