Hirdetés
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- iPhone topik
- Hivatalos a Poco X8 Pro Max gigantikus akkukapacitása
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Bocsánat, ez teljesen elkerülte a figyelmem.
Szóval sok jót hallottam a v60-ról meg a Chemmexről, de sajnos nincs hozzá semmim. Ha még lenne egy normális hattyúnyakú, elektromos vízforralóm, akkor nyilván nem tétel egy V60. Jelenleg aeropresshez is mikróban melegítem forrásig a vizet, aztán szerencsétlenkedek tölcsérrel.

Alabástrom:
Átjött.
-
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére

Kihívás elfogadva.
szerk: azt mondod ott nem érdemes aggódnom a fine miatt?
-
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Köszi a részletes választ!
Alapvetően most csak a síktácsás, elektromos őrlőkre vonatkoztak a kérdéseim, de érdekes lehet ezt átvetíteni a kéziőrlők világára is, ahol tulajdonképpen értelmezhetetlen a magas fordultszám. Kivéve persze, ha emberi erő helyett a csavarbehajtós, bitfejes módszerrel őről valaki. Mondjuk személy szerint ez pont a kéziőrlő varázsát, a szertartás jellegű kávékészítés jellegét veszi el.
Valamint azt nem írtam, hogy nálam a filter kimerül a cold-brew, ritkábban az aeropress készítésben. Mindenféleképpen az előbbire ajánlott filterkést szeretnék.
Gondolkoztam valami szitás leválasztáson is, ami kiszűri a fine-t, de a Temu keresője nem volt ebben a segítségemre, itthoni webshopból meg sokalltam érte a 80.000 forintot. -
aleister
veterán
Késtémában lenne pár kérdésem. Ha jól tudom, akkor a tipikus filter késprofil éles vágófelületet használ, amivel a kávébabot kisebb darabokra vágja. Összességében egységesebb részecskeeloszlást produkál (unimodális jelleg), hogy a kivonatolás is egységesebb legyen a tiszta ízjegyek miatt.
Ezzel szemben a presszóra optimalizált kések tompábbak. Inkább törik a babot, mnt vágják. Több fine keletkezik, testesebb lesz a végeredmény.A kérdésem egyrészt, hogy a fenti helytálló-e? Amennyiben igen, hogyan jön képbe a fordulatszám? Úgymond milyen fordulat dukál a különböző késekhez?
Végül (ami miatt ezt az egészet kérdem) szerintetek van értelme egy olcsó AVX CG301-be egy jobbféle filterkést belerakni? Síktárcsás, 64 mm az őrlő. Az egyetlen, ami miatt bizonytalan vagyok az az alacsony fordulatszáma (tán 500-550 f/perc).
-
aleister
veterán
válasz
Flashback
üzenetére

gboszi:
Nem pont a kérdésedre válasz, nekem ilyen van, csak fele ennyiért Temuról. Tökéletes.
A számodra elvárt módon működik. Kis mágnes tartja fent a tűs fejet, így ha nem használod, akkor a felső helyzetben van. Minimális erőkifejtés után meg szabadon lóg. Állítható a mélysége, így pl mélyebb kosarakban is leér az aljáig. Bár 58-as alapban, tudom használni a 49-es step-dow kosárral is. Ilyenkor legalább egy tű halhatóan hozzáér a kosár felához, de belemegy erőltetés nélkül. Gyaníthatóan mindegyik kosárméretnél ugyanezt a fejet hasznlják, csak a külső perem más. -
aleister
veterán
válasz
bluesfan
üzenetére
De le ám!
Új Hajnal kávé...figyeld a leírást!
-
aleister
veterán
válasz
lojzi1
üzenetére
Én a mai napig gondolkodom azon, hogy elengedem az 58 mm-es, "profi" kosárméretet, és lecserélem a gépem egy mezei 51-esre. A fél királyságom rámenne egy normális step-down szettre, ellenben gombokért kapni már -mondjuk- a kisebbik Hőfehérkét.
#144133 RetepNyaraB:
Lehet, hogy csak számomra nem nyilvánvaló, de miért úgy csinálják a step-down kosarakat, hogy fent hagynak egy böszöm nagy részt az eredeti 58-as átmerővel? Miért nem mélyítik tölcsérszerűen 2-3 mm eséssel az egészet a célátmérőre? Akkor nem kéne az a hülye rugó sem, hogy lenyomja a puck screent. -
aleister
veterán
válasz
kk831228
üzenetére
...és Mano66:
Köszi a válaszokat!
Akkor nem váltom le a szűrőkancsómat, ami ugyan nem a legjobb, de környezetvédőként nekem ez túl sok elpacsált víz. Bár jobban belegondolva végülis a csatornában köt ki és plusz szennyezőanyag nem kerül bele, mint, ami egyébként is benne volt.Nálunk sajna 360-390 körüli az oldott anyag a csapvízben. Ezt az Aquaphor kancsó 220-250 körülre tudja levinni, ami elég nagy csalódás számomra. Jó lenne a 100 alatti TDS. Lehet, hogy a Zero Water lesz számomra az ideális.
-
aleister
veterán
válasz
KelemenUhr
üzenetére
Nekem is HiBREW van. Ezért a pénzért ár/érték bajnok.
-
aleister
veterán
válasz
killboy007
üzenetére
Nekem is segített még privátban is.
-
aleister
veterán
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Ha nem "bántásból" írtad, akkor esetleg a "baromság" szóra nem volt megfelelő szinoníma?
-
aleister
veterán
válasz
cotagg
üzenetére
Köszi a linket! Ahogy te is írod, ez ugyan inkább csak érdekesség, annak viszont elég menő.
A puck jump jelenség például engem eléggé meglepett, a Fellini manőver is érdekes volt.Viszont a csatornásodás vizsgálatára a különböző puck előkészítési módszerek esetén (WDT, blind shaker, disztibútor, stb) nem adott választ. Ott lentről is kellene egy kamerafelvétel, hogy mely részeken tör át a víz és mekkora intenzitással. Nyilván nyomásadattal kiegészítve, slow motion-ben.

De ez már eléggé a részletekben való elveszés iskolapéldája. Mindettől függetlenül engem érdekelne. -
aleister
veterán
válasz
qvik27
üzenetére
Kísérleti jelleggel működhet a hőálló üveg, igen. A kávéfőzőn lévő nyomásértéket valós időben fel lehet használni a felvétel mellett.
De banyek, mikor törjük magunkat a gondolkodással?! Gemini:

A legismertebb vizsgálatok nem feltétlenül színes folyadékkal, hanem átlátszó, speciálisan edzett üvegből készült kosarakkal készülnek.
Hogyan működik: Nagy sebességű kamerával rögzítik, mi történik a kávépogácsa belsejében vagy az alján.
Mit vizsgálnak: Itt látszik leginkább a csatornásodás (channeling), amikor a víz nem egyenletesen halad át, hanem kis utakat tör magának.
A modern kávégépgyártók (például a La Marzocco vagy a Decent Espresso) és egyetemi kutatók számítógépes áramlástani modellezést használnak.
A folyamat: Szoftveresen szimulálják a víz útját a felsőszűrőtől (shower screen) kezdve a pogácsán át.
Eredmény: Ezek a modellek "színezik" a vizet a nyomás és a sebesség alapján, így pontosan látható, hol alakulnak ki holtterek a kosár szélénél.
Vannak olyan kísérletek, ahol ételfestéket vagy speciális jelölőanyagot adagolnak a vízhez, hogy lássák a diffúzió sebességét.
Cél: Megfigyelni, hogy a víz mennyi idő alatt éri el a kosár szélét a közepéhez képest.
Megállapítás: A legtöbb vizsgálat kimutatta, hogy a víz hajlamos a kosár fala mentén gyorsabban haladni, ha a tömörítés (tampolás) nem tökéletes.
Ha mélyebben érdekel a téma, a következő kulcsszavakra érdemes rákeresned:
Decent Espresso "Visualizer": Ők rengeteg adatot és videót publikálnak a víz áramlásáról.
Socratic Coffee: Egy független kutatócsoport, akik tudományos igénnyel tesztelik a kávékészítés fizikáját.
James Hoffmann / Lance Hedrick: YouTube-csatornáikon gyakran mutatnak be olyan felvételeket, ahol átlátszó eszközökkel modellezik az extrakciót.Szerk: szóljatok, ha valaki talált konkrét linket a videó(k)ra!

-
aleister
veterán
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
+1
-
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Természetesen létezik lépcsős kivitel is többféle. A lényeg az esetükben szerintem a lukak lézervágása.
-
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Pl a 9Panda 58-32 convex?
-
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Ugyanilyen 58-49 stepdown kosaram van. Akkor azt mondod, hogy nem érdemes komolyabbra váltani?
-
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Engem tökre érdekelnek a tapasztalataid, úgyhogy jöhetnek még bátran!

-
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Na ezért jó a cold-brew. Ott nem kell a hőmérséklettel pöcsölni.
-
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Én tegnap majdnem berendeltem az ORB-ot, de elkövettem azt a hibát, hogy elolvastam az 1-3 csillag közötti értékeléseket. Feltehetően user errorok voltak ezek, de kicsit elvette a kedvem.
Érdekes ez a hőfok dolog. Az Aeropress atyja mondta anno, hogy inkább az alacsony hőfok áll neki jól. Nekem ilyen 80 fok körül rémlik. Volt Hoffmannak is egy nagyon jó AP videója, ahol több szempont alapján tesztelt. Neki az jött ki, hogy az említett alacsony és a magas hőfok (100 fok körül) esetén a legharmónikusabbak az ízek. A kettő között valahogy ellaposodik a kávé zamata. Fura, hogy nem egy fokozatosan erősődő íve van a dolognak, hanem pont a két véglet a "finom".
-
aleister
veterán
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Ja értelek. Bocsi, felületesen olvastam.

Még az elején csináltam így én is, de annyira erősen pattant be a karba a kosár, hogy szétzíbolta a benne lévő kávét is. Egy része a konyhapúlton kötött ki.
No meg akkor csak a kart melegíted elő, a kosárt nem? -
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Köszi!

-
aleister
veterán
válasz
qvik27
üzenetére
Elégedett vagyok, viszont ettől eltekintve sosem baj, ha jobb eredményt érek el. Naked kart használok, de nincs sajna precíziós kosaram hozzá. A lyukasztás nagyon kis gagyi a jelenleginél. Egy lézerfúrt kosárral biztos más lesz a lefolyás. A közeljövőben beszerzem majd.
A kezdős totyikba anno raktam fel más okból (crema) videót. Nagy átlagban kb ilyen szokott lenni a lefolyás. Láthatóan kicsit táncol az elején a sugár, úgyhogy valamennyi csatornásodás tuti van, de aztán beáll középre. A pogácsán szemmel semmit nem látni. Nincs kráteresedés, stb.
Ez egyébként még disztribútorral + gyári kosárral készült. Azóta az előbbit elhagytam (bár nem vettem észre különbséget), az utóbbi helyett meg jött egy 58 to 49 stepdown kosár, de ugyanilyen szar likakkal.
konzumpro:
Sajna a kb 1 cm magas tölcsért már nem tudja átérni a WDT-m. De egyébként sem látom ezt megoldásnak, hisz a tamperolásnál van inkább probléma. Azt meg nem tudom a magasítón keresztül, hisz az a kosár belső átmérőjét csökkenti.Peti...(16v):
Én is őröltem már kosárba, de ha a kézi őrlőt használom (márpedig inkább a K6, mint a CG301), akkor ez nyilván nem pálya.
-
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Félek megkérdezni, hogy ennek mennyivel lesz más a végeredménye, mint egy azonos paraméterekkel lefőzött aeropressnek.

-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az a problémám, hogy a dupla kosárnak a pereme fölé kerül még a 16 gramm kávé is WDT-zés után. Ha ezt tamperolom, akkor a széleken kiszóródik a kávé. Ha meg az ujjammal a széle felől óvatosan besöpröm középre, akkor tuti nem lesz egységes.
Sokkal lejebb nem tudok menni töltőtömegben, mert akkor már túl nagy lenne a headspace ebben a 18-19 grammos kosárban.Egyébként én elégedett vagyok a végeredménnyel, csak felkaptam a fejem, hogy most már a WDT is public enemy. Hozzátenném, a sima "kézi" WDT-vel nagyon béna vagyok. A kosárperemre felülős, tekergetős viszont szép, egységes pogácsát csinál.
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Tudom, de a kolléga azt írta, hogy mindkettő felejtős, ami meglepett, mert eddig tudtommal csak a disztribútorról volt ez a közvélekedés.
#143597Peti...(16v):
+1
...de kíváncsiságból megkérdeztem az AI barátom. Szerinte a disztribútor okozhat csatornásodást. Megfelelő WDT (0.2-0.4 mm tűátmérő), ütögetés, tamperolás szerinte a tuti. -
aleister
veterán
válasz
Skizz
üzenetére
Ne.
Egyszerűen olyan szépen lesimítja, kiegyenlíti a kávé felszínét, hogy bevállalom, hogy a felső réteg esélyesen jobban össze lesz tömörítva, mint lent. Próbáltam én kézzel kocogtatni a portafiltert, a végén meg az asztalhoz vágni, de nem vettem észre lényegi különbéget a végeredményben.Ez egyébként állítható magasságú, kosárra feltámaszkodó kivitel. Van egy elméletem, ami szerint, ha tökéletesen ki van számolva adott mennyiségű kávéhoz, hogy éppen csak hozzérjen a disztribútor, akkor tényleg csak eloszlatja egységesen a kávét, és nem tömöríti le.
-
aleister
veterán
Urak, erről a Kafmasino KUBO-ról hallottatok valamit? Rájöttem, hogy nekem gyengém ez modern, letisztult megjelenés. A Wendougee Lita láttán fogott el először az érzés, hogy nekem kell egy ilyen, de ez a KUBO még szimpatikusabb is egy fokkal.
Hála égnek out of stock...amit nem is értek, mert FB hirdetés navigált hozzájuk.
#143470 Skizz
Akkor csak rájövünk itt előbb-utóbb, hogy mi a gond.
A többiek biztos tudnak ajánlani valami jó WDT-t. Nekem egy sima Alikisscafe van, ami bár teszi a dolgát, nem tudom egy jobb példánnyal szemben mennyire állja meg a helyét.
Disztibútort használsz? -
aleister
veterán
válasz
konzumpro
üzenetére
Pont ellenkezőleg. Az alacsony vízhő (pontosabban az alulextraktáltság) miatt lesz "savanyú" a főzet.
Az AVX FB csoportban is említette valaki, hogy hiába jelezte ki úgy valamelyik gép, hogy elérte már a megfelelő hőfokot a víz, jó 10 percet kell még ezután várnia. Én is emeltem 95 fokra a hőfokot, mert közepes pörinél is kell már neki ennyi. -
aleister
veterán
-
aleister
veterán
válasz
sz.zs.
üzenetére
Egyelőre még engem sem, de ezt betudom annak, hogy nem volt még időm az ízekre koncentrálni.
Ami frusztráló, az egyértelműen a nagyon hosszú őrlési idő, valamint a sok maradvány, amitől csak sok pöcsöléssel tudsz megszabadulni.
Ami pozitívum az a könnyű és sima érzetű őrlés (a kislányom is tudja tekerni), valamint a könnyű tisztíthatóság (konkrétan nem kell vele plusz időt tölteni).Szombaton írok majd konkrét másodperceket 9 és 18 gramm esetén, presszó finomságnál K6/C6/Hg49s viszonylatában.
-
-
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Ez 58 to 49 kosár. Lentebb linkeltem a termék oldalát, ott van egy kép a méreteiről. 51-ről 49-re szerintem sem lenne értelme, de ennek csak a beszűkülés kezdete 51-es, a vége 49, viszont maga a kosár 58-as.
Bocsi, ha félreérthetően fogalmaztam!
Jolida:
Á, tuti nem melegítem én ezt 90 fokra. Az alapból szobahőmérsékletű karon átengedek üresen egy dupla adag vizet. Nem tudom mennyire melegszik fel, de mivel nem égeti még a kezem, olyan 60 foknak mondanám.
Ti ennél többet melegítetek rajta?Azt vettem egyébként észre, hogy tán a kosárnál is fontosabb a puck-screen melegítése. A vastagabb nekem majdnem 2 mm. Ha ezt nem melegíteném elő, akkor az első pár ml víz biztos számottevően lehűlne, amíg áthalad rajta.
A másik szűrőm hártyavékony. Annál kb nem oszt, nem szoroz szvsz. -
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Nem rémlik, hogy valamelyik elismert márkának lenne ilyen.
Ez a fent 51, lent 49-es átmérő az elején valamiért jó ötletnek tűnt, most már csak a fejemet vakarom.
Ha még valóban 51-es lenne a kezdeti mérete, akkor vennék hozzá egy 51-es tampert, de a tolómérő szerint inkább 50.8-as.
Jó lenne belepróbálni egy 49 és 51-est tampert is, de sajna úgy néz ki itt helyben nincs a veszprémi hobbistáknak. Legalábbis a kezdő kávés totyikban nem reagáltak a kérdésre.ktg3:
Most úgyis fogyóban a KS. Ha nem is világos, de KV pörkölésű jön majd utána. Lehet, hogy azzal több szerencsém lesz.
-
aleister
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Nos, ehhez az AliKisscafe kosárhoz kétlem, hogy lenne dedikált tölcsér.

Az mondjuk dícséretes, hogy van hozzá beméretezett ábra.
-
aleister
veterán
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Alabástrom:
Gondolom 49mm-es tölcsérre gondolsz. Ez bennem is megfordult, de van olyan tölcsér, ami nem vesz el a belső átmérőből? Nekem legalábbis az 58-as belülről illeszkedik a kosárra, kb 56-ra leszűkítve a belső átmérőt, így aztán tamperolni csak úgy tudok, ha előtte leveszem a tölcsért.sz.zs.:
Néztem ezt a kosárt én is. Tán koxx ajánlotta. Kb annyi volt a szállítás, mint maga a kosár, és olvastam olyan véleményeket, hogy nem lesz egységes a konvex kialakítás miatt a tamperolás. Ez szerintem nem feltétlenül igaz, de úgy voltam vele, hogy veszek egy olcsó, random step-down kosarat, és kipróbálom. Ha bejön, akkor tovább tudok lépni pro vonalon.ktg3:
16g-vel próbáltam ki a 18g-s kosarat. Sajnos már ennyi őrlemény is a perem fölé ér. Egyelőre azt látom megoldásnak, amit az elején írtam. Betöltöm a kávé felét, ütögetéssel vagy kis ecsettel a peremről leszedem a kávét, tamperolok, aztán jön a másik fele.
A probléma, hogy ez annyi időt vesz igénybe, hogy a felmelegített portafilter garantáltan kihűl a végére.
Ami gyors megoldás lehet, amit Alabástrom írt. Hogy a betöltőtölcsér fent hagyásával együtt tamperolok.Direfield:
A WDT még a legkevesebb. Azzal hála égnek nincs gond.
-
aleister
veterán
Sziasztok!
Step-down kosárt milyen technikával töltetek meg? Elnéztem ezt a videót, és csak a fejemet fogtam. A problémás rész ahol az átmérő kiszélesedése miatt van egy belső perem a kosárban, és ott fennmarad a kávé. Ezt először tamperoljam le, majd mivel lejebb megy így a kávé szintje, a peremen lerakódott őrleményt söpörjem rá, és tamperoljak még egyszer?
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Figyelek-figyelek.

Más...tudnátok ajánlani vízhőfok mérőt és TDS mérőt, ami nincs aranyárban, de relatív megbízhatóan mér? A Temu rogyásig van ilyenekkel, de nem egy negatív véleményt olvasni róluk.
Érdekelne, hogy a gépen beállított vízhőfok mennyire egyezik meg a felső szűrőből kilépő víz tényleges hőfokával. Valamint a vízszűrő kancsó betétjét is jó lenne leellenőrizni. -
aleister
veterán
válasz
WiZARD
üzenetére
Én még elég kezdő vagyok a témában, de azt olvastam, hogy espresso esetén 8-10 napot tanácsos várni K-S pörkölésnél. Én két-két és fél hetet pihentettem eddig. Ennyi idő után már nem vettem észre rossz mellékízt. Egyszer majd direkt próbálok egy pár napost, hogy tudjam, hogy milyen amikor még időre van szüksége.
A másik kávés totyikban egyébként pont nemrég volt erről egy rövid szál. RetepNyaraB kolléga szerint az 1 hónapos pihentetés is indokolt lehet.
-
aleister
veterán
válasz
aleister
üzenetére
Bocs, neked a fordított irány fog kelleni.
-
aleister
veterán
válasz
:AMF:
üzenetére
De van létjogosultsága a K6 melett? Azt olvastam róla, hogy sokkal laposabb presszóban az ízélmény, amit a C5 ESP Pro nyújt. Ráadásul ez a belső szemcseméret állítás nekem nem szimpatikus.
Ha nem lenne a K6, akkor tök jó vétel lenne 24 körül, vagy ha el akarnám adni a K6-ot. Viszont minőségben visszalépni, hogy kb 20e forintot nyerjen az ember. Hát nem tudom...
-
aleister
veterán
válasz
gboszi
üzenetére
11+ ezerért vehetsz hozzá transzformátort.

-
aleister
veterán
Köszi!
Rá gondolsz? Gondolom azért nem kell hozzá 32-es kiegészítő, mert a felső átmérője marad 58, így használható a jelenlegi eszközpark.Ehhez feltételezem kelleni fog bottomless portafilter, mert nem fér bele a szűkített kosár a gyáriba. Az összes 3 karmos portafilter kompatibilis egymással? (Hibrew H10 Plus-t használok, amibe 58-as 3 karmos PF való).
-
aleister
veterán
Hogy kicsi ontopic is legyek... volt itt szó nemrég a step-down kosarakról, az AVX csoportjában meg láttam, hogy rá voltak pörögve a konvex kosarakra, aztán nagyon mennek a bottomless portafilterek a precíziós kosarakkal együtt, ráadásul a közvélekedés a szimpla kosarakat rögtön temeti is...
Szóval szerintetek lesz ízben előrelépés számomra, ha lecserélem a géphez kapott mezei kosarat, vagy inkább költsem kávéra azt a kb 20-30e forintot?Jelenleg 10 grammot főzök le egy szimpla kosárban presszóra, és teljesen elégedett vagyok a végeredménnyel. Értem ez alatt első sorban nyilván az ízt, de a technológiai adatok is az optimális határokon belül vannak (lefolyási idő, nyomás).
Olvastam, hogy minél kisebb a kosárátmérő, annál egységesebb a végeredmény. Érdemes az 58-as (58.5) átmérőről lejebb lépni emiatt? Van esetleg egy adagra (8-10 g őrlemény) optimalizált kosár? -
aleister
veterán
válasz
Parci
üzenetére
Igen, ez is benne van minden bizonnyal a pakliban, bár az általam felhozott példa pont nem ilyen volt. Anno valóban az egész sportág (értsd nemzetközi és hazai) a régi iskola szerint adagolta a kreatint. A legnagyobb honi online lap egy 2017-es cikke pl még mindig megemlíti a feltöltést, pedig 2019-ben kijött tanulmány alapján felesleges. Vicces, hogy egyébként ugyanezen site direkt publikált róla, hogy elég csak a napi max 5 gramm, aztán ezt a cikket (gondolom anyagi megfontolásból) leszedték. A kommentek között azért megtalálod, ha rákeresel az "5 gramm"-ra.
-
aleister
veterán
válasz
hoffman_
üzenetére
Én sem, sőt!
, de elég rossz alvó vagyok, így régebben pár dolognak utánanéztem. Érdekes egyébként az emberi biokémia. Az a probléma, hogy bármennyire is kutatott egy bizonyos terület, az még nem feltétlenül garancia rá, hogy a tudomány jelenleg helyesen vélekedik-e róla. A legeklatánsabb példa a kreatin. A legrégibb, legelterjedtebb, legkutatottabb tápkieg. A nagy testépítős oldalak, véleményformálók különböző módszereket közöltek a szedésére (kuraszerű vs folyamatos szedés), voltak adagolási képletek testsúly függvényében, stb. Aztán egy szép napon kiderült, hogy mindvégig hibásan tudták. Kortól, nemtől, (az extrém esetektől eltekintve) testsúlytól függetlenül minden nap 3.7 g mindenkinek, oszt jóidő.

-
aleister
veterán
válasz
Parci
üzenetére
Nem 1 órával utána hat, hanem a kutatsok alapján a koffein koncentrációja ekkor a legnagyobb a vérben. Több dologtól is függ, hogy kinél pontosan mennyi ez az idő. Hogy éhgyomorra vott-e kávét, milyen a deikvens anyagcseréje, stb. Simán lehet -/+ 20 perccel számolni. Most rákeresve kiderült számomra, hogy szélsőséges esetben ez akár 2 óra is lehet.
A felszívódás egyébként már 10-15 perc alatt megtörténik. Szóval szigorúan véve innét kezdve már hathat a kávé, csak még nem érzed.szerk: És azért gond, mert a szervezet érzékeli a kávé miatt megnövekedett kortizol szintet, így leállítja a termelést idő előtt. A cirkadán ciklus miatt ez viszont egy rossz beidegződést fog okozni (=hormonzavar).
Továbbá az adenozint (ez a fáradtságérzet kialakulásért felelős) sem tudja a szervezet kitakarítani, mert a koffein blokkolja az agyban a receptorokat.
A nagykönyv szerint először reggeli, aztán minimum 1 órával az ébredés után jöhet a káve.hoffman_:
Lehet, hogy inkább a dopamin lesz az. Vagy leginkább a kettő együtt.
Sokáig én is azt hittem, hogy se a kóla, se a kávé nem hat rám. Aztán rájöttem, hogy a jótékony hatás nem olyan könnyen tetten érhető, cserébe a hibás fogyasztási szokás miatti negatív folyamodványt mindig megtapasztaltam. Pl a KV túlfogyasztás utáni kómát. -
aleister
veterán
Ha ezt reggel, ébredés után teszed, az valóban nem jó. Ébredéskor (és tán délután 4-5 magasságában is), a szervezet egyébként is egy nagy adag kortizolt pumpál a szervezetbe. Tehát azt a hatást, amit a kávétól kapnál, már egyébként is megkaptad a hormonoktól. Hosszú távon ez duplán rossz. Egyrészt koffeintoleranciát okoz, másrészt hormonzavart.
Sok embertől hallottam már, hogy "nem tudok kávé nélkül felébrdeni". Nos, ez butaság.
A koffein szintje a vérben az elfogyasztástól számítva kb 1 óra múlva van a csúcson. Az első 15-20 percben konkrétan semmi hatása, ha még reggelizik is az ember, akkor a felszívódás még lassabb lesz.
Szóval, ha valaki egy kávé elfogyasztása után rövid időn belől (percek) ébernek érzi magát, az nem a kávé miatt van.
-
aleister
veterán
Estét az Uraknak!
Milenialcafe-val van valakinek tapasztalata? A kostolócsomagjuk elég baráti áron van.
Rákerestem a topicban. Csabszin kolléga már belefutott augusztusban, de akkor nemigen kapott választ. -
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi!
Igen, én is úgy gondolom, hogy nyilván az az ideális, ha fullra lefedi a kosarat, csak abban nem voltam biztos, hogy lehet-e ez kifejezetten ártalmas (pl csatornásodás), de akkor a szavaid alapján nem.Parci:
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, bocsi!
Tisztában vagyok a méretekkel, így nem kell semmit sem lemérnem. A kosár 58.5-ös, a puck screen 58-as.
Csak annyi volt a kérdés, hogy okozhat-e csatornásodást, amiért a peremen van egy 0.25 mm-es rés körben. -
aleister
veterán
válasz
kchris78
üzenetére
Én azt olvastam - de a többiek majd kijavítanak, ha nem így van -, hogy ha túl nagy a rés, akkor "mocsarasodhat" a kávépogácsa. Az utolsó pár ml viz fent marad a tetején. Ilyet egyébként én is tapasztaltam, és való igaz, hogy a töltőtömeg növelésével megszünt.
Nekem is lenne egy kérdésem.
A kosaram 58.5 mm átmérőjű, ezért a random rendelhetó 58 mm-es puck screen-ek mellett van egy kis rés oldalt (elvileg ugyebár 0.25 mm). Okozhat ez oldalt csatornásodást túlkioldást?
Szoktam vizsgálni a zaccpogácsát, és egységesnek tűnik az átázottsága, viszont gyanítom, hogy szemre egyébként sem tudnám megmondani, hogy valahol túlextraktált-e. 5 mp előáztatást használok, szóval az egységes nedvesség emiatt is lehet feltehetően. -
aleister
veterán
Beírom ide is, hátha nagyobb szerencsém lesz, mint a kezdős totyikban.

Veszprém környékéről van valaki a topicból? Közös kávérendelés miatt kérdem.
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Akkor feltehetően elírtad itt. A 001-55-et véletlenül 005-nek írtad. Viszont a link a jó helyre mutatott.

Ezért volt fura számomra, mert 55mm-es kést írtál, miközben az EG005-ben 48-as van. De akkor most már tiszta minden.
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez a része teljesen átjött. Szóval nem kell szabadkoznod.

Amire reagáltam, hogy Te az első kommentben az AVX EG005-öt ajánlottad. Ezért is kérdeztem, hogy nem inkább az AVX CG301 az ajánlott, ha már AVX? -
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezt az AVX CG301 vs DF54-re írtad, ugye?
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
AVX őrlők közül nem inkább az CG301 Plasma az ajánlott? 64 mm-s síktárcsás, mint a DF54.
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezen nem lepődök meg. A "technikai sportok" már csak ilyenek.

Igazából ez a kőkemény kétezer forint nem oszt, nem szoroz. Ha már csak lelki megnyugvást ad, hogy mindent megtettem az egységes kávépogácsa érdekében, akkor már megérte a dolog.
Csütörtök-péntek magasságában megérkezik. -
aleister
veterán
Igen, tűset (forgatható, kosáron felfekvőset) rendeltem. Van félretéve egy parafadugó, hogy esetleg telebökdössem tűvel, de rá kellett, hogy jöjjek, hogy egy 21. századi háztartásban nem feltétlenül van már otthon varrótű.

lojzi1:
Jelenleg én is kézzel rezegtetem szemre egységesre, aztán jön a tamper. A YT videókban - amikből felszedtem az induló tudásom- kivétel nélkül használták a tűs után a "forgatós" disztribútort, végül tömörítettek, így nekem az rögzült be, hogy ennek ez a "módja". Feltételezem, hogy ártani, nem árt, így most, hogy már megrendeltem ezeket, esélyesen használni is fogom őket, de ha ezt hamarabb tudom, akkor ez az összeg biztosan a KV alapban kötött volna ki.
-
aleister
veterán
...és Parci:
Köszi a válaszokat!
Azt hittem volna laikusként, hogy ha jobban összenyomódnak a kávészemcsék, akkor a tömörebb kávépogácsa miatt nehezebben megy át rajta a forró víz, ergo a nyomás is megnő.
A tamperem egyébként egész jó darab. Ha felesleges a rugós kivitel, akkor nem cserélném le.Mivel nincs még disztribútorom, ezért simán lehet, hogy akkor nem is a tömörítés erőssége, hanem a kávépogácsa homogenítása volt az eltérés oka.
De ez már bőven az a szint, ami hibahatáron belül van számomra. Legalábbis a jelenlegi szintemen. Biztos jobban kiérzem majd a különbségeket, ha finomodik a jövőben az ízlésem.
Köszi még egyszer a csoportnak a segítségeket!
-
aleister
veterán
No, a hétvégén sikerült kitapasztalnom presszóra az őrlés finomságát az aktuális kávéval. K6-on ez 42-43 tájékára esett attól függően, hogy mennyire erősen tömörítettem. Ha így őrlök, akkor szépen a "zöld zónába" esik a nyomásérték, és mind a lefolyás ideje, mind a crema olyan, amilyennek a nagykönyvben meg van írva...vagy legalábbis nagyon közel esik hozzá.

Összességében elmondható, hogy nem emlékszem, hogy valaha is ittam voltam ennyire finomat. Elképesztő, hogy ugyanolyan eszközparkkal, ugyanolyan összetevőkből mennyire más tud lenni a végeredmény. Egyedül már csak a tömörítésre kéne valami standardot találnom, főleg szimpla szűrőkosárral, mert a kevesebb örlemény esetén minimális különbség is jobban kijön.
Nektek a rugós tamperek mennyire jöttek be? Az esetükben gondolom konstans lesz a tömörítési erő.
-
aleister
veterán
Páran megkerestek privátban, hogy honnét tudtam ennyiért beszerezni a készülékeket. Beírim ide, hátha másnak is hasznos lesz.
Hibrew H10 Plus - 108e (benne van a szállítás és a vám). Ehhez találtam egy kuponkódot, így 231.99 USD lett a vége, ami kb 75-76e forint. (szerk: meg is van a kód: RVFQGZPXR (-$98.00 ))
Nem ismertem ezt a gyűjtőoldalt, így kicsit féltem a rendeléstől, de rekordidő alatt megjött a készülék. November 26-án este rendeltem, hétfőn már hozta a futár. Ez 4-5 nap.A Kingrinder K6 a német Amazonról van. 89.80 euro volt. December 6-8 közöttre ígérték, de ma kora délután már itt volt.Ennek azóta már felment sajnos az ára 16 euróval, de még mindig olcsóbb, mint itthon. Egyébként MO-n múlt héten nem lehetett kapni.
Mindkettő jó vétel szvsz főleg kezdőknek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Nintendo Switch 2
- Battlefield 6
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Wise (ex-TransferWise)
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5290,12.5",i5-7300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Bontott 0perces MacBook Air 15" M4 10C/10G 16GB 256GB Gar.: 1 év
- Dell XPS 15 9500 - 15,6" hibás kijelző, i7 10750H, 8GB RAM, Nvidia GTX 1650 Ti 4GB VGA
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4031
- MacBook Pro 14" 2024 M4 Pro 24GB RAM, 10 CORE CPU, 10 CORE GPU, 1TB SSD, Space Black 27% Áfa, 0459AR
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest