- Mobil flották
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Bemutatta első fejhallgatóját a Sonos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Netfone
- MIUI / HyperOS topik
- Május végéig befut a Magic OS 8.0 a Honor 90-re és Magic V2-re
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Poco X6 Pro - ötös alá
Hirdetés
-
Az LG elengedi a feltekerhető tévéket
ph Nem tudták lenyomni a gyártási költségeket, kevés fogyott belőle, drága maradt.
-
Steamre tart a Crime Boss: Rockay City
gp Jövő hónapban érkezik az új változat, amivel együtt a következő DLC is elérhető lesz.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ktg3
őstag
Sziasztok,
Szeretném a segítségeteket kérni.
Tervem az, hogy karácsonyra meglepem a családot egy alap espresso képes setuppal. Elég sokal olvasgattam, nézegettem videókat, hogy mi merre hány méter.
Tanulmányozgattam az összefoglalót is, de így is sem állt össze a fejemben a dolog.
Mik azok az ajánlott kisgépek (őrlő és főző), amik viszonylag könnyen beszerezhetőek és ajánlottak?Főző esetében még csak-csak van némi elképzelésem:
- Gaggia Classic (Evo pro)
- Sage SES500
Őrlő esetében viszont teljesen homály vagyok jelenleg.Tudnátok írni pár kombinációt, ami jó lehet 1000 eur alatt?
mod.: Moddolástól sem félek, ha van jól bejáratott P&P kit.
[ Szerkesztve ]
-
ktg3
őstag
válasz ribarszki #130557 üzenetére
Ahogy néztem Gaggia Classic (Evo pro) is 58mmes portafilterrel működik.
Nem magayarországon lakom, így sajnos ez a facebook csoport nem annyira opció. Néha ugyan járok arra, de elég nehezen tervezhető, hogy akkor épp mi van a piacon.Kézit nem preferálnám, mert elég sok kávét iszik a feleségem és pont azért váltottunk anno kéziről elektromosra, mert nem igazán szerette.
Még a mérlegre, disztribútorra, tamperre és egy jobb kosárra (pl az ima 12-18 kiváló alapkosár) tegyél félre.
Igen, ezek fejben már összeálltak. Nincs olyan gép eben az árkategóriában ahol a kosár már alapból elég jó? Nagyon tetszenek amúgy ezek a nyitott kosarak. Kávépornó -
ktg3
őstag
válasz Bazsee71 #130559 üzenetére
Itt látom hogy van PID-del és PID nélkül. Előbbi 7-750 utóbbi csak 4-450EUR. Előbbi elég nehezen fér be 1K alá csomagban?
Gaggia classic hasonlóan ez a 4-500EUR kategória.
Azt írod, hogy később érdemes lehet utóbbira átállni. Nem jobb akkor már azzal kezdeni?Mahlkönig X54 --> Ez brutál jól néz ki. Nem overkill ez egy kicsit?
Egy Fellow Opus jellegű valami esetleg?mod.:
#130568 ribarszki:
Svájc.Annak utánanéztél, hogy egy ilyen gép bemelegedési ideje 25-30 perc?
Jó pont . Mindegyik ilyen jellegű gépre igaz?
Asszonynak szerintem fekszenek az ilyen szeánsz jellegű dolgok. Kérdés, hogy a gyerekek hagyják e...[ Szerkesztve ]
-
ktg3
őstag
Nézegettem a Lelit gépeket. Azt kell mondjam, hogy meg lettem győzve. Elég komoly tudást mutatnak adott árszinthez képest.
Azt viszont nem értem, hogy a Glenda miért kerül 300 euroval többe, mint az Anna?
Glenda - nálam ez 736 eur
Anna - nálam ez 432 eurMindkettő PID szabályzós.
Portafilter: 58mm vs 57mm --> ez egy kicsit szívás, de amazonon van hozzá elég sok minden
Boiler: 300ml vs 250ml --> espresso készítés esetén nem kéne, hogy legyen különbségMás lenne a boiler benne?
-
ktg3
őstag
válasz Bazsee71 #130586 üzenetére
A hőmérséklettől eltekintve, hogy tetszik az output?
Nézegettem videókat és ott is ilyesmiket esik a hőmérséklet egy dupla miatt.@ #130587 ribarszki :
Espresso, cortado megy főleg, néha cappucino.Mindenestre ne a daráló kárára menj jobb kávégépre. --> ezt mindenképp észben tartom
[ Szerkesztve ]
-
ktg3
őstag
válasz bluesfan #130599 üzenetére
667 eur a Victoria - ami magában annyira nem hangzik annyira vészesnek, ha figyelembe vesszük, hogy mit tud.
Annahoz képest ezek szerint megérheti az ~50%-os felárat?
Az nem tudom, hogy jött ki náluk, hogy a Glenda utódjaként olcsóbb annál.
Tudom, hogy sokadlagos szempont de nekem a Victoria szálcsiszolt burkolata sokkal jobban bejön mint a polírozott. -
ktg3
őstag
válasz bluesfan #130605 üzenetére
Az lesz. Megvárom a BF-et, hátha jár rá extra kedvezmény.
Tervezett setup:
Lelit Victoria
DF64 Gen2DF64-et honnan érdemes beszerezni?
https://df64coffee.com vagy https://www.turingrinders.com
Előbbi az hivatalos? -
ktg3
őstag
válasz ribarszki #130621 üzenetére
Úgy olvastam, hogy kosarat mindenképp érdemes cserélni (mondjuk ezt kb. mindegyik gépnél írják - nem is értem miért nem adják a gépeket alapból jobb kosárral ).
Gondolkodom még bottomless portafilteren is.
Ajánlott a csere? ha igen, akkor melyikre, milyenre?Tamperből érdemes a pressure regulator-öst venni?
Nem elég a tűs distributor meg a sima tamper? -
ktg3
őstag
válasz Rendo84 #130958 üzenetére
Engem is érdekelne. Túl sok info nincs róla a neten.
Amazonon 227 Eur nálunk. Marketing alapján nagyon sokat tud ennyiért és a kinézet is rendben van. Persze gondolom olcsó húsnak....Gondoltam a Lelit Victoria rendelésével megvárom a black friday-t, hátha lesz rajta valami akció. Erre 668-ról felemelték az árát 768-ra .
DF64 Gen2-t már megrendeltem, de az még eltart egy ideig míg ideér. Csak pre-ordert tudtak felvenni a fekete színre és az első shipping dec. 4-re várható csak.
Addig kéne gépet is venni. -
ktg3
őstag
Végre megjött a DF64 Gen 2.
Moddolt Delonghi KG89-et vált (ég és föld).
Gondoltam, hogy nagy lesz a különbség, de azt nem hogy ennyire.
Szemmel nézve és tapintásra is elég látványos a különbség.
Dial in-hez valami tök gyenge, másfél hónapja egy üvegben álló kávét használtam.
Elsőre sikerült is kb. eltalálni a szemcseméretet 16g be 36g ki 30s alatt.
Eredetileg nem akartam meginni, csak kb-ra belőni, de mivel nagyjából helyén voltak a számok ezért csak megkóstoltam. Meglepődve tapasztaltam, hogy még abból a KV-ból is teljesen iható lett a shot. Délután már rendes kávéval etetem majd.Most már kezdem kapisgálni, hogy miért mondjátok, hogy a daráló kb. fontosabb mint a főző.
Már megérkezett hozzá a Lelit Victoria is, csak az magyarországra ment (AVX BF akció).
Viszem haza a darálót is az ünnepekre és akkor összeáll a setup. Lehet majd próbálkozni -
ktg3
őstag
Na összeállt a Victoria (ims 16-20g) + Df64 combo.
Próbálgattam a setupot és nem is volt gond a közepes és sötétebb pörkölésekkel.
Viszont van itt egy etióp medium/light roast, amiből nem tudok értelmezhetőt csinálni.
2 nappal ezelőtt a fapad Delonghi géppel (ims kosár) és Df64-gyel egész jó volt.
Most akárhogy állítom olyan savanyú, hogy öntöttem ki ötből ötöt.
Eredeti elképzelés a 18g be 40g ki ~30s. Normcore puck screen, Normcore tamper 25lb-s rugóval. 95 fokkal akartam nekimenni, mert azt gondoltam, hogy a régi gépnél amiatt lehetett under extracted mert nem volt elég magas a hőmérséklet.1. 95 fok. Olyan szemcsemérettel ahol a sötétebbeket főztem pre infusion-nel együtt lejött 40g kb. 12s alatt. --> meg se kóstoltam --> kuka
2. Vagy 4-5 egységgel lejjebb csavartam a szemcseméretet. A főzés idő még így is kicsit gyors volt ~25s, de olyan savanyú volt, hogy egyből kuka.
3. Még 1 egység le, így 35s volt --> olyan savanyú volt, hogy egyből kuka.
Érdekes, hogy a 2. és a 3. körnél is elég szottyos volt a pogi, ami ha jól olvastam akkor annak lehet a jele, hogy túl finom az őrlemény. Viszont ha durvábbra őrlöm, akkor egyszerűen túl gyorsan lefő.
4. Lejjebb vittem a hőmérsékletet, hogy lássam, az túl sok-e. Sosem főztem még 95 fokkal. Mást nem állítottam. --> Ugyan olyan savanyú volt... kuka...
5. Próbáltam receptet változtatni, mert ez a kávé sokkal sűrűbb térfogatra, a pogi sokkal vékonyabb a 18g-mal, mint a másikkal. Gondoltam, hogy 21g-ból csinálom egy durvább szemcsemérettel. 2 egységet állítottam, de még így is túl lassan jött le. Pogi nagyon száraz volt. Szintén ihatatlan, de egy kicsit talán jobb volt. Ennek adnék még egy próbát még nagyobb szemcsemérettel, de eléggé elment a kedvem...Kb. azon gondolkodom, hogy mit nem rontottam el, ha ennyire rossz lett?
Valami iránymutatást tudtok adni, hogy merre tovább? Mondjuk sok már nincs belőle, szóval nem maradt túl sok próbálkozási lehetőség.
Talán 4-5 adagnyi van még. -
ktg3
őstag
válasz qvik27 #131536 üzenetére
A Delonghi kosara milyen átmérőjű? Nem kisebb?
Ott 51mm-es kosár volt. Az is Ims, 15-17g-os. Ott 16g be 36g ki ~30s volt a recept.A Victorián csökkenteném a nyomást, és a mennyiséget növelném finoman, az őrlemény finpmságát olyanra állítanám, amilyennél finom volt a másik géppel.
Victorián OPV ugyan álltható, de belül van. Most nem bontanám még szét, bár egyszer szét kell majd emiatt. 10bar-ig is felmegy a nyomás. 8.5-re szeretném majd belőni. Nem is emlékszem, hogy ott mi volt a pontos setup a végén. Csak egyet húztam belőle
Lehet, hogy a pre-infusiont ki kéne kapcsolni?
Lehet még másképp játszani a nyomással?A hőfokot emelném, ha savanyú.
Ezért emeltem én is 95 fokra. Érdemes lehet afölé menni? -
ktg3
őstag
válasz RetepNyaraB #131538 üzenetére
Köszi.
Amúgy egyre biztosabb vagyok benne hogy ebbe a kosárba ebből a kávéból egyszerűen kevés. Csak nehéz így a debug, hogy túl sok minden változott egyszerre. Gép, kosár, tamper.
Kiprobalom a 21-22g-t ebbe a kosarba, vagy van másik Ims kosár is, azzal is neki lehet futni. -
ktg3
őstag
válasz bluesfan #131551 üzenetére
Kipróbálom azt is majd.
Egyelőre elfogyott. Nem sikerült jót csinálni. Kevésbé rosszat sikerült, de az is a csapban végezte
Csak azért is fogok venni még egy csomagot.
Amúgy a helyen ahol vettem le is főzik, lehet iszom egyet, hogy lássam, hogy milyennek kéne lennie. Mikor megvettem akkor mondta is, hogy ezt nem egyszerű lefőzni, és mondott pár tippet, csak sajnos nem értettem mindent, amit mondott (annyira nem vagyok penge németből)mod.: #131557phranxinatra : Aucs. Rájuk Írtál? Vagy megpróbáltad kideríteni, hogy mi lehet a gond?
[ Szerkesztve ]
-
ktg3
őstag
Ki melyik kávé pörkölő vagy coffee shopot ajánl Budapesten, ahol lehet jó, friss specialty kávét venni személyesen, rendelés nélkül? Lehetőleg minél közelebb Zuglóhoz. Orient cafe és Cafe memories pipa. Kifogytam és meg most délután kéne valami különben reggelre mar nem lesz semmi
-
ktg3
őstag
Az mennyire normális, hogy egy shot után kb. 20ml folyadék lesz a drip trayben?
Azt tudom, hogy valamennyit leenged, amikor leálltod a főzést, de 20ml nekem soknak tűnik. Az meg a másik, hogy nem is tudom, hogy honnan kerül oda.Most volt 2 olyan főzés ahol nem épült fel a nyomás egyáltalán. Egyiknél 3 másiknál 4bar-ig ment fel és ott állandósult a nyomás. Minden más beálltás ugyanaz volt mint eddig.
Utána újrainditottam a gépet, kipróbáltam a zárt kosárral majd élesben és teljesen rendben volt.Valahogy a fejemben nem tudom kizárni hogy a 2 dolognak lehet köze egymáshoz, hogy szökött ki a viz valahol. Mondjuk akkor utána sem kéne rendesen működnie.
Érdekes.... -
ktg3
őstag
válasz beleriand72 #131829 üzenetére
Lelit Victoria a gép, nem e61-es.
Kb. 2 hete használom, garanciális. Nem szedném szét ha nem muszáj. -
ktg3
őstag
válasz hogyaza #131838 üzenetére
Nyelvhasználat bomba.
Annyit írtam, hogy: "Minden más beálltás ugyanaz volt mint eddig.".
Előtte is utána is 9-10 atmoszférányi nyomásig ( ) épült fel mindig a nyomás ugyanazzal az bemenettel.
58mm-es IMS kosárba 26mm (18-20g) ment 18g kávé plusz a korong képernyő ( ).Tény, hogy elég sűrű ez a fajta kávé és térfogatra közel sem volt tele a kosár, de előtte nem volt ilyen gond.
Nem biztos, hogy a nyomás fel nem épülésének köze van a kieresztett vízhez, csak én gyanakodom, lehet hogy ok nélkül. -
ktg3
őstag
válasz sz.zs. #131717 üzenetére
Na most jutottam odáig, hogy kibontsam az összeset (kivéve a Rwandait, azt ajándékba vittem).
A kávé és a pörkölés minőségével teljesen elégedett vagyok. Az alapján hogy a csomagolásra írt ízjegyek szinte kivétel nélkül visszaköszöntek úgy gondolom, hogy a recepteket egész jól sikerült belőni. Egészen érdekes ízeket tapasztaltam. Már-már meglepő, hogy milyen ízek jönnek ki.Nálam a sorrend, kezdve a számomra legfinomabbal, ahogy lényegében a képen is van: Guatemala, Brazil, Ethiopia.
Egyetlen egy baj, hogy rá kellett jönnöm, hogy ez a gyümölcsös savanyú, esetenként fermentált ízvilág szimplán nem az én világom ha kávéról van szó. Lehet hogy még nem értem meg hozzá. Ez teljesen szubjektív dolog. Nem mondom, hogy nem ittam már olyan savasabb jellegűt, ami nagyon ízlett, de klasszikusabb kakaó, csoki, dió, mandula, mogyoró, karamell, barna cukor ízvilág jobban bejön.
Ti hogy vagytok vele?
Változott az ízlésetek kávé tekintetében, ahogy telt az idő? -
ktg3
őstag
Kávégéppel együtt rendeltem még anno IMS felsőszűrőt (shower screen) is.
Most rávettem magam, hogy ki is próbáljam.Úgy tűnik, hogy jóval kisebb ellenállása van a gyárihoz képest, mert ugyanolyan szemcseméretnél jóval hamarabb kijön az adott mennyiség.
Ezt kompenzálandóan kisebbre kéne venni a szemcseméretet. Ez elméletben jót jelentene, hiszen kisebb szemcsemérettel jobban ki tud oldódni az oldható rész. Nekem viszont inkább az a tapasztalatom, hogy gyenge és közepes pörkölésnél egy bizonyos szemcseméret alatt már nem ízlik annyira a kávé. Hiába jók papíron a főzési paraméterek.
Hogy kéne ezt csinálni, hogy jó legyen? Nem feltétlen ragaszkodom az IMS szűrőhöz, de szívesen kísérleteznék vele, hátha ki lehet belőle jobbat hozni.
-
ktg3
őstag
válasz somfacsonk #132273 üzenetére
Puck screen van. Normcore 58.5mm.
Újabb érdekesség.
58-as kosárba 18g be - 44g ki a cél. IMS sima flat kosár 26,5mm (16-20g) .
Megint előjött az a jelenség, hogy nem épül fel a 9bar-os nyomás. Ennek ellenére nem extra gyors a lefolyás, 25s körüli. Ha lejjebb megyek a szemcsemérettel, akkor felépül a nyomás de túl lassú lesz. Létezhet az, hogy ennek a kosárnak nincs elég nagy ellenállása 18g-nyi ilyen kávéhoz és hogy az lenne az ideális, ha 19-20g-t főznek le benne ugyanolyan szemcsemértettel?
Van ilyen fajta IMS kosárból 24.5mm-esem is (12-18g). Ránézésre ugyanolyan mintázata van mint a 26.5-ösnek. Logikus lenne hogy a kisebb kosáron kicsit nagyobb legyen az ellenállás (más a mintázat). Kipróbálom délután azzal is, hogy mi a szitu.
Az IMS honlapján nem találtam a mintázatra és az átengedőképességre vonatkozó adatokat.Nem szeretnék növelni az adagokat, mert így is azt érzem néha hogy koffeinmérgezést kapok. Lehet hogy ki kéne próbálni egy VST kosarat is?
-
ktg3
őstag
válasz qvik27 #132296 üzenetére
Nem tudom ilyen pumpa van gyárilag a Lelit Victoriában. 2 hónapos a gép szóval nem gondolnám, hogy valami baja lenne. Más kávéval, más beállítással vagy a lyuk nélküli kosárral simán felépül a nyomás minden gond nélkül.
Nekem szimplán az a tippem, hogy ebben a nagy IMS korásba 18g kávé egyszerűen kevés (ha az közepes vagy gyenge pörkölés).Közben meg is találtam az adatlapját - ez alapján 18g mindig kevés, hacsak nem sötét pörkölés: Az az érdekes, hogy ugyanolyan lyukasztása van mind a kettőnek. Ez alapján, ha amúgy térfogatra belefér a 24.5-ösbe, akkor ott sem számíthatok más eredményre.
Melyik az az 58mm-es IMS kosár, amire mindenki 12-18g-vel hivatkozik? Mi a pontos kódja?
Amazonról ezt rendeltem, viszont már nem vagyok benne biztos hogy ez az-e. -
ktg3
őstag
Az lenne inkább érdekes, hogy hogyan alakulnak a különbségek, hogyha direkt a kosárba őrlünk vagy egy sima edénybe, amit a kosárba öntünk egyből.
Azt várnám, hogy ott jobban kijönnek a különbségek.
mod.: Az asszonyos téma az nálunk is igaz, hogy fele olyan alapos WDT és tampelés melett is szinte ugyanaz a végeredmény,
[ Szerkesztve ]
-
ktg3
őstag
Csináltam pár videót ezzel a nyomás felépüléssel kapcsolatban, mert csak azért sem hagy nyugodni a dolog (google drive linkek) (elnézést a családi zajért közben).
Első 4 főzésnél ugyanaz a recept, ugyanaz a kávé, ugyanaz a szemcseméret: 16g be ~35g ki. 5mp pre-infusion.
OPV kb. 10 bar körül nyit.
1. --> Itt elég nehezen épül fel a nyomás.
2. --> Rendben van.
3. --> Rendben van.
4. --> Itt 4 bar környékén megáll, miközben a főzési idő lényegében ugyanaz, minimális szóráson belül.5-6 ez már más fajta kávé.
5. --> Megint csak nem jó. Itt már az is érdekes, hogy nem 0-n áll alapból a mutató.
6. --> Rendben van.Így valakinek valami ötlet?
Ezek így tök véletlenszerűek. Egyszer egyik-másik ilyen, aztán megint jó. Kizártnak tartom, hogy a előkészület 1-1 esetben annyira eltérne, hogy ekkora különbség lenne.
Az alacsonyabb nyomáson készült kávék sem rosszak amúgy. -
ktg3
őstag
válasz RetepNyaraB #132434 üzenetére
Df64 gen2 gyári késsel. Valamelyik videón latszik is.
-
ktg3
őstag
Ezt láttátok (YT link)? <-- Hogyan függ a kávé az őrlőbe adagolás sebességétől.
Azt hiszem ez is fog változtatni a főzési rutinokon.
Illetve részben megmagyarázza, hogy miért lehet ilyen szórás a főzési időkben ugyanolyan recepttel a jól megtanult rutinokkal, módszerekkel.Most kipróbáltam egy gyors és egy lassú adagolást. 26s vs. 13s. miközben minden más szinte ugyanaz volt.
Hogy elérjem ugyanazt a főzési időt nagyon le kell venni a szemcseméretet a lassú adagoláshoz.
Nem lennék meglepve, ha kijönnének olyan eszközök amivel kényelmesen, netán automatizáltan lehetne különböző sebességgel adagolni a kávébabokat az őrlőbe. -
ktg3
őstag
válasz RetepNyaraB #132663 üzenetére
Egyet értek.
Egy elég nehezen elviselhető karakter, de ....
Amióta szolgáltat olyan mérési eredményeket (amiket eddig yt-on más nem), amikkel objektíven is alá tudja támasztani azokat a dolgokat amikről beszél, azóta igen érdekes számomra az általa gyártott tartalom. -
ktg3
őstag
-
ktg3
őstag
válasz Zen42 #132906 üzenetére
Nem tudom, de nálam is ugyanez van. Marhára zavaró.
Ez alapján kb. nincs is értelme ezekből 250g-osnál nagyobbat venni.
Én a saját visszazárható csomagjában tartom a kávét, de sokat nem ér.
Tapasztalatom alapján az első kibontás számít, addig egész jól el van az eredeti csomagolásban. Még az egy hónapos kávé is teljesen jó, de amint megbontom, akkor rohamosan romlik.Következő alkalommal szerintem ha kibontok egy 250-300g-osnál nagyobb csomagot, akkor az azon felüli részt egyből lefagyasztom, hátha úgy jobban tartja az ízeket.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs