Hirdetés
- Magisk
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ben800
aktív tag
Sziasztok, ismét egy életmentő segítségre volna szükségem

Adott egy feladat hogy lenne egy fő táblám, abban is a D oszlopban találhatóak rekordok(csomagszámok) valamint az F oszlopban összegek.Ezen a mappán belül létezik 3 különálló mappa ahova folyamatosan excell file-ok kerülnek bele.
A feladat:
3 külön makrót kellene írnom(igazából most elég lenne 1 minta is a többi menne magától
)
A makró feladata annyi lenne hogy megnyitja a mappát, végigmegy az összes excell fileon, és hogyha a B oszlopban lévő csomagszám megtalálható az én táblázatom D oszlopában, akkor az én táblázatomba a H oszlopába pontosan a tétel mellé kiírni hogy megtalálta, valamint az I oszlopba az F oszlopban lévő összeget,ha üres akkor nem írjon bele semmit se.
A 3 mappa azért kell mert 3 különböző helyről érkeznének a fileok és mindenhol másik oszlopban található a csomagszám, ezért nem elég a szimpla F keress függvény.Olyasmi megoldásra gondoltam hogy amint megnyitja a kis táblázatot egy ciklussal végigmenni az adott oszlopon hogy megtalálható-e az adott érték az én táblázatom oszlopában,ha igen hajtsa végre a fent említett műveletet,ha a ciklus a végére ért akkor nyissa meg a következő file-t

A segítséget előre is köszönöm !

-
bsh
addikt
üdv,
lenne egy "érdekes" problémám, hátha valakinek van ötlete. (workaround már van)
céges gépemen írogatok egy raktárkezelőszerűséget komplett excel vba-ban... a gép win7 x64 hun, office 2013. nálam minden remekül működik, és eddig a kollégáknál (akik ezt valójában használják) szintén remekül működik a dolog.
pár hete viszont előjött egy probléma náluk (nekik office 2016 van), amit én nem tudok reprodukálni.
a gond az, hogy egy funkció megnyit egy word dokumentumot a háttérben és abba bevisz adatokat az excel táblázatból, majd feldob egy save as ablakot (majd a fájlt visszalinkeli excelbe hiperhivatkozással).
pár hete a kollégáknál nem jelenik meg a save as ablak, majd az excel kiírja, hogy ole objektumra vár stb stb. ilyenkor a tálcán sem jelenik meg a save as ablak ikonja. de alt+tab-bal váltva az ablakok közt már megjelenik és fut tovább a makró.
kipróbálták az összes gépen, mindenhol ugyanez a hiba, kivéve pont az én gépemet... van egy 100%-ban ugyanilyen másik gép, ugyanaz az office is meg minden, ott se működik. és mint mondtam, csak pár napja, azelőtt működött mindenhol.
na ez mitől lehet vajon? esetleg valami win frissítés .net vagy nemtudom?
a workaround annyi, hogy a save as ablak előtt még egyszer aktiválom a word app-ot (app.activate), akkor rendesen megjelenik az ablak és nincs az ole hibaüzenet sem. -
Talala
senior tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Adott egy HA függvény. Az eredménynek úgy kellene kinéznie, hogy ha a függvény igaz értékkel bír a cella kitöltése piros lesz, ha hamissal akkor pedig zöld. Az sem gond, ha egy másik cella színét tudom változtatni ily módon. Feltételes formázással próbáltam. Amíg konkrét szám szerepel a cellába megy is, de nekem olyan cella alapján kéne működnie amiben a HA függvény szerepel.
[kép] Jelenleg 2 dátum között eltelt napokat számol. -
0P1
aktív tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Bocs a késői válaszért. Excel 2016-ban ott van a MINIFS, MAXIFS, AVERAGEIFS, MEDIANIFS és egyéb feltételes aggregáló függvények tetszőleges számú feltétellel. Korábbi verziókban nem vagyok biztos.
Én már csak a CONCATENATATEIFS-et (vagyis inkább TEXTJOINIFS-et) hiányolom ...

-
tutuhawer
őstag
Szevasztok
Ha kolléganőm rátesz egy szűrőt egy cellára, akkor nem jelenít meg semmit, mintha nem lenne eredmény. Valami ötletetek van, mit állított el? -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Hestiana
üzenetére
Szia!
"kiválasszam az egyik cellából, hogy melyikről vegye az adatokat amikkel dolgozni kell"Arra a cellára tegyél adatérvényesítést, amelyben felsorolod a választható munkalapokat - ez utóbbi lehet akár egy oszlopban felsorolva is. (Adatok, érvényesítés menüpont)
A függvénybe a konkrét munkalap neve helyett írd be az
Indirekt( cella) függvényt, pl. Fkeres(A1;Indirekt(A3 & "!A
");2;0) az A3 cellában levő munkalapon keres.
Ezt egyszer végig kell végighúznod az oszlopon. Ezután ha megváltoztatod az A3 cella tartalmát (másik munkalapot választasz, akkor a képlet is a megváltoztatott cellára fog hivatkozni." legjobb az lenne, ha beírom 'A' oszlopba azt a 30 cikkszámot amivel dolgozni szeretnék, automatikusan döntse el melyik listában vannak,"
Ha csak 4 munkalapod van, akkor egymásba ágyazott HAHIBA függvényekkel megoldható.
=HAHIBA(fkeres.munkalap1;HAHIBA(fkeres..munkalap2; stb.;"NINCS")Üdv.
-
Hestiana
tag
Sziasztok,
1 excel fájlból, de több munkalapról dolgoznék és mindig másikról. Munkalap 1 amiben a függvények és változók vannak, viszont a Munkalap 2-5ig csak adatok vannak, és mindig máshonnan kellenének.
Van valami módja, hogy ne kelljen átírnom mindig az első sorban lévő függvényt, majd lehúzni a lap aljáig, hogy másik munkalapból szedje az adatot, hanem felül kiválasszam az egyik cellából, hogy melyikről vegye az adatokat amikkel dolgozni kell?
A legjobb az lenne, ha beírom 'A' oszlopba azt a 30 cikkszámot amivel dolgozni szeretnék, automatikusan döntse el melyik listában vannak, ha ne adj isten 2 listában szerepel, jelezze valahogy (elméletileg nem lehetnek duplikáltak, de sajnos emberek vagyunk, hibázhatunk, és kellemetlen helyzeteket teremtene, ha rossz listából dolgozna a függvény.
Nagyon nem értek hozzá, így bármilyen megoldás érdekel, ami könnyíti a dolgomat, és csökkenti a hibalehetőségek esélyét.
-
Delila_1
veterán
-
föccer
nagyúr
válasz
BullZeye
üzenetére
Összefűt függvény tud olyat, hogy minimumot keres úgy, hogy kihagyja a hibákat, üres oszlopokat. Kombináld az fkeressel és akkor megadja, hogy melyik bolt a legolcsóbb és nem akad meg a hibáktól.
=Fkeres(összesít(A:A;5;3);B
;2;0)Nincs előttem excel, a paraméterek lehet nem stimmelnek, de nagyjából érted, hogy mire gondolok. Az fekeres keresési értéket az összesíttel keresteted ki, így mindig valid értéket kap és nem akad ki.
üdv, föccer
-
Dilikutya
félisten
válasz
Fferi50
üzenetére
Pontosítok, azt hiszem, rosszul fogalmaztam. Nem komplett táblákra, csak olyan mezőkre kell gondolni, ami lentebb is van. Konkrétan egy kérdőív egy kérdése 3 válaszlehetőséggel. A kérdőívet 20 helyen töltették ki, kétféle válaszadói csoporttal. A diagramnak úgy kell kinéznie, hogy telephelyenként két vízszintes halmozott sáv legyen, egyik sáv az egyik csoport, másik sáv a másik, a sávok pedig a 3 kérdésre adott válaszok százalékos arányait tartalmazzák. Telephelyenként meg tudom csinálni, de a 20 telephely egy diagramban egymás alá nem megy úgy, ahogy kérnék. Menni megy szépen egymás alá, de nem tudom színekkel megkülönböztetni egyik válaszadói csoportot a másiktól (ez a gyakorlatban zebracsíkos diagramként nézne ki, egyik csoport pl. a piros árnyalatait kapja a 3 válaszlehetőségnek, a másik zöldet).
Az egy más dolog, hogy ezt a feladatot megcsináltam már telephelyenként kördiagrammal, ami még informatív is, ez meg csak egy katyvasz lesz, de ez már nem az én gondom. -
BullZeye
veterán
válasz
föccer
üzenetére
Nem az összeadással van a baj, hanem hogy ha valami nincs a listában, akkor nem tudom hogy oldjam meg, hogy ignorálja :\ Mert ezzel most szépen megcsináltam, hogy kiírja az összes üzletnek az adott termékekre vonatkozó össz árát, viszont a 30 üzletből még nem látom melyik a legolcsóbb, mert ahol hiányzik a termék, ott 0 értékként szerepel, ahol egyik termék sincs, ott 0 a végösszeg, és így borul az egész.
Erre esetleg van valami ötletetek? Egész pontosan azt szeretném elérni, hogy itt, ha van üres cella (nincs termék az üzletben), akkor az essen ki a versenyből, hisz ott pl nem kapható alma, oda már nem tudok menni.
Ami nehezíti, hogy ne kelljen folyton képleteket huzigálni (erőforrásigényes művelet, i7es procit is megakasztja), lehúztam most 20 cellát, de ha csak 4 termék van, akkor az első 4 sorban vannak, utána pedig üres cellák, azokat ignorálni kellene, viszont az első 4 cellában ha hiányzik valami, akkor azt jelölje pirosan, és a végén ne legyen SZUM, és ne használja legalacsonyabb árként.
Ebben a táblában szeretném pl, ha a Media Markt, Euronics, Piac üzletekkel ahol nincs valamely termék ne is foglalkozzon a végén a képlet, és jelezze zölden, hogy pl a legolcsóbb a Tesco, mert ott minden van, és végösszeg a legalacsonyabb érték.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Dilikutya
üzenetére
Szia!
"Táblázatonként megy a dolog, nem tudom, egyetlen nagy diagramban ez elkészíthető-e."
Mire gondolsz? Hogy ugyanazon a diagramon szerepeljen mindhárom tábla adata, azaz 3*2 sáv?
Mert akkor csak annyit kell tenned, hogy a diagramhoz az adatforrásban hozzáadod a második, harmadik tábla adatait.Üdv.
-
BullZeye
veterán
válasz
Delila_1
üzenetére
Ez lesz az! köszönöm, még annyi kérdés, hogy a #HIÁNYZIK, mert van olyan termék ami nincs mindenhol, hogy lehet ignorálni, hogy azt üresként kezelje, és pl SUM is működjön?
=HAHIBA(képlet;0)Ezt ismerem, használom, olyan megoldás kellene, hogy teljesen üresen hagyja azt a részt, mert 0 bekavarhat máshol.
-
maestro87
őstag
válasz
Delila_1
üzenetére
Nem tudom, hogy a VLOOKUP hogy működik Excel-ben, de Google táblázatban ez segített:
=ARRAYFORMULA( IFERROR( VLOOKUP(A2:A; SORT(A2:B; 2; TRUE); 2; FALSE) ) )Működése: A SORT függvény növekvő sorrendbe (TRUE) rendezi az A2
tartományt a 2. oszlop szerint, majd a VLOOKUP függvény a rendezett tartomány első oszlopában keresi az A2:A értékeket és az első találatkor visszaadja a rendezett tartományban hozzátartozó 2. oszlop értékét ami a sorba rendezésnek köszönhetően mindig a legkisebb szám lesz. Az IFERROR meg az üres sorokat kezeli.
Mondjuk nem tudom, hogy a VLOOKUP miért működik tömbképletben, hiszen ez is egy értéket ad vissza, de működik. Lehet, hogy tartomány a visszatérési értéke és nem egy szám úgy mint a MIN/MAX függvényeknek? -
Delila_1
veterán
-
BullZeye
veterán
Sziasztok,
Szükségem lenne egy excel-es megoldásra. Iszonyat leegyszerűsítve csináltam egy excel táblát adatokkal, hogy mit kellene tudnia. Valóságban kb 30 üzlet van, és kb 500 termék, mindennek külön ára.
A lényeg átfordítva:
1db üzletbe lehet csak menni, vannak termékek amit venni szeretnék.
Hol a lehető legolcsóbb az az általam berakott pár termék összege, amire szükségem van?Bónusz, ha kiírja az összeget az üzletek szerint (Tesco : 1599Ft, Auchan : 899Ft stb).
-
Dilikutya
félisten
Hello! Diagramot kellene csinálnom. Ez eddig még rendben is lenne, csak ez kicsit összetett. Van 20 db kis táblázatom, ennek van 3 adatsora két oszloppal (plusz van a soroknak és oszlopoknak címmezője is). Halmozott sávos diagram kellenek belőle, hogy a két oszlop értékei két sorban legyenek egymás alatt. Táblázatonként megy a dolog, nem tudom, egyetlen nagy diagramban ez elkészíthető-e.

-
Krogoth
senior tag
Hali.
Adott egy excel kb. 100 lappal.
Olyat lehet-e csinálni, hogy mindegyik lapnak az adott oldalon mondjuk az E2esben levő nevet adja?
-
Slowman
aktív tag
Sziasztok,
még eddig nem találtam sehol hasonló tutorialt a neten, hátha valaki ilyet csinált már. A feladat az, hogy különböző részlegek fogyasztását kimutassuk egy diagramba, viszont minden részleg más célt kapott. Megpróbáltam a azt, hogy a cél is egy oszlopdiagram, de az nem tetszett a "gazdának"
. Kb. valami ilyesmit kéne csinálni automatizálva. Most behúztam vonal alakzattal, de ez így nem túl jó hosszútávon
.Köszi!
-
m.zmrzlina
senior tag
Nem képlettel vagy makróval kapcsolatos a kérdésem de mégis excel.
Van a pl Ctrl+F-re felugró popup ablak és annak van egy alapértelmezett mérete amit a bal alsó sarokban megfogva módosítani lehet. Ha a találat nem fér bele ebbe méretbe akkor görgethetővé válik az ablak.
Az lenne a kérdés, hogy el lehet-e valahogy menteni egy custom size méretét ennek az ablaknak, hogy egy hosszabb találati listát alapértelmezetten egyben lehessen látni és ne mindig az ablak átméretezéssel kelljen kezdeni a lista vizsgálatát.
Egyelőre azt sem tudom, hogy egyáltalán Excel vagy oprendszer szinten kell keresni megoldást, bár az Excel Options-ban nem találtam ilyen lehetőséget.
-
maestro87
őstag
Ezzel is az a baj, hogy magától nem terjeszti ki a teljes oszlopra, amit ha jól tudom csak az ARRAYFORMULA-val lehet elérni, viszont ha a MINIFS-t berakom tömbképletként, akkor nem működik. De QUERY-vel és FILTER-rel is próbáltam, azok sem működnek tömbképletben.
Magyarázata: "MIN() always returns a single value, regardless of the range size, so ARRAYFORMULA() does not change the output - it only helps convert formulas that do not handle a range."
De linkeltem a táblázatot, csináljatok róla másolatot és lehet próbálkozni.
Tudom, de mennyi esély van arra, hogy választ kapok a saját topikjában?
Pedig rengeteg mindent meglehet Google táblázatban is csinálni főleg scriptekkel (talán olyanokat is amit Excel-ben nem), nem is értem miért nem használja itt senki. 
-
föccer
nagyúr
Fuck yeah.
Megadom a paraméter listát, ellenőríz, optimumot keres, tervez, számít, formanyomatványba nyomtat. Mindezt az aktuális előírások betartásával, az üzemi eredményeket figyelembe véve, tervezett alulmaradással, költségoptimumra.
Mindezt tömegesen, up to 500 összetételre.
Bocs, most kicsit élvezkedek.

üdv, föccer
-
maestro87
őstag
válasz
Delila_1
üzenetére
Valahogy helyettesíteni kellene a MIN függvényt.
Itt egy megoldás (az IF-es válasz), de ez három oszlop közül keresi a legkisebbet minden egyes sorban. -
Delila_1
veterán
válasz
maestro87
üzenetére
Szomorú.

Készíts kimutatást (pivot), ahol a sorcímkékhez az A, értékekhez a B oszlopot teszed be. Az értékmező beállításoknál az utóbbi minimumra legyen állítva.
Ha szükséges, a kimutatásból FKERES (VLOOKUP) függvénnyel az eredeti táblázat minden sorába beírhatod a min. értéket a C oszlopba.
-
maestro87
őstag
-
maestro87
őstag
válasz
Delila_1
üzenetére
Ez az, hogy nem működik itt a tömbképlet google táblázatban.

=ARRAYFORMULA( MIN( IF( A$2:$A = A2; B$2:$B ) ) )Ha a MIN funkciót kiveszem, akkor kiterjeszti a képletet, de MIN-nel valamiért nem működik.
D2-ben a képlet. -
maestro87
őstag
Sziasztok!
Bocs, hogy ide írok, de a Google táblázatos topik a maga 3 hozzászólásával eléggé halott.
Egy rém egyszerű feladat lenne. Adott három oszlop, az elsőben tételekkel amelyek többször is előfordulhatnak az oszlopban, a másodikban az értékükkel. Feladat, a harmadik oszlop minden sorába beírni az adott tételhez az eddigi legkisebb értékét. Egyesével ez megy is, azaz ha manuálisan bővítem a harmadik oszlopot a képletekkel, de automatizálva, ARRAYFORMULA-val már nem, és nem értem miért.
Lehet egy Excel-es megoldás is rátudna vezetni a helyes képletre.

-
lenkei83
tag
Sziasztok!
Excelből Accessbe közvetlen adatküldéssel foglalkozott már valaki?
üdv.:
P. -
harkhon
tag
Sziasztok,
Lehet hülyeséget kérdezek, de van olyan funkció az excelben, vagy esetleg van olyan progi, ami a képként beillesztett diagramokat olvashatóvá teszi? Gondolok itt arra, hogy az adott pontokhoz tartozó értékeket le lehessen olvasni.
Előre is köszönöm,
Üdv,
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Használhatod a VKERES vagy az INDEX függvényt. A tartomány meghatározásánál pedig az INDIREKT függvény használható:
pl. =VKERES(C4;INDIREKT($A5 & "!A4:X100");2;0) képlet a C5 cellában a Munka1 munkalapon keresi meg az 1. számlához tartozó első értéket.Ha a Munkanem is érdekes, akkor mindenképpen az INDEX függvény szükséges.
Üdv.
-
Imy
veterán
Lenne egy olyan problémám, hogy van egy Főösszesítő lap, ahova át kellene másolnom értékeket. Ezek soronként több száz hivatkozás. Ezt hogyan lehetne megoldani gyorsan? Mert egyesével a hivatkozásokat átmásolni időpazarlás.
Mintafileban a főösszesítő lapon a sárgával jelölt helyekre kellene másolni a munka1 lap sárga összegeit.
-
wolfman
veterán
Sziasztok!
Rettentő gáz kérdés lesz, de hogyan lehet tartományban szereplő számokat kivonni egy cellában található számból? Azt hittem tudom, de mégsem akaródzik.Adott Egy táblázat ahol tételek vannak felsorolva egymás alá, majd melléjük az áruk. Ezek alatt az összérték szummázva. Eddig ok, de pár tétel ára nem kell a végösszegbe, így eggyel alá ki szeretnék vonni pár cella értékét a végösszegből. Bárhogy is próbálkoztam, hogy azt hittem jó lesz, nem lett az, #ÉRTÉK végeredményt kapok.
Még pontosabban: D5-D6, D23-D28 cellák értékeit szeretném kivonni a D32ben található végösszegből.Egyszerű számokkal működik, de ha cellákra hivatkozom, hibás lesz.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
tzimash
üzenetére
Szia!
A parancsgomb makrójába az elején írd be ezt a sort:
Application.EnableEvents=FalseAz utolsó sor pedig legyen ez:
Application.EnableEvents=True"Alapértelmezett értékként" lehet, jobb lenne a 0 vagy egy betű, amit mindenképpen meg kell változtatni. Hiszen ha 1 a beírt érték, amire azt írod, hogy legtöbbször azt kell beírni, akkor nem fog lefutni a makró.
Üdv.
-
tzimash
őstag
válasz
Delila_1
üzenetére
Már majdnem jó, egy fontos paramétert elfelejtettem leírni a kérdésem felvetésekor.

Az E3-as cellának a gombhoz rendelt makró a futása végén ad egy 1-es értéket (amolyan alapértelmezett érték gyanánt, mivel legtöbbször amúgy is egyest kell beleírni, de vannak kivételek néha).Emiatt változik a cella tartalma... és indul újra a makró.
Ha nem állíttatom 1-esre az E3-at, akkor ott marad az előző érték az E3-ban, ez amiatt nem tetszik, mert ha ugyanazt az értéket kell oda beírnom egymás után, akkor nem változik a cella tartalma így nem fut le a makró
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
fricc_
üzenetére
Szia!
A B3 képletében legyen abszolút az A oszlop, azaz $A3. Ezután a B oszlopban húzd le a képletet. Majd kijelölöd B4-től lefelé a cellákat. Másolás. C3 cellát kijelölöd. Irányított beillesztés, a panelen bejelölöd a képletet és a transzponálást.
A B oszlop képletes celláit utána kitörölheted.Üdv.
-
fricc_
tag
Sziasztok!
Excel 2016-ot használok.
Meg tudnátok mondani, hogy lehet megcsinálni a következőt?Adott egy oszlop adatokkal mondjuk A4-től A24-ig.
Van egy képletem ami a táblázat felső sorában számol B3-tól Y3-ig, úgy hogy a B3-ba az A4-el végez műveletet a B3-ben az A5-el stb.
Hogyan tudnám ezt "jobbra" másolni hogy a képlet helyes maradjon?Biztos van erre egy szakkifejezés amit ha ismernék valószínűleg meg is lenne a megoldás :-)
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Lenne egy problémán, ami szerintem egyszerűen megoldható, de sajnos én nem tudom rá a megoldást.
Diagrammos kimutatást szeretnék készíteni.
Adott egy táblázat, amiben 2 adat fontos a kimutatás szempontjából. Az egyik a havi kiadás a másik a havi bevétel.
Diagrammot meg tudom csinálni, hogy az X tengelyen mutatja a hetek sorszámát, az Y mutatja a kiadásokat viszont a bevételeket nem tudom belevarázsolni.
Az adatok kijelölésénél lehetőség van Adatsor neve, Xés Y érték kijelölésre.
Köszi -
Delila_1
veterán
válasz
tzimash
üzenetére
A laphoz rendelve
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$E$3" Then CommandButton1_Click
End SubSzerk.:
A lap ScrollArea tulajdonságánál megadhatod a bejárható területet: $B$3:$E$3. Csak a 2 kiemelt cellában tud majd mozogni, mert a lapvédelemnél a zárolt cellák kijelölését nem engedélyezed.
A B3 bevitelnél a jobb-, az E3-nál a bal nyilat használd!
-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Olyan feladatot kéne megoldanom, hogy van 2 tábla adatokkal (18 ezer sor) Az egyezéseket kéne kiszűrnöm. Mindegyik tartalmaz azonosító számokat, ami alapján mehetne a párosítás. Simán sorba rendezni nem tudom, (és arra egy HA függvény, pl: A1=C1; "egyezés") mert, mivel vannak eltérések, nem mindig az a szám következik értékben egy növekvő sorrendnél.
Nem vagyok egy nagy Excel guru, azért kérdem.

Válaszokat előre is köszönöm.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
tzimash
üzenetére
Szia!
A gombot egérklikkel vagy a hozzárendelt makróval lehet működésbe hozni. Kurzort nem lehet úgy rátenni, hogy utána "benyomható" legyen.
A két fehér mező milyen módon jön létre? Két cella? Ha igen, akkor azt kell kitöltésnél előírni, hogy a második cella entere után egy egérklikk a gombra.
Makróval meg lehet tenni, hogy a második cella megváltozása esetén automatikusan induljon a gombhoz rendelt makró is - ilyenkor egy enter vagy a cellát más módon megváltoztatva a változtatás is elég. A munkalap change eseményéhez kell rendelni a makrót, ami "benyomja" a gombot.Üdv.
-
Pakliman
tag
válasz
Dark Archon
üzenetére
Szívesen

-
-
Pakliman
tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Ismerem ezt a dolgot, csak azt bátorkodtam jelezni, hogy nem a makró lesz az, ami a tényleges megoldást hozza az ilyen emberek ellen, hanem az, ha ráveszik valamilyen formában, hogy igenis vegye tudomásul, más is szeretne (muszáj
) dolgozni az adott táblázaton, figyeljen oda jobban.
Én is rengeteget szívok az ilyen emberek miatt, csak sajnos az feletteseim sz..nak rá
Volt olyan, hogy a munkahelyi gépén megnyitotta, aztán elment haza! (a gépeket általában csak hétvégére kapcsoljuk ki).
Ezért tettem OFF-ba a hozzászólásomat
-
Ghoosty
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
"A 1. megoldás elvét ugyan értem, de összefűzni sem tudok."
Biztos, hogy ugyanazt értjük összefűzés alatt? Ha képletet írhatsz be, akkor összefűzni is kell, hogy tudjál.
=A1&B1vagy=ÖSSZEFÜZ(A1,B1)Amúgy Pakliman megoldása tetszik a legjobban.

-
Delila_1
veterán
válasz
Pakliman
üzenetére
Feltöltök egy fájlt.
A Warning makróThisWorkbook.Close SaveChanges:=True 'Falsesora a 40 mp elteltével menti, és bezárja a füzetet.
Ha azt akarod, hogy felelősségre vonják a delikvenst, írd át, legyen a sorThisWorkbook.Close FalseEkkor mentés nélkül záródik be a füzet.
-
Pakliman
tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Ez egy szuper megoldás... lenne... csak az a baj, hogy pont az ilyen emberek becsukják a laptopot stb. és a továbbiakban nem foglalkoznak vele.
Így viszont csinálhat bármit az excel, a munkafüzet bizony nyitva marad
Az automatikus mentés és kilépés vagy mentés nélkül kilépés viszont működhet felettesi engedéllyel (persze ezután jönnie kellene a renitens delikvens felelősségre vonásának). -
Delila_1
veterán
válasz
Ada Wong
üzenetére
Makróval egyszerűen megoldható.
A ThisWorkbookba ezt tedd:
Private Sub Workbook_Open()
Start
End SubEgy modulba pedig:
Sub Start()
Application.OnTime Now + TimeValue("00:00:40"), "Riado" '*********
End SubSub Riado()
Dim v
Beep
Workbooks("Idozito.xls").Activate
v = MsgBox("Használod a füzetet?", vbYesNo + vbQuestion)
If v = vbNo Then
ActiveWorkbook.Save
ActiveWindow.Close
Else
Start
End If
End SubA csillagokkal jelzett sorban állíthatod be, milyen időközönként kelljen ráklikkelnie a renitens dolgozónak. Most 40 mp-enként kapja a felszólítást.
-
Pakliman
tag
válasz
Dark Archon
üzenetére
-
válasz
Dark Archon
üzenetére
Na, azt kibogarásztam fórumokból, hogy valahogy így működne:
=IF(COUNTIF(A1,"*homok*"),A1,"")
Csak a képlet hibás.
Vagy így:
=IF(COUNT(FIND("*homok*",A1))>0,A1,"")
De ez is hibás. Tök fura, mert egyébként pont 2010-es fórum.
-
válasz
Ghoosty
üzenetére
Pont az kellene, bármelyik feltétel teljesülése esetén kiadja a sort. Ha először egyikre, aztán a másikra szűrök, nem marad találat, mert a "sóder" vagy "homok" sosincs ugyanabban a mezőben, vagy ez vagy az van. Ráadásul nem önmagában van, megelőzheti és követheti más szöveg ugyanabban a cellában.
Tulképp az kellene, amit a Commander tud, ha kereséskor beírom, hogy *homok*.* *sóder*.*, akkor kiadja a homok és a sóder kifejezéseket is tartalmazó file-okat. Nem hittem volna, hogy Excelben ennyire macerás több feltétel megadása.
A 1. megoldás elvét ugyan értem, de összefűzni sem tudok.
A 2. megoldás szimpatikus, de a függvény valamiért nem jó, nem fogadja el. Ha csak úgy natúr megpróbálom, hogy:
=HA(F131="homok"; "True"; "False")
akkor is False, mivel nem önmagában van.Nincs valami joker karakter? Excel 2010-et használok egyébként.
-
Pakliman
tag
válasz
Ada Wong
üzenetére
Szia!
Van rá "megoldás", de én (saját tapasztalat) nem ajánlom: ez a "Munkafüzet közössé tétele és védelme" (O2010 alatt így hívják a menüpontot.)
Kollégáimmal sokat szívtunk miatta, rendszeres volt a fagyás + adatvesztés (több ezer képletet tartalmazott), ezért egy idő után megegyeztünk a "ha a másik végzett, akkor jövök én" módszerben.Az elfelejti bezárni ellen csak szankcióval lehet védekezni

A Dropbox-ot nem ismerem (nálunk tiltva van), viszont a hálózatunkon lévőknél mindig jelzi, ha valakinél már meg van nyitva SZERKESZTÉSRE. Kiírja a felhasználó nevét is. Ennél több nem hiszem, hogy kell.
"- ha már meg van nyitva, ne kérdezzen rá, hogyan akarjuk megnyitni, hanem eleve csak olvasásra legyen hajlandó?"
VBScript-ből vagy egy saját makrókat tartalmazó munkafüzetből (ami minden excel indításkor betöltődik) kell indítani a munkafüzet megnyitását.
Pl.:Workbooks.Open fileName:=Mappa & "\Közösen használt.xlsm", ReadOnly:=Not bMárNyitvaVan -
Ada Wong
újonc
Sziasztok!
Nem igazán tudom, hogy jó helyre bököm-e be a kérdésemet, de azért bízom benne, hogy itt is kaphatok segítséget.
Olyan problémába ütköztem, hogy van egy excel táblázat a Dropboxban, amit ketten használnak. Az egyik felhasználó napi szinten dolgozik a táblázatban, de néha a másiknak is dolgoznia kell belőle (hetente kb. 3x). A táblázat igen nagy, tele van hivatkozásokkal, adatbázisokkal, függvényekkel, kimutatásokkal, kiskutya fülével - mindennel, mi szem-szájnak ingere.
A probléma alapját 1. számú felhasználó jelenti, aki szinte mindig elfelejti bezárni a laptopján a táblázatot, és úgy hagyja a laptopot (kinyitva, kocsiban, asztalon stb. órákra). A 2. számú felhasználó szeretné megnyitni a táblázatot és az 1. által felvitt adatokkal dolgozni, de mindig konfliktálódik. Az excel ugyan feldobja a kérdést, hogy olvasásra akarja-e megnyitni, de mivel szerkeszteni is kell benne, ezért ez az opció nem játszik.
Ilyenkor mindig fel kell hívnom emberünket (1.-est), hogy lépjen ki a táblázatból, mert más is akar benne dolgozni. Telefonban rávágja, hogy kész van, lehet vele melózni, de ugyanúgy konfliktálódik a 2. számú kolléga, mert az 1. elfelejtette bezárni mégiscsak. Nekem meg szaporodnak a "conflicted copy"-k, amiket hasonlíthatok össze az eredeti fájllal és törölgethetem őket. Szóval van baj, nem kevés
Dropboxnál sajnos az üzleti csomag sem tartalmaz megoldást erre a problémára, nem számoltak a mi felhasználási szokásainkal
Az lenne a kérdésem, hogy az excelnél van-e lehetőség olyan beállításra, hogy:
- ha már 1x meg van nyitva, ezt jelezze valahol (mit tudom én: behajtani tilos tábla
);
- ha már meg van nyitva, ne kérdezzen rá, hogyan akarjuk megnyitni, hanem eleve csak olvasásra legyen hajlandó?
Igazából ez a második lehetőség vonz nagyon, szóval ha ezt be tudnám állítani, akkor nem lenne több macera
Előre is köszönöm a válaszokat, egyéb tippeket

-
Ghoosty
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
Ráraksz egy autofiltert és rászűrsz az egyikre, majd a másikra és akkor pont azokra lesz szűrve, ami mind a 2 feltételnek megfelel.
Ha esetleg félreértettem és a feladat a két feltételből legalább az egyik teljesüljön, akkor azt egy segédoszloppal tudod megcsinálni.
1 megoldás: C oszlopa összefűzöd az A és B oszlop tartalmát, majd mikor szűrsz, akkor text filter>contains és azon belül beállítod, hogy vagy egyik, vagy másik legyen benne
2. megoldás: C oszlopba beírsz egy IF függvényt=If(A2="sóder","True",if(b2="homok", "True"))
Aztán rászűrsz C oszlopban a "True"-ra."Avagy adott oszlopból mutassa pl. a "homok" és a "sóder" kifejezéseket tartalmazó sorokat is?"
Az 1 megoldás, pont jó erre is.
-
Hali!
Azt hogyan tudom megcsinálni, hogy mondjuk "A" oszlopból kiszűrök adatokat, "B" oszlopból is kiszűrök adatokat, de mind a két feltételt tartalmazó sorokat mutassa?
Avagy adott oszlopból mutassa pl. a "homok" és a "sóder" kifejezéseket tartalmazó sorokat is?
Köszi,
-
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Excelben sokszor kell céges mintára formázott előfejjel, előlábbal, logóval ellátott módon nyomtatnom.
Az lenne a kérdésem, hogy az oldalbeállítást nem lehet-e valahogyan sablonnak lementeni, vagy legalább másolni egyikről a másikra. Rengeteg idő elmegy azzal, hogy ezt mindig beállítgassam.
Ha az összes munkalap kijelölése után állítom be az oldalbeállítást, akkor is van amelyikre érvényes lesz, de van hogy újra be kell állítsam.
Előre is köszi a tippeket!Üdv, lumpy92
-
penteka12
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni abban a dologban, hogy az MsExcel 2013 fagy. Időnként, naponta 2-3x. Természetesen legális verzó.
Ezeket csináltam eddig:
Újraraktam, aztán a 2016-al is próbálkoztam.
CCleaner-rel töröltem amit lehet.
Az excel beállításokban beállítottam, hogy 5 percenként mentsen, hogy a megnyitáskor a másolati példányt helyben tárolja és ne hálózaton.
A pluszban betöltött addon-okat letiltottam.
A videókártya gyorsítás használatát is letiltottam
Mivel a fájlokat hálózatról nyitják meg ezért gyanakodtam hálózati hibára is. Így kicseréltem a hálókábelt és másik portra dugtam a switch-ben.
Memóriát memtest-el ellenőríztem, a gép stabilitását meg tesztprogival.
A többi gépen is hálózatról nyitják meg a fájlokat és azoknál nincsen gond.
Az oprendszer win10pro. Természetesen legális.
A vicces az egészben, hogy semmilyen más progi használatakor nem fagy le, de ha az excel is meg van nyitva, akkor random lefagy.
A gépet még nem raktam újra, mert pár spec program van rajta, amikhez csak külsősök nyúlhatnak. Ezek semmilyen kapcsolatban nincsenek az excellel. (Nincs beépülő addon)
Minden ötlet, segítség jól jönne, mert már elfogyott minden ötletem. A google sem segített. A MStech oldal meg végképp......köszi
üdv Ádám -
Sziasztok!
Az alábbi képen látható diagramot szeretnék készíteni. Ez egy vízszintes, lépcsőzetes diagram lenne, amelybe a pontos érték ugrásszerűen változna a hozzátartozó határértékhez.
Hogyan tudom megvalósítani? egyelőre nem találtam rá megoldást, igazából a rendes nevét se tudom

Köszönöm

-
Ghoosty
őstag
válasz
LeG3Nd
üzenetére
Ha számformátumú a verziószám, akkor szerintem a legegyszerűbb egy pivot táblát készíteni, a verzió számra meg beállítani, hogy a maximális értékét adja vissza.
A linket mellé nem tudom közvetlenül berakni, szerintem makro kell hozzá, de talán más okosabb és tud mondani valamit.Ha az is elég, hogy a link felirat jelenjen meg, mert mondjuk ki van írva a teljes hozzáférési út, akkor a következőt tudod használni.
A példád esetében beszúrsz egy oszlopot az A oszlop elé, ez lesz mondjuk ID oszlop.
minden cellába összefűzöd a szín és verzió kombinációját pl=b2&c2Utána a pivottábla mellé meg beírod a következő képletet a c oszlopba.
Nálam, mikor teszteltem a 4. soban volt az első adat, Ami a te példádban a E2-es cella, az nálam egy másik oldalon az A4-es.=INDEX(Sheet1!D:D,MATCH(A4&B4,Sheet1!A:A,0)) -
LeG3Nd
tag
Sziasztok!
A feladatom hogy egy rajztárat rendezzek, a rajzok ömlesztve vannak egy mappában, mindegyikből több különböző verzió. A cél egy olyan szűrés, hogy mindegyik rajzból csak az utolsó verziót lehessen látni egy másik munkalapon vagy még jobb ha egy másik munkafüzetben. A képen nagyon egyszerűen megmutatom hogy szeretném ha az egész működne.
Előre köszönöm a segítséget
-
andreas49
senior tag
Hali,
Kb. 2 hete (lehet, hogy frissítés volt?) nem vált át a pl. A1-A5 kijelölt rész jobb alsó sarkánál az egér mutató szálkereszté és így nem tudom lehúzni a kijelölt részt. Újra telepítettem az Office 2016 programot, de semmi változás.
Kipróbáltam a LibreOffice táblázatkezelőjét, ott működik, tehát nem valószínű, hogy egér probléma lenne.
Van esetleg valakinek ötlete?
Köszi előre is. -
Repe
csendes tag
Sziasztok !
Valaki tudna segíteni nekem hogy tudnék adatokat importálni mondjuk erről az oldalról(http://www.eredmenyek.com/merkozes/Qy5fAYuM/#osszefoglalas)? Az egymás elleni fülről táblázatostul ahogy ott megjelenik? Köszönöm előre is

-
Delila_1
veterán
Szia!
A Beszúrás menüben táblázattá alakítod a naplódat, és ebből készíted a diagramot. Ezzel eléred a rugalmas terület-kezelést.
Mivel a táblázattá alakított tartomány új sorai öröklik a fölöttük lévő sorok formátumait (képleteit, érvényesítéseit), az egyes oszlopokra feltételes formátumot tennék az x érték fölötti (alatti) cellák színezésére.
-
HREH
senior tag
Sziasztok!
Van egy ilyen bénácska vérnyomásnaplóm, de a célnak megfelel

Kérdésem az lenne, hogy diagramot hogyan tudnék úgy létrehozni, hogy mindig frissüljön az újonnan bevitt adatokkal? Jelen esetben mindig be kell lépnem a diagramnál az adatforrás kiválasztása részbe, majd átírni a tartományt, ami elég kényelmetlen.
Biztos pofonegyszerű, csak hirtelen nem tudom, merre keressem a megoldást...Köszönöm előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nintendo Switch 2
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- Jövedelem
- World of Warships
- World of Tanks - MMO
- Magisk
- Anyagi helyzetek és életutak
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / 16GB DDR4 / GTX 1080Ti 11GB / 256SSD + 2TB HDD
- Samsung Galaxy S24 Ultra 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, beépített S Pen, Galaxy AI 12/256 GB
- 188 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- Eladó Honor 400 5G 8/256GB / 12 hó jótállás / AJÁNDÉK KEMÉNY TOK / CSAK KIPRÓBÁLVA VOLT
- Xiaomi 11T Pro / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

");2;0) az A3 cellában levő munkalapon keres.
;2;0)

Pedig rengeteg mindent meglehet Google táblázatban is csinálni főleg scriptekkel (talán olyanokat is amit Excel-ben nem), nem is értem miért nem használja itt senki. 

) dolgozni az adott táblázaton, figyeljen oda jobban.