Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kezdosql
tag
Atya Gatya!
Fferi, Mutt, + ...?
Egyetemi katedra kell nektek, de azonnal!

-
kezdosql
tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Pocsek lett, mert a szokozoket torolte a forum.

Megprobalom igy betenni, hatha...:
Csakazertse akarja, akkor a tabulatorok helyett " jeleket teszek:indulo (csak egy oszloppal):
datum A
01.01
01.02 A-11: a
01.03
01.04 A-12: c
01.05 A-13: b
01.06 A-11: b
01.07 A-11: c
01.08(Azaz a cellaban akkor van szoveg, ha tortent valami, az elso 4 karakter a teljes kod, utana csak a,b,c betukkel jeleztem, hogy rovid szoveg jon.)
vegeredmeny (3 oszloppal, az elozo oszlop cellai elejen levo 4 karakter uj oszlopokba kerul):
datum A-11"" A-12"" A-13
01.02 a
01.06 b
01.07 c
01.04 """""""""c
01.05 """"""""""""""""b -
kezdosql
tag
Delila, es masok, van valahol excel oktato sorozatotok a weben?
Nyari kenyszerszunetben talan lesz par het szabadidom es raszannam excel tanulasra, foleg kepletek es makrok alkalmazasa teren.Arra rajottem, hogy konyvbol keptelen vagyok tanulni, tul bonyolultak, a pelda meg talan mukodik, de ha valtoztatok valamit, mar nincs valasz, mi a hiba oka, es attol mindig frusztralt leszek.

-
kezdosql
tag
Talan ezt a hianyossagot akarta potolni.

Milyen (makro)programozo az, aki a legalapvetobb elemet, a for-next ciklust se alkalmazza?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
kezdosql
tag
Ujabb nagy segitseget kernek.
Hogyan tudok ket fugoleges oszlopon ketfele erteket abrazolni excel grafikonban?
Az x tengely az idoskala, a bal oldali y tengely mennyiseg, job oldali y tengelyen % ertekek legyenek, tehat a mennyisegi es aranyositott ertekeket egy grafikonban kellene latni.A segitoknek fel kell keszulnie egyeztetesre, mert mar erosen erik egy kozos italozas a segitsegekert.

-
kezdosql
tag
Akkor most excel kerdes jon.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
XML tipus es excel fajltipus kozott kell tartosan konvertalni adatokat a jovoben.
A nagy kerdes az, hogy melyik XML tipus melyik Excel verzioval es milyen excel fajltipussal hasznalhato biztonsagosan oda-vissza konvertalasnal?
Ertelemszeruen makrok es fuggvenyek nincsenek, adatok vannak, azok viszont "hianyos" tablazatokban, es a tizedesjegyekre kerekites is fontos tenyezo. -
kezdosql
tag
Kepletszerkeszteshez kernek SOS segitseget, keddre kell megcsinalni, tegnap ota szenvedek vele.
Magyar Word2003-at hasznaltam evekig, most angol 2013 word-ben kell ennel bonyolultab kepletet beillesztenem a szovegbe:
(kell y atlag es y kalap negyzet, es kell x2 negyzet is.)
Az angol wordben megtalaltam a kepletszerkesztot, de csak otfele semat engedelyez, y negyzetet be tudok irni, de kalapossal negyzetet mar nem, vaalmint also es felso index egyideju hasznalatara csak az integral jelnel van lehetoseg.
Biztos van valahol tobbfele megoldas is, de nem jutottam tovabb.:-(Ha valaki ismeri az angol word 2013-at, es epp unatkozik hetvegen, biztosan igerhetem, hogy orok halam uldozne elete hatralevo reszeben.

-
kezdosql
tag
Tudna valaki segiteni, hogy excel s libreoffice kozott milyn fajltipus mukodik jol az adatcserehz?
xls es xlsx idonkent hibat jeleznek, excel nem enged xml-be menteni, mrthogy "nem tartalmaz xml adatot", ha 2003-as xlm-t valasztunk, azt kimenti, es libreoffice megnyitja, de excel tobbt nem nyitja meg "ismeretlen stilus" hibaval.
libreoffice ods-t gyaltalan nem fogadja el.Barkinek barmilyen bevalst otlete?
-
kezdosql
tag
Libreoffice es Excel kozti adatatvitel problemas, erre keresnek megoldast.
Jelenleg csak xls es excel2010 szerinti xlsx fajl hasznalhato, a Libreoffice szerinti xls fajl se jo, de ekezeteknel ezeknel is problemak vannak.
Az xml es openxml fajloknal a masik programnal nem nyithato meg.
csv eseteben excel csak ; -t fogad el es meg igy is problemas az oszlopokra tordeles, igy azt sajnos nem tudjuk hasznalni.Ha mar csv nem mukodik, xml-t vagy mas, szoveges fajlt szeretnek hasznalni, nem ertem, hogy xml miert nem jo.

-
kezdosql
tag
Surgos segitseget kernek, hogyan tudom ellenorizni, mely cellak valtoztak egy excel fajlban, tobb munkalapon.
Excel2000, 2003 es 2010 erintett.Most mar biztos, hogy kulonbozo verzioju excel-ek kozotti munkak soran idonkent adatvesztesek tortennek.
eleinte arra tippeltem, hogy az ujabb verzioban tobb karaktert enged egy cellaba, ezert korabbi verziokban megnyitva ezek a cellak csonkolodnak, vagy nullazodnak.De tegnap este kiderult, hogy mas cellak tartalmai is nyomtalanul eltunnek, es neha a formazas is megvaltozik. A legfeltunobb az, amikor acellaba irt szoveg vagy keplet hirtelen tobb sorra tordelodik es az egyes cellak altal erintett sorok akar fel kepernyonyi magasak lesznek.
Tegnap raadasul kiderult, hogy mar a mentesnel is felmerult a problema, 2010-ben bevitt adatok jelentos resze mar rogton a mentes utan eltunt.Most arra kenyszerultunk, hogy senki se irjon a megnyitott fajlba, hanem uj fajlkent mentse el az altala bevitt, vagy modositott adatokat, es ha vegzett, dokumentalja a korabbi es az uj fajl meretet es az adott munkalapokon a sorok szamat. Ez meretcsokkenes eseten gyors figyelmeztetest ad, de csak akkor, ha sok adat tunik el. Raadasul a fajlok tarolasa, verziok kovetese nagyon problemas.
Hogyan lehet megoldani, hogy ha vegzett az illeto, akkor egy program osszehasonlitsa a ket excel fajlt es kapjon egy listat, hogy melyik munkalapon mely cellak valtoztak?
Sorokat es cellakat soha nem torol senki, csak cellak modositasa, illetve uj sorok bevitele tortenik. -
kezdosql
tag
válasz
Aventador91
üzenetére
Ez ellentmondasos feltetel, hiszen ha 1 es 2 kozotti szam van barmelyik oszlopban,
akkor hogyan donti el, hogy kiirjon valamit, vagy sem? -
-
kezdosql
tag
Tudja valaki a trukkot, ha csv-be akarok menteni, hogyan tudom beallitani, hogy ne cask pontos vesszot vagy tabulator jelet hasznaljon elvalasztonak?
-
kezdosql
tag
Sehogyanse boldogulok a pivot tablakkal.

Ha valakinek lenne majd egy kis raero ideje, ram pirithatna, hogy milyen modon nem veszem eszre a megoldast. -
kezdosql
tag
Excel hibakezelesben illetve adatvisszaallitasban van valakinek tapasztalata?
Egy excel fajlt - kb. 3 mb, 4 kulonallo lapbol allo munkafuzet - pendrajvon visznek PC-rol PC-re, mindenki beirja a sajat adatat es megnezi a tobbiek uj beirasait.
Ma reggel minden peldanya - mindharom pc-n es a pendrajvon levo is - kozolte, hogy nem teljesen olvashato a fajl, javitani kell.
A javitast engedelyeztem, mindenhol ugyan az az uzenet jott, hogy az adatvisszallitas sikerult, de adatvesztes lehet. Felajanlott egy linket, hogy reszletesen meg lehet nezni a hibakat, de az ie cask egy xml fajlt nyitott meg, ahol beture ugyan ez a szoveg volt olvashato.Mindharom helyen azt lattam, hogy a datum mezok altalanos mezokre valtoztak es otjegyu szamok jelentek meg, visszaallitottam datum tipusra, es latszolag minden rendben volt. A biztonsag kedveert uj fajlkent elmentettem oket. Ekkor kiderult, hogy 100kb es 250 kb meretbeli kulonbseg van a fajlok kozott.
Mind a negy lapon 2-3 ezer sorbol es 10-40 oszlopbol allo tablazat van, igy teteles osszehasonlitas csak ugy menne, ha mindent kinyomtatnank es osszepipalnank, az is napokig tartana.

Hogyan lehet megtudni, milyen hibakat talalt es milyen cellakat modositott a program?
-
kezdosql
tag
válasz
sztanozs
üzenetére
Igen, "kalkulalva" gondoltam, egyszeruen megoldhato lenne az adatbevitel, soronkent az adatok, oszlopokban a csoportok, es amelyik csoportba tartozik az adott adat, ott lenne egy 1-es vagy x.
Kozben megneztem a linket, tehat 2010-ben mar van ilyen, KOSZONOM, de ugy latom, valami nagyon bonyolult modon oldja meg, majd a hetveget raszanom, hogy kitalaljam, miket csinal es hogyan.
-
kezdosql
tag
Valamelyik ujabb Excelben van mar halmaz megjelenitesi lehetoseg?
-
kezdosql
tag
válasz
DrojDtroll
üzenetére
Azt gyanitom, jo nehany meg regen keszult, amikor meg opcio volt mentesnel, hogy vesszo vagy pontosvesszo legyen a cellahatarolo.
2003-as Excelben kell dolgoznom. Ugy hallottam, annak idejen a 2007-esre atallast elvetettek, annyira mas lett, foleg a Word, igy maradtak ennel a verzional.
-
kezdosql
tag
Valakinek van otlete, hogy csv fajl adatait hogyan lehet mindig beolvastatni?
Idonkent nem hajlando elinditani a "varazslot", hogy en mondhassam meg neki az elvalaszto parametereket, amik vagy vesszok, vagy pontosvesszok.Nem jovok ra, hogy mitol mondja azt nemelyikre, hogy acsi, es egy cellaba, vagy jobb esetben soronkent egy cellaba pakolja be oket.

-
kezdosql
tag
Egy kis segitseget kerek tablazatban ket ertek kiszamitasahoz.
15 oszlopbol es 10 sorbol all a tablazat, eddig egyszeru volt, barmelyik elem elofordulasara 1-est begepeltek es soronkent es oszloponkent osszesitettek es latszott, hogy hanyszor es hol fordul elo.
Most boviteni kellene a listat meg egy elofordulassal, igy nyilvan valami karaktert kellene beirni, de azt nem tudom, hogyan lehet megszamolni, hogy hol es hanyszor fordul elo?
Talan a darabteli fuggveny hasznalata lenne a megoldas? -
kezdosql
tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Igen, ilyenekkel en is szivtam idonkent csv fajloknal.
Hulye excel ilyenkor az egesz sornyi adatot egyetlen cellaba olvasta be.
A megoldas az volt, hogy txt-re at kellett nevezni, akkor mar elindult a konverzios varazslo, amelyik tudta, hogy vesszo es pontosvesszo is lehet hatarolo.
Kar, hogy kulon nem lehet elinditani a konverzios varazslot.
-
kezdosql
tag
-
kezdosql
tag
-
kezdosql
tag
Lenne valakinek otlete, hogyan lehetne kulonbozo napokbol allo honapokat osszevetni egymassal excelben?
-
kezdosql
tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Nem, csak otletadonak szantam feldobni az ev utolso napjait.

En mazochistabb vagyok, en tetelesen irom a dolgokat, abbol van levalogatva a havi lista, es cask utana jonnek az elemzesek.
Szenvedek vele rendesen, mert 28-31 napra negyfele semat kell mindig masolgatni, hogy a grafikonok meg abrak jok legyenek, szoval, elvagyok vele.
-
kezdosql
tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Azert meg egy picit lehetne tuningolni.

Kellene minimum egy-egy kordiagram a bevetelek es a kiadasok (koltsegek) megoszlasanak abrazolasara.
Azutan, mivel havi, minden honapra kellene egy kulon munkafuzet belole, es egy kulon lapon abrazolni grafikonnal az idobeli valtozasokat.
Termeszetesen nem szabad elfeledkezni a negyed eves, fel eves es eves osszesitesekrol sem, tehat ezekre is kell oszlop- es kordiagram egyarant, termeszetesen vonaldiagrammal abrazolva az idobeli valtozasokat.
Utana mar cask az alapveto statisztikai elemzesek vannak hatra, miket trendnek, szezonalis valtozanak egy egyeb valtozasnak lehet nevezni, termeszetesen ezekre vannak kulon fuggvenyek es szamos diagram az abrazolasukra.
Ja, es akkor meg lehetne egy kulon oszlopba beszurni a havi es negyedeves es eves inflaciot, meg mnb alapkamatot, es viszonyitani ezek valtozasahoz.
Ha pedig mar nagyon unatkozol, akkor az egeszet lehetne a minden havi dollar, euro, jen, angol font es egyeb arfolyamokhoz is hasonlitani.
Most tobb nem jut eszembe, de tenyleg jo kis otletado tablazat.

-
kezdosql
tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Nem azt küldted, ami az eredeti kérdésedben szerepel.
Ceges adatokat nem adhatok ki, csinaltam egy egyszeru semat.
"Vizsgalni kell, hogy A oszlopban levo datum milyen savba esik" Hol van a füzetben dátum?
Rajottem, hogy nem fontos, tartomanyban kell keresni, tehat ugyanugy lookup-pal kell megoldani.
Csinalok majd egy tablazatot datumkezd es datumvege oszlopokkal, es azt kell majd megnezni, melyik sorba esik a keresett datum, es egy harmadik oszlopban lesz a kategoria kodja, amit vissza kell adnia.
A csatolt füzet J4 cellájának a képlete: =FKERES($I4;$A$4:$D$84;4;0)
A K4-é: =FKERES($I4;$A$4:$D$84;2;0) & FKERES($I4;$A$4:$D$84;3;0)Ezt nem ertem, a 2.tabla a12-d15 tartomanyban van a peldaban
Nálad az FKERES megfelelője a VLOOKUP függvény.
igen.

A D20
23 területet kijelölve írd be a képletet: =GYAKORISÁG(D4
8;A20:A23), majd Shift+Ctrl+Enter-rel vidd be.A Gyakoriság függvény angol megfelelője a FREQUENCY.
Koszonom!
Mit kell kezdeni a 2.táblával?
Ja, azt hittem, leirtam, akkor ismet:
ketfele adatbeviteli tipus van, 1.tabla es 1a.tabla, a D es K oszlopokban levo adatokat a
2.tabla alapjan kell kikeresni.D oszlopnal a 2.tabla oszlop es sor pozicioihoz tartozo cella erteket,
K oszlopnal az ellentetjet, hogy a cellakban melyik ertekhez melyik oszlop-sor tartozik.2.tablaban ertelemszeruen minden cellaban egyedi ertek van, nem szerepel semi ketszer.
A 3.tabla-ra megkaptam a megoldast, koszonom.
-
kezdosql
tag
Segitseget kernek, hogyan tudok egymasra epitett feltetelvizsgalatokat es keresest folytatni.
Neki kellett allnom excel 2000-ben irni par szamitast, de egyre bonyolultabb feladatokat soznak a nyakamba.
Peldaul van egy hosszu lista, A_B_C oszlopokba bevittek adatokat.
Vizsgalni kell, hogy A oszlopban levo datum milyen savba esik,
a B es C oszlopban levo karakterek utolso ket karakteret D oszlopba kell masolni,
majd egy masik tablazatban meg kell keresni, hogy a D oszlopban levo karakter hol szerepel
es kiiratni E oszlopba a tablazat sor es oszlop fejleceben levo kodokat.
(pl. a tablazat oszlopai A-Z kozottiek, a sorai 1-25 szamuak, akkor az uj adat pl. J09 legyen)Masik valtozat, amikor a B es C oszlopban levo adatok a tablazat sor es oszlop adata
es a metszespontjukban levo adatot kell megkeresni es beirni E oszlopba.Harmadik valtozatban egy kulon tablazatot kell letrehozni a D oszlop adataibol, mellette
egy szammal, hogy az adott elem hanyszor fordul elo.Helpben megtalaltam, hogy a flookup es vlookup kell tablazatban keresesre, csak a formaval vannak gondok, illetve azzal, hogy hogyan tudok neki feltetelvizsgalatot megadni, illetve forditva keresni benne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Samsung 860 Pro 256GB V-NAND SSD
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Black Titanium Titán stílus, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
- 200db SZETT! REFURBISHED - DELL Docking Station WD19S + 130W töltő
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 USB-C Dock (ELKELTEK) - CSAK RENDELÉSRE
- 365 NAPRA RÉSZLETRE BANKMNETES KAMATMENTES , GAMER PC ,LAPTOPOK , GAMER SZÉKEK , GAMER MONITOROK
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

23 területet kijelölve írd be a képletet: =GYAKORISÁG(D4