-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
BullZeye
üzenetére
Szia!
Ráadásul igaza is van, hiszen alma-val kezdődő nem egy van, viszont alma2-vel kezdődő csak egy!
Ezért nem az A (B) oszlop cellái alapján kell keresni, hanem az egyedi értékeket kiszűrve egy új helyre, azok alapján.
Vagy pedig az első pár karakter alapján keresel, ebben a példában: Bal(B2;4) & "*" a keresendő érték.Üdv.
-
-
BullZeye
veterán
Van mód, hogy a SUM függvény növelje a sorok számát, ha lejjebb helyezem? Olyan evidens, de googlebe nem találtam rá megoldást (gondolom rosszul kerestem, excel sum move increase)
A11 cella tartalma
=SZUM(A1:A10)Ha A11-ről áthelyezem A20-ra, akkor tartalma változzon erre:
=SZUM(A1:A19) -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Excelben hogy tudom azt megcsinálni, hogy ha beírok a "B" oszlopba akármit, akkor a mellette lévő "A" oszlopban meg jelenjen a mai dátum?
Én így oldottam meg: =HA(NEM(ÜRES(B56));MA();" ")
Ezzel csak az a bajom, hogy minden nap a mai dátumot hozza, nekem az a dátum kellene amikor bele írok a cellába első alkalommal.
Tehát ha ma bele írok valamit, akkor 2017.05.25-öt kell látnom, holnap ugyan ezt kellene látnom, de nem így van, hanem mindig az aktuális dátumot írja ki. -
MinekMentOda
csendes újonc
válasz
MinekMentOda
üzenetére
=(ELTOLÁS((INDIREKT(HELYETTE(HELYETTE(HELYETTE(A2;" ";"_");"&";"_");"'";"_")));11;0;1;1)/ELTOLÁS((INDIREKT(HELYETTE(HELYETTE(HELYETTE(A2;" ";"_");"&";"_");"'";"_")));11;2;1;1))
-
Delila_1
veterán
válasz
MinekMentOda
üzenetére
Örülök, hogy végül összejött.
-
Delila_1
veterán
válasz
MinekMentOda
üzenetére
=HELYETTE(HELYETTE(A4;" ";"_");"&";"_") -
Delila_1
veterán
válasz
MinekMentOda
üzenetére
A képletben az A4-ek helyett
HELYETTE(A4;" ";"_")szerepeljen.
-
Delila_1
veterán
válasz
MinekMentOda
üzenetére
Működik az INDIREKT, ahogy Overtaker is mondta.
=ELTOLÁS(INDIREKT(DEFINIÁLT_TARTOMÁNY_NEVE);11;0;1;1)Ez a DEFINIÁLT_TARTOMÁNY_NEVE tartomány bal felső cellája alatti 11. cella értékét adja.
-
MinekMentOda
csendes újonc
válasz
Overtaker
üzenetére
Köszönöm az ötletet! Ezt már próbáltam, és nem működik, vagy én csinálom rosszul

Update!!! Sikerült elérnem a kívánt hatást!!! Végre valahára!
Most így néz ki a képletem: =(ELTOLÁS((INDIREKT(A4;IGAZ));11;0;1;1)/ELTOLÁS((INDIREKT(A4;IGAZ));11;2;1;1))Már csak egy baj van. Az eredeti listán a szóközt, illetve & jelet tartalmazó tételek az előre definiált névben már alsóvonalat (_) tartalmaznak. Szóval kéne egy segédoszlop, ahol az A oszlop tételei vannak, de ha van bennük szóköz, vagy &, akkor le vannak cserélve alsóvonalra. Köszönöm szépen!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
BullZeye
üzenetére
Szia!
A kritériumban használhatod a * (csillag) joker karaktert, amit tehetsz a keresendő szöveg elé vagy mögé, vagy mindkét helyre:
"*szöveg*" minden olyan cella, amelyben előfordul a szöveg
"*szöveg" minden olyan cella, amely szöveg-re végződik
"szöveg*" minden olyan cella amely szöveg-gel kezdődikbeleszámit a számolásba a Darabteli függvényben (is, mert több más ilyen függvény is van, ahol ezt lehet alkalmazni).
Üdv.
-
Overtaker
csendes tag
válasz
MinekMentOda
üzenetére
Az INDIREKT függvénnyel tudsz szövegből (cellatartalomból) hivatkozást csinálni, de hogy elnevezett tartományokra is működik-e, azt nem tudom.
-
MinekMentOda
csendes újonc
Sziasztok! A probléma a következő: Van kb. 300 előre definiált nevem az Excelben, amik mindegyike egy 5x10-es területet fed le a második munkalapon. Ezekből kell kinyernem egy adatot, amit már sikerült is az ELTOLÁS függvény segítségével. Az első munkalapon van egy lista, amelynek elemei megegyeznek az előre definiált nevekkel. Jelenleg így néz ki a képlet, amivel sikeresen ki tudtam nyerni egy számot =ELTOLÁS(DEFINIÁLT_TARTOMÁNY_NEVE;11;0;1;1)
Na most azt szeretném, hogy ne kelljen megadni mind a 300 tételnél az épp aktuális nevet, hanem válassza ki a az A1-es cellában található szöveggel megyegyező nevű definiált nevet. Remélem érthető voltam, és meg jobban remélem, hogy van megoldás a problémára. Köszönöm szépen. -
-
Delila_1
veterán
válasz
BullZeye
üzenetére
Kimutatást kell létrehozni.
-
BullZeye
veterán
Van mód arra, hogy:
A oszlopban lévő Bolt
B oszlopban lévő Termék
C oszlopban lévő ÁrKiírja nekem, hogy melyik boltban van olyan termék, ami CSAK abban a boltban kapható?
Csatolok egy XLS-t mint példa, azt szeretném kiszűrni, hogy pl Kiwi CSAK a CBA-ban található, és kiírja a Bolt, Termék és Ár mezők értékét hozzá listában. -
Mister_X
nagyúr
Szervusztok,
szeretném 2010-es Excelben megoldani azt, hogy több megnyitott .xls ne egy ablakban jelenjen meg. Két monitoron dolgozok, de sehogy se sikerül összehoznom, hogy ne az Excel ablakán belül legyenek kisebb ablakok formájában.
Súgó nem segített és itt is próbáltam a keresőt alkalmazni, de lehet én vagyok béna, de nem találtam rá megoldást. -
Delila_1
veterán
válasz
Zola007
üzenetére
A B10:D20 tartományt jelöltem ki, kattintottam az ikonra, majd a kapott szálkereszttel rajzoltam egy négyszöget a C1:D1-be.
A jobb láthatóság kedvéért zöld hátteret adtam a B10:D20 tartománynak.
A grafikon lehet olyan távoli helyen is, ahol nem látszik, ha az A1 cellán állsz.
-
Zola007
veterán
van egy szimpla éves táblázatom
az első sort és mellé egy grafikont szeretnék az első sorhoz rögzíteni úgy, hogy maga a táblázat görgethető legyen, de a felső sor és a grafikon ne mozduljon el.
"objektum helye és mérete nem változi" + első sor rögzítése nem vált be, csak a grafikon felső, első sorrral megegyező magasságú részét fixálja
-
kőbaltazár
tag
Sziasztok!
Excel 2016 ban hogyan lehet a cellán belül a sorközt állítani?
Köszi -
nemesati
csendes tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Igen olvastam, nagyon köszi.
https://data.hu/get/10520212/KW20.xlsx
Feltöltöttem. A kérésem annyi lenne, hogy a rajzszámot beírni szeretném, nem pedig kiválasztani. Csak a munkaszámot szeretném kiválasztani.
Első fül az IGÉNY, ebben szerepelnek a munkaszámok, de van egy "igény" fül is, amiből adatokat nyerek ki (munkaszámhoz tartozó summ. legyártott darabszám kimutatással)
Külső excelből is hív be adatokat táblázatként, ezek nem fognak frissülni.
-
Delila_1
veterán
válasz
nemesati
üzenetére
A másik fórumon (ahol szintén feldobtad a kérdést) adtam egy választ. Az itt közölt képet látva át kell alakítani a makrót. Legjobb lenne, ha feltennéd a füzetedet pl. a data.hu-ra, majd itt a Link gombbal csatolnád.
A füzetből töröld a nem publikus adatokat, azután tedd elérhetővé.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
macilaci78
üzenetére
Szia!
Az M oszlopot mindenestől átmásolod egy új oszlopba (mondjuk X). Ezután az X oszlopot kijelölöd, adatok - ismétlődések eltávolítása. Ezzel megkapod az egyedi értékeket.
Y2 cellába képlet: =Darabteli($M:$M;X2) Ezt lehúzod az oszlopon.De ha nem zavar, hogy minden szám mellett ott lesz az érték, akkor az N oszlopba, vagy az első üres oszlopba írhatod a Darabteli képletet =Darabteli($M:$M;M2) és lehúzod a számok mellett.
További lehetőség kimutatás.
Üdv.
-
macilaci78
nagyúr
Hali!
Adott egy Exceltábla M oszlopa, M1 az oszlop megnevezése, M2-től lefelé számértékek szerepelnek.
Kellene egy lista, hogy az adott számérték hány sorban szerepel.
A táblázat amúgy A1
3229 méretű.Köszi!
-
nemesati
csendes tag
Segítséget szeretnék kérni.
Adottak a következő adatok:
Munkaszám: 19-12345
Alkatrész azonosítója: 0328
Munkaszám: 20-12345
Alkatrész azonosítója: 0328
(Tehát az alkatrész azonosítója megegyezik, de két munkaszám is van)
Azt szeretném, ha valaki beírja az adott cellába, hogy 0328 akkor ettől a cellától jobbra lévő cellába legördülő listaként ki lehessen választani vagy a 19-12345-öt vagy a 20-12345-öt (ami a listában a 0328-as alkatrész azonosító mellett előfordul), így meghatározhatnám, hogy a 0328-as alkatrész melyik munkaszámhoz készült el.
Az adattáblázat amiben a munkaszámok és az azonosítók szerepel így néz ki:
Munkaszám Alkatrész azonosító
20-17625 1260
20-16123 4323
17-2651 9076
18-16123 4323
19-12345 0328
15-34582 1550
19-2342 519014
22-12222 112.06.001
20-12345 0328Köszönöm.
-
Delila_1
veterán
Találtam egy kérdést, az oldalon az 1248-ast. Van valakinek kedve válaszolni?
-
Delila_1
veterán
válasz
Hyper84
üzenetére
Azt vizsgálod, hogy a B2 dátuma közte van-e az F2 és G2 dátumának. Ha igen, a C2 értéke legyen az E2 alterméke, egyébként vagy üres string, vagy mondjuk egy kötőjel.
A MEDIÁN függvény megadja, hogy a 3 dátum közül melyik a középső. Ha ez a B2, akkor beírjuk az altermék nevét, egyébként kötjelet.
=HA(MEDIÁN(B2;F2:G2)=B2;E2;"-") -
-
norbika84
csendes tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Grafikon beszúrásánál új munkalapra tettem egyből, és ezt másoltam át másik munkalapra, de így is csinálta azt, hogy nem maradtak meg a formázások. Illetve azt is csinálta még az eredeti grafikon, hogy ahol nem volt érték (mert a képlet szerint nem kellett), akkor oda 0 vett értéknek, nem pedig semmit (pont grafikonnál), ezért onnan ki kellett törölnöm a képletet. Erre valami megoldás lenne?
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
csferke
üzenetére
Szia!
Csak két apróság:
"Dim Prompt, Title, Default, MyValue"
Ez a sor mindhárom változódat Variantnak definiálja (ami persze kényelmes, de nem gazdaságos memória használat és nem ad típus ellenőrzési lehetőséget.
Prompt = "1.sor szöveg" + (Chr(13)) + "2.sor szöveg"A szövegek összefűzésénél a + helyett ajánlatos a & műveleti jel használata, Chr függvényt nem kell zárójelbe tenni.
xpos, ypos elképzelhető az is, hogy túlcsordul.
A segítséghez fontos lenne a hibaüzenetet is imerni.
Üdv.
-
norbika84
csendes tag
Sziasztok!
Grafikonnal kapcsolatban lenne kérdésem. Csináltam egy olyan grafikont, amiben vonalak és pontok is vannak, és úgy néz ki, ahogy szeretném. Van több munkalapom, ahol szeretném ezt használni úgy, ahogy most kinéz, csak az aktuális munkalap adataival. Hogy tudom áttenni a többi munkalapra, hogy az általam beállított vonal típusok színek illetve ugyanez a pontok esetében is megmaradjon, ha megváltoztatom az adatok kijelölésénél az adatforrást. Bárhogy próbálkoztam, mindig visszaáll az eredeti állapotba a grafikon (megváltoznak a színek, a vonal típus, a pontok is változnak)
Remélhetőleg érthető, hogy mi a problémám.
Tud benne valaki segíteni?
-
válasz
csferke
üzenetére
Nekem 2013-am van és hiba nélkül végrehajtja ezt az utasítást (Prompt = ...).
Ahogy nézem a library nincs meg a gépen, vagy nincs behivatkozva:
"Visual Basic for Applications"
xpos, ypos - nem lehet, hogy option explicit van a kód elején és nincs inicializálva (vagy esetleg nem nem jó a tipus?)
Ezt találtam még:
Office 2013 változásokElképzelhető, hogy 64-bites Office van fenn, és emiatt vannak problémák.
-
csferke
senior tag
válasz
sztanozs
üzenetére
A 2013 itt hibát jelez: xpos és ypos
Dim Prompt, Title, Default, MyValue
Title = "Valami"
Prompt = ""
xpos = 6000
ypos = 6000Itt meg a Chr(13) nem tetszik neki
Prompt = "1.sor szöveg" + (Chr(13)) + "2.sor szöveg"és még számtalan más helyen is
Hibaüzenetet most nem tudok mondani mert nem az én gépemen van a 2013
-
flash-
veterán
üdv
meg lehet csinálni makróval vagy bárhogy azt hogy egy adott excel táblázazban történik módositás az naplózva legyen egy dokumentum fájlban? excel tud ilyet de korlátozott módon, és makróval?
ötlet? -
csferke
senior tag
Sziasztok!
Excel 2007-et használok. Alkalmam nyílt kipróbálni a 2013-ast. Hát, mit mondjak, nem estem hasra tőle. Lefutattam rajta néhány 2007-es munkafüzetemet, sok-sok makróval, VBA-val teletüzdelve. Nem győztem kapkodni a fejemet a sok futási hibajelentéstől. Állandóan hiányolt valamit, sokminden nem tetszett neki.Kérdésem a "szakmában" járatosokhoz.
Érdemes-e, sok-sok fáradságos munkával átdolgozni a makrókat, VBA-kat, hogy ehető formába legyen a 2013-asnak? Eléggé sok munkafüzetről lenne szó, mindegyiken 8-10 lap, telistele gombokkal, menükkel, makrókkal stb.
Mit kapnák többet, szebbet, jobbat? Vagy maradjak a régi jól beváltnál?köszi
-
válasz
Dilikutya
üzenetére
Nincs ilyen beállítás. Csak akkor nem lóg át, ha:
- van valami a szomszéd cellában (pl egy szimpla aposzttrof - szövegjelölő, nem fog cáltsznai a cellában)
- ha szövegkitöltésre vagy sortörésre (wrap, justify, distributed - indent) van állítva a formázás
- ha szöveg kicsinyítés be van állítva (shrink) - hosszú szövegnél olvashatatlan
- ha a szövegismétlés (fill) be van állítva - ha kevesebb a szöveg, mint a cella hossza, akkor ismétli a szöveget, amíg be nem tölti a cellát -
Dilikutya
félisten
Az milyen beállítás, ha azt akarom, hogy egy cella hosszú tartalma ne lógjon ki a cellából? Nem baj, ha nem látszik a szöveg végig, úgyis feldolgozásra megy, csak zavar, hogy kilóg.
-
logitechh
csendes tag
válasz
Delila_1
üzenetére
szia amit megadtál az tök jól müxik egy üres munkalapon
De nekem lényeges lenne, hogy hagyja figyelmen kívül , hogy az A oszlop vagy a Q oszlopba vannak sorok amelyek esetleg magasabbak mint a többi.
Nem lehet a betűméret bekérős módszert alkalmazni?
(Ez egy munkalap levédős makróm szövegdoboza)tehát ha itt azt irom hogy 3 akkor 3as legyen az F16
166 tartományban a betűméret -
föccer
nagyúr
a gyök alatti rész negatív érték lett, és emiatt a gyökvonás nem értelmezhető
Értelmezhető az, csak az excel nem kezeli. Mondjuk azért nem is elvárható tőle, hogy kezelje a komplex számokat. Azért egy tisztességes matematikai rendszernek ez már nem okoz gondot.
Bocs az offért, nem bírtam megállni. :düdv, föccer
-
logitechh
csendes tag
Sziasztok!
Lenne 3 kérdésem:
1.
Hogy tudom azt megoldani makróval, hogy egy kijelölt tartományban a betüméretet meg kelljen adni hogy elférjen az adott cellában.
Tehát ki van jelölve a tartományom emberünk rányom a makró gombra és majd felugrik egy ablak melyben az szerepel,hogy: "adjad meg a betűméretet"
oda beírja delikvens az értéket majd a betűméret 3 és akkor lekicsinyíti.
Ha ez bonyolult az is megoldás ha mondjuk a c3 as cellába írt szám mértére változtassa a betűméretet.
2.
Mások nagy problémám hogy van egy táblázatom ami kb fixen 600 sor és nem és mindig úgy kezeli az excel mintha még a 10000-ik sorba is lenne valami pedig nincs. Tehát a görgetősáv irtó pici és alig lehet navigálni benne.
3.
Azt hogyan állítom be, hogy pl beírok valamit a cellába akkor automatikusan állítsa át a megfelelő magasságúra a cellát. Mert van olyan füzetem ahol ez megtörténjen és van olyan ahol ez nem. Sőt olyan is van ahol egy részében megoldja ez egy részében nem.
Köszi előre is
Bocsi ha nem érthetően fogalmaztam -
Delila_1
veterán
válasz
Melorin
üzenetére
Az a része megy, hogy a kiválasztott termékhez a következő érvényesítés a megfelelő méreteket adja?
Az első laphoz rendelt makrót átírtam, hogy ne képleteket, hanem eredményeket írjon a K oszlopba.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Application.EnableEvents = False
If Target.Column = 2 Then Cells(Target.Row, "K") = _
Application.WorksheetFunction.VLookup _
(Target, Sheets("Adatok").Columns("F:G"), 2, 0)
Application.EnableEvents = True
End SubTulajdonképpen a B oszlop érvényesítésében szerettem volna összehozni az INDIREKT és az FKERES függvényt, de nem engedte.
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Nem vigasz tudom, de nálam 2016 alatt bemásolva nem okoz hibát.
Javaslom, nézd meg a képletvizsgálóval, illetve az elődök bekapcsolásával.
Talán próbáld meg egy másik cellába átmásolni csak a kifejezést. Elképzelhető, hogy valamilyen cella formázást miatt problémázik.Üdv.
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Segítsetek legyetek szívesek, mert képtelen vagyok meglátni, mi a nem jó az alábbi képletben

=HA(O41="";"";HA(HIBÁS(GYÖK(((O41*HA(D12=2;0,7071;2,7))^2)-((D41^2)/(I13*D13))));0;GYÖK(((O41*HA(D12=3;0,5231;2,7))^2)-((D41^2)/(I13*D13)))))#SZÁM! hibát kapok eredményül, de az okát nem tudom megfejteni...Elvileg minden, a képletben a számoláshoz szükséges cella tartalmaz értéket.
-
válasz
RAiN91
üzenetére
Amennyiben szigorúan (szám) 1,2,3, akkor:
=CHOOSE(A1,"X","Y","Z")Bocsánat
=CHOOSE(A1,"y","x","z")
Egyébként (pl szöveg - vagy akármi - "1", "2", "3" -> "y", "x", "z"):
=CHOOSE(MATCH(A1,{"1","2","3"},0),"y","x","z")És az egészet be lehet tenni egy IFERROR-ba, hogy a lehetséges kivételeket lekezeljük:
=IFERROR(CHOOSE(MATCH(A1,{"1","2","3"},0),"y","x","z"),"Nem 1, 2 vagy 3") -
RAiN91
őstag
Sziasztok
HA függvényt szeretnék használni, úgy, hogy 3 féle dolgot vizsgáljon külön. Hogyan lehet megoldani?
Pl. B1 cellába:
Ha A1=1 akkor ..y
Ha A1=2 akkor...x
Ha A1=3 akkor ..zKöszönöm!
-
exalto
csendes tag
válasz
Mentavirág
üzenetére
Simán nyomj egy ctrl+h-t és használd a csere funkciót.
-
Delila_1
veterán
A makrót a laphoz kell rendelned (a Téma összefoglaló szerint).
A munka kezdésekor beírsz valamit az A1 cellába, az A2-ben megjelenik az idő, dátummal. A munka befejezésekor B1 cellába írsz, ekkor a B2-ben jelenik meg a pontos idő. Amelyik cellában az eltelt időt akarod látni, beírod a képletet: =B2-A2. Itt a formátum a cellaformázásnál az idő kategóriában az első (13:30:55) legyen.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Application.EnableEvents = False
If Target.Address = "$A$1" Then Range("A2") = Format(Now, "yyyy.mm.dd hh:mm:ss")
If Target.Address = "$B$1" Then Range("B2") = Format(Now, "yyyy.mm.dd hh:mm:ss")
Application.EnableEvents = True
End Sub
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Okos Otthon / Smart Home
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- Napelem
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Horgász topik
- World of Warships
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X13 G1- i5-10310U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Keresek Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
!

3229 méretű.

166 tartományban a betűméret
Bocs az offért, nem bírtam megállni. :d