- One mobilszolgáltatások
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Megdöntheti az iPhone 4 rekordját az iPhone 17
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Nothing Headphone (1) – nem kell ide idézet
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Magisk
- Kínos szituba keveredett a Nothing
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
spe88
senior tag
Hello!
Találkoztatok már olyannal, hogy egy adott Excel fájlnál nem működik a touchpad görgője?
Minden más szoftvernél, sőt más excel fájlnál is működik.Dell inspiron
Win7
Excel 2016A fájlt magam csináltam nincs benne levédve semmi tudtommal, több munkalapból áll, semmi extra.
Benézek valamit?
Köszi
-
bozsozso
őstag
Köszi megpróbálom értelmezni. Egyelőre a választ függvényt próbálom értelmezni. Ott kell meghatározni, hogy melyik cellatartománnyal akarom összehasonlítani keresendőt és onnan melyik értéket kell kivenni?
Hát nem nagyon sikerül(#HIV! hiba)
Munka1 G2 cellába
=FKERES(A2&E2;VÁLASZT({1,2};Munka2!$A$2:$A$7420&Munka2!$E$2:$E$7420;Munka2!$H$2:$H$7420);2;0)Munka1-en szeretném a G2 cellába beilleszteni. A Munka1-en lévő A2 és E2 cellákat össze kell hasonlítani a Munka2 A2 és E2 stb celláival ha egyenlőséget talál akkor a H2 cella tartalmát kellene beírni.
Azt értem, hogy összemásolja az A2 és E2 cella tartalmát és így kezdi el keresni. A választ függvényt nem értem teljesen, illetve mi szükség a kapcsos zárójelre. Az {1,2} azt jelenti, hogy a Munka2-ön összefűzött A2 és E2 az első oszlop a H2 pedig a második? Ezért kell az FKERES-ben a 2-es oszlopszámot megadni? Ha ez így van akkor szerintem jó adtam meg mindent, de mégis a fenti hibát találta.
Légyszi egy kicsit még segíts.
-
lappy
őstag
válasz
bozsozso #34297 üzenetére
itt van egy többszörös fkeresre példa csak át kell alakítani
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
Az fkeres fügvényhez hasonló megoldásra lenne szükségem. 2 táblázat lenne.
1.táblázat:
Gyártó és cikkszámok. Ebbe szeretném begyűjteni a másik táblázat ár adatát.2.táblázat
Gyártó cikkszámok és ár.Fontos, hogy különböző gyártókhoz tartozhat azonos cikkszám.
Tehát 1.táblázatból keresem a gyártót és a cikkszámot ha a másik táblázatban talál egyezőséget(gyártót és cikkszámot is) akkor beírja az ár adatot.
Függvénnyel szeretném nem makróval.
-
Rcsi
csendes tag
Sziasztok!
Újabb kérdéssel fordulok hozzátok.
A munkám végéhez közeledem, de még lenne itt egy számomra nehéz feladat.Adott két adatbázis Munka1, és a Munka2 lapon.
A munka 3 lapra szeretném a két munkalap közötti különbséget kigyűjteni.
A különbségeket az "A" oszlopban kell keresni, minden más adat ehhez kapcsolódik.
Vannak adatok amik a Munka1-ben szerepelnek, de a Munka2-ben nem, és így fordítva is.
Külön kellene látnom mindkét esetben a különbségeket, így vagy más színnel kellene megjeleníteni a Munka3-ban, vagy az is megoldás, ha az egyik adatmennyiség a Munka4 lapra kerül.Előre is köszönöm a segítséget!
Excel2010
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
csongi #34291 üzenetére
Szia!
Index és hol.van függvény páros a barátod:
A2 cella képlete =INDEX(R:R;HOL.VAN($B8;$T:$T;0))
J2 cella képlete =INDEX(AA:AA;HOL.VAN($B8;$T:$T;0))Az egész oszlopok helyett írhatod azt a tartományt, ameddig az adataid vannak, lényeg, hogy mindig azonos sorban kezdődjön és végződjön az index és a hol.van tartománya is (pl.R2:R10 és T2:T10).
A többit szerintem ki tudod találni.
Üdv.
-
csongi
veterán
Sziasztok!
Ismét hozzátok fordulok segítségért.
Van egy táblázatom. Két oszlop azonos értékeit keresem.
Amennyiben B oszlopban megtalálható R oszlop értéke, akkor helyezze át másik oszlop értékét egy megadott oszlopba. Természetesen a sorok azonosak maradnak. Makrózni nem tudok
Office 2010.
Itt a példa. -
Delila_1
veterán
Priviben ment a válasz.
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #34288 üzenetére
Köszönöm, így remek
Valamikor zavarhatnálak pár kérdés erejéig a régóta szerkesztett táblázatommal kapcsolatban? Kaptam ma is ötleteket, de falakba ütközöm a kivitelezést illetően, pontosabban nem tudom, hogyan lehetne megvalósítani úgy, ahogy elképzeltem, felhasználva a korábbi elképzeléseidet is, mert van, ami nagyon megfogott
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #34278 üzenetére
Az útmutatásod alapján megcsináltam, viszont belefutottam egy anomáliába: 2007 alatt szépen látszik minden az átalakított képlettel, de 2003 alatt csak az üresség (és nem is pampogott a 2003 sem, hogy valami nem OK), szóval:
Beteszem képként, így a képlet is látszik, meg talán az is, mit toltam el
2003:
[kép]2007:
[kép]Köszönöm a helpet ismét
-
Delila_1
veterán
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
" Első körben arra gondoltam, hogy a keresések eredményeképpen kapott kimutatás statikus, tehát ahol az egyik helyen a liszt szerepelne, a másikon pl. az élesztő, és keveredhetnek az adatok."
Ez csak akkor lehet igaz, ha direkt cellákra hivatkozol,ha keresőfüggvényt használsz, akkor ilyen nem fordulhat elő.
Kereszttábla pl.
1. sorban v. oszlopban az alapanyagok sorolva
A többi sorban/oszlopban receptnév és a megfelelő alapanyagnál a mennyiség.sor/oszlop felcserélhető, amelyik kényelmesebb, azt lehet használni. De úgy érzem, Delila ilyesmit javasolt neked.
Üdv.
-
butch3r
senior tag
Sziasztok
Számmá alakításban szeretnék segítséget kérni.
Jelenleg manuálisan kell elvégezni, de jó lenne ha lenne rá egy makro ami szépen átalakítja a szövegként lévő számokat számmá:Próbáltam úgy, hogy makrót rögíztek de a kapott eredmény nem akar működni...
Range: J8 tól J800 ig
Nagyon köszönöm!
-
Delila_1
veterán
A HA(HIBÁS(...) függvénynél mindhárom oszlopra üres stringet adj meg. A Munka1 lap E2:H2 címsorába tegyél autoszűrőt, akkor az F; G; vagy H oszlop bármelyikét szűrheted úgy, hogy az üreseket kihagyod, és máris egymás alatt vannak a felhasználandó alapanyagok.
Érdemes a Munka2 lapra olyan mértékegységgel felvinni az összetevőket, amilyennel a felszorzás után szeretnéd látni. Pl. ha 1 termékhez x gramm cucc kell, és várhatóan 1000 db-ot gyártasz, akkor kg-ban add meg a segédtáblában.
A Munka1 E oszlopába folyamatosan vidd fel az összes termék alapanyagait. 2007-es verzióban használhatod az Ismétlődések eltávolítása funkciót, régebbiben egy rendezés után kigyomlálhatod a duplikációkat. Vagy az =darabteli(E:E;E3) képlettel viszel fel ideiglenesen egy oszlopot, szűröd az 1-nél nagyobbakra, majd törlöd a szűrt sorokat.
-
Traxx
őstag
válasz
Delila_1 #34274 üzenetére
Ezzel nagyon nagy lökést adtál
Ez alapján szerintem össze tudom hozni, annyi kiegészítéssel, hogy az IFERROR függvényt lecserélem a 2003-ban is működő HA(HIBÁS()) párosra.
Kicsit logikailag a kollégáim tanácsára néhol átgyúrtam a táblázatot, amiben annyit segítettél, szerintem kb. 90%-os készültségben van. És nagyon nagy volt az elégedettség minden frontonFferi50: Első körben arra gondoltam, hogy a keresések eredményeképpen kapott kimutatás statikus, tehát ahol az egyik helyen a liszt szerepelne, a másikon pl. az élesztő, és keveredhetnek az adatok. De ha erről nincs szó, akkor tárgytalan
A kereszttáblán mit értesz? Jó lenne nekem? -
Mr.Skyline
senior tag
Sziasztok!
Valaki esetleg tud arra egy parancsot, hogy VBA-ban hogyan tudom észleltetni, fut e az adott gépen excel vagy sem?Előre is köszi!
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Az Excelben működik a külső fájlra hivatkozás is, nemcsak a másik munkalapra hivatkozás.
Egyszer persze meg kellene csinálni azt a mutatót (hivatkozás könyvtárat), amelyik tartalmazza, hogy melyik recept hol van.
Ezután keresőfüggvényekkel szépen megoldható a feladat szerintem.
"a receptek nem azonos formázásúak, tehát ami komponens az egyikben benne van, az hiányzik a másikból és viszont."
Ezt nem is értem, mi köze a formázásnak a tartalomhoz - hiszen a komponensek száma nyilván attól függ, mit szeretnél gyártani. Igazából azt sem látom kivitelezhetetlennek, hogy a receptek és az alapanyagok "kereszttábla" formájában legyenek tárolva.Egy minta biztosan sokat segítene abban, hogy további tanácsokat adjunk.
Üdv.
-
Delila_1
veterán
Egyszerűbb összeállítani, mint elmesélni a módját. Azért van a füzetben némi magyarázat.
-
Traxx
őstag
Jönnék még egy kérdéssel
Szeretnék egy olyan táblázatot létrehozni, amely egy adott termék előállításához szükséges alapanyag mennyiséget kiszámolja. Úgy tervezném a dolgot, hogy már tudjuk azt, hogy pl. kell gyártanunk 500 db rozskenyeret, és az excel ez alapján kidobná, hogy ehhez kell X kg búzaliszt, Y kg rozsliszt, stb. Vagyis a célom az lenne, hogy ha megvan a mennyiség (és ezzel együtt az össz súly), akkor ha kiválasztom a terméket, vagyis az alapanyagot, akkor felbukkanna a rozskenyér receptúrája, a mennyiségek szorzását pedig megcsinálja az excel. Tehát így megtudnám, hogy a rendelt mennyiség elkészítéséhez az egyes alapanyagokból mennyire van szükség.
A fejvakarást jelen pillanatban az okozza, hogy ezek a receptek adottak ugyan, de ~50 fájlban vannak. Ez végül is megoldható, hogy egybe rakjam, fülenként a rozskenyér, zsömle, stb. receptjét, de ezt a különálló fájlt elérné az a táblázat, amiben kiszámoltatnám, és megoldható lenne, amit felvázoltam? A másik fejvakarós gond: a receptek nem azonos formázásúak, tehát ami komponens az egyikben benne van, az hiányzik a másikból és viszont.
Mit gondoltok, kivitelezhető ez? Vagy inkább felejtős, mert übersok munkával járna összehozni?
-
Delila_1
veterán
A VBE-ben a ThisWorkbook laphoz rendeld ezt a "komoly program"-ot.
Private Sub Workbook_Open()
Sheets(1).Range("A" & Sheets(1).Range("A1").End(xlDown).Row + 1).Select
End SubMegnyitáskor a füzet első lapján, az A oszlop első üres cellájára áll. Makróbarátként kell menteni a füzetet.
Van ennél egyszerűbb, makrómentes megoldás is. A lapon bárhol állva a Ctrl + Home gomb az A1 cellára áll, ahonnan a Ctrl + le nyíl az A oszlopban lévő alsó sorra ugrik – folyamatosan bevitt adatoknál.
Abban az esetben, ha panelrögzítés van a lapon, a Ctrl + Home a rögzítés helyére visz.
-
mckay
aktív tag
válasz
Pakliman #34266 üzenetére
Ejha, gratulálok!
No, hát ennyit azért nem ér a sógor kis boltjában az "adatbázis"!Én Delila útmutatása alapján eddig jutottam, ami sokkal bárgyúbb megoldás, belátom:
Excel Online
De tulképp elég is, mert a Sógor azt állítja, hogy nem esik majd nehezére, hogy egy hagyományos Excel táblát kezeljen a boltban.
És hát nem utolsó szempont, hogy ennyike fícsör, vagyis egy faékegyszerűségű tábla a maga két függyvényével legalább biztosan megy majd neki az ingyenese Online Excel változatban, és akkor meg olcsó is lehet a mi mini-projektünk.
Annyi kéne még az álomhoz talán (ha egy Online Excel még azt is kibírja), hogy valahogy jó lenne a sorok tetején adatot bevinni, hogy ne kelljen minden új vásárlásnál a tábla végére görgetni. Vagy egy külön füzetlapon kéne valahogy és felcicomázva? Lehet ilyesmit csinálni kevés szakértelemmel?Visszatérve hozzád: azért ezer az interfészek a sok rádiógombbal igen figyelemre méltóak a művedben! És a fotólehetőség...
-
poffsoft
veterán
=HA(A3="";"";FKERES($A3;Munka1!$A:$ID;233;HAMIS))
Mivel ha a 4. argumentum IGAZ vagy hiányzik, csak közelítő értéket talál, nem pontos egyezést.
Amúgy a hol.van és index fv párosa elegánsabb lenne:FKERES($A3;Munka1!$A:$ID;233;HAMIS))
helyettINDEX(Munka1!HY5:HY170;HOL.VAN($A3;Munka1!A5:A170;0))
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Ismét elakadtam, és nem tudom, mit rontok el...rapszodikusan működik a képletem, és nem jövök rá az okára
Adott 2 munkalap, az egyiken (Munka1) baromi sok adat. Annak a HY5:HY170 tartomány most az érdekes. Az itt lévő adatokat egy másik képlettel kapom, minden 3. oszlopot összeadva (és ez remekül működik is, de nem tudom, mennyire releváns infó). Az egyes sorok elején található egy kód (vagyis egy egyszerű szám), az A5:A170 cellákban. Erre a kódra hivatkoznék egy másik munkalapon, és szeretném a HY oszlopban lévő, az adott kódhoz rendelt értékeket megkerestetni. Pl. az A2 cellában lévő 7-es kódhoz tartozik a HY2-ben 200, az A3-ban 2-eshez HY3-ban 120, stb.
Egy másik munkalapon hívnám be ezeket, Fkeres függvénnyel. Itt a H3 cellába írom be a következő képletet:
=HA(A3="";"";FKERES($A3;Munka1!$A:$ID;233))
Háttérinfó: Ezen a 2. munkalapon az A3 cellába pontosan ugyanazok a kódok kerülnek, mint a Munka1 A5:A170 celláiban. Ezért joggal feltételezem, hogy a kettőt össze is tudja párosítani. Közben meg nem, pontosabban rapszodikusan
Vannak olyan értékek, amiket gyönyörűen áthoz, másokkal meg azt műveli, hogy teljesen más sor értékeit pakolja be, magyarul pl. az A2-höz tartozó 200-as HY érték helyett hozza mondjuk a HY5-öt vagy ilyesmit. Ha csak simán konstans hozna rosszakat, akkor megérteném, de így csak a fejem vakarom.
Van tippetek, hogy mit csesztem el?
Köszönöm szépen
-
ngyk90
újonc
válasz
Fferi50 #34228 üzenetére
Szia!
Ezt szeretném elérni az egész munkalapra érvényesen! Tehát, ha pl.: B11
12 cellatartományba begépelem az adatokat, majd a B12 cellába "B"-t írok akkor azt szeretném, ha automatikusan a B11
12 tartomány kitöltőszíne szürke lenne, ha "T" akkor fehér!
Remélem így már érthetőbb a dolog!
Köszönöm szépen az eddigi segítségeket!
Üdv
-
KaliJoe
tag
Sziasztok,
Mit tudtok, lehet-e Excel2010-ben makrózni a Feltételes formázás opciót? (Még mindig a szavazat számlálással foglalkozom, azonban, amikor példa megtanulására makró rögzítést kezdeményeztem, és a mellékelt feltételes formázást akartam létrehozni, akkor a makrórögzítő CSAK a cellák kijelölését rögzítette, SEMMI többet.)
-
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Van egy eléggé nagy méretű, sok oszlopot tartalmazó táblázatom. Az áttekinthetősége így nem a legjobb, és ezért lerögzítettem az első 1-2 oszlopot. A kérdésem az lenne, hogy a táblázat jobb szélén lévő kb 5 oszlop hasonlóan rögzíthető-e, a jobb oldalon? Magyarul, csak az egész táblázat közepe lenne gördíthető.
Köszönöm a segítséget
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
KaliJoe #34255 üzenetére
Szia!
"1. A NAGY függvény 2 paraméterű. A 2. paraméter az, hogy hányadik "nagy" értéket akarom megkapni.
2. Ezt javítottam is, mert mondjuk mindig az első nagyot kérem ki."Már megbocsáss, de az első nagy = max ha jól tudom. Akkor nem kell a nagy függvény, elég a max.
Viszont az eredménytáblában az első, második, harmadik stb. legtöbb szavazatot kapott személy nevére voltál kíváncsi - a függvény pedig pont ezt adja meg szerintem.Valószínűleg nem ismertük meg a feladat teljes egészét.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy én viszont az indirekt függvényt útálom és kerülöm, ahol csak lehet. Helyette nagyon sokszor jó az index - hol.van páros.
Üdv.
-
KaliJoe
tag
válasz
Delila_1 #34257 üzenetére
Sziasztok,
Igen, jó ötletet adtatok. A rögzítő tábla alján lévő számolásoknál oszloponként egy tizedessel csökkenő mértékben adok hozzá a valós eredményhez. Ez azt jelenti, hogy azonosságnál sem lesz tökéletesen azonos eredmény, de 2 tizedes jegy %-ig ez nem is fog látszani. Névsorrend szerint is beállnak a helyükre! (Így egy csapással két legyet ütöttem.):
=B20/B22+(0.001/HATVÁNY(10;OSZLOP(B22)))
A Sorrend megállapító táblába pedig ezek alapján, és az alapján kérdezek, hogy éppen hányas sorszámú jelöltet keresem:
=INDIREKT(CÍM(2;HA(P7=P6;1;0)+HOL.VAN(NAGY($B$23:$I$23;N7);$A$23:$I$23;0);1;1);1)
Köszönöm az ötletet, kimozdultam általa a holtpontról, és így már meg tudtam oldani. Szerintem így tömör is meg szép is!
Ui.:
1. Nem vagyok rendszergazda.
2. Lelkes amatőr vagyok, akinek néha nagy feladatai vannak. A szavazat feldolgozó programot VBE-ben fogom írni, de ezt a részt nem írhattam CSAK Excel függvényekkel, mert akik ellenőrzik, hogy nincs-e benne csalás / részrehajlás, azok fele ennyire sem értenek az Excelhez, mint csekélységem.
3. A rögzítés után már csak ennyi a feladat... megállapítani a sorrendet. Viszont az ellenőrök "nem szeretik", ha bármit utána bűvészkedek a rögzített táblával, és nem úgy kereshető vissza a felvitel, ahogy a szavazó lapokon megtalálható. -
Delila_1
veterán
-
KaliJoe
tag
-
0P1
aktív tag
-
0P1
aktív tag
válasz
Delila_1 #34245 üzenetére
Na, azt hiszem félreérted. Ez nem Ferinek szólt. Ő csak készségesen befejezte, és olyan módon ahogy kérték. Amúgy elismerésem.
Hanem a kérdezőnek szólt, és annak a (valljuk be, eléggé elmebajos) ötletnek, hogy ezt a más módon amúgy pofonegyszerűen megoldható feladatot függvényekkel oldja meg, hátulról vakarva a fejét.
És annak, hogy ahelyett, hogy elolvasta / kipróbálta volna a felajánlott / valóban egyszerű és célszerű megoldást, inkább kioktatta látatlanban a választ adót. Hát ilyenkor nem biztatnám arra a felhasználót, hogy ragaszkodjon a butasághoz, hanem inkább rávezetném a helyes eszköz alkalmazására.
Mert persze meg lehet oldani szinte mindent, be lehet tekerni egy csavart késheggyel is, de minek, amikor feltalálták a csavarhúzót is?Mert ez akkor is tákolás, nem más. De nem feltétlenül pejoratív értelemben, mert brainstormingnak érdekes, azt elismerem, Amúgy peace
-
0P1
aktív tag
válasz
Fferi50 #34241 üzenetére
Hello,
Igen, valami ilyen tákolásra gondoltam én is a "rendívül körülményes" módszer alatt, de nem voltam halandó kiagyalni
, főleg , hogy van ezerszer egyszerűbb és átláthatóbb megoldás is (Beolvasás/átalakítás)
Régen valóban ilyenekhez kellett folyamodni ilyen feladatokhoz, (vagy VBA-hoz , az ilyen függvényezésnél még az is szebb megoldás ), de ma már hála istennek nem vagyunk rászorulva.
-
HREH
senior tag
Sziasztok!
Ilyet hogyan lehet Excelben?
Megoldható egyáltalán valahogy?
Lényeg az lenne hogy a második sor el legyen "tolva" az elsőhöz képest. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
KaliJoe #34235 üzenetére
Szia!
Próbáld meg lsz. az alábbi tömbképletet az O7 cellába:
=INDEX($B$1:$I$1;1;HOL.VAN(NAGY(($B$23:$I$23)-OSZLOP($B$1:$I$1)*0,0001;SOR()-6);$B$23:$I$23-OSZLOP($B$1:$I$1)*0,0001;0))
A tömbképletet a Ctrl+Shift+Enter billentyű kombóval tudod bevinni, az Excel kapcsos zárójelbe teszi.
Ezt a képletet húzhatod lefelé az oszlopon.Ha átmásolod az eredeti tábládba, akkor a határokra figyelj légy szíves. A Nagy függvény második paraméterében a SOR()-6 esetében az előző sor számát kell levonni.
Trükk: Mivel a keresendő értéket és a táblázatot is módositjuk az oszlop* 0,0001 értékével, így nincs két egyforma eredmény.Üdv.
-
0P1
aktív tag
válasz
KaliJoe #34238 üzenetére
"Viszont én, ha csak egy mód van rá nem akarok változtatni az adatrögzítő tábla mostani - rögzítés közbeni - véletlenszerű elrendezésén. A segítség az, ha úgy tudsz mondani megoldást, ha az adatrögzítő tábla közben nem változik."
Amit írtam, az pontosan olyan megoldás
De bővítmény nélkül csak Excel 2016-tól van bent ez a funkció
De ha 2010-esed van, akkor is megoldható PQuery bővítménnyel:https://www.microsoft.com/hu-HU/download/details.aspx?id=39379
-
KaliJoe
tag
Szia lappy,
Sajnos a SORSZÁM függvény sem jó megoldás. Annál a NAGY többet tud. A SORSZÁM csak megmondaná, hogy hányadik a sorban az adott szám..., de nekem az kellene, hogy a rendezetlen számsorban - ahol ráadásul 2 vagy több ismétlődés / azonosság is lehet - azt mondaná meg az alkalmazandó függvény, hogy hol van az az érték, amit éppen vizsgálok. Különösen akkor mondja meg helyesen, ha már találtunk egy vele egyező értéket korábban = ne ugyanazt találja meg, hanem az egyező "másik" értéket.
Sajnos, erre a HOL.VAN függvény sem jött be nekem... vagy nem találtam ki a megfelelő képletet.
Más ötlet?
-
KaliJoe
tag
Szia OP1,
Excel2010-esem van. De... transzponálás nélkül is tudom rendezni... Hiszen a rendez függvény sorra és oszlopra is tud rendezni. Avval nincs baj. És úgy ki is tudom alakítani a származtatott táblát, hogy ne legyen benne ismétlődés.
Viszont én, ha csak egy mód van rá nem akarok változtatni az adatrögzítő tábla mostani - rögzítés közbeni - véletlenszerű elrendezésén. A segítség az, ha úgy tudsz mondani megoldást, ha az adatrögzítő tábla közben nem változik.
Köszönöm... a törődést (legalább).
-
0P1
aktív tag
válasz
KaliJoe #34235 üzenetére
Szia, ezt worksheet függvénnyel csak rendkívül körülményesen tudod megoldani.
Javaslom inkább Excel 2016 Beolvasás és átalakítás funkcióját:
1 Jelöld ki A2:I23 tartományt, Beolvasás és átalakítás -> Táblázatból (táblázat rovatfejekkel)
2 Átalakítás/Első sor használata fejlécként ->Fejlécek használata első sorként
3 Átalakítás/transzponálás
4 Kezdőlap / oszlopk kiválasztása ->válaszd ki első és utolsó oszlopt
5 Ha akarod elnevezheted az oszlopokat tetszés szerint (jobb egér az oszlopon / átnevezés) pl Név-re és szavazatra
6 Rendezd csökkenő sorrendbe szavazat alapján ( a kis szűrő nyilacskával kattintva az oszlop fejlécén)
7 Beolvasás és betöltés adott helyreÍgy a káposzta is megmarad és a kecske is jóllakik . Megmaradnak eredeti adataid is, sőt, ha az alapadat változik csak rá kell frissíteni (jobb egér -> frissítés) a lekérdezésre
-
KaliJoe
tag
Sziasztok,
Egy szavazás eredményeit rögzítem egy táblázatban. Kijön a szavazás eredménye %-ban, melyeket egy származtatott táblázatban nagyságrendi sorrendbe állítok a NAGY függvénnyel. A NAGY függvény értékétől függően visszakeresem az adatrögzítő táblából a jelölt nevét.
Eképpen:
=INDIREKT(CÍM(2;HOL.VAN(NAGY($B$23:$I$23;1);$A$23:$I$23;0);1;1);1)
=INDIREKT(CÍM(2;HOL.VAN(NAGY($B$23:$I$23;2);$A$23:$I$23;0);1;1);1)
=INDIREKT(CÍM(2;HOL.VAN(NAGY($B$23:$I$23;3);$A$23:$I$23;0);1;1);1)
stb., növelve a NAGY függvény 2. argumentumát.A problémám ott kezdődik, amikor szavazategyenlőség van. Hiszen a NAGY függvény helyesen találja meg, hogy az egy "másik" az előzővel azonos eredmény, viszont a név visszakeresésekor ugyanazt a nevet kapom vissza, nem pedig a másik azonos szavazatot szerzett jelöltét. Hogy lehet úgy megoldani, hogy akár több azonos szavazat esetén is működjön a sorrend?
Milyen ötletetek van erre?
Ui.: Arra is gondoltam, hogy a szavazás eredményének rögzítése után Adatrendezést hajtok végre szavazatok száma alapján balról-jobbra csökkenő sorrendben, és utána kérem a visszakeresést, akkor - vélhetően - szavazatazonosság esetén is, egymás után elhagyva balról az oszlopokat vissza tudom keresni a KÜLÖNBÖZŐ neveket. De, ha lehet úgy szeretném megtartani a táblázat adatait, ahogy azt felvették, rendezés nélkül, ugyanis így hitelesebbnek tűnik az ellenőrök számára.
-
Delila_1
veterán
válasz
Krogoth #34227 üzenetére
Az Excel megengedi, de nem tudja 100%-osan kezelni az összevont cellákat.
Az adatokat nem olyan táblázatos formában tárolja, ahogy a lapokon látjuk.
Úgy tudod elképzelni, hogy folyamatosan, egyetlen sorban helyezi el az adatokat. Az azonos sorban lévő cellák adatai pontosvesszővel választja el, az egyes sorokat enterrel.2007-es verziótól kezdődően a hosszú sorban van 16.384 adat pontosvesszővel elválasztva, majd jön egy Enter jel, és a következő 16.384 megint pontosvesszős elválasztással. Na most gondold el, milyen zavarba hozod szegényt, ha összevonod mondjuk a D3:D6 tartományt!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
ngyk90 #34223 üzenetére
Szia!
Ez az ábra kicsit más, mint amit a kérdésben korábban mutattál
(Pl. a B betűs cella máshol van...)
Légy szíves mutasd meg ismét, pontosan mit szeretnél elérni képen (nyilván nem a feltételes formázást használva, hanem az eredményt).
Jó lenne látni a feltételes formázási szabályt megadó képernyődet is, mert nekem nem sikerült ilyen színezést létrehozni.Üdv.
-
Delila_1
veterán
Egy másik lapra beviszed a neveket, ahogy a képen látod. Az A1-ben állva táblázattá alakítod. Kijelölöd az A2:A14 tartományt, majd ahol a képen most Táblázat3 látszik, beírsz egy nevet, pl. Vevők, Enter.
Az eredeti táblázat A2 celláján állva Adatok | Érvényesítés menüpont, Beállítások fül. Megengedve: Lista. A Forrás mezőben állva F3-ra előjön(nek) az elnevezett tartomány(ok), rákattintasz a Vevők névre, OK. Ezt másolod a többi sorba.
Ha az eredeti táblában nem a név az első oszlop, hanem pl. a dátum, akkor újabb sor bevitelénél az érvényesítés is másolódik, nem kell külön foglalkozni vele.
Szerk.: létezik Genovéva női keresztnév.
-
mckay
aktív tag
válasz
Delila_1 #34220 üzenetére
Kipróbáltam, működik!
Köszönöm!
Már mától boldogabb ember vagyok!
;-)Hanem, ahogy próbálgatom, azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e pontosan bepötyögni Genov Éva nevét (és most temesd kezeid közé kedves arcodat: ezt az egy szópoént nem is értem, a többi persze megvan). Mert ha nem sikerül pontosan bepötyögni, akkor nem adódik össze a szumha oszlopban.
Esetleg azt is meg tudnátok mondani (persze tudom, a gugli a barátunk, de olyan segítőkészek vagytok..), hogy hogyan lehet azt megcsinálni, hogy egy másik munkafüzetlapon mondjuk vezetjük a vevők nevét, nagy odafigyeléssel, és akkor ezen a füzetlapon, ahol a vasárlásokat írjuk, ott az A oszlopban már csak választani lehessen azon nevek közül? Úgy biztosan nem pötyögik el...
:-)Köszi!!!
-
ngyk90
újonc
válasz
Fferi50 #34162 üzenetére
Szia!
Már majdnem jó, köszönöm a segítséget! Annyit kellene még változtatni, hogy ne csússzon el a képen látható módon:
Tehát, ha "B" betűt írok akkor ne az alatta lévő cellákat színezze be, hanem a hozzá tartozókat!
A fenti szabályt úgy hoztam létre, ahogy mondtad, B és C oszlop kijelölve teljesen és beírtam, amit ajánlottál!Köszönöm!
Üdv,
Krisz -
Delila_1
veterán
Dehogy fizetsz ilyesmiért!
Elég hozzá egy régebbi Excel is. A SZUMHA függvény először a 2007-es verzióban jelent meg.Az első adatsor (A2:C2) bevitele után táblázattá alakítod az A1:D2 tartományt, majd a D oszlopba beírod a megjegyzésben látható képletet. Ez minden egyes vevőnél az eddig elköltött összeget adja. A képen kiemeltem 2 vevőt, ellenőrizheted az összegeket.
Az egyes oszlopokat szűrheted. Pl. megnézheted egy kiválasztott vevő vásárlásait, vagy a dátumok szerint-, esetleg a költött összegek szerint szűrhetsz.
-
mckay
aktív tag
Ó, hát ez tényleg elegáns.
Még azt sem tudtam, hogy lehet ilyen hivatkozásokat, le voltam ragadva a dolláros és dollár nélküli abszolút és relatív hivatkozásoknál.
Köszi.Mindazonáltal még továbbra sem esett le a tantusz, hogy hogyan lehet akkor kereshető formában a vásárlás összege És dátuma is.
De talán mindegy is, mert ezek szerint meghaladja a táblázatos képességeimet.Fogok keresni egy fiatalt, aki nem túl drágán megoldja sql-be, böngészőbe.
Köszi! -
0P1
aktív tag
Megkaptam a filet.
Akkor még tedd be e következő lépeseket .
1. Miután összefűzted a táblákat, kattints az Átalakítás / Első sor használata fejlécként gombra.
2. Felvétel időpontja oszlopra tegyél be egy szűrőt ( nem egyenlő Felvétel időpontja - ezt ki tudod választani is a legördülőlistából, nem kell begépelned) és nem egyenlő null (ahogy látom, van, ahol van üres sorod)3. Elszámolás tényleges időpontja (ahol egyesített celláid vannak) oszlopra kattint, majd Átalakítás -> Kitöltés -> le
Ennek persze az a hátránya , hogy természetesen nem fogja tudni az excel, hogy azért null valahol az érték, mert cellát egyesítettél, vagy azért, mert nincs is elszámolás.
Megoldás: ne használj cellaegyesítést (ha dolgozni is szeretnél a táblával, nem csak kinyomtatni) Én személy szerint rácsapnék mindenkinek a kezére, aki cellát egyesít, teljesen ellentétes minden logikával.
-
0P1
aktív tag
Úgy értem, hogy a hagyományos oszlop/sor logikát és közvetlen cellahivatkozásokat felejtsd el.
Természetesen adatbázis táblákban (Excel táblákban) is vannak sorok és oszlopok, csak ott rekordoknak és mezőknek hívjuk, és egy kicsit máshogy működnek a dolgok
Használj táblákat és strukturált hivatkozást :
VLOOKUP-ot (FKERES-t) és hasonló őskövület függvényeket (SZUMHA, DATRABTELI és társai) szintén felejtsd el, használd az excel 2016 beolvasás/átalakítás funkcióit (Lekérdezések egyesítése/összefűzése, Csoportosítás, stb) .
-
0P1
aktív tag
Hát az tény, hogy eredetileg nem adatbáziskezelésre találták ki az Excelt, de ma már elég jól használható ilyen célra is.
Oszlop/sor logikát felejtsd el.
Amit még felejts el: ne használj range-eket, cellahivatkozásokat.
Minden adatod legyen táblába szervezve (Beszúrás -> Tábla) , és strukturált hivatkozásokat használj.
Jó, ha Excel 2016-od van (esetleg Excel 2010 vagy 2013, powerquery bővítménnyel)
Nem, OpenOffice-t felejtsd el, az teljesen alkalmatlan ilyen célra, csak MS Excel jöhet szóba. És MS Excelből is csak a teljes, Windows-os verzió.
Butított excelek, (Mac-es, tabletes (iOS, Android) , office online-os és UWP-s) nem támogatnak ilyen feature-öket.
64 bites legyen lehetőleg, főleg, ha nagy tömegű adattal dolgozol. -
0P1
aktív tag
válasz
Krogoth #34212 üzenetére
De, lehetnek nyugodtan extra igényeid, Excel 2016-ban minden megoldható
Viszont látnom kéne annak az excel file-nak a szerkezetét, hogy meg tudjam mondani, hogy mi a megoldás. Meg tudod valahogy osztani ? Az adatokat törölheted, ha titkosak, de egy sor maradjon bent minden munkalapon, kicserélheted valami dummy adatokra.
-
mckay
aktív tag
Sziasztok!
Én nagyon nem értek ehhez a témához, ezért fordulok hozzátok egy tömör, eldöntendős gyorstalpalóért.Ugyanis segíteni szeretnék a sógoromnak, aki boltos, és szeretné kockás füzet helyett elektronikusan vezetni
- a törzsvásárlókat
- a vásárlásaikat pedig dátummal ÉS összeggelÉs innentől nekem ez kicsit magas, mert bár többszáz excel fájlt csináltam már az irodában, de azok mindig oszlop-sor logikájúak. Tehát ebben az esetben logikusan törzsvevő a sor, és a vásárlás összege az oszlop. De akkor meg hova írom a dátumot? És ha a cella megjegyzésébe be is írom a dátumot, akkor meg nem lehet rá keresni, ugye?
Innentől ez már adatbázis? És ha adatbázis, felejtsem el az Excel-t?
És ha netán mégis meg lehet csinálni Excelben, akkor talán meg lehet csinálni OpenOffice Calc-ban is?
Természetesen nem kódra és konktrét megoldásra vágyom.
Egyszerűen csak segítsetek eldönteni, hogy minek érdemes nekiállni.
Aztán, ha adatbázis kell, akkor úgyis kevés vagyok hozzá, azt rendelni/vásárolni kell...Köszönöm a felvilágosítást előre is!
-
samfishR
senior tag
válasz
Delila_1 #34190 üzenetére
Sziasztok,
Ennél a makrónál már így is sokat segítettetek, már csak a dátumot kellene áthozni az újonnan beszúrt sorba a következő sorból az idő-1mp mellett (ami már megvan). Tehát a 21-es sorban a következőnek kellene lennie:
A21: 2016.07.06 (a jelenlegi makróval ez sajnos nem változik, marad 2016.07.03)
B21: 00:29:59
C21: MUSZAK2Ami most be van másolva excelbe (mindent megcsinált kivéve a dátumot az A oszlopban):
Sub Beszuras()
Dim usor As Long, sor As Long
usor = Range("C" & Rows.Count).End(xlUp).Row
For sor = usor To 3 Step -1
If Cells(sor, 3) <> Cells(sor - 1, 3) Then
Rows(sor).EntireRow.Insert
Cells(sor, 1) = Cells(sor - 1, 1)
Cells(sor, 2) = Cells(sor + 1, 2) - TimeValue("0:0:1")
Cells(sor, 3) = Cells(sor - 1, 3)
End If
Next
End Subköszönöm előre is!
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Azt tapasztaltam, hogy az általad javasolt megoldás sem azt eredményezi.
Szerintem sajnos nem kerülhető el a számolás a segédoszlopban (legalábbis eddig nem sikerült olyan megoldást találnom).
Az általam adott tömbképletes formula csak akkor jó -arra, amit csinál -, ha nincsenek olyan ismétlődések, amelyek korábban már előfordultakA számolásos formát felhasználva a két segédoszlop képlete:
Első: =HA(A1=A2;B1+1;1) a B2 cellába és ez végighúzva lefelé.
Második segédoszlop:
=HA(ÉS(B2>2;B2>B3);B2;"") a C2 cellába, majd végighúzva lefelé
Ezután bárhova:
=DARABTELI(C:C;">0") számolja, hány olyan cella volt, ahová érték került.Üdv.
-
0P1
aktív tag
válasz
Fferi50 #34201 üzenetére
Szia, ez szerintem nem azt csinálja, amit ReSeTer kért (én legalábbis nem így értelmeztem)
Ez így ebben a formában az adott cellában szereplő érték összes előfordulás számát adja ki az oszlopban, ha az három vagy annál több.
ReSeTer szerintem úgy szeretné, hogy azt adja vissza, hogy hány olyan cellatartomány van, ahol háromszor vagy annál többször szerepel AKÁRMILYEN érték egymás után (vagyis nem üres).
"Azt számolja, hogy hányszor fordult elő az, hogy egy oszlopban egymás után 3 vagy több cellában is szerepel bármi (szöveg) megszakítás nélkül."
34200-as válaszom ezt csinálja , de ha meg tudnád egy kicsit módosítani tömbfüggvénnyel, hogy ne legyen szükség egyáltalán segédoszlopra, az jó lenne
-
ftt
tag
(Elnézést, ha volt már ez a kérdés)
Az Excel magyar nyelvű, 2013-as.
Nagy tömegű számla adatot kell rögzítenem.
Az adatbevitelt a termékeink törzsadat-állományára korlátoznám, ez kb. 450-500 soros állomány.
A legördülő listát sikerült is létrehoznom, de mivel ez több száz sor, nagyon kényelmetlen csúszkával választani belőle.Az segítene, hogy amikor az adatbeviteli mezőbe elkezdem gépelni a termék cikkszámát, az első 2-3 karakter után a legördülő lista rögtön 4-5 sorra szűkülne.
Ezt nem tudom megoldani.
Köszönettel:
Tibi -
Kloden
senior tag
Sziasztok, nem vagyok nagy Excel szaki, ezért kérném a segítségeteket az alábbi problémával:
Adott egy cella, ami 4-féle értéket vehet csak fel, ebben benne van az üres érték is. (legyen ez most A,B,C,0 érték)
Namost ezt a cellát nézi egy másik cella, méghozzá oly módon, hogy ha teszemazt A a cella értéke, akkor írjon ki 8-at, ha B az értéke, akkor 20-at, stb... ha meg üres a cella, akkor semmit ne írjon ki.
Egyelőre a HA-függvénnyel eljutottam odáig, hogy egyféle értéket megismer a cella, akkor működik is, de 4-féle értéket nem tudok ezzel kezelni, szóval gondolom összetettebb függvény kell ide.
-
ReSeTer
senior tag
Köszönöm mindannyiótoknak!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
ReSeTer #34199 üzenetére
Szia!
Az A oszlopban vannak az értékeid, a B oszlopba kerül a képlet:
B1 cellába 1
B2 cellába =HA(A2=A1;B1+1;1)
Ezt a képletet húzod lefelé.Annyit kell tenned, hogy feltételes formázással kiemelni a 3-nál nagyobb értékeket (mivel valahogyan számolni kell 3-ig is..)
Vagy egy másik megoldás tömbképlettel:
=HA(MAX(HA(A:A=A1;DARABTELI(A:A;A1)))<3;"";MAX(HA(A:A=A1;DARABTELI(A:A;A1))))
Ezt lehet lehúzni. Minden olyan sorba beírja az előfordulások darabszámát, amely értékből 3-nál több ismétlődik egymás után.
A tömbképletet Ctrl+Shift + Enterrel kell bevinni és az Excel kapcsos zárójelbe teszi.Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Androidos fejegységek
- Formula-1
- Xbox Series X|S
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Képregény topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- BestBuy topik
- Battlefield 6
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
- Update 08.29. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- 139 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3231
- IPhone 12 Mini 64GB Szép Állapot! Akku:100% 6 hó jótállás
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest