Hirdetés
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Kis méret, nagy változás a Motorolánál
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
Új hozzászólás Aktív témák
-
KTTech
veterán
Közben települt a v15-ös Lightroom, és szerencsére gyorsult a korábbihoz képest feldolgozásban (és kevesebb képi hibát ejt zajcsökkentés után exportkor).
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ma volt időm tesztelni: a gigabites hálón, 5900X proci és 48GB RAM mellett (+4070S 12GB videokártya) kb. 2-3 kép/sec érhető el Develop modulban (smart preview nélkül).
Canon EOS R8 cRAW-okat használtam (tehát a kitömörítéshez is minimális, de idő kell a demozaik előtt), a NAS egy HP N40L NAS, AMD Turion II Neo 1.5GHz-s procival (2 mag, 15W TDP, 2010-ből), a háttértár 4x2TB WD RE2 7200rpm, RaidZ ZFS tömb 5GB RAM mellett, amiből 4.5GB a ZFS cache (+SLC SSD a boot drive, amit szintén cache-nek is használ a rendszer, ami Debian Linux).
Nem az átviteli sebesség a limitáció, hanem a gép feldolgozási sebessége, az átviteli sebesség soha nem ment 350Mbit/s fölé a NAS interface-en nézve és a HDD-k kihasználása is minimális volt (olvasási sebesség 547MB/s átlagosan, de ez nem realizálható természetesen a gigabites hálón, illetve a NAS CPU-ja is limitál).
-
general
addikt
-
Surfym@n
senior tag
egy kis fillérb@szás:
ha van lightroom előfizud, s elinditasz egy lemondási folyamatot, akkor felajánl utolsó pillanatban a rendszer egy egyedi lehetőséget, miszerint a következő 2 hónap ingyenes, s utána olcsóbb áron adja a jelenlegi csomagot.
Nálam a 20GB fotós csomag van, itt 19,2 EUR helyett 15,16 EUR lesz a havidíj 2 hónap múlva.
Illetve ha bepipáltad, hogy túl drága a csomag, akkor választható lesz az 1 TB-os fotós csomag 16,xx EUR-ért
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
general
üzenetére
Tessék: [link]
Nincs lényegi különbség, 50 kép után akadt meg egy pillre. Hozzátenném, hogy ez az M1 Pro alapmodell, 14"-es változat, 16GB rammal. Ráadásul skálázott, nagyobb felbontáson használom, mint a gyári beállítás, és sokkal nagyobb pixelmennyiséget kell kirenderelnie. A videó előtt kukáztam a smart preview-t (de nem használok smart preview-t develop nézetben amúgy sem). A fotók ÉS a lightroom katalógus is a külső SSD-n vannak. -
general
addikt
válasz
GeriCool
üzenetére
Folyamatosan ezt csinálja, tehát sosem menti Lightroomba csak kártyára? Néha nálam is megcsinálja ezt, vagy fordítva, gépre menti, kamerába nem.
Ilyenkor újraindítom a tethert.
Hiba lehet még, hogy másik program alá menti mert a raw fájl nem a Lightroomhoz van rendelve, hanem valami máshoz! Nálam ilyen is volt, igaz azért, mert az a másik progi is tud tethert, szóval az valszeg feltétel. De azért nézd meg, hgy mihez van rendelve a raw! -
general
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Na akkor ezt most mutasd úgy, hogy editálva vannak a képek. Semmi értelme "szűz" képeket Developban scrollozni..
A macbook (pro és főleg max modellek) abban rohadt jó, hogy editált képekkel is szépen tud haladni, ha nem is ennyire gyorsan (nyilván). Ilyenkor tizedmásodpercek is sokat számítanak, aki dolgozott már fel több száz/ezer fotót, az tudja. Sok kicsi sokra megy, a türelmünk pedig véges.A Developban egyébként - számomra meglepő módon - a ram mérete is sokat számít. A healing brush sokkal reszponzívabb lett már editált fotókon.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
r3dsnake
üzenetére
Felvettem nálam hogy néz ki a képek közti lapozás Macbookon, külső samsung ssd-ről (1GB/s). Kizárt, hogy ezt hálózatról is így tolná: [link]
Nem tudom olyan gyorsan a következőre léptetni, hogy megakadjon. És ahogy jobbról látszik a felrat "Original photo", tehát nem a Smart Preview-t mutatja.
-
r3dsnake
nagyúr
A smart preview-t használja, ha külön bekapcsolod. Az 1:1 és standard preview csak a Library nézetben működik.
Az 1:1 preview valójában egy teljes febontású JPEG, semmi több. Nem editálható, csak a smart preview.
1:1: These previews are a 100% view of actual pixels and, like Standard previews, the Camera Raw engine processes them. When Lightroom Classic generates 1:1 previews, it also generates minimal and standard previews, so all three are available to the program as needed. Because so much data is being processed, 1:1 previews can take a significant amount of time to create. Any time you zoom to 1:1 or higher in the Library module, Lightroom Classic uses 1:1 previews.
Every time you view or edit raw images in the Develop module, Lightroom Classic generates up-to-date, high-quality previews. It uses the original image data as its foundation and then updates the preview for any processing or adjustments that have been applied. The process is a little faster if the original image data is in the Camera Raw cache. Lightroom Classic checks the cache for the original image data and can skip early-stage processing if the image data is cached.
-
r3dsnake
nagyúr
M1 Pro Macbookot használok. Ott nincs semmi várakozás, ha gyors a háttértár mögötte. Viszont így már értem miért nem érzed a különbséget, lassabb a géped.
Macbookon AZONNAL vált képet.
A develop modul nem használja az 1:1 preview-t, az kizárólag a Library nézetben működik.
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
A géped feldolgozási sebessége általában kisebb, mint az adatátviteli sebesség... átlag 1s kell hogy feldolgozza a kapott adatot a LR a develop modulban (és ez egy 24Mpixeles cRAW kép, AMD 5900X (OC-vel) és nVidia 4070S full GPU gyorsítás mellett - nem previewból dolgozva), akkor ha már rendelkezésre áll. Nem nagyon tudsz másodpercenként sok képet léptetni, annak meg számításaim szerint bőven elegendő lenne a gigabit is... azt nem tudom, hogy tudsz átnézni ennyi képet ilyen rövid idő alatt.
Az LR-nél a cache-nek nagyon gyorsnak (és nagynak) kell lennie és az 1:1 previewnak ott kell lennie, ahogy a katalógusnak is (kikapcsolt xmp írás mellett), akkor gyors a develop modul. Ezeket soha nem raknám külső meghajtóra (sem).
-
r3dsnake
nagyúr
Csak próbáld ki, hogy a belső ssd-n vannak a fotók, vagy a hálózaton, és kezdj el lapozni a képek közt a develop fülön.
Én még 1GB/s és 3GB/s ssd-k közt is érzem a különbséget. De mondom, a külső ssd már tök oké kompromisszum preview generálás nélkül is, de ugyanaz egy külső vinyó esetében is rohadt lassú. A hálózat meg még lassabb.
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
0,8ms körüli a response time-om, 1GBit/s-en, ráadásul nem aggregálva és nem iSCSI-n, hanem SMB3-n. Mint említettem a HDD-k sebessége és elérési ideje nem mérvadó a NAS-on, ha jól van megtervezve a rendszer, a teljes filerendszer RAM-ban (is) van, Copy-on-Write-al, a gyorsítótárazás tudja melyik file jön legközelebb, így már a RAM-ban (vagy SLC SSD-n) van, mielőtt lekérné a gép. Nagy méretű fileoknál, amik már nem férnek bele a több GB-s RAM gyorsítótárba, na ott jön elő a háttérrendszer sebessége (de ott is nem 1 HDD sebességével és elérési idejével kell számolni).
Viszonyításnak egy HDD-é 4-10ms körül van, ráadásul ez még nem is a random elérése...
-
KTTech
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Nem igazán - én most bővítettem 32-ről 48-ra (mivel nem tudtam eldönteni, a CPU, alaplap vagy a memória a hibás a gépemben - így vettem a 4x8GB helyett 2x16-t, és kiderült, hogy a CPU OK, a régi memória OK, de az alaplap döglött, így most a 2x16 mellé betettem 2x8-at még), és semmiben nem segített. Ellenben a jó GPU-t (legalább 12, de inkább 16GB VRAM-al) meghálálja exportálásnál is a legújabb verzió.
-
r3dsnake
nagyúr
A response time nagyon durván megnövekszik hálózaton. Tényleg nem levegőbe beszélek, de amikor várni kell két kép közötti váltásnál, akár csak egy másodpercet is, az több ezer raw fotó válogatásánál elképesztően frusztráló. A 10gbites SSD is lassú amúgy a laptop belső ssd-jéhez képest, de ár-érték arányban muszáj meghozni ezt a kompromisszumot.
-
ssgt1981
senior tag
Még egy olyan technikai kérdésem lenne, hogy jelenleg a gépemben van 32gb ram. A max kihasználtsága 65-75% között szokott lenni exportálásnál. Érdemes ezt bővíteni 48gb-ra?
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Nincs szüksége a LR-nek a folyamatos 1GBit/s-es kapcsolatra, hiszen egyszerre nem mozgat több adatot, mint amennyi az adott RAW beolvasásához kell - ami nálam az R8-nál kb. 12-15MB cRAW - (ráadásul azt is proxy-zza és nem feltétlenül az eredeti file-on dolgozik), kiírásnál pedig egy JPG-t ment (legyen 10-15MB). Mivel nálam a NAS RAM-ból megoldja ezt, így nem érződik a mögötte levő rendszer sebessége igazából. Amit Te érzel az az elérési idő különbsége a HDD és az SSD esetén egyébként, nem az adatátviteli sebesség.
Az importálás és a katalógus beolvasása valóban több időt vesz igénybe, mert olyankor végigolvassa az összes file-t, illetve a katalógus lehet több 100MB-os is.Ettől függetlenül én sem NAS-on közvetlenül használom (lusta voltam/vagyok az iSCSI-t megcsinálni, az SMB nem az igazi, mert mást is csinálok rajta), csak kipróbáltam, de nálam az a backup rendszer része, nem az élesé.
-
ssgt1981
senior tag
Köszi! Nem feltétlenül kell a raid, mert a nas fontos adatairól heti rendszerességgel megy egy másik nasra biztonsági mentés. Jelenleg egy 1tb-os nvme meghajtón vannak a nyers képek és a katalógus. Ez lassan betelik, ezért gondolkodtam a nas-os megoldásban, de akkor veszek egy jóval nagyobb ssd-t az asztali gépbe.
-
KTTech
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Ezzel nem ajánlom a NAS-on való dolgozást - nem arra van kitalálva -, backup-ra viszont jó, ha raksz bele 2db ugyanakkora merevlemezt, RAID1-ben, de emellett még legyen egy helyen mentésed a képeidről...
Vegyél egy nagyobb SSD-t a gépedbe (4+ TB), azon dolgozz, a katalógus és a cache pedig legyen egy NVME drive-on (ha van rá lehetőség). A Synology-t pedig állítsd be úgy, hogy a gép munkamappáját inkrementálisan mentse, ha van változás (ha nem akarod a Synology programját használni, akkor pl. az ingyenes Microsoft SyncToy is megfelel erre a célra)
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Egy jobb NAS-nál nem feltétlenül. Nálam 4 HDD (2TB-os WD RED4) van RAIDz tömbben, és kellő RAM mellett, hogy tudjon is dolgozni (ráadásul a NAS-om nem erőgép, egy igen régi HP N40, Debian Linuxon). Az írás a problémásabb rész - de szekvenciálisan azért megvan a 100-105MByte/s -, az olvasás egyáltalán nem az (hiszen nem egy HDD szolgáltatja az adatokat, hanem 4). Ráadásul a ZFS filerendszer igen jól dolgozik ilyen körülmények közt, és nincsenek olyan gondjai mint az NTFS-nek vagy EXT4-nek (nem töredezik, rendesen tud gyorsítótárazni dedikált SSD-re illetve rendszermemóriába, nem jellemző rá a korruptálódás, már csak a működéséből adódóan sem).
-
ssgt1981
senior tag
Köszi! Mit jelent a nagyobb katalógus? Nekem kb 50 000 képem van jelenleg.
-
KTTech
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Nagyobb katalógusnál lehet néhány mp extra megnyitáskor/mentéskor, illetve importálásnál - ott azért sok adat mozog -, de feldolgozásnál és exportálásnál nem igazán, gigabiten. (100MB/s körül van a gigabit átvitele, 1GB/s körül a 10Gbit/s, de utóbbihoz már olyan NAS és háttértárolók is kellenek, amik győzik ezt a sebességet).
-
ssgt1981
senior tag
Használja valaki úgy az lr-t, hogy a raw és a katalógus fájlok nas-on vannak? Gigabites hálözati kapcsolat esetén tapasztalható lassulás a feldolgozás és az export során?
-
válasz
GeriCool
üzenetére
Szia
Nem tudom, hogy ez segít-e, de nekem 5-6 évvel ezelőtt, amikor Fuji gépem volt, akkor hasonló gondom volt. Nekem akkor egy kábel csere oldotta meg a problémát. Illetve az első kábel egy amazonos kábel volt, a másik meg direkt a Fuji által ajánlott márka. Lehet ilyen irányba lenne érdemes keresgélni a hibát.
-
GeriCool
aktív tag
Üdv!
Tethered Capture kérdésem lenne. Canon R5 fényképező gépet tennék rá Win 11pro alatt. Lightroom Classic verzió 13.2. A problémám, hogy elindítom a kapcsolódást, fel is ismeri a fényképezőt, látom is, hogy változnak a beállítások (ha a fényképezőn vagy a Lr-ben állítom) sőt ha elindítom a live view-t akkor is látom a kamera képét DE! ha megcsinálom az expot, akkor nem jelenik meg a kép a Lightroom-ban (csak a kártyára menti). Ebben tud e valaki nekem segíteni esetleg?
Nézegettem erről videókat, ahol a Canon Utility-vel közösen kell összehangolni, de nekem ez se ment. Ha a Utilityt elindítom, akkor viszont már az LR se ismeri fel a gépet. -
general
addikt
Minél vékonyabb és/vagy kisebb (mint a 14"), annál szarabb a hűtése, miután a procik órajelét, a teljesítményt meg folyamatosan növelik, szóval erős hardvert igénylő munkára jobb a nagyobb - általánosságban. Kivéve ha a hordozhatóság felülírja ezt. De akkor is számolni kell teljesítmény csökkenéssel. A nyomorult LrC-nak meg isten hardvere is kevés, mint tudjuk.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
general
üzenetére
14"-en dolgozok, meg több fotós ismerősöm is, szóval egyéni preferencia kérdése. Korábban 16"-es MBP-m volt, de most győzött a kisebb súly és hordozhatóság (mivel minden nap viszem magammal egyetemre is a gépet.)
Majd ha újra lesznek vékonyabb, könyebb 16"-es gépek, mint az Inteles időszakban, akkor talán elgondolkozok rajta.
-
KTTech
veterán
válasz
general
üzenetére
A melókra mindig újat nyitottam, az eszement méret lett volna, ha egyben hagyom... de a hobbi fotók jól megférnek szerencsére (egy mozgalmasabb napon 1000+ kép leválogatás előtt, ha mozgó témára lövök sorozatokat), mondjuk az optimalizálása és backupja belekerül vagy fél percbe, az igaz.
A másik segitség már feldolgozás után történik meg, van egy programom, ami a könyvtárban ellenőrzi, hogy a raw mellé van-e jpg azonos néven (almappában, amit megmutatok a proginak), majd törli azokat a RAW-okat és XMP-ket, ami mellett nincs JPG, azaz nincs szükség rájuk. Ezt főleg melónál használtam, mert ott tuti nincs szükség azokra a képekre, amit nem dolgoztam fel, így sok tárhelyet spóroltam meg - néha a hobbi képekre is ráeresztem 😃, ha már úgy látom nem tudok többet kihozni belőle.
Ilyenkor persze törlöm a katalógusból és újraimportálom az adott könyvtárat, és megy az optimalizálás rá. -
general
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ha laptop, akkor 16" Macbook Max szerintem, mindegy melyik generáció. A 16" méret kell a hűtés miatt, pláne az újabbaknál. Ha hurcolós gép, akkor nyilván 14" annak, aki tud ekkorka képernyőn dolgozni (én nem).
Nekem 16" M1 Max van, 2tb/64gb, bőven is jó mindenre. Csak fotó edit mondjuk, akinek videóhoz kell, oda kellhet az erősebb/újabb proci.
(egyébként van egy eladó M1 maxom, 16" 32gb/1tb, ha érdekel valakit, ezüst, pöpec állapotban) -
JohnyBlue
addikt
válasz
randras_83
üzenetére
LR alatt rottyant fel az agya
Ha nem a library nézetben kezdtem el leválogatni a képeket hanem mondjuk developban na akkor a 15. kép betöltése után 110 fok... és mivel nincsen ami visszahűtse szerencsétlent visszaveszi a kraftot és belassul az egész folyamat.
Nem mondom azt, hogy nem lehet vele dolgozni de ha valaki a pörgős feldolgozást szereti annak nem való.Mindennapi, böngészés, messenger, face, transmission, naptár, levelezésre stb bőven klafa kategória egy air
-
KTTech
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Nekem kb. félmillió kép van a katalógusban, heti backuppal (több külön helyre, földrajzilag is, ahogy a képek is), ha esetleg beütne a gond. Sebességcsökkenést nem tapasztaltam... igaz a katalógus (a gyorsítótárral együtt) külön Nvme drive-on van (a képek meg SATA6 SSD-n).
Én azt mondom nem érdemes szétszedni, a könnyebb kezelés/átláthatóság miatt.
Régebben a munkáimnak volt külön katalógusa, mert nem akartam belekeverni az egyéb képek közé (2002 óta gyűlnek a képek, igaz én nem cimkézem, csak időrendben van, ahogy a könyvtárszerkezet is). -
ssgt1981
senior tag
Van egy kb. 27 ezer képet tartalmazó katalógusom, amelyben a képek országok szerint vannak rendezve. Szerintetek érdemes ezeket külön katalógusba exportálni?
-
JohnyBlue
addikt
válasz
randras_83
üzenetére
Az AIR valóban baba de nagyon hamar elmelegszik
Volt egy nagyon szép darabom amit nagyon szerettem (súly és méret) de lecseréltem egy 14 m1 pro-ra. Teljesen más liga. -
r3dsnake
nagyúr
válasz
randras_83
üzenetére
Mindegy, de a 14"-es Pro van jó ár-érték arányban. Air 15" használtan sokkal többe kerül, és rosszabb a kijelzője, kevesebb a base storage, kevesebb a port, rosszabb a hangszóró, nincs aktív hűtés sem.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
randras_83
üzenetére
M1 Pro MBP-k 350 körül mennek használtan, akkor inkább az. (14”)
-
-
Balinov
titán
Sziasztok, ezt az LR plugint probalta mar valaki? Mennyire muxik, mennyi extra eroforrast igenyel?
udv
Bali -
deny330
senior tag
Sziasztok!
Remélem nem túl off és maradhat:
Ti upgradelnétek egy meglévő windows konfigot, vagy inkább váltanátok mac-re, ha problémátok van a szerkesztési folyamatokkal? (I7-8700, 32GB DDR4, RTX2070 Super, 512GB M2 SSD, 2tb hdd)
Probléma: Lightroomban a workflow-t nagyon megtudja akasztani a lagg, ami kb 1 óra munka után nagyon könnyen jelentkezik. Premiere pro (4k 25fps) két videóklip közé beszúrt effektelt átmenettel a preview rész egyszerűen megszűnik létezni ha normális minőségben szeretném visszajátszani, többnyire ilyenkor marad az 1/4 minőség, egyéb esetben csak átlaggolja a klipp azon részét a program. A windows gépet nem szeretném teljesen kukázni, mert játékra abszolút megfelel a mostani konfiguráció, viszont akkor csoportosítsam át a munkafolyamatokat mac-re, vagy csak fejlesszem a mostanit? 2k külső monitoron történik a szerkesztés, ebből kifolyólag egy m4 mini 16gb rammal jobb, gördülékenyebb élményt adhat, vagy ettől jóval feljebb kéne nézelődni? -
andrasw
csendes tag
Térkép panel probléma.
Nem tudom kinek sikerül a 14.2 verzió óta a a térkép panelt (MAP) működésre bírni. A mai legújabb frissítés sem hozott sikert. Van rá megoldás, de majd erről később.
Mivel elég sokat utazom számomra nagyon fontos a fotók helyszíneinek pontos (GPS koordonáták szerinti) beazonosítása. Mivel a fényképezőgépem nem rögzít közvetlenül GPS adatokat, ezeket utólag kell megtennem. Erre jó a térkép modul.
De az esetlegesen rosszul pozicionált helyszínek itt javíthatók.
A modulban szereplő Google térképre a képek ráhúzhatók -akár csoportosan is- és automatikusan el lesznek látva GPS koordinátákkal. Az utóbbi időben az a funkció nem működik. A térkép modul nem tölt be.
A megoldás rendkívül egyszerű (bár egy kicsit macerás)
1. Az Adobe Creativ Cloud-ból telepítsd a Lightroom legújabb verzióját (most 15.5)
2. Szerkeszt meg vele a az összes képet, majd lépj ki a LR-ból.
3. lépj be a Adobe Creativ Cloud --> Almalmazásaim --> Telepített alkalmazások LR Claccic részre ---> Töröld A LR telepített változatát a meglévő beállítások meghagyásával.
4. Ugyanitt keresd meg a korábbi verzók részt ---> telepítsd a 14.1.1 változatot.
5. A LR indítása után már tudsz dolgozni a térkép modullal.
6. Ha végeztél a munkával ---> 3. pont ---> 1. pont
Ha más ötleted van, vagy nálad működik a 14.5 illetve 14.2 verzió felett al a térkép modul oszd meg velem a tapasztalataidat.
[kép] [kép] -
andrasw
csendes tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Pontosabbna szólva nem is kell a képre kattintani.
A fájlkezelőben, ha ráviszed az egeret a képre, egy felugró pop-up ablakban van benne az összes info (fájlnév, méret, készítés dátuma, címke, minősítés) -
Lac-coo
őstag
Mit állítok rosszul, hogy ebből a szép eredeti képből ilyen képet exportál a lightroom egy 80 megás DNG-ben is ilyen sávos....
-
andrasw
csendes tag
Sziasztok!
A következő problémával szembesültem.
A Lightroomban elkészített képeimet elláttam kulcsszavakkal, címmel és felirattal. A képeket kiexportáltam jpg-be. A megadott információk a képre kattintva láthatók.
Viszont miután feltöltöttem a képeket Google fotók, ott a leírások hozzáadása részhez nem importál be semmit.
Ezek szerint ezeket újra be kell gépelnem manuálisan? -
ssgt1981
senior tag
Sziasztok, heic formátumban lehet exportálni képet?
-
oszy
veterán
válasz
randras_83
üzenetére
Mac Mini M4! Csak ajánlani tudom!
-
Lac-coo
őstag
sziasztok !
Focus stacban dolgozom, úgy szoktam, hogy az első képet utómunkázom, azzal sznkronizálom a többi képet majd kiexportálom őket JPG-be, utána fűzöm össze Halicon Fokus-al , így könnyebb a gépemenek , nem mindegy, hogy 70 darab RAW vagy JPG van...
Az lenne a problémám, hogy van ugye már a szuper AI zajszűrés, ami nekem nagyon bejön , de az mindenáron egy új DGN -be akar exportálni...
Hogy tudnám, vagy meg lehet-e egyáltalán oldani valahogy hogy ez az AI Denoise beálítás is átmenjen a többi képre szinkronizálással ?Kösz i
-
Gordiann
őstag
Én próbáltam a Prohardveren hirdetett egyetlen eladót is. “Dzsunka” kínai cégek vállalati előfizetésébe lettem betéve, többször is ki lettem rakva.
Korrekt volt az eladó, mert visszafizette az előfizetés fennmaradt összegét, de ha még mindig ilyen előfizetést ad el, akkor nagyon nem ajánlom! Rá kell kérdezni és csak a saját magadnak aktiválóst megvenni. (Mondjuk én nem fogom
) -
gboszi
senior tag
Hardverapron is van éves előfizu. Csak ajánlani tudom
-
Gordiann
őstag
Én ezzel a mobil lightroom előfizetéssel jól megszívtam. Chat után kivették a Lr classic-ot a fiókomból és közölték hogy nem értik miről beszélek, mellébeszélek. Így soha többé előfizetés, semmilyen. Jól berágtam rájuk.
Jelenleg Mac-en használok nem Adobe-tól való friss változatot, gond nélkül mennek pár hónapja. Előtte gázos volt, előfizus ment csak. -
oszy
veterán
válasz
MasterMark
üzenetére
Írok.
-
Zozzer888
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Én 3 éve vagyok előfizetve és nekem nem szóltak hogy lesz emelés...
Most direkt visszanéztem az emailokat, de semmi, Adobe fiókban semmi... -
oszy
veterán
Van itt olyan valaki aki nem az "eredeti" programot használja mac-en? Vagy ez itt ördögtől való kérdés?

Most nagyon megdrágult és már tovább nem fizettem elő. -
egerj
tag
Megoldottam.
Leirom, hogy ha másnak is gondja van, ez lehet egy megoldás:
Sikerült kapcsolatba lépni egy robot után, egy élő ügyfélszolgával, és ő hajlandó volt váltani, így 154,12 euro lett az éves előfizetés, évi fizetéssel.
Ez alig valamivel több mint az eddig havi 12 hónapra...Tetszik a fórum (most találtam rátok) úgy látom sokat segítetek egymásnak. Gratula.
-
egerj
tag
Sziasztok!
Most lesz egy éve, hogy előfizettem egy 20Gb fotós csomagra (Lr+Ps)
Most jön az áremelkedés, és ezt kompenzálandó, éves csomagra váltanék, de hiába megyek az Előfizetési csomag váltása menübe, ott ez a lehetőség nem jelenik meg. Ott csak más csomagokat lehet választani, haviról éves fizetésre váltás nics.Valamit rosszul csinálok, vagy így jártam.
(amatőr vagyok, nagyon nem érné meg közel dupla árat fizetni...10,15 emelés 19,2 Eur/hó) -
KTTech
veterán
Közben kipróbáltam másik accountról, Androidon (nincs alma a családban, elég a céges rettenet iPad, de azon meg nincs még App Store sem...). 4.49 fontba került, és csak mobilon és weben működik az LR, desktop nincs benne. Le is mondtam, buktam 4.49-et a teszttel.
Ezek szerint le kell nyelni a 27%-os díjemelkedést (a PS-et tartalmazó csomag 6 hónapig 15, utána 20 fontra ugrik). -
KTTech
veterán
Én ki akartam próbálni, hátha megy Androidon is, de nem sikerült... de mivel van csomagom (PS+LR, +20GB) 10 fontért, legalább aktiváltam a telómon az LR-t 😃
Viszont a PS-t nem használom, így egy LR csomag olcsóbban jobban jönne.
Update: közben felkerült a plan, látom már, 12 font felénk, tehát maradok a réginél (ami most épp 15-be kerülne), az olcsóbb... és igen, benne van a PCs Lightroom is.
-
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Egy kezdő LR user kérdése.
Azt szeretném megtudni, hogyan lehet különböző mappákból (külső meghajtókról) egy mappába összegyűjteni (átmásolni) a kiválasztott raw fileokat a rajtuk elvégzett korrekciókkal megtartva?
Milyen almappákat és katalógusfileokat szükséges még átvinni a raw(ok) mellé (alá), hogy folytatható legyen az utómunka az új mappából megnyitva a LR-ban?
Köszönöm a tippeket előre is! -
Gordiann
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Pont ezért írtam ide, mert én sem hittem el.
Egy screenshoot az előfizetés kezeléséről:
Ugye 7990 Ft évente az ára ráadásul.
Chateltem a supporttal is, de “Mohammed” nem értette a kérdésem, nem kaptam választ. -
Gordiann
őstag
Sziasztok!
Tudtok valamit (amit elsőre nem látni) a Lightroom Mobile előfizetésről?
Amit eddig sikerült megtudnom:
- iOS-ről tudtam megrendelni
- 1,99 Eur / hó
- 40GB tárhely tartozik hozzá
- tartalmazza a Lightroom iPad és iPhone változatát (elvileg fullos, minden funkció benne)
- Amin meglepődtem: Lightroom Classic (asztali gépen) is benne van nálam.
Elég olcsónak és vállalhatónak tűnik ez a csomag, tudtok valami hátrányról, problémáról?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
total90
üzenetére
Szerintem azért összehasonlíthatatlan, mert 2D raszterizációban az Apple Silicon procik brutálisan erősek, nem csak a Lightroom fut sokkal jobban PC-hez képest, hanem szinte minden képszerkesztő és videóvágó amíg nem használsz olyan effekteket, amik hagyományos GPU gyorsításra vannak optimalizálva.
#6838 SSJmeszes: Nekem ugyanazon a gépen a Capture One jobban fut, mint a Lightroom. De valahogy nehezemre esik megszokni és mindig a Lightroomnál kötök ki újra.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem azt mondtam, hogy csak Mac-re optimalizál, csak azt, hogy láthatóan inkább arra. Ezt jelzi az én példám is, mindkét rendszeren használom és Mac-en még is jobban fut. Egy csomó más ismerős, fotós, videós... is ezért váltott Mac-ra.
Abban viszont egyet értek veled, hogy Mac-en is lenne még mit javítani. Pl. a Luminar sebessége nem lenne rossz Lr-ban
Luminar Neo-t is kipróbálhatod, szerintem nem rossz.
-
SSJmeszes
senior tag
Köszi mindenkinek!
Ötlet, hogy mi lenne egy esetleges jó alternatíva a helyére? -
general
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ettől függetlenül Macen szerintem is jobban fut, kevesebb a bug, én anno emiatt váltottam rendszert. A klasszik Lightroom belassulás sincs munka közben, aminél idegesítőbb dolog kevés van.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
SSJmeszes
üzenetére
A Lightroom egy botrányosan optimalizálatlan fostenger, mindegy milyen gépet teszel alá és mennyi RAM-od van, mindig lesznek vele döccenők. Ez ilyen, ezt vagy elfogadod vagy váltasz másik szoftverre.
Én nem értek egyet total90 megállapításával, hogy az Adobe már csak Mac-re optimalizál. Arra sem. Sajnos. Csak ez jól kommunikálható marketing szövegben, mert az elvárt/ajánlott Mac generációt megérti az átlag user, szemben a PC-vel, ahol egy gépigény leírásába belejojózik a szemed, hacsak nem vagy naprakész a benchmark weboldalak teszteredményeivel, esélytelen megtudnod mit vár tőled amikor olyat ír, hogy "i7-10700 vagy egyenértékű" meg "RTX2070 vagy egyenértékű". Egy grafikust, fotóst vagy videóst az ilyesmi nem biztos, hogy érdekel, van elég szakmai olvasnivalója enélkül is.
-
SSJmeszes
senior tag
válasz
total90
üzenetére
Köszi a visszajelzést.
Szerintem megveszem a 14/20, 64GB/512GB konfigot. ( Ez azért sok évre kiszolgálhat )Megnézem mit mutat.. Ha nem győz meg legrosszabb esetben eladom egy kis bukóval. Nem szoktam ilyet, és még sose csináltam, de nem tudom visszalehet e küldeni, (hivatalos applenél raknám össze a konfigot) ha nem vagy megelégedve a termékkel. -
válasz
SSJmeszes
üzenetére
Privát Mac-en használom a fent említett M1-es Macbookal, a cégben egy papíron erősebb Windows géppel. Szerintem kizárólag a Windows verzióval van gond.
Tavaly voltam egy Adobe bemutatón és mindent Mac-el mutattak be és kb. csak az volt tolva, hogy ilyen-olyan Mac-en, iPad-en és iPhone-on milyen jó... a Windows csak úgy meg lett említve, hogy "ja, azon is megy egyébként".
Ez már évek óta egy ugyan nyíltan nem közzétett téma, de Adobeéknél eléggé tojnak a Windows felhasználókra. -
SSJmeszes
senior tag
válasz
total90
üzenetére
Most hagytam ott egy vagon pénzt asztalira, mert úgy voltam vele, hogy ram lesz bene bőven, gond nem lehet. M1 es Macbook pro ban, mindig elfogyott a 16GB ram, és biztos csak azért akadt.. Így már nem is olyan biztos, hogy CSAK azért.
Jelenleg is gondolkozom egy Mac mini M4 Pro n, de ahányszor nézem a teszteket, nem biztos, hogy jobban járok mint az asztali PC vel. Minden tesztben pontszámilag, és időben lényegében az asztali gépem nyerne. Bár nem szeretem/tetszik a windozos felület napi használatra se. Nem vagyok profi, és nem keresem a pénzt vele, még az ha kicsit lassabban csinálja oké, de az, ha akadozik, és nem szép sima minden, az engem nagyon tud zavarni.
Gyanítom, hogy használatban sokkal szebben viselkedne a Lightroom M4Pron a PC vel szemben a pontszámok, és a mért idők ellenne is. -
KTTech
veterán
válasz
SSJmeszes
üzenetére
A GPU gyorsított műveletek alapesetben nem fogják a csigalassú rendszermemóriát (legalábbis a VRAM-hoz képest) használni... vagy csak erős teljesítménycsökkenés által.
Ha kikapcsolod a GPU gyorsítást, akkor nem fogja a VRAM-ot használni, de sok művelet sokkal lassabb lesz.
-
SSJmeszes
senior tag
Sziasztok!
Remélem ez így jól van beillesztve, ha nem bocsi!
Szóval erős a gyanúm, hogy a gpu vram elfogy, és ezért el kezd akadni a lightroom használata. Mit tudok tenni ellene, hogy ne a vramot használja el? Ott van neki 64GB ram, tessen azt használni..
-
bakosgabor57
őstag
Sziasztok! LR-ban "havonta"-ra van állítva a Backup- fájl létrehozása. Ilyenkor az előzőeket törölhetem? Már több gigára nőtt évek alatt az előzőek összessége...
-
Balinov
titán
válasz
lionshamlet
üzenetére
Ha az eredeti raw ott van a katalógusban, akkor csak egy friss export kéne, vizjel nélkül, ha nincs már meg, akkor
-
general
addikt
válasz
lionshamlet
üzenetére
Sehogy. Az a lényege. Max manuálisan healing brush/clone tool. Ha a saját fotód lenne, nyilván nincs kérdés, máséról meg ne akard, pont azért van rajta, hogy ne használd. -
lionshamlet
senior tag
Sziasztok, Vízjelet hogyan tudok törölni?
(8.4 lightroom)Próbáltam néhany tippet a googleből, de egyik sem volt a barátom.
-
SSJmeszes
senior tag
GPU gyorsítás be van kapcsolva. Elméletileg töröltem a \képek\lightroom és onnan a smart previewet töröltem ki, ami össze vissza 740kb volt.
Catalog settingsnél ott a legjobb minőség van beállítva, és automata 3440px ( monitorom felbontása ) Viszont ugyan itt a Preview cache Total size: 92GB. Nem tudom, hogy esetleg ezzel kellene valamit kezdeni? A Smart Previews Total size: 0 bytes így hogy mostmár töröltem ami kőkemény 740kb volt.
Nem akar ez jó lenni, úgy néz ki ezzel együtt kell élni.. kis kompromisszum lesz, hogy először akkor a Detailt állítom, ha kell, és majd a végén cropolom, és akkor, ha minden igaz export után ugyan úgy jó lesz.
Köszi nektek!
-
SSJmeszes
senior tag
-
SSJmeszes
senior tag
Sziasztok!
Nem sok reményt fűzök hozzá, hogy választ kapok, mert eléggé behalt a topic, de hátha..
Ligtroom classicot használok.
A problémám az lenne, hogy van egy kép, és ha csak akár pár pixelt cropolok belőle, szerintem sokat ront a minőségén. Átmentem PS re, megnézni, hogy ott romlik e, ha csak vágok a képből, és ott nem tűnik úgy, hogy romlana, de én jobb preferálnám, ha csak LRC t kellene használnom.[link] A link alatt található madaras kép. Egyik cropolt a másik nem.. Könnyebben a szem környékén lehet észrevenni, szárnyvégek, és a lábánál.
-
Stauffenberg
nagyúr
Skacok, van valami jó és kevésbé fájdalmas mód, hogy a Lightroomba importált (sima, nem a Classic) fotókat effektíven kigyomláljam? Pl: Fájlméret alapján csökkenő sorrendbe tenni őket.
Lehet csak én siklom el a beállítás felett.
Kaptam egy Photography Plan-t a cégtől, de mivel PS is kellett, ezért tárhelyben ez kicsit downgrade nekem (20 GB). De mivel a sima Lightroomot főleg arra használom, hogy iOS és MacOS között meglegyen a szinkron a közelmúlt anyagaival, elég is lenne, csak most ki kéne purgálnom elég sok Apple ProRAW fájlt (darabja 100-130 MB is lehet), csak ugye nem tudom kilistázni őket így direktben és már kicsit elfáradtam, hogy éves/havi bontásban haladok és törlöm amik nem kellenek (nem akarok mindent törölni, az nyilván egyszerű lenne).
-
Balinov
titán
válasz
shipfolt
üzenetére
Julieanne Kost's fele komplett anyagot rágtam át amikor megvettem anno újan a dobozos v4.0t, nagyon jól elmagyarazza, mit, miért, keress rá valami p2p kölcsönzőben
Kezdve az import modultol a developig, kb a-zig atveszi az egész koncepciót
Blogjan rengeteg naprakész, videó van, szépen érthető angolsaggal magyaráz
Amit nemrég találtam az Christian Mörhle yt csatornája, ő kizárólag develop modullal foglalkozik ill van neki is miniplaylistje. Nekem amit a különféle maszkokrol mutat az nagyon tetszik és hasznosnak talalom
[link]Magyar nyelvű oktatoanyagot nem nagyon találtam ami nekem hasznos volt, bár mivel angolul qrva sok elérhető, nem is nagyon kerestem
Udv
B -
shipfolt
kezdő
Milyen doksit, vagy video-t ajanlotok Lightroom hasznalatanak gyors megtanulasahoz, ahol a logika es a beallitasok megertese a lenyeg, es nem par divatos dolog elkeszitese?
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
az utóbbi időkben a katalógusok vagy korruptak lesznek, vagy preview hibával kilép.
SSD-n van a katalógus, NAS alatt pedig a raw fotók.
Próbáltam amit a neten írtak, hogy a previewt- töröljem és generáljam újra. De nem mindig megy. Most fotózásonként csinálok LR katalógust, így elég csak azt újra generálni, ha gond van.
Más is tapasztalta ezt az utóbbi időkben?i5 10 gen, 32gb ram, rx 470
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
randras_83
üzenetére
Mac Mini nem olyan drága
mokus1: nem kell egyesével, ha másold a tárgy kijelölést a többi képre akkor az AI újra generálja fotónként a kijelölést
-
-
Chosen
addikt
Sziasztok!
Lightroomban próbálom korrigálni, hogy a kamerám (FZ1000 II) a sötét részleteit jobban kihozzam. Amit próbálok elérni, hogy legyen egy Preset-em, amivel az összes adott eseményen készült fotó sötét részét ki tudnám húzni picit, anélkül, hogy más rész sérülne. A képenkénti szerkesztést elkerülném, ha lehet, bár tudom, hogy az hozná a legjobb eredményt valószínűleg.
Pl: eredeti (bal) vs saját LR (jobb) edit:
A jobb oldali kb az a szint, amennyire az autó frontját szeretném kihúzni, azzal elégedett is vagyok. Amivel nem, hogy a háttér és a színek így zavaróan világosak és természetellenesek lesznek.Ezt így értem el:

Lehetség valahogy az egész képet egyszerre úgy módosítani, hogy a sötét részek jobban ki legyen húzva, de ne menjen át ilyen természetellenesbe?
Dropbox link az eredeti file-okhoz, ha próbálkoznátok vele.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Építő/felújító topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Debian GNU/Linux
- Milyen processzort vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Új és újszerű 15-16 Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Apple iPhone 13 Pro Max Sierra Blue ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB Használt, szép,100%
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / Rog RX580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
(4-5000képecske
)

A macbook (pro és főleg max modellek) abban rohadt jó, hogy editált képekkel is szépen tud haladni, ha nem is ennyire gyorsan (nyilván). Ilyenkor tizedmásodpercek is sokat számítanak, aki dolgozott már fel több száz/ezer fotót, az tudja. Sok kicsi sokra megy, a türelmünk pedig véges.
Volt egy nagyon szép darabom amit nagyon szerettem (súly és méret) de lecseréltem egy 14 m1 pro-ra. Teljesen más liga.
)
Most direkt visszanéztem az emailokat, de semmi, Adobe fiókban semmi...