Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Így változik a Galaxy A37 és A57 kamerája
- Színes AirPods prototípusok bukkantak fel
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Baseus Inspire XH1 – nyomokban Bose-t tartalmaz
Új hozzászólás Aktív témák
-
Taci
addikt
válasz
general
üzenetére
A segítségedet szeretném kérni.
Jelenleg éves előfizetésem van náluk (Photography Plan 20 GB), direktben, 145 EUR / év. 1 hónap múlva esedékes az újítás, de drágálom, így írtam nekik, hogy lenne-e mód egy alacsonyabb árra. Erre kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot, ami csak ma érvényes: 151 EUR / év...
Hát én ezt nem értem... Ha nem nyúlok hozzá, automatikusan levon 145 EUR-t, és egy újabb évig jó vagyok. De ha elfogadom az egyszeri ajánlatukat, 151 EUR ugyanez...
Most én nem értek valamit...?But I can renew my subscription for 145 EUR / year, incl. Tax.
And you offer me a 151 EUR / year price?
o.OYes, You are correct.
Please let me know, IF you wish to proceed with this?Illetve ránéztem a német Amazonon, és ezt találtam:
https://www.amazon.de/Photoshop-Lightroom-Including-Subscription-Standard/dp/B076JT5MX2/
Adobe Photoshop Lightroom Including 1TB Cloud Memory | 12 Month Subscription Card | Standard | 1 Device | 1 Year | PC/Mac | Download |
Tehát 1TB a mostani 20GB helyett, ugyanúgy 12 hónap előfizetés, és amúgy is csak 1 gépen használom.
Ja, és Amazon az eladó, szóval nem átverős, letiltós dolog.Akkor inkább lemondom a mostanit, megveszem ezt, és használom így. Ugyanúgy Photoshop és Lightroom.
Azt tudjátok esetleg, hogy ezt ráérek-e később aktiválni? Vagy mikortól ketyeg a 12 hónap?
Köszönöm.
Bár az értékelésekből és kommentekből úgy látom, de, az Adobe pont hogy nem engedi ezeket... Szóval így akkor ez használhatatlan, és eleve új előfizetést csinál (új accounthoz valószínűleg
)Használ ilyet/ilyesmit közületek valaki?
Úgy látom, maradnom kell ennél a mostani árnál, mert ettől olcsóbban (úgy, hogy ne tiltsák...) nem lesz meg.
-
KTTech
veterán
Közben települt a v15-ös Lightroom, és szerencsére gyorsult a korábbihoz képest feldolgozásban (és kevesebb képi hibát ejt zajcsökkentés után exportkor).
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ma volt időm tesztelni: a gigabites hálón, 5900X proci és 48GB RAM mellett (+4070S 12GB videokártya) kb. 2-3 kép/sec érhető el Develop modulban (smart preview nélkül).
Canon EOS R8 cRAW-okat használtam (tehát a kitömörítéshez is minimális, de idő kell a demozaik előtt), a NAS egy HP N40L NAS, AMD Turion II Neo 1.5GHz-s procival (2 mag, 15W TDP, 2010-ből), a háttértár 4x2TB WD RE2 7200rpm, RaidZ ZFS tömb 5GB RAM mellett, amiből 4.5GB a ZFS cache (+SLC SSD a boot drive, amit szintén cache-nek is használ a rendszer, ami Debian Linux).
Nem az átviteli sebesség a limitáció, hanem a gép feldolgozási sebessége, az átviteli sebesség soha nem ment 350Mbit/s fölé a NAS interface-en nézve és a HDD-k kihasználása is minimális volt (olvasási sebesség 547MB/s átlagosan, de ez nem realizálható természetesen a gigabites hálón, illetve a NAS CPU-ja is limitál).
-
general
addikt
-
Surfym@n
senior tag
egy kis fillérb@szás:
ha van lightroom előfizud, s elinditasz egy lemondási folyamatot, akkor felajánl utolsó pillanatban a rendszer egy egyedi lehetőséget, miszerint a következő 2 hónap ingyenes, s utána olcsóbb áron adja a jelenlegi csomagot.
Nálam a 20GB fotós csomag van, itt 19,2 EUR helyett 15,16 EUR lesz a havidíj 2 hónap múlva.
Illetve ha bepipáltad, hogy túl drága a csomag, akkor választható lesz az 1 TB-os fotós csomag 16,xx EUR-ért
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
general
üzenetére
Tessék: [link]
Nincs lényegi különbség, 50 kép után akadt meg egy pillre. Hozzátenném, hogy ez az M1 Pro alapmodell, 14"-es változat, 16GB rammal. Ráadásul skálázott, nagyobb felbontáson használom, mint a gyári beállítás, és sokkal nagyobb pixelmennyiséget kell kirenderelnie. A videó előtt kukáztam a smart preview-t (de nem használok smart preview-t develop nézetben amúgy sem). A fotók ÉS a lightroom katalógus is a külső SSD-n vannak. -
general
addikt
válasz
GeriCool
üzenetére
Folyamatosan ezt csinálja, tehát sosem menti Lightroomba csak kártyára? Néha nálam is megcsinálja ezt, vagy fordítva, gépre menti, kamerába nem.
Ilyenkor újraindítom a tethert.
Hiba lehet még, hogy másik program alá menti mert a raw fájl nem a Lightroomhoz van rendelve, hanem valami máshoz! Nálam ilyen is volt, igaz azért, mert az a másik progi is tud tethert, szóval az valszeg feltétel. De azért nézd meg, hgy mihez van rendelve a raw! -
general
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Na akkor ezt most mutasd úgy, hogy editálva vannak a képek. Semmi értelme "szűz" képeket Developban scrollozni..
A macbook (pro és főleg max modellek) abban rohadt jó, hogy editált képekkel is szépen tud haladni, ha nem is ennyire gyorsan (nyilván). Ilyenkor tizedmásodpercek is sokat számítanak, aki dolgozott már fel több száz/ezer fotót, az tudja. Sok kicsi sokra megy, a türelmünk pedig véges.A Developban egyébként - számomra meglepő módon - a ram mérete is sokat számít. A healing brush sokkal reszponzívabb lett már editált fotókon.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
r3dsnake
üzenetére
Felvettem nálam hogy néz ki a képek közti lapozás Macbookon, külső samsung ssd-ről (1GB/s). Kizárt, hogy ezt hálózatról is így tolná: [link]
Nem tudom olyan gyorsan a következőre léptetni, hogy megakadjon. És ahogy jobbról látszik a felrat "Original photo", tehát nem a Smart Preview-t mutatja.
-
r3dsnake
nagyúr
A smart preview-t használja, ha külön bekapcsolod. Az 1:1 és standard preview csak a Library nézetben működik.
Az 1:1 preview valójában egy teljes febontású JPEG, semmi több. Nem editálható, csak a smart preview.
1:1: These previews are a 100% view of actual pixels and, like Standard previews, the Camera Raw engine processes them. When Lightroom Classic generates 1:1 previews, it also generates minimal and standard previews, so all three are available to the program as needed. Because so much data is being processed, 1:1 previews can take a significant amount of time to create. Any time you zoom to 1:1 or higher in the Library module, Lightroom Classic uses 1:1 previews.
Every time you view or edit raw images in the Develop module, Lightroom Classic generates up-to-date, high-quality previews. It uses the original image data as its foundation and then updates the preview for any processing or adjustments that have been applied. The process is a little faster if the original image data is in the Camera Raw cache. Lightroom Classic checks the cache for the original image data and can skip early-stage processing if the image data is cached.
-
r3dsnake
nagyúr
M1 Pro Macbookot használok. Ott nincs semmi várakozás, ha gyors a háttértár mögötte. Viszont így már értem miért nem érzed a különbséget, lassabb a géped.
Macbookon AZONNAL vált képet.
A develop modul nem használja az 1:1 preview-t, az kizárólag a Library nézetben működik.
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
A géped feldolgozási sebessége általában kisebb, mint az adatátviteli sebesség... átlag 1s kell hogy feldolgozza a kapott adatot a LR a develop modulban (és ez egy 24Mpixeles cRAW kép, AMD 5900X (OC-vel) és nVidia 4070S full GPU gyorsítás mellett - nem previewból dolgozva), akkor ha már rendelkezésre áll. Nem nagyon tudsz másodpercenként sok képet léptetni, annak meg számításaim szerint bőven elegendő lenne a gigabit is... azt nem tudom, hogy tudsz átnézni ennyi képet ilyen rövid idő alatt.
Az LR-nél a cache-nek nagyon gyorsnak (és nagynak) kell lennie és az 1:1 previewnak ott kell lennie, ahogy a katalógusnak is (kikapcsolt xmp írás mellett), akkor gyors a develop modul. Ezeket soha nem raknám külső meghajtóra (sem).
-
r3dsnake
nagyúr
Csak próbáld ki, hogy a belső ssd-n vannak a fotók, vagy a hálózaton, és kezdj el lapozni a képek közt a develop fülön.
Én még 1GB/s és 3GB/s ssd-k közt is érzem a különbséget. De mondom, a külső ssd már tök oké kompromisszum preview generálás nélkül is, de ugyanaz egy külső vinyó esetében is rohadt lassú. A hálózat meg még lassabb.
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
0,8ms körüli a response time-om, 1GBit/s-en, ráadásul nem aggregálva és nem iSCSI-n, hanem SMB3-n. Mint említettem a HDD-k sebessége és elérési ideje nem mérvadó a NAS-on, ha jól van megtervezve a rendszer, a teljes filerendszer RAM-ban (is) van, Copy-on-Write-al, a gyorsítótárazás tudja melyik file jön legközelebb, így már a RAM-ban (vagy SLC SSD-n) van, mielőtt lekérné a gép. Nagy méretű fileoknál, amik már nem férnek bele a több GB-s RAM gyorsítótárba, na ott jön elő a háttérrendszer sebessége (de ott is nem 1 HDD sebességével és elérési idejével kell számolni).
Viszonyításnak egy HDD-é 4-10ms körül van, ráadásul ez még nem is a random elérése...
-
KTTech
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Nem igazán - én most bővítettem 32-ről 48-ra (mivel nem tudtam eldönteni, a CPU, alaplap vagy a memória a hibás a gépemben - így vettem a 4x8GB helyett 2x16-t, és kiderült, hogy a CPU OK, a régi memória OK, de az alaplap döglött, így most a 2x16 mellé betettem 2x8-at még), és semmiben nem segített. Ellenben a jó GPU-t (legalább 12, de inkább 16GB VRAM-al) meghálálja exportálásnál is a legújabb verzió.
-
r3dsnake
nagyúr
A response time nagyon durván megnövekszik hálózaton. Tényleg nem levegőbe beszélek, de amikor várni kell két kép közötti váltásnál, akár csak egy másodpercet is, az több ezer raw fotó válogatásánál elképesztően frusztráló. A 10gbites SSD is lassú amúgy a laptop belső ssd-jéhez képest, de ár-érték arányban muszáj meghozni ezt a kompromisszumot.
-
ssgt1981
senior tag
Még egy olyan technikai kérdésem lenne, hogy jelenleg a gépemben van 32gb ram. A max kihasználtsága 65-75% között szokott lenni exportálásnál. Érdemes ezt bővíteni 48gb-ra?
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Nincs szüksége a LR-nek a folyamatos 1GBit/s-es kapcsolatra, hiszen egyszerre nem mozgat több adatot, mint amennyi az adott RAW beolvasásához kell - ami nálam az R8-nál kb. 12-15MB cRAW - (ráadásul azt is proxy-zza és nem feltétlenül az eredeti file-on dolgozik), kiírásnál pedig egy JPG-t ment (legyen 10-15MB). Mivel nálam a NAS RAM-ból megoldja ezt, így nem érződik a mögötte levő rendszer sebessége igazából. Amit Te érzel az az elérési idő különbsége a HDD és az SSD esetén egyébként, nem az adatátviteli sebesség.
Az importálás és a katalógus beolvasása valóban több időt vesz igénybe, mert olyankor végigolvassa az összes file-t, illetve a katalógus lehet több 100MB-os is.Ettől függetlenül én sem NAS-on közvetlenül használom (lusta voltam/vagyok az iSCSI-t megcsinálni, az SMB nem az igazi, mert mást is csinálok rajta), csak kipróbáltam, de nálam az a backup rendszer része, nem az élesé.
-
ssgt1981
senior tag
Köszi! Nem feltétlenül kell a raid, mert a nas fontos adatairól heti rendszerességgel megy egy másik nasra biztonsági mentés. Jelenleg egy 1tb-os nvme meghajtón vannak a nyers képek és a katalógus. Ez lassan betelik, ezért gondolkodtam a nas-os megoldásban, de akkor veszek egy jóval nagyobb ssd-t az asztali gépbe.
-
KTTech
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Ezzel nem ajánlom a NAS-on való dolgozást - nem arra van kitalálva -, backup-ra viszont jó, ha raksz bele 2db ugyanakkora merevlemezt, RAID1-ben, de emellett még legyen egy helyen mentésed a képeidről...
Vegyél egy nagyobb SSD-t a gépedbe (4+ TB), azon dolgozz, a katalógus és a cache pedig legyen egy NVME drive-on (ha van rá lehetőség). A Synology-t pedig állítsd be úgy, hogy a gép munkamappáját inkrementálisan mentse, ha van változás (ha nem akarod a Synology programját használni, akkor pl. az ingyenes Microsoft SyncToy is megfelel erre a célra)
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Egy jobb NAS-nál nem feltétlenül. Nálam 4 HDD (2TB-os WD RED4) van RAIDz tömbben, és kellő RAM mellett, hogy tudjon is dolgozni (ráadásul a NAS-om nem erőgép, egy igen régi HP N40, Debian Linuxon). Az írás a problémásabb rész - de szekvenciálisan azért megvan a 100-105MByte/s -, az olvasás egyáltalán nem az (hiszen nem egy HDD szolgáltatja az adatokat, hanem 4). Ráadásul a ZFS filerendszer igen jól dolgozik ilyen körülmények közt, és nincsenek olyan gondjai mint az NTFS-nek vagy EXT4-nek (nem töredezik, rendesen tud gyorsítótárazni dedikált SSD-re illetve rendszermemóriába, nem jellemző rá a korruptálódás, már csak a működéséből adódóan sem).
-
ssgt1981
senior tag
Köszi! Mit jelent a nagyobb katalógus? Nekem kb 50 000 képem van jelenleg.
-
KTTech
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Nagyobb katalógusnál lehet néhány mp extra megnyitáskor/mentéskor, illetve importálásnál - ott azért sok adat mozog -, de feldolgozásnál és exportálásnál nem igazán, gigabiten. (100MB/s körül van a gigabit átvitele, 1GB/s körül a 10Gbit/s, de utóbbihoz már olyan NAS és háttértárolók is kellenek, amik győzik ezt a sebességet).
-
ssgt1981
senior tag
Használja valaki úgy az lr-t, hogy a raw és a katalógus fájlok nas-on vannak? Gigabites hálözati kapcsolat esetén tapasztalható lassulás a feldolgozás és az export során?
-
válasz
GeriCool
üzenetére
Szia
Nem tudom, hogy ez segít-e, de nekem 5-6 évvel ezelőtt, amikor Fuji gépem volt, akkor hasonló gondom volt. Nekem akkor egy kábel csere oldotta meg a problémát. Illetve az első kábel egy amazonos kábel volt, a másik meg direkt a Fuji által ajánlott márka. Lehet ilyen irányba lenne érdemes keresgélni a hibát.
-
GeriCool
aktív tag
Üdv!
Tethered Capture kérdésem lenne. Canon R5 fényképező gépet tennék rá Win 11pro alatt. Lightroom Classic verzió 13.2. A problémám, hogy elindítom a kapcsolódást, fel is ismeri a fényképezőt, látom is, hogy változnak a beállítások (ha a fényképezőn vagy a Lr-ben állítom) sőt ha elindítom a live view-t akkor is látom a kamera képét DE! ha megcsinálom az expot, akkor nem jelenik meg a kép a Lightroom-ban (csak a kártyára menti). Ebben tud e valaki nekem segíteni esetleg?
Nézegettem erről videókat, ahol a Canon Utility-vel közösen kell összehangolni, de nekem ez se ment. Ha a Utilityt elindítom, akkor viszont már az LR se ismeri fel a gépet. -
general
addikt
Minél vékonyabb és/vagy kisebb (mint a 14"), annál szarabb a hűtése, miután a procik órajelét, a teljesítményt meg folyamatosan növelik, szóval erős hardvert igénylő munkára jobb a nagyobb - általánosságban. Kivéve ha a hordozhatóság felülírja ezt. De akkor is számolni kell teljesítmény csökkenéssel. A nyomorult LrC-nak meg isten hardvere is kevés, mint tudjuk.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
general
üzenetére
14"-en dolgozok, meg több fotós ismerősöm is, szóval egyéni preferencia kérdése. Korábban 16"-es MBP-m volt, de most győzött a kisebb súly és hordozhatóság (mivel minden nap viszem magammal egyetemre is a gépet.)
Majd ha újra lesznek vékonyabb, könyebb 16"-es gépek, mint az Inteles időszakban, akkor talán elgondolkozok rajta.
-
KTTech
veterán
válasz
general
üzenetére
A melókra mindig újat nyitottam, az eszement méret lett volna, ha egyben hagyom... de a hobbi fotók jól megférnek szerencsére (egy mozgalmasabb napon 1000+ kép leválogatás előtt, ha mozgó témára lövök sorozatokat), mondjuk az optimalizálása és backupja belekerül vagy fél percbe, az igaz.
A másik segitség már feldolgozás után történik meg, van egy programom, ami a könyvtárban ellenőrzi, hogy a raw mellé van-e jpg azonos néven (almappában, amit megmutatok a proginak), majd törli azokat a RAW-okat és XMP-ket, ami mellett nincs JPG, azaz nincs szükség rájuk. Ezt főleg melónál használtam, mert ott tuti nincs szükség azokra a képekre, amit nem dolgoztam fel, így sok tárhelyet spóroltam meg - néha a hobbi képekre is ráeresztem 😃, ha már úgy látom nem tudok többet kihozni belőle.
Ilyenkor persze törlöm a katalógusból és újraimportálom az adott könyvtárat, és megy az optimalizálás rá. -
general
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ha laptop, akkor 16" Macbook Max szerintem, mindegy melyik generáció. A 16" méret kell a hűtés miatt, pláne az újabbaknál. Ha hurcolós gép, akkor nyilván 14" annak, aki tud ekkorka képernyőn dolgozni (én nem).
Nekem 16" M1 Max van, 2tb/64gb, bőven is jó mindenre. Csak fotó edit mondjuk, akinek videóhoz kell, oda kellhet az erősebb/újabb proci.
(egyébként van egy eladó M1 maxom, 16" 32gb/1tb, ha érdekel valakit, ezüst, pöpec állapotban) -
JohnyBlue
addikt
válasz
randras_83
üzenetére
LR alatt rottyant fel az agya
Ha nem a library nézetben kezdtem el leválogatni a képeket hanem mondjuk developban na akkor a 15. kép betöltése után 110 fok... és mivel nincsen ami visszahűtse szerencsétlent visszaveszi a kraftot és belassul az egész folyamat.
Nem mondom azt, hogy nem lehet vele dolgozni de ha valaki a pörgős feldolgozást szereti annak nem való.Mindennapi, böngészés, messenger, face, transmission, naptár, levelezésre stb bőven klafa kategória egy air
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 700W
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Xiaomi Redmi Note 9 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Most én nem értek valamit...?
)
)

A macbook (pro és főleg max modellek) abban rohadt jó, hogy editált képekkel is szépen tud haladni, ha nem is ennyire gyorsan (nyilván). Ilyenkor tizedmásodpercek is sokat számítanak, aki dolgozott már fel több száz/ezer fotót, az tudja. Sok kicsi sokra megy, a türelmünk pedig véges.