Hirdetés
- Áprilisban várható az iOS 18.4
- Xiaomi 12T - egytucat
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
KTTech
veterán
Közben kipróbáltam másik accountról, Androidon (nincs alma a családban, elég a céges rettenet iPad, de azon meg nincs még App Store sem...). 4.49 fontba került, és csak mobilon és weben működik az LR, desktop nincs benne. Le is mondtam, buktam 4.49-et a teszttel.
Ezek szerint le kell nyelni a 27%-os díjemelkedést (a PS-et tartalmazó csomag 6 hónapig 15, utána 20 fontra ugrik). -
KTTech
veterán
Én ki akartam próbálni, hátha megy Androidon is, de nem sikerült... de mivel van csomagom (PS+LR, +20GB) 10 fontért, legalább aktiváltam a telómon az LR-t 😃
Viszont a PS-t nem használom, így egy LR csomag olcsóbban jobban jönne.
Update: közben felkerült a plan, látom már, 12 font felénk, tehát maradok a réginél (ami most épp 15-be kerülne), az olcsóbb... és igen, benne van a PCs Lightroom is.
[ Szerkesztve ]
-
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Egy kezdő LR user kérdése.
Azt szeretném megtudni, hogyan lehet különböző mappákból (külső meghajtókról) egy mappába összegyűjteni (átmásolni) a kiválasztott raw fileokat a rajtuk elvégzett korrekciókkal megtartva?
Milyen almappákat és katalógusfileokat szükséges még átvinni a raw(ok) mellé (alá), hogy folytatható legyen az utómunka az új mappából megnyitva a LR-ban?
Köszönöm a tippeket előre is! -
Gordiann
őstag
válasz
MasterMark #6842 üzenetére
Pont ezért írtam ide, mert én sem hittem el.
Egy screenshoot az előfizetés kezeléséről:
Ugye 7990 Ft évente az ára ráadásul.
Chateltem a supporttal is, de “Mohammed” nem értette a kérdésem, nem kaptam választ. -
Gordiann
őstag
Sziasztok!
Tudtok valamit (amit elsőre nem látni) a Lightroom Mobile előfizetésről?
Amit eddig sikerült megtudnom:
- iOS-ről tudtam megrendelni
- 1,99 Eur / hó
- 40GB tárhely tartozik hozzá
- tartalmazza a Lightroom iPad és iPhone változatát (elvileg fullos, minden funkció benne)
- Amin meglepődtem: Lightroom Classic (asztali gépen) is benne van nálam.Elég olcsónak és vállalhatónak tűnik ez a csomag, tudtok valami hátrányról, problémáról?
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
total90 #6839 üzenetére
Szerintem azért összehasonlíthatatlan, mert 2D raszterizációban az Apple Silicon procik brutálisan erősek, nem csak a Lightroom fut sokkal jobban PC-hez képest, hanem szinte minden képszerkesztő és videóvágó amíg nem használsz olyan effekteket, amik hagyományos GPU gyorsításra vannak optimalizálva.
#6838 SSJmeszes: Nekem ugyanazon a gépen a Capture One jobban fut, mint a Lightroom. De valahogy nehezemre esik megszokni és mindig a Lightroomnál kötök ki újra.
-
total90
veterán
válasz
Stauffenberg #6836 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy csak Mac-re optimalizál, csak azt, hogy láthatóan inkább arra. Ezt jelzi az én példám is, mindkét rendszeren használom és Mac-en még is jobban fut. Egy csomó más ismerős, fotós, videós... is ezért váltott Mac-ra.
Abban viszont egyet értek veled, hogy Mac-en is lenne még mit javítani. Pl. a Luminar sebessége nem lenne rossz Lr-banLuminar Neo-t is kipróbálhatod, szerintem nem rossz.
-
SSJmeszes
senior tag
Köszi mindenkinek!
Ötlet, hogy mi lenne egy esetleges jó alternatíva a helyére? -
general
addikt
válasz
Stauffenberg #6836 üzenetére
Ettől függetlenül Macen szerintem is jobban fut, kevesebb a bug, én anno emiatt váltottam rendszert. A klasszik Lightroom belassulás sincs munka közben, aminél idegesítőbb dolog kevés van.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
SSJmeszes #6833 üzenetére
A Lightroom egy botrányosan optimalizálatlan fostenger, mindegy milyen gépet teszel alá és mennyi RAM-od van, mindig lesznek vele döccenők. Ez ilyen, ezt vagy elfogadod vagy váltasz másik szoftverre.
Én nem értek egyet total90 megállapításával, hogy az Adobe már csak Mac-re optimalizál. Arra sem. Sajnos. Csak ez jól kommunikálható marketing szövegben, mert az elvárt/ajánlott Mac generációt megérti az átlag user, szemben a PC-vel, ahol egy gépigény leírásába belejojózik a szemed, hacsak nem vagy naprakész a benchmark weboldalak teszteredményeivel, esélytelen megtudnod mit vár tőled amikor olyat ír, hogy "i7-10700 vagy egyenértékű" meg "RTX2070 vagy egyenértékű". Egy grafikust, fotóst vagy videóst az ilyesmi nem biztos, hogy érdekel, van elég szakmai olvasnivalója enélkül is.
-
SSJmeszes
senior tag
válasz
total90 #6834 üzenetére
Köszi a visszajelzést.
Szerintem megveszem a 14/20, 64GB/512GB konfigot. ( Ez azért sok évre kiszolgálhat )Megnézem mit mutat.. Ha nem győz meg legrosszabb esetben eladom egy kis bukóval. Nem szoktam ilyet, és még sose csináltam, de nem tudom visszalehet e küldeni, (hivatalos applenél raknám össze a konfigot) ha nem vagy megelégedve a termékkel. -
total90
veterán
válasz
SSJmeszes #6833 üzenetére
Privát Mac-en használom a fent említett M1-es Macbookal, a cégben egy papíron erősebb Windows géppel. Szerintem kizárólag a Windows verzióval van gond.
Tavaly voltam egy Adobe bemutatón és mindent Mac-el mutattak be és kb. csak az volt tolva, hogy ilyen-olyan Mac-en, iPad-en és iPhone-on milyen jó... a Windows csak úgy meg lett említve, hogy "ja, azon is megy egyébként".
Ez már évek óta egy ugyan nyíltan nem közzétett téma, de Adobeéknél eléggé tojnak a Windows felhasználókra. -
SSJmeszes
senior tag
válasz
total90 #6832 üzenetére
Most hagytam ott egy vagon pénzt asztalira, mert úgy voltam vele, hogy ram lesz bene bőven, gond nem lehet. M1 es Macbook pro ban, mindig elfogyott a 16GB ram, és biztos csak azért akadt.. Így már nem is olyan biztos, hogy CSAK azért.
Jelenleg is gondolkozom egy Mac mini M4 Pro n, de ahányszor nézem a teszteket, nem biztos, hogy jobban járok mint az asztali PC vel. Minden tesztben pontszámilag, és időben lényegében az asztali gépem nyerne. Bár nem szeretem/tetszik a windozos felület napi használatra se. Nem vagyok profi, és nem keresem a pénzt vele, még az ha kicsit lassabban csinálja oké, de az, ha akadozik, és nem szép sima minden, az engem nagyon tud zavarni.
Gyanítom, hogy használatban sokkal szebben viselkedne a Lightroom M4Pron a PC vel szemben a pontszámok, és a mért idők ellenne is. -
KTTech
veterán
válasz
SSJmeszes #6829 üzenetére
A GPU gyorsított műveletek alapesetben nem fogják a csigalassú rendszermemóriát (legalábbis a VRAM-hoz képest) használni... vagy csak erős teljesítménycsökkenés által.
Ha kikapcsolod a GPU gyorsítást, akkor nem fogja a VRAM-ot használni, de sok művelet sokkal lassabb lesz.
-
SSJmeszes
senior tag
Sziasztok!
Remélem ez így jól van beillesztve, ha nem bocsi!
Szóval erős a gyanúm, hogy a gpu vram elfogy, és ezért el kezd akadni a lightroom használata. Mit tudok tenni ellene, hogy ne a vramot használja el? Ott van neki 64GB ram, tessen azt használni.. -
bakosgabor57
őstag
Sziasztok! LR-ban "havonta"-ra van állítva a Backup- fájl létrehozása. Ilyenkor az előzőeket törölhetem? Már több gigára nőtt évek alatt az előzőek összessége...
-
Balinov
titán
válasz
lionshamlet #6825 üzenetére
Ha az eredeti raw ott van a katalógusban, akkor csak egy friss export kéne, vizjel nélkül, ha nincs már meg, akkor
-
general
addikt
válasz
lionshamlet #6823 üzenetére
Sehogy. Az a lényege. Max manuálisan healing brush/clone tool. Ha a saját fotód lenne, nyilván nincs kérdés, máséról meg ne akard, pont azért van rajta, hogy ne használd.
-
lionshamlet
senior tag
Sziasztok, Vízjelet hogyan tudok törölni?
(8.4 lightroom)Próbáltam néhany tippet a googleből, de egyik sem volt a barátom.
-
SSJmeszes
senior tag
GPU gyorsítás be van kapcsolva. Elméletileg töröltem a \képek\lightroom és onnan a smart previewet töröltem ki, ami össze vissza 740kb volt.
Catalog settingsnél ott a legjobb minőség van beállítva, és automata 3440px ( monitorom felbontása ) Viszont ugyan itt a Preview cache Total size: 92GB. Nem tudom, hogy esetleg ezzel kellene valamit kezdeni? A Smart Previews Total size: 0 bytes így hogy mostmár töröltem ami kőkemény 740kb volt.
Nem akar ez jó lenni, úgy néz ki ezzel együtt kell élni.. kis kompromisszum lesz, hogy először akkor a Detailt állítom, ha kell, és majd a végén cropolom, és akkor, ha minden igaz export után ugyan úgy jó lesz.
Köszi nektek! -
SSJmeszes
senior tag
-
SSJmeszes
senior tag
Sziasztok!
Nem sok reményt fűzök hozzá, hogy választ kapok, mert eléggé behalt a topic, de hátha..
Ligtroom classicot használok.
A problémám az lenne, hogy van egy kép, és ha csak akár pár pixelt cropolok belőle, szerintem sokat ront a minőségén. Átmentem PS re, megnézni, hogy ott romlik e, ha csak vágok a képből, és ott nem tűnik úgy, hogy romlana, de én jobb preferálnám, ha csak LRC t kellene használnom.[link] A link alatt található madaras kép. Egyik cropolt a másik nem.. Könnyebben a szem környékén lehet észrevenni, szárnyvégek, és a lábánál.
-
Stauffenberg
nagyúr
Skacok, van valami jó és kevésbé fájdalmas mód, hogy a Lightroomba importált (sima, nem a Classic) fotókat effektíven kigyomláljam? Pl: Fájlméret alapján csökkenő sorrendbe tenni őket.
Lehet csak én siklom el a beállítás felett.
Kaptam egy Photography Plan-t a cégtől, de mivel PS is kellett, ezért tárhelyben ez kicsit downgrade nekem (20 GB). De mivel a sima Lightroomot főleg arra használom, hogy iOS és MacOS között meglegyen a szinkron a közelmúlt anyagaival, elég is lenne, csak most ki kéne purgálnom elég sok Apple ProRAW fájlt (darabja 100-130 MB is lehet), csak ugye nem tudom kilistázni őket így direktben és már kicsit elfáradtam, hogy éves/havi bontásban haladok és törlöm amik nem kellenek (nem akarok mindent törölni, az nyilván egyszerű lenne).
-
Balinov
titán
válasz
shipfolt #6810 üzenetére
Julieanne Kost's fele komplett anyagot rágtam át amikor megvettem anno újan a dobozos v4.0t, nagyon jól elmagyarazza, mit, miért, keress rá valami p2p kölcsönzőben
Kezdve az import modultol a developig, kb a-zig atveszi az egész koncepciót
Blogjan rengeteg naprakész, videó van, szépen érthető angolsaggal magyaráz
Amit nemrég találtam az Christian Mörhle yt csatornája, ő kizárólag develop modullal foglalkozik ill van neki is miniplaylistje. Nekem amit a különféle maszkokrol mutat az nagyon tetszik és hasznosnak talalom
[link]Magyar nyelvű oktatoanyagot nem nagyon találtam ami nekem hasznos volt, bár mivel angolul qrva sok elérhető, nem is nagyon kerestem
Udv
B -
shipfolt
kezdő
Milyen doksit, vagy video-t ajanlotok Lightroom hasznalatanak gyors megtanulasahoz, ahol a logika es a beallitasok megertese a lenyeg, es nem par divatos dolog elkeszitese?
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
az utóbbi időkben a katalógusok vagy korruptak lesznek, vagy preview hibával kilép.
SSD-n van a katalógus, NAS alatt pedig a raw fotók.
Próbáltam amit a neten írtak, hogy a previewt- töröljem és generáljam újra. De nem mindig megy. Most fotózásonként csinálok LR katalógust, így elég csak azt újra generálni, ha gond van.
Más is tapasztalta ezt az utóbbi időkben?i5 10 gen, 32gb ram, rx 470
[ Szerkesztve ]
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
randras_83 #6753 üzenetére
Mac Mini nem olyan drága
mokus1: nem kell egyesével, ha másold a tárgy kijelölést a többi képre akkor az AI újra generálja fotónként a kijelölést
[ Szerkesztve ]
-
-
Chosen
addikt
Sziasztok!
Lightroomban próbálom korrigálni, hogy a kamerám (FZ1000 II) a sötét részleteit jobban kihozzam. Amit próbálok elérni, hogy legyen egy Preset-em, amivel az összes adott eseményen készült fotó sötét részét ki tudnám húzni picit, anélkül, hogy más rész sérülne. A képenkénti szerkesztést elkerülném, ha lehet, bár tudom, hogy az hozná a legjobb eredményt valószínűleg.
Pl: eredeti (bal) vs saját LR (jobb) edit:
A jobb oldali kb az a szint, amennyire az autó frontját szeretném kihúzni, azzal elégedett is vagyok. Amivel nem, hogy a háttér és a színek így zavaróan világosak és természetellenesek lesznek.Ezt így értem el:
Lehetség valahogy az egész képet egyszerre úgy módosítani, hogy a sötét részek jobban ki legyen húzva, de ne menjen át ilyen természetellenesbe?
Dropbox link az eredeti file-okhoz, ha próbálkoznátok vele.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bestbuy játékok
- Politika
- Áprilisban várható az iOS 18.4
- Linux kezdőknek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.