Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacerta
aktív tag
-
Lacerta
aktív tag
Az enyém nem a stucnin van, azt is takarja a kormánytáska. Amúgy lenne tök jó megoldás stucnira is, kormánycsőre is, többfajta. Még a csizamszárban is van itthon belőlük.
Így azonban az első kerék fölé van építve, ahová a dinamós első lámpákat szokták tenni.
Nem mondtam le arról, hogy opcionálisan a kormánycsőre, vagy a stucnira is lehessen tenni egy erős lámpát, de nevetségesen hosszú toldó kar kell hozzá, hogy elég magasan legyen. -
Lacerta
aktív tag
Nekem szinte mindig fenn van elöl egy Topeak kormánytáska, az olyan magasra felnyúlik, hogy nem nagyon lehet a kormányra lámpát tenni. Úgyhogy csak a bicajra épített lámpát hordom, meg fejre a H04-et. De most sisakhoz lehet hogy kipróbálok valami izmosabbat ( pl. az M300-at ), amint megjön a sisakos tartó.
-
Lacerta
aktív tag
Eddig én sem hordtam sisakot ( egyáltalán ), rühellem, de nemrég egy, a szembe sávban lefelé guruló srác elszállt egy kátyún épp mellettem, és a mentő vitte el. Volt sisakja, valszeg azért nem zsákban. Mély benyomást tett rám az eset, ezért gyorsan vettem egy sisakot. Legalább lefelé guruláshoz.
Amíg nem hordtam sisakot, tök jó volt a gyári fejpánt, pipalámpához vagy sima csőlámpához pedig van jó megoldás bicajos sisakra, de a H30-ast nem tudnám sisakra gyógyítani kulturált módon.
A power bankos táp bicajhoz pont nem kell, van erős lámpám fixen ráépítve a vázra, és soookáig birja.
Ellenben barlangászni nagy feature lenne a power bank, ott viszont nem lényeg, hogy könnyen pakolásszam a sisakra/-ról, sőt. És ott normál fejpántot is tudok rögzíteni a kobakra. -
Lacerta
aktív tag
Az érzékelőnek van szerepe a lámpa töltésekor is.
Ezt mondom én is.
A töltés is, és a power bank funkció is DC-DC konverterrel van megoldva, ez egészen biztos. 2A töltőáramra már nem használnak lineáris töltőt, csak buck konverterest, a power bank funkcióhoz pedig mindenképpen boost konverter kell.
Hogy ez itt most egy áramkör, vagy kettő, azt nem tudom ( látni kellene a lámpát ), az érintkezővel vagy a kontrollerek "Enable" lábát tiltja le, vagy van egy kapcsoló FET ahonnan meg van tápolva ez a rész, és magát a FETet zárja ( és így a tápról választja le ). -
Lacerta
aktív tag
Valahol azt olvastam, hogy akku nélkül is megy tápról, max. olyan fokozaton, amit a táp bír.
Neked gondolom azért villog, mert kicsi a táp, illetve boost konverternél az van, hogy induláskor a normál áram többszörösét veszi fel, és a tápod lehet hogy ezt túlterhelésként értékeli. -
Lacerta
aktív tag
Aha, akkor a testelés valószínűleg arra kell, hogy letiltsa a DC-DC átalakítót, amikor a kupak rá van csavarva. Azért, hogy rácsavart kupakkal ne fusson üresen az áramkör, és kisebb legyen a készenléti áramfelvétel. Ravasz.
Köszi szépen az infót!
Most már csak azt kellene kitalálni, hogy hogyan tudnám a lámpát költséghatékonyan feltenni a bicajos- és a barlangászsisakra is úgy, hogy egyszerűen ( egy mozdulattal ) lehessen rárakni és levenni is.
-
Cyborg
őstag
Köszi Neked is, meg xcsabo-nak is.
Van egy 7 oldalas leírásom Nekem is róla, de nem találom most
A 2. verziót próbáltam, az nem ment, meg találtam még vmi olyat, hogy az akku checkből kell tovább lépegetni a thermal managementbe, majd még onnan klikkelni, de az se ment.
Majd még próbálkozom, de ettől még tudok aludni
Nekem is van még egy MF01 Mini, és btw Zozztól van mindkét Astrolux
Ez az EC03 eléggé tetszetős kis darab
-
Avicularia
veterán
Most direkt csekkoltam. 6 Astrolux lámpám van, mind 1.5-1.6A 5V körül töltődik usb-n keresztül . Az EA01 egyáltalán nem vesz fel áramot usb-n keresztül, bár a led rajta töltést mutat bedugott usb kábellal. USb teszteren viszont látszik, hogy 0.02A vesz fel, szóval ennek a példánynak hibás az usb csatija szerintem.
-
Avicularia
veterán
Lehet hibás az enyém, papíron többet kéne tudnia. Nem használok gagyi 5V-os adaptert.
Valamelyik youtube tesztben is láttam már megemlíteni ezt a problémát ha jól emlékszem, szóval szerintem nem egyedi a dolog. Viszont engem nem érdekel, mert töltővel töltöm az akksikat, nem a lámpában. -
Wolfskin
őstag
A Fireflies PL47 az egész pofás lámpa...
Nézetem pár tesztet is [link] [link] és meggyőző
• többféle LED opció
• 21700 /18650 aksi
• 2500 lumen (CRI 95 ledekkel)
• Anduril UIa gyártó oldalon össze lehet konfigurálni a csomagot, szerintetek melyik (CRI 95) leddel érdemes megvenni (sárgával kiemelve) megér a Nichia +6 USD-t?
ezt a 21700 aksit + töltőt érdemes megvenni ennyiért? (ilyen töltőm amúgy nincs, ez micro usb-ről megy, tehát lehet tölteni menet közben power bankról)
a 30 fokos fénycsóva, az nem túl koncentrált még így is, hogy az a flood...?
-
Wolfskin
őstag
igen, köszi, ugyanezt akartam linkelni én is az előző hsz-emben, csak kimaradt a link.
szóval a fokozatkiosztást itt is szóvá teszik. mintha 100 lumen alatt nem is lenne élet...nézegettem még külföldi fórumokat, találtam egy érdekes lámpát, de mintha sehol nem lehetnek kapni (ebay-en kíyvül):
Zebralight H600c Mk IV (18650 XHP50.2 4000K High CRI Headlamp)LED: Cree XHP50.2 Neutral White LED
Nominal CCT: 4000K
Typical CRI: 90+
Tint deviation: 3-step
User Selectable Levels: 3 main levels (High, Medium and Low). Each main level can be programmed to one of its two sub-levels. The second sub-level of the each main levels can be further programmed to different brightness levels.Light Output (runtimes)
High: H1 1616 Lm (PID, 2.5 hrs) or H2 1010 Lm (PID, 2.9 hrs)/579 Lm (PID, 3.1 hrs)/305 Lm (5.3 hrs)
Medium: M1 147 Lm (12.5 hrs) or M2 65 Lm (27.5 hrs)/26.4 Lm (2.7 days)/9.9 Lm (7.1 days)
Low: L1 3.4 Lm (17.5 days) or L2 1.06 Lm (2 months)/0.3 Lm (3.8 months)/0.08 Lm (5.4 months)
Beacon Strobe Mode: 0.2Hz Beacon at Low / 0.2Hz Beacon at H1 / 4Hz Strobe at H1 / 19Hz Strobe at H190+cri, az üzemideje megfelel a 18650 -nek, viszont a fokozatkiosztása hibátlan. pipalámpa, gondolom a mágnes már ebben a kategóriában alap, bár még egy tesztet se találtam róla. az üvegre azt írja, hogy gorilla glass. max fényerő 1616 lumen, ami nem olyan "szuperturbo" mór, ami 1,5 percre van hitelesítve, bár gondolom azért órákon át a hőtermelés miatt ezt se bírná tartani. vagy de? (a H30 is gyárilag 4000 lumen/2óra, és 2200lumen /2:15, gondolom az első érték egy elméleti dolog lehet)
van még nekik a 600d, ami ugyanez csak 5000K,
604c 93-95CRI /4000K és ugyanez "d" verzióban 5000Kgondolom a 90+ CRI megegyezhet a 93-85-el, nem tudom miért nem adták meg egységesen. a többi lámpájuk alacsonyabb CRI-vel van
kicsit utánaolvastam, ez a CRI nem is olyan rossz dolog, fotózáshoz meg pláne használható akár direktfénynek is. és míg a H30-on egy dab fix 210 lumenes led van erre, ezen az egész lámpa az
XPL-HD 4000K (70CRI) vs SST-20 4000K (95CRI)
-
sarajhvh
tag
Ha jól látom, az adott tesztben nem megfelelő az akku kapacitás, van ilyen, ez nem a lámpa problémája.
Én is nézegettem teszteket a H 30-ról, véleményem szerint akinek a fokozat kiosztás, a vetítési kép megfelel, annak a lámpa műszaki tartalmával nem lesz problémája.
High fokozaton "1100 Lum", nyári időszakban, mennyire viselhető a melegedés tapasztalatod alapján? -
Wolfskin
őstag
Igen, igen H30 akart lenni... hiába, fejlámpa nélkül gépeltem... :/
tetszik ez a lámpaőrület, meg tudom érteni, időnként engem is megcsap a szele... mint most is. aztán keresek valami jó indokot, amiért meg kelle vennem egyet. most épp az, hogy a Fenixemnek tönkrement a gumija teljesen. (tényleg, azt nem tudja valaki, hol lehet normális minőségű gumit venni?)
a ledlensereket már rég nem választanám, nekem fontos szempont a vízhatlanság. a nagy nagy fényerő nagy előnye, hogy kis fényerőn hoszabb az üzemideje. külön tetszik a H30 hatalmas aksija, bár még egynapos túrára is mindig viszek tartalék elemet és power bankot+mágneses töltőt für alle fälle.
az egyedüli, ami nem annyira teszik, hogy elől van a lámpa is és az aksi is, tehát a teljes súly egy oldalon, de ebben szinte mindegyik ilyen. meg a nagy lépésköz kis fényerőn (3-->120lm), de ezzel lehet élni
az üzemidőt csak ilyen érzésre kérdeztem, hogy van-e olyan,a melyik "nem hiszem el, hogy még mindig világít"... 1000 lumenen fejlámpát tartósan felesleges használni, max bringáshoz éjszaka, terepen
@(#66387) gyapo11
igazad van, összekevertem, valószínűbb, hogy piros lámpát használhatnak a vadászok, azzal látni, ha a bozót mögött lenne valami,
A zöld tárgy fehér és zöld fényben zöld, mert a vöröset nyeli el (a zöld a vörös kiegészítő színe). Vörös fénnyel megvilágítva fekete.@(#66370) WestBam : kösz a tippeket, az Acebeam H30 lámpát akkor te nem ajánlanád egylámpás mindenes EDC lámpának, a fokozatkiosztása miatt? Azt ismered olyan szempontból, hogy stabilizált-e a fénye? Meg hogy milyen a minőség, biztonság, hőháztartás szempontjaiból?
-
Wolfskin
őstag
Igazi gyűjtő vagy!
Elolvastam az elemlámpa blogon, amikről volt leírás (nagyon jó, gyakorlatias blog), de megmondom őszintén olyan nagy különbségeket nem láttam a lámpák közt. nagyjából ugyanaz a teljesítmény, hasonló szóráskép egy-két praktikus ötlet. gondolom nálad inkább a hobbi/gyűjtőszenvedély, mint az ennyire specifikus felhasználási terület az ok, vagy nem?
egyébként, ha csak egyet tarthatnál meg, melyik lenne az? amelyik a legjobban tudja a többi pótolni, amelyik leginkább univerzális?Ami nagyon tetszett, az a
HC65 kék ledes keresőfénye. A pipalámpák alapjában nem tetszenek, de nagyon praktikusak, különösen az A1pro, hogy mágneses. Végre egy praktikus infó, mire jó a HCRI led: olvasni.Egyelőre semmi tapasztalatom, egyiket se használtam, nem tudom elképzelni melyik lehet a praktikusabb kiegészítő: a piros, a zöld a CRI vagy a UV led.
UV-t még szintén használtam, esetleg olyan helyen lehet praktikus, ahol sötétben kell nagy címletű pénzt számolni... (ki sem merem mondani)
amikor gyerek voltam, voltak tyúkjaink, azt tudom, hogy a kék színű fényt a madarak abszolút nem látják.Üzemidőben nagy a szórás? Úgy értem, ha mindegyiket ugyanazon/hasonló közepes (400-1000 lumenes) fényerőn használod, van amelyik kiugróan jobb?
Ami tetszik, továbbra is a Acebeam HS és a Nitecore HC 65, a különbség árban egy tízes, de megmondom őszintén, a nagyobb teljesítmény és a hosszabb üzemidő miatt én az előbbit választanám.
-
Wolfskin
őstag
Igen, alapból a fényerő és üzemidő hányadosa, ami kivált e teljes értékű kézilámpát is. Nincs más ötletem, egyszerűen csak kíváncsi vagyok, mik most a jó fejlámpák, milyen új funkciók vannak, ilyesmi.
A előbb ajánlott Olight is tetszik és bár
kontra:
• teljesítményben elmarad,
• nincsenek extrái (zöld/piros fény)
pro:
• praktikus, hogy kivehető, stabil térvilágosításra is jobban használható (sátorzsebbe, mellényzsebbe tűzni, leállítani)
• beljebb van a súlypontjaNeked ilyen van? A 3 lumen az mire jó? Nem túl nagy az ugrás 3-120 közt? nem túl nehéz, ne csúszik az orrodra? elég nagy, és még kint is van a súlypontja
-
Wolfskin
őstag
Igen, köszönöm, a videót néztem is. Egyet nem értek: ezek különböző lámpák, vagy egy, amin lehet váltani a színhőmérsékletet? Ha különbözők, akkor melyik a 4000K-s modell típusa? És mi az, hogy high CRI-s?
Amúgy engem sem zavarna a zöldülés sem, nyilván fotózáshoz, derítéshez nem kis fényerőn használja az ember.A Q8, az 5000K ugye? Mondjuk annyira nem nagy probléma, végül is a gépen lehet fehéregyensúlyt állítani.
-
gyapo11
őstag
Kellene egy fotó ugyanerről a virágról ugyanezzel a beállítással izzólámpával megvilágítva, és a megfelelő színhőmérsékletre állítva a fényképezőgépet. Sajnos nem nagyon van kék a képen, így nem tud kijönni a különbség. Szabad szemmel nézve a ledes fotókat nem nagyon tűnik föl az egyenetlenség, de összehasonlítva már biztos jobban.
-
sarajhvh
tag
Érdeklődve olvastam a hideg időben használt akkuk-lámpák, csökkent teljesítményével kapcsolatos hozzászólásokat.
Elég sokat szoktam éjszaka túrázni, a hideg időt kiváltképp kedvelem e nemes elfoglaltság
eltöltéséhez.
A lámpákat rendszerint belső zsebből, hátizsákból elővéve használom, és nyilván a hőmérséklet dolgozik, a kémia reagál, de még soha nem tapasztaltam teljesítménycsökkenést se fényáram, se üzemidő tekintetében. -
H-Zol
senior tag
Én nem szoktam fujolni
egyet is értek veled, ha viszek magammal két xhp70.2 lámpát, hiába 6500k neki van egy sárgás beütése, koronája, akkor semmi gond jó
de ha van nálam mondjuk egy xhp35hi 6500k akkor már minden bajom van a másik kettővel.
Ízlések és pofonok, vagy megszokás, de én nem tudom megszokniTöbb melegfenyü lámpamtól megváltam, vagy LED csere volt, most készülök a nagy Lumintop GT be ki cserélni a LEDet.
A múlt héten meg is jöttek a LED ek [kép] vettem hármat, mert ilyet nem csináltam még -
Gargouille
őstag
Ez ízlés dolga, de tényleg. A hidegfehér nekem nem jött be, hiába erősebb (vagy tűnik annak). Kiszórtam az ilyen lámpáimat, most már csak 5k alattiak vannak. Még throwerből is 5k a plafon nálam. A legjobban például pont az Armytek meleg színű ledje jött be, azt nagyon eltalálták.
De szerintem nem fújoltam semmit, csak azt mondtam a 4200-as Panda fénye tök vállalható.
-
bb.bocs
őstag
tény persze hogy a max fényerőn úgysem igen használom majd ha használom
értem amit írsz. A célnak így is megfelel, konkrétan nappalt csinál pl egy szobában lakásban
kicsi kompakt,anno azért akartam megvenni mert e rollerhez jó lehet lámpának, de előbb szert tettem egy baromi jó bringalámpára
) ezt meg már csak azért is rendeltem meg mert kíváncsi voltam, igaz nem volt olcsó hiába kintről vásárolt termék
baromira meglep hogy mit kilehet hozni egy ámpából, kicsit lelombozott ez a fényerő dolog, viszont így belegondolva max akkor okozna gondot hogyha egy full sötét erdőben sétálnék és nem lenne turbo fényerő
bár oda is gondolom elég lenne az a max amit tud normál körülmények között és nem vesz vissza...) gondolom ahogy merül az akksi úgy veszi vissza a fényerőt. Megoldás: vagizásra jó a turbo,amúgy meg több akku,és örülni annak hogy turbo nélkül is bőven odaver rengeteg lámpát
(ha valaha használom xD ) minőségre is jónak tűnik. Vajon a led élettartama mennyi lehet? (tudom sok mindentől függ)
-
bb.bocs
őstag
a fejénél szedtem szét
lényeg hogy megoldva köszi a tanácsot
iatti: hát én megnéztem kb 3 videót láttam h baromi jó a fénye meg sok mód van bennekicsit anyáztam az ára miatt aztán csak berendeltem a bármikor is jól jöhet lámpát
aztán most pislogok hogy kezdem érteni miért is került ennyibe
-
Mittu88
senior tag
Ja, sajnos nem nekem lesz, így a keret inkább 10k, de max 15, ha ár/értékben érdemes addig elmenni.
Az xhp70 nem must have, csak azt hittem 15be belefér. Top márkára nincs szükség, de ne legalja 100.000 lumenesnek hirdetett, 500mAh-s 18650essel szerelt lámpa legyen.
Bocs, hogy ilyen lényeges infómorzsákat csak most szórok, csak közben tájékozódok és úgy kezd kialakulni, hogy mik az elvárások és a lehetőségek.
-
WestBam
Topikgazda
Szerelgetésnél tényleg jó a LL, mondjuk alapvetően egy sima konvex lencsés lámpa fénye is megteszi, csak én használtam sokat fókuszált fénnyel is, na arra az olcsók már alkalmatlanok. Napi "felkapós" fejlámpám jelenleg itthon a LL MH3 NiMH akkuval. Egyszer éreztem ezt gyengének, akkor elővettem az MH7-et.
-
WestBam
Topikgazda
-
WestBam
Topikgazda
Én Pro-ból megvárom az új szériát (XHP35.2 LED). Kevesebb lumen és kevesebb fényerő (mint a kezdeti PRO), de elvileg ez már marad így.
Elvileg mindben cserélődik a LED, a piros, kék és zöld már alapból ezzel van szerelve, a fekete pedig K09\KA\KB\BC széria számtól lesz az új LED-del piacon. -
-
stellaz
veterán
Kerékpározáshoz általában kell a lámpa, ez nem kérdés, de ott sem a foton ágyú a lényeg, hanem a szép és egyenletes térítés közelre és távolra egyaránt. Gyalog túrázáshoz is kell, de szerintem nem több ezer lumen.
Fiatal koromban esti túrára simán lámpa (és térkép).nélkül indultam el, maximum egy sör volt a kezemben.:D -
stellaz
veterán
Én a sok éves és sok ezer km-nyi esti bringázás során tanultam meg, hogy a lámpa fényereje csak egy -nem is a legfontosabb - tulajdonság a sok egyéb mellett.
Most jöttünk haza egy hetes sátrazásból, volt sok esti csillag nézés is, kizárólag a piros vagy nagyon maximum a fejlámpám legalacsonyabb fokozatát használtam, mert a szem alkalmazkodik a sötérhez, ha hagyjuk neki, másrészt nem azért megyek éjszakai túrára, hogy nappali fényt csináljak és azon kívül semmi mást nem lásak.
-
iatti
aktív tag
kb két éve vagyok itt 3 fórumon,de most adok először ilyen "jelet".látom,vagytok itt páran akik próbálják kimaxolni a kedvenc hobbit. én is ilyen vagyok. most nyáron a d4 van a zsebben. pille könnyű,tetszik a vetítési képe,lépcsősben használom,kis fokozaton ez se fogyaszt többet mint egy "normál" lámpa.de ha kell,és jön este kutyasétáltatás közben a "kamikaze",időben tudok jelezni.
már napok óta használom normál sétálósban,egyszer-egyszer felbököm a turbót 5-10s-ra, és még mindig 4-4.1-et villog ki a lámpa.
andurilnál egybe tudok belekötni.én levettem 5 lépcsőre, a tetejét 80 klikre, de az alsó 2-3 lépcsőnél túl nagy nekem az ugrás.itt jó volna ,ha minden fokozatot belehetne állítani külön/de ez már a Nirvána lenne
/
-
Tamás9x
őstag
Kerékpározok vele elsősorban, a turbo mód a reflektorok ellen nagyon jó, de néha nem elég...
Másodlagos a mindennapi szerelés, ide a CRI90+ led ami jól jön.
A turbó erejét keveslem(HC65) amikor végig kellene pásztázni esetleg egy csatnokban, vagy bringázás közben este szétnézni.Illetve az üzemidő... 1100 lumen(H30) 3 órán keresztül, az egy brutál jó dolog lehet a HC65 után, erdőben.
A kiosztásán pedig szerintem majd úgy is tudok variálni, mire meg tudom venni.
Már csak az ára nem tetszik, de... majd gyűjtögetek
Amióta megvan a HC65 az S2+ már csak hébe hóba kerül elő a táskából.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Mobil flották
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Medence topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Posta, csomagküldés
- További aktív témák...
- EZVIZ CS-C3TN okosotthoni kamera 1080P 2.8MM
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- EZVIZ C3 C3W Pro (4MP) CS-C3W Smart Home Kamera
- Techsend cyber A 2023 elektromos roller eladó
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU! 17,3Col! I7 9750H / GTX 1660Ti / 16GB DDR4
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest