- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
Tamás9x #73533 üzenetére
Nna, igértem visszajelzek, ő lett a végleges megoldás, elvileg jövő 7végére itt lesz
. Kicsi kedvezménnyel 37.83£-ba került, ennyiből nem hoztam volna ki egy 6Ah-s 4s 32700 pakkot még doboz nélkül se.
Ahogy megérkezik, ráeresztem a töltőt-merítőt és jelentkezek, hány Ah-t találtam benne
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Tamás9x #73538 üzenetére
Welcome.
Tölteni sztem a legegyszerűbb egy ( vagy több ) charger boardot venni. Olyat, ami állítható feszültségű, és a switchoff treshold is állítható ( ezek 3 potisak ). Néhány dollárért többféle is van Alin.
Ha méregetni is akarsz, akkor marad az Opus, és a kapcsoló hackelés. De kisütést az is csak 3V-ig csinál, a gyártók pedig 2.7..2.8V-ig adják meg a kapacitást. Mondjuk összehasonlítási alapnak így is jó.
-
t72killer
titán
válasz
Tamás9x #73531 üzenetére
Az építésben a ponthegesztés az extra, máshol nem hasznosuló ktg, bms, tok megvan aliról.
jelenlegi alternatíváim:
1.építés: 8db, darabonként 5£ 32700 cella (uk ebay)+bms+tok (ali). Csavarozható vagy füles cellákkal kb 60£. Hátrány, hogy az alis bms-t ki kell várni. Kérdőjeles, hogy a brit ebayes cellák hozzák-e a 6Ah-t. Előny, hogy a csavaros dizájn mellett bármikor javítható a rendszer.2.kész vétel: 2x35£, mínusz 2x10£ ajándékkupon, amit most nemigazán tudok másra költeni.
-
tha_answer
őstag
válasz
Tamás9x #71803 üzenetére
Igen, meleg fenyu, sargasabb.
Gozom sincs milyenek az autoszerelok lampai, a ficko egy hangarban volt eddig, ott ha be kellett nezni vhova egy gepnel akkor inkabb egy izzot hurcolaszik 220on, hiaba van ledes megoldas kabel nelkul, inkabb szivozik a kabellel a melegseg miatt, mondta h nem tetszik neki a led fenye.
Sztem a kocsi is gep - bar azokhoz nem feltetlen kell hangar
- szal vmi olyasmi igen. Lehessen kezbe venni, akasztani, cuppanjon vasra ( bar kompozitra, muanyagra alura nemjo a magnes, de azert vannak meg vasak azokban is).
Ha mar odafigyelunk, akkor a pwm mentesseg se art, illetve ha leesik par meteres magassagrol, azert ne elso leesesre adja be a kulcsot.
Egesz jol eltalaltad sztem. sot!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tamás9x #68078 üzenetére
A végfeszültség nem azon múlik, hogy Li-po vagy folyadékos Li-ion, mindkét fajta lehet emelt feszültségű. Az összetétel finomításával / adalékolásával elérik, hogy régebben 4,1 V, utána 4,2, 4,35, illetve 4,44 V is van már telefonokban. Ennek oka értelemszerűen, hogy így több Wh energiamennyiség pumpálható bele. Amikor feltalálták, még csak 4 V-ot bírt.
Egy a lényeg, hogy ami rá van írva, csak addig szabad tölteni, különben azt kockáztatod, hogy a túlfeszültség miatt hamarabb elkezd öregedni, ami a belső ellenállás növekedésében nyilvánul meg. Már amelyik nem fúvódik fel.
Ez független a töltés gyorsaságától, a feszültségkülönbség veszi igénybe az elektródákat. Vagy inkább a pozitív töltéshordozó lítium ionok felhalmozódása az anódon, túlzott mértékben. De akárhogy is van, nem jó erőltetni, illetve az előírások szerint nem is szabad.
A belső ellenállás értelemszerűen gyengíti a használhatóságot, hiszen egy soros ellenállást képez az áramkörben, amin feszültség esik, áramtól függően.
Példa kedvéért a 4,2 V-os cellák védelmi feszültsége 4,25 V. Vagyis 4,2 V-ig kell menni a töltésnek, de ha a töltő meghibásodna, akkor 4,25 V-nál kell a védelmi panelnek lekapcsolnia.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tamás9x #68076 üzenetére
De így az elnevezés is sántít, ahogy te írod.
Li-po = Li-on szilárd elektrolitos változata. Azaz mindkettő Li-ion akku.
Most más kérdés, ha szétszedjük, milyen kencét találunk benne, de fizikailag a zsír is szilárdnak számít (edény alakját nem veszi fel). Vagy akármit is találtok benne, most mellékes, nem erre próbálok kilyukadni (amelyik lapos és folyik, az is Li-po hivatalosan, illetve valamilyen elmélet mentén).
Li-ion akkut (folyadék-elektrolit) szokták hengeres fémtokba zárni, míg a Li-po akkut tasakolják, legalábbis ebben a kategóriában, amit te is említettél.
Vagyis az 502540 szabványméret Li-po akkut takar gyakorlatilag / szerintem, ezért nincs értelme ebből Li-ion (nem polimer) változatot keresni.
-
Beri
addikt
válasz
Tamás9x #67881 üzenetére
Több ilyen bepattintós tartót is próbáltam már a topicban linkeltek közül, mindegyik kevés volt. Vagy a kormányhoz nem rögzül eléggé, vagy a lámpát nem tartja rendesen. Akitől a legutolsót vettem, az is ugyanezt mondta, mint te most, hogy "ebből eskü nem esik ki bá$tya", aztán mégis.
-
ZolkoW
őstag
válasz
Tamás9x #65325 üzenetére
Érdekel, ha lesz megfejtés, most gyorsan ránéztem a Nitecore Low-temp árakra, és amibe azok kerülnek, abból vehetsz kb. 2 korrekt normál akksit, és egyiket tárolhatod a meleg kabátzsebedben, amíg szükség nem lesz rá ;)
Ráadásul 18650-ben találok csk, 2900-asokat, ennyit lehet, hogy tud egy normál 4200-as, vagy 5000-es 21700 is. Csak hangosan gondolkodtam, nem lebeszélni akarlak.
(én egy Samsungot és egy Xtart használok hozzá, de huzamos ideig nem voltam velük hidegben) -
Gargouille
őstag
válasz
Tamás9x #60621 üzenetére
Az általad linkelt adatlapon feketén-fehéren leírja a gyártó, hogy -20 - 60 fok között tárolható biztonságosan 40%-ra töltve, 1 hónapig. 3 hónap tárolásnál már csak 45 fok a plafon. Használat közben pedig 75 fokot ír felső korlátnak.
Amire te hivatkozol az egy nyúzási teszt, ahol extrém igénybevételnek tették ki az akkut. De ezt - szerintem - alapvető hiba összekeverni a biztonságos üzemeltetéssel. Hétköznapi analógiával élve olyan ez mint a felvonóknál, a fülkében ki van írva, hogy 600KG a maximális teherbírás, de valójában ennek többszörösére van méretezve a kábel (a szakítópadon lehet, hogy mondjuk 2200KG-nál pattan csak el), viszont ez az a megadott súly, amit biztonságosan és garantáltan elvisel hosszú távon.
Nyilván szíved joga azt csinálni a saját akkuddal amit csak akarsz, de azért itt ne bátorítsunk senkit arra, hogy a kocsiban hagyja a 18650-es lámpát tartósan. Nyilván nem robbannak naponta az ilyen akkuk, ritkán esik meg ilyesmi, de bizony előfordul (repcsire sem véletlenül nem viheted fel úgy külön). Nem lenne jó ha bármelyik kollégának kigyulladna a kocsijában, csak mert itt azt olvasta, hogy a hozzáértők javasolták... szóval érted, na.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tamás9x #60621 üzenetére
A mobilt, GPS -t, stb automatikusan szedem ki a kocsiból. Nem szeretném, hogy szemet szúrjon valakinek. De a vészlámpát az autóban hagyom. Hiszen azért van, hogy ott legyen. Havernak az A oszlopra 1 db Maglite ML300L 3D van odapattintva. És nappal mindig a kocsiban van. Néha esténként kapja le, ha a többit otthon felejtette. De nappal ott fityeg az autóban, az üveg mögött. 😉
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tamás9x #60621 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm az infót. Le is töltöttem. -10 °C esetében már csak 60 % kapacitás áll rendelkezésre. 60 °C esetében meg 1 hónap alatt merül annyit az akku, ami normális, 23 °C esetében 1 év alatt. (40% -ot, ha jól olvasom). A lámpát az autóban akkor veszed, vesszük elő, amikor probléma van. Pl kereket kell cserélni. Ezt 10 perc alatt is meg lehet csinálni, de a kollégámnak legalább 30 percet vesz igénybe. És akkor még a pakolást nemis számoltam. Igen -20 °C - 60 °C az üzemhőmérséklete. 55 °C, 60 °C felett meg maga a lámpa vesz vissza. 75 °C még rendben van az akkunak, a 130 °C -ot 10 percig bírja robbanás nélkül. Na most nyáron, ahol az árnyékban van 40 °C, a napon több, és az autóban még több. Mérd le 1x. Meglepő lesz. Szerintem minden Li-Ion cuccot utána ki fogsz szedni az autóból. Tudod, 1x elég, ha peches az ember. És itt jobb minőségű akkukat mutogatsz. Szerintem sokan vannak akik gyengébb minőségű akkukat használnak. A Samsung is tudna erről könyvet írni.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tamás9x #60587 üzenetére
Persze, meg az ilyen szerszámoknál még a töltő is levegőt keringet az akkuk körül, nemcsak a szerszám.
Egyébként lehet, hogy csak 1 db akku robban el a 10 db -ból. Esetleg a Te autódban. Még mindig annyira biztonságosnak tartanád? Ezt ugyanis tesztelték. Mármint a 18650 -es akkukat. Videó is PDF is van a tesztekről a neten. Csak meg kellene találni. És az is igaz, hogy nem mindegyik durrant el, de ami eldurrant, szépen égett.
-
ks52
csendes tag
válasz
Tamás9x #60131 üzenetére
Főképpen én is kerékpározáshoz használom egy jó öreg Fenix BC 30-al. Természetesen a Fenix mellett van még hely a kerékpár kormányán és ott az aktuális kedvenc (Olight Warrior X, Acebeam L30, Acebeam L16, Lumintop GT mini, Olight R50 seeker pro, Emisar D4S) van bevetve, de nagy ködben az Olight m3xs-ut javelot is már volt használva. További jó kerékpározást!
-
Ra3
őstag
válasz
Tamás9x #60087 üzenetére
Falnak azért nem mennék amíg jó, de ha érdekel itt volt téma egy darabig.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Tamás9x #57897 üzenetére
A 6000K-es ( K2 2A ) valószinûleg valamivel melegebb lesz, mint ami most benne van, de nem annyira, mint a szórt.
Ha csillagon lenne a mag, azt mondanám, vegyél többfajta ledet, és játszadozz el vele bátran, melyik szín/szóráskép tetszik neked a legjobban. Én is azt szoktam csinálni.
De nem csillagon van. Ami azt jelenti, hogy nem cserélgetheted akárhányszor.
Igazából, ahogy nézem, egyszer is necces lesz.Az XHP50.2-est csak a teljesség kedvéért mondtam, mert az is belemegy. De nagyon szélesen fog hordani, mosott szélû hotspottal, szórt fényed meg már van, szerintem felesleges egy lámpában kettô.
Ha biztosra akarsz menni, sztem mérd meg benne lévô ledek színhômérsékletét ( fényképezôgéppel v. okostelefonnal ), annak alapján találd ki, milyen színhômérséklet kell neked, majd rendelj egy olyan XM-L2-est vagy SST40-est.
Elôbbi pont ugyanazt fogja nyújtani, mint ami most benne van, utóbbi picit szûkebben hord majd, és az alacsonyabb Vf miatt némileg stabilabb lesz. -
Lacerta
aktív tag
válasz
Tamás9x #57886 üzenetére
XM-L2 van benne. Hmmm, esetleg egy melegebb színhőmérsékletű XM-L2-t?
Kaidomain pl. rogyásig van mindenfélével.Méretre belemegy az SST40 is, azzal egy picit szűkebb lesz a sugárnyaláb.
Ahogy nézem a refit, 3V-os XHP50.2 is jó bele, azzal viszont sokkal szélesebben hordana, mint most. -
WestBam
Topikgazda
válasz
Tamás9x #57444 üzenetére
Mint mindig ha van beépített töltő természetesen ezt is teszteltem a cikkemben:
"A töltőt persze teszteltem is, a mért maximális töltőáram 5,03 V feszültség mellett 0,51A áramerősség, szóval kímélő, de lassú a beépített töltés. ... Az akkuban kis pihenő után pontosan 4,20V-os feszültséget mértem, ami tökéletes!" -
-
JHMEG
csendes újonc
válasz
Tamás9x #56825 üzenetére
Nem használok lámpában bontott aksit,sőt,olyat sem ami védelem nélküli.Akkor sem ha a lámpa tudja,bár én nem tudom melyik lámpám tudja vagy nem.Mindegy!
Jelenleg powerbankokban van,ott van védelem,sőt!Kifejezetten olyan a tok,hogy csak védelem nélkülieket szabad belerakni.
A töltővel szeretném mindegyiket lemérni,hogy melyik milyen?Ha van köztük kakukk tojás akkor az kuka,megy a lőtérre és szét lesz lőveVagy túlterhelem és akkor felrobbantom őket.ha hibás,akkor nem használom,nem kockáztatok.
Ezért is veszek most már leginkább csak keeppowereket.
Mindenféle himbi,humbi, "dobdelsztár 2000" aksikért én nem adok egy petákot sem!
A kérdésem viszont az,hogy mekkora az az ellenálás érték ami felett már bizonytalan az aksi? -
JHMEG
csendes újonc
válasz
Tamás9x #56798 üzenetére
Tegnap kipróbáltam,de sok tapsaztalom nincs vele.Tölt
és kiderítette,hogy a jbl kábelem hozzá az sz@r,valahol meg van szakadva,így már értem miért nem töltött más dolgokat az a kábel.
A fő szempont az volt egyébként,hogy az ismeretlen,bontott laptop aksikat meg tudjam mérni,hogy mégis hány mAh-s.
Még ki kell tapasztalni,hogy az a 2 gomb rajta az mit csinál,azon kívül,hogy csak az ellenálás,kapacitás és töltést mutatja. -
bwoay
nagyúr
válasz
Tamás9x #56798 üzenetére
mellé minek? a nagyon magas töltőáramon kívül a Lii-500 ugyanazt tudja, sőt.
más:
én megvédem a TUP-ot. lehet, hogy kulcstartónak túl nagy (sőt, biztos), de amúgy egy okos kis EDC lámpa. zsebre lehet vágni, mint egy csomag rágót, egész jó throw, nagy akksi, stb. a kijelző meg hasznos. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tamás9x #56590 üzenetére
Engem ezért már megköveznének. 😉
De igazad van. Sok helyet is foglal, 1000 éves ledet használ, 0 hűtéssel, és mikor km -eket kellene gyalogolni, kicsit nehéz. Ha netalán elered az eső, az ösvényen jó célpontot nyújt (a mérete végett), hogy valamit lefejeljünk.
Tényleg jó lámpák. Akkor már a Fenix HM65R -t sem hagynám ki. Az Acebeam nem rossz, de jól tud melegedni, ami túrán nem az igazi. Érdekes lehet a LL MH8 is, vagy a MH11, esetleg az Armytek fejlámpái.
De vannak olcsóbbak is, amik azért használhatók.
-
gyapo11
őstag
válasz
Tamás9x #55193 üzenetére
Ha pontosabban akarsz belső ellenállást mérni, akkor a nemrégen tárgyalt műszer alkalmas ilyenre 30 $ körül, vagy egyedi összeállítás (drót, fet/tranzisztor, ellenállás, négyszöggenerátor), ami 1 kHz négyszögjellel szaggatva terheli az akkut és szkóppal lehet nézni a feszültségcsökkenés mértékét élőben folyamatosan, ezzel kiiktatva az esetleges rosszabb érintkezés miatti hamis mérést.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Tamás9x #55189 üzenetére
Nincs ilyen.
A mechanikai összeállításból adódóan, az ilyen töltőknél mind nagyságrendileg annyi, vagy több bizonytalanságot szed össze a mérés, mint amennyi a mérendő mennyiség. Már ha nem nagyon sz*r a mért akku.
Csak azt tudod csinálni, hogy adott akkunál mérsz sokszor úgy, hogy közben ki is veszed majd visszateszed a cellát, és a sok mérésből a legkisebbet használod fel ( mert a hiba mindig pozitív, nincs olyan, hogy nullánál kisebb ellenállás ).
Ez sem a valós belső ellenállás lesz, de legalább az egyes akkukat össze tudod egymással hasonlítani.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tamás9x #55181 üzenetére
Ezek a lámpák is olyanok mint az autók.
- A Mercedes, Audi, BMW segítségével kényelmesen el lehet jutni mindenhova.
- KIA, Hiundai, Seat, Skoda, ..., autóval is ellehet jutni bárhova, csak nem lesz annyira kényelmes, biztonságos.
- És persze a felújított Skoda 120 -as, szocis Lada, Dacia, stb., is elvihet bárhová a 30 éves technikával. (A piaci lámpákba is az öreg XM-L T6 ledeket rakják). Mégsem ugyanaz a technika mint a mai gépjárműveknél (lámpáknál). És ha lehet, én azért ezeket már nem biztos, hogy használnám. Poénból jók lehetnek, de forgalomban.
Gondolom, így már jobban érthető a véleményem.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Tamás9x #48913 üzenetére
Tudja a fene, milyen szilikon, a hővezető fajta, amivel a ledeket ragasztják akkor, mikor nem pasztát tesznek alá.
Köszi a tippet, sajnos nem működött, csak röhögött rajta a szilikon, pedig egész éjjel ázott.
Végül brute force módszerrel vettem le, egy fotóobjektívekhez való körmös kulccsal "csavartam" le a csillagot a szilikonról. Azt be lehetett akasztani a két oldalsó horonyba, és elég nagy erőkarja is volt -
gyapo11
őstag
válasz
Tamás9x #47995 üzenetére
Nem jó 4.2 V-tal számolni, itt van az NCR18650 kisütési görbéje:
1.4 A-rel terhelve valahol a zöld és a piros vonal között lesz, 4 V-ról indul, de folyamatosan csökken a feszültsége, fél kapacitás után már 3.5 V alatt lesz.
Lehet, hogy jobb lenne buck driverben gondolkodni, egy alacsony csatorna ellenállású feten nem sok feszültség marad, és a frekvencia emelésével meg a szűrőkondi növelésével viszonylag sima egyenfeszt lehet csinálni, és max langyos lesz a driver, nem kell neki kb. 2-3 W-ot elfűteni. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tamás9x #47999 üzenetére
Nem kell hozzá sasszem. Oldalról látod a lámpa fényét, gyorsan mozgatva a lámpát, ha folyamatosan világít, akkor nem szaggat. Egyébként már előttem leírták, hogy ez a lámpatípus hővé alakítja a felesleges teljesítményt, ez pedig folyamatos (lineáris) szabályozásra utal. Persze ezt is lehet több fokozatban állítani. A digitális (ki / be) szabályozás szaggat. De itt is már a több 10 - 100 MHz -es tartományt nem lehet már látni (a pár 10 kHz -es tartomány jól látható), viszont nem is melegszik. Alapból, ahol 0,1 - 0,001 lm holdfénnyel találkozol, ott valószínűleg a magas MHz -es szaggatást alkalmazzák. Ezek viszont drágák / drágábbak, egyéni megoldásúak, stb.
-
tttttt2
csendes tag
válasz
Tamás9x #47993 üzenetére
Nem tudom, mi lesz az optimális, de majd összelegózzuk.
Én ezen folyamaton belül legfőképpen jó és rossz kérdéseket tudok feltenni.Az jó, ha az AlGaAs jól bírja, de ha a kezemben tartom a lámpát, én korlátozottabban vagyok hőtűrő.
Ugyanitt van egy 27 dollár/10 darabos ajánlat is.
808nm 10db -
Tamás9x
őstag
válasz
Tamás9x #47987 üzenetére
Meg is van a cikk. http://www.candlepowerforums.com
A teljesen kinyitva szó felett elsiklottam.
-
-
FBLLMAG
senior tag
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy Book2 Pro 360 i7-1260P 16GB 512GB OLED touchscreen, GARANCIA: 1ÉV
- BESZÁMÍTÁS! MSI B150M i5 7400 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1060 3GB BitFenix NOVA MESH 400W
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 255XF FHD IPS 300Hz 0,5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Update 08.01. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest