- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz
gilfoyle #7842 üzenetére
Linter nincs alapból, de pl. van ilyen syntax checker plugin: sytastic. Minden mentéskor lefut és jelez, de nem "realtime". Talán a GVim (gui-s verzió) vagy az újabb Neovim tud realtime-ban is, de nem vagyok benne biztos. Az Atom ebből a szempontból talán jobb, de ha valaki a keyboard-driven workflow-t (de szép kifejezés
) részesíti előnyben, akkor a Vimnek nincs párja. És aki kódol, annak nagyon is előny, hogy nem kell folyton az egérért nyúlkálnia vagy a touchpadet maszatolnia.
Amúgy meg kell tanulni nem hibázni.
-
spammer
veterán
Nálam ezek GUI-s cuccok: böngésző, dmenu, Spotify (mert nincs konzolos kliens free accounthoz), de ez utóbbit is dmenu-vel használom. Ezen kívül néha LibreOffice, ha kell, illetve GIMP. Bár a minap inkább imagemagick-kel módosítottam pár képen/ikonon, ahelyett, hogy GIMP-ben vagy más képszerkesztőben nyitogattam volna meg őket és ott variáltam volna csúszkákkal. "Picit" gyorsabb volt.
-
spammer
veterán
"Még majd neki kell esnem a rxvt-unicode beállításának is (hol kezdjem el?)"
Arch Wiki: Rxvt-unicode
URxvt Customization and Optimization with XresourcesÉn a demon-client mód miatt szeretem igazán (gyors, alacsony fogyasztás) és a bővíthetőség miatt (perl extensions). De ha esetleg ez nem szempont és fontosabb az egyszerűbb konfigolhatóság, a többféle (unicode) karakter támogatás és a több, mint 256 szín, akkor a termite is egy elég jó terminál emulátor.
PDF-re én a zathurát használom.
Ha komolyan gondoljátok a vim-centrikusságot, akkor a Firefox alá ajánlott felrakni a Vimperator nevű addont, így nagyon nagy mértékben billentyűvel is könnyen vezérelhető lesz a böngésző, ráadásul eltünteti a sallangot is, jól konfigurálható, egyéni parancsokkal bővíthető, szóval ez is olyan cucc, amin kell egy kicsit dolgozni, de kifizetődő.
A másik alternatíva a qutebrowser: egyszerű konfig fájl, önálló böngésző (azaz nem Firefox addon/fork), jelenleg Webkit alapú, de a fejlesztő nagyon aktív, a nyár végére megkapja QtWebEngine-t (lényegében a Blink motor). (Igaz, hogy ettől nem lesz lightweight, de a kompatibilitási és biztonsági okok miatt szükséges a modern motor használata. A jövőben talán a Mozilla Servo-ját fogja használni, ha egyszer elkészül.)
Vim kezdőknek hasznos videók lehetnek: Vim training class 1-2: [link]
Amúgy ha esetleg kellene még segítség/támpont valakinek konfig ügyben, itt van a konfigjaim repója, de érdemes a githubon is keresni, nagyon sok konfig (dotfile) lelhető fel mindenféle programhoz, lehet ihletet meríteni belőlük.
-
spammer
veterán
Nem azért használjuk, mert gyenge a gép, hanem azért, mert személyre szabható a működése és kényelmesebb/gyorsabb. Pl. amit én használtam, az lua nyelven keresztül programozható volt (most a böngésző is az, amit használok), a jelenlegi meg shell scripteken keresztül irányítható/személyre szabható.
Pl. megnyílik egy ablak bizonyos névvel, tegye oda a megfelelő dekstopra, futtasson le bizonyos parancsot, nyisson meg az ablakot egy másik desktopon, közben méretezze át vagy tegye át a másik ablakot máshova, cseréje fel a 2 ablakot, törölje ki a se..em stb. Ha akarom, egy gombnyomással megoldható ez az egész.
Arról nem is beszélve, hogy nem lepik el egymást az ablakok és az idő nagy részében egér/touchpad nélkül, billentyűzetről vezérelhető a rendszer (persze a megfelelő programok használatával), ami bizonyos workflow esetén nagy előny.
-
spammer
veterán
válasz
#45997568 #7747 üzenetére
És az összehasonlításnál mindkét böngésző teljesen ugyanaz a verzió volt? Csak mert az Iceweasel egy rebrand, tudomásom szerint a kódba nem nyúlnak bele (szerk: de, kap némi patch-et, de az nem okozhatna ilyen mértékű különbséget). Az IceCat, ami GNU fork, ott már kiherélnek belőle dolgokat.
-
spammer
veterán
"de a desktop cuccokat szeretem úgy használni, hogy feldobom és megy."
Ez egy dolog, meg más dolog az, ha valami fapados. Fapados pl. az elementary OS, mert ott a DE-ből ki van herélve egy csomó minden és nehezen testreszabható. Ha az out of the box "élmény" határozná meg, hogy mi a fapados, akkor a Gentoo vagy Arch is nagyon fapados lenne, pedig azoknál csak az LFS kínál jobb testreszabhatóságot.
A régi csomagok hogy megfelelnek-e vagy nem, az a felhasználói igényektől is függnek. Akinek kellenek a minél frissebb csomagok, annak valóban nem megfelelő a Debian, de ettől még másoknak bőven elég lehet desktopra is (átlagos felhasználásra meg főleg, ahova nem kellenek folyamatosan az újabb fícsörök).
Amúgy újra Firefox lesz van/lesz Iceweasel helyett, nem mintha lényegében nem ugyanaz lett volna a kettő.
-
spammer
veterán
phonon dep: phonon-backend-vlc
phonon-backend-vlc rec: vlcEzen kívül krusader csomagot egyiknél se látok.
Persze lehet, hogy más miatt alakul ki a dependency hell, a lényeg, hogy nem kicsit el van cseszve akkor.
szerk, oké: vlc-plugin-pulse dep: vlc
Na de a krusader még mindig nem világos.
-
spammer
veterán
válasz
herdsman12 #7659 üzenetére
Röviden: balhé volt, a készítőnek elege lett, hogy bugreportokat kap olyan hibákról, amik már rég javítva lettek, csak a Debianban túl régi a csomag. Addig fajult, hogy kérte a csomag törlését a Debianból. Lehet, hogy forkolva lesz majd új néven, de valószínűleg frissíteni fogják a már meglévő csomagot is törölni fogják ezt az üzenetet.
szerk: a készítő hangneme, stílusa miatt lehet, hogy már elvből sem használnám többet a szoftverét.
-
spammer
veterán
válasz
herdsman12 #7659 üzenetére
Figyelmeztet, hogy régi verzió, ennyi. Ha működik, nem kell foglalkozni vele. Mondjuk elég érdekes hangnemben figyelmeztet.
-
spammer
veterán
válasz
sz.balazs.95 #7604 üzenetére
Épült valamikor, a kezdetben. Már nem sok köze van hozzá.
Egyébként először ismerd meg alaposan a rendszert (FHS, shell stb.), ráérsz utána disztró építéssel foglalkozni, ha olyan sok felesleges időd van.
Ha sürgős, akkor meg csinálj egy remastert valamiből, mint Lathronos szokott.
Vagy tényleg ott az LFS, ezzel olyan építesz, amilyet akarsz. Bár karbantartani/frissíteni nem fogod, az elég sanszos.
-
spammer
veterán
válasz
sz.balazs.95 #7586 üzenetére
Egészen pontosan mit is akarsz csinálni?
-
spammer
veterán
válasz
Tankréd #7459 üzenetére
Mivel az eredeti készítő abbahagyta a projektet, így nincs kifejezetten "hivatalos" utód: mindkettő fork, én személy szerint maradnék a CB++-nál.
A Tweak Linux-ról eddig nem is hallottam, de ahogy elnézem, annak nincs is köze a CB-hez, csak egy újabb Debian alapú cucc. Szerintem érdemesebb a másik kettő közül valamelyiknél maradni.
-
spammer
veterán
Az egy dolog, hogy neked nem áll kézre, az meg a másik, hogy ezeket nagyjából úgy szabod testre, ahogy tetszik, és itt nem KDE-szintről van szó a sok beállítási lehetőséggel, hanem akár forrás-szintűről (c, haskell stb.), vagy script szintűről (lua, bash, akármi). A primitívtől eléggé távol állnak. Csicsázni meg lehet ezeket is eléggé, csak nem minden júzer teszi, mert jobban tetszik nekik az egyszerű (netán retro) kinézet.
_(#7410) bambano: vagy az olyanok, mint ők, akik laptopot építenek maguknak: Ben Hack's DIY Novena Laptop Part1, Part2. (Első epizód nem annyira érdekes, a másodikban a bill világítás melója nem rossz...). Jó kis pepecselés, még így is, hogy kapott komponensekből dolgoznak. Na de off vége.
-
spammer
veterán
válasz
Aethelstone #7334 üzenetére
Az elég érdekes. Pl. Arch ISO-t a unetbootin nem is tudja (tudta) kiírni rendesen, a dd igen. dd-vel írtam már Ubuntut, Debiant, Arch-ot, Antergost, Voidot, régi 2 GB-os és picit újabb 8 GB-os Kingston pendrive-ra, mindig bootoltak rendesen.
Egyedül a Windows telepítők nem bootoltak így, ahhoz winusb-t kellett használnom.
-
spammer
veterán
válasz
yusukee #7180 üzenetére
Ez nem normális, valami megakasztja. Logokat kellene csekkolni, pl. terminálba:
journalctl
Keresd meg a leállítás időpontját és nézd meg, ír-e valamit, várakozott-e valamire.
journalctl szűrésről/opciókról itt egy leírás [link] (pl. időszakosan lekérni logokat):
journalctl --since yesterday
Esetleg rápróbálhatsz a "shut" vagy "shutdown" szó szűrésére is:
journalctl --since "yesterday" | grep shut
Hibaüzenetek kiszűrése:
journalctl --since "yesterday" | grep fail
journalctl --since "yesterday" | grep error -
spammer
veterán
válasz
SATA_boy #7166 üzenetére
1. forrás fájlok, nem sűrűn kellenek. [link]
2. Listát nem tudok, de nem vesztesz vele semmit, ha felveszed őket. Ha épp kellene onnan valami, meg fogja találni.
3. aptitude "konzolgrafikus" felület. apt-get meg parancsoros (cli). Bővebben: [link]
4. Tök mindegy, időnként frissítesz, azt' kész (mondjuk havonta). A Debiannál nem frissülnek gyakran a csomagok, idővel el is avulnak majd (de ez nem jelenti azt, hogy gond, ha egyébként minden működik, ahogy szeretnéd).
5. sudo nekem teljesen megfelel, egyébként is egyedül használom a saját gépem, tudom mit csinálok.
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #7110 üzenetére
Meg kell néznetek milyen wifi van benne és az ahhoz megfelelő drivert fel kell rakni. Nálam a másik gépben valami Realtek wifi volt, ahhoz valamelyik rtl kezdetű kellett, már nem emlékszem pontosan.
lspci parancs szerintem megmondja, milyen wifi van benne, utána itt meg tudjátok nézni a továbbiakat: [link]
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #7108 üzenetére
Attól függ, milyen ISO-ból lett telepítve. Alapértelmezetten a Debian nem tartalmaz non-free cuccokat, de vannak olyan telepítők, amik tartalmazzák és felrakják azokat is. Vagy később lehet kézzel felrakni, ami kell. Szerk: Én minimál installal raktam fel, az sem tartalmazta a wifi drivert.
-
spammer
veterán
válasz
bandee0817 #7052 üzenetére
Ha a játék és a PS munka fontos, akkor nem biztos, hogy alkalmas kizárólagos rendszernek a Debian (de más disztró sem). Nem minden működik Wine alól, illetve nem biztos, hogy teljes funkcionalistással.
-
spammer
veterán
Egyik addonban egy egyszerű bash scripttel simán megváltoztattam a beállításokat, ráadásul úgy, hogy az xpi fájlból lett minden kicsomagolva, a megfelelő fájl átírva, majd visszacsomagolva, az egész automatizálva. Ugyanígy ki lehet cserélgetni ikonokat, át lehet írni a beállításokat bármelyik(?) addonnál és ugyanúgy fut tovább, egy böngésző restart után pedig életbe lépnek a változások. Semmi nem védi a profilodat, akkor sem, ha a bináris máshonnan fut. Ha egy kártékony program fut a nevedben, simán hozzáfér ugyanúgy.
szerk: Csak egy másik példa. Most raktam fel a ruby-t (és jekyllt), a home-ba települt (.gem) alapjáraton (Arch alatt), sőt, a $PATH-ban is kell lennie, hogy futtathatóvá váljon.
-
spammer
veterán
Ez oké, de a böngészőt akkor is megfertőzheti, ha nem a home-ban van a bináris, mivel -ismétlem- a komplett profil mappa a home-on belül van, elég, ha egy addonba, prefbe, vagy akárhova belemászik valami. Aki ilyesmitől fél, az elszeparálhatja a böngészőt vagy használhat virtuális gépet is szenzitív esetekhez.
-
spammer
veterán
Miért nem? Amelyik disztrónál nem frissül "gyorsan" egy böngésző (Firefox), akkor szokták úgy, hogy a home-on belülre van valahova kibontva, így a rendszertől függetlenül frissíthető, nem mellesleg portable is. A Firefox esetén a komplett profil, az összes addonnal, mindennel együtt amúgy is a home-on belül van.
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #6896 üzenetére
Az "értsd" csak egy "szófordulat" a magyarázathoz, nem kell belekötni, nem volt benne rossz szándék.
"Ha minden működik!"
Nyilván, de ez bármelyik disztróra érvényes. Nem olyan rég valakinek (a kezdő topikban) meg pont az Ubuntu nem ment sehogyan a gépén normálisan. Pedig kezdőknek szinte mindig az van ajánlva a Mint mellett.
A kezdő meg nyilván vagy tudatlan vagy még nem sok tudással rendelkezik, tehát tapasztalatlan az adott témával kapcsolatban, azért kezdő. Szerintem ebben nincs semmi pejoratív, ez tény. A különbség ott van, hogy az adott kezdőt érdekli-e a téma, akar-e tanulni, utánaolvasni a dolgoknak, vagy csak szeretné, ha kapna egy rendszert, amit felrak(nak neki), és megy és kész, de nem akar érteni hozzá (mélyebben), nem akar terminált sem látni, nem akarja piszkálni.
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #6894 üzenetére
"az más kérdés, hogy nem értem, miért írtad
"
Nem nekem szólt, de hogy értsd:
Írták, hogy sok kezdő, köztük szülők is használják a Debiant. Erre érkezett az a válasz, hogy más dolog használni és más üzemeltetni. Értsd: nem a kezdők/szülők telepítik és konfigurálják, ők csak használják. Értsd: ha nincs, aki beállítsa, akkor nem biztos, hogy kezdőnek való rendszer a Debian.
szerk: bár szerintem ha egy kész DE-t rak fel valaki a telepítővel, akkor nem bonyolultabb, mint egy Ubuntu.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #6757 üzenetére
Debian alatt nincs ilyen alapból. Kreálj egy üres fájlt oda (rootként persze) és másold bele a tartalmát annak a .pkla fájlnak, majd mentés (és talán kell logout vagy reboot is utána, de nem biztos).
Bár nem tudom, hogy ez a módszer egyébként működik-e systemd-s Debian alatt.
-
spammer
veterán
Ezt a rohadt gépet azért gyártották, hogy egyszer még agyvérzést kapjak.
Na szóval, végigpróbálgattam újra a kernel paramétereket, az acpi=noirq paraméterrel egyelőre úgy tűnik, működik a suspend (systemctl és pm is).
Csakhogy. A következő indításnál hiába adom meg neki újra a paramétert, nem veszi figyelembe, anélkül indul, és természetesem megint nem működik a suspend. Aztán van, hogy egy újabb indításnál (ha megadom újra) figyelembe veszi és működik, aztán van, hogy megint nem. Oké, gondoltam kibaszok vele, akkor grub configba belövöm, update-grub megvolt, stb. Grub képernyőn "Advanced Options", ellenőrzöm, ott van a paraméter, minden oké. Akkor F10 (indítás). Szerintetek figyelembe vette?
Azt már nem is említem, hogy a boot idő megnyúlik ezzel a paraméterrel, de szarnám le, csak működne már végre. De nem, tök random, ha olyan a kedve, figyelembe veszi a paramétert, ha olyan a kedve, akkor nem. Kabaré.
-
spammer
veterán
Próbáltam régebben azt is, az sem megy, az meg túl régi hozzá (kernel és/vagy egyebek).
(Crunchbang és eOS Luna sem ment).
(#6738) lev258: Nincs ilyesmi.
(#6739) Fenyő: Az lesz az utolsó lehetőség, de egyelőre szeretném, ha systemd-vel (is) működne. Tekintve, hogy minden nagyobb disztró átállt vagy át fog állni rá, ergo jó lenne megoldani, ha netán frissebbet szeretnék majd használni a jövőben.
-
spammer
veterán
Próbálta valaki a Jessie-t ilyen vagy hasonló gépen (laptop)?
Acer ES1-512-C99N
Intel Celeron N2840 (family=BayTrail)
Intel HD Graphics (driver=i915)
Host bridge: Intel Corporation ValleyView SSA-CUnit (rev 0e)
VGA compatible controller: Intel Corporation ValleyView Gen7 (rev 0e)
SATA controller: Intel Corporation ValleyView 6-Port SATA AHCI Controller (rev 0e)Ezzel a géppel már szívtam elég sokat, mikor Arch (és Manjaro) került rá [link]. Nem is tudtam használni egyiket sem.
Most próbát tettem a Debian Jessie-vel is, éééés, nem fogjátok kitalálni, de (talán mivel ez is systemd-s lett), ez sem működik. A probléma továbbra is ugyanaz, hogy a systemctl suspend, reboot, poweroff stb. esetén csontra fagy az egész. Próbáltam pm-utils/pm-suspend témát, azzal is megfagy. Ja és Arch alatt lett próbálva több systemd és kernel verzió is, eredménytelenül. Anno Arch alatt az acpi kernel paraméterek is végig lettek próbálva [link], szintén eredménytelenül.
Oké, log, journalctl, ennyi, ami releváns lehet:
May 08 10:11:42 debian kernel: ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, While evaluating Sleep State [\_S2_] (20140424/hwxface-580)
May 08 10:11:42 debian kernel: ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, While evaluating Sleep State [\_S1_] (20140424/hwxface-580)Eddig még nem találtam megoldást.
Van valakinek tapasztalata hasonló inteles géppel?
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #6729 üzenetére
Oké, akkor a konkrét esettől függetlenül is értem az alábbiakat:
Nem biztos, hogy mindenki tudja fejből, hogy milyen grafikus felületet használsz (ha egyáltalán írtad), ergo a panelt sem. Az, hogy alapértelmezett, nem mond sokat, mert más az alapértelmezett a KDE, Xfce, Gnome, LXDE, Cinnamon stb. alatt.
Vagyis, ha konkrét problémáról van szó, amivel kapcsolatban segítséget vársz, nem árt, ha konkrét információt adsz vele kapcsolatban, hogy ne a válaszoló(k)nak kelljen visszakeresgetni, hogy te mit használsz. Ami lehet, hogy pár hsz-t visszatekergetve nem gond, de ha mondjuk utoljára 1 hete írtál, akkor lehet, hogy lapozgatni kellene, vagy keresőt használni stb. Felesleges plusz körök.
szerk: közben megoldottad. Szóval KDE.
-
spammer
veterán
Lehet, hogy be van pipálva a források listájában a cd-rom, lásd: [link], vedd ki a pipát (pl. synaptic-ból is meg tudod nyitni a listát).
szerk: na mire leírtam, megoldottad.
Az volt a gond?
szerk2: ilyenkor célszerűbb egyébként az eredeti hozzászólást meghagyni és a szerkesztés után leírni a megoldást alá, hátha valakinek még jól jön később. Ahelyett, hogy a komplett hozzászólást törölnénk, ezzel tényleg feleslegessé téve a hsz-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Tőzsde és gazdaság
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Videós, mozgóképes topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest