- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Ilyen lesz a Fairphone 6
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
gilfoyle
őstag
válasz
spammer #7843 üzenetére
Végülis az is jó, ha mentéskor jelez.
Amúgy tényleg jó lenne rászokni a "keyboard-driven workflow"-ratényleg vannak előnyei. Csak pár hét és rááll a kezem.
Nem könnyű hirtelen elengedni több év maszatolást és egerészést.
"Amúgy meg kell tanulni nem hibázni." - Ja. De az nem én vagyok.
-
Penty
aktív tag
válasz
spammer #7838 üzenetére
Nálam azért ennél még több van...
Jelenleg a képnézegetőt próbálom lecserélni. Ez az egyik olyan sokszor használt program, ami feleslegesen tartalmaz gui-t. A qiv, pqiv, feh meg hasonlók között nézelődöm.
A gui-s network managert már lecseréltem wicd-curses-re, a Kate-t vim-re, az Okulart az általad javasolt zathurára. Bár még sokat kínlódom, de a ranger is megyeget, igaz, sokat kell még tanulni, hogy pikk-pakk menjen minden, amit akarok... Néha még hiányzik a gui-s verziójú fájlkezelő, de majdcsak belejövök.
Mindeközben az i3blocks konfigját, illetve hát a hozzá tartozó battery, wifi, memory stb. szkripteket módosítgatom a saját szájam íze szerint, illetve néhány esetben teljesen újat írtam helyettük. Mindemellett magának az i3-nak a konfigját is alakítgatom, hogy ott is úgy menjen minden, ahogy szeretném.
Nem is tudom, mikor foglalkoztam ennyit a gépemmel, illetve hát az oprendszeremmel. De mindegy, egyszer kell megcsinálni, aztán utána megint nyugi lesz. Egyelőre még ott a KDE, ha nagyon beakadnék valamibe -
Penty
aktív tag
válasz
spammer #7828 üzenetére
"Amúgy ha esetleg kellene még segítség/támpont valakinek konfig ügyben, itt van a konfigjaim repója, de érdemes a githubon is keresni, nagyon sok konfig (dotfile) lelhető fel mindenféle programhoz, lehet ihletet meríteni belőlük"
Köszi szépen, valami ilyesmire gondoltam. Az ihlet hiányzik, meg hogy hol és hogyan álljak neki. Ha van egy jó alap, akkor onnan már ki tudok indulni, aztán elboldogulok vele; nem vagyok az a fajta, aki egy kis "bonyolultságtól" visszaretten és feladja...
MOD: Frissítettem az Iceweasel-emet én is. Jelenleg most Firefox, de a frissítés után a FontAwesome oldalon nincsenek ott a kis ikonok (eddig jó volt), hanem csak ilyen krikszkrakszok. Mit kell beállítanom, hogy lássam rendesen az ikonokat?
-
gt7100
tag
válasz
spammer #7743 üzenetére
Jó pár éve leszoktam arról, hogy debiant használjak desktopra, szóval hiányos a listám:
firefox helyett iceweasel
flash repoban/ami van az gázosabb, mint az Adobe
Ahogy előttem írták: sok csomag nagyon régi, mert ragaszkodtam a stabil ághoz, miután a testing alatt az "apt-get upgrade" két alkalommal is bootolhatatlanná tette a rendszeremet.
Compiz-t szerettem volna, mikor már viszonylag stabil volt, de debianon valamiért nem igazán jött össze
stb.Az lxc-t meg azért említettem, mert kb. hasonló jellegű gondokba futottam rendszeresen gnome/KDE alatt debianon. Minden megoldható, csak annyit kell érte dolgozni, hogy inkább hagyom a fenébe. Miközben pl. Ubuntun out of box működik.
Mindez ha szervert akarok összerakni, akkor _általában_ nem gond, de a desktop cuccokat szeretem úgy használni, hogy feldobom és megy.
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #7743 üzenetére
Szerintem arra gondol, hogy nincsenek friss csomagok, és az Ubuntu szoftverkínálatához képest(főleg ha a PPA tárolókat is hozzávesszük) kissé szegényesnek tűnik, valamint a GNU miatt az összes multimédia kiegészítőt fel kell külön pakolni(flash, java, gecko plugin pack a firefox-hoz/iceweasel-hez), továbbá itt többet kell terminálban dolgozni mint Ubuntu/Mint esetében. Vagyis meg kell dolgoznunk a kényelemért. Persze én már túl vagyok rajta és systemback-kel készítettem is egy remastert, hogy ne kelljen minden telepítés után egy egész napot konfigurálnom.
-
herdsman12
őstag
válasz
spammer #7665 üzenetére
Köszi, elolvastam. Újabban minden bekapcsoláskor jön a figyelmeztetés.
Nem értem, hogy cikizésből javasolta a gnome-screensaver-t?
Ránéztem, hát soknak tűnik kezdő lelkemnek.
Elég lenne egy egyszerű fekete képernyő is. -
válasz
spammer #7587 üzenetére
Olyan rendszert, ami tisztán a GNOME környezetre épül, tehát annak minden elemét használja, és amiből csak lehet, GNOME-os szoftvert használna. (Pl. böngészőnek a GNOME Web lenne, nem pedig Firefox vagy Iceweasel) illetve ami mindig a lehető legfrissebb GNOME-ot használja.
Ezen kívül alapértelmezetten Wayland-et használna.Röviden kb. ennyi
-
bambano
titán
válasz
spammer #7409 üzenetére
a proper hacker itt kezdődik: [link] meg ott, amikor lekvárt ken a proci meg a hűtője közé, meg ott, amikor a balatonban hűti a gépet, miközben ups-ről megy és tol egy benchmarkot.
a többi az papírkutya
de ezt inkább az offtopicban folytassuk.
-
gery2123
őstag
-
Syl
nagyúr
válasz
spammer #7362 üzenetére
sudo apt-get update:
W: Sikertelen letöltés: cdrom://[Debian GNU/Linux 8.2.0 _Jessie_ - Official amd64 CD Binary-1 20150906-11:13]/dists/jessie/contrib/binary-amd64/Packages Használja az apt-cdrom parancsot a CD felismertetésére. Az apt-get update nem használható új CD-k hozzáadására.
W: Sikertelen letöltés: cdrom://[Debian GNU/Linux 8.2.0 _Jessie_ - Official amd64 CD Binary-1 20150906-11:13]/dists/jessie/non-free/binary-amd64/Packages Használja az apt-cdrom parancsot a CD felismertetésére. Az apt-get update nem használható új CD-k hozzáadására.
E: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.Synaptic ugyanígy kedves jószág:
szerk.
Vagy minden sor végére írjam oda? -
Aethelstone
addikt
-
totron
addikt
válasz
spammer #7080 üzenetére
Ez logikus, bár másik pendrive nincs most. Winyón viszont ott van kibontva az egész telepítő, természetesen egy külön kis partíción. Hova kellene mountolnom konkrétan? Én itt akadtam el, meg hogy fstabból eleve hiányolja a felmountolandó partíciót. Lehet, hogy evidens, de számomra - ebben az esetben - nem. Ebben kérném a segítséget.
-
Friczy
senior tag
válasz
spammer #6928 üzenetére
Mert ha van valami sérülékenység a programban (és egy böngészőben sajnos elég nagy az esélye), akkor nem jó megadni a támadónak azt a lehetőséget, hogy át tudja írnia programot.
Annak idején a 'Linux alá nincs vírus' mítosz igazi apropója az volt, hogy a futtatható file-ok olyan helyen voltak, ahova a felhasználónak esélye sem volt írni, így a klasszikus vírusok akkor se tudtak volna terjedni Linuxon, ha lettek volna ilyenek
Szóval alapvető szabály: a futtató program lehetőleg az adott felhasználóval legyen átírhatatlan.
-
Rimuru
veterán
válasz
spammer #6931 üzenetére
pl eleg a te nevedben futo (rosszindulatu) program ahhoz hogy barmit modositson, igy a bongeszot is megfertozheti. Olyat szoktak csinalni hogy a /home-ot ugy csatoljak fel hogy tiltjak a futtatasi jogot (es meg mast is) a fajlrendszeren, igy onnan nem indulhat el barmi.
olivera88: Persze megoldhato, bar szerintem celszerubb utemezetten futtatni mint mindig figyelni a mappat.
-
válasz
spammer #6898 üzenetére
Értem! 1x Tudom, hogy nincs rossz szándék, volt is vigyorjel.
"Ha minden működik!"
Nyilván, de ez bármelyik disztróra érvényes.
Persze, de Kapitány állításával ellentétben szerintem a Debian nem ideális nagyon kezdőknek, az Ubik meg eléggé rájuk/alájuk van tolva. Hogy milyen hw van a tagnak, az már más kérdés.
Ezt a kezdő pejoratív értelmezés dumát inkább úgy általánosságban említettem.
Amire meg előb válaszoltál, hogy értsem, igazából kicsit ironizáló akart lenni, lehet, hogy nem ment át.Lényegében téged értelek, tlac ft. hozzáállását nem tudtam annyira érteni, máskor ő se ilyen, a mostani Debian-LMDE2 cinmanó hibridet is neki köszönhetem.
Mondjuk nekem is vannak rosszabb időszakaim.off- OFF
(#6897) Iscariah Jól mondod, jobb is a Jessie pillanatnyilag az LMDE2- nél, legalábbis ezen a gépen.
-
válasz
spammer #6895 üzenetére
Értem x3. ha nem háromszor írod, hogy értds, akkor is értettem volna
Ez a baj ezzel a 'kezdő' kifejezéssel- nem tudunk mindent és ezáltal a tudásszint alacsony volta miatt quázi tudatlanságnak gondoljuk, a tudatlan meg ugye egyértelműen pejoratív jelző. Így aztán kijön hamar az egyenlet:
kezdő=debilizmo
szerk: bár szerintem ha egy kész DE-t rak fel valaki a telepítővel, akkor nem bonyolultabb, mint egy Ubuntu.
Valóban nem. Ha minden működik! ezt azért érdemes kiemelni
Például a gépem hálókártyáját egyik Debian se szerette eddig, ha nem élesztettem volna fel a routerem, akkor gondban lettem volna és én már nem is vagyok abszolút kezdő! Hang dettó! -
Apollyon
Korrektor
válasz
spammer #6829 üzenetére
Nálam egyedül KDE-n nem zavar be a gyökér pulseaudio, máshol nem tudtam megoldani. Csak a skype miatt van fent a pulse, egyébként alsa rulz. Jelen esetben már csak a skype használja a pulse-t, viszont pl. a hangerőgombokba nem szól bele, úgy mint más DE-n. (Erre írt nekem megoldást a Jester, de az anno nem működött az akkor még béta jessie-n.)
-
válasz
spammer #6761 üzenetére
Valamit kutyultam már, de egyszerűbbnek tűnik kikapcsolni a swapot, úgyis valami game kipróbálása miatt kapcsoltam be.
Azért köszi, lehet, hogy később kipróbálom kíváncsiságból.(#6763) bob.zxr Nem hiszem, hogy hibernálna, nem is lenne jó 5let asztali gép SSD- nél.
A kikapcs menüből akarom kilőni, nehogy véletlenül rányomjak, vagy valamelyik billentyű gomb bekapcsolja!Itt kutyultam már meg hasonló helyeken:
Cin manó, de gondolom felismerted a képből!
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gran Turismo
- Synology NAS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- LEGO klub
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Autós topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest