-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jó olvasgatást: Méretcsökkentés
-
Friczy
senior tag
Két lehetséges út van. Az egyik, hogy először lecsökkented a filerendszer méretét (resize2fs, ha ext[234] filerendszered van), és utána lvreduce vagy lvresize paranccsal az LVM-et hozzáigazítod, a másik, hogy az lvreduce -r kapcsolót használod, az csökkenti a filerendszer méretét is.
Backup mindenképpen erősen javasolt, [link] itt van egy szerintem jó összefoglaló. -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Legutóbb létrehoztam a két lemezes lvm kötetet (két, egyenként 4 terás hdd van benne), most viszont szét kellene szednem, mert úgy alakult, hogy másra használnám az egyik lemezt. A lényeg, hogy csak az első merevlemezt hagynám meg ebben a gépben tárolásra, a másikat nem.
A 'nagy' lvm kötet jelenleg majdnem tele van, csak letöltések vannak rajta, ezekből le fogok törölni annyit, ami már ráfér egy lemezre, tehát nem fogja meghaladni egy lemez méretét. A kérdésem, hogy ezután hogyan tovább, hogy tudom lecsökkenteni úgy az lvm kötet méretét, hogy ráférjek egy lemezre. Magát az lvm kötetet lehet megtartanám, azért, hogy később, ha úgy alakul , egyszerűen tudjak hozzádni lemezeket.
-
-
-
Természetesen. Vagy LVM kötetet készítesz, vagy hagyományos raid0 eszközt hozol létre.
-
-
-
shadow1901
aktív tag
Konzolba:
htop
btop
utóbbi kettőt telepíteni kellhet. Tapasztalataim alapján bármelyik linuxon működnek.
Nem tudom melyik felülettel van felrakva, de némelyikben feladatkezelő (xfce-ben ez van) /(rendszer figyelő vagy hasonló) néven van ezt megmutató program.
Illetve panel elemek közül ki lehet rakni egy rakás ilyet. -
bambano
titán
vagy fájlrendszer szinten költözteted, akkor cp, tar, stb. ahogy Friczy mondta. szerintem erre a clonezilla nem jó, de lehet, hogy tévedek.
vagy blokkos eszköz szinten költözteted, akkor a költöztetés előtt a fájlrendszer és a partíció méretét kisebbre kell venni, hogy pont elférjen a kisebb ssd-n. utána blokk szinten költözteted, vagy clonezillával, vagy dd-vel. -
Friczy
senior tag
Clonezillát nem ismerem, viszont régebben rengetegszer költöztettem Debiant, amikor újabb HDD-t vettem (többnyire nagyobbakat, de annyira ez nem érdekes, ha elfér a kisebben, akkor működnie kell). Annyival volt bonyolultabb a dolog, hogy jellemzően több partíció volt, és partíciónként kellett másolni.
A módszer pofonegyszerű volt: Az új disken létre kell hozni a megfelelő partíció(ka)t, mountolni valahová és cp-vel átmásolni a régiből. A cp paramétereként a -ax opciót kell használni, ez minden tartalmat (dátumok, jogosultságok) változatlanul másol át (ez a -a opció), illetve megáll a partícióhatárnál (-x). Ha ez megvan, akkor már 'csak' a bootot kell rárakni az új diskre (régi disk kivesz, live linux bootol, chroot beállítás, grub-install), ezekre lehet találni leírásokat.
-
bambano
titán
több gondolat is felmerült bennem:
1. kis gépet nem egyszerűbb odavinni a routerhez?
2. ha csak telepítés idejére raksz rá usb-s adaptert, miről fog netet kapni utána? amiről utána netet kap, azzal nem tudod feltelepíteni?
3. ha nem minimál telepítőt töltesz le, hanem mondjuk egy dvd-t, akkor fel lehet rakni net nélkül és utána rá tudsz rakni mindenféle drivereket.
4. ha nem 12-es debiant raksz rá, hanem 13-ast, akkor abban már benne van a non-free-firmware disztró, vagyis lehet, hogy az usb-dhez lesz gyárilag driver.mondjuk én ilyenkor legurítok egy 25 méteres ethernet kábelt a földre, oszt jónapot, asszony eltűri pár óráig...
-
Puszta kíváncsiságból írok, nem pedig azért, mert értek hozzá. BTRFS fájlrendszerről szerintem megoldható az időszakos mentés/snapshot készítés, még akár GUI nélküli felületen is.
Amit még olvastam, hogy érdekes lehet az az rsnapshot nevezetű csomag. [link]rsnapshot is an rsync-based filesystem snapshot utility. It can take incremental backups of local and remote filesystems for any number of machines. rsnapshot makes extensive use of hard links, so disk space is only used when absolutely necessary.
-
Ha LVM, akkor könnyen készíthetsz róla pillanatképet. Ha rákeresel az LVM mentésre, rengeteg találatot kapsz, pl. [link]
-
Az a baj, hogy egy futó rendszerről nem lehet korrekt mentést végezni, hacsak a fájl(lemez)rendszer nem támogatja (btrfs, LVM,...) Minden más csak fájlszintű másolás ami megőrzi a jogosultságokat. Milyen fájlrendszert használsz a rendszermeghajtón?
A https://www.borgbackup.org/, vagy egy jól felparaméterezett rsync is megteszi mentés gyanánt.
A legegyszerűbb az lenne, hogy a https://clonezilla.org/ használatával készítenél egy offline mentést, ami egy lemezképet készít (csak a valóban használt szektorokat menti le, és azokat is tömörítve, szóval a lemezkép mérete jóval kisebb lesz mint az eredeti lemez kapacitása). -
-
-
-
urandom0
senior tag
Van Linuxra HDSentinel, bár tudtommal ez kondíciót nem mutat: https://www.hdsentinel.hu/hard_disk_sentinel_linux.php
-
Szia!
Értelek, akkor server verziót használsz. mSata SSD-hez a smartctl jó lesz, szerintem fel kell raknod a megfelelő csomagot is hozzá:
sudo apt install smartmontools
Ha ez megvan, a
sudo smartctl -x /dev/sda
parancs kimenete elég lesz. Az sda nyilván változtatandó, ha szükséges. Mondjuk ezt is belinkelhettem volna, ebben van a converter linkje is. -
Pontosíthatnád kicsit, mert Headless debian-t se ismerem, mondjuk ez lényegtelen, mert CLI app mindenhez jó, de rendszer ssd ? Minden SSD jó rendszer alá, de nem mindegy, hogy milyen csatoló és milyen protokol egy SSD.
SATA például lehet Sata3, mSata és M.2 Sata, itt mind Sata interface-es és AHCI protokolos. De lehet NVMe protokolos PCIe x.0 M.2-es SSD is, az U.2 és PCIe interface-t most hagyjuk...
Sokan írják a Milyen SSD-t...topikba is, hogy M.2 SSD kéne a gépükbe...
Két példa...
Ezek a használható CLI csomagok amúgy:
smartctl
nvme-cli
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest