- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Воланд
titán
válasz
bambano #3125 üzenetére
Az a baj, hogy nem.
Ugye kéri az user és root jelszavakat telepítéskor, beírom, bejelentkezéskor kiadja a user nevét, rákattintok, hogy más, beírom, hogy root, beírom a jelszót és hitelesítés hiba, holott tuti, hogy jó a jelszó, mivel ha terminálban váltok rootra akkor elfogadja. Valamelyik konfig fájlban van tiltva, vagy bele kell tenni a root fiókot és ez az amit nem találok.
(#3126) The DJ: Ezeket mind tudom, viszont magába a rendszerbe nem lehet bejelentkezni a root fiókkal.
ugye van olyan, hogy /etc/gdm3/daemon.config, ebben a fájlban található egy security bejegyzés, ide betettem az AllowRoot=true sort, elment, újraindít és még mindig hitelesítés megtagadva.
Igazából nem létszükség, viszont zavar, hogy nem találom.
-
Gijnka
csendes tag
válasz
bambano #3100 üzenetére
A rendszernek az elsőként a következő feladati lennének:
A hőmérséklet észlelése. Ezt a DigiTemp nevű alkalmazással oldom meg, valahogy így.
A program terve még nem állt össze teljesen, de a lényeg az, hogy beolvassa a hőmérséklet adatokat, és ezek alapján határozza meg, mikor, mennyit kell öntözni és szellőztetni.
Ezen eredmények alapján vezérel egy relékártyát, mely párhuzamos vagy soros porton keresztül csatlakozik a számítógépre. A relékártyára vannak "rákötve" az öntözés, a szellőzés és a kiegészítő világítás áramkörei.
A program másik feladata, hogy naplózza a környezeti adatokat és az eseményeket, melyből megállapíthatom mit rontottam el, vagy csináltam jól a termesztés során, és min kell változtatnom a beállításokon, a termésbiztonság fokozása végett.A napló feldolgozása (szép grafikonok készítése stb.) és a rendszer karbantartása, megfigyelése, beállítása, fejlesztése egy másik gépen történik, ezért állandó kapcsolatra van szükségem a két gép között.
Közben OpenSSH-val létrehoztam a kapcsolatot a két gép között. Az adatok szinkronizációját pedig Bash szkriptekbe oltott scp parancsokkal oldanám meg.
De ha bármilyen jobb ötletetek van ennél, vagy tudtok ajánlani olyan irodalmat, amit érdemes lenne áttanulmányoznom, azért nagyon hálás lennék.
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #3032 üzenetére
Lehet... kis időre leálltam a játszadozással, fontosabb lett a fényképezőgépem.
Tegnap még annyit bírt csinálni a kis aranyos, hogy boot után nem volt elérhető egyetlen virtuális gép konzolja sem (vnc), miközben a netstat -lntu kimenetében ott volt, hogy rajta ül az 5900-as porton... Reboot és működött... éljen a stabilitás!Ubuntun meg a virtualbox csinál olyan kedves vicceket, hogy a startupkor elindított virtuális gépek indításába 10-ből egyszer belefagy a VB és rebootig max. egy zombie állapotot tudok belőle kicsikarni.
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #3030 üzenetére
Lehet, hogy én keféltem el: benne maradt egy sor a xend-config-ban, amit a howtoforge-on talált leírás szerint commentbe kellett volna tenni.(valami '(network-script network-dummy)' ha igaz...) Miután azt kivettem, úgy tűnt, működik a stop/start.
Szóval jó-jó, hogy az ehhez hasonló megakadások a figyelmetlenségemből jönnek, de az ilyen reakcióitól valahogy a falnak tudnék menni...Te tudod egyébként, hogy mit okoz ha a (network-script network-dummy) sor _és_ a (network-script network-bridge) egyszerre vannak jelen a konfigban?
Azon túl persze, hogy felakad a xend szeme egy restartnál... (szerk: itt most nem arra gondolok, hogy megkeresed doksiban vagy neten, mert az nekem is megy...)
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #3024 üzenetére
Én ezt találtam, ebből raktam össze.
Konkrétan milyen grafikus felületre gondolsz?
Környezeti feltételek: vistáról minimális erőfeszítéssel, ingyenes klienssel elérhető legyen, és elfogadható sebességgel működjön. Mivel a vnc kliensre mindenképp szükség van, ha innen el akarom érni a konzolokat, tehát az már telepítve van... ráadásul az egyéb grafikus próbálkozásaim performanciája hagyott némi kívánnivalót maga után. (gondolok itt a lokális X szerverre)
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #3021 üzenetére
Mert kissé beteg vagyok (egyéb esetekben meg lusta), a desktop gépem a lakás egyik végében, a laptopom és az ágyam a lakás másik végében.
---
network probléma megoldva (a'la bambano és tsai
) : szar a mintakonfig, az eth0 helyett a már elavult(???) és nem létező xenbr0-ra hivatkozik. Ha ezt átírom eth0-ra, akkor már megy a bridged networking. Mondjuk az még nem teljesen tiszta, hogy miért hívják eth0-nak a bridge eszközt... de ez valószínűleg a hiányos ismereteim következménye (én általában br0 v. hasonló névvel szoktam illetni)
"a'la ..." = ugye ki lehetett javítani, de ez nem magyarázat arra, hogy az elkefélt konfiggal miért fagy ki ennyire, szinte kipusztíthatatlanul a guest/domU ? Miért nem ismeri fel a xen, hogy rossz a konfig és kapcsolja ki a gépet? Bennem meg ez marad meg, hogy már megint szoptam valamivel, pedig nem kellett volna, ha...
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #3015 üzenetére
Miután kikapcsoltam a bridged interface-t a konfigban, nekem is kb 30mp volt, mire működőképessé vált a grml karakteres felülete.
Gáz csak akkor van, ha ott X-re váltok. És hangsúlyozottan a friss grml live esetében (bár ez asszem telepítve is lehetne), mert az kicsit másképp működik, mint egy normál debian!
(valami framebufferes eszköz rémlik az X alatt, de nagyon rég néztem ilyen szempontból).
Lenny-re épül a Dom0, azon van a (hibás???) vncviewer, ami nem bírja a gyűrődést bizonyos esetekben. Már nem emlékszem pontosan, kissé álomkóros voltam, mikor abbahagytam a játszadozást, de mintha az xm new-val létrehozott guesten kiakadna, az xm create-tel elindított viszont működik normálisan...Kíváncsiságból felraktam egy XP-t is, az kb. annyi idő alatt ment fel, mintha nem is virtuális gépben lenne és működik... pardon: elindul.
Ami még kiakasztott: van a Xen-nek is live cd-je, amivel lehet próbálgatni a rendszert, előre telepített virtuális gépekkel. Ez a desktop gépemen emlékeim szerint gond nélkül működött. Este még beraktam a notebookba úgy, hogy nem volt hálózatra (ethernetre) dugva a gép. Egyik virtuális konzolt sem tudtam elérni a virt-managerből, de hibaüzenet sem jött. Egyéb úton már nem próbáltam, mentem aludni.
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #3008 üzenetére
Tévedés, látszik, hogy a tizedét nem olvasod el annak, amit leírok.
Az alap elképzelés annyi volt, (mondom, alap! már rég túl vagyok ezen) hogy a hostot beállítom routernek, dnsmasq segítségével szolgáltatok róla dhcp-t (fix, MAC addresshez rendelt IP-kel) és DNS-t. Ezen futnának hostonly hálózatban a virtuális gépek. (egy log szerver, egy fórum, egy svn és még egy-két apróság)
Aztán addig próbálgattam a különböző virtualizációs szoftvereket, hogy kikötöttem a VirtualBox mellett. Ennek van olyanja, hogy internal networking, ami totálisan elszeparálja a virtuális gépek kommunikációját a külvilágtól. Virtuális routerre felment a bind, a dhcp3, kapott pár virtuális interface-t, amiből egy bridged volt, hogy kifelé is lásson, a többi meg internal.
Ez gyönyörűen működik is.Szépséghibája, hogy a VirtualBox-ban igen ocsmány bugok jelentek meg a 3.1.2-es verzióval és amúgyis teli volt a hócipőm, hogy egyik helyen -- jellel kellett írni az opciót, a másik anélkül, egyik parancs hdd-nek hívja a diszket, a másik disk-nek, a harmadik hd-nek stb. Itt félretoltam az eredeti játszóteret és elkezdtem újra nézegetni a vmware-t, xen-t, kvm-t.
És most ott tartok, hogy megint végigpróbáltam mindet és megint a VirtualBox maradt a nyerő, mert a sok hülyesége ellenére még mindig az áll kézre leginkább.--------------
A livecd csak úgy jött képbe, hogy egyszerűbb egy még nem létező virtuális gépet livecd-ről bootolni, mint diszket adni alá, telepíteni és úgy próbálgatni. -
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2974 üzenetére
Most amúgyis ki vagyok akadva úgy en bloc a linuxos rendszerekre...
Xen 3.2.1 - doksi alapján telepítem, egyedül a grub-ot nem hagyom neki, képtelenség beindítani a HVM-es gépet.
Keresek debian testing ágba tartozó 64bites telepítő CD-t, nincs.
Használnám a VirtualBox-ot, de olyan iszonyat bugos, hogy sírni tudnék. Ráadásul átgondolatlan. (igaz, ennek nem sok köze van a linuxhoz)
Ráadásul alig találok embert, aki ért is a linuxos környezetekhez és még segíteni is hajlandó...Pedig fél éve még voltak olyan gondolataim, hogy megpróbálnék linuxos rendszergazdaként elhelyezkedni valahol, de van egy olyanom, hogy már akkor sem, ha hívnának valahova.
Pedig anno a Debian milyen szépnek indult. -
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2964 üzenetére
uml nem ismerős, a xen számomra elég szopatós volt valamiért, de már nem emlékszem, mi gondom volt vele. Hálózati vagy diszkvezérlős gondok rémlenek.
Azért számold hozzá azt is, hogy én nem munkára használom, hanem kísérletezgetek rajtuk, így belefutok sok olyan problémába, amit épeszű felhasználás során vagy észre sem veszel vagy villámgyorsan keresel workaroundot, oszt jónapot.
(bár az is igaz, hogy most én is ezt játszom a VirtualBox-szal)
szerk: közben utánanéztem az UML-nek, usermode linux címszóval már ismerősebb
Bár nem használtam, mert elég macerásnak éreztem, meg kevéssé elterjedtnek. Helyette próbálgattam a xen-t.
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2956 üzenetére
Szerintem VMS-ügyben pusztán elbeszélünk egymás mellett, de mindegy, hagyjuk.
... valamit írni akartam Debian kapcsán, de közben megláttam, hogy a VirtualBox alól USB-re telepítendő ubuntum már x-edszer adja meg magát, úgyhogy sikerült elfelejtenem, mit is akartam...
Ha tudna valaki ajánlani használható virtualizációs megoldást, ami megy Ubuntu64 alatt és nem igényel spec. kernelt a hoston, az kérem értesítsen! (VirtualBox olyan bugos, hogy az valami tragédia, vmware-ből a free nem kezel USB-t, a kvm-t meg pár hónapja végleg kihajítottam
)
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2954 üzenetére
Nem ugyanezt írtam csak egy mondatban? Egyébként a lelkiismeretem megnyugtatására előtúrtam a performance management manualt és abban is ellenőriztemgyakorlatilag ha útban van egy inaktív processz, akkor a komplett working set kimehet a swap-be. Csak nem árt odafigyelni rá, mert ha gyakran előfordul, akkor SOS-ban célszerű növelni a fizikai memóriát. Legalábbis nálunk ez ment a vas fizikai határaiig
Amit a linux-ról írtál az már inkább újdonság: azt nem tudtam, hogy a linux inkább kigyilkolja a processzeket. (nem csak akkor teszi, ő is, ha már kifogyott a swap-ből?)
No... összejött a tükrözött rendszer, dehát... ennél még HPUX-on is egyszerűbbnek tűnt.
Még ha el is felejtem a VirtualBox hülyeségeit, akkor is elég macerás. -
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2949 üzenetére
Nem, egyszerűen hülyeséget írtam az fstab-ba.
Hm... lehet, hogy most valami újat mondtál a VMS-ről? (vagy a linux memóriakezeléséről...
)
Emlékeim szerint (majd tíz éves emlékek
) a VMS swap a fizikai memóriából kilógó programok/adatterületek tárolására szolgált (ergo, ha használni kellett, az már rég rossz volt). Ilyet a linux nem csinál vagy rosszul emlékszem a swapfile.sys eredeti funkciójára?
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2947 üzenetére
Komolyan ki akarom próbálni, hogy hogyan működik. Kívül csak egy diszkem van a linux alatt.
Viszont valami nem stimmel - vagy a leírás, vagy én csesztem el valamit - mert a boot azzal indul, hogy 'mdadm: no devices found for /dev/md1', (...md2, ... ...md6), majd /dev/md6: File exists (... md5, ..., md1) aztán felakad a szeme.szerk: persze, én rontottam el. mda-t írtam mindenhová md helyett.
(én úgy tudtam - eszerint rosszul? - hogy a linuxos swap egyben látja el a vms-es page+swap feladatát)
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2945 üzenetére
Jó, VMS-nél helyettesítsd be a pagefile+swap-t!
Az átmásolás meg úgy tűnik, valóban bonyolult, mert szét van szedve a diszkem:
/
/usr
/home
/var
/tmpMásolgatnám a /-t, de amellett, hogy döglassú, folyton I/O errorra fut.
Virtuális gép, nem kizárt, hogy a VirtualBox scsi drivere szaraxik, mindenesetre már vagy félórája kísérletezek vele és nem nagyon megy. -
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2943 üzenetére
Najó, ezt a licenszet csak azért emlegettem, mert ez baromira bosszantott a VMS-en. (mármint az, hogy a szimpla tükrözés is külön licenszet igényelt)
Amitől viszont erősen tartok, az az átmásolás. Jó, esetemben nem akkora gáz, de egy már működő rendszert áttenni, az igencsak macerás lehet.
Swap kapcsán kénytelen vagyok ismét a VMS-t emlegetni: ott nem okozott gondot, ha tükrözött diszkre pakoltam, mégis ellenjavallt volt a dolog.
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2941 üzenetére
Meglévőt szeretnék.
Ami nekem az elfogadhatóan egyszerű, az a VMS-es módszer:
licensz telepít, megfelelő rendszerparaméter 1-re állít, reboot, majd a rendszerlemezhez hozzácsapom a másik tagot.
No ennél valamivel bonyolultabbak az eddig talált leírások. És mégcsak nem is LVM-en van a jelenlegi rendszerem!Amit viszont nagyon, de nagyon nem értek: a swap-et is tükrözni szabad/kell/etc???
Én régen azt tanultam, hogy pagefile-t, swap partíciót nem célszerű szoftveres raid-re tenni... -
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2927 üzenetére
Mondjuk a klónozástól én is kiütést kapok. Sose tudom, hol marad valami konfig file-ban egy beégetett host név.
A debootstrap-t egyszer megnéztem, arra, hogy chroot-olt környezetet készítsek, szinte tökéletes, de virtuális gép készítéséhez macerásnak tűnt, mert nem annyira triviális összerakni a /boot-ot és a bootolhatóvá tenni a rendszert egy másik virtuális gépen.
A VirtualBox BIOS-a tud olyat, hogy hálózatról telepíteni. Ebből jött az ötlet, hogy PXE és a későbbiekben ezt használva gyártani a klónokat. (http://www.debian-administration.org/articles/394) -
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2925 üzenetére
Épp az a lényeg, hogy virtualizációs megoldástól független megoldást kerestem. VirtualBox, de szeretnék úgy csinálni, mintha ezek fizikai gépek lennének. Tehát jelen esetben a PXE-t összerakni, az már csak másodlagos cél, hogy később ebből szeretném a tesztelgetésre készített virtuális gépeket összedobni.
Egyébként a legegszerűbb megoldás az lenne, ha legyártanék egy alaprendszert, majd a virtuális diszkjét klónoznám és egyszerűen átkeresztelném a hálózati beállításait a gépnek.
Dehát most a másik végével próbálok játszadozni. -
Ezekiel Ston
senior tag
válasz
bambano #2897 üzenetére
Mint írtad hogy mit kell beállítani kicsit még a segítséged szeretném az ügyben kérni.
Rendben van, ez odáig megy is hogy felrakok egy dhcp szervert, de hogy engedélyezem a routingot? Továbbá ugyanott kell beállítani a dolgokat ahol az eth0 paraméterei meg vannak adva?
Tudnál adni egy scriptet vagy egy pontosabb leírást arról, hogy hogyan is oldhatnám ezt meg?
Nagyon megköszönném... -
harry
veterán
válasz
bambano #2896 üzenetére
Hmm igen, valószínűleg. És ezt hogy lehetne megtenni? lspci ezt mutatja:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 01)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
04:00.0 Ethernet controller: Accton Technology Corporation EN-1216 Ethernet Adapter (rev 11)Gondolom ez lenne a lényeg:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
Az xorg-ban is ez szerepel:
BusID "PCI:0:2:0"
Amúgy integrált Intel alaplapi vga/svideo.
-
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #2887 üzenetére
vagy packages.debian.org-on kell keresni
ilyesmit (mihez tartozik adott file), a lap aljan levo keresovel (Search the contents of packages) -
rtom
senior tag
válasz
bambano #2863 üzenetére
Amikor van neki egy stable meg egy experimental repo-ja, ez kiírja az aktuális csomag verzióját ill. az elérhető legnagyobb verziószámot (gondolom ez lesz az experimentalban). Ha a kettő különbözik, stable a csomag, ha nem, akkor experimental.
Vagy csak gondolom
Így le tudná szedegetni azokat a csomagokat, amik a nem stabil forrásból származnak, repó ki, majd visszatelepítés.
Persze, egy újratelepítés még mindíg gyorsabb, mint ezt kézzel végigküzdeni, de ha már napokat cseszett el az ember a beállítgatásokkal...
-
rtom
senior tag
válasz
bambano #2861 üzenetére
Ilyen esetben talán érdemes lehet az apt-show-source használata.
-
válasz
bambano #2852 üzenetére
Közben vizsgálódtam.
Először is fel kellett raknom az Xterm-et.
És elég jó esélyt látok rá, hogy a gnome-ot fel kell raknom újra.
Tegnap én balga, grafikus felület alól futtattam egy apt-get upgrade-et, és valószínűleg ez volt a legnagyobb hiba.Tehát a kérdés, hogy tudom leszedni a komplett gnome-ot?
És utánna hogy tudom újra felrakni?
Egyesével kell leszedegetnem és felpakolnom a csomagokat, vagy van ettől egyszerűbb megoldás is? -
válasz
bambano #2850 üzenetére
Semmi unstable dologgal nem foglalkoztam. Mindössze a korábban beírt magyar linkről frissítettem. A többiről korábban sem sikerült semmit újabbat leszedni.
Ez esetleg segít?
uname -a
Linux bluefire 2.6.26-1-686 #1 SMP SAT Jan 10 18:29:31 UTC 2009 i686 GNU Linux
/etc/issue
Debian GNU Linux 5.0 \n \l
És még valami, nézegettem a log file-okat és a /var/log/Xorg.0.log tele van warninggal.
The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc" dows not exist.
Entry deleted from font path.
Ilyen font hiányolós bejegyzésből van 9 db.I810: No mathcing Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found
I810(0): Bad V_BIOS checksum
I810(0): config file hsync range 43.8857-48.5053kHz not within hsync range
I810(0): Extended BIOS function 0x5f05 failed.
AIGLX: 3D driver clains not supported visual 0x23 (egészen 0x32-ig)I810(0): Succesfully set original devices
I810(0): Setting the original video mode instead of restoring the saved state. -
válasz
bambano #2837 üzenetére
fordítva emlékeztem... mindegy, a lényegen nem változtat
Ubi alatt beírva ezt az eredményt kaptam
/dev/sda lemez: 80.0 GB, 80060424192 bájt
255 fej, 63 szektor, 9733 cilinder
Egység: cilinderek 16065 * 512 = 8225280 bájt
Lemezazonosító: 0x98ac98ac
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 * 1 26 204800 7 HPFS/NTFS
A(z) 1. partíció nem cilinderhatáron végződik.
/dev/sda2 26 7833 62711808 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 7834 9413 12691350 83 Linux
/dev/sda4 9414 9733 2570400 82 Linux lapozó / Solarissh4d0w: épp karbantartás van...
-
válasz
bambano #2829 üzenetére
Köszi, közben én is rájöttem, hogy az evolution kell majd ehhez. De mikor megpróbáltam csatlakozni, akkor azt írta, hogy exchange 5.5-höz nem jó. Ami érdekes, mert tudtommal 2003 van fent. (Sajna nem tudtam megnézni, hogy valójában milyen az exchange.)
Legközelebb úgyis kedden tudok foglalkozni, addig még olvasgatok.
De addig is van még mit megoldanom. Esteleg ha tudtok benne segíteni:
- gyorsbillentyűvel szeretnék programokat indítani (iceweasel, gcommander stb.), erre még nem jöttem rá, hogy mivel lehet, a környezet menüben található gyorsbillentyű beállítás sajnos nem tudja ezt., vagy csak énnem találtam meg a beállítást.
- a user belépésekor automatikusan csatoljon fel hálózati mappákat, a user saját felhasználó nevével.
- szeretném a hálózatot böngészni parancssorból (milyen eszközök vannak a hálzaton, muknacsoportok, gépek stb.) -
Jester01
veterán
válasz
bambano #2794 üzenetére
Kiderítettél erről időközben valamit?
Alapvetően az az érdekes, hogy a post-install scripteket akkor fogja-e futtatni amikor az általuk használt dolgok már működnek. Pl. shell scripthez nem árt működő bash, viszont ha a libc már 64 bit, a bash meg még 32, akkor az nem fog menni.
Igazából csak szentimentális okokból akarom az upgrade-t, hogy továbbra is mondhassam még a múlt évezredben telepített linuxom van, amit azóta csak frissítettem
-
Gyuri16
senior tag
válasz
bambano #2747 üzenetére
#
# deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r6 _Etch_ - Official i386 kde-CD Binary-1 20081219-16:25]/ etch contrib main
deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r6 _Etch_ - Official i386 kde-CD Binary-1 20081219-16:25]/ etch contrib main
#deb http://ftp.sk.debian.org/debian/ etch main
deb-src http://ftp.sk.debian.org/debian/ etch main non-free contrib
deb ftp://ftp.sk.debian.org/debian/ etch main non-free contrib
deb http://security.debian.org/ etch/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ etch/updates main contrib non-freeigy nez ki most
utana adok update-ot,
apt-cache search flashplugin-nonfree
pedig nem ad semmi talalatot -
válasz
bambano #2742 üzenetére
Köszi.
A CD-t csak azért írtam, hogy mit raktam a notira.
Leszedem és megnézem.
Van egyébként különbség, hogy hu, vagy de címről szedem le a kernelt? Gondolom, mind angol nyelvű.A közben lejött kernel.org-ról a 2.6.28-as. Mondjuk ennek valami patch_2.6.28.bz2 file neve van.
-
VaZso
senior tag
válasz
bambano #2721 üzenetére
Ez igaz, írtam is, hogy ajánlott Linuxközeli megoldás (ezzel zártam le az ndiswrapperes részt).
Lehet, hogy nem jól fogalmaztam...
Te milyen tárolót használsz?
...mert nekem:vazso@debprb:~$ uname -a
Linux debprb 2.6.18-6-686 #1 SMP Mon Oct 13 16:13:09 UTC 2008 i686 GNU/Linux
vazso@debprb:~$ apt-cache search fwcutter
vazso@debprb:~$Tárolók:
deb http://ftp.fr.debian.org/debian/ etch main non-free
deb-src http://ftp.fr.debian.org/debian/ etch main non-free
deb http://security.debian.org/ etch/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ etch/updates main contrib non-freeA "nem csak kicsomagol"-t hirtelen nem értem. Nem rémlik, hogy nekem magától letöltötte volna a firmware-t...
Szerintem is apt-get-tel kell, amit lehet, csak nálam nem volt benne. Amúgy az fwcutter csak egyszer kell, így talán nem akkora bűn... persze igaz, hogy külső forrás.
-
válasz
bambano #2712 üzenetére
A következő történt.
Az első parancs szépen lefutott. Bár nem tudtam meg belőle, hogy melyik is lenne az amit keresek, mert sok eszközt jelenített meg, de hogy melyik micsoda azt nem tudtam meg belőle. A laptopban van LAN, WLAN, firewire, és ezeken kívül még a looopback és IPv4 - IPv6 interface-ket is kiírta.
De tudtam, hogy nekem az eth1 eszköz kell, grafikus hálózatkezelő megjelenítette, így egyből arra adtam ki a 2 parancsot.
A válasz viszont "Nincs ilyen fájl, vagy könyvtár."
Ha aifconfig eth1
parancsot adom ki, akkor megjeleníti az interface adatokat.
Ha jól sejtem ebből firmware telepítés lesz. Némi guglizás után megtudtam, hogy a bcm43xx-fwcutter-re van szükségem, de ez már elvileg benne van a 2.6.17-es kernelben is (én 2.6.18-6-686 -os kernelt használok.)
Valami itt nem stimmel, de mi?
-
VaZso
senior tag
válasz
bambano #2705 üzenetére
Hmm, ha jól látom, fel kell tennem a vim-full csomagot, köszi.
A verziószámot egyébként a "vi --help"-pel írattam ki.
Debian etch:
lrwxrwxrwx 1 root root 17 2008-10-22 20:45 /etc/alternatives/vi -> /usr/bin/vim.tinyMandriva:
lrwxrwxrwx 1 root root 21 2008-12-09 23:58 /etc/alternatives/vi -> /usr/bin/vim-enhanced*Van valami különös oka, hogy a "tiny" változatot használja a Debian, vagy csak az volt az eredeti (megszokott) és nem akartak mást tenni helyette alapértelmezettnek?
Köszi mégegyszer.
-
VaZso
senior tag
válasz
bambano #2703 üzenetére
Mandriván ezt írja:
VIM - Vi IMproved 7.2 (2008 Aug 9, compiled Dec 8 2008 17:33:52)Debian (etch):
VIM - Vi IMproved 7.0 (2006 May 7, compiled Aug 29 2007 10:35:49)Ennyi lenne csak a különbség közöttük?
...két év?Másik Debianon (lenny) van
7.1 (2007. május 12.)Ez csak a különbség, vagy fel kéne tenni még hozzá valamit, ami alapvetően nincs fent?
pl. láttam a csomagok között egy full-featured-et isEddig arra gondoltam egyébként, hogy valami konfigurációs filet kéne bogarászni hozzá.
Ja, eddig Ubuntun is ugyanúgy működött mint Debianon, legalábbis, amelyiken használni szerettem volna.
-
VaZso
senior tag
válasz
bambano #2695 üzenetére
Ha kikapcsolom az acpi-t, milyen előnyökhöz jutok?
Enélkül ki lehet egyáltalán kapcsolni a gépet ("ATX")A boot ettől függetlenül folytatódik, tehát nem zavar a dolog, a kernel panic gondolom, nem ettől van. (Bár érdekes, hogy 2.6.24-gyel ilyen pánikos dolog nem történt, bár nem is fordult le a kernel, csak kiírt egy hibaüzenetet.)
Az üzenetek eltűntetéséhez végülis a legegyszerűbb kivenni a kártyát szerintem, bár mostmár feltehetném a firmware-t, elvileg 2.6.24-hez más kell mint a 26-os sorozathoz, szóval azt hiszem, ehhez a kernelhez fel is rakom (nem akartam kétszer szórakozni vele a verziókülönbség miatt).
Bár a "szemeteléssel" kapcsolatban annak jobban örülnék, ha pl. csak az egyik terminálon szemetelne és a többit hagyná, mert azért jól jöhet néha a hibaüzenet, ha valamivel gond van.
-
VaZso
senior tag
válasz
bambano #2692 üzenetére
Időközben feltettem csomagkezelőből a 2.6.26-os kernelt és elindítottam azzal is egy teljes kernel fordítást az előzőekhez hasonló módon, de bepánikolt a kernel néhány óra után (num lock és scroll lock villogásba torkollott képernyőkimerevítés mellett).
Lecseréltem a CPU pasztát és újból próbáltam, azonos végkifejlettel.A kernelt is próbáltam másik gépen fordítani, de az meg ugyanúgy nem indult el rajt eddig.
A fenti panic miatt egy kicsit félretettem a gépet azóta és nem szántam rá még újra magam.A gép hangkártyája PCI-os és nem az a gond, hogy nincs bent a kernelben, hanem nincs belefordítva (illetve a modul nincs elkészítve).
Konkrétan Cirrus Logic CS4281 benne van (SND_CS4281), de a CS4280/CS461x/CS462x/CS463x-hez való (SND_CS46xx) viszont nincs.Nekem pedig ez kéne, lspci szerint a kártya: Cirrus Logic CS 4614/22/24/30
Egyébként boot során a jelenlegi (és a lefordított) kernel is jelzi, hogy kissé bugos a BIOS.
"Vendor "INT440" System "SYSFexxx" Revision 0x1001 has a known ACPI BIOS problem.
Reason: Does not use _REG to protect EC OpRegions. This is a non-recoverable error
Loading, please wait..."...aztán folytatja a betöltést.
További problémám, hogy "shutdown" esetén nem kapcsol ki a gép.
Erre találtam egy lehetőséget a power management rész alatt, amit ki szerettem volna próbálni, hogy "Use real mode APM BIOS call to power off".Ezért (is) akartam mindenáron kernelt fordítani, nem csak a szükséges modult, no meg gondoltam, akkor már jó lenne a beállításokon is változtatni...
...de hogy a változtatás nélküli kernellel is meggyűljön a bajom...Arra is gondoltam, hogy letöltöm a csomagkezelővel a 2.6.26-os forrását és azt fordítom, de ez a kernel panic most nem tetszik, szerintem ott is eljátszaná velem...
Elvileg a RAM-ot is teszteltem korábban (és hibátlan volt), lehet, nekiugrom mégegyszer...
Ja, és arra is rájöttem, mért a grafikus rendszer kernel-fordításhoz:
Az összes konzolos képernyőt szabályos időközönként telenyomja a b43 drivere, mert nem töltöttem még le a firmware-ét, ezért nem a konzolos képernyőt használtam.
Odáig persze nem jutottam, hogy esetleg kihúzom a pcmcia kártyát vagy egy darabig leállítom a b43-mat...Huhh, egy kicsit hosszúra sikerült a dolog.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #2652 üzenetére
az ubinál a kernel jó volna, csak az x eggyel korábbi, nem szeretik egymást a gm45 chipsettel (és a gma4500 hdm graf chippel).
a 2.4.2 előtti x.org-ok nem kezelik rendesen a grafikus chippet, a wlan drivere meg 2.6.27-es kerneltől van benn. lenovo sl300 notiról van szó. nem sok linuxos dolgot találtam róla a guglival.
de már fenn van az ubi, majd megoldom valahogy az x maximális támogatását. valahogy nincs hangulatom/időm debet telepíteni, pedig már a netinstall iso-t is leszedtem.
-
domi007
őstag
-
Drizzt
nagyúr
válasz
bambano #2620 üzenetére
Kösz.
Másik dolog: óránként szeretnék egy parancsot futtatni. Ehhez hogyan lehet egy scriptet megírni? Először gondoltam egy while true, sleep megoldásra, de ez nem jó, mert nem adja vissza a user-nek az input lehetőséget.
Gondoltam rá, hogy simán egy script a /etc/cron.hourly-ba, de nem úgy néz ki, mint ami lefutna magától óránként.
-
Vladi
nagyúr
válasz
bambano #2601 üzenetére
Értem.
A leírásban adatnak prefixet. Utána configure-t futtat, úgyhogy szerintem lehet neki adni.TakkerX!
Nézd már meg ezeket a csomagokat (és persz -dev ha van), hogy fenn vannak -e:
gettext, gnulib, libglib2.0-dev. [google mondta, nem biztos, hogy ez a híja.]
Vagy nézd meg ezen az útvonalon:
/usr/share/aclocal
és másold be kézzel. -
ZCoyote
őstag
válasz
bambano #2458 üzenetére
Jó, akkor lehet hogy nem úgy hívják, az a kis narancssárga bigyó fent a jobb sarokban a gnome panelen ami arra figyelmeztet, ha kijött vmi frissítés.
Aztán ha rákattintasz akkor előugrik egy ablak a választható frissítésekkel.
Most megnéztem az előugró ablakon lévő kis súgó gombra kattintva azt írja, hogy ez bizony az update-manager. -
Vitus
őstag
válasz
bambano #2408 üzenetére
Ránéz, megpiszkálja, nem kell neki és bootol a winyóról, ha a vinyót kiszedem a boot listáról akkor nem bootolható lemezt ír. 2 cd-t írtam egy újraírhatót és egy simát mindkettőt a legalacsonyabb sebességen a jó minőség miatt de nem kell neki. Más oprendszer bootol róla csak a debian netinstall 180mb-os nem.
-
GD
őstag
válasz
bambano #2372 üzenetére
hát ez fura, mert emlékszem hogy az apt-cache search nem dobott semmit nvidia szóra.. és az envy-vel tököltem hogy legyen 3D... lehet a backport nem volt rendesen beállítva.. ahhoz sem piszkáltam max kiszedtem a #-eket.. kíváncsiságból majd feldobok 1 sid-et mostmár
az is lehet hogy én már lenny-re upgradeltem anno..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Gumi és felni topik
- Tőzsde és gazdaság
- Subaru topik
- Windows 7
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest