- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nagyon ismerős a Nothing Phone (3a) Lite
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Akciófigyelő: kedvezménnyel nyit az Earfun Air Pro 4+
- Telekom mobilszolgáltatások
- 
			  Mobilarena Debian GNU/Linux 
Új hozzászólás Aktív témák
- 

VladimirR nagyúr válasz  bambano

üzenetére bambano

üzenetérevagy packages.debian.org-on kell keresni 
 ilyesmit (mihez tartozik adott file), a lap aljan levo keresovel (Search the contents of packages)
- 

VladimirR nagyúr akkor marad a forrasbol kezzel forditas teminalbol inditaskor amugy azert az iceweasel indul, mert a path-ot nezi, nem az aktualis konyvtarat (es ami firefox-ot a path-ban talal, az az iceweasel - hogy link, vagy a binaris neve nem valtozott, azt nem tudom) 
 probald ./firefox, vagy /absolut/path/firefox paranccsal inditani a kicsomagolt binarist
- 

VladimirR nagyúr 3-as pontra nekem van egy olyan tippem, hogy az az experimental mirror kavar be 
 ha csak otthonra kell, akkor en valami ilyesmit ajanlok:deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free 
 deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
 deb http://security.debian.org/ squeeze/updates main contrib non-freeesetleg squeeze (ez most a testing) helyett lehet sid is, ha bator vagy es szeretnel naprakesz csomagokat (bar nekem nem szokott vele problemam lenni) a lenyeg, hogy ne legyen stable (foleg oldstable) es experimental egyutt, minden bizonnyal emiatt vannak fuggoseg gondjaid 
- 

VladimirR nagyúr válasz  TakkerX

üzenetére TakkerX

üzenetéremasik kernel-t kellene hasznalnod, ahogy nezem, ebbe eleg sokan futnak bele amd64-es procival 
 az alabbiak kozul probalkozz valamelyikkel:
 apt-get install linux-image-2.6-686-bigmem
 apt-get install linux-image-2.6-amd64elvileg a ketto kozul barmelyikkel megszunik a problemad 
- 

VladimirR nagyúr válasz  Inv1sus

üzenetére Inv1sus

üzenetérea maceras az tul finaom fogalmazasmod 
 elfelejtettem mondani, hogy adsl eseteben inkabb ne is probalkozz netinstallal, mert nagyon ugy tunik, hogy kihagytak belole a pppoeconf csomagot (azzal lehet beloni az adsl-t)
 amugy annyi lenne a menete, hogy mikor beallitja a halot, inditasz egy shell-t (akar masik terminalon) es ott elinditod a pppoeconf nevu programot
 az kerdez parat, s mire befejezed, mar van is net
- 

VladimirR nagyúr válasz  Inv1sus

üzenetére Inv1sus

üzenetéreujabb verzio jelenleg a lenny/sid, vagyis az unstable es a testing 
 egyelore meg nem valtak szet, lehetnek benne instabil csomagok, azt cserebe viszont ujabbak, mint az etch-ben levok (amik egy resze mar most elavultnak szamit)az i386 pedig a processzorodra vonatkozik, vagyis hogy 386-osra vannak forgatva a csomagok 
 ha van (most sorozes utan lusta vagyok megnezni) erdemes i686-osat leszedni, ebben mar van mmx, meg ss3, amit minden proci tud mar manapsag
 ha a64-es procid van, akkor erdemes ennek megfelelo valtozatot leszedni (szerintem, de ezzel sokan vitatkoznanak)
- 

VladimirR nagyúr ez igy nem lesz jo, kevered a verziokat, van egy sarge es ket stable (etch) sorod 
 igy jobb lenne:deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main contrib non-free 
 deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main contrib non-freefelteve, hogy valtani akarsz etch-re ha nem, akkor: deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ sarge main contrib non-free 
 deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ sarge main contrib non-freemindket esetben kellene egy apt-get update es egy apt-get dist upgrade, hogy ne legyen keveredesa csomagok kozt 
- 

VladimirR nagyúr válasz  jakewyler

üzenetére jakewyler

üzenetéremysql binlog hol dob neked feher lapot? 
 a /etc/mysql/my.cnf-ben kell allitgatni, de igazabol neked lehet ez lenne jobbemellett jo lenne egy-egy hasonlo munin graph a kovetkezokrol is, ha van: 
 mysql queries
 mysql slow queries
 mysql threads
 mysql throughput
 (ezek azt hiszem alap munin installkor felmennek)ez igy heti felbontasban eleg gyanus, en tuti megneznem a cron job-okat is, hogy mi fut este hat es ejfel kozott mire hasznalod egyebkent az adatbazist, ha nem titok? 
- 

VladimirR nagyúr válasz  jakewyler

üzenetére jakewyler

üzenetéremysql binlog-ot kellene menteni, es bongeszni, hogy mi tortenik a kerdeses idointervallumban 
 enelkul (illetve a leg minimalisabb utalas nelkul aziranyba, hogy mire hasznalod), nem sokmindent lehet mondani a problemadra ,legfeljebb totozni lehet (pl ha nagyobbacska honlap, lehet epp akkor maszik ra egy crawler)
- 

VladimirR nagyúr válasz  Rickazoid

üzenetére Rickazoid

üzenetérene aggodj, ha kelloen toredezett a file, itt is kerregni fog a hdd (es senki ne is probalja elmagyarazni, hogy ext3 nem toredezik) egyebkent ha latni szeretned, mikor mi dolgozik, indits el egy masik terminalban egy "top" nevu programot, az irja, mi mennyi procit, memoriat hasznal, illetve az ossz-procihasznalatnal reszletezi, hogy mennyi a system, a user, az idle, illetve az iowait (ahol pl a merevlemezre var valami), illetve az irq-ra varakozas 
- 

VladimirR nagyúr válasz  Rickazoid

üzenetére Rickazoid

üzenetéreazt hiszem, az asztalekzelot (xdm, gdm valamelyike lehet nalad) kell rc-update-tel bepakolni a kivant runlevel-be 
 esetleg lehet, hogy telepitve sincs, ezesetben elobb telepitsd valamelyiket
- 

VladimirR nagyúr válasz  CPT.Pirk

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreabban a 3 dvd-ben szerintem mar minden bennevan, ami barkinek is kellhet 
 ha nem akarod az egeszet leszedni, akkor szedj le egy netinstall-t (amd64 - 144MB, i386 - 159MB)
 ez majd telepites kozben megkerdi mire van szukseged, s ami nincs a lemezen, azt letolti netrol (mig ha leszeded a 3 dvd-t, vagy akar csak egyet is, valoszinu, hogy a nagyjat nem fogod hasznalni)
- 

VladimirR nagyúr válasz  CPT.Pirk

üzenetére CPT.Pirk

üzenetérehogyan probaltad telepiteni az mc-t? 
 igy probaldapt-get install mc ha azt mondja, nincs ilyen, akkor szerkeszd a /etc/apt/sources.list file-t nano /etc/apt/sources.list lesz benne egy ilyesmi sor deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main ezt ird at erre deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main contrib non-free ugyanezt a deb-src kezdetu sorra is 
 mentsd el a filet, majdapt-get update es utana mar elvileg fog menni a telepites a fentiekre azert van szukseg, mert a debian szerint az mc nem eleg free (valami licenselesi bajuk van, ha jol ertem), ezert kulon csoportba kerult, s alapertelmezesben nem erheto el 
 vagy valami ilyesmi
- 

VladimirR nagyúr válasz  ZCoyote

üzenetére ZCoyote

üzenetérejogosultsagnak leginkabb 644-et, vagy 640-t szoktak hasznalni, hogy csak a tulaj tudja irni viszont ha akarsz olyan mappat is, ami vedve van, kenytelen leszel a security = user beallitast hasznalni 
 azt, hogy ugy fog-e mukodni a fenti megoldan, enm tudom, nem probaltam meg
- 

VladimirR nagyúr 
- 

VladimirR nagyúr válasz  StaMiNa

üzenetére StaMiNa

üzenetérea pureftpd-nek eleg erdekes a beallitgatasa 
 egyfelol tortenhet parancssorbol, az inditaskor megadott kapcsolokkal, masfelol sok-sok kis apro konfigfile-lal, a fenti kapcsoloknak mefeleloen
 pl a passziv portok 5000-5500 ytartomanyra allitasahoz:
 - inditsd a pureftpd-t a -p 5000:5500 kapcsoloval, vagy
 - hozz letre egy filet a /etc/pure-ftpd/conf konyvtarban PassivePortRange neven es a tartalma legyen 5000 5500
 a hasznalhato kapcsolokat megtalalod itt, kozeptajt => Bovebben: [link]
 btw itt egy egesz jol hasznalhato howto a pure-ftpd belovesehez mysql felhasznaloazonositassal (en magam, kezdo linux-oskent, ez alajan eleg gyorsan be tudtam loni eletem elso linux-os ftp szerveret) => Bovebben: [link]
 [Szerkesztve]
- 

VladimirR nagyúr lenny/sid alatt a kovetkezo problemam van java6 installalasakor (apt-get install sun-java6-bin): 
 Setting up sun-java6-bin (6-00-2) ...
 /var/lib/dpkg/info/sun-java6-bin.postinst: line 61: /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.00/bin/java: No such file or directory
 dpkg: error processing sun-java6-bin (--configure):
 subprocess post-installation script returned error exit status 1
 Errors were encountered while processing:
 sun-java6-bin
 E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
 mi lehet a gond, hogyan tudnam orvosolni?
 elore is kosz a valaszokat
 [Szerkesztve]
- 

VladimirR nagyúr tudna valaki dobni egy linket a sarge netinstalljahoz? 
- 

VladimirR nagyúr válasz  iceman1024

üzenetére iceman1024

üzenetéreapt-get install xserver-xorg 
 de elobb nezz bele a log-ba (nezd meg, hogyan jeloli a hibas sort, majd keress ilyen sorokat benne - leginkabb a vege fele)
 [Szerkesztve]
- 

VladimirR nagyúr válasz  iceman1024

üzenetére iceman1024

üzenetéreallitsd 16 bitesre a szinmelyseget, hatha 
 legalabbis ms virtualpc alatt ez meggyogyitja, s amennyire emlekszem, a vmware-ben sincs sokkal jobb vga
- 

VladimirR nagyúr apt-get install firefox (vagy iceweasel, a fene tudja itt a licens-balhek kozepette) 
 es itt az oldal, amit ng emlitett => Bovebben: [link]
 alul van ket kereso, elobbi a csomagnevekben, utobbi a csomagok tartalmaban keres
 ne feledd el atallitani a verziot testing-re
 ha megvan a csomag neve, utana apt-get install csomgnev
 [Szerkesztve]
- 

VladimirR nagyúr hogyan van az otthoni halozatod? van router? (mert akkor maskent kell beloni a netet) 
 ha nincs router, csak egy gep log a neten, akkor igen, ra kell dugni es pppoeconf, az kerdez parat (szolglatato neve, felhasznalo, jelszo) es kesz is
 utana egybol betarcsaz es ha azt valasztottad, minden boot soran is megteszi, neked a kesobbiekben nem lesz gondod vele
 ha van router, akkor mas menete van a dolognak, attol fuggoen, hogy kivansz- dhcp-t hasznalni, vagy sem
 [Szerkesztve]
- 

VladimirR nagyúr 
- 

VladimirR nagyúr ''Viszont 3 DVD-nyi anyagot lehet leszedni, szükségem van az összesre, vagy elég az első a telepítéshez, a többi úgyis csak szoftvercsomagokat tartalmaz?'' 
 meg sok is (csak nem talaltam etch netinstall-t, pedig eloszor azt akartam linkelni)
 a tobbit majd leszeded netorl menet kozben (foleg, hogy az etch-hez heti 20-30 csomag frissul, csak azok kozul, amit en hasznalok, es az nem sok)
- 

- 

VladimirR nagyúr innen a leggyorsabb => Bovebben: [link] 
 es ha jol tudom, akkor intel/amd kozt csak kernelben tesz kulonbseget akovetkezok szerint:
 486 - bármi, ami Pentium előtti, illetve ide tartoznak még a Pentium I-es gépcsodák is (ilyen volna az én 166MHz-es MMX processzorom is)
 686 - Pentium Pro/Celeron/Pentium II/Pentium III/Pentium 4 és fölötte
 k7 - AMD K7 és fölötte
 image-bol az i386-os kell neked, mind intel, mind amd procira
 esetleg nezz be a logout irasaim koze
- 

VladimirR nagyúr no, ezek nekem, kezdonek kicsit magasak - tudnatok valami bovebbet irni (vagy dobni egy linket, ahol utanaolvasok)? 
 elore is koszonom
- 

VladimirR nagyúr válasz  Jester01

üzenetére Jester01

üzenetéreszoltam anyamnak, hogy reset-eljen 
 egyebkent hardverhibara nem igazan tudok mire gondolni (hacsak nem egy hasznalaton kivuli halokartya)
 memteszt tobb, mint egy napig futott (meg akartam gyozodni, hogy a 32mb edo es a 64mb sd egyutt tud mukodni), hasonloan a cpuburn-hoz (ezzel voltak bajok, aztan a cpuhuto kapott egy ventit es megszuntek a hibak)
 [Szerkesztve]
- 

VladimirR nagyúr honnan lehet tudni, hogy mitol all le egy debian-os gep? 
 syslog-ot neztem, ott nem latni semmit
 egyik sorban meg az all, hogy elindult a szokasos cron job, a kovetkezo 12 oraval kesobbi, es az ujraindulasrol szol
 debian etch
 amik folyamatosan futnak: apache2, mysql5, pure-ftpd, munin-node (snmp-vel is)
 cron job-ok: 5 percenkent munin-update, felorankent awstats frissites
- 

VladimirR nagyúr 
- 

VladimirR nagyúr akkor viszont fut 
 nezz szet a /etc konyvtarban es keress cups nevu konyvtarat (vagy file-t, nemtom), ott lesznek a cups beallitasai
 nezd at oket es allitsd be a manualban leirtak alapjan, majd a fentebb irt modon inditsd ujra
 vagy esetleg probalj meg egy olyat, hogy dpkg-reconfigure cupsys
- 

VladimirR nagyúr válasz  Forest_roby

üzenetére Forest_roby

üzenetéreelso korben nezd meg, hogy hogyan vannak bekotve az eszkozok es a post soran hol latja oket, latja-e egyaltalan oket 
 az sem feltetlenul mindegy, hogy az eszkoz hol van a kabelen
 a kabel egyik vegen levo csatlakozo (tobbnyire a kozepsotol tavolabb eso, 80 eres kabelen kek szinu) megy az alaplapra, a kozepen levo csatlakozo a slave eszkoz helye, a masik vege pedig a master (az auto jumperallasban elvileg ez alapjan dont)
 ennek megfeleloen kosd be es jumper-eld a meghajtokat
 nalad ugy latom, csak a hdd (secondary slave) meghajtot latja (lehet, hogy az egyik a kabel slave csatlakozojan van, a masik pedig bar a master-en, slave-nek van jumper-elve)
 aztan ugy tunik, pontatlan voltam (lehet, hogy mivel nalam szerepel az eszkoz a .etc.fstab-ban, nem szukseges mindent megadnom, a maradeokt onnan nezi), optikai eszkoznel csak olvashatokent kell mount-olni
 szoval helyesbitek:
 mount -t iso9660 -o ro /dev/hdd /media/cdrom0
- 

üzenetére Forest_roby

üzenetéreoptikai meghajtokat a kovetkezo uton talalod 
 /dev/hda - primary master
 /dev/hdb - primary slave
 /dev/hdc - secondary master
 /dev/hdd - secondary clave
 ezeket aztan be kell mountolnod egy-egy konyvtarba, pl.:
 mount -t iso9660 /dev/hdb /media/cdrom0
 mount -t iso9660 /dev/hdc /media/cdrom1
 hangot pl az alasmixer segitsegevel tudsz allitani
- 

üzenetére Forest_roby

üzenetérea patkany nincs jol beallitva - a xorg.conf-ban ugyanazt az egeret kell mnegadni, mint amit a gpm-nek mondtal 
 annyit latok, hogy a xorg usb-s egeret keres - az van a gepen?
- 

üzenetére Forest_roby

üzenetéreigen, a xorg kimaradhat, erre fel is hivja a figyelmedet a telepites kozben 
 idr be, hogy lspci ez kilistazza, hogy milyen pci-os eszkozok vannak a gepben
 itt meg kell talalnod a videokartyat is, jegyezd fel, mit latsz a sor elejen (nekem pl 00:08.0)
 ezek utan ird be dpkg-reconfigure xserver-xorg, majd mikor azt kerdezi, hogy hol van a vag, mondjad neki, hogy PCI:0:8:0 - persze a megfelelo erteket ird, attol fuggoen, mit mondott az lspci (de efolott a kerdes folott kiirja, amit en fentebb, vagyis, hogy lspci-vel lehet megnezni a pci-os, agp-s pci-express-es kartyak helyet (az integralt is ide tartozik))
 xdm nem is feltetlenul kell, eleg, ha beirod, hogy startx
 ez elszall majd hibaval, meg szukseged lesz a kovetkezore is: apt-get install xfonts-base
 ezek utan, ha felteszed az xdm-et, egybol graf modban kellene indulnia boot utan
 egerhez meg apt-get install gpm (jovoheti irasomban eppen errol is lesz szo)
 [Szerkesztve]
- 

üzenetére Forest_roby

üzenetéreha jol tudom, ha sarge netinst-nek etch-s forrast adsz meg telepites kozben, azzal ossze lehet kutyulni 
 inkabb tedd fel elobb a sarge-t, majd ha vegeztel, ird at a sources.lst-t es utana egy apt-get update, majd apt-get tidt-upgrade
 p.s.: Bovebben: [link] (jah, latom kozben mar talalkoztal vele)
 [Szerkesztve]
- 

üzenetére Forest_roby

üzenetéreen is eppen a fluxbox-ot akartam irni, kicsi, szep es nem utolso sorban gyors is, szinte semmit nem eszik a p1-esem eroforrasaibol 
- 

üzenetére Forest_roby

üzenetérehttp://apro.mogyoro.hu/ 
 http://pecs.mogyoro.hu/
 http://kaposvar.mogyoro.hu/ (itt egybol az emlitett gepek akcioja veri ki a latogato szemet a fooldalon)
- 

üzenetére Forest_roby

üzenetéreBovebben: [link] 
 meg majd lesz folytatasa is
- 

VladimirR nagyúr nem forditani akartam, a linkelt oldalon van .deb csomag, azt akartam dpkg -i-vel feltenni 
 dist-upgrade elott van valami teendo? vagy csak irjam at a sources.list-et, apt-get update, apt-get dust-upgrade? (apt-get upgrade kell utana, vagy az mar nem?)
 es mire irjam at? mindegy, melyik mirrort hasznalom? ugyanaz van mindegyiken, vagy csak nevukben mirror-ok, s van, amelyik kevesbe up-tu-date?
 jelenleg igy nez ki a sources.list-em:
 deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
 deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
 deb http://security.debian.org/ stable/updates main contrib non-free
 [Szerkesztve]
- 

VladimirR nagyúr szeretnek feltenni egy bittorrent klienst (bittorent 4.20.4), de mindenfele fuggosegei vannak, amikkel nem tudok elbanni 
 kellene neki egy python, a python-nak meg mindenfele egyebek
 mondom neki apt-get install python, az felrak par dolgot, de meg ezutan kellene a python-wxgtk2.6, amit viszont nem sikerul apt-get-tel feltenni
 sebaj, talaltam iilyet, leszedtem, de dpkg-i ker hozza egy csomo goldot fuggosegkent
 pl python2.4-et ker, de apt-get nekem 2.3-at tesz fel
 meg egy csomo csomagbol kellene neki magasabb verzio
 kovetkezo alkalommal, mikor hasznalnam az apt-get-et, mondja, hogy ez meg az nem telepult, mert nem teljesulnek a fuggosegek, futtassak apt-get -f install-t
 ecceri juzer mit gondol? hogy majd ez jol leszedi a szukseges verziokat
 hat nem, ez letorli a python-wxgtk2.6-ot
 kerdes tehat, hogy hogyan tudnam ezek utan feltenni az en kicsi bittorrent kliensemet
 p.s.: apt-get upgrade nem csinal semmit, tehat elvuileg mindenbol az elerheto legfrissebb van fent
 most szedegessem le kezzel az osszes szukseges csomagot? vagy keressek korabbi bt klienst? vagy van valami megoldas?
- 

VladimirR nagyúr 
- 

VladimirR nagyúr egy 166-os mmx-re 32 (talan fel tudom tornazni 64-re, ha szerencsem van) milyen kernelt tudtok ajanlani? 
 ugy ertem, ilyen regi konfigra ha jol tudom, nem ajanlott a legujabbakat feltenni az esetleges kis teljesitmeny miatt
Új hozzászólás Aktív témák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Goddess of Victory:Nikke
- OLED monitor topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Windows 10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 2in1 WUXGA Touch i5-1135G7 16GB 256GB Intel Iris XE 4G LTE W11 Pro Garancia
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- (Cini) Minis Forum mini PC Ryzen AI 9 HX 370 AMD Radeon 890M RAM és SSD nélkül! 1 év garanciával
- ŐSZI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest