-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
VladimirR
nagyúr
válasz
bambano #2887 üzenetére
vagy packages.debian.org-on kell keresni
ilyesmit (mihez tartozik adott file), a lap aljan levo keresovel (Search the contents of packages) -
VladimirR
nagyúr
akkor marad a forrasbol kezzel forditas
teminalbol inditaskor amugy azert az iceweasel indul, mert a path-ot nezi, nem az aktualis konyvtarat (es ami firefox-ot a path-ban talal, az az iceweasel - hogy link, vagy a binaris neve nem valtozott, azt nem tudom)
probald ./firefox, vagy /absolut/path/firefox paranccsal inditani a kicsomagolt binarist -
VladimirR
nagyúr
3-as pontra nekem van egy olyan tippem, hogy az az experimental mirror kavar be
ha csak otthonra kell, akkor en valami ilyesmit ajanlok:deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ squeeze/updates main contrib non-freeesetleg squeeze (ez most a testing) helyett lehet sid is, ha bator vagy es szeretnel naprakesz csomagokat (bar nekem nem szokott vele problemam lenni)
a lenyeg, hogy ne legyen stable (foleg oldstable) es experimental egyutt, minden bizonnyal emiatt vannak fuggoseg gondjaid
-
VladimirR
nagyúr
válasz
TakkerX #2582 üzenetére
masik kernel-t kellene hasznalnod, ahogy nezem, ebbe eleg sokan futnak bele amd64-es procival
az alabbiak kozul probalkozz valamelyikkel:
apt-get install linux-image-2.6-686-bigmem
apt-get install linux-image-2.6-amd64elvileg a ketto kozul barmelyikkel megszunik a problemad
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Inv1sus #2566 üzenetére
a maceras az tul finaom fogalmazasmod
elfelejtettem mondani, hogy adsl eseteben inkabb ne is probalkozz netinstallal, mert nagyon ugy tunik, hogy kihagytak belole a pppoeconf csomagot (azzal lehet beloni az adsl-t)
amugy annyi lenne a menete, hogy mikor beallitja a halot, inditasz egy shell-t (akar masik terminalon) es ott elinditod a pppoeconf nevu programot
az kerdez parat, s mire befejezed, mar van is net -
VladimirR
nagyúr
válasz
Inv1sus #2561 üzenetére
ujabb verzio jelenleg a lenny/sid, vagyis az unstable es a testing
egyelore meg nem valtak szet, lehetnek benne instabil csomagok, azt cserebe viszont ujabbak, mint az etch-ben levok (amik egy resze mar most elavultnak szamit)az i386 pedig a processzorodra vonatkozik, vagyis hogy 386-osra vannak forgatva a csomagok
ha van (most sorozes utan lusta vagyok megnezni) erdemes i686-osat leszedni, ebben mar van mmx, meg ss3, amit minden proci tud mar manapsag
ha a64-es procid van, akkor erdemes ennek megfelelo valtozatot leszedni (szerintem, de ezzel sokan vitatkoznanak) -
VladimirR
nagyúr
ez igy nem lesz jo, kevered a verziokat, van egy sarge es ket stable (etch) sorod
igy jobb lenne:deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main contrib non-freefelteve, hogy valtani akarsz etch-re
ha nem, akkor:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ sarge main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ sarge main contrib non-freemindket esetben kellene egy apt-get update es egy apt-get dist upgrade, hogy ne legyen keveredesa csomagok kozt
-
VladimirR
nagyúr
válasz
jakewyler #2537 üzenetére
mysql binlog hol dob neked feher lapot?
a /etc/mysql/my.cnf-ben kell allitgatni, de igazabol neked lehet ez lenne jobbemellett jo lenne egy-egy hasonlo munin graph a kovetkezokrol is, ha van:
mysql queries
mysql slow queries
mysql threads
mysql throughput
(ezek azt hiszem alap munin installkor felmennek)ez igy heti felbontasban eleg gyanus, en tuti megneznem a cron job-okat is, hogy mi fut este hat es ejfel kozott
mire hasznalod egyebkent az adatbazist, ha nem titok?
-
VladimirR
nagyúr
válasz
jakewyler #2532 üzenetére
mysql binlog-ot kellene menteni, es bongeszni, hogy mi tortenik a kerdeses idointervallumban
enelkul (illetve a leg minimalisabb utalas nelkul aziranyba, hogy mire hasznalod), nem sokmindent lehet mondani a problemadra ,legfeljebb totozni lehet (pl ha nagyobbacska honlap, lehet epp akkor maszik ra egy crawler) -
VladimirR
nagyúr
válasz
Rickazoid #2523 üzenetére
ne aggodj, ha kelloen toredezett a file, itt is kerregni fog a hdd (es senki ne is probalja elmagyarazni, hogy ext3 nem toredezik)
egyebkent ha latni szeretned, mikor mi dolgozik, indits el egy masik terminalban egy "top" nevu programot, az irja, mi mennyi procit, memoriat hasznal, illetve az ossz-procihasznalatnal reszletezi, hogy mennyi a system, a user, az idle, illetve az iowait (ahol pl a merevlemezre var valami), illetve az irq-ra varakozas
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Rickazoid #2491 üzenetére
azt hiszem, az asztalekzelot (xdm, gdm valamelyike lehet nalad) kell rc-update-tel bepakolni a kivant runlevel-be
esetleg lehet, hogy telepitve sincs, ezesetben elobb telepitsd valamelyiket -
VladimirR
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #2472 üzenetére
abban a 3 dvd-ben szerintem mar minden bennevan, ami barkinek is kellhet
ha nem akarod az egeszet leszedni, akkor szedj le egy netinstall-t (amd64 - 144MB, i386 - 159MB)
ez majd telepites kozben megkerdi mire van szukseged, s ami nincs a lemezen, azt letolti netrol (mig ha leszeded a 3 dvd-t, vagy akar csak egyet is, valoszinu, hogy a nagyjat nem fogod hasznalni) -
VladimirR
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #2467 üzenetére
hogyan probaltad telepiteni az mc-t?
igy probaldapt-get install mc
ha azt mondja, nincs ilyen, akkor szerkeszd a /etc/apt/sources.list file-t
nano /etc/apt/sources.list
lesz benne egy ilyesmi sor
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main
ezt ird at erre
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
ugyanezt a deb-src kezdetu sorra is
mentsd el a filet, majdapt-get update
es utana mar elvileg fog menni a telepites
a fentiekre azert van szukseg, mert a debian szerint az mc nem eleg free (valami licenselesi bajuk van, ha jol ertem), ezert kulon csoportba kerult, s alapertelmezesben nem erheto el
vagy valami ilyesmi -
VladimirR
nagyúr
válasz
ZCoyote #2440 üzenetére
jogosultsagnak leginkabb 644-et, vagy 640-t szoktak hasznalni, hogy csak a tulaj tudja irni
viszont ha akarsz olyan mappat is, ami vedve van, kenytelen leszel a security = user beallitast hasznalni
azt, hogy ugy fog-e mukodni a fenti megoldan, enm tudom, nem probaltam meg -
VladimirR
nagyúr
-
VladimirR
nagyúr
válasz
StaMiNa #2086 üzenetére
a pureftpd-nek eleg erdekes a beallitgatasa
egyfelol tortenhet parancssorbol, az inditaskor megadott kapcsolokkal, masfelol sok-sok kis apro konfigfile-lal, a fenti kapcsoloknak mefeleloen
pl a passziv portok 5000-5500 ytartomanyra allitasahoz:
- inditsd a pureftpd-t a -p 5000:5500 kapcsoloval, vagy
- hozz letre egy filet a /etc/pure-ftpd/conf konyvtarban PassivePortRange neven es a tartalma legyen 5000 5500
a hasznalhato kapcsolokat megtalalod itt, kozeptajt => Bovebben: [link]
btw itt egy egesz jol hasznalhato howto a pure-ftpd belovesehez mysql felhasznaloazonositassal (en magam, kezdo linux-oskent, ez alajan eleg gyorsan be tudtam loni eletem elso linux-os ftp szerveret) => Bovebben: [link]
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
lenny/sid alatt a kovetkezo problemam van java6 installalasakor (apt-get install sun-java6-bin):
Setting up sun-java6-bin (6-00-2) ...
/var/lib/dpkg/info/sun-java6-bin.postinst: line 61: /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.00/bin/java: No such file or directory
dpkg: error processing sun-java6-bin (--configure):
subprocess post-installation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
sun-java6-bin
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
mi lehet a gond, hogyan tudnam orvosolni?
elore is kosz a valaszokat
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
tudna valaki dobni egy linket a sarge netinstalljahoz?
-
VladimirR
nagyúr
válasz
iceman1024 #1823 üzenetére
apt-get install xserver-xorg
de elobb nezz bele a log-ba (nezd meg, hogyan jeloli a hibas sort, majd keress ilyen sorokat benne - leginkabb a vege fele)
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
iceman1024 #1817 üzenetére
allitsd 16 bitesre a szinmelyseget, hatha
legalabbis ms virtualpc alatt ez meggyogyitja, s amennyire emlekszem, a vmware-ben sincs sokkal jobb vga -
VladimirR
nagyúr
apt-get install firefox (vagy iceweasel, a fene tudja itt a licens-balhek kozepette)
es itt az oldal, amit ng emlitett => Bovebben: [link]
alul van ket kereso, elobbi a csomagnevekben, utobbi a csomagok tartalmaban keres
ne feledd el atallitani a verziot testing-re
ha megvan a csomag neve, utana apt-get install csomgnev
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
hogyan van az otthoni halozatod? van router? (mert akkor maskent kell beloni a netet)
ha nincs router, csak egy gep log a neten, akkor igen, ra kell dugni es pppoeconf, az kerdez parat (szolglatato neve, felhasznalo, jelszo) es kesz is
utana egybol betarcsaz es ha azt valasztottad, minden boot soran is megteszi, neked a kesobbiekben nem lesz gondod vele
ha van router, akkor mas menete van a dolognak, attol fuggoen, hogy kivansz- dhcp-t hasznalni, vagy sem
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
-
VladimirR
nagyúr
''Viszont 3 DVD-nyi anyagot lehet leszedni, szükségem van az összesre, vagy elég az első a telepítéshez, a többi úgyis csak szoftvercsomagokat tartalmaz?''
meg sok is (csak nem talaltam etch netinstall-t, pedig eloszor azt akartam linkelni)
a tobbit majd leszeded netorl menet kozben (foleg, hogy az etch-hez heti 20-30 csomag frissul, csak azok kozul, amit en hasznalok, es az nem sok) -
-
VladimirR
nagyúr
innen a leggyorsabb => Bovebben: [link]
es ha jol tudom, akkor intel/amd kozt csak kernelben tesz kulonbseget akovetkezok szerint:
486 - bármi, ami Pentium előtti, illetve ide tartoznak még a Pentium I-es gépcsodák is (ilyen volna az én 166MHz-es MMX processzorom is)
686 - Pentium Pro/Celeron/Pentium II/Pentium III/Pentium 4 és fölötte
k7 - AMD K7 és fölötte
image-bol az i386-os kell neked, mind intel, mind amd procira
esetleg nezz be a logout irasaim koze -
VladimirR
nagyúr
no, ezek nekem, kezdonek kicsit magasak - tudnatok valami bovebbet irni (vagy dobni egy linket, ahol utanaolvasok)?
elore is koszonom -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #1714 üzenetére
szoltam anyamnak, hogy reset-eljen
egyebkent hardverhibara nem igazan tudok mire gondolni (hacsak nem egy hasznalaton kivuli halokartya)
memteszt tobb, mint egy napig futott (meg akartam gyozodni, hogy a 32mb edo es a 64mb sd egyutt tud mukodni), hasonloan a cpuburn-hoz (ezzel voltak bajok, aztan a cpuhuto kapott egy ventit es megszuntek a hibak)
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
honnan lehet tudni, hogy mitol all le egy debian-os gep?
syslog-ot neztem, ott nem latni semmit
egyik sorban meg az all, hogy elindult a szokasos cron job, a kovetkezo 12 oraval kesobbi, es az ujraindulasrol szol
debian etch
amik folyamatosan futnak: apache2, mysql5, pure-ftpd, munin-node (snmp-vel is)
cron job-ok: 5 percenkent munin-update, felorankent awstats frissites -
VladimirR
nagyúr
-
VladimirR
nagyúr
akkor viszont fut
nezz szet a /etc konyvtarban es keress cups nevu konyvtarat (vagy file-t, nemtom), ott lesznek a cups beallitasai
nezd at oket es allitsd be a manualban leirtak alapjan, majd a fentebb irt modon inditsd ujra
vagy esetleg probalj meg egy olyat, hogy dpkg-reconfigure cupsys -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1549 üzenetére
elso korben nezd meg, hogy hogyan vannak bekotve az eszkozok es a post soran hol latja oket, latja-e egyaltalan oket
az sem feltetlenul mindegy, hogy az eszkoz hol van a kabelen
a kabel egyik vegen levo csatlakozo (tobbnyire a kozepsotol tavolabb eso, 80 eres kabelen kek szinu) megy az alaplapra, a kozepen levo csatlakozo a slave eszkoz helye, a masik vege pedig a master (az auto jumperallasban elvileg ez alapjan dont)
ennek megfeleloen kosd be es jumper-eld a meghajtokat
nalad ugy latom, csak a hdd (secondary slave) meghajtot latja (lehet, hogy az egyik a kabel slave csatlakozojan van, a masik pedig bar a master-en, slave-nek van jumper-elve)
aztan ugy tunik, pontatlan voltam (lehet, hogy mivel nalam szerepel az eszkoz a .etc.fstab-ban, nem szukseges mindent megadnom, a maradeokt onnan nezi), optikai eszkoznel csak olvashatokent kell mount-olni
szoval helyesbitek:
mount -t iso9660 -o ro /dev/hdd /media/cdrom0 -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1541 üzenetére
optikai meghajtokat a kovetkezo uton talalod
/dev/hda - primary master
/dev/hdb - primary slave
/dev/hdc - secondary master
/dev/hdd - secondary clave
ezeket aztan be kell mountolnod egy-egy konyvtarba, pl.:
mount -t iso9660 /dev/hdb /media/cdrom0
mount -t iso9660 /dev/hdc /media/cdrom1
hangot pl az alasmixer segitsegevel tudsz allitani -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1537 üzenetére
a patkany nincs jol beallitva - a xorg.conf-ban ugyanazt az egeret kell mnegadni, mint amit a gpm-nek mondtal
annyit latok, hogy a xorg usb-s egeret keres - az van a gepen? -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1531 üzenetére
igen, a xorg kimaradhat, erre fel is hivja a figyelmedet a telepites kozben
idr be, hogy lspci ez kilistazza, hogy milyen pci-os eszkozok vannak a gepben
itt meg kell talalnod a videokartyat is, jegyezd fel, mit latsz a sor elejen (nekem pl 00:08.0)
ezek utan ird be dpkg-reconfigure xserver-xorg, majd mikor azt kerdezi, hogy hol van a vag, mondjad neki, hogy PCI:0:8:0 - persze a megfelelo erteket ird, attol fuggoen, mit mondott az lspci (de efolott a kerdes folott kiirja, amit en fentebb, vagyis, hogy lspci-vel lehet megnezni a pci-os, agp-s pci-express-es kartyak helyet (az integralt is ide tartozik))
xdm nem is feltetlenul kell, eleg, ha beirod, hogy startx
ez elszall majd hibaval, meg szukseged lesz a kovetkezore is: apt-get install xfonts-base
ezek utan, ha felteszed az xdm-et, egybol graf modban kellene indulnia boot utan
egerhez meg apt-get install gpm (jovoheti irasomban eppen errol is lesz szo)
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1527 üzenetére
ha jol tudom, ha sarge netinst-nek etch-s forrast adsz meg telepites kozben, azzal ossze lehet kutyulni
inkabb tedd fel elobb a sarge-t, majd ha vegeztel, ird at a sources.lst-t es utana egy apt-get update, majd apt-get tidt-upgrade
p.s.: Bovebben: [link] (jah, latom kozben mar talalkoztal vele)
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1517 üzenetére
en is eppen a fluxbox-ot akartam irni, kicsi, szep es nem utolso sorban gyors is, szinte semmit nem eszik a p1-esem eroforrasaibol
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1510 üzenetére
http://apro.mogyoro.hu/
http://pecs.mogyoro.hu/
http://kaposvar.mogyoro.hu/ (itt egybol az emlitett gepek akcioja veri ki a latogato szemet a fooldalon) -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1504 üzenetére
Bovebben: [link]
meg majd lesz folytatasa is -
VladimirR
nagyúr
nem forditani akartam, a linkelt oldalon van .deb csomag, azt akartam dpkg -i-vel feltenni
dist-upgrade elott van valami teendo? vagy csak irjam at a sources.list-et, apt-get update, apt-get dust-upgrade? (apt-get upgrade kell utana, vagy az mar nem?)
es mire irjam at? mindegy, melyik mirrort hasznalom? ugyanaz van mindegyiken, vagy csak nevukben mirror-ok, s van, amelyik kevesbe up-tu-date?
jelenleg igy nez ki a sources.list-em:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ stable/updates main contrib non-free
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
szeretnek feltenni egy bittorrent klienst (bittorent 4.20.4), de mindenfele fuggosegei vannak, amikkel nem tudok elbanni
kellene neki egy python, a python-nak meg mindenfele egyebek
mondom neki apt-get install python, az felrak par dolgot, de meg ezutan kellene a python-wxgtk2.6, amit viszont nem sikerul apt-get-tel feltenni
sebaj, talaltam iilyet, leszedtem, de dpkg-i ker hozza egy csomo goldot fuggosegkent
pl python2.4-et ker, de apt-get nekem 2.3-at tesz fel
meg egy csomo csomagbol kellene neki magasabb verzio
kovetkezo alkalommal, mikor hasznalnam az apt-get-et, mondja, hogy ez meg az nem telepult, mert nem teljesulnek a fuggosegek, futtassak apt-get -f install-t
ecceri juzer mit gondol? hogy majd ez jol leszedi a szukseges verziokat
hat nem, ez letorli a python-wxgtk2.6-ot
kerdes tehat, hogy hogyan tudnam ezek utan feltenni az en kicsi bittorrent kliensemet
p.s.: apt-get upgrade nem csinal semmit, tehat elvuileg mindenbol az elerheto legfrissebb van fent
most szedegessem le kezzel az osszes szukseges csomagot? vagy keressek korabbi bt klienst? vagy van valami megoldas? -
VladimirR
nagyúr
-
VladimirR
nagyúr
egy 166-os mmx-re 32 (talan fel tudom tornazni 64-re, ha szerencsem van) milyen kernelt tudtok ajanlani?
ugy ertem, ilyen regi konfigra ha jol tudom, nem ajanlott a legujabbakat feltenni az esetleges kis teljesitmeny miatt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Nintendo Switch 2
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Revolut
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Formula-1 humoros
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Óra topik
- Formula-1
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged