- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Keresd meg a csomagkezelő logját. /var/log szerintem ott lesz. Nézd meg, hogy miket tettél fel.
Na azokat szedd le.
Rakd rendbe a forrás listákat, és utána frissíts.Nem tudom, van -e valami csomag csoportosítás debianon, ha van, azzal próbálkozz teljes gnomot leszedni.
Nem tudom most megnézni, de másik topikban volt már szó a --purge kapcsolóról apt-get esetén. Az leszedi az esetleges beállításokat is?
-
bambano
titán
Ok, nem unstable hanem experimental. Benne volt az apt sources.listedben, ha bármit telepítettél, amíg ez a sor benne volt, akkor mehetett fel nem etch-hez tartozó csomag a gépedre, ezeket nem tudja rendesen lekezelni.
A hiányzó misc font nem igazán érdekes, ha utálod, akkor:
apt-cache search font misc
amit kiír, abból felrakod, ami tetszik. Viszont ha 9 darab van belőle, az jelentheti azt, hogy egyáltalán nincs felrakva font. Akkor meg rakni kell, minél többet.A többi meg konfig hiba, a monitor horizontális szinkron frekije nem fér bele a megadott tartományba, szerintem vedd ki azt a sort.
-
Hmm, nem értem. Letöröltem a krb5.conf-ot (elvileg semmilyen program nincs fent, ami még használná) és be tudtam jelentkezni.
Pontosabban nincs hibaüzenet, de csak egy szürke képernyőt látom és az egér kurzort.
Valami nem stimmelne az Xszerverrel, vagy a gnome-mal?
Konzolos felületet tudom használni.
-
bambano
titán
Az experimentalt, testinget, unstable-t jelen pillanatban (két nappal a legújabb stabil release után) szerintem kerülni érdemes.
Csak lenny legyen benne, de ha már egyszer felkotort valamit unstable-ból, akkor izzadni fogsz, mire visszapakolod lennyre.Esetleg gyaluld le nullára és újra, csak tisztán lennyvel.
-
VladimirR
nagyúr
3-as pontra nekem van egy olyan tippem, hogy az az experimental mirror kavar be
ha csak otthonra kell, akkor en valami ilyesmit ajanlok:deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ squeeze/updates main contrib non-freeesetleg squeeze (ez most a testing) helyett lehet sid is, ha bator vagy es szeretnel naprakesz csomagokat (bar nekem nem szokott vele problemam lenni)
a lenyeg, hogy ne legyen stable (foleg oldstable) es experimental egyutt, minden bizonnyal emiatt vannak fuggoseg gondjaid
-
Még egy hiba.
Ha akarok egy rendszergazdai jogosultságot igénylő progit futtatni (synaptic, rendszergazda terminál, stb) akkor hibaüzenetet kapok.
"Nem sikerült kommunikálni a gksu-run-helper programmal."
Pont az miatt, hogy kétszer kell megadni a jelszavakat.
Mit tudok tenni, hogy abbamaradjon ez a hülyeség? -
ngabor2
nagyúr
az init=/bin/bash-t akkor tudod beírni, mikor töltené befele az oprendszert. feljön a grub, ott nyomj e-t. a kernel sor végére írd be. utána mountolni kell írhatóra a /-t (vagy ahol a /boot van), és át tudod írni a /boot/grub/menu.lst-t. bár akkor már az átírt file-okat is át tudod.
alternatív megoldás: live rendszert felhúzod, mountolod a vinyót, és átírod amit kell. ez imho fájdalommentesebb.
-
Jester01
veterán
nsswitch lehet a problémás, ha véletlenségből sikerült a lokális authentikációt letiltani (a linkelt oldalon lévő példa az jó, mert a files kulcsszóval kezd)
Ha sehogy nem enged be, akkor próbálkozhatsz single-user módban vagy init=/bin/bash kernel paraméterrel bootolni és akkor vissza tudod csinálni. -
-
Bocsi, én voltam hülye, rossz drivert használtam. Mostmár a jó van jó helyen. Ennek ellenére dmesg-nél ugyanúgy reklamál.
[ 1161.400816] b43-phy0 ERROR: Firmware file "b43/ucode5.fw" not found or load failed.
[ 1283.533298] b43-phy0 ERROR: Firmware file "b43/ucode5.fw" not found or load failed.
[ 1405.812128] b43-phy0 warning: You are using an old firmware image. Support for old firmware will be removed in July 2008.
Bocsi, sztornó. Elcsesztem, mégsem jó a driver. (A francért van egy driverből 15 féle, amik nem kompatibilisek egymással.
)
-
-
Jester01
veterán
De, ez már jó.
Elvileg létrejött a b43-fwcutter fájl, amit a leírásnak megfelelően nekiállhatsz használni.
configure egyáltalán nem kell. Az csak egy szokásos script amit a forráskódhoz mellékelnek, hogy felismerje a környezetet és ennek megfelelően konfigurálja a programot.
Ez az egész problematika nem a kernel miatt van, hanem mert a kedves hardvergyártó nem adta ki a firmware-t és terjeszteni sem szabad. Ezért kell ezt a daraboló programot használni. Normál esetben felrakod az új kernel csomagot és kész.
-
VaZso
senior tag
A fentihez hasonló üzenetek engem is őrületbe kergettek bcm43xx-szel, de nálam működött, ugyanilyen chipsettel.
...viszont ezért váltottam b43-ra, sokkal üzembiztosabb vele a háló.A fent javasolt 2.6.26-os kernelt tedd fel a .deb-ből, az tökéletes lesz.
Utána a fenti firmware-kicsomagolás dolog ennyiben változik:
wget http://mirror2.openwrt.org/sources/broadcom-wl-4.150.10.5.tar.bz2
tar xjf broadcom-wl-4.150.10.5.tar.bz2
cd broadcom-wl-4.150.10.5/driver
b43-fwcutter -w /lib/firmware wl_apsta_mimo.oHa nem találsz b43-fwcuttert, akkor:
wget http://bu3sch.de/b43/fwcutter/b43-fwcutter-011.tar.bz2
tar xjf b43-fwcutter-011.tar.bz2
cd b43-fwcutter-011
make
cd ..Utóbbi esetben ne feledd a b43-fwcutter útvonalát megadni.
-
bambano
titán
Hogyne lenne különbség, a sebesség
Meg időnként előfordul, hogy a németen hamarabb megjelenik valami 1 nappal.
A patch az nem az egész kernel, hanem csak a változtatás az előző kernel verzióról. Ha mindenáron forrásból fordítással akarsz szenvedni egy teszteletlen kernelverzióval, akkor a linux-2.6.28.tar.bz2-t szedd le az ftp.kernel.org-ról. De szerintem nem akarsz
-
bambano
titán
nem kell egész cd, elég a kernel.
pl. http://ftp.orszagkod.debian.org/debian/ url-en,
orszagkod az hu vagy de.Pl. itt van egy gyalog kernel, amiben nincsenek trükkök, 32 bites intel debianra.
Szerk: ha mindent szépen a debianos elvek szerint csinálsz, soha többet nem kell azon a gépen install cd. Ettől jó a debian.
-
bambano
titán
Modult a /etc/modprobe.d/blacklist fájlban lehet letiltani.
A debianos repókban van már 2.6.26-os kernel gyárilag csomagolva, tölts le egy olyat és rakd fel. Utána nézd meg, mi van a b43-mal.Ha kiadsz egy lspci -vn utasítást, az megmondja a kártyád pci id-jét (Subsystem és két, 16 bites hexa szám), arra rákeresve érdemes minden esetben a driver vadászatot kezdeni.
-
VaZso
senior tag
Interfaces így néz ki rajt, de azt nem bántottam:
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
address 127.0.0.1
netmask 255.0.0.0
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
iface eth1 inet dhcp
wireless-essid VaZso...
wireless-key jóhosszúkulcs
auto eth1Megint nem tudtam egyben beküldeni a két részt...
-
VaZso
senior tag
Előkerestem a vinyót, amin fent volt ez a rendszerem (most egy másik merevlemez van a gépben, ott még nem állítottam be a wlan-t).
Nálam így működött:
ifconfig eth1 up
wpa_supplicant -Bdd -D wext -i eth1 -c /etc/wpa_supplicant.conf
dhcpcd eth1wpa_supplicant-ban pedig az itthonra vonatkozó bejegyzés:
network={
scan_ssid=1
ssid="VaZso..."
psk="hosszú kulcs..."
}A hálózat WPA2-AES kódolásban üzemel, és működött is vele.
Próbáld meg ezt, remélem, segít.
-
-
Ezt nem értem. Ismét kiadtam az iwconfig parancsot, de most mindet megjelenít a hálózatromról.
Pingelni továbbra sem tudom a routert, és IP címet sem kapott még.Jól sejtem, hogy az /etc/network/interfaces filelal kell játszanom?
Ahhoz van valami ajánlás, hogy minek kell benne lennie? -
VaZso
senior tag
Ezekszerint kapcsolódik a wlan hálózathoz (associated, ill. connected)?
DHCP-kliensnek dhclient-et használsz?
Ha igen, esetleg próbáld dhcpcd-vel.Nálam dhclient-tel előfordultak gondok némely routernél (nem kapott IP-t), dhcpcd eddig problémamentes.
Tehát apt-get install dhcpcd,
utána dhcpcd eth1 -
VaZso
senior tag
Elvileg ezek után működni fog.
Ha minden igaz, firmware letöltése előtt a szöveges terminálokon folyamatosan panaszkodik ez a bcm43xx nálad, no, ennek el kell múlnia...
...illetve lsmod kimenetén láthatod, hogy be van-e töltve a modul.
(Tehát "lsmod |grep bcm43xx")Ekkor a meghajtó fent van, a wpasupplicant csomagot fel kell még tenni (apt-get install wpasupplicant), illetve a hálózat beállítását azért még el kell végezni.
(Tehát /etc/wpa_supplicant.conf beállítása és/vagy egy network manager program.)Sok sikert hozzá!
Elnézést a sok üzenetért, egyszerűen agyamra megy a szolgáltatóm, hosszú levelet nem tudok küldeni, timeoutolt már más fórumon is...
-
VaZso
senior tag
Nem megy el egy üzenetben...
A "telepítés" módját a Linuxwireless oldalon megtalálod.
Az oldalon írtak alapján tehát ezt írd be a konzolba (mehet copy/paste alapon a két művelet rögtön egymás után):
Firmware-"kibontó" letöltése és fordítása:
wget http://bu3sch.de/b43/fwcutter/bcm43xx-fwcutter-006.tar.bz2
tar xjf bcm43xx-fwcutter-006.tar.bz2
cd bcm43xx-fwcutter-006
make
cd ..Firmware letöltése és "kibontása":
wget http://downloads.openwrt.org/sources/wl_apsta-3.130.20.0.o
./bcm43xx-fwcutter-006/bcm43xx-fwcutter -w /lib/firmware" wl_apsta-3.130.20.0.oAz utolsó művelet végrehajtásához root jogok kellenek.
-
VaZso
senior tag
B.Ú.É.K. mindenkinek!
Van ilyen is, ndiswrappernek hívják, de ajánlott Linuxközeli megoldást használni helyette.
Az fwcutter elvileg benne lehet a tárolókban (bár én Debian etch-nél nem láttam), de ez csak kicsomagolja a firmware-adatot a megfelelő könyvtárba. Le kell tölteni hozzá egy firmware-t is.
Az előbb végig b43-ról írtam, de elvileg az az általad használt kernellel nem megy, így ez sztornó (mármint kitöröltem innen)...
bcm43xx-szel működni fog, de - azt hiszem 2.6.27-től - az új kernelek ezt már nem tartalmazzák, viszont jól használható helyette majd a b43 is. - Utóbbi nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben, mostmár egyértelműen jobbnak mondanám a bcm-nél, nálam pl. zavaros környezetben utóbbi sokkal jobban muzsikál. Régen lassú volt a b43, de már ez sem igaz.
-
Jester01
veterán
Először amit bambano mondott. Plusz ha tied az AP akkor először próbáld titkosítás nélkül. Vagy ha van másik géped akkor csinálhatsz ad-hoc hálózatot. Mindezeket azért, hogy a wifi alapfunkcionalitását ellenőrizd.
Egyébként nekem ennyi van csak:
wpa-ssid <ssid>
wpa-psk <key>
wpa-driver wext
wireless-essid <ssid>
wireless-channel 11A ssid-et kétszer kellett megadnom, anélkül nem ment! A channel nem biztos, hogy szükséges.
Gondolom a wpa-supplicant telepítve is van, nem csak configot próbáltál gyártani neki. ifup után nézd meg elindult-e. -
bambano
titán
Némelyik broadcom chipsethez firmware-t kell telepíteni.
Ha rendesen működik a kártya, mint hardver, akkor látnod kell a kártyát az interfészek listájában. Kiadsz egyifconfig -a
utasítást, ez kiírja az összes interfészt. Megnézed, melyik a wlan, arra kiadsz egy
ifconfig wlaninterfeszneve up
utasítást.
Ha minden jól megy, akkor egyiwlist wlaninterfaceneve scanning
utasítással látnod kell a wifi ap-t.
Amíg ezek nem mennek, addig wpa-val nem érdemes agyalni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged